Potřebuju vyšetřit já nebo pes? :-)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.4.2021 11:16
Terven

XXX.XXX.110.191

Zdravím, schválně vznesu dotaz do pléna, protože už si začínám připadat jako blázen. Na pinčové se mi už necelý týden cosi nelíbí. Mívá epizodky nevolnosti, hlavně ráno. Požírá trávu, pamlsek si buď vůbec nevezme anebo ho poponese v tlamě a pustí na zem, což je u ní nevídané. Venku se protahuje, což normálně nedělá, zdá se mi, že se tím snaží zbavit dyskomfortu v břiše. V průběhu vycházky to přejde, začne se zase dožadovat pamlsků, normálně běhá, hrabe, zajímá se. Zbytek dne se jeví normálně, na žrádlo z misky se vrhá jako obvykle, bobky jsou taky normální, beze změny. 90% času nevypadá, že by měla problém. Ještě mě teda zarazilo, že se ji občas zdánlivě bezdůvodně zježí srst na hřbetě. Není to zimou a není to středový pruh jako v interakci s jiným psem. Že by byla pomalejší nebo dokonce apatická, se mi nezdá. Spíš naopak, řekla bych, že je běhavější, víc nervní, občas se mi sápe do náruče a taky nevidím důvod - normálně to dělává pouze když se bojí nebo je jí zima.
Je cca 6 týdnů po hárání, takže má samozřejmě nárok na falešku. Jenomže jiné příznaky falešky nevidím, snad jen má mírně zvětšenou žlázu.
Svou nebožku fenu jsem vlastně kvůli nevolnostem při falešce nechávala kastrovat ve vysokém věku - ta žrala denně kvanta trávy, blila...jenomže ta měla i laktaci a odsávala si mlíko a faleška byla nekonečně dlouhá.
To tady u té není, ta vlastně jiné příznaky, krom těch, co popisuju, ani nemá, tudíž nevím, jestli to na falešku můžu v klidu hodit.
Asi bych to neřešila tolik, nebýt mé všudypřítomné fóbie z cizích těles v zažívacím traktu ...ona není žádný polykač ponožek či šutrů, ale já si představuju v žaludku spolykanou hlínu, protože často hrabe, mívá hlínu za zubama, který se neumí zbavit, takže jí to někdy vyndavám z tlamy ručně. Případně tam vidím skořápky z lískových oříšků, nestrávený kosti, napínáčky z návnad atd.
Zvažuju, že když to bude trvat přes svátky, zkontaktuju se s veterinou, ale trochu se bojím, že proženu kolotočem zbytečných vyšetření psa, kterýmu v podstatě ni není krom toho, že se občas popase, občas si nevezme pamlsek, chce se víc chovat a párkrát denně naježí chlupy.
Je fakt, že Vikina při faleškách taky trpí nechutenstvím, občas se stane, že čichne k misce a odejde, ačkoliv normálně žere jako kyselina. Jenomže tu mám od štěněte, vím, že je to u ní normální a jsem v klidu. A ona navíc i kňourá, nosí hračky apod., takže mě nenechá na pochybách, že je to faleška.
Pinčová u nás hárá potřetí. Poprvé to bylo hned po příchodu k nám, to jsem ještě neměla šajnu, co je její normální chování, měla stres ze změny a trávicí problémy též ze změny. Podruhý hárala v červnu, to bylo trochu předčasně - svezla se tenkrát s Vikinou. Že by se po hárání dělo něco zvláštního, si nepamatuju, snad jen mírně zvětšená žláza, jako teď.
Tak nevím, řešili byste to?

2.4.2021 11:27
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já bych řekla, že to klidně může být hormonama, faleška...

Fena hárala třikrát, falešku měla jednou. A projevovalo se to právě tím, že zvracela. Nechutenství teda u ní nebylo, ona nežere až když je fakt extrémně zle. Taky se na mě pořád lepila a dokonce od té doby spí pod peřinou. Měla taky mírně zvětšenou žlázu.

My jsme si na to nechali dát na veterině léky, což už bych ale vícekrát neudělala. Prostě bych hodně zaměstnávala, maximálně bych dala něco přírodního, což mi tady někdo radil myslím, ale už nevím, co to bylo.

Jinak ale ten strach z cizích těles zcela chápu, obzvlášť ze skořápek z ořechů. Já jsem tu psala nedávno, že fena zvracela, pár dní na to pes, a už jsem byla rozhodnutá, že jestli ještě jednou jeden z nich něco - tak prostě oba psy naložím a nechám jim udělat sono a RTG. Ale naštěstí od té doby dobrý.

2.4.2021 11:57
Terven

XXX.XXX.110.191

Dík...já vlastně ani nevím, jestli se tomu dá říkat nechutenství, když krom těch pár chvil žere úplně normálně a misku luxuje jako obvykle.
Mně tohle ani nepřijde jako stav zralej na léky a pokud bych neměla obavy z cizích těles, nenapadlo by mě to řešit.
Kdysi mi říkala kamarádka, že jejímu psu na veterině zjistili, v podstatě náhodně rentgenem, v žaludku velký množství štěrku. To mě překvapilo, nenapadlo by mě, že to tam zůstane ležet, neposune se to dál a neodejde spodem. Stejně tak ta hlína, pecky z třešní a jiné malé věci, které by neměly mít problém s průchodem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.4.2021 12:53

