Hezký jarní den, začíná se oteplovat a já už přemýšlím, kam vyrazit v létě se psem na trek. Nerada bych tohle vlákno pojala přímo jako dogtrekking, protože mi nejde o závody, psa na postroji apod.
Zajímalo by mě, zda tu někdo chodí na dlouhé treky se psem. Řekněme týden, dva nebo i tři? Krosna na zádech, spaní venku, kilometry před vámi a pes po boku?
Zajímalo by mě, jak řešíte jidlo? Psa momentálně krmím masem, jaká by byla vhodná náhražka nebo kombinovat. Minulý rok jsem táhla na pět dní granule a proneslo se to i tak. Konzervy budou ještě horší, navíc granule psovi nejedou a ja potřebuji, aby jedl, když má před sebou túru. Na opravdu dlouhé treky si umím představit, že si prostě budu na různá místa jidlo zasílat a postupně cestou nabírat, protože vic jak na týden toho člověk neutáhne.
Děkuji za postřehy. Případně fotky, tipy, atd.
Po ČR? Nebude snad problém koupit kus masa někde na místě, prostě koupíte třeba kuřecí stehna, křídla krky, nebo kus boku i s kostí...obchody jsou tu všude a stejně bude pes asi jíst až večer, až někde zakotvíte. Přílohy bych neřešila, nebo k tomu masu sypla trochu levných granulí Jinak zkušenosti nemám, my jsme chodili jen na celodenní.
lesnížínka
napsal(a):
Po ČR? Nebude snad problém koupit kus masa někde na místě, prostě koupíte třeba kuřecí stehna, křídla krky, nebo kus boku i s kostí...obchody jsou tu všude a stejně bude pes asi jíst až večer, až někde zakotvíte. Přílohy bych neřešila, nebo k tomu masu sypla trochu levných granulí Jinak zkušenosti nemám, my jsme chodili jen na celodenní.
Ano po ČR, noo na místě, nerada bych chodila moc do civilizace, ono se tomu člověk nevyhne, ale třeba 3 dny mimo civilizaci a pak, když člověk dojde do vesničky a v 5 mají nějaké malé krámky už zavřeno. 🤔
Nedávno se tu řešilo to sušené krmivo na zalití horkou vodou tady odsud https://www.bohemiapetfood.cz/
Na běžné krmení bych to já sama za sebe nekoupila, protože mi to přijde drahé. Podle diskuze prý až tak není, když se to přepočítá na váhu, ale nevím, blíž jsem to nezkoumala. Ale vzpomněla jsem si teď na to, protože mi to přišlo právě jako ideál na cesty.
Uživatel s deaktivovaným účtem

V naší širší rodině na delší cestování se psem brali Ziwipeak, vyhovoval.

sušené maso (nebo směs) a případně si zjistit nákupní možnosti cestou. Doporučuji (přesto že bývá sušené drahé) to otestovat, jestli to bude psisku chutnat. Neb nežravec na treku je hodně blbý stav a z vlastní zkušenosti vím, že není pravidlo, že hlad je nejlepší kuchař.
Před časem v Alpách jsme šli poměrně dlouhou túru (jen celodeňák, zázemí jinak dokonalé) a chtěla jsem něco vzít psisku na "oběd" na doplnění energie. Koupila jsem hodně drahé sušené kachní maso (kachnu žere), a nic, nedotkl se toho. Zato vysomroval i železnou zásobu tatranek a naše řízky... Kachní plátky nadšeně zmizely po návratu v čubinách mé kolegyně...
Dá se i poprosit třeba na místních obecních úřadech (knihovnách, poštách, komunitních centrech, hospodách...), zdali si tam nelze poslat balík a vyzvednout si ho, když vede cesta kolem... Často v malých vesnicích jsou lidi hodně vstřícní a vím, že několika "poutníkům" toto fungovalo. A dokonce i v zahraničí...

a ještě se zeptám, jak velké je to psisko?? Já jen že pro svého mazlíka si potravu na pět dní neumím představit nést ani sušenou , stačí zásoby vody pro nás i psa...
Atheira
napsal(a):
Nedávno se tu řešilo to sušené krmivo na zalití horkou vodou tady odsud https://www.bohemiapetfood.cz/
Na běžné krmení bych to já sama za sebe nekoupila, protože mi to přijde drahé. Podle diskuze prý až tak není, když se to přepočítá na váhu, ale nevím, blíž jsem to nezkoumala. Ale vzpomněla jsem si teď na to, protože mi to přišlo právě jako ideál na cesty.
Bohemiu mala aj Nefret,ked sme boli na cyklovýlete na Morave a teda žrala to ako o život! Za nás nemám čo vytknúť.

Teď jsem si ještě vzpomnela, že mi jednou známá říkala, že její syn chodí na treky s jejich čsv a vždycky před tůrou psovi nasuší v sušičce nějaké druhy masa, vnitřností a snad i kuřecí nebo kachní nohy.. a pak to sbalí a jedou.

Granule bych na výlet nebrala, protože jsou tvrdé, potřebují hodně vody a ten pohyb psa pak není bezpečný.
Vzala bych si buď instantní směs (namícháte levně maso i s přílohou, neváží to moc a cena je normální, musíte počítat, že z toho budete mít 4násobek),
nebo inst. zeleninovou přílohu a sušené maso - kupuji Wallitzer (mají milion různých druhů a i pamlsků) 500g okolo 220kč, je to čisté maso v proužkách cca 12x4 cm.
Na nějaké závozy se nespoléhat, nevyjde to a pes bude o hladu,
vzala bych si prak nebo luk, ale musíte tři měsíce trénovat, tak radši to sušené.
https://www.rozchov.cz/krmiva--pamlsky-a-vitaminy-pro-psy/

Já bych to řešila tak, že bych vzala do zásoby dávku na 2 až 3 dny, něco suchého, granule nebo tu bohemiu, s tím, že bych si naplánovala trasu tak, abych měla možnost někde něco koupit. Jsme malá republika, hustota sídel je vysoká, tak by to neměl být problém. Dopředu bych se informovala, jestli tam koupím něco vhodného pro mého psa. Vy si taky neponesete veškeré jídlo na týden.
Děkuji všem za reakce. Nějak jsem si právě představovala nějakou sušenou náhražku masa, případně vzít k tomu sebou nějakou kvalitní kapsičku, aby mi to chtěl žrát. Do suchého jídla se moc nehrne. Minulý rok jsme měla právě ty granule, což byla hruza, pes to nechtěl, musela jsem mu do toho míchat paštiku, aby se vůbec najedl. Mrknu na odkazy. Vzala bych třeba na 4 dny a pak si vytipovala buď místo, kde se dá koupit něco.. Což asi nebude to samé, co měl doposud a on ma dost citlivý žaludek. A nebo si tam nechat naposlat do zasilkovny balíček s další várkou na dalsi dny nebo k někomu.
A ještě nějaké energetické mlsky během cesty? Našla jsem zas jen nějaké konzervy pro psí sportovce.
Pes má 35kg. Sní kilo masa denně. :)
Andrýsek3
napsal(a):
Děkuji všem za reakce. Nějak jsem si právě představovala nějakou sušenou náhražku masa, případně vzít k tomu sebou nějakou kvalitní kapsičku, aby mi to chtěl žrát. Do suchého jídla se moc nehrne. Minulý rok jsme měla právě ty granule, což byla hruza, pes to nechtěl, musela jsem mu do toho míchat paštiku, aby se vůbec najedl. Mrknu na odkazy. Vzala bych třeba na 4 dny a pak si vytipovala buď místo, kde se dá koupit něco.. Což asi nebude to samé, co měl doposud a on ma dost citlivý žaludek. A nebo si tam nechat naposlat do zasilkovny balíček s další várkou na dalsi dny nebo k někomu.
A ještě nějaké energetické mlsky během cesty? Našla jsem zas jen nějaké konzervy pro psí sportovce.
Pes má 35kg. Sní kilo masa denně. :)
Přímo energetické mlsky nevím, ale používám Mamut drink. Používám to hlavně při tréninku (a po), nebo třeba před kolobkou, aby se psi zavodnili.
Když jsme šli na nějaký delší výlet, tak jsem jim to dávala taky, nebo si i brala sebou (je to prášek, který se rozmíchá ve vodě), hlavně když bylo teplo. Bylo pak viditelné, že mají víc energie - takže to dodalo energii a nemusela jsem řešit, že by psi nepili.
https://eshop.mushgo.cz/mamut-pre-run-drink/ jsou dva druhy, jeden před druhý po...
Je to teda dražší, ale myslím, že by se dala sehnat i levnější varianta - něco podobného mají na krmiva Hulín, o dost levnější, ale zatím jsem ještě nezkoumala složení, protože mám pořád ty Mamuty... Jen teda je třeba vyzkoušet vzorek, protože jedna naše známá fena to vůbec nechtěla pít - ale ona je celkově vybíravá.
https://www.krmivahulin.cz/energie-a-rekonvalescence-pro-psy
Náš trenér ještě doporučuje obyčejnou Jesenku .
Případně mě ještě napadá Calopet pasta?

Vzpomněla jsem si na vyprávění cestovatelů, jak absolvovali GR20 na Korsice se psem. Pes si nesl sám svůj batoh s jídlem. Vlastní povídání o treku tady: https://www.treking.cz/souteze/2010-05.htm

Na aktivní aktivitu je potřeba cukr, že, tatranka na cestu nebo jak to říkali, takže pamlsky by mohly být perfektní - je to cukr, protein a tuk, koncentrovaná tatranka. To je strašně hnusná sušenka.
Hlavně si to jídlo vyzkoušejte předem, když se pes na výletě po nebo po nebo oboje,
tak to bude veliká legrace, prosím pak o video.
:-)
Marcelo děkuji to je přesně to co jsem myslela.
Jako nejprve jsem myslela, jestli i pro psy nejsou takové ty proteinové sladké tyčinky jako pro lidi. 😃
Cena ani nevadí, počítala jsem s tím, že tyhke věci nejsou levné.
Joo Meggie, určitě vyzkouším nejprve. Jestli toho bude pes vůbec schopný, skrz zdraví, teď je z něj kvůli práškům lenoch, tak uvidíme jestli se to spraví.
No a ještě další věc, normálně bych sebou tahala stan, ale minule se to tak proneslo, že na to asi prdim a spala bych jen pod plachtou. Máte nekdo zkušenost se psím spacákem? 😃🤦♀️ Se mi tu možná vysmějete, ale když jsme spali pod širákem v létě na Šumavě, tak psovi byla fest zima, klepal se celou noc, měl pláštěnku a deku, což byl jediný obleček, co jsem měla sebou. Tak jsem uvažovala nad spacákem, případně nad pyžamem nebo jinym oblečkem který mi doporučovala myslím Ollie.
https://www.bitiba.cz/shop/doplnky_potreby_pro_psy/pelisky_pro_psy/deky_pro_psy/deky/747570?variantid=747570.0&gclid=Cj0KCQjw0caCBhCIARIsAGAfuMw4ne4amNvjenNI-hf9IpoKs_SW0UUIOdSjGzDhgIKclAaLet-hYXgaAgdzEALw_wcB&mkt_source=1305053
napsal(a):
Vzpomněla jsem si na vyprávění cestovatelů, jak absolvovali GR20 na Korsice se psem. Pes si nesl sám svůj batoh s jídlem. Vlastní povídání o treku tady: https://www.treking.cz/souteze/2010-05.htm
Ta GR20 vypadá super.
Právě nedávno se udělala dálková trasa v ČR, vede od vychodu na zapad (nebo opačně) po severní hranici a prochází pohořími. Je to 1000km a úplně nedávno se udělala další taky 1000km po jižní hranici, nakonec se dají spojit a můžete si projit celou ČR dokola. Ne, že bych ji měla v plánu jit, ale třeba aspoň kousek.
Ale radši bych asi do zahraničí, ta Korsika mě nalakala 180 není úplně marný (ale jsou to výšky a pro psa asi moc hornaty). Nebo někam do Rakouska. Ale kdo vi co a jak covid.

GR20 je super. Ty kopce nejsou až tak hrozný, protože trasa se vyhýbá hlavním vrcholům Korsiky, ale terén je pro psa hodně kamenitý a je tam málo vody. S tím je potřeba počítat. Jinak obecně Korsika je pro milovníka hor balzám na duši. Jen moře a hory, nic mezi tím ....

Kdyby vám nevyšla ta cizina :-)), jinak pěkné na víkend - prodloužený.
napsal(a):
Borgoušek a kamarádi Borgo si vždycky nosil náklad sám

mě uchvátil francouzský Centrální masiv - málo obydlený kraj s úžasnou přírodou. Koneckonců jedna z prvních knížek o "treku" Putování s oslicí po Cévénnách (Travels with a Donkey in the Cévennes) od Roberta Louise Stevensona taky popisuje tento zapomonutý kraj. Osla Vám pronajmou jako průvodce v každé vísce
My tedy neputovali s batohem - my bydleli v malém kamenném (ale perfektně vybaveném) domečku a jednak jezdili - ale i hodně chodili. Ale ne v létě - to tam asi bude rušněji (i když na spoustě stezek asi nee)

napsal(a):
mě uchvátil francouzský Centrální masiv - málo obydlený kraj s úžasnou přírodou. Koneckonců jedna z prvních knížek o "treku" Putování s oslicí po Cévénnách (Travels with a Donkey in the Cévennes) od Roberta Louise Stevensona taky popisuje tento zapomonutý kraj. Osla Vám pronajmou jako průvodce v každé vísce
My tedy neputovali s batohem - my bydleli v malém kamenném (ale perfektně vybaveném) domečku a jednak jezdili - ale i hodně chodili. Ale ne v létě - to tam asi bude rušněji (i když na spoustě stezek asi nee)
Nádhera!!!!

napsal(a):
Užasné !!!!! Jen virus nás ukotvil na zadek :-((. Ale knížku si rozhodně seženu!!!
Jestli máte sušičku (na ovoce, houby) nasušte si maso sama a můžete vyzkoušet jak mu to bude /nebude šmakovat...
pro psa i sebe si vyrobte pemikan, ten se nekazí
A syrové koupit a zkrmit klidně cestou...
stan je pakárna, stačí igel. plachta
Jinak můžete vybrat a jít třeba kus tratí, ať severní či jižní viz
https://www.1000miles.cz/trasa dle chuti
S prvním psem jsem po počátečních pokusech, kdy jsem s sebou tahala granule a konzervy, přešla na režim "živí se tím, co si vyžebrá". Vyplatí se to zejména ve větších skupinách lidí. Nebo obecně "žere to, co ostatní", třeba chleba s máslem, paštikou, sýr, buřty. S granulema ani s konzervama jsem neměla moc úspěch. Připadá mi, že psi jsou na vandrech v módu, kdy se smečka přesouvá a moc celkově nežerou. Člověk se táhne s konzervou, večer jí otevře, pes si ďobne, ráno je plná mravenců, tak je člověk otřepe, konzervu sbalí, v horším případě si tím opatlá věci v batohu, půl dne se s tím ještě táhne ve vedru, v poledne tím pes znova pohrdne a akorát se to vyhodí.
Tak jsem si pak řekla, že těch pár dní v roce nezdravého jídla psa nezabije. Jednou jsem takhle nebožce kokřici objednala v restauraci celé jídlo (přírodní plátek s brambory, ty měla moc ráda).
Současná fena barfuje, takže když mám předtím čas, tak něco nasuším. Vznikají pak momenty, kdy jí ostatní těžce závidí - konverzace mezi stany kdesi na vrcholku hor, zima, déšť, mlha, vichřice: "A co má dneska k večeři Čarinka?" - "Ale, hovězí s hruškami a pekanovými ořechy."
Jinak když potkám cestou obchod, koupím maso, co zrovna mají. Většinou nějaké mražené kuřecí mají všude.
O svoje kikiny bych se na treku nebála - viz foto
Jinak, stejně jako megí, doporučuju sortiment Wallitzeru - koukněte
https://www.rozchov.cz/rozchov-wallitzer/
A než někde číhat na závozy - to by mě kleplo- a kde to pak skladovat?...v každé Horní Dolní je COOP a kuřecí sortiment snad zvládne i citlivka stran zažívání - křídla, hřbety, krky, srdce...

Terven
napsal(a):
A než někde číhat na závozy - to by mě kleplo- a kde to pak skladovat?...v každé Horní Dolní je COOP a kuřecí sortiment snad zvládne i citlivka stran zažívání - křídla, hřbety, krky, srdce...
Je to hraboš? Já blbě vidím. Megí včera chytila takového macka, že jsem si říkala, co tady dělá morče.. no a nesnědla to. Malinkého hraboška snědla už asi 10x, ale tuhle velkou mrchu ne. Myši jí tolik, že ji musím pak radši odvést domů, na to nemám tabulky, že.. a tloustne se z toho jako dost hodně.

My na tak dlouho nevýletíme, a už vůbec ne s krosnou. Ale když někam jedem, tak vždycky bereme ty směsky od Bohemia Pet Food. Pokud bude pes celý den vzhůru a v pohybu, tak je to krapet vyšší zátěž, takže se hodí namíchat vlastní výživnější recepturu. Můj se u někoho jen podíval na Orijen a letěl, když jsem jednou zkušebně namíchala sušené s extrémními hodnotami proteinu a tuku (oboje živočišné), tak se mu nic nestalo. Kolikrát kompletní směs beru jen jako přílohu, když ta jako sušená dojde, a taky v pohodě. Každopádně na výlety jedině, když není možnost koupit maso. Granuláři nasávají a závidějí. ;)
napsal(a):
Je to hraboš? Já blbě vidím. Megí včera chytila takového macka, že jsem si říkala, co tady dělá morče.. no a nesnědla to. Malinkého hraboška snědla už asi 10x, ale tuhle velkou mrchu ne. Myši jí tolik, že ji musím pak radši odvést domů, na to nemám tabulky, že.. a tloustne se z toho jako dost hodně.
To si nejsem jistá, co to je...ale to, co běžně loví Vikina, bývá menší. Pinčové se zadaří jednou za uherák, tak holt to stojí za to

Terven
napsal(a):
To si nejsem jistá, co to je...ale to, co běžně loví Vikina, bývá menší. Pinčové se zadaří jednou za uherák, tak holt to stojí za to
:-) Hraboši jsou o dost pomalejší než myši..
Terven
napsal(a):
Nee já nemyslím závozy masa jak si představujete. Ale pokud bych vyrazila klidně na dva týdny, tak tahat sebou i to sušené maso se pronese, na takovou dobu. A v tom případě bych si někam nechala druhou půlku zaslat do zásilkovny, kde by na mě ta zásilka počkala, případně někam na obecní úřad do nějaké vesničky nebo k někomu domů (trail angels). Vím, že granuláři, co chodí treky třeba i měsíc, to takto dělají, mají stanoviště a třeba ví, kde budou za 5 dní, tak si tam nechají poslat balík granulí na dalších 5 dní. Protože granule na měsíc pro 30kg psa prostě neutahnete najednou.
LesníChýše

XXX.XXX.34.76
Psy mám/měla jsem naučené na kombinovanou stravu. Takže granule a od patřičné ho věku pěkně na vlastním hřbetě. Beru to tak, že když můžu na cestách papkat instantní baštu já, může i pes. Trocha vyběhnutí ze zdravé stravy dosud ani mě, ani psiska nezabila.
A pokud se chodí po vlasech českých a slovenských, tak je větší dřina se lidem vyhnout, než natrefit na obchod, kde zakoupím kus flákoty pro psa i pro sebe. A krmím zpravidla večer, před spaním, samotné se mi s plným žaludkem šlape nedobře.
Nechce některý méně rozmlsaný pes sušený BARF od Bohemia Pet Food?
Chytře jsem koupila na dovolenou 5kg pytel aniž bych to ozkoušela a pes mi to obchází obloukem 😠, přitom taková dobrota. Chybí tomu asi 300g, které jsem se do něj snažila bezúspěšně narvat. Je to zvěřina a vepřové, varianta B, původní cena: 1230 Kč, nechám za 600.
https://www.bohemiapetfood.cz/cs/produkt/bohemia-zverina-a-veprove-b?sid=2147
Andrýsek3
napsal(a):
Chytře jsem koupila na dovolenou 5kg pytel aniž bych to ozkoušela a pes mi to obchází obloukem 😠, přitom taková dobrota. Chybí tomu asi 300g, které jsem se do něj snažila bezúspěšně narvat. Je to zvěřina a vepřové, varianta B, původní cena: 1230 Kč, nechám za 600.
My nechcem, pro nás je to obří balení...ale zajímá mě, co nakonec pes baštil?
Terven
napsal(a):
My nechcem, pro nás je to obří balení...ale zajímá mě, co nakonec pes baštil?
Nakonec měl konzervy, jeli jsme autem, takže váha nehrála roli, nevím proč jsem je nevzala hned 😁 na trek půjdeme v srpnu a stále teda nevím co koupit. Myslím, že mu vadila ta zvěřina, ale z těch hotových jiné nemůže, neb je alergický na hovězí. Přemýšlím, že zkusím nechat namíchat nějaké jednoduché krůtí třeba s dýní a objednám jen kilo. 🙈
Andrýsek3
napsal(a):
Nakonec měl konzervy, jeli jsme autem, takže váha nehrála roli, nevím proč jsem je nevzala hned 😁 na trek půjdeme v srpnu a stále teda nevím co koupit. Myslím, že mu vadila ta zvěřina, ale z těch hotových jiné nemůže, neb je alergický na hovězí. Přemýšlím, že zkusím nechat namíchat nějaké jednoduché krůtí třeba s dýní a objednám jen kilo. 🙈
Nevím, jestli to tu už nepadlo, ale nežral by prostě granule? Moje feny už granule neviděly dlouho, ale kdybych jim je nasypala do misky, sežerou je
Andrýsek3
napsal(a):
@Andrysek, ja, ja prosim pekne (hlasi se kralevic s perem na klobouku)! Na zacatek srpna planujeme tydenni trek, akorat jsem chtela neco takoveho objednat. Jsme ale Praha, vy tusim Brno, ze? Slo by poslat na zasilkovnu?
manitschka
napsal(a):
@Andrysek, ja, ja prosim pekne (hlasi se kralevic s perem na klobouku)! Na zacatek srpna planujeme tydenni trek, akorat jsem chtela neco takoveho objednat. Jsme ale Praha, vy tusim Brno, ze? Slo by poslat na zasilkovnu?
Určitě mužů poslat zasilkovnou. Napište mi SZ a domluvíme to. Já jsem šťastná, že se toho zbavím. 😃
Terven
napsal(a):
Nevím, jestli to tu už nepadlo, ale nežral by prostě granule? Moje feny už granule neviděly dlouho, ale kdybych jim je nasypala do misky, sežerou je
On je už samotné nesní, jen s tou konzervou. Měla jsem je minulý rok na treku a to bylo neštěstí, potřebovala jsem aby jedl (fyzicky to bylo náročné)a on nechtěl suché granule, tak jsem mu do toho míchala, co se dalo, třeba paštiku. No a pak zase musel chodit s plným břichem granulí, taky blbý. A on je dost citlivka na všechno, co se týče jídla, začne hned průjmovat. 😏
Máte někdo zkušenost s těmito energetickými mlsky?
Ptám se sice trochu s křížkem po funuse, protože jsem je už objednala, ale budu ráda za zkušenosti.
https://www.mushgo.cz/kronch-pemmikan_z4870/
https://www.mushgo.cz/natureca-bonbony-pro-psy-z-ovciho-tuku_z9500/
A tento drink?
https://www.mushgo.cz/mamut-pre-run-drink_z8112/
Děkuji

pamlsky ne, mamut je pomerne overeny a doporucivany.
asi tri roky ho pouzivam, ale ne na treky, no...
jedna rada -vyzkousejte si vse pred akci.
pes, co neni zvykly na tuky muze mit problem -ty pamlsky.
Mamuta zase nemusi pes chtit.
Děkuji děkuji, myslím, že pozitivní zkušenost tu psala právě i Marcela na ten drink. Určitě vyzkouším ještě dřív než pojedeme, jestli teda vůbec pojedeme. Vzhledem k jeho žaludku mám teď obavy vůbec něco zkoušet (obecně, ne teď hned). Takže asi tak jak tak vyzkouším jen ten drink a možná tu čokoládu. Chtěla jsem vzít i jiné granule, nějaké vhodné ke sportu, ale to už by bylo moc změn.

A co po konzultaci s vet L-glutamin?
Strýček google říká a mluvil o tom i dr. Šťourač:
Glutamin je často velmi nezbytný v zátěžových situacích jako je stres, při nemoci, intenzivní fyzický výkon, infekce v organizmu, jakékoliv operace aj. Jeho dostatečná přítomnost zásadně zlepšuje regeneraci svalových vláken, podporuje tvorbu krevního cukru ( glukózy ) a zvyšuje též imunitu
Andrýsek3
napsal(a):
Děkuji děkuji, myslím, že pozitivní zkušenost tu psala právě i Marcela na ten drink. Určitě vyzkouším ještě dřív než pojedeme, jestli teda vůbec pojedeme. Vzhledem k jeho žaludku mám teď obavy vůbec něco zkoušet (obecně, ne teď hned). Takže asi tak jak tak vyzkouším jen ten drink a možná tu čokoládu. Chtěla jsem vzít i jiné granule, nějaké vhodné ke sportu, ale to už by bylo moc změn.
Jojo, ty drinky používám - jak ten "před" tak "po". A za mě super, ale já mám psy popelnice, co sežerou a vypíjí všechno, jinak znám dost psů, kteří ten drink právě nechtějí, takže to chce určitě zkusit.
A když jsme u toho, tak se přidám s dotazem - kdysi mi někdo na závodech radil, že podobné "drinky" mají i krmiva Hulín ( https://www.krmivahulin.cz/energie-a-rekonvalescence-pro-psy ), že je to téměř to samé a cenově je to někde jinde. Nemáte náhodou někdo zkušenosti? Nebo spíš srovnání?
napsal(a):
A co po konzultaci s vet L-glutamin?
Strýček google říká a mluvil o tom i dr. Šťourač:
Glutamin je často velmi nezbytný v zátěžových situacích jako je stres, při nemoci, intenzivní fyzický výkon, infekce v organizmu, jakékoliv operace aj. Jeho dostatečná přítomnost zásadně zlepšuje regeneraci svalových vláken, podporuje tvorbu krevního cukru ( glukózy ) a zvyšuje též imunitu
Přemýšlela jsem nad tím, jak by se dalo obstarat a pak koukám, že je obsažen v obou těch drincích od toho Mamuta.
Andrýsek3
napsal(a):
Marcelo a neměli psi nějaký zažívací problém po těch drincích? Nebo vše v pořádku?
A je opravdu poznat, že jsou nakopnutí? 😁
Já myslím, že to bude chtít vypít, pokud ne, tak bych mu to vylila do konzervy a to pak sní vše.
Nene, zažívací problémy po tom nikdy neměli. Já to naopak dávala i při problémech - průjmech a zvracení, na zavodnění, ale to jsem si tak nějak vydedukovala sama a vlastně nevím, jestli to bylo správně .
Jinak musím říct, že to fakt funguje. Ale používám oba, jak ten před, tak ten po, takže nemůžu posoudit do jaké míry funguje jen ten před . Třeba na vícedenních závodech je to fakt na těch psech znát, že jsou prostě ready i po zátěži.
marcelaamax
napsal(a):
Nene, zažívací problémy po tom nikdy neměli. Já to naopak dávala i při problémech - průjmech a zvracení, na zavodnění, ale to jsem si tak nějak vydedukovala sama a vlastně nevím, jestli to bylo správně .
Jinak musím říct, že to fakt funguje. Ale používám oba, jak ten před, tak ten po, takže nemůžu posoudit do jaké míry funguje jen ten před . Třeba na vícedenních závodech je to fakt na těch psech znát, že jsou prostě ready i po zátěži.
Joo, já si to teď ještě četla a koupím i ten po.
A dáváš tedy "ráno" Před závody těch 1g na 1kg váhy psa do těch 15ml na kg a pak večer to samé ten "po"?
Počítala jsem, že bych mu tedy každé ráno po probuzení namíchala něco málo přes 30g do nejakych 450ml vody a pak tedy večer to druhé až bysme došli. Nebo dáváš i nějak během? Třeba že to rozdělíš? 😁
Andrýsek3
napsal(a):
Joo, já si to teď ještě četla a koupím i ten po.
A dáváš tedy "ráno" Před závody těch 1g na 1kg váhy psa do těch 15ml na kg a pak večer to samé ten "po"?
Počítala jsem, že bych mu tedy každé ráno po probuzení namíchala něco málo přes 30g do nejakych 450ml vody a pak tedy večer to druhé až bysme došli. Nebo dáváš i nějak během? Třeba že to rozdělíš? 😁
Hele jak kdy, ono záleží co přesně děláme . Někdy jsem to i "dělila" a dávala tak nějak průběžně, třeba ten "po" jsem dávala po nějaké náročnější disciplíně, část, i když pak byla třeba další zátěž a po té jsem dala zbytek. Ale na treku bych asi normálně dávala ráno ty dvě hodiny před, a pak po dojití do půl hoďky. Nebo kdybych věděla, že je nějaká část treku fakt hodně náročná, a ještě to není konec, ještě se pak půjde třeba něco pohodového, tak bych asi dala i po té náročné části .
Dej pak vědět, jak budeš spokojená .

marcelaamax
napsal(a):
Jojo, ty drinky používám - jak ten "před" tak "po". A za mě super, ale já mám psy popelnice, co sežerou a vypíjí všechno, jinak znám dost psů, kteří ten drink právě nechtějí, takže to chce určitě zkusit.
A když jsme u toho, tak se přidám s dotazem - kdysi mi někdo na závodech radil, že podobné "drinky" mají i krmiva Hulín ( https://www.krmivahulin.cz/energie-a-rekonvalescence-pro-psy ), že je to téměř to samé a cenově je to někde jinde. Nemáte náhodou někdo zkušenosti? Nebo spíš srovnání?
Zkousela jsem ted na tabore ENERGY DRINK IONS 4DOG - a ne, nechteli mi to zrat.
Doporucene mnozstvi ani omylem, max byla jedna pol. lzice v granclich.
Pritom Mamuta do nich dostanu.
Jestli chcete nekdo vyzkouset, klidne preposlu
No výborně, takže tu "čokoládu" pes nevezme do huby a to tak smrdí, že bych tipla, že si dá hned. 😃 kdybyste někdo využil, tak dejte vědět.
Naštěstí bonbony z ovčího tuku chutnají, tak ještě uvidíme jestli se z toho nepo💩
Andrýsek3
napsal(a):
No výborně, takže tu "čokoládu" pes nevezme do huby a to tak smrdí, že bych tipla, že si dá hned. 😃 kdybyste někdo využil, tak dejte vědět.
Naštěstí bonbony z ovčího tuku chutnají, tak ještě uvidíme jestli se z toho nepo💩
Ty bonbony z ovčího tuku máme taky ozkoušené, chutnají a hnačky žádný. Zatím jsem od nikoho neslyšela jediný problém, všichni víceméně chválí.
Já chodím s beauceronem po Alpách. Doma barf. Nosil jsem mu granule (Black Angus junior), jako z hladu to snědl. Tak jsem mu na jeden z treků chtěl přilepšit a nasušil jsem mu doma kusy hlavně hovězího - na každý den ca 1,5 kg v proužcích. Měl z toho ukrutný průjem. Netuším proč, sám jsem to jedl taky a nic mi nebylo, syrové doma furt, sušené jako pamlsky často a bez problémů. Takže varování, to co funguje doma v malém jako pamlsky, může ve velkém nefungovat. A pak jste tam nahoře, pes sračku ukrutnou, před vámi ještě tři dny a nemáte mu co jiného dát. Tak jen zkušenost pro ostatní - vyzkoušejte předem. Teď jsem sem zabrousil, protože hledám za studena lisované ultra / super prémiové granule, abychom včas vyzkoušeli, než zase půjdem. Na treky mu beru granule pro štěňata, protože mají víc kalorií, nicméně jestli dělám dobře, to nevím.

"na každý den ca 1,5 kg v proužcích"
1,5kg suseneho?
vlaknina chybela -a jo, neni to neobvykle.
1,5kg to bylo za syrova. Sušil jsem to právě, abych tu váhu netahal - smrskne se to tak na třetinu. On moc vlákninu nejí ani doma. Dostat do něj zeleninu, to aby jí jedla před ním dcera - ředkvičky nebo papriku, nebo byla vyvařená ve vývaru - celer, mrkev, petržel. Případně v aspiku z prasečích nožek, tam ji taky vezme na milost. Ovesné vločky třídí z jídla jako popelka mák od popelu a rýži - no když je uvařená ve vývaru, tak trošku, aby neurazil - když je promíchaná s masem. Nejradši baští celá kuřata a z nich nejraději kuřecí hřbety a vlákninu převážně zajišťujeme - trochu nuceně - nepranými dršťkami.

kurata maji kosti zase.
ani za syrova to neni OK - ten pes nezere normalne 1,5 kg svaloviny
Váží 51 kg, jsou mu dva roky. Krmná dávka 3%, svalovina 60%, tj.svalovina by běžně tvořila 0,9 kg krmné dávky. Při zátěži v horách, kde za den ujdu v nadmořské výšce 2-3000mnm až 20km v převýšení kolem 2500m, (a on naběhá tak dvojnásobek), spí jen přimuchlaný ke mě pod tarpem v teplotách kolem 5C, by se množství krmné dávky mohlo i zdvojnásobit. 1,5 kg svaloviny je s rezervou, (ostatně užírám mu z toho taky), ale ne extrémně moc. Chybí v tom přílohy a kosti. Místo toho nosím za studena lisované granule, které mu k tomu přidávám. Což není ideální (a měl jsem jich málo). Teprve nedávno jsem zjistil, že existuje granulovaná příloha k barfu - tuším Yoggies barf+, která v sobě nemá maso. Ještě jsem ji nikdy nezkoušel - ale to by mohlo být řešení.
I tak si ale nejsem jistý, jestli ten jeho bahnitý průjem opravdu byl jen nedostatkem přílohy (doma taky občas přílohu nemá a na srajdy netrpí) nebo je potíž někde v tom, že to bylo sušené. Takže teď směřuju k testování za studena lisovaných granulí, objednal jsem další tři druhy a uvidí se, jestli to na výlety nahradí syrové.
EDIT:
Tak chutnají mu všechny. Když udělám tři hromádky, tak aktuálně napřed zbaští "Markus Mühle TRUE NATURE 5kg , granule lisované za studena".
Je ale fakt, že Black Angus Junior mu dávám průběžně jako doplněk na dojezení, tak už jich může být přejezený, zatímco ty další dva jsou pro něj nové, tedy lákavější. Nicméně když má volit mezi granulemi a masem, tak si granule neškrtají.
Testoval jsem :
Black Angus Junior, 5kg
granule lisované za
studena, hovězí maso
Markus Mühle TRUE
NATURE 5kg , granule
lisované za studena
ROT WILD, 5kg granule
lisované za studena s
jelenem a rybou