Malý kontinentální španěl Phalene, ne papillon

Prodám Malého kontinentálního španěla - Dlouholetá chovatelská stanice Fred...
25000 KčLopouch
XXX.XXX.232.4
Dobrý den.
Máme doma hezkého papillona, s PP, s rozsáhlým rodokmenem. Pokud někdo zná, ze Slovenska od paní Nouzakové, chovná stanice De Pompadour.
Už má devět let, nicméně je fešák. Na výstavu jsme ho nebrali.
Někteří “jeho lidé” by chtěli, aby tady po něm něco zůstalo, tedy jsme se začali dívat po požadavcích na krytí.
Dostali jsme se do kontaktu s paní, která má zájem o krytí, její fenka nemá PP, vzhledově není tak kvalitní jako náš pes.
Nicméně krytí není až tak poptavano, takže se domlvouvame.
Paní se ptala, co za krytí. My bychom chtěli stěně, ovšem jedno prý chce sama a druhé případné už ma zamluveno...
Co byste dělali? Děkuji všem za rady a tipy.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.19.73
Nic. Nekryli. Bůhví co bude že štěňat když má mám bezpapirova a váš může mít nakou vadu vyrazujici z chovu když nemá uchovneno. Psů je jak nakadino. Kaslete na to. Nemá to smysl. On tím trpět nebude.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Neuchovněným psem bych nekryla.
Nevím, co všechno je potřeba pro uchovnění zrovna papillona, to si v první řadě zkuste zjistit. Pokud opravdu po svém psovi chcete štěně, tak ho uchovněte ( jen to teď bude možná trochu problém s výstavama), udělejte alespoň základní vyšetření a pak najděte chovnou fenu.
A nebo se na to prostě vykašlete.
Paní chovatelka by taky jistě nebyla ráda, že chcete krýt neuchovněným psem (z jejího odchovu) a fenu bez PP. A dost možná máte i v kupní smlouvě, že pes, který není chovný krýt nesmí a i když chovný je, tak nesmí krýt neuchovněné feny.. Slyšela jsem i o případu, kdy se chovatelka soudila s majitelkou psa z jejího odchovu, kterého majitelka nechala záměrně krýt fenu bez PP... Ale nevím, jak je to po právní stránce a kdo má větší šanci...
S výstavami určitě problém je, ale ne nepřekonatelný. Jen to třeba potrvá o něco déle. Zrovna jsem se bavila s místní pejskařkou, která pracuje na uchovnění svýho psa, tak říkala, kam jsou na výstavy přihlášení a že by to na podzim mohlo být hotový. A to není žádná extra chovatelka, má psa jako mazlíka.
napsal(a):
S výstavami určitě problém je, ale ne nepřekonatelný. Jen to třeba potrvá o něco déle. Zrovna jsem se bavila s místní pejskařkou, která pracuje na uchovnění svýho psa, tak říkala, kam jsou na výstavy přihlášení a že by to na podzim mohlo být hotový. A to není žádná extra chovatelka, má psa jako mazlíka.
Tak vzhledem k tomu,že psovi je devět, tak na podzim už mu možná bude deset že by ho uchovnili z třídy veteránů
Pro zadavatelku -vedle toho,co psaly holky, si uvědomte,že pes je starý,tj. jednak se to vůbec nemusí zadařit prakticky,páč pes nebude vědět,co dělat,jednak se to nemusí podařit,protože pes už nebude plodný, případně fena zabřezne a vzhledem k věku psa porodí nějakým způsobem poškozená štěňata,protože to je jak u lidí. Tak se hlavně domluvte s majitelkou feny,kdo si vezme ty postižený Pokud jste psem tak nadšený, tak se domluvte s chovatelkou psa a vemte si od ní další štěně, třeba bude mít v rodokmenu půlku příbuzných,co váš stávající pes
Lopouch
napsal(a):
Dobrý den.
Máme doma hezkého papillona, s PP, s rozsáhlým rodokmenem. Pokud někdo zná, ze Slovenska od paní Nouzakové, chovná stanice De Pompadour.
Už má devět let, nicméně je fešák. Na výstavu jsme ho nebrali.
Někteří “jeho lidé” by chtěli, aby tady po něm něco zůstalo, tedy jsme se začali dívat po požadavcích na krytí.
Dostali jsme se do kontaktu s paní, která má zájem o krytí, její fenka nemá PP, vzhledově není tak kvalitní jako náš pes.
Nicméně krytí není až tak poptavano, takže se domlvouvame.
Paní se ptala, co za krytí. My bychom chtěli stěně, ovšem jedno prý chce sama a druhé případné už ma zamluveno...
Co byste dělali? Děkuji všem za rady a tipy.
.. prosím neprz.něte alespoň ty papillony....po feně z této ch.st. mam psa, je nádherný, ale protože má pár bílých chlupů v uchu, což neznalý plemene ani nepostrehne, zavázala jsem se, ze ač s papíry nebude vystavování ani krýt.....za to jsem ho dostala za polovinu.....Vy zřejmě nemate psa uchovněneho a budete kryt na bezPP feně....je mi z toho fakt hodně smutno ne-li na zvracení.....moc prosím nekryjte, zřejmě by vám to takhle řekla I chovatelka vašeho psa.....mimoto, pokud je vas pes s PP, zdravý a pěkný, měli jste roky času na to ho uchovnit a oficiálně kryt a pak si z kteréhokoli jeho krytí nechat pěkné, zdravé stěně....
....papilonu je tak málo, ze jsem snad ještě bez PP nepotkala....bůhví, zda fena, kterou chcete kryt respektive vás pes je vůbec papillon může to být nepovedená čivava, se kterou si papillony neznali plemene pletou anebo jiné bůhvíco....navíc vas pes je starý....jeden příklad, dcera měla papirove steně po psovi který kryl naposledy, narodilo se jedno stene, které nakonec bylo v dospělosti kastrovano pro nesestouple varle a i povahově tam cosi ujizdelo....po tomto psovi byvaly bohate odchovy, krásná zdravá štěňata...možná náhoda nebo se podepsalo stari, opět bůhví....prosím opravdu moc prosím nepr.zněte toho krasne a dosud nezkazene plemeno....moc prosím zamyslete se a věřte si od paní chovatelky stěně, které bude z linie, ze které je i vas jistě skvělý pejsek....
Když už pominu tu etiku, tak teda za takových podmínek bych do toho v žádným případě nešla. Narodí se jedno dvě štěňata a vy se budete hádat, kdo si který nechá? To by mně fakt za to nestálo.
janaa
napsal(a):
Tak vzhledem k tomu,že psovi je devět, tak na podzim už mu možná bude deset že by ho uchovnili z třídy veteránů
Pro zadavatelku -vedle toho,co psaly holky, si uvědomte,že pes je starý,tj. jednak se to vůbec nemusí zadařit prakticky,páč pes nebude vědět,co dělat,jednak se to nemusí podařit,protože pes už nebude plodný, případně fena zabřezne a vzhledem k věku psa porodí nějakým způsobem poškozená štěňata,protože to je jak u lidí. Tak se hlavně domluvte s majitelkou feny,kdo si vezme ty postižený Pokud jste psem tak nadšený, tak se domluvte s chovatelkou psa a vemte si od ní další štěně, třeba bude mít v rodokmenu půlku příbuzných,co váš stávající pes
Nikdy jsem nebyl organizovaným (ani neorganizovaným) chovatelem psů, ale v povědomí mám, že chovnost psa není omezena věkem (opravte mě, pokud se pletu) a proto obavy o poškozená štěňata jsou v tomto případě trochu lichá (a obávám se, že zejména účelová - cílem je odradit tazatelku od krytí).
Pro zadavatelku: v tomto prostředí je silná averze k chovu psů bez PP, tedy nemůžete čekat jiné stanovisko než, že nekrýt. Je to tedy pouze na Vašem rozhodnutí, tady budete automaticky zařazena mezi "množitele", ač by jste třeba kryla jenom jednou. Je rozumné zohlednit zdravotní stav Vašeho pejska, potenciální matky a taky si uvědomit, že tímto krytím nesplníte deklarované přání "jeho lidí", aby po něm něco zůstalo. Z hlediska vývoje plemene jeho geny prostě zaniknou.
Štefan1
napsal(a):
Nikdy jsem nebyl organizovaným (ani neorganizovaným) chovatelem psů, ale v povědomí mám, že chovnost psa není omezena věkem (opravte mě, pokud se pletu) a proto obavy o poškozená štěňata jsou v tomto případě trochu lichá (a obávám se, že zejména účelová - cílem je odradit tazatelku od krytí).
Pro zadavatelku: v tomto prostředí je silná averze k chovu psů bez PP, tedy nemůžete čekat jiné stanovisko než, že nekrýt. Je to tedy pouze na Vašem rozhodnutí, tady budete automaticky zařazena mezi "množitele", ač by jste třeba kryla jenom jednou. Je rozumné zohlednit zdravotní stav Vašeho pejska, potenciální matky a taky si uvědomit, že tímto krytím nesplníte deklarované přání "jeho lidí", aby po něm něco zůstalo. Z hlediska vývoje plemene jeho geny prostě zaniknou.
Štefan1, nikdy jsem netušila, že to sem kdy napíšu, ale vy jste fakt kokos....
Štefan1
napsal(a):
Z hlediska plemene jeho geny do chovu nezasáhnou tak jako tak, protože oficiálně papilonem nebude, bude křížencem. Přínos do chovu nula nula nic.
Co se týká věku, je mu teď 9 let. Nevím, teda, jak u papilonů, ale u nás už je to senior a pokud by se z dřívějších krytí neosvědčil jako výjimenečně hodnotný plemeník, tak by si ho na krytí nikdo nevybral.
marcelaamax
napsal(a):
Teda holky, s tím věkem jste mi trochu nasadily brouka do hlavy. Mám vybraného psa, kterému letos na podzim bude 8 let. Na začátku roku po něm byl početný vrh.
Brala jsem to tak trochu i jako výhodu, že je v tomhle věku stále akční, bez problémů, sportuje, a je plodný.
Tak on je to rozdíl - pes, který běžně kryje, ví se, jaké dává potomstvo, a pes, který bude krýt poprvé v devíti letech.
marcelaamax
napsal(a):
Teda holky, s tím věkem jste mi trochu nasadily brouka do hlavy. Mám vybraného psa, kterému letos na podzim bude 8 let. Na začátku roku po něm byl početný vrh.
Brala jsem to tak trochu i jako výhodu, že je v tomhle věku stále akční, bez problémů, sportuje, a je plodný.
Přesně tak, jak zmiňuje balu. U psa, který má za sebou více krytí a potomci po něm jsou zdraví, je to naprosto v pořádku. Řekla bych i spíš naopak a už to tu tuším zaznělo i někdy dřív. Ale tady se vlastně vůbec neví, jak na tom pes se zdravím je, uchovňovat není v plánu, navíc fena je pochybného původu.
A fakt nechápu, jak může Štefan mlít něco o přínosu genů pro plemeno, vždyť zadavatelka sama píše, že fena vzhledově není kvalitní jak pes.
marcelaamax
napsal(a):
.....tak to jsem nechtěla.....
napsal(a):
Přesně tak, jak zmiňuje balu. U psa, který má za sebou více krytí a potomci po něm jsou zdraví, je to naprosto v pořádku. Řekla bych i spíš naopak a už to tu tuším zaznělo i někdy dřív. Ale tady se vlastně vůbec neví, jak na tom pes se zdravím je, uchovňovat není v plánu, navíc fena je pochybného původu.
A fakt nechápu, jak může Štefan mlít něco o přínosu genů pro plemeno, vždyť zadavatelka sama píše, že fena vzhledově není kvalitní jak pes.
Zkuste mě, prosím, ocitovat, kde mluvím něco o přínosu pro plemeno.
Možná pozorněji číst?
marcelaamax
napsal(a):
Já reagovala právě na to, co psala Chameleon.. Že po posledním krytí starším psem se narodil jeden kryptochid.. I když předtím byly početné a zdravé vrhy.
Ale i tak si myslím, že tam hraje roli hodně faktorů, včetně feny, a dne krytí.
..určitě, souhlasím, mohlo tam být cokoli, určitě víc než dobře vám v tomhle poradi inspektor P.,....
marcelaamax
napsal(a):
Tak máte o čem přemýšlet...
Za mne tedy zbytečně.
Štefan1
napsal(a):
Zkuste mě, prosím, ocitovat, kde mluvím něco o přínosu pro plemeno.
Možná pozorněji číst?
Z hlediska vývoje plemene jeho geny prostě zaniknou.
Z čehož vyplývala moje věta. Nebo proč si myslíte, že by zaniknout případně neměly? Je to prostě nesmysl, protože do vývoje plemene jako takového by ty jeho geny vůbec nezasáhly, i kdyby kryl 50x.
A fakt se mně líbí, jak tady plácnete nějakou úplnou nepodloženou kravinu a pak čekáte, kdo se chytí, abyste mu případně vyčinil.
napsal(a):
Z hlediska vývoje plemene jeho geny prostě zaniknou.
Z čehož vyplývala moje věta. Nebo proč si myslíte, že by zaniknout případně neměly? Je to prostě nesmysl, protože do vývoje plemene jako takového by ty jeho geny vůbec nezasáhly, i kdyby kryl 50x.
A fakt se mně líbí, jak tady plácnete nějakou úplnou nepodloženou kravinu a pak čekáte, kdo se chytí, abyste mu případně vyčinil.
Byla by vhodná celá citace.
Z ní totiž vyplývá moje zdůraznění, že i případné krytí tímto psem nijak nezachová jeho geny pro budoucí generace papillonů. A myslím, že to je postoj, se kterým musíte souhlasit. A proto ta pobídka k pozornějšímu čtení ...
... o zachování cenných (nebo necenných) genů - tedy přínosu pro plemeno já opravdu nepsal ...
... ani si nemyslím, že by ty geny zachované být měly, ani si nemyslím, že by něměly ...
napsal(a):
....papilonu je tak málo, ze jsem snad ještě bez PP nepotkala....bůhví, zda fena, kterou chcete kryt respektive vás pes je vůbec papillon může to být nepovedená čivava, se kterou si papillony neznali plemene pletou anebo jiné bůhvíco....navíc vas pes je starý....jeden příklad, dcera měla papirove steně po psovi který kryl naposledy, narodilo se jedno stene, které nakonec bylo v dospělosti kastrovano pro nesestouple varle a i povahově tam cosi ujizdelo....po tomto psovi byvaly bohate odchovy, krásná zdravá štěňata...možná náhoda nebo se podepsalo stari, opět bůhví....prosím opravdu moc prosím nepr.zněte toho krasne a dosud nezkazene plemeno....moc prosím zamyslete se a věřte si od paní chovatelky stěně, které bude z linie, ze které je i vas jistě skvělý pejsek....
Já bezPP papillona mám. Kupovala jsem si ho jako děcko nadšené, že mu rodiče konečně povolili psa. Už bych to ale znova neudělala, Exteriér je ok, vypadá jako papillon (prý). Díkybohu je i zdravý, nebo jsme zatím žádný problém neobjevili. Ale povaha není pro papillona úplně typická. Je to sice neposeda nadšený pro každou hloupost. Zároveň však bývá dost nejistý, často se leká, od cizích si drží odstup, vyjma mě je ke všem odtažitý, apod. Párkrát jsem potkala ještě jednu bezPP fenku a ta byla to samé v bledě modré.
Na papillonech je nejlepší právě ta jejich úžasná povaha, takže za mě fakt nemnožit.
Štefan1
napsal(a):
Byla by vhodná celá citace.
Z ní totiž vyplývá moje zdůraznění, že i případné krytí tímto psem nijak nezachová jeho geny pro budoucí generace papillonů. A myslím, že to je postoj, se kterým musíte souhlasit. A proto ta pobídka k pozornějšímu čtení ...
... o zachování cenných (nebo necenných) genů - tedy přínosu pro plemeno já opravdu nepsal ...
... ani si nemyslím, že by ty geny zachované být měly, ani si nemyslím, že by něměly ...
Citovala jsem celou větu. A snad víte, co jste napsal. Vaše rýpavé věty o tom, že v tomto prostředí je silná averze k chovu psů bez PP
nebo že tady budete automaticky zařazena mezi "množitele", ač by jste třeba kryla jenom jednou. mluví za všechno.
Nemusím s vámi souhlasit a taky nesouhlasím.
Moje odpověď zněla: Z hlediska plemene jeho geny do chovu nezasáhnou tak jako tak, protože oficiálně papilonem nebude, bude křížencem.
Štefan1
napsal(a):
Tak máte o čem přemýšlet...
Za mne tedy zbytečně.
Ne, já jsem rozhodnuta. Mám v krycím listu ještě jednoho psa, mladšího. Ale oba dva mi schválila chovatelka i další chovatelé. Když po něm byly doteď početné a zdravé vrhy, tak neočekávám nějaké problémy. A ono taky záleží na velikosti plemene. Velké plemeno v 9ti letech bude něco jiného, než plemeno střední.
Jen jsem se nad tím trochu pozastavila.
napsal(a):
Citovala jsem celou větu. A snad víte, co jste napsal. Vaše rýpavé věty o tom, že v tomto prostředí je silná averze k chovu psů bez PP
nebo že tady budete automaticky zařazena mezi "množitele", ač by jste třeba kryla jenom jednou. mluví za všechno.
Nemusím s vámi souhlasit a taky nesouhlasím.
Moje odpověď zněla: Z hlediska plemene jeho geny do chovu nezasáhnou tak jako tak, protože oficiálně papilonem nebude, bude křížencem.
Citovala jste větu vytrženou z celého příspěvku - já opravdu vím, co jsem napsal.
Ad "rýpavé věty " - ja myslím, že jsem jenom velmi realisticky zhodnotil postoje, které se tady objevují, včetně tedy Vašeho. Nevím, co rýpavého na tom vidíte - anebo snad chcete říst, že nejste proti rozmonožování psů bez PP?
Já od Vás souhlas nečekám, je to diskuse. Deklaruji tady své názory, Vy zase své. Já se, na rozdíl od Vás, nesnížil k dehonestujícím projevům ... jao třeba " jak může Štefan mlít něco o přínosu genů".
V tom vidím ten zásadní problém - umět reflektovat jiný názor, umět ho případně argumentačně vyvrátit anebo ho prostě jenom akceptovat jako jiný názor. Nemusíte souhlasit.
Mám často pocit, že tady jde zejména a jenom o prosazení vlastního názoru.
Štefan1
napsal(a):
Chovnost psa sice není omezena věkem, ale oplozeníschopnost spermatu s věkem klesá. Krytí starým psem je větší riziko, fena nemusí zabřeznout nebo vrh může být málopočetný.
V chovu s PP někdy tohle riziko vyvažuje vysoká kvalita a zdraví psa ve vyšším věku + někteří chovatelé nechávají psovi udělat před krytím test plodnosti.
Jinak tady jde zjevně jenom o snahu získat štěně, protože momentálně stále poptávka po štěňatech převyšuje nabídku, a nechat nakrýt fenu a získat tím zdarma štěně, to je prostě plán. Zohledňovat zdravotní stav kohokoli k tomu plánu počítám patřit nebude. A já bych tedy ještě zohledňovala genetiku (inbreeding), ale to asi v plánu taky není, nehledě na to, že to bez PP ani nejde.
marcelaamax
napsal(a):
Ne, já jsem rozhodnuta. Mám v krycím listu ještě jednoho psa, mladšího. Ale oba dva mi schválila chovatelka i další chovatelé. Když po něm byly doteď početné a zdravé vrhy, tak neočekávám nějaké problémy. A ono taky záleží na velikosti plemene. Velké plemeno v 9ti letech bude něco jiného, než plemeno střední.