Terven napsal(a):
Zdravím, schválně vznesu dotaz do pléna, protože už si začínám připadat jako blázen. Na pinčové se mi už necelý týden cosi nelíbí. Mívá epizodky nevolnosti, hlavně ráno. Požírá trávu, pamlsek si buď vůbec nevezme anebo ho poponese v tlamě a pustí na zem, což je u ní nevídané. Venku se protahuje, což normálně nedělá, zdá se mi, že se tím snaží zbavit dyskomfortu v břiše. V průběhu vycházky to přejde, začne se zase dožadovat pamlsků, normálně běhá, hrabe, zajímá se. Zbytek dne se jeví normálně, na žrádlo z misky se vrhá jako obvykle, bobky jsou taky normální, beze změny. 90% času nevypadá, že by měla problém. Ještě mě teda zarazilo, že se ji občas zdánlivě bezdůvodně zježí srst na hřbetě. Není to zimou a není to středový pruh jako v interakci s jiným psem. Že by byla pomalejší nebo dokonce apatická, se mi nezdá. Spíš naopak, řekla bych, že je běhavější, víc nervní, občas se mi sápe do náruče a taky nevidím důvod - normálně to dělává pouze když se bojí nebo je jí zima.
Je cca 6 týdnů po hárání, takže má samozřejmě nárok na falešku. Jenomže jiné příznaky falešky nevidím, snad jen má mírně zvětšenou žlázu.
Svou nebožku fenu jsem vlastně kvůli nevolnostem při falešce nechávala kastrovat ve vysokém věku - ta žrala denně kvanta trávy, blila...jenomže ta měla i laktaci a odsávala si mlíko a faleška byla nekonečně dlouhá.
To tady u té není, ta vlastně jiné příznaky, krom těch, co popisuju, ani nemá, tudíž nevím, jestli to na falešku můžu v klidu hodit.
Asi bych to neřešila tolik, nebýt mé všudypřítomné fóbie z cizích těles v zažívacím traktu ...ona není žádný polykač ponožek či šutrů, ale já si představuju v žaludku spolykanou hlínu, protože často hrabe, mívá hlínu za zubama, který se neumí zbavit, takže jí to někdy vyndavám z tlamy ručně. Případně tam vidím skořápky z lískových oříšků, nestrávený kosti, napínáčky z návnad atd.
Zvažuju, že když to bude trvat přes svátky, zkontaktuju se s veterinou, ale trochu se bojím, že proženu kolotočem zbytečných vyšetření psa, kterýmu v podstatě ni není krom toho, že se občas popase, občas si nevezme pamlsek, chce se víc chovat a párkrát denně naježí chlupy.
Je fakt, že Vikina při faleškách taky trpí nechutenstvím, občas se stane, že čichne k misce a odejde, ačkoliv normálně žere jako kyselina. Jenomže tu mám od štěněte, vím, že je to u ní normální a jsem v klidu. A ona navíc i kňourá, nosí hračky apod., takže mě nenechá na pochybách, že je to faleška.
Pinčová u nás hárá potřetí. Poprvé to bylo hned po příchodu k nám, to jsem ještě neměla šajnu, co je její normální chování, měla stres ze změny a trávicí problémy též ze změny. Podruhý hárala v červnu, to bylo trochu předčasně - svezla se tenkrát s Vikinou. Že by se po hárání dělo něco zvláštního, si nepamatuju, snad jen mírně zvětšená žláza, jako teď.

Já bych na tu veterinu šla. Podle hesla - radši zbytečně než něco zanedbat. Abych měla klidnější spaní.

2.4.2021 13:00

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já bych na tu veterinu šla. Podle hesla - radši zbytečně než něco zanedbat. Abych měla klidnější spaní.

..ja taky...

2.4.2021 13:00
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

Terven napsal(a):

Mě spíš by strašila pyometra, než faleška. Takže jakmile by fena byla nějakou dobu po hárání divná a spojujete si to s břichem, tak bych nechala vyšetřit dělohu....

2.4.2021 13:27
Terven

XXX.XXX.110.191

Huskyjanina napsal(a):
Mě spíš by strašila pyometra, než faleška. Takže jakmile by fena byla nějakou dobu po hárání divná a spojujete si to s břichem, tak bych nechala vyšetřit dělohu....

Tak mě faleška nestraší, to by pro mě právěže byla ta nejlepší varianta.
Neříkám, že mě pyometra nenapadla. Jenomže pyometra se vyskytuje nejčastěji 1-3 měsíce po hárání, fena mojí ségry jí měla dokonce těsně po skončení hárání...feny hárají cca 2x do roka - z toho mi plyne, že prakticky většinu roku krom pár měsíců hrozí riziko pyometry.
Pyometra má hodně nespecifické příznaky, které mohou znamenat x jiných problémů, mimo jiné ty příznaky jsou shodné s příznaky falešky. Případně může probíhat úplně bez příznaků.
Nechci riziko pyometry podceňovat, ale prakticky by to znamenalo, že jakékoliv neurčité příznaky u feny- trávicí zejména - by si zasloužily sono dělohy. A to nedělají ani veti. Dokonce si ani nevybavuju, že by se mě někdy ptali, jak dlouho je fena po hárání, když jsem tam šla kvůli zvracení.
Já souvislost s háráním samozřejmě zmíním, když tam půjdu, ale chtěla jsem tím říct, že pokud bych se zánětu dělohy extrémně bála, důvod jít s fenou kvůli tomu na sono budu mít tak 20x do roka.

2.4.2021 13:44
Huskyjanina

XXX.XXX.252.62

Terven napsal(a):
Tak mě faleška nestraší, to by pