Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.3.2021 15:36
Andrýsek3

XXX.XXX.144.211

Krásný den,

jdu se optat, těch co mají nebo měli pejska s epilepsií. Po roce a půl, kdy mi bylo tvrzeno, že prášky ještě určitě nee, tak na klinice v Brně tedy už určitě ano. Pes začal brát Pheanemal, je teď po něm mimo, ale dle veterinářky běžný průběh, do měsíce by se to mělo spravit. Ale zajímá mě, co potom, změnil se pes po brání prášků nějak? Přeci jen zpomalují mozkové funkce. Byl pes například línější, klidnější, uštěkanější, reagoval pomaleji na povely, víc jedl nebo prostě úplně stejný pes jen bez (nebo méně) záchvatů.
Děkuji za zkušenosti :)

8.3.2021 15:40
assil

XXX.XXX.122.3

Mám kočku, co to bere a teda změnilo ji to, u nás teda k lepšímu, byla to strašná lekavá plašanka, která byla schopná při každým zvuku vyskočit do stropu, nevím, jestli jako důsledek té epilepsie a teď s práškama je z ní normální kočka. Takže určitě to nějaký vliv má.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.3.2021 15:42

U nás v dlouhodobém horizontu beze změn. Pes byl vždy velmi temperamentní, ale v základu vyrovnaný pes.

Na počátku užívání byl mimo a “ochrnuly” mu zadní nohy. Už jsem to tady někde psala. Musela se u něj dávka zvyšovat pozvolna, ne skokově.

Jediné, co mě napadá... nedělá mu dobře pobyt na přímém slunci, mžourá a zdá se mi, že se mu z toho trochu točí hlava. Ale mám dojem, že se o tom psalo v příbalovém letáku.

Doporučuji pravidelně kontrolovat stav jater, ale to Vám jistě řekli na veterině. Držím palce, ať to zabere a záchvatů je co nejméně.

8.3.2021 15:49
elisak

XXX.XXX.194.232

Mamka má fenu s epilepsií, letos jí bude 9, epilepsie se objevila ve 2 letech. Je na sebe opatrnější v lese odmítá jít mimo cesty, má špatnou koordinaci, tak se drží na lehčím terénu.
Ale co je největši problém je žravost a to i nepoživatelných předmětů, kamínky, klacky, oblečení, lišta od lina, provázky. Většinou to projde, naposledy prošel klacek 1x5cm (fena má 10 kg a 40cm v kohoutku), ale už 2x jí kvůli tomu operovali. Záchvaty jsou několikrát týdně, ale většinou už jen malé, jen křeče v hubě.

9.3.2021 06:43
Andrýsek3

XXX.XXX.144.211

Děkuji, no mám trochu strach, přijde mi zvláštní, že teď 3 týdny bude mimo, hrozně moc jí a pije a pak se to najednou vrátí do normálu? Snad to tak ale opravdu bude. Zadní nohy mu teď taky tolik neposlouchaji, občas je někde zapomene, když chce vstát nebo se rychle někam vydat 😃 a zakopava. Píšou, že se taky může snížit libido u lidi, tak kdyby to fungovalo i na něj, tak to by zas tak zle nebylo. 😃

9.3.2021 10:13
eni

XXX.XXX.88.61

Asi záleží na dávce, jakou ten pes bere...náš labrador ( zemřel ve 12ti letech v roce 2019 v létě ) bral od 5 let ( to měl 1. záchvat, docela velký, vyděsila jsem se tenkrát šíleně..) Phaenemal 0.1 mg ráno 1/2 tablety, večer 1/4 tbl...v podstatě tuto dávku bral do konce života ( pouze jedno vysazení na radu veta někdy v jeho 8 letech, po vysazení následoval záchvat, takže opětovné nasazení a už jsem nevysazovala, pro jistotu..). Záchvaty měl celkem asi jen tři za tu dobu, chování se nezměnilo, nic jsem nepozorovala, ani při nasazení léku. Nechtěla jsem riskovat další záchvaty, proto jsem se dohodla s vetem na stálém užívání...krev mu nikdy nebral. Žil naprosto normální život, byl bez záchvatů a léky ho nijak neoblbovaly, choval se úplně normálně. Jo, a ten první záchvat dostal nejspíš proto, že byl rozrušený ( syn si k nám na nějakou dobu nastěhoval kočky a ty ho provokovaly, on skákal do výše, chtěl je a nemohl se na ně dostat a pak následoval první záchvat..).

9.3.2021 10:36
Andrýsek3

XXX.XXX.144.211

eni napsal(a):
Asi záleží na dávce, jakou ten pes bere...náš labrador ( zemřel ve 12ti letech v roce 2019 v létě ) bral od 5 let ( to měl 1. záchvat, docela velký, vyděsila jsem se tenkrát šíleně..) Phaenemal 0.1 mg ráno 1/2 tablety, večer 1/4 tbl...v podstatě tuto dávku bral do konce života ( pouze jedno vysazení na radu veta někdy v jeho 8 letech, po vysazení následoval záchvat, takže opětovné nasazení a už jsem nevysazovala, pro jistotu..). Záchvaty měl celkem asi jen tři za tu dobu, chování se nezměnilo, nic jsem nepozorovala, ani při nasazení léku. Nechtěla jsem riskovat další záchvaty, proto jsem se dohodla s vetem na stálém užívání...krev mu nikdy nebral. Žil naprosto normální život, byl bez záchvatů a léky ho nijak neoblbovaly, choval se úplně normálně. Jo, a ten první záchvat dostal nejspíš proto, že byl rozrušený ( syn si k nám na nějakou dobu nastěhoval kočky a ty ho provokovaly, on skákal do výše, chtěl je a nemohl se na ně dostat a pak následoval první záchvat..).

Děkuji za zkušenost. Barney (skoro labrador) měl první záchvat před rokem a půl, pak 1x za měsíc. A teď bere 1tbl rano 1tbl večer toho Phaenemalu 0,1 mg.

9.3.2021 11:00
eni

XXX.XXX.88.61

Nemáte zač...on se s tím Váš pejsek určitě srovná, má přece jen dvakrát vyšší dávku než měl ten náš a je to asi znát, vyčkejte a uvidíte, ale věřím, že je to jen dočasné a držím moc pejskovi pěsti, aby záchvaty vymizely nejlépe úplně...

9.3.2021 11:03
fikovnice

XXX.XXX.134.62

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
U nás v dlouhodobém horizontu beze změn. Pes byl vždy velmi temperamentní, ale v základu vyrovnaný pes.

Na počátku užívání byl mimo a “ochrnuly” mu zadní nohy. Už jsem to tady někde psala. Musela se u něj dávka zvyšovat pozvolna, ne skokově.

Jediné, co mě napadá... nedělá mu dobře pobyt na přímém slunci, mžourá a zdá se mi, že se mu z toho trochu točí hlava. Ale mám dojem, že se o tom psalo v příbalovém letáku.

Doporučuji pravidelně kontrolovat stav jater, ale to Vám jistě řekli na veterině. Držím palce, ať to zabere a záchvatů je co nejméně.

Ano, potvrzuji: barbituráty a přímé Slunce ne!

9.3.2021 11:45

Andrýsku, jestli je ten stav dramatický, tak se zkuste s veterinářem také domluvit na postupném zvyšování dávky. Např. dávat třeba tři týdny jen po půl tabletě, a potom až celou. Já to takhle na doporučení vet řešila (určitě to konzultujte!), a pes byl relativně v pohodě. Byl trochu spavější a hladovější, ale fungoval.

Jinak také píší o myšlenkách na sebevraždu... Je to hrozný sajrajt.

9.3.2021 12:55
fikovnice

XXX.XXX.134.62

Andrýsku, jestli je ten stav dramatický, tak se zkuste s veterinářem také domluvit na postupném zvyšování dávky. Např. dávat třeba tři týdny jen po půl tabletě, a potom až celou. Já to takhle na doporučení vet řešila (určitě to konzultujte!), a pes byl relativně v pohodě. Byl trochu spavější a hladovější, ale fungoval.

Jak jsme tu onehdá já a "Bodlinka" psaly, že je vhodné mít pro případ nutnosti v zásobě "vitamín B"...

9.3.2021 13:34

fikovnice napsal(a):
Jak jsme tu onehdá já a "Bodlinka" psaly, že je vhodné mít pro případ nutnosti v zásobě "vitamín B"...

Já vím, no...

9.3.2021 14:31
Andrýsek3

XXX.XXX.144.211

Řekla bych, že to je ještě v pořádku, veterinářka mě upozorňovala, že bude vypadat hrozně, a nakonec mi to ani tak nepřijde, jo občas zamota těma nohama, ale normálně funguje, chodíme na procházky. Nějak víc spavější mi taky nepřijde, jen opravdu hodně pije a chce hodně jist a vyžaduje si to kňučenim. Zvýšila jsem mu dávku jídla, kdyztak trochu přibere, u něj to je v pohodě. Snad mu ten hlad nezůstane 😃🤦‍♀️

16.3.2021 23:54
elisak

XXX.XXX.194.232

Tak ta mamky fena, o který jsem psala, se rapidně zhoršila. Vet zatím úplně neví...
Bílý krvinky 4x zvýšený, červený hrozně nízký. Přes víkend teploty přes 40, neudržela se na nohou, chuť k jídlu stále má, žrala vleže. Od včerejška trošku lepší, už se jakžtakž udržela na nohou, teplota se povedla tak nějak srazit, ale je stále zvýšená.
Navíc jsou oba v domácnosti (mamka žije s přítelem) ještě v izolačce kvůli covidu, testy už měli negativní, nic jim není, je to víc než týden od kontaktu s nakaženým.

23.3.2021 16:30
elisak

XXX.XXX.194.232

Tak pokračování, po antibiotikách se neskutečně zlepšila, běhala, žrala. Jen včera výsledky krve zase mizerný. Znovu rengen, tam tentokrát objevili v žaludku něco jako jehlu. Takže dnes operace, skutečně to byla jehla i s nití. Ale kromě jehly tam byl i ostrý kus klacku, který perforoval žaludek a zapíchl se až do jater. Okolo prý byly srůsty, takže už to tam měla nějakou dobu. Veterinář nechápe, jak s tím mohla tak dlouho žít a po přeléčení antibiotiky byla vždy celkem akční.
Ještě se uvidí jak to zvládne, ale zatím vypadá dobře, už je vzhůru.
Za poslední půl rok to byla její 3. operace, na podzim taky žaludek a cizí tělesa, začátkem února pyometra a teď tohle.

23.3.2021 19:15
Terven

XXX.XXX.110.191

elisak napsal(a):
Tak pokračování, po antibiotikách se neskutečně zlepšila, běhala, žrala. Jen včera výsledky krve zase mizerný. Znovu rengen, tam tentokrát objevili v žaludku něco jako jehlu. Takže dnes operace, skutečně to byla jehla i s nití. Ale kromě jehly tam byl i ostrý kus klacku, který perforoval žaludek a zapíchl se až do jater. Okolo prý byly srůsty, takže už to tam měla nějakou dobu. Veterinář nechápe, jak s tím mohla tak dlouho žít a po přeléčení antibiotiky byla vždy celkem akční.
Ještě se uvidí jak to zvládne, ale zatím vypadá dobře, už je vzhůru.
Za poslední půl rok to byla její 3. operace, na podzim taky žaludek a cizí tělesa, začátkem února pyometra a teď tohle.

Tak to je síla, s tím klackem...proto jsou cizí tělesa můj velikej strašák. Protože už jsem taky slyšela případy, že pes s tím žil dlouho relativně bez problému- klidně to rok leží v žaludku a pak se to teprve pohne...atakdále.
Kamarádka mi říkala, že jejímu bíglovi objevili na rtg v žaludku velký množství čehosi, co vypadalo jako štěrk.

23.3.2021 22:00
elisak

XXX.XXX.194.232

Terven napsal(a):
Tak to je síla, s tím klackem...proto jsou cizí tělesa můj velikej strašák. Protože už jsem taky slyšela případy, že pes s tím žil dlouho relativně bez problému- klidně to rok leží v žaludku a pak se to teprve pohne...atakdále.
Kamarádka mi říkala, že jejímu bíglovi objevili na rtg v žaludku velký množství čehosi, co vypadalo jako štěrk.

No já furt nechápu, že se až na ten poslední týden chovala normálně. To muselo hrozně bolet. Testy měla mizerný už po tý operaci pyometry. Vypadalo to pořád na zánět tak jí znova nasadili antibiotika. A i teď o víkendu byla v pohodě.
No u ní je to s cizíma tělesama blbý, venku chodí s košíkem, je schopná při venčení požírat klacky, kamínky, cokoliv co jí přijde zajímavý. Teď to musela sežrat na zahradě, snaží se jí pořád hlídat, ale nejde to nonstop.
Už má pryč i kus střev, před pár lety sežrala kusy lišty od lina a pak provázek. Ten se na to namotal a pořezal střeva...

23.3.2021 22:36
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Terven napsal(a):

Terven, Vám taky feny žerou ořechy, že jo?

Nedávno se totiž něco podobného řešilo na FB, ono to teda začalo kameny ( pes žral obrovské šutry a pak je zvracel a panička se ptala, co má dělat , to jsem moc nepobrala, proč pes venku už dávno nenosil košík) , ale v komentářích pak někdo psal, že mu pes skončil 5krát na operaci po tom, co žral vlašské ořechy.

No tak mě to zvedlo ze židle a šla jsem na zahradu pečlivě hledat všude všechny zapadaný ořechy . Ale stejně věřím tomu, že si někde nějaký vyhrabou. Minule jak blili, nejdřív dvakrát fena, pak pár dní nebo týdnů na to pes, tak už jsem byla rozhodnutá, že pokud se ještě jeden z nich pozvrací, tak je nakládám do auta jedeme na RTG, naštěstí už je to dobrý. Ale taky už mě napadá takové to co když tam něco mají a projeví se to jen občas...

Tak něco podobného měl v žaludku i náš předchozí pes. Byl na RTG s kontrastní látkou z toho důvodu, že opakovaně zvracel... Našli tam zapíchané malé úlomky nejspíš kostí + v žaludku nějaké malé kamení, něco jako štěrk.

23.3.2021 22:41
elisak

XXX.XXX.194.232

Jo s tím zvracením to byla další podivnost, za celou dobu nezvracela. Takže to na něco v žaludku ani neukazovalo.

23.3.2021 22:48
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

elisak napsal(a):
Jo s tím zvracením to byla další podivnost, za celou dobu nezvracela. Takže to na něco v žaludku ani neukazovalo.

Držíme palce a tlapky, ať je feňule v pohodě .

My za sebou máme špendlík (ze svatebního koláčku), ale naštěstí vyšel..

25.3.2021 12:19
fikovnice

XXX.XXX.133.116

Terven napsal(a):

No jo, tuším v ivančické nemocnici nechali pacientce (lidské ;-)) po operaci v žaludku lopatku. Žila snad rok(y) s hroznými bolestmi než konečně někoho napadlo udělat RTG. Už si ten případ nepamatuji úplně přesně, jen mám před očima ten šílenej snímek z RTG.

Přidejte reakci

Přidat smajlík