Jen jsem se nad tím trochu pozastavila.
Marcel,pokud po něm jsou celoživotně zdravé vyrovanné vrhy a kryl nedávno,tak není důvod se bát. Kdyby x let nekryl,tak bych nechala udělat spermiogram
alcamer
napsal(a):
Já bezPP papillona mám. Kupovala jsem si ho jako děcko nadšené, že mu rodiče konečně povolili psa. Už bych to ale znova neudělala, Exteriér je ok, vypadá jako papillon (prý). Díkybohu je i zdravý, nebo jsme zatím žádný problém neobjevili. Ale povaha není pro papillona úplně typická. Je to sice neposeda nadšený pro každou hloupost. Zároveň však bývá dost nejistý, často se leká, od cizích si drží odstup, vyjma mě je ke všem odtažitý, apod. Párkrát jsem potkala ještě jednu bezPP fenku a ta byla to samé v bledě modré.
Na papillonech je nejlepší právě ta jejich úžasná povaha, takže za mě fakt nemnožit.
..úchvatná je ta jejich povaha komika, miluji cokoli a kohokoli. ..
Štefan1
napsal(a):
Citovala jste větu vytrženou z celého příspěvku - já opravdu vím, co jsem napsal.
Ad "rýpavé věty " - ja myslím, že jsem jenom velmi realisticky zhodnotil postoje, které se tady objevují, včetně tedy Vašeho. Nevím, co rýpavého na tom vidíte - anebo snad chcete říst, že nejste proti rozmonožování psů bez PP?
Já od Vás souhlas nečekám, je to diskuse. Deklaruji tady své názory, Vy zase své. Já se, na rozdíl od Vás, nesnížil k dehonestujícím projevům ... jao třeba " jak může Štefan mlít něco o přínosu genů".
V tom vidím ten zásadní problém - umět reflektovat jiný názor, umět ho případně argumentačně vyvrátit anebo ho prostě jenom akceptovat jako jiný názor. Nemusíte souhlasit.
Když vás tady přispěvatelé dehonestují a urážejí, tak proč sem chodíte?
Jinak mně je samozřejmě fuk, jaký máte vy názor, mějte si ho. Ale jakým způsobem ho prezentujete, to je věc jiná. Já mám dle vás dehonestující projevy, vy zase rýpavé věty.
janaa
napsal(a):
Marcel,pokud po něm jsou celoživotně zdravé vyrovanné vrhy a kryl nedávno,tak není důvod se bát. Kdyby x let nekryl,tak bych nechala udělat spermiogram
Poslední vrh po něm se narodil letos v lednu a bylo v něm 9 štěňat, což je na naše plemeno nadprůměr 😁.
Stafíci mi v 8 ještě nepřipadají jako senioři. Navíc ten pes sportuje, je v kondici a na svůj věk ani nevypadá.
Takže myslím, že no stress 😀.
napsal(a):
Když vás tady přispěvatelé dehonestují a urážejí, tak proč sem chodíte?
Jinak mně je samozřejmě fuk, jaký máte vy názor, mějte si ho. Ale jakým způsobem ho prezentujete, to je věc jiná. Já mám dle vás dehonestující projevy, vy zase rýpavé věty.
Chodím sem, protože mě chovatelství vždy zajímalo.
Mně je samozřejmě taky fuk, jaký máte názor, pokud ho neumíte zargumentovat.
A pokud je dehonestující projev pro Vás přirozený, je to doklad o Vaší úrovni.
Svůj názor se snažím prezentovat srozumitelně a slušně. Co se týče "rýpavých vět", tak jste opět nic nenapsala. Ani to po Vás nechci. Mně úplně stačí, pokud se bude diskuze držet tématu.
Štefan1
napsal(a):
Zkuste svůj názor podpořit argumenty ... zatím žádné nevidím. Pominu, že jste mě urazila.
....není třeba, stačí přečíst vas příspěvek a novu mi okamžitě naskočí ma odpověď...a vy jste se mně také dotknout vasim smýšlení o lidech podporující uvázeny chov s PP a neholdujici nesmyslnemu množení psů....
napsal(a):
....není třeba, stačí přečíst vas příspěvek a novu mi okamžitě naskočí ma odpověď...a vy jste se mně také dotknout vasim smýšlení o lidech podporující uvázeny chov s PP a neholdujici nesmyslnemu množení psů....
Nikdy jsem si nemyslel, že to tady napíšu, ale Vy .... tak přece jenom nenapíšu.
Vy pane Štefane nemáte zájem o prosazení vlastního názoru. To je evidentní.
Pokud nemají oba rodiče průkaz původu, mají spolu vždy křížence, nemohou mít tedy logicky papillona. Je to podvraťák. Není o čem mluvit.
Dále podmínkou chovu je uchovnění. U papillonů je to směšně jednoduché. http://www.papillon-damien.wz.cz/oplemeni.htm Pokud se o to paní nezajímala do devíti let věku psa, je to přinejmenším podivné. Že je dle paní subjektivně fešák, na výstavu ho nebrala, to pro chov také nestačí.
Mno, po pravdě nevím, proč si prostě neprovede svou, co čekala, že se jí bude radit. Křížence svede vyrobit každý pes a fena na vsi, bez porady.
Nevím, co rýpavého na tom vidíte - anebo snad chcete říst, že nejste proti rozmonožování psů bez PP?
Ano, jsme proti rozmnožování psů bezPP a máme k tomu dost dobrý důvod. Jak dokážete, že je fena papillon? Sám zadavatel píše, že je "divná" - ne tak hezká. Takže je to papillon proto, že to její majitelka řekla? Jaké zdravotní testy má pes?
Sice je šance, že štěňátka budou jen dvě. Ale kdo má zájem na tom, aby se narodili dva kříženci, vydávaní později za papillony ? Eventuelně nemocní kříženci ?
Aby si ho někdo koupil a až v roce zjistí, že se to papillonovi moc nepodobá, honem ho nabízel ( pod stovkou průhledných důvodů ) dál. Už chápete proč se nám toto krytí nelíbí ?
Pro zadavatele by bylo lepší, kdyby si vzal krásné, zdravé štěně z osvědčené ch.st. Nebo, že by šlo o peníze ( až v první řadě?)
Agnes1
napsal(a):
Vy pane Štefane nemáte zájem o prosazení vlastního názoru. To je evidentní.
Pokud nemají oba rodiče průkaz původu, mají spolu vždy křížence, nemohou mít tedy logicky papillona. Je to podvraťák. Není o čem mluvit.
Dále podmínkou chovu je uchovnění. U papillonů je to směšně jednoduché. http://www.papillon-damien.wz.cz/oplemeni.htm Pokud se o to paní nezajímala do devíti let věku psa, je to přinejmenším podivné. Že je dle paní subjektivně fešák, na výstavu ho nebrala, to pro chov také nestačí.
Mno, po pravdě nevím, proč si prostě neprovede svou, co čekala, že se jí bude radit. Křížence svede vyrobit každý pes a fena na vsi, bez porady.
Já samozřejmě prosazuji svůj názor, ale snažím se ho deklarovat slušně a taky zargumentovat. Je pravdou, že na relavantnost argumentů můžeme mít rozličný názor.
Taky úplně nechápu, proč si to zadavatelka neudělala po svém. Přičítám to neznalosti zdejšího prostředí a s tím související naivitou, že jí někdo dobře (ať už to znamená cokoli) poradí.
Zásadní rozpor mám s tady deklarovaným názorem, že Papillon (či jiné plemeno) bez PP není Papillon. Prostě musí mít papír k tomu, aby jím byl. A pak už se tolik nehledí, resp. není předmětem kritiky, jestli odpovídá fenotypově a třeba vlastnostmi. Já razím názor, že pokud pochází z Papillonu a vypadá jako Papillon, tek to je Papillon. Akceptuji, že tento názor je tady v opozici, ale stejně si ho ponechám, a čas od času zase "provětrám", aby to tady nebylo takové jednostranné.
Pokud bych měl soudit podle příspěvků na ifauně, tak musím nabýt dojmu že:
1. barfování je ten nejlepší způsob krmení a všichni, kteří nebarfují to dělají špatně
2. většina psů je s PP
3. pes bez PP je diagnóza.
Myslím, že realita je jiná.
Znovu jsem si přečetla zakladatelčin příspěvek. Je tam otázka Co byste dělali? Diskutující jí odpovídají, co by dělali. Takže to je naprosto splněno.
Dále. Pokud mají oba rodiče PP, jak píšu i výše, ano pak se dá mluvit o papillonovi. To ovšem tak v případě zakladatelky není. Fena nemá PP. Není tedy zřejmo, z čeho pochází. To co se narodí nemůže být papillon. Není to jak dokázat.
A to se týká všech podobných spojení u všech plemen. Chovám hovawarty, tam se při bonitaci, mimo jiné, dělá i genetický test. Zda je bonitovaný jedinec skutečně hovawart.
Pokud se narodí uchovněným jedincům vrh a někdo vznese pochybnost, zda je vše ok, dle řádu je chovatel povinen udělat genetické testy, a pokud nevyjdou dobře tak i zaplatit. Pokud má majitel psa zájem o plemeno, má ho rád tak, jak standard plemene praví, nebude jej prznit. Proč taky. Jednoduše si pořídí vhodného jedince , uchovní ho a chová. Není to snadné. Ale je to fér.
Nebo si chová křížence. A nevydává je za nic jiného.
napsal(a):
Nevím, co rýpavého na tom vidíte - anebo snad chcete říst, že nejste proti rozmonožování psů bez PP?
Ano, jsme proti rozmnožování psů bezPP a máme k tomu dost dobrý důvod. Jak dokážete, že je fena papillon? Sám zadavatel píše, že je "divná" - ne tak hezká. Takže je to papillon proto, že to její majitelka řekla? Jaké zdravotní testy má pes?
Sice je šance, že štěňátka budou jen dvě. Ale kdo má zájem na tom, aby se narodili dva kříženci, vydávaní později za papillony ? Eventuelně nemocní kříženci ?
Aby si ho někdo koupil a až v roce zjistí, že se to papillonovi moc nepodobá, honem ho nabízel ( pod stovkou průhledných důvodů ) dál. Už chápete proč se nám toto krytí nelíbí ?
Pro zadavatele by bylo lepší, kdyby si vzal krásné, zdravé štěně z osvědčené ch.st. Nebo, že by šlo o peníze ( až v první řadě?)
Ten můj dotaz směřoval k Sarah, která označila moje vyjádření za rýpavé, přičemž jsem jenom (slušně) popsal většinový postoj tady - se kterým se i Vy (patrně) ztotožňujete.
Já chápu Váš postoj a Vaše argumenty, proč toto stanovisko máte, já ho mám odlišné. A to je to, co jsem (ve vší slušnosti) napsal zadavatelce. Možná ho nechcete takto shrnuté vidět (tím nemyslím Vás osobně, ale všechny s totožným názorem), ale já v tom opravdu nic rýpavého nespatřuji.
Jednoduše nedělám tu tlustou čáru mezi rozmnožováním s PP a bez PP. Psi se prostě rozmnožovali ještě předtím, než jim k tomu někdo vymyslel papír a dokonce se někteří honosili i názvem plemene.
Agnes1
napsal(a):
Ještě k tomu barfování , to sem tedy nepatří. Není to pravda, že každý tu je jen pro barf . Já krmím smíšeně a i jsem o tom psala.
Tak mne napadlo, nejste vy pane Štefane zakladatelem vlákna? Nenudíte se v lockdownu nebo tak něco?
Zajímavá myšlenka, ale není tomu tak. Zatím jsem nezaložil žádné vlákno a jestli se nudím či nenudím, asi ne víc, než Ti další účastníci diskuse?
Barfování sem opravdu nepatří, jenom jsem shrnul dojem, který může nabýt čerstvý účastník diskuse (mezi které se počítám). A tím jsem chtěl říct, že je to dost jednostranný pohled a noví tazatelé jsou docela často "zepsuti", místo aby jím byla daná nějaká rada. Není tomu tak naštěstí vždy, jinak bych opravdu neměl důvod sem chodit.
Štefan1
napsal(a):
Ten můj dotaz směřoval k Sarah, která označila moje vyjádření za rýpavé, přičemž jsem jenom (slušně) popsal většinový postoj tady - se kterým se i Vy (patrně) ztotožňujete.
Já chápu Váš postoj a Vaše argumenty, proč toto stanovisko máte, já ho mám odlišné. A to je to, co jsem (ve vší slušnosti) napsal zadavatelce. Možná ho nechcete takto shrnuté vidět (tím nemyslím Vás osobně, ale všechny s totožným názorem), ale já v tom opravdu nic rýpavého nespatřuji.
Jednoduše nedělám tu tlustou čáru mezi rozmnožováním s PP a bez PP. Psi se prostě rozmnožovali ještě předtím, než jim k tomu někdo vymyslel papír a dokonce se někteří honosili i názvem plemene.
"Nikdy jsem nebyl organizovaným (ani neorganizovaným) chovatelem psů",
To je úvodní věta vašeho prvního příspěvku. Uděláte dobře, když se o současnou problematiku chovu psů začnete hlouběji zajímat. Pak se možná dočtete, jak "chovatelé" psů bez PP připouštějí spolu úplně nevhodné psy a tak přichází na svět huchá, slepá, s rozštěpy, chromá atd štěňata. Pak možná snahu o chov s PP, pod dohledem "těch papírů" pochopíte.
Když se na návsi sejde Alík s Ťapkou, taky tomu budete říkat chov? A přitom to bude lepší než chov bez PP - tam se totiž spojují často jedinci, kteří do chovu neprošli přes zdravotní testy.
Zásadní rozpor mám s tady deklarovaným názorem, že Papillon (či jiné plemeno) bez PP není Papillon. Prostě musí mít papír k tomu, aby jím byl. A pak už se tolik nehledí, resp. není předmětem kritiky, jestli odpovídá fenotypově a třeba vlastnostmi. Já razím názor, že pokud pochází z Papillonu a vypadá jako Papillon, tek to je Papillon. Akceptuji, že tento názor je tady v opozici, ale stejně si ho ponechám, a čas od času zase "provětrám", aby to tady nebylo takové jednostranné.
Já taky tvrdím, že musí mít papír, aby byl plemenem. čistokrevná plemena totiž vymyslel člověk, není to "podle přírody", jak občas slýchám A člověk - tvůrce plemene - tomu dal nějaké parametry, nebo jak to nazvat. Aby byl pes čistokrevný, musí splnit vzhled, povahu, genetický potenciál.
Vy tvrdíte, že stačí, aby pocházel z papilonů. To se ale bez PP nedá dokázat, takže to bych vynechala. Pak už zbývá pouze vzhled. Tedy vypadá to jako papilon, je to papilon. Fajn, co taková ta módní plemena, typu jack russel, dlouhé netypické hlavy, křivé nožky. Vypadá to jako russel dejme tomu z 80%. Je to tedy dle vás čistokrevné? Nebo naopak, mám nestandartní fenu, nízká, dlouhá, ucho široké. Je s PP, vzhled nic moc. Je to tedy kříženec?
Psi se sice rozmnožovali předtím, než byly papíry, ale moc se nehonosili názvy plemen, aspoň ne tak, jak to známe my v dnešní době. Už kvůli příbuzenské plemenitbě vznikaly jakési "papíry" víceméně souběžně se šlechtěním moderních plemen.
napsal(a):
"Nikdy jsem nebyl organizovaným (ani neorganizovaným) chovatelem psů",
To je úvodní věta vašeho prvního příspěvku. Uděláte dobře, když se o současnou problematiku chovu psů začnete hlouběji zajímat. Pak se možná dočtete, jak "chovatelé" psů bez PP připouštějí spolu úplně nevhodné psy a tak přichází na svět huchá, slepá, s rozštěpy, chromá atd štěňata. Pak možná snahu o chov s PP, pod dohledem "těch papírů" pochopíte.
Když se na návsi sejde Alík s Ťapkou, taky tomu budete říkat chov? A přitom to bude lepší než chov bez PP - tam se totiž spojují často jedinci, kteří do chovu neprošli přes zdravotní testy.
Já myslím, že ta slepá, hluchá, s roštěpy atd. přicházejí na svět i v těch papírových chovech (řešená problematika se dá najít v jiných tématech) a to jednoduše díky dedičnému zatížení způsobené douhodobým jednostranným šlechtěním, které nejde úplně jednoduše eliminovat momentálně uplatňovanými metodami plemenářské práce. Vím, že aktuálně se hodně začínají využívat genetické testy, ale to je dvousečná zbraň - příliš přísnou selekcí by mohlo dojít k zúžení genetické základny a to by mohla být slepá ulička zejména pro málopočetná plemena. Na druhé straně je finanční stránka věci - genetické testy nejsou levné a jejich spektrum se rozrůstá.
Vím, co chcete říct - garance plemene, zdraví, povahových vlastností - jenomže ono to bohužel je vždy jenom do jisté míry. Opět doklady by se našli v jiných tématech - tam se v případě nevhodných vlastností obvykle svalí odpovědnost na neschopného majitele, pakliže je to ovšem pes bez PP, je to dané tím, že nemá PP (případně v kombinaci s neschopným majitelem) - je to klišé, které se pořád opakuje.
Když se setká Alík s Ťapkou ... to už je dneska téměř sci-fi v českých vesnicích. Já bych tomu klidně chov říkal, protože "chov" je jenom slovo a obsah tomu dává člověk - tady si obsah "rezervovali" organizovaní chovatelé (jak jsem byl poučen v jiné diskusi) a proto jsem v tomto tématu používal slovo rozmnožování (to jsem ale odbočil).
Já jednoduše zastávám názor, že odpovědnost je vždy na lidech a rozhodně si nemyslím, že pokud má někdo chovatelskou stanici, je současně odpovědným člověkem. Nechci se opakovat - své názory jsem už vyslovil v diskusi ke zbarvení štěňat LR - zrovna u nich jsou podmínky k získání chovnosti velmi tolerantní a žádné genetické testy se tam nevyžadují (snad se to za měsíc nezměnilo). Jak je to u jiných plemen nevím.
Pokud by se Alík s Ťapkou potkal na nějakém ostrově, nejlépe nějakém více izolovaném, a pak by tam zavítal
Když se setká Alík s Ťapkou ... to už je dneska téměř sci-fi v českých vesnicích. Já bych tomu klidně chov říkal, protože "chov" je jenom slovo a obsah tomu dává člověk
Těžko tomu říkat chov, když majitel Ťapky štěňata utopí v kýblu.
whasabi
napsal(a):
Já taky tvrdím, že musí mít papír, aby byl plemenem. čistokrevná plemena totiž vymyslel člověk, není to "podle přírody", jak občas slýchám A člověk - tvůrce plemene - tomu dal nějaké parametry, nebo jak to nazvat. Aby byl pes čistokrevný, musí splnit vzhled, povahu, genetický potenciál.
Vy tvrdíte, že stačí, aby pocházel z papilonů. To se ale bez PP nedá dokázat, takže to bych vynechala. Pak už zbývá pouze vzhled. Tedy vypadá to jako papilon, je to papilon. Fajn, co taková ta módní plemena, typu jack russel, dlouhé netypické hlavy, křivé nožky. Vypadá to jako russel dejme tomu z 80%. Je to tedy dle vás čistokrevné? Nebo naopak, mám nestandartní fenu, nízká, dlouhá, ucho široké. Je s PP, vzhled nic moc. Je to tedy kříženec?
Psi se sice rozmnožovali předtím, než byly papíry, ale moc se nehonosili názvy plemen, aspoň ne tak, jak to známe my v dnešní době. Už kvůli příbuzenské plemenitbě vznikaly jakési "papíry" víceméně souběžně se šlechtěním moderních plemen.
Člověk je tvůrcem plemene, ale myslím, základy většiny plemen a taky názvy, vznikly ještě před těmi papíry. Samozřejmě, že mnohá plemena ve své době vzniku vypadaly jinak. Dnes existuje hodně "primitivních plemen", které vznikaly staletí ve své domovině a teprve v posledních desetiletích se etablovaly jako "uznaná plemena" a začalo se "papírovat".
Pokud by se chtělo, asi by šlo dokázat pomocí genetických testů, jestli to je či není Papillon. Tady se nabízí zajímavá myšlenka - exteriérově i povahově odpovídající zvíře bez PP + genetické testy na plemennou příslušnost = možnost zařazení do chovu? Matně mám v povědomí, že u koček něco takového existuje - alespoň jsem to zaregistroval na výstavách (kočky ale taky nechovám).
A k těm Jack-Russelům - myslím, že jste si zrovna nevybral dobrý příklad - co jsem zaslechl, je to hodně neustálené plemeno. Ptáte se jestli jestli to já považuji za čistokrevné. Myslím, že ptát bych se měl já. Já říkám, vypadá jako ... je to ... A co teda říkaté Vy na zvíře s PP, které vypadá jako Jack tak na 80%. Je to tedy podle Vás čistokrevné?
napsal(a):
Když se setká Alík s Ťapkou ... to už je dneska téměř sci-fi v českých vesnicích. Já bych tomu klidně chov říkal, protože "chov" je jenom slovo a obsah tomu dává člověk
"Když se setká Alík s Ťapkou ... to už je dneska téměř sci-fi v českých vesnicích. Já bych tomu klidně chov říkal, protože "chov" je jenom slovo a obsah tomu dává člověk - tady si obsah "rezervovali" organizovaní chovatelé (jak jsem byl poučen v jiné diskusi) a proto jsem v tomto tématu používal slovo rozmnožování (to jsem ale odbočil)."
To je celá citace odstavce. Nevím, co jste vlastně chtěla říct.
Agnes1
napsal(a):
Když vy si hodně myslíte a zřejmě toho o chovu psů moc nevíte. Je dobré si pročíst historii plemene. Každé to má jinak. Vznik apod. A pak také zápisní řád jednotlivých klubů čistokrevných psů. Co se vlastně čistokrevným chovem sleduje.
Tak svého času mě to zajímalo více, něco jsem i přečetl a nějaká desítka (či víc) knížek by se v knihovničce našla. Souhlasím, že každé plemeno má svou historii vzniku, ale bez studia si troufám předpokládat, že není moc plemen, na začátku kterých byl papír.
A aby bylo zřejmé, já neodmítám organizované chovatelství a cílenou plemenářskou práci (ač mě to samého neláká), neupírám jim důležitost ve vývoji a udržování plemene, jenom se odmítám ztotožnit se stanoviskem, že "boxer bez PP" není boxer
a že rozmnožovat se mají (či mohou) jenom psi s PP.
napsal(a):
Majitel Ťapky je dnes už neutopí v kýblu, nýbrž prodá za dvacku
vý dobytek
Štefan1
napsal(a):
Chodím sem, protože mě chovatelství vždy zajímalo.
Mně je samozřejmě taky fuk, jaký máte názor, pokud ho neumíte zargumentovat.
A pokud je dehonestující projev pro Vás přirozený, je to doklad o Vaší úrovni.
Svůj názor se snažím prezentovat srozumitelně a slušně. Co se týče "rýpavých vět", tak jste opět nic nenapsala. Ani to po Vás nechci. Mně úplně stačí, pokud se bude diskuze držet tématu.
Vidím, že s vámi debata nemá smysl. Pokud se cítíte uražen, snažíte se to druhému vrátit horším kalibrem. Svůj projev nevnímám jako dehonestující, vulgarismy zásadně nepoužívám.
Svůj názor jsem zadavatelce zargumentovala dostatečně.
Pes bez PP nemůže být příslušníkem uváděného plemene jen proto, že se mu podobá. Jeho původ naprosto nemáte jak prokázat.
Lopouch
XXX.XXX.232.4
Díky všem za podnětnou diskuzi. Přidám trochu informací a malou opravu. Předně, fenka je s PP, tady byla chyba je na mé straně. Stejně jako náš pes... Omlouvám se. Majitelka o ní píše: “Nabízíme fenečku k nakrytí vaším pejskem, fenečka je papírová, akorát neabsolvovala výstavy. V květnu ji bude 5 let.” Fotku příkladám. A pro doplnění, náš pes na druhé fotce.
Tedy oba s PP. Bez výstav. Ovšem stejně zůstává otázka, co za krytí když dvě z potenciálních štěňat nejsou k dispozici...
napsal(a):
Vidím, že s vámi debata nemá smysl. Pokud se cítíte uražen, snažíte se to druhému vrátit horším kalibrem. Svůj projev nevnímám jako dehonestující, vulgarismy zásadně nepoužívám.
Svůj názor jsem zadavatelce zargumentovala dostatečně.
Pes bez PP nemůže být příslušníkem uváděného plemene jen proto, že se mu podobá. Jeho původ naprosto nemáte jak prokázat.
Já nabývám stejného dojmu při diskusi s Vámi. A přitvrzovala jste Vy - já se přizpůsobil.
Tak snad někdy jindy, jinde a v lepší náladě.
Štefan1
napsal(a):
Člověk je tvůrcem plemene, ale myslím, základy většiny plemen a taky názvy, vznikly ještě před těmi papíry. Samozřejmě, že mnohá plemena ve své době vzniku vypadaly jinak. Dnes existuje hodně "primitivních plemen", které vznikaly staletí ve své domovině a teprve v posledních desetiletích se etablovaly jako "uznaná plemena" a začalo se "papírovat".
Pokud by se chtělo, asi by šlo dokázat pomocí genetických testů, jestli to je či není Papillon. Tady se nabízí zajímavá myšlenka - exteriérově i povahově odpovídající zvíře bez PP + genetické testy na plemennou příslušnost = možnost zařazení do chovu? Matně mám v povědomí, že u koček něco takového existuje - alespoň jsem to zaregistroval na výstavách (kočky ale taky nechovám).
A k těm Jack-Russelům - myslím, že jste si zrovna nevybral dobrý příklad - co jsem zaslechl, je to hodně neustálené plemeno. Ptáte se jestli jestli to já považuji za čistokrevné. Myslím, že ptát bych se měl já. Já říkám, vypadá jako ... je to ... A co teda říkaté Vy na zvíře s PP, které vypadá jako Jack tak na 80%. Je to tedy podle Vás čistokrevné?
Základy možná, prostě byl např. nějaký pes typ ovčák žijící v Evropě. A pak se toho chopili lidé, začali šlechtit, a teď máme x různých ovčáků. Asi je otázka, je-li to dobře, protože šlechtění za nějakým účelem má svá pozitiva i negativa, ale to už nevyřešíme, prostě to tak je. Nicméně k udržení standartu daného plemene jsou dle mého ty papíry potřeba, neumím si to představit, množit bez jakékoli registrace, znalosti rodokmenu, bez nějaké zdravotní evidence (genetické vady) atd. Jak se pak vyhnout úzké příbuzenské plemenitbě a zároveň udržet znaky plemene?
Genetické testy nejsou rozhodně přesné, nefunguje to tak, že tam vyjede 100% papilon, a to ani u PP psů, tak daleko ještě nejsme. Jinak u koček, konkrétně u evropské kočky, jste kdysi mohl zařadit do chovu i zvíře z ulice, nicméně, a zase jsme u papírů, první co bylo, se dané kočce vystavily papíry a její odchovy se registrovaly a hodnotily. Nevím, jak je to teď, tohle info mám od bývalé kolegyně, která kočky chovala. U psů by to asi šlo taky, u málopočetných, ale zase, jejich odchovy by se musely určitě hlídat, jestli splňují kritéria plemene, tedy zase papíry, no.
Ad jack russel, já myslím, že už je to celkem slušně ustálené plemeno, bohužel velmi populární, takže 90% jedinců je bez PP. Jack russel má daný standart, který majitele bezpapíráků naprosto nezajímá. Chodí tady "ruslové" všech možných velikostí a tvarů, většinou hladkosrstí, ale i dlouhosrstý tady jeden je. Dokonce i jeden celočerný. A všichni zaručeně čistokrevní, podle hesla, když jsme to koupili jako russela, tak je to russel. A to že má jinou barvu a 15 kilo nám nevadí, my ho máme i tak rádi. A jeho štěňata budou taky samozřejmě čistokrevná.
Jinak dle mého, pokud je pes s PP, je čistokrevný, ale pokud bude vypadat pouze na 80%, tedy mít vzhledové vady, nepůjde dále do chovu.
Jinak vy říkáte vypadá to.... je to.... Mě právě zajímalo, jak hodně to musí vypadat, aby to bylo. Co třeba jorkšír, který má osm kilo, ale jinak vypadá jako....
Nebo například sousedi nad námi mají křížence ovčáka s něčím, vypadá to jako chodský pes, ale fakt přesně, i velikostí, i srstí, barvou. Je to tedy choďák?
Lopouch
napsal(a):
Díky všem za podnětnou diskuzi. Přidám trochu informací a malou opravu. Předně, fenka je s PP, tady byla chyba je na mé straně. Stejně jako náš pes... Omlouvám se. Majitelka o ní píše: “Nabízíme fenečku k nakrytí vaším pejskem, fenečka je papírová, akorát neabsolvovala výstavy. V květnu ji bude 5 let.” Fotku příkladám. A pro doplnění, náš pes na druhé fotce.
Tedy oba s PP. Bez výstav. Ovšem stejně zůstává otázka, co za krytí když dvě z potenciálních štěňat nejsou k dispozici...
No, je to na pohled obrovský rozdíl. Zjednodušeně řečeno, ta fenka mi jako papillon vůbec nepřijde.
Do toho krytí jste napevno rozhodnuti jít?
Lopouch
napsal(a):
Vy jste papíry té feny viděl(a) na vlastní oči? To má být motýl? Co ty uši?
Lopouch
napsal(a):
....proč nejsou ani fena ani pes uchovněni?
napsal(a):
Vy jste papíry té feny viděl(a) na vlastní oči? To má být motýl? Co ty uši?
..zřejmě to bude můra - phálene........
napsal(a):
To je nějaký druh papillona?
napsal(a):
..jsou dva uši nahoru motyl a usi dolů v překladu můra, tech moc není, motýla dělají ty uši motýlek, hezky článek je tady na stránkách...
napsal(a):
Někde ano.
Lopouch
XXX.XXX.232.4
Zřejmě phalene. Ano. A uchovneni není, protože je to první pes. Neumíme to.
Lopouch
napsal(a):
Zřejmě phalene. Ano. A uchovneni není, protože je to první pes. Neumíme to.
..pokud nejsou uchovněni oba rodiče, nenechte je kryt, štěňata nebudou mít PP......navíc kryt fenu prvně v pěti letech je dle mně risk.....navíc nevíte zda fena vůbec PP má a dále proc nebyla uchovněna......navíc uchovněnim by vás s radosti provedli Klubem malého kontinentální spaněla, kam oba spadají......
Štefan1
napsal(a):
"Nebo například sousedi nad námi mají křížence ovčáka s něčím, vypadá to jako chodský pes, ale fakt přesně, i velikostí, i srstí, barvou. Je to tedy choďák?"
Tak pokud ho nepořídili jako choďáka, ač tak vypadá, tak bych tomu choďák neříkal. Ale pokud ano, tak zase proč ne.
Nepořídili ho jako choďáka, fena byla snad německý ovčák, otec bůhví kdo, nicméně vyšel z toho chodský jak vyšitý, fakt pěkný pes.
A to je jádro věci, pokud by majitelé chtěli zárobek, můžou směle tvrdit, že to choďák je. Protože vypadá to jako, tak to je.....A klidně s ním můžou krýt. Chodští psi jsou teď v kurzu. Ale v další generaci se to určitě projeví, ta čistokrevnost otce podploťáka. A vo tom to je, nejen vzhled je důležitý, i genetická hodnota má smysl. A ta se bez nějakých papírů zajistit nedá.
To už by pravděpodobně dal lepší štěňata (ohledně čistokrevnosti) ten nepovedený osmdesátiprocentní pes s PP, protože on sám sice moc kvalit nemá, ale je tam šance, že se prosadí kvalita generací před ním.
marcelaamax
napsal(a):
klííííd, i po 12 letým jsem měl 7 OK štěňat
není nad to krýt starším prověřeným psem, rozhodně je to lepší než 2letým neprověřeným "šampionem"...
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.212.36
Štefan1
napsal(a):
Já osobně si Vašeho způsobu vyjadřování velice vážím! Vážím si každého, kdo ani na anonymních diskusích druhé neuráží i když mají na nějakou věc jiný názor. Bohužel, zrovna zde na "psech" je takových málo. Je tu stálá parta lidí, kteří číhají a jak jsem přijde někdo nový, nedej bože, s jiným názorem, tak ho rozcupují na kusy. Brzy zjistíte, že sem nemá cenu psát.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já osobně si Vašeho způsobu vyjadřování velice vážím! Vážím si každého, kdo ani na anonymních diskusích druhé neuráží i když mají na nějakou věc jiný názor. Bohužel, zrovna zde na "psech" je takových málo. Je tu stálá parta lidí, kteří číhají a jak jsem přijde někdo nový, nedej bože, s jiným názorem, tak ho rozcupují na kusy. Brzy zjistíte, že sem nemá cenu psát.
Nemá, tak co jste tu zapomněla?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.212.36
Do toho vám nic není!
K původní otázce - co chtít za nakrytí, když není k dispozici štěně, které bych chtěla primárně?
No, standardem je v takovém případě poplatek ve výši ceny jednoho štěněte.
Pokud budete krýt, v dnešní době vám lidé za takové štěnátko utrhají ruce - když bude zdravé.
Pokud je pes v devíti letech zdravý a bez obtíží, proč to nezkusit?
Pětiletá fena je na první porod sice trochu starší, ale to je spíš otázka na její majitele a případně na veterináře, aby posoudili kondici a zdravotní stav zvířete. Je to malé plemeno, takže bych zas tolik věk asi nehrotila.
PP nic nezaručuje. Zvířeti jsou papíry úplně jedno, neochrání je nijak před špatnými podmínkami, týráním, zanedbáním apod.
To, že někdo není ochoten dát 50000Kč za psa jen proto, že má PP, ještě neznamená, že nemá rád zvířata a že se u něj zvíře bude mít špatně. Naopak je to spíš znak zdravého rozumu.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.212.36
Tak neskutečně mě potěšilo a osvěžilo, že se tady po dlouhých měsících objevil přispěvatel pod nickem Štefan1, že mám vlastně zase chuť sem občas zajít. Konečně zase člověk, který se nejen vyjadřuje slušně, ale nebojí se nesouhlasit tady s většinovým názorem. Ač chovám dvě plemena s PP tak mám proti současnému stylu chovu a šlechtění psů velké výhrady. Neznám například jediné plemeno, kde by chovatelé skutečně poctivě vyšetřovali zdraví zvířat určených do chovu. Myšleno tak, že se nepoužívají nejnovější poznatky v tomto oboru, protože o nich většinou neví. Neví o nich většinou proto, že se skutečně do hloubky nezajímají. Například co se týče dysplasií loktů a kyčlí, tak se ustrnulo na způsobech vyšetřování, které jsou zastaralé a neukáží skutečný stav. NELZE obyčejným rentgenem poznat ve 12, nebo 15 měsících věku jestli jsou klouby skutečně zdravé! Buď by se muselo provádět vyšetřování minimálně ve dvou letech, anebo lokty zjišťovat CTéčkem a kyčle rentgenovat ve velké zátěži. Už vůbec není co dodat, že se do chovu u většiny plemen pouští zvířata s dvojkovými (u některých i horšími) výsledky na kyčlích. O loktech ani nemluvě. Kdo z vás tady chovatelů si dal tu práci a nelitoval investice a nechal si přerentgenovat zvířata třeba v šestém nebo osmém roce věku? Asi by jste se dost divili, jak vypadají kyčle ve vyšším věku, když v roce byla DKK B. Víte o tom, že loky vyhodnocené v 15 měsících jako nulové můžou být ve čtyřech letech trojkové? Všechno mám na vlastní kůži vyzkoušené. Není mi líto zaplatit CT vyšetření a mít jistotu.
A genetické testy - Stefane1 - nejsou nic drahého! Dělám všechny dostupné pro dané plemeno a bohatě Vám ho uhradí jedno jediné štěně, které odchováte. Chov psů s PP je lukrativní výdělečná činnost i když svým psům dopřejete nejen dobrý život, ale i nadstandardní vyšetření a veterinární péči. Samozřejmě, to nemusí platit u všech plemen a v každé době. Je ale fakt, že je chov psů zprofesionalizovaný a jde v něm o hodně peněz. Odtud ta nevraživost, rivalita a zloba, která je v chovatelském světě jak v reálu, tak i na diskusích. Nějak se zapomnělo, že pod FCI může spadat pouze zájmová nevýdělečná činnost. Tím se ani vyznavači FCI moc netrápí - že vlastně porušují jeho stanovy.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.19.73
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak neskutečně mě potěšilo a osvěžilo, že se tady po dlouhých měsících objevil přispěvatel pod nickem Štefan1, že mám vlastně zase chuť sem občas zajít. Konečně zase člověk, který se nejen vyjadřuje slušně, ale nebojí se nesouhlasit tady s většinovým názorem. Ač chovám dvě plemena s PP tak mám proti současnému stylu chovu a šlechtění psů velké výhrady. Neznám například jediné plemeno, kde by chovatelé skutečně poctivě vyšetřovali zdraví zvířat určených do chovu. Myšleno tak, že se nepoužívají nejnovější poznatky v tomto oboru, protože o nich většinou neví. Neví o nich většinou proto, že se skutečně do hloubky nezajímají. Například co se týče dysplasií loktů a kyčlí, tak se ustrnulo na způsobech vyšetřování, které jsou zastaralé a neukáží skutečný stav. NELZE obyčejným rentgenem poznat ve 12, nebo 15 měsících věku jestli jsou klouby skutečně zdravé! Buď by se muselo provádět vyšetřování minimálně ve dvou letech, anebo lokty zjišťovat CTéčkem a kyčle rentgenovat ve velké zátěži. Už vůbec není co dodat, že se do chovu u většiny plemen pouští zvířata s dvojkovými (u některých i horšími) výsledky na kyčlích. O loktech ani nemluvě. Kdo z vás tady chovatelů si dal tu práci a nelitoval investice a nechal si přerentgenovat zvířata třeba v šestém nebo osmém roce věku? Asi by jste se dost divili, jak vypadají kyčle ve vyšším věku, když v roce byla DKK B. Víte o tom, že loky vyhodnocené v 15 měsících jako nulové můžou být ve čtyřech letech trojkové? Všechno mám na vlastní kůži vyzkoušené. Není mi líto zaplatit CT vyšetření a mít jistotu.
A genetické testy - Stefane1 - nejsou nic drahého! Dělám všechny dostupné pro dané plemeno a bohatě Vám ho uhradí jedno jediné štěně, které odchováte. Chov psů s PP je lukrativní výdělečná činnost i když svým psům dopřejete nejen dobrý život, ale i nadstandardní vyšetření a veterinární péči. Samozřejmě, to nemusí platit u všech plemen a v každé době. Je ale fakt, že je chov psů zprofesionalizovaný a jde v něm o hodně peněz. Odtud ta nevraživost, rivalita a zloba, která je v chovatelském světě jak v reálu, tak i na diskusích. Nějak se zapomnělo, že pod FCI může spadat pouze zájmová nevýdělečná činnost. Tím se ani vyznavači FCI moc netrápí - že vlastně porušují jeho stanovy.
Flip zrovna ty máš průseru na triků taky pár že... Archie, asistenční psi co nic neuměli atd atd... To že děláš křížence tu ví taky každej..
A možná vidět tvy koně a jejich zázemí bez přístřešku a dalšího asi se taky divime.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.212.36
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Flip zrovna ty máš průseru na triků taky pár že... Archie, asistenční psi co nic neuměli atd atd... To že děláš křížence tu ví taky každej..
A možná vidět tvy koně a jejich zázemí bez přístřešku a dalšího asi se taky divime.
Ano, arogance a útočnost, jak obvyklé na tomto diskusním fóru! Někdo má jiný názor, tak na něj flusnu, jak úžasný!
I kdyby to byla s Archiem a tak dále, třeba i pravda, tak jak to souvisí s tím, že se nevyšetřují kvalitně zvířata do chovu když by se vyšetřovat mohla? Fakt nechápu...
Křížence chovám už mnoho let a přináší mi to velkou radost, zvlášť v posledních letech kdy je o ně zájem i v zahraničí. Než spojím dva jedince, tak udělám taková vyšetření, která nemá žádné plemeno. Taky u svých odchovů už dlouho nevím co jsou to dysplasie. Zato u nákupů (a kupuji zásadně štěňata jen s PP) zbývají často člověku oči pro pláč: pořizovací ceny vysoký, do roka se s nimi pipláte a pak.... jen za poslední dobu - jeden čsl. vlčák - obě kyčle čtyřky, jeden golden - jeden loket trojka, jeden labrador - oba lokty trojka, jeden NO - pravděpodobně autista s únavovým syndromem. Jsem opravdu ráda, že už teď nakupuji štěňata jen velmi málo. Podobně to mají i někteří mý kolegové se kterými jsem v kontaktu - prostě zdraví psů je hrůza!
A ty koně - to už jsem nepochopila fakt vůbec - podle vás (myslím totiž, že si netykáme) je přístřešek nutnost? Veliká stále otevřená stodola s vysokou střechou a tudíž chládkem nestačí?
A vy jste viděla moje koně? Nebo moje psy, nebo kočky, nebo slepice? Já myslím, že jsou pěkný a nechápu proč útočíte bez znalostí těchto zvířat!
Přečetla jsem si vaše starší příspěvky , abych vás poznala , paní Flip. A došla jsem k závěru, že máte zoologickou zahradu. Včetně šelem. A také opravdu velikou smůlu. Protože množství zvířat, různých druhů a plemen, jste nakoupila nemocných a často vám zemřeli.
Udivuje mne, jak toto vše stihnete obstarat, jako pouze zájmový chov, prakticky nevýdělečný, protože to jedině je správně. Dle vás.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.212.36
Mám zaměstnance a rodinu. Nikde jsem neuváděla, že je to pouze zájmový chov, nevýdělečný. Nemám ve zvyku lhát, za svým si stojím! Kde jste toto tvrzení vzala? Naopak psi nás velice dobře už dvacet pět let živí. (To ale neznamená, že je nemám ráda!)
Když máte za život pět psů, tak je statisticky možné, že všichni budou OK a nic Vás nepotká. Když jich jsou stovky, tak je statisticky nemožný, aby se nic nepřihodilo. Ano, nakoupila jsem opravdu hodně nemocných zvířat. Chov psů jde špatnou cestou. Je to na základě mých docela rozsáhlých zkušeností. Nevnucuji ho nikomu, klidně si svůj nechte.
Nemocné koně taky mám, ale to je mou vlastní blbostí, že jsem se nechala dvakrát napálit šikovnými prodejci, kteří dovedně skryli vady. To není v koňském světě nic výjimečného. O stará a nemocná zvířata se postarám, mám k tomu podmínky.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.212.36
Změnila jsem si nick z Flipa na Názor.
Protože předpokládám útoky, tak nechci, aby se tu vytahovalo jméno Flípka, který mi vloni v červnu umřel ve 12,5 na rakovinu kostní dřeně a který byl pes mého života.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.19.73
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mám zaměstnance a rodinu. Nikde jsem neuváděla, že je to pouze zájmový chov, nevýdělečný. Nemám ve zvyku lhát, za svým si stojím! Kde jste toto tvrzení vzala? Naopak psi nás velice dobře už dvacet pět let živí. (To ale neznamená, že je nemám ráda!)
Když máte za život pět psů, tak je statisticky možné, že všichni budou OK a nic Vás nepotká. Když jich jsou stovky, tak je statisticky nemožný, aby se nic nepřihodilo. Ano, nakoupila jsem opravdu hodně nemocných zvířat. Chov psů jde špatnou cestou. Je to na základě mých docela rozsáhlých zkušeností. Nevnucuji ho nikomu, klidně si svůj nechte.
Nemocné koně taky mám, ale to je mou vlastní blbostí, že jsem se nechala dvakrát napálit šikovnými prodejci, kteří dovedně skryli vady. To není v koňském světě nic výjimečného. O stará a nemocná zvířata se postarám, mám k tomu podmínky.
Aha takže obří pastvina bez přístřešku je zázemí pro nemocné staré koně? To je mi novinka... Neříkám že je nutné máte v nic moc stavu. Ale vzhledem k tomu co jste pohnojila v minulosti do jakého stavu dokázala jistá zvířata dostat co jste dělala za smeliny. Nějak není úplně důvod věřit že teď máte všecko v naprostém pořádku.
A malá poznámka. Nikdo koho zvířata živí pro ně nemá top podmínky. Nikdo.
Štefan1
napsal(a):
Já samozřejmě prosazuji svůj názor, ale snažím se ho deklarovat slušně a taky zargumentovat. Je pravdou, že na relavantnost argumentů můžeme mít rozličný názor.
Taky úplně nechápu, proč si to zadavatelka neudělala po svém. Přičítám to neznalosti zdejšího prostředí a s tím související naivitou, že jí někdo dobře (ať už to znamená cokoli) poradí.
Pokud bych měl soudit podle příspěvků na ifauně, tak musím nabýt dojmu že:
1. barfování je ten nejlepší způsob krmení a všichni, kteří nebarfují to dělají špatně
2. většina psů je s PP
3. pes bez PP je diagnóza.
Myslím, že realita je jiná.
Nebarfovala jsem svého psa jakoželabradora bez PP. Nepřipadám si, že bych měla kvůli tomu nějakou diagnózu.
Dávat barf do souvislosti s PP a to do souvislosti s množírnami je dost mimo.
Papillon bez PP není papillon. To je prostě fakt. Resp. jím být může, ale bez dokladu to je, jako kdyby nebyl, protože to prostě není jisté, ověřitelné.
Když si koupíte škodovku a urvete jí to logo s šípem, můžete se podívat dovnitř, zjistit si výrobní čísla a já nevím co a ujistit se, že i bez loga máte skutečnou škodovku.
U živého tvora to nelze. Pokud máte psa bez PP, pak se k němu nelze stavit jinak, než k vořechovi, protože nelze dokázat, že rodiče byli uchovnění čistokrevní psi daného plemene.
Vůbec nevíme, v jakých podmínkách by štěňata s matkou žila, vůbec nevíme, jaká má matka zdravotní vyšetření. Ten papillon zřejmě žádná.
Ta chovná zvířata musí mít chovný potenciál. Jak víte, že ta fenka není na toho psa příbuzná? Že třeba její otec není bratr toho psa? Skryté vady lze vysledovat v rodokmenu - když vím, že bratr mého psa trpěl tím a tím, budu hledat fenu, která v rodokmenu tento problém nemá. Jak to zjistím u bPP feny?
Tady se není o čem bavit. Chovat na takovém páru je prostě nesmysl.
Jaká jsou očekávání z takového krytí? Mají ta štěňata být zdravá? Pěkná, perspektivní? V povaze i vzhledem podobná na papillona? Tak prostě kryju uchovněného papillona uchovněným papillonem.
Pokud nechápete tohle, zkuste se podívat na chov koní - tam jsou kříženci velmi běžní, velká část současných plemen je na nich založená; mrkněte se na českého teplokrevníka a srovnejte ho třeba s arabem nebo plnokrevníkem a pak třeba s belgickým teplokrevníkem.
Arabi a plňasi jako představitelé uzavřené plemenné knihy jsou jednotným plemenem, u kterých lze vlastnosti předvídat s velkou jistotou.
Belgický teplokrevník je plemeno, které vzniklo křížením za konkrétním účelem, a stále se do plemene přidávají plemenní jedinci jiných plemen. A protože se to dělá dobře, s vědomím, čeho chci dosáhnout a jak to asi udělat, s obrovskými znalostmi původů a vlastností jednotlivých plemenných zvířat, tak to funguje.
Oproti tomu běžný český teplokrevník je takový normální kůň. K ničemu nemá zvláštní nadání, není zvlášť tvrdý, zdravý, šikovný, rychlý, nemá pěkný pohyb ani neskáče nijak výjimečně dobře... Je to prostě obyčejné zvíře.
Co tím elaborátem chci říci? Že i křížit se dá dobře. Ale to předpokládá obrovské znalosti a zaujetí pro věc; nemůžete v daném okamžiku začít chovat na starém neuchovněném psu a na feně, co šla zrovna okolo, prostě proto, že chci. Tak si tu tady „chováme“ toho ČT a pak z toho lezou hříbata křivonohá, s dlouhým hřbetem a špatnými kopyty, protože majitel chtěl hříbě po naší Báře, protože je strakatá.
Majitelka chce, aby tu po jejím papillonovi něco zůstalo; předpokládám, že to něco má být charakteristické pro jejího papillona. Má to být jeho krásná povaha, roztomilý čumáček, prostě něco, co jí ho bude připomínat. Opravdu si myslíte, že současná situace a vybraná fena toto splní? Já mám obavu, že z toho vypadne přinejlepším právě to obyčejné zvíře. Nemusí být špatné, já mám vořechy vyloženě ráda, ale asi to nebude to, co zadavatelka chtěla.
Radím zadavatelce: Smiřte se s tím, že Vám ujel vlak. Toto jste měla řešit před pěti lety, psíka uchovnit a dál postupovat podle příležitostí. Teď už to nechte být. Jemu to nevadí, že nebude mít štěňata. Opravdu ne.
Lopouch
napsal(a):
Pokud ta fenka odchovala štěňata, je to množka a zdrhejte.
Pokud ještě štěňata neměla, snažte se to majitelům rozmluvit - pětiletá fenka je na první vrh už dost stará. Fenka v žádném případě nebude přínosem pro plemeno, PP nePP, takže není důvod na ní chovat. Leda by tím důvodem byly peníze, tím pádem to je opět množka a opět - zdrhejte.
Mně nějak kategoricky nevadí s láskou a s vědomostmi odchovaná štěňata, ale tady pro to naprosto není důvod ani podmínky.
U těch koní (a asi i jiných zvířat) jsou ale papíry, kde jsou napsaní rodičové, dělá se označení do jistého věku pod matkou tak jako u psů dříve tetování atp., to je potřeba říct, aby si někdo nemyslel, že křížení a tvorba užitkového/nového plemene je "jak alík potkal megi".
Ty papíry nevím, jestli psali A4 volným stylem, nebo dodrželi normostranu, jsou vlastně rodokmen - dnešní průkaz původu.
Na začátku byl dobrý pes a dobrá fena (chovatel jich měl třeba 30 a průběžně dokupoval) a ti měli děti. A z těch dětí se vybrali nejlepší a ti zas měli děti.
A kdyby si to chovatel nepsal na papíry, tak se z toho 1) zblázní 2) nebude vědět, který pes je po kterém psu a budou se jim rodit hrbáčci a stoupové a vlastně se ani rodit nemusí, protože existuje model, který zajistí, že děti jsou vstřebané (umřeté),
a tento model ale známe právě díky těm chovatelům kříženců, kteří si vše psali - nečekaně - na papíry.
Klíďo si vyrobím křížence, musím mít ale rodičovský pár otestovaný na možné geneticky předávané trable, vědět, proč to dělám a jestli mi případné problémy u feny stojí za to.
(nestojí, neb zvíře je to malinké, bude mít jedno dvě štěňata a z toho polovina zemře na mou nezkušenost s hypoglykemií, protože fena nezvládla vyčerpání z porodu příliš velkých plodů)
Ta fena není ani pěkná. Vypadá jako mini kavalír po dešti. Pardon.
U těch koní (a asi i jiných zvířat) jsou ale papíry, kde jsou napsaní rodičové, dělá se označení do jistého věku pod matkou tak jako u psů dříve tetování atp., to je potřeba říct, aby si někdo nemyslel, že křížení a tvorba užitkového/nového plemene je "jak alík potkal megi".
Ano, samozřejmě, ti koně mají původ. Není to křížení jako tvorba koňských „vořechů“. Ale prostě když na sebe naházíte původové koně bez znalostí, tak se to plemeno prostě nemůže vyvíjet žádoucím směrem.
To jsem chtěla říct. Že úmyslné, záměrné křížení má svoje místo. Ale to, co dělá zadavatelka, to prostě není. A taky jsem chtěla ukázat, jak to může dopadnout.
No, argumentačně Vám to, Varaxi, kulhá na všechny čtyři
Někdo plánuje krýt jednoho motýla s PP druhým s PP, bez posvěcení "chovatelského orgánu", a hned je to množka?
Přínos pro plemeno...nenechte se vysmát.
Jakým přínosem pro dané plemeno jsou v dnešní době oproti takovému, ve výsledku bezPP krytí, potomci spojení, které mělo všechnu "chovatelskou byrokracii" v pořádku?
Na co si u takových společenských "prachovek" bez jakýchkoliv požadavků na výkon či jinou užitnou hodnotu papíroví chovatelé hrají?
Smysluplné udržování jednotlivých plemen psů má důvod jen tehdy, pokud je úzce provázáno s pracovním výkonem. Proto psí plemena historicky vznikala.
Dnes, když je 999 psů z 1000 gaučovými povaleči nebo půlhodinovými korzovači 3x denně na vodítku v parku, kde nalézáte ten přínos pro jednotlivá plemena? Když je uchovněno v podstatě vše, co na výstavu doleze?
Kde je dnes ten bonus tolik opěvovaného Průkazu původu?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Paní Heleno, už jsem tady panu Štefanovi v jiném vlákně psala, že genetické testy dělám, i když nejsou povinné. A je mně naprosto jedno, že se mi finančně nevrátí, protože můj pes rozhodně neskočí na každou fenu, tak jak to bývá u jiných chovatelů. A pokud se mně podaří letos uchovnit mladší fenku, tak štěňata mít nebude do té doby, než tahleta šílená doba pomine. Možná taky nikdy. Starší fena, jak víte, mít štěňata nebude vůbec. Kromě těch zubů má i kyčle B a zúženou dýchací trubici. Rentgeny jsem u všech dělala skoro ve dvou letech. A pokud budou mít potomky, tak budu dělat rentgeny i v pozdějším věku. Dělá to víc chovatelů, i když to není povinné.
Ono neznamená, že když vy všechna ta vyšetření děláte, že je bude dělat každý, kdo si bude křížit psy, jak se mu zachce. Nedávno jsem sem dávala inzerát na GR bez PP za 18 tisíc, dle dotazu vyšetření žádná, ani ty rentgeny. Vy byste si od takových lidí štěně vzala? Když tady pořád píšete, jak jsou GR nemocní? Jakou byste měla jistotu, že štěně od takových lidí je zdravé?
Někdo plánuje krýt jednoho motýla s PP druhým s PP, bez posvěcení "chovatelského orgánu", a hned je to množka?
Ano, pokud někdo bez znalostí, zájmu a zdravotních vyšetření kříží jakékoli psy, je to množka. Jaký jiný důvod než peníze ti lidi můžou mít?
Z lásky můžou odchovat štěňata, protože fenka má mít alespoň jednou štěňata, protože chceme, aby po našem psu něco zbylo a z podobných důvodů. Ale to musí splnit předpoklady - jednak zdraví, jednak mít znalosti a vědomosti, jednak se o ta štěňata následně postarat. To druhé teď asi není až takový problém, ale byly doby, kdy útulky praskaly ve švech. A z podstaty věci takové množení je jednorázová záležitost.
Repto, jednoduše - chci, aby z toho štěněte vyrostl pes kolem 50 cm a 25 kg se silnými čelistmi, silným prutem a co nejmenšíma ušima a byl cereb. ataxia clear, jak to udělám?
Společenská plemena existují od Viktoriánské Anglie, byla tu jaksi vždy, jen od začátku Crufts více. To není výmysl posledních 30 50 let. Tam se plemena představila a ta plemena se nějak (ano, často velmi zle, protože peníze a třeba neznalost) udržují dodnes v mírných exteriérových odchylkách.
Byl to rok 1891. Co teď, koupím stroj času a půjdu jim tam vyčinit.
Co je uchovněno, jak chovatelé ten svůj obchod vedou, to je na každém jednom z nich, na tom žádný papír nic nezmění, já na papíru netrvám, ale potřebuji toho psa z prvního odstavce, co mám dělat?
Fenka v žádném případě nebude přínosem pro plemeno, PP nePP, takže není důvod na ní chovat.
Jak je vidno z mého předchozího příspěvku, jsem proti připouštění psů bezPP, vydávaných za plemeno. Stejně tak jsem proti chovu psů na jedincích bez zdrav. testů.
Ale těžko snáším řeči o přínosu pro plemeno a navíc o posouvání plemen.
Přece psy nechováme pro nějaký přínos plemeni, ale pro radost a užitek, který lidem přinesou.
A když pes přinese svou přítomností radost a ještě k tomu vyjde dokonalý jedinec, který bude přínosem.......ideál.
Ale přes veškerou snahu o přínosy a posouvání.....jít dnes na výstavu - dost hrůza, kam se plemena posunula.
Pro Megíí:
A proč potřebujete zrovna takového psa?
Definujete formu psa - tak si ji udělejte a odlejte si daný exteriér.
Nemáte tam ani slovo o povaze, inteligenci, projevech - jen ten podělaný exteriér....to hodně vypovídá
Já, když si vybírám zvíře, sleduji, jak se chová, projevuje, komunikuje, pohybuje - ale každá to máme evidentně jinak
Mě děsí, že lidi neděsí inbreeding. Tady tohle laické křížení, ne cílené. Všichni ví, o čem je řeč u lidí, co z toho může vylézt za mega průšvih, vážné postižení fyzické i v hlavě a i smrt, ale u zvířat je jim to ukradené?
napsal(a):
Pro Megíí:
A proč potřebujete zrovna takového psa?
Definujete formu psa - tak si ji udělejte a odlejte si daný exteriér.
Nemáte tam ani slovo o povaze, inteligenci, projevech - jen ten podělaný exteriér....to hodně vypovídá
Já, když si vybírám zvíře, sleduji, jak se chová, projevuje, komunikuje, pohybuje - ale každá to máme evidentně jinak
Jsem to chtěla zkrátit.. když napíši, že potřebuji, aby byl jaksi nezastavitelný, nebál se jít do všeho "po hlavě", byl velmi pohyblivý a spíše sprinter, tak z toho hned vyleze
pitbull :-) kam mě pro něj pošlete?
(tam ne, prosím Vás :-)
Mě děsí věcí....
Ale nikoliv zvířata bez PP..
Edit: nic z výše uvedeného vám PP nezaručí....
Pamatujete Bambinot? Taky to nefungovalo.
napsal(a):
Mě děsí, že lidi neděsí inbreeding. Tady tohle laické křížení, ne cílené. Všichni ví, o čem je řeč u lidí, co z toho může vylézt za mega průšvih, vážné postižení fyzické i v hlavě a i smrt, ale u zvířat je jim to ukradené?
A víte, že i díky inbreedingu vznikly ty papírové chovy, za které se teď tak bojuje?
Mě na zvířatech bezPP neděsí, ale vadí, že jsou prodávána pod "značkou" plemene - kolem kterého mnohdy ani neběžela. Protože až "čivavy" vyroste pětikilová "štětka", snob, který chtěl čivavu a zároveň ušetřit, se jí zbaví a zkouší to dál, třeba to jednou vyjde. Kdyby si stejného psíka koupil jiný - za podstatně menší peníze - mohla by být ta "štětka" milovaným pejskem.
napsal(a):
Mě děsí věcí....
Mně je fakt jedno, že jsou nějaká zvířata bez papírů. Vadí mi, že je jim (z neznalosti, hamižnosti) ubližováno. A to je, když o možných následcích určitého spojení nechci vědět. A tomuhle sobectví se vyhnu, když budu mít k dispozici papír, který ty následky vylučuje. A neznamená to, že si řeknu, že ten a ten zájmový spolek má správné papíry a pojedu podle něj, nebo naopak že je na houby a proto pojedu bez papírů. Ne, najdu si jiný spolek, nebo to vezmu od základu - vytvořím si svůj chov se svými papíry,
ale rozhodně to vše budu zapisovat na papír, protože zas takovou paměť nemám
a chci chovat ZDRAVÁ zvířata.
Proč nenapíšete jednoduše příbuzenská.
napsal(a):
Fenka v žádném případě nebude přínosem pro plemeno, PP nePP, takže není důvod na ní chovat.
Jak je vidno z mého předchozího příspěvku, jsem proti připouštění psů bezPP, vydávaných za plemeno. Stejně tak jsem proti chovu psů na jedincích bez zdrav. testů.
Ale těžko snáším řeči o přínosu pro plemeno a navíc o posouvání plemen.
Přece psy nechováme pro nějaký přínos plemeni, ale pro radost a užitek, který lidem přinesou.
A když pes přinese svou přítomností radost a ještě k tomu vyjde dokonalý jedinec, který bude přínosem.......ideál.
Ale přes veškerou snahu o přínosy a posouvání.....jít dnes na výstavu - dost hrůza, kam se plemena posunula.
Mně šlo o toto:
Ta fenka je spíše starší. Není v jejím zájmu, aby teď začala s chovem. Už je pro ni pozdě. Pro chov jsem u takovýchto fen za splnění několika podmínek (zdravotních, majitel zkušený atd.). No a jedním z těch důvodů je chov pro „zlepšení plemene“. Kdyby ta fenka byla v nějakém ohledu výjimečná, tak jsem pro uchovnění a chov.
Jinak ano, mladá, zdravá a uchovněná zvířata chováme pro užitek a radost. U starší fenky-prvničky si myslím, že to už nestačí, protože ta rizika začínají převažovat. Tam je třeba najít další důvody, proč na ní začít chovat.
Výstavy neřeším. V tomto ohledu souhlasím s názorem, že nejdůležitější je selekce na výkon. Toho se asi u papillonů nedočkáme. :) Ale i tak si myslím, že jedinec, který se mnou přešel Tatry, zahnal kočku ze zahrady a umí vydržet v klidu sám doma, je pro chov cennější než pes s pěti tituly, který sám neude ani kilometr, koček a všeho živého se bojí a o samotě se začne hroutit do pěti minut.
Ještě bych se chtěla vyjádřit k argumentu, který napříč vlákny a časem paní Názor plamenně obhajuje.
Pokud si pořídím fenu , v mém případě hovawarta, s PP, pořídím všechna vyšetření a nutné úkony pro uchovnění, kvalitně se starám o fenu, je to můj přítel, člen smečky, pak vyberu po poradě s poradcem chovu plemeníka, fena má následně dva nejvýše tři vrhy za život. To je dle mne pro mou partačku přiměřené po všech stránkách. Tak tím tedy nemohu živit sebe natož svou rodinu.
Začíná to už při hárání, stanovení progesteronu, cesty za plemeníkem. Pak sono pro zjištění březosti.
V listopadu se naší fence narodil první vrh. Dva měsíce jsem se věnovala převážně jen péči o fenu a štěnátka. V práci jsem byla jen párkrát a to si manžel vzal dovolenou. Jen očkování, odčervení, přikrmování od čtyř týdnů, masem, ovozel, jogurty, nejkvalitnější granule, štěně má při narození půl kila a když odchází v osmi týdnech má mezi osmi a deseti kily. Fena žere cca čtyřnásobně než obvykle, když kojí.
Dále kontrola feny a vrhu u vet, kontrola poradcem chovu, čipování, vše různé nahlásit na plemenou knihu a čmku, vše se platí, deset procent z ceny každého štěněte plemeníkovi. Porodní box a vše do něj, různé podložky, stálé praní, či kupování jednorázových, množství elelktřiny na nezbytné přitápění štěnátkům. A hodiny , celé dny socializace na různých površích, v různých podmínkách. Nechat vystavit pro vrh PP. A vy byste si představovala, že cena bude ve finále 7 tisíc za štěně. Jak jste i vícekrát napsala. To je směšné. A naprosto neadekvátní. Až nedůstojné. A to ani nepíšu, jak je to vše psychicky náročné. Porod, máte o fenu strach, je to vaše přítelkyně. A pak přilnete ke štěnátkům, hledáte opravdu vhodné majitele.
Ano, když máte stovky , jak píšete různých psů, není možné jim věnovat individuální péči. Nevěřím tomu.
Jen venčení ve volném prostoru dvakrát denně, zabere např tři až čtyři hodiny. A to mám dvě fenky, matku a čtyřměsíční dceru.
Pokud někdo chová feny v kotcích, rodí v boudě do sena, a majitel jim tam několikrát denně jen dá jídlo a uklidí exkrementy, nikdo ho nekontroluje, protože množí bez PP, zvířata vypustí střídavě na nějaký oplocený prostor, pak se to dá přirovnat například k chovu hospodářských zvířat. A pro co jiného než pro peníze?
Já jsem si pořídila fenu s tím, že ji chci uchovnit. Že chci mít svou plavou fenku k té starší znakaté. S plavou jsme kdysi začínali, v roce 2019 nám odešla. Cesta k uchovnění nebyla pro mne jednoduchá, protože splnění podmínek uchovnění není tak snadné, jak se může zdát. Svod, výstavy, bonitace. Pokud to neděláte jako práci tak se musíte připravit, máte trému, není to pro vás denní chleba. Protože já mám zájmový chov. Rozhodně mne to neživí.
marushka
napsal(a):
A víte, že i díky inbreedingu vznikly ty papírové chovy, za které se teď tak bojuje?
Ano, proto jsem napsala za čárkou - ne cílená. Myslím tohleto "pes, co vypadá jako velice zdravý" + "fena, co vypadá jako velice zdravá" = bezva nápad.
Říkám, nikdo neříká, že nemůžeme začít znovu, vyrobit nějaké nové plemeno, něco užitkového, společníka, růžového psa s hvězdičkami, pravděpodobně k tomu použijeme inbr.
A už k tomu jednomu prvnímu spojení budu potřebovat papír, protože já nevím,
co bylo včera k večeři.
Jde o to, že tu hroznou práci s inbre. už za mě udělali před 100 lety - hrozně moc "odpadu" - a já z toho dnes těžím - vím, že tihle psi nesou možný problém (třeba ta ataxie) a vyhnu se mu.
Vím, že bratr a sestra.. vyhnu se tomu.
Chci vytvořit něco nového.. něco si o tom přečtu, koupím bloček.. a seženu psy, kteří nenesou nějaké vážné problémy.. to už bude jen dingo :-)
napsal(a):
Proč nenapíšete jednoduše příbuzenská.
Promiňte, také nemám ráda užívání angl. výrazů místo krásných českých,
ale příbuzenská plemenitba je dlouhé spojení a samotné "příbuzenská" bych nevyslovila, neumím to, zní mi to špatně, nelogicky, nesprávně.
Zkusím to příště :-)
Agnes1
napsal(a):
Ještě bych se chtěla vyjádřit k argumentu, který napříč vlákny a časem paní Názor plamenně obhajuje.
Pokud si pořídím fenu , v mém případě hovawarta, s PP, pořídím všechna vyšetření a nutné úkony pro uchovnění, kvalitně se starám o fenu, je to můj přítel, člen smečky, pak vyberu po poradě s poradcem chovu plemeníka, fena má následně dva nejvýše tři vrhy za život. To je dle mne pro mou partačku přiměřené po všech stránkách. Tak tím tedy nemohu živit sebe natož svou rodinu.
Začíná to už při hárání, stanovení progesteronu, cesty za plemeníkem. Pak sono pro zjištění březosti.
V listopadu se naší fence narodil první vrh. Dva měsíce jsem se věnovala převážně jen péči o fenu a štěnátka. V práci jsem byla jen párkrát a to si manžel vzal dovolenou. Jen očkování, odčervení, přikrmování od čtyř týdnů, masem, ovozel, jogurty, nejkvalitnější granule, štěně má při narození půl kila a když odchází v osmi týdnech má mezi osmi a deseti kily. Fena žere cca čtyřnásobně než obvykle, když kojí.
Dále kontrola feny a vrhu u vet, kontrola poradcem chovu, čipování, vše různé nahlásit na plemenou knihu a čmku, vše se platí, deset procent z ceny každého štěněte plemeníkovi. Porodní box a vše do něj, různé podložky, stálé praní, či kupování jednorázových, množství elelktřiny na nezbytné přitápění štěnátkům. A hodiny , celé dny socializace na různých površích, v různých podmínkách. Nechat vystavit pro vrh PP. A vy byste si představovala, že cena bude ve finále 7 tisíc za štěně. Jak jste i vícekrát napsala. To je směšné. A naprosto neadekvátní. Až nedůstojné. A to ani nepíšu, jak je to vše psychicky náročné. Porod, máte o fenu strach, je to vaše přítelkyně. A pak přilnete ke štěnátkům, hledáte opravdu vhodné majitele.
Ano, když máte stovky , jak píšete různých psů, není možné jim věnovat individuální péči. Nevěřím tomu.
Jen venčení ve volném prostoru dvakrát denně, zabere např tři až čtyři hodiny. A to mám dvě fenky, matku a čtyřměsíční dceru.
Pokud někdo chová feny v kotcích, rodí v boudě do sena, a majitel jim tam několikrát denně jen dá jídlo a uklidí exkrementy, nikdo ho nekontroluje, protože množí bez PP, zvířata vypustí střídavě na nějaký oplocený prostor, pak se to dá přirovnat například k chovu hospodářských zvířat. A pro co jiného než pro peníze?
Já jsem si pořídila fenu s tím, že ji chci uchovnit. Že chci mít svou plavou fenku k té starší znakaté. S plavou jsme kdysi začínali, v roce 2019 nám odešla. Cesta k uchovnění nebyla pro mne jednoduchá, protože splnění podmínek uchovnění není tak snadné, jak se může zdát. Svod, výstavy, bonitace. Pokud to neděláte jako práci tak se musíte připravit, máte trému, není to pro vás denní chleba. Protože já mám zájmový chov. Rozhodně mne to neživí.
Já jsem teda asi minulý rok viděla v nabídce pejska od paní Heleny, respektive od Guidedog, a za 7 tisíc nebyl.
napsal(a):
Mě děsí věcí....
Bambinot neznám, jen Bambiho, toho by si můj potencionální další pes dal k večeři, protože právě v rodokmenu mají ti psi uvedeny tituly za práci a výstavy. Za práci.
U jiných psů tam jsou výstavy a zdr. vyšetření.
No a teď akorát zbývá, aby se těch vyšetření dělalo opravdu dost, neřešil se jen ext., aby byla snaha dát to nějak dohromady, já fakt neříkám, že situace dnes je bezva.
Bambinot byl seriál pro děti z roku 1984. Dávat ho za příklad je trochu hodně mimo.
https://www.csfd.cz/film/72121-bambinot/prehled/
Agnes1
napsal(a):
Ve svých příspěvcích psala paní, že za množství psů bez PP, jejich chov, mohou chovatelé psů s PP, protože prodávají štěnátka moc draze. Kdyby je dávali například za 7 000 nemuselo by se množit bez PP. Její argument.
Aha, to jsem nečetla. Ale to si teda dost odporuje. Sama taky chce, aby se jí vrátilo to, co do psa investovala.
napsal(a):
Bambinot byl seriál pro děti z roku 1984. Dávat ho za příklad je trochu hodně mimo.
https://www.csfd.cz/film/72121-bambinot/prehled/
Já myslím, že je to nopak velmi vhodný příklad - v tom seriálu se v podstatě mluví o "eugenice" - vytvoření ideálního člověka (tedy dítěte) - no a v podstatě o to samé jde v čistokrevném chovu psů. A tohle prostě nefunguje.
Opět je uplatňovaná selekce za účelem dosažení ideálních vlastností (na úrovni aktuálních vědomostí), ale tou selekcí se ztrácejí jiné geny a potenciální dobré vlastnosti.
Dneska se i při šlechtění rostlin vrací zpět ke starým odrůdám, případně divokým druhům, jednoduše proto, že v procesu šlechtění se ztratily rozličné žádoucí vlastnosti, často odolnost vůči nemocem a životaschopnost. A to šlechtění bylo nepochybně děláno s nejlepšími úmysly. A podobně je to i u zvířat, včetně psů.
I proto já nevidím čistokrevný chov jako jedinou správnou cestu. Ale to zas tak úplně nesouvisí s mým názorem na rozmnožování psů bez PP. A tady v tom konkrétním případě si myslím, že nejde v podstatě o nic. 5 let fenky je sice hraniční věk pro první vrh, ale pokud je zdravá ...
Co jsem se dozvěděl, anebo spíše osvěžil (jak jsem si pak vzpomněl) je existence papillona a phalene jakožto dvou forem malého kontinentálního španěla.
Pane Štefane, mohu mluvit jen za chov hovawartů s PP. Nejde o to, docílit ideálu, ale zachovat STANDARD plemene. Nikdo nenabádá, rozmnožovat jen exterierově dokonalé kusy. Ale prostě jednoduše standardní kusy, s žádoucí povahou. Je to přesně popsáno ve standardu plemene, i vylučující vady. Například reakce na střelbu je vylučující vada. To se týká povahy. Aby hovawart byl hovawart. Co do vzhledu i povahy. Nic víc nic míň.
Štefan1
napsal(a):
Já myslím, že je to nopak velmi vhodný příklad - v tom seriálu se v podstatě mluví o "eugenice" - vytvoření ideálního člověka (tedy dítěte) - no a v podstatě o to samé jde v čistokrevném chovu psů. A tohle prostě nefunguje.
Opět je uplatňovaná selekce za účelem dosažení ideálních vlastností (na úrovni aktuálních vědomostí), ale tou selekcí se ztrácejí jiné geny a potenciální dobré vlastnosti.
Dneska se i při šlechtění rostlin vrací zpět ke starým odrůdám, případně divokým druhům, jednoduše proto, že v procesu šlechtění se ztratily rozličné žádoucí vlastnosti, často odolnost vůči nemocem a životaschopnost. A to šlechtění bylo nepochybně děláno s nejlepšími úmysly. A podobně je to i u zvířat, včetně psů.
I proto já nevidím čistokrevný chov jako jedinou správnou cestu. Ale to zas tak úplně nesouvisí s mým názorem na rozmnožování psů bez PP. A tady v tom konkrétním případě si myslím, že nejde v podstatě o nic. 5 let fenky je sice hraniční věk pro první vrh, ale pokud je zdravá ...
Co jsem se dozvěděl, anebo spíše osvěžil (jak jsem si pak vzpomněl) je existence papillona a phalene jakožto dvou forem malého kontinentálního španěla.
Ne, nesouhlasím. Každý film, který není dokument, je fikce, vymyšlený příběh, v tomto případě pohádka pro děti.
Vy jen chovu psů nerozumíte a střílíte tady od boku. Na jednu stranu jste tady kdysi psal, že by měly být genetické testy u klubů povinné, teď to v podstatě popíráte a jste pro to, aby se křížilo všechno hlava nehlava. Což se stejně děje a dít bude, protože takových lidí, jako jste vy, je spousta a stát si může přikazovat a zakazovat, jak chce.
Já mám na to prostě jiný názor podložený svými zkušenostmi. Měla jsem 4 psy bez PP, jako deklarované plemeno vypadal jen jeden, fena GR, celý život ale nemocná se srdcem. Ostatní dvě kříženky labradora byly mix už na první pohled, jedna umřela v necelých 5 letech na osteosarkom, druhá měla klouby i kyčle v hrozným stavu, v 10 letech jsme ji pro velké bolesti nechali uspat.
Takže jsem se logicky snažila do budoucna toto co nejvíc eliminovat a především jsem chtěla určité plemeno kvůli povaze a ne jen jeho napodobeninu.
napsal(a):
Ne, nesouhlasím. Každý film, který není dokument, je fikce, vymyšlený příběh, v tomto případě pohádka pro děti.
Vy jen chovu psů nerozumíte a střílíte tady od boku. Na jednu stranu jste tady kdysi psal, že by měly být genetické testy u klubů povinné, teď to v podstatě popíráte a jste pro to, aby se křížilo všechno hlava nehlava. Což se stejně děje a dít bude, protože takových lidí, jako jste vy, je spousta a stát si může přikazovat a zakazovat, jak chce.
Já mám na to prostě jiný názor podložený svými zkušenostmi. Měla jsem 4 psy bez PP, jako deklarované plemeno vypadal jen jeden, fena GR, celý život ale nemocná se srdcem. Ostatní dvě kříženky labradora byly mix už na první pohled, jedna umřela v necelých 5 letech na osteosarkom, druhá měla klouby i kyčle v hrozným stavu, v 10 letech jsme ji pro velké bolesti nechali uspat.
Takže jsem se logicky snažila do budoucna toto co nejvíc eliminovat a především jsem chtěla určité plemeno kvůli povaze a ne jen jeho napodobeninu.
My si opravdu nerozumíme - nikdy jsem nepsal, že by měly být genetické testy u klubů povinné - já jsem vždy dával srovnání chovu s PP a bez PP, když jste Vy a jiní uváděli, co všechno je třeba pro uchovnění udělat - včetně těch genetických testů. Jednalo se o LR - já jsem oponoval citací pro uchovnění z klubu, kde opravdu žádné genetické testy vyžadované nejsou. Netvrdím, že je někteří nedělají, ale v rozporu s Vámi si nemyslím, že by to byla většinová záležitost. Určitě jsou lidi, kteří udělají maximum, ale podle mých životních zkušeností, většina udělá prostě jenom to, co musí.
Já doufám, že stát nám opravdu nebude nařizovat, jak se mají rozmnožovat psi (a jiné zvířata), už s tou evidencí chovu 2-3 koz mám trochu problém, nevím, kdy se začnou počítat slepice, kachny, králící a jiná drůbež.
Já vím, že Vám nabourávám Vaši představu o jediné správné cestě, ale spíše se snažím uvažovat v širších relacích. Jestli střílím od boku ... ať tím myslíte cokoliv, asi se strefuji. A mimochodem, pohádky jsou sice pro děti, ale bývají taky poučné. Jenom je třeba o tom přemýšlet. A dokument se dá natočit o stejné problematice 3x jinak a s jiným závěrem ...
A teď mi, prosím, napište, proč jste si pořizovala ty psy bez PP - hned tedy 4x.
A teď mi, prosím, napište, proč jste si pořizovala ty psy bez PP - hned tedy 4x.
Nemám co skrývat. První fena byla právě ta GR, tehdy jsem si taky myslela, že je to jedno, jestli s PP nebo bez. Takže zjednodušeně řečeno z neznalosti. Ostatní feny byly 2 osvojené od prvních majitelů (případy "nemám na ni už čas" nebo "stěhujeme se a nemůžeme si ji vzít s sebou"), ta poslední je z dočasky. Tady jasně vidíte, že spousta lidí nemá problém se bezpapíráka jen tak zbavit. Kdybych si je nevzala já nebo jiný blázen, skončily by v útulku. Od těch prvních majitelů jsem k nim nedostala vůbec nic, ani očkovák. V dnešní době tuto charitu už dělat nechci.
Určitě jsou lidi, kteří udělají maximum, ale podle mých životních zkušeností, většina udělá prostě jenom to, co musí.
A u bezpapíráků je to snad jinak? Zkuste si někdy napříč internetem dohledat, jaké bývají případy nekontrolovaného množení bez jakýchkoliv vyšetření......slepota, hluchota, vývody močového ústrojí do dělohy u fen, těžká dysplazie a jiné. Pravdu s tím zdravím můžete mít snad jen u těch vesnických voříšků, kdy se to tak nějak vyselektuje samo.
Co se týká toho nařizování státem, věřím tomu, že to neskončilo a bude se nařizovat dál, ale množáky to nijak neohrozí. Ti nemají registrované chovy, takže nebudou muset nikdy nic.
Moji představu mi nenabouráváte, nemáte čím. Já mám prostě svůj názor a měnit ho jen tak nebudu.
"A u bezpapíráků je to snad jinak?" - je to stejné - a to je to, co celou dobu říkám - není tam velkého rozdílu.
Ale děkuji za úpřimnou odpověď a přeji hodně zdaru v chovu s PP.
P.S. ... a až někdy nebude vědět co, přečtěte si něco o eugenice. Pochopíte, jak trefné to srovnání s Bambinotem bylo ...
Štefan1
napsal(a):
"A u bezpapíráků je to snad jinak?" - je to stejné - a to je to, co celou dobu říkám - není tam velkého rozdílu.
Ale děkuji za úpřimnou odpověď a přeji hodně zdaru v chovu s PP.
P.S. ... a až někdy nebude vědět co, přečtěte si něco o eugenice. Pochopíte, jak trefné to srovnání s Bambinotem bylo ...
Ne, děkuji.
Ačkoliv se to nezdá, já čtu opravdu hodně. Doma mám knihovnu o 2 tis svazcích a zdaleka nemám přečteno. :-)
No, Varaxi, a já si zase myslím, že cesta do pekel je v současnosti právě to, co jste napsala.
Možná nejsme v zásadě nakonec ve sporu, osobně ale dávám přednost vyjádření, že zvíře, stejně jako člověk, je živá bytost, a mělo by se s ní dle této základní premisy zacházet.
napsal(a):
No, Varaxi, a já si zase myslím, že cesta do pekel je v současnosti právě to, co jste napsala.
Možná nejsme v zásadě nakonec ve sporu, osobně ale dávám přednost vyjádření, že zvíře, stejně jako člověk, je živá bytost, a mělo by se s ní dle této základní premisy zacházet.
No to rozhodně. Jsem proti týrání zvířat v jakékoli formě, včetně týrání chovem. Je to živá bytost, je třeba se chovat ohleduplně.
Ale srovnávat eugeniku lidí s chovem zvířat je mimo mísu. Správná selekce chovných jedinců nemá s týráním zvířat (nebo s neohleduplností, s krutostí, s hrubostí...) nic společného.
Varaxi
napsal(a):
Nesrovnávejte lidi a zvířata. To je cesta do pekel.
Zvíře je zvíře, jako ke zvířeti se k němu musím chovat.
i člověk je živočich......
když on štefan nechápe (či nechce chápat či nechce přiznat, že chápe, ale pak by neměl o čem.....) na čem je založena existence plemen, co je plemeno, ten zela základní základ
a to se pak mohou točit táčky dokola dokola a kolem.....
napsal(a):
Promiňte, také nemám ráda užívání angl. výrazů místo krásných českých,
ale příbuzenská plemenitba je dlouhé spojení a samotné "příbuzenská" bych nevyslovila, neumím to, zní mi to špatně, nelogicky, nesprávně.
Zkusím to příště :-)
Omluva se přijímá :-)) Nemám ráda zkratky......za chvíli bychom si mohli posílat jen obrázky, děti k tomu spějí mílovými kroky ( bohužel při tom hloupnou ).
Agnes1
napsal(a):
Pokud má pes PP, prokázaný původ, je možno jej nazývat jménem plemene ke kterému patří. Pokud ho nemá je to kříženec. Přes to nejede vlak. Takže napsat o psovi , který nějak vypadá a nemá PP, že to je ukázkový představitel plemene, je směšné.
Víte je problém o něčem diskutovat, když pořád překrucujete, co jsem řekl ... najděte mi, prosím, pasáž, kde mluvím o "ukázkovém představiteli plemene". Jednoduše ji nenajdete.
Pro Agnes: my máme jednoduše jiný náhled na to, co je plemenem - já jsem schopen reflektovat Váš názor (ne respektovat), Vy ten můj ne. O tom to celé je.
Vy si přivlastňujete právo nazývat něco plemenem a prohlašujete, že jenom ten Váš názor je správný. Já si to nemyslím. A opravdu nemá smysl dál o tom mluvit, protože to jsou 2 odlišné stanoviska. Myslím, že alespoň na tom bychom se shodnout měli (i když vlastně asi ne, protože Vy mi upíráte právo na vlastní názor).
Štefan1
napsal(a):
Víte je problém o něčem diskutovat, když pořád překrucujete, co jsem řekl ... najděte mi, prosím, pasáž, kde mluvím o "ukázkovém představiteli plemene". Jednoduše ji nenajdete.
Pro Agnes: my máme jednoduše jiný náhled na to, co je plemenem - já jsem schopen reflektovat Váš názor (ne respektovat), Vy ten můj ne. O tom to celé je.
Vy si přivlastňujete právo nazývat něco plemenem a prohlašujete, že jenom ten Váš názor je správný. Já si to nemyslím. A opravdu nemá smysl dál o tom mluvit, protože to jsou 2 odlišné stanoviska. Myslím, že alespoň na tom bychom se shodnout měli (i když vlastně asi ne, protože Vy mi upíráte právo na vlastní názor).
Nějaký argument?
To nebylo na vás, s tím ukázkovým představitelem plemene, nebuďte vztahovačný.
Štefan1
napsal(a):
Z inzerce Hledám psa zlatého retrívra (golden retrievra) k nakrytí mé fenky stejného plemene. Moje fenka je pěkný představitel plemene bez hrubých exteriérových vad a s typickou povahou pro toto plemeno. Samozřejmě má RTG vyšetření na dysplasii kyčlí, loktů a ramen a též genetické testy na všechny typy PRA, Ichtyózu a DM. Na všechna tato vyšetření (s výborným výsledkem) má ofiko certifikáty od orthopeda schváleného pro toto plemeno a genetické testy jsou dělané v akreditované lab.Fena je označena čipem a tento čip je i na všech certifikátech plus další údaje. Fena je bez PP. Moc bych si přála najít pro ní ženicha, který měl to štěstí, že se dostal do rukou normálního inteligentního a slušného člověka, kterému na psech záleží! Jsem jak u vytržení když čtu ty mraky nabídek ke krytí psy o nichž jejich majitelé vůbec nevědí, zda-li nesou nějakou genetickou zátěž! Hlava mi to opravdu nebere - vždyť co je to za problém pořádně vyšetřit zdraví psa po kterém chci potomky? Tato vyšetření vám udělají úplně stejně a za stejný peníze u psa s "papírama" jako u křížence. Informace o tom, že náš Ferda je hodný, poslušný a nikdy nebyl nemocný jsou úplně mimo mísu. Pes může být klinicky zcela zdravý a přesto může nést genetickou zátěž. Když ho spojíte s klinicky zdravou fenou, která taky ponese genetickou zátěž, tak prostě vyrobíte nešťastné psí invalidy a nešťastné budoucí majitele.
Lidi vzpamatujte se! Já nejsem proti chovu bez "papírů", ale chovat na nevyšetřených zvířatech považuji za hnus! To, že ani všichni chovní "papíráci" nejsou vyšetření, nebo zdraví není omluvenka.
Už ztrácím naději, když čtu ty nabídky, tak vím, že asi nenajdu, ale třeba se aspoň jeden majitel psa zamyslí. Na krytí nepospíchám a dojedu kamkoliv.
"Pro Agnes: my máme jednoduše jiný náhled na to, co je plemenem - já jsem schopen reflektovat Váš názor (ne respektovat), Vy ten můj ne. O tom to celé je."
ale vůbec ne
celé to je o tom, že pojem "plemeno" je lidskou společností nějak definován a je obecný úzus se touto definicí řídit, bez ohledu na osobní názor kohokoliv.
a o tom to celé je
Napada me takove shrnuti zdejsi diskuze - mame tu dva tabory, zjednodusene:
1) za psa plemene xy oznacim jedince, ktery plemeni odpovida fenotypem (vzhledem) a povahou.
Nic vic netreba, tedy papiry netreba, zastance napr. pan Stefan
2) za psa plemene xy oznacim jedince, ktery plemeni odpovida fenotypem (vzhledem), povahou i genotypem (predky).
Tomuto fandi vetsina ifauny. Ciste teoreticky by papiry k tomuto nutne nebyly, ale z praktickeho hlediska se to proste bez nich neobejde, protoze bez nich tu jistotu odpovidajiciho genotypu, tedy predku nemam.
Z te prvni verze pak muze vzniknout zmineny priklad psa co vypada dokonale jako plemeno xy, chova se tak, ale pokud na nem budu chovat, tak muze byt stene defacto cokoliv, uplne jineho vzhledu i povahy. U te druhe verze by k tomuto dochazet proste nemelo, ptz predci byli opravdu prislusnikem plemene, vsichni splnovali ten pozadavek na vzhled i povahu.
Pokud jsem pejskar - nechovatel, asi se da relativne i pochopit, ze je mi jedno, jak je to s tim genotypem, pokud zrovna ten muj Alik vypada i se chova jako to plemeno (ponechme chvili stranou mnozirny a podminky v nich pro ty psy). V momente, kdy se ale rozhodnu na svem Alikovi chovat by me uz ten genotyp ale trapit mel. Bohuzel pisu mel, ptz spouste lidi co horuji pro prvni verzi pojeti plemene asi vubec ten rozdil nedochazi a kdyz to prezenu tak neuvazuji, ze se jim ze dvou zarucenych motylu muze mezi stenaty objevit treba cosi civavoviteho...
PS: samozrejme to cele zjednodusuju, vcetne pouzivani pojmu genotyp a fenotyp...
Není.
Pojem plemeno je jasně definován. Pokud je Vaše definice jiná, nevyhnutně dojde k nedorozumění. Je to jako kdybyste nazýval snídani večeří; nevyhnutně budete muset vysvětlovat, že snídáte večer, a i tak si bude část lidí myslet, že „snídáte“ večer, protože chodíte na noční směny a je to pro Vás první jídlo dne.
Definice některých slov je prostě jasně daná. A z toho plyne, že žádný pes bez PP není příslušníkem nějakého plemene. Je to fakt a přes to nejede vlak.
napsal(a):
"Pro Agnes: my máme jednoduše jiný náhled na to, co je plemenem - já jsem schopen reflektovat Váš názor (ne respektovat), Vy ten můj ne. O tom to celé je."
ale vůbec ne
celé to je o tom, že pojem "plemeno" je lidskou společností nějak definován a je obecný úzus se touto definicí řídit, bez ohledu na osobní názor kohokoliv.
a o tom to celé je
Souhlas.
"Plemeno (rasa) je populace zvířat téhož druhu a shodného fylogenetického původu s charakteristickými vlastnostmi a znaky, které přenáší na potomstvo, schopná se reprodukovat. [1] Plemeno je umělě vytvořenou taxonomickou jednotkou pro potřeby zootechniky. Vzniklo kvůli velké variabilitě hospodářských zvířat v rámci druhu. Plemena hospodářských zvířat vznikla na základě cíleného výběru člověkem při reprodukci z primitivních divokých předků nebo plemen. Později vyšlechtěna plemena vznikla také kombinačním křížením již existujících plemen. "
To je citace z wikipedie - snad reprezentuje dostatečně lidskou společnost, možná už ne tolik organizované chovatele. Nic o PP.
Proč zase Wikipedie proboha? Na Wikipedii si může kdekdo naplácat kdeco.
Tak mi přijde, že je to opět úplně bezpředmětná diskuze. My, co chov bezpapíráků nepodporujeme nebo považujeme za škodlivý, si to budeme myslet dál a budeme pro to mít celou řadu důvodů, které jsou tady vesměs vypsané.
A evidentně i ti, co chov bezpapíráků podporují, si budou dál myslet svoje, bez ohledu na argumenty. A kdykoliv tu bude nějaká další diskuze, která se bude hodit k rozvedení této nikam nevedoucí litanie, pojede to znova. Dokaď to bude někoho bavit vypisovat znovu a znovu dokola.
lupus4
napsal(a):
Plemeno (rasa) je populace zvířat téhož druhu a shodného fylogenetického původu s charakteristickými vlastnostmi a znaky,
mno a právě ten genetický původ by měl zaručit PP , co na tom pořád nechápete ?
Já to chápu - fylogentického původu - jsou tedy výsledkem nějakého společného vývoje. A nezlobte se, tím výsledkem jsou jak psi s PP nebo bez PP, ať už si myslíte cokoliv.
Štefan1
napsal(a):
Já to chápu - fylogentického původu - jsou tedy výsledkem nějakého společného vývoje. A nezlobte se, tím výsledkem jsou jak psi s PP nebo bez PP, ať už si myslíte cokoliv.
Já vás teda nechápu. Vyprodukuju třeba vrh labíků bezPP a ti pejsci budou mít docela jinou povahu a budou vypadat jinak, než jak je běžné u labíka (popsáno např ve standardu plemene). V čem budou tito pejsci labradoři, když budou vypadat jinak a taky se budou chovat jinak, než labík?
Já se vrátím k těm koním - jako plemeno ČT může být zapsán jen ten potomek, jehož oba rodiče jsou zapsáni v plemenné knize ČT. Jinak vám do průkazu napíšou typ teplokrevný, bez plemenné příslušnosti. A stejné je to i u jiných zvířat.
Je úplně jedno, jak to zvíře vypadá, pro to, zda je jedinec příslušník plemene nebo ne nerozhoduje původ rodičů, ale jejich schválení do chovu.
Je to samozřejmě nesmysl. Protože já když třeba nebudu mít občansku ani rodný list, tak absolutně nemám jak doložit, že jsem to, co jsem. To stejný u toho psa. Bez PP nedoloží příslušnost k plemeni.
lupus4
napsal(a):
Plemeno (rasa) je populace zvířat téhož druhu a shodného fylogenetického původu s charakteristickými vlastnostmi a znaky,
mno a právě ten genetický původ by měl zaručit PP , co na tom pořád nechápete ?
och, jsi zdvořilý...
já jsem starý hruban a sprosťák a má první reakce na štefana byla nějak jako "v.ole v.ole a PP je jako vo čem?!".....howgh
a druhá by byla něco jako "v.ole v.ole a BEZ PP je jako vo čem?!"
a tím by byla diskuze tématicky vyčerpána......
napsal(a):
och, jsi zdvořilý...
já jsem starý hruban a sprosťák a má první reakce na štefana byla nějak jako "v.ole v.ole a PP je jako vo čem?!".....howgh
a druhá by byla něco jako "v.ole v.ole a BEZ PP je jako vo čem?!"
a tím by byla diskuze tématicky vyčerpána......
To nemůžete, to by byla urážka nebo dehonestace.
napsal(a):
Já vás teda nechápu. Vyprodukuju třeba vrh labíků bezPP a ti pejsci budou mít docela jinou povahu a budou vypadat jinak, než jak je běžné u labíka (popsáno např ve standardu plemene). V čem budou tito pejsci labradoři, když budou vypadat jinak a taky se budou chovat jinak, než labík?
Budu se tedy opakovat ...moje stanovisko: když vypadá jako LR, tak je to LR.
A jak se Vy díváte na psy s PP neodpovídající standardu - říkáte jim kříženci nebo LR?
Můj názor má 2 základní premisy:
1. akceptuji existenci psů určitého plemena bez PP (Vy tvrdíte, že nejsou a nazýváte je kříženci)
2. nemám zásadní problém s rozmnožováním psů bez PP (Vy to zásadně odmítáte).
A kolem toho se to celé točí. Souhlasím s Vámi, že argumenty už byly vyložené a nové se najdou ztěží a proto dál tato diskuse nemá smysl - bude se to jenom opakovat (což teď ještě naposled udělal).
Hele, hezký jsou oba, stejný fylogenetický původ, tak je připustíme . To budou krásná štěnátka.
Jedno je sice chodský pes a druhé hovawart. Ale co. Budeme tomu říkat chodwart. A je to.
marushka
napsal(a):
A je borderka ISDS plemeno? Je evropský saňový pes plemeno? Alaskan? Ti průkaz původu nemají, jen výpisy předků napsané "na koleni"..
ale no tak marushko
sice vypsaný na koleni, ALE předci jsou sakra známí a prověření...
asi bys nekryla psem , kde by byla v půlce "PP" unknown
Štefan1
napsal(a):
A jak se Vy díváte na psy s PP neodpovídající standardu - říkáte jim kříženci nebo LR?
1. akceptuji existenci psů určitého plemena bez PP (Vy tvrdíte, že nejsou a nazýváte je kříženci)
A kolem toho se to celé točí. Souhlasím s Vámi, že argumenty už byly vyložené a nové se najdou ztěží a proto dál tato diskuse nemá smysl - bude se to jenom opakovat (což teď ještě naposled udělal).
Takže je tedy možné, dle Vás, že LR vyprodukuje xLR?
A jak tomu budeme říkat, když se z jednoho vrhu narodí vzhledově různá štěňata? To bude labrador, rotvík a třeba dobrman?
Štefan1
napsal(a):
"když vypadá jako LR, tak je to LR" - i když se to nebude chovat jako LR?
"A jak se Vy díváte na psy s PP neodpovídající standardu - říkáte jim kříženci nebo LR?" - říkám jim nestandardní LR
Pes, jehož rodiče splnili podmínky uchovnění je příslušníkem plemene a dostane PP (i kdyby byl třínohý fialový), ten jehož rodiče nejsou v rámci plemene uchovněni, nemůže být zapsán jako příslušník plemene, i kdyby vypadal jako šampion. To platí u všech druhů zvířat, kde se vedou plemenné knihy, co je na tom k nepochopení?
Agnes1
napsal(a):
Labwart,rotwart, chodowart, a co povahy? To bude slušný mix.
Já mám rotohaře. Povaha jako prase. Možná jsem z toho měla udělat speicální plemeno pro lidi, co chtějí za každou cenu magora, ale bordera se jim nelíbí. Jenže nevím, jestli by se to magorství podařilo předat dalším generacím....
Štefan1
napsal(a):
když vypadá jako LR, tak je to LR.
i když je otec kříženec třeba NO ? - klidně pak může potomek vypadat jako LR.
A jak se Vy díváte na psy s PP neodpovídající standardu
Potomek rodičů ( obou s PP ) bude LR, když bude nestandard, bude vyřazen s
z dalšího chovu, ale stále to bude LR. Kdyby někdo měl velké pochybnosti, lze udělat genetický test. Plemeno není jen o "vypadání".
Štefan1
napsal(a):
Znám spoustu psů, co vypadají jako nějaké to plemeno, co známe pod nějakým názvem.. a vím, že jsou to kříženci více plemen, tudíž mě nemůže ani napadnout tohle říct; říct mohu, ale asi takhle "viděla jsem dnes v ulici nového labradora" a to je asi tak celé.
Na nestandardní papírové psy se dívám tak, že mají nějakou ext. vadu a jestli je vážná (u mého oblíbeného psa je to neschopnost vykonávat práci a např. albinismus), tak je to pořád příslušník té rasy, ale nebudu ho rozmnožovat.
Akceptuji existenci plemene bez papíru, pokud se narodil mým psům u mě doma a nechodily sem návštěvy se psem - mí dva DNA ověření setři budou mít dítě zase jen setra. Jinak ne.
Nemám problém s rozmnožováním psů bez papíru, musím však množit psy pouze zdravé, pro Vás mám teda jednu otázku:
jak zjistím, že ti mí psi jsou zdraví a jak zajistím, aby se mi výsledky testů nepomíchaly a já pak nevybrala k množení psa přenašeče a psici přenašečku vážné nemoci?
Když si na tohle odpovíte, vyleze Vám to, že buď budete vést knihu chovu a nezaměnitelně své psy značit a dělat zdr. vyšetření a povahově-pracovní testy,
nebo se na papíry vybodnete a budete produkovat psy s možnou velmi vážnou nemocí, která do třech let věku psa není nijak vidět.
Vyberte.
napsal(a):
Znám spoustu psů, co vypadají jako nějaké to plemeno, co známe pod nějakým názvem.. a vím, že jsou to kříženci více plemen, tudíž mě nemůže ani napadnout tohle říct; říct mohu, ale asi takhle "viděla jsem dnes v ulici nového labradora" a to je asi tak celé.
Na nestandardní papírové psy se dívám tak, že mají nějakou ext. vadu a jestli je vážná (u mého oblíbeného psa je to neschopnost vykonávat práci a např. albinismus), tak je to pořád příslušník té rasy, ale nebudu ho rozmnožovat.
Akceptuji existenci plemene bez papíru, pokud se narodil mým psům u mě doma a nechodily sem návštěvy se psem - mí dva DNA ověření setři budou mít dítě zase jen setra. Jinak ne.
Nemám problém s rozmnožováním psů bez papíru, musím však množit psy pouze zdravé, pro Vás mám teda jednu otázku:
jak zjistím, že ti mí psi jsou zdraví a jak zajistím, aby se mi výsledky testů nepomíchaly a já pak nevybrala k množení psa přenašeče a psici přenašečku vážné nemoci?
Když si na tohle odpovíte, vyleze Vám to, že buď budete vést knihu chovu a nezaměnitelně své psy značit a dělat zdr. vyšetření a povahově-pracovní testy,
nebo se na papíry vybodnete a budete produkovat psy s možnou velmi vážnou nemocí, která do třech let věku psa není nijak vidět.
Vyberte.
Už jsem nechtěl reagovat, ale Vám odpovím:
- já se tady nezastávám množitelů bez PP ani s PP - tedy nepředpokládám, že by to rozmnožování psů (bez PP) měla být soustavná činnost. Souhlasím s Vámi, že bych rozmnožil jenom psi zdravé a v tomto případě bych se spokojil s klinickým vyšetřením, případně s vyšetřením kloubů u plemen, které trpí na dysplazie. Musel bych už být hodně důkladný, kdybych dělal genetické testy - mnohdy je nepožadují ani kluby.
-pomíchání výsledků bych se bát nemusel - pokud mám jednu fenu, tak to asi nehrozí. Navíc veterinář Ty vzorky jistě označí a úplně by stačila i Ťapka, ale v době povinného čipování to bude číslo mikročipu
-vedení knihy chovu bych asi vynechal-s ohledem k tomu, že by to nebyla soustavná činnost a budu si dlouho pamatovat, s kým jsem tu Ťapku kryl a kam dal štěňata
Toť už opravdu vše.
Caty
napsal(a):
Já se vrátím k těm koním - jako plemeno ČT může být zapsán jen ten potomek, jehož oba rodiče jsou zapsáni v plemenné knize ČT. Jinak vám do průkazu napíšou typ teplokrevný, bez plemenné příslušnosti. A stejné je to i u jiných zvířat.
Je úplně jedno, jak to zvíře vypadá, pro to, zda je jedinec příslušník plemene nebo ne nerozhoduje původ rodičů, ale jejich schválení do chovu.
No, s těma Čť opatrně, to nahráváte Štefanovi 😉. Do HPP čt může být zapsán i potomek čtxplemeno uznané do chovu čt, třeba plňas, shagya a pod. To zas jakoby k labradorskému retrívru mohli přihodit třeba goldena a bylo to košer a štěnda s PP.
Štefan1
napsal(a):
Už jsem nechtěl reagovat, ale Vám odpovím:
- já se tady nezastávám množitelů bez PP ani s PP - tedy nepředpokládám, že by to rozmnožování psů (bez PP) měla být soustavná činnost. Souhlasím s Vámi, že bych rozmnožil jenom psi zdravé a v tomto případě bych se spokojil s klinickým vyšetřením, případně s vyšetřením kloubů u plemen, které trpí na dysplazie. Musel bych už být hodně důkladný, kdybych dělal genetické testy - mnohdy je nepožadují ani kluby.
-pomíchání výsledků bych se bát nemusel - pokud mám jednu fenu, tak to asi nehrozí. Navíc veterinář Ty vzorky jistě označí a úplně by stačila i Ťapka, ale v době povinného čipování to bude číslo mikročipu
-vedení knihy chovu bych asi vynechal-s ohledem k tomu, že by to nebyla soustavná činnost a budu si dlouho pamatovat, s kým jsem tu Ťapku kryl a kam dal štěňata
Toť už opravdu vše.
To je ale takový sobecký přístup, alibi, říct si, že když klub něco nevyžaduje, já to také dělat nebudu, ne?
Který klub? Který stát, která organizace?
Takhle se právě docela dobře pozná, s jakým chovatelem mám čest - vybral si klub, který nevyžaduje skoro nic.
Ťapka bude mít štěňata a ta se za dva roky potkají s jinými psíky, a protože jste Ťapku nenechal testovat, potomci mohou být nemocní + protože se neví, kdo je kdo, potká se bratr se sestrou. To je něco, co mně vadí.
Vy neřešíte papír nepapír, protože ani ten chov s papírem není nijak úžasný, chápu, jenže ono to není černobílé - papír x nepapír - je spousta organizací.
Na Vás je, abyste vybral, kterou cestou se vydat, a ne říkat - oni to dělají špatně, tak já taky.
juhaj
napsal(a):
No, s těma Čť opatrně, to nahráváte Štefanovi 😉. Do HPP čt může být zapsán i potomek čtxplemeno uznané do chovu čt, třeba plňas, shagya a pod. To zas jakoby k labradorskému retrívru mohli přihodit třeba goldena a bylo to košer a štěnda s PP.
Ano, pokud by nebyla uzavřená plemenná kniha a ten, kdo vede plemenou knihu LR se rozhodl, že je vhodná příměs jiné krve, byl by ten goldenxretriever LR s průkazem původu. U LR nehrozí, ale u málopočetných nově vznikajících plemen se toto děje i u psů, nebo ne?
Když je plemeno ohroženo, může se přimíchat jedinec, který se posoudí - povaha, vzhled,.. i ten bez původu. Děje se to ale výjimečně a dnes už nějak ani ne..
např. naposledy vím o basenji psovi z jungle.
Ale určitě si tam nezapletou psa nosiče hnusné nemoci, když to přimíchání mělo plemenu pomoct, že.
By k frbulkovi mohli míchnout chrta.
Caty
napsal(a):
Ano, pokud by nebyla uzavřená plemenná kniha a ten, kdo vede plemenou knihu LR se rozhodl, že je vhodná příměs jiné krve, byl by ten goldenxretriever LR s průkazem původu. U LR nehrozí, ale u málopočetných nově vznikajících plemen se toto děje i u psů, nebo ne?
Jasně, ale ne dlouhodobě, to se u těch čt děje, u kladrubských koní třeba ne ( plemen je většina, to je např.), tak to byl příklad, že zrovna čt je takový koňský vořech s PP. Jinak zrovna třeba ten golden byl u znovuzrození hovawarta použít a proto mám další plavou hovinu 😀.
juhaj
napsal(a):
Jasně, ale ne dlouhodobě, to se u těch čt děje, u kladrubských koní třeba ne ( plemen je většina, to je např.), tak to byl příklad, že zrovna čt je takový koňský vořech s PP. Jinak zrovna třeba ten golden byl u znovuzrození hovawarta použít a proto mám další plavou hovinu 😀.
No ano, než se uzavře PK ČT, bude to ještě hooodně dlouho trvat. Ale i tam platí, že když zkřížím dva jedince, kteří sice jsou ČT, ale nejsou uchovněni ( zapsáni v HPK či PPK), výsledek nebude ČT, ale kůň bez plemenné příslušnosti. Takže když zkřížím dva neuchovněné LR, výsledek prostě není LR.
Caty
napsal(a):
No ano, než se uzavře PK ČT, bude to ještě hooodně dlouho trvat. Ale i tam platí, že když zkřížím dva jedince, kteří sice jsou ČT, ale nejsou uchovněni ( zapsáni v HPK či PPK), výsledek nebude ČT, ale kůň bez plemenné příslušnosti. Takže když zkřížím dva neuchovněné LR, výsledek prostě není LR.
Tak to určitě, ale koňská plemenná kniha má 4 oddíly, není o uchovnění, ale o generacích, ale jistě, zapsaný být musí, jinak ale do chovu jít může i kůň bez původu a časem se jeho potomstvo může posunout i do té hlavní knihy, to u psa nejde, ale asi naštěstí. Samozřejmě hřebec musí být jen v 1 oddíle a projít testy.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.42.3
Caty
napsal(a):
Do ČT lze zapsat v podstatě jakékoli teplokrevny zvíře s 5generacnim původem pokud zároveň splňuje exteriérové míry. A je sumak jestli. Je to holstyn, plnas, poloarab...
Caty
napsal(a):
Nenene. Nerozumíme si.
Do plemenné knihy ČT jsou uznávaná i další plemena a není jich málo.
Podívejte se do katalogu hřebců (http://www.schct.cz/cz/hrebci/katalogy-hrebcu.html - nemají tam nové, ale dohledat se určitě dají), uvidíte, že hřebci ČT jsou v menšině.
U klisen je to podobně - polovina klisen ČT vznikla tak, že plnokrevnou kobylu připustil nějaký německý teplokrevník. Takže i když je klisna zapsaná jako ČT, vůbec mít takový původ nemusí.
Viz Šlechtitelský řád (http://www.schct.cz/cz/svaz/slechtitelsky-rad.html):
5. Použití jiných plemen
Vyjmenovaná plemena za podmínky splnění stejných kriterií platných pro českého teplokrevníka, jsou:
anglický plnokrevník, angloarab a jedinci arabského původu, trakénský kůň, holandský jezdecký kůň, belgický jezdecký kůň, dánský teplokrevník, francouzský jezdecký kůň, všechny varianty německého jezdeckého teplokrevníka, Zangersheide, švédský teplokrevník, moravský teplokrevník, furioso, slovenský teplokrevník, kůň Kinský, kůň velkopolský a polská plemena odpovídající kritériím ČT.
To jsou všechna plemena, která uchovníte úplně stejně jako ČT. Takže ano, plemenní koně jsou v plemenné knize ČT, ale sami mít ČT původ nemusí.
Já tím přirovnáním k ČT chtěla zdůraznit ( a moc se mi to nepovedlo), že o příslušnosti potomka k plemeni nerozhoduje genetická informace a plemeno rodičů, ale to, zda byly splněny podmínky dané autoritou, která plemenitbu řídí. Takže i kdyby štěně bylo potomek dvou psů s PP, pokud nesplní dané podmínky uchovnění, potomek není příslušník plemene. Ti koně mi přišly dobrý příklad proto, že všichni mají průkaz, kde je jasně napsáno, jakého plemene jsou. Kdyby byl podobný průkaz u psů, neměl by tam pes bez PP byť po rodičích s PP zapsané plemeno. To ČT byl extrémní případ otevřené pk, ale na ní je to hezky vidět. A1/1 či frízové, haflingové by byl případ podobnější psům.
Caty
napsal(a):
Já tím přirovnáním k ČT chtěla zdůraznit ( a moc se mi to nepovedlo), že o příslušnosti potomka k plemeni nerozhoduje genetická informace a plemeno rodičů, ale to, zda byly splněny podmínky dané autoritou, která plemenitbu řídí. Takže i kdyby štěně bylo potomek dvou psů s PP, pokud nesplní dané podmínky uchovnění, potomek není příslušník plemene. Ti koně mi přišly dobrý příklad proto, že všichni mají průkaz, kde je jasně napsáno, jakého plemene jsou. Kdyby byl podobný průkaz u psů, neměl by tam pes bez PP byť po rodičích s PP zapsané plemeno. To ČT byl extrémní případ otevřené pk, ale na ní je to hezky vidět. A1/1 či frízové, haflingové by byl případ podobnější psům.
Váš postoj chápu, ale je to postoj organizovaného chovatele, který tu "autoritu" uznává. Někdy těch autorit může být více, což se u psů občas stává a pak jedno plemeno, může mít třeba rozličné standardy. Čili je to celý systém, uměle vytvořený někým a podporovaný a udržovaný lidmi, kteří jsou ochotni ho respektovat.
Píšete "Takže i kdyby štěně bylo potomek dvou psů s PP, pokud nesplní dané podmínky uchovnění, potomek není příslušník plemene" a to je to, co já neuznávám a taky se vymyká z obecné definice plemene.
"Čili je to celý systém, uměle vytvořený někým a podporovaný a udržovaný lidmi, kteří jsou ochotni ho respektovat."
Ano, plemena u jakýchkoliv zvířat opravdu jsou uměle vytvořená a udržovaná těmi, kdo se plemenitbě a šlechtitelství věnují. Kdyby tomu tak nebylo, máme tu jen univerzálního oříška.
Definice "Plemeno (rasa) je populace zvířat téhož druhu a shodného fylogenetického původu s charakteristickými vlastnostmi a znaky, které přenáší na potomstvo, schopná se reprodukovat. Plemeno je umělě vytvořenou taxonomickou jednotkou pro potřeby zootechniky." hovoří o umělě vytvořeném systému.
Takže i kdyby štěně bylo potomek dvou psů s PP, pokud nesplní dané podmínky uchovnění, potomek není příslušník plemene"
Toto u psu dle mne neplatí. Pokud se štěnátka narodí uchovnenym jedincům jsou příslušníky plemene i když sama uchovněná nejsou a to i nestandardní kusy.
Pokud rodiče mají PP ale uchovněná nejsou pak štěnátka PP nezískají a příslušníky plemen nejsou.
Možná jsem vás spatne pochopila.
Standard plemene platí všude tak jak ho stanoví země vzniku plemene.
Caty
napsal(a):
"Čili je to celý systém, uměle vytvořený někým a podporovaný a udržovaný lidmi, kteří jsou ochotni ho respektovat."
Ano, plemena u jakýchkoliv zvířat opravdu jsou uměle vytvořená a udržovaná těmi, kdo se plemenitbě a šlechtitelství věnují. Kdyby tomu tak nebylo, máme tu jen univerzálního oříška.
Definice "Plemeno (rasa) je populace zvířat téhož druhu a shodného fylogenetického původu s charakteristickými vlastnostmi a znaky, které přenáší na potomstvo, schopná se reprodukovat. Plemeno je umělě vytvořenou taxonomickou jednotkou pro potřeby zootechniky." hovoří o umělě vytvořeném systému.
Ale vůbec ne, zárodky plemen či plemena vznikaly mnohem dříve, než organizace, které se pak chopily řízení plemenitby.
Dívejte, kdyby to bylo tak jasné jak tvrdíte, tak by nějaká "autorita" měla patent na používání názvu plemene a pak by všichni Ti inzerující prodej psů bez PP ostrouhali, protože by Ty inzeráty neměli, kde zveřejnit. Protože to médium by bylo žalovatelné a tuto možnost by ta "autorita" ,dle mého názoru, beze zbytku využila. Není tomu tak.
Ti univerzální oříšci vznikalií v izolovaných oblastech, kde nebyl příliv nové krve - třeba Dingo je takový. Z jiných univerzálních oříšků, obvykle z nějakého ostrova, jsou dnes etablované plemena, o udržení kterých opět "pečuje" nějaká, podle mně samozvaná, "autorita".
Caty
napsal(a):
splněny podmínky dané autoritou, která plemenitbu řídí
Ano, a ty podmínky může mít každé plemeno jiné. Nicméně vždycky jde tak trochu i o původ, i když to na první pohled není vidět.
Ani v tom ČT nemůžeme křížit, co chceme, protože plemenní jedinci musí splňovat fakt, že se jedná o sportovního teplokrevného koně nebo plnokrevníka, přičemž teplokrevníci vznikli mmj. z plnokrevníků. Původ sportovních teplokrevníků je obecně dost podobný - na původní místní klisny se připouštěli arabští nebo angličtí plnokrevníci.
Tudíž z vyjmenovaných plemen vyplývá, že to sice kříženci jsou, ale stále jsou typem, obecným zaměřením a v konečném důsledku i původem jednotní nebo aspoň podobní.
Pro převedení do chovu psů - pro „českého psa“ bychom vybrali např. jen pinče a knírače, kteří by se mohli mezi sebou křížit. Nebo třeba jen ovčácká plemena těžší než 20 kg.
Tudíž ano, v podstatě to kříženci jsou, ale stále je splněn požadavek na jednotný původ, i když teda jen v tom nejširším možném významu.
Nicméně přesně jak píšete, chov psů je podobnější chovu koňských plemen s uzavřenou plemennou knihou.
A když se na ta plemena podíváte, tak u těch plemen s uzavřenou (nebo téměř uzavřenou) plemennou knihou poznáte, jakého jsou ti koně plemene. Tam, kde je plemenná kniha otevřená, to často jen odhadujeme; kdo pozná ČT od hannoverána? Byly doby, kdy byli poznat alespoň ti těžcí teplokrevníci (např. oldenburský) od těch lehkých (např. trakén), ale tím křížením se to opravdu slilo.
Pokud chceme po plemenech konkrétní vlastnosti, máme požadavky na vzhled, povahu atd., pokud chceme, aby se plemena lišila, pak cílená selekce s uzavřenou (nebo téměř uzavřenou u méně početných plemen) plemennou knihou je jedinou možností.
No a ano, pokud někdo chce „prostě psa“ nebo „prostě koně“ bez dalších nároků, pak si pořídí voříška.
Agnes1
napsal(a):
Takže i kdyby štěně bylo potomek dvou psů s PP, pokud nesplní dané podmínky uchovnění, potomek není příslušník plemene"
Toto u psu dle mne neplatí. Pokud se štěnátka narodí uchovnenym jedincům jsou příslušníky plemene i když sama uchovněná nejsou a to i nestandardní kusy.
Pokud rodiče mají PP ale uchovněná nejsou pak štěnátka PP nezískají a příslušníky plemen nejsou.
Možná jsem vás spatne pochopila.
Standard plemene platí všude tak jak ho stanoví země vzniku plemene.
Myslela jsem tím přesně to, co píšete Vy, Ta věta měla lépe být "Takže i kdyby štěně bylo potomek dvou psů s PP, pokud nesplní (ti psi - rodiče) dané podmínky uchovnění, potomek není příslušník plemene""
Štefan1
napsal(a):
Ale vůbec ne, zárodky plemen či plemena vznikaly mnohem dříve, než organizace, které se pak chopily řízení plemenitby.
Dívejte, kdyby to bylo tak jasné jak tvrdíte, tak by nějaká "autorita" měla patent na používání názvu plemene a pak by všichni Ti inzerující prodej psů bez PP ostrouhali, protože by Ty inzeráty neměli, kde zveřejnit. Protože to médium by bylo žalovatelné a tuto možnost by ta "autorita" ,dle mého názoru, beze zbytku využila. Není tomu tak.
Ti univerzální oříšci vznikalií v izolovaných oblastech, kde nebyl příliv nové krve - třeba Dingo je takový. Z jiných univerzálních oříšků, obvykle z nějakého ostrova, jsou dnes etablované plemena, o udržení kterých opět "pečuje" nějaká, podle mně samozvaná, "autorita".
zárodky plemen či plemena vznikaly mnohem dříve, než organizace
Ano, zárodky vznikaly dávno dávníčko, když prvního vlka napadlo jít se nažrat k pračlověkovi do jeskyně.
Ale to plemeno vzniklo až organizovaným chovem. A organizovaný chov má pravidla. Umělá pravidla.
Hele, já Vám netvrdím, že psi bPP jsou méněcenní nebo tak něco. Ale prostě nemají plemennou příslušnost. To je prostě fakt a Váš názor je skutečně irelevantní.
Já jako malá si myslela, že obrácený porod je, když potomek nejde ven z dělohy, ale dovnitř. Když jsem to ve třetí třídě napsala do písemky, taky jsem dostala trojku, a můj názor byl irelevantní. Prostě to je pojem, který má danou definici, a my si o tom můžeme myslet, co jen chceme, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat.
Plemeno je plemeno, pes bez PP není příslušníkem plemene, a to je prostě fakt.
Je otázkou, zda striktní zachovávání plemen psů cestou chovu s PP má v dnešní době vůbec smysl?
Plemena psů byla vyšlechtěna za nějakými jasně definovanými účely a použitím v praxi - kdo dnes se psem reálně pracuje?
A držet standardy jen pro nějaký exteriér? To vede u mnoha plemem k regulérnímu týrání chovem - legálně dovádějí do extrému plemenné znaky za posvěcení klubu.
Jasně, zapomínám na tu povahu, ta ale nebývá už dnes nijak prověřena, když se krýt může v podstatě vším, co má čtyři nohy.
Zmiňovaná čétéčka jsou hezkým příkladem, jak papírově zastřešit "křížení" mezi původně odděleně vedenými plemeny koní.
Nevidím tam příliš rozdíl mezi tzv. pouštěním načerno mezi Fuksou na dvoře a Běláčkem od souseda, protože je to přece pěknej hřebec
Možná bychom mohli zavést plemeno Český pes - které by zastřešovalo papírové křížence. A bylo by to bez hádek - všichni by měli ten opěvovaný Průkaz původu, protože ten je přece nejdůležitější
Nikdo Vás nenutí tu autoritu respektovat. Mně je úplně jedno, jakým psům dáváte přednost, jestli PP, nebo bPP. Jen si prosím pohlídejte původ (teď nemyslím genetický, ale nekupujte psa z množky, to je fakt hnus, co tam ta zvířata musí vytrpět - voříšek z útulku nebo s láskou odchovaný je stokrát lepší).
Jediné, co je třeba, je respektovat význam slov.
Německý ovčák je pes, který má PP.
Pokud vidíte psa, který vypadá jako německý ovčák, ale Vy víte, že PP nemá, má pro něj čeština krásné slovo vlčák.
Nebo lze použít slovo asi, jako - byl to asi labrador; vypadal jako labrador.
Předejdete nedorozumění. A o to jde.
Jinak Vás musím opravit - ještě moji prarodiče pamatovali, že vlastní „ráz“ voříšků měla pomalu každá vesnice. Pobyt na pustém ostrově není pro vytvoření jednolité skupiny nutný. Nicméně to stále není plemeno.
napsal(a):
Je otázkou, zda striktní zachovávání plemen psů cestou chovu s PP má v dnešní době vůbec smysl?
Plemena psů byla vyšlechtěna za nějakými jasně definovanými účely a použitím v praxi - kdo dnes se psem reálně pracuje?
A držet standardy jen pro nějaký exteriér? To vede u mnoha plemem k regulérnímu týrání chovem - legálně dovádějí do extrému plemenné znaky za posvěcení klubu.
Jasně, zapomínám na tu povahu, ta ale nebývá už dnes nijak prověřena, když se krýt může v podstatě vším, co má čtyři nohy.
Zmiňovaná čétéčka jsou hezkým příkladem, jak papírově zastřešit "křížení" mezi původně odděleně vedenými plemeny koní.
Nevidím tam příliš rozdíl mezi tzv. pouštěním načerno mezi Fuksou na dvoře a Běláčkem od souseda, protože je to přece pěknej hřebec
Možná bychom mohli zavést plemeno Český pes - které by zastřešovalo papírové křížence. A bylo by to bez hádek - všichni by měli ten opěvovaný Průkaz původu, protože ten je přece nejdůležitější
Protože tomu moc nerozumíte. Přečtěte si o těch ČT, jaké tam jsou podmínky chovu. Není to nic moc, ale je to pořád lepší než nic. A mimo to i v rámci chovu ČT jsou vynikající jedinci - jen je prostě odchovali lidé, kteří věděli, co dělají. A měli i trochu toho příslovečného štěstí. Kdyby nebylo možné dopátrat se původů a dalších základních informací, kdyby některé věci zkrátka nebyly zaručené, tak ani ten nejlepší chovatel nic moc neodchová, protože nebude tušit, s jakým chovným materiálem vlastně pracuje.
Jinak ano, organizovaný chov má své limity. Neříkám, že je to báječná cesta. Jen je to nejlepší cesta. Nic lepšího jsme zkrátka nevymysleli.
"Zmiňovaná čétéčka jsou hezkým příkladem, jak papírově zastřešit "křížení" mezi původně odděleně vedenými plemeny koní.
Nevidím tam příliš rozdíl mezi tzv. pouštěním načerno mezi Fuksou na dvoře a Běláčkem od souseda, protože je to přece pěknej hřebec "
Repto, já už tady nechci dál plevelit těma čétéčkama, ale uchovnit hřebce v ČT opravdu neznamená dojít s Běláčkem na svod :-)
Caty
napsal(a):
Trochu to pletete. Pokud mají rodiče PP, i jejich potomci jsou papíroví a pořád zůstávají daným plemenem. (Ne)uchovnění je věc jiná.
napsal(a):
Trochu to pletete. Pokud mají rodiče PP, i jejich potomci jsou papíroví a pořád zůstávají daným plemenem. (Ne)uchovnění je věc jiná.
Pokud mají štěňata 2 UCHOVNĚNÍ psi s PP, všichni jejich potomci mají PP, i kdyby měli 3 nohy a 2 hlavy.
Pokud mají štěňata 2 NEuchovnění jedinci s PP, jejich potomci PP nedostanou.
aluska
napsal(a):
Pokud mají štěňata 2 UCHOVNĚNÍ psi s PP, všichni jejich potomci mají PP, i kdyby měli 3 nohy a 2 hlavy.
Pokud mají štěňata 2 NEuchovnění jedinci s PP, jejich potomci PP nedostanou.
A pokud mi NEUCHOVNĚNÝ mlaďoch s PP přeskočí ohradu a připustí klisnu s PP, potomek přece nedostane PP ( ten růžový papír) a v "modrém" průkazu bude mít zapsán pouze typ, nikoliv plemeno, nebo ne?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.42.3
aluska
napsal(a):
U psů ne, žádný průkaz nedostane
U koní ne. Ledaže by pak mladoch byl uchovneno později pro dané plemeno a kobyla byla papírová tak pak ano dá se udělat pipousteci lístek zpětně a dna a pak je hříbě uznáno do pk ale nemusí nutně vždy.
Miriam33
XXX.XXX.210.31
Podepisuji. Víte, byly doby, kdy sem chodili rádi lidé si přečíst rady a zážitky se psy, získávat znalosti a postřehy o různých plemenech, vlastnostech a nemocech psích kamarádů. Když přišel někdo nový, často pochopitelně dítě pro radu, dostalo ji. A vlídně. Už sem nechodím, nebo jen sporadicky... nemá smysl číst ty nenávistné, ironické a urážlivé komentáře na jakýkoli dotaz. Zůstali zde převážně fanatičtí zastánci pouze PP psů, totálního kastrování a lidé neschopní byť jen tolerovat jiný názor. Ne, nejsou naštěstí takoví pejskaři všichni...ale tady milý nekousavý příspěvek téměř nenajdete. Návštěvník je příznačně na psech...uštěkán a rozcupován.
Miriam33
napsal(a):
Podepisuji. Víte, byly doby, kdy sem chodili rádi lidé si přečíst rady a zážitky se psy, získávat znalosti a postřehy o různých plemenech, vlastnostech a nemocech psích kamarádů. Když přišel někdo nový, často pochopitelně dítě pro radu, dostalo ji. A vlídně. Už sem nechodím, nebo jen sporadicky... nemá smysl číst ty nenávistné, ironické a urážlivé komentáře na jakýkoli dotaz. Zůstali zde převážně fanatičtí zastánci pouze PP psů, totálního kastrování a lidé neschopní byť jen tolerovat jiný názor. Ne, nejsou naštěstí takoví pejskaři všichni...ale tady milý nekousavý příspěvek téměř nenajdete. Návštěvník je příznačně na psech...uštěkán a rozcupován.
Ale tak si to tak neberte.
Taky by vás nebavilo pořád dokola trpělivě vysvětlovat to, co jste už stokrát vysvětlovala. Jsou dotazy, které se opakují i několikrát týdně. Toto je diskuze, ne poradna, tady není nikdo povinen odpovídat na dotazy. I tak se v drtivé většině každému rady dostane. Možná kousavěji, ale to podle povahy dotazu, podle stylu projevu a podle toho, na co se ptá. Říká se - "jaký šel, takovou potkal". A ono to platí tak nějak obecně.
Máte pravdu v tom, že jsou tu převážně zastánci psů s PP, a proč tomu tak je, bylo vysvětleno mockrát.
S kastracemi jste střelila vedle.
Pokud se tu někomu nelíbí, nemusí to tu číst, nemusí se zapojovat do diskuzí. A to je na tom to nejkrásnější, že sem mohou chodit jen lidi, kteří chtějí.
Říká se, že potrefená husa......
Nepokládám se za potrefenou, protože nejsem zastánce psů s PP, natož fanatický. Nejsem ani odpůrce psů bez PP, natož fanatický. Jen ať tomu štěňátku neříkají maxijork, maxičivava, pudl nebo jackrussel. Ať klidně napíší prodám bílé štěně s flíčky a křivýma nožkama - je roztomilé......stejně tak třeba štěně s mašličkou nebo vypoulenýma očičkama. Jenže ten, kdo je prodává vidí šanci na vyšší cenu, když je nazve plemenem bezPP a vymyslí si k tomu nějakou povídačku - třeba, že fena nemá PP, protože byla přespočetná !
Obětí takto prodávaných kříženců, vydávaných za plemeno bezPP je několik - pudl, knírač, jezevčík, kokršpaněl - jen, co jsem si vzpomněla.
A abych nezapomněla na kastrace - jsem spíš odpůrce, než zastánce!
Nemyslím si, že je to tady horší, spíš lidi jsou citlivější, protože dnes všechno, co se někomu, nelíbí, není "korektní".
Taky nemám problém se psy bez PP. Jak jsem psala výš, měla jsem jich několik osvojených. Pokud se trefíte do super povahy, dokáže být takový pes i super parťák. Ale nikdy jsem je nevydávala za určité plemeno. Ne teda že bych si nedokázala nějaké vymyslet. A že je někdo označil jako vořecha nebo podvraťáka (štěká pod vraty), mně teda bylo fakt jedno.
Navíc dnes víc než kdy jindy, protože se lidi kvůli covidu nudí, jsou tady dotazy úplně nesmyslné, řekla bych až od trollů. Štěně 3 dny nežere a majitel se ptá tady? Než se dočká odpovědi, dávno by byl na veterině a možná i zpátky.
Zastáncem kastrací rozhodně nejsem.
Nikdy jsem žádnou fenu ani psa nekastrovala a i když jsem o tom nedávno na chvíli u jedné feny uvažovala, zase jsem to zavrhla s tím, že počkám až do seniorského věku a uvidí se.
A pokud by byl ještě zmíněn barf , tak jsem právě objednala granule, pro sichr, kdyby něco.
Agnes1
napsal(a):
Podvraťák to jsem si myslela , že znamená , že pes za fenou vlezl na dvůr pod vraty a na dvorku jí obskočil. A byli z toho malí podvratáci.
To je taky možný. Mně to jen manžel vysvětlil takhle, když jsem přemýšlela nad tím, jak to slovo asi vzniklo. Předtím mi přišlo hnusný, teď už ne.
napsal(a):
..jsou dva uši nahoru motyl a usi dolů v překladu můra, tech moc není, motýla dělají ty uši motýlek, hezky článek je tady na stránkách...
...v tom případě se omlouvám za svůj předchozí příspěvek!
Vůbec jsem můru neznala , já mám papillony zasociované se vzhledem Tvého pesana.
fikovnice
napsal(a):
To musí být provokace!!!
Fena není papillon ani náhodou, to je mix kdoví čeho - kavalíra, atd.
Ona ta forma phalene tak vypadá. Nechala jsem se poučit a vygůglila si. Takže fena může být papírová. Čímž zadavatelčin záměr neschvaluji.
napsal(a):
Evi, hypotetický dotaz: pokud by můra byla s PP a uchovněna a nechala se nakrýt klasickým motýlem - uchovněným a s PP - narodí se štěňata - co tedy budou? Můry nebo klasičtí motýli? Část bude mít uši nahoru, část dolů...? A omlouvám se všem znalým - z mé strany jde o zcela laický dotaz. Nic jsem si nenačetla, využívám přítomnosti Tebe jako znalkyně motýlů...
napsal(a):
Ona ta forma phalene tak vypadá. Nechala jsem se poučit a vygůglila si. Takže fena může být papírová. Čímž zadavatelčin záměr neschvaluji.
Jj, já jsem též můry neznala, i proto jsem teď dala ten dotaz o příspěvek výše? Co tedy ze spojení těchto dvou jedinců by vzniklo za potomky...?
Já jsem se včera snažila na googlu hodně hledat, protože mě to zaujalo a dočetla jsem se, že v některých státech jsou to dvě samostatná plemena, phalene a papillon, a že se nesmí křížit mezi sebou.
Je to tak, Chameleone?
napsal(a):
Já jsem se včera snažila na googlu hodně hledat, protože mě to zaujalo a dočetla jsem se, že v některých státech jsou to dvě samostatná plemena, phalene a papillon, a že se nesmí křížit mezi sebou.
Je to tak, Chameleone?
No, přesně to mě napadalo... Jsem zvědavá, co "chameleonHugo" napíše...
fikovnice
napsal(a):
Jj, já jsem též můry neznala, i proto jsem teď dala ten dotaz o příspěvek výše? Co tedy ze spojení těchto dvou jedinců by vzniklo za potomky...?
Je to ve standardu: “Křížení obou variet často přináší polovztyčené uši s klopenou špičkou; tato smíšená forma nesení ucha je závažnou vadou.”
Zdroj: https://www.cmku.cz/data/plemena_popisy/077.doc
fikovnice
napsal(a):
To musí být provokace!!!
Fena není papillon ani náhodou, to je mix kdoví čeho - kavalíra, atd.
Vůbec nic si z toho nedělejte! Já tam toho kavalíra vidím taky. (A psal to i někdo další výše v diskuzi.) Podle mého názoru ta fenka samozřejmě není kavalír, ale nevypadá ani jako phaléne.
V nitru duše doufám, že to byl skutečně od začátku vtip a snaha rozproudit diskuzi. Což se podařilo. :-)
, že to byl skutečně od začátku vtip a snaha rozproudit diskuzi
tak ten pes je inzerovan a hleda nevestu zcela vazne
Dasvo
napsal(a):
Vůbec nic si z toho nedělejte! Já tam toho kavalíra vidím taky. (A psal to i někdo další výše v diskuzi.) Podle mého názoru ta fenka samozřejmě není kavalír, ale nevypadá ani jako phaléne.
V nitru duše doufám, že to byl skutečně od začátku vtip a snaha rozproudit diskuzi. Což se podařilo. :-)
Lopouch
napsal(a):
Dobrý deň.
Chcela som túto diskusiu dočítať až do konca, ale vzdávam to, pretože sa, myslím, zvrhla iným smerom, skoro až zaniká váš pôvodný dotaz.
Fenka bude asi Phalène, to či má papiere si overíte jednoducho - necháte si ich ukázať - tým pádom akákoľvek pochybnosť o pôvode odpadne (a bolo mi naozaj smutno, keď som čítala nelichotivé poznámky k výzoru miláčika niekoho iného 😔).
K otázke či máte kryť, keď Vám pani nechce dať šteniatko - ja by som nekryla. Predpokladám totiž, že vašim zámerom je mať po svojom miláčikovi potomka, takže by ste mali byť rozhodne uprednostnení pred známym majiteľky fenky. Ak napriek tomu bude majiteľka trvať, že chce šteniatka dve (a to ani dve nemusia byť) a vy sa rozhodnete nechať sa vyplatiť a Papillonka si kúpiť, vypýtala by som si cenu obvyklú za Papillonka s PP, keď aj neštandard (a doplatíte si štandard) - za prvé preto, že bez PP ho skoro nezoženiete (ani by som to nerobila) a za druhé preto, že si myslím, že si chce pani majiteľka druhým šteniatkom privyrobiť a vy by ste tratil - nemal by ste šteniatko po svojom psovi, ani financie na nového psíka. Na čo by som si ale dala pozor sú dve veci: tak ako Vám písali, by sa mali majitelia fenky poradiť s veterinárom, ani jeden z Vás nechce, aby sa jej niečo stalo. Za druhé: ja netuším čo vznikne skrížením týchto dvoch typov Papillonov, mali by ste sa o tom s niekým poradiť, mohli by ste byť výsledkom sklamaní.
To, že ste nemysleli na uchovnenie skôr - tým sa netrápte, ja som vyrástla v tesnej blízkosti chovateľov a trvalo mi dlho, kým som si kúpila prvého psa s PP (Papillonka) - plánujeme šteniatka, ale teda oficiálnou cestou - chceme mať istotu, že budú mať tú správnu povahu. Pri druhom šteniatku (ak ho vezmete s PP), to už možno spravíte tiež, ono bežného majiteľa psa ani nenapadne, že keď raz bude chcieť živú spomienku na svojho psa, tak to nemusí byť možné, len preto, že nebol uchovnený (väčšina bežných majiteľov psov nevie ani čo to znamená). Možno ešte môj názor - radšej než kryť s fenkou, ktorá nie je podľa Vášho vkusu, kúpila by som šteniatko s PP z CHS, od Vášho psíka sa naučí všetko, čo vie a keď Vám raz odíde, tak Vám ani nepríde, že jeho mladší spoločník vlastne nemá jeho krv...
Držím palce, aby ste sa správne rozhodli - teda tak, aby ste z toho mali radosť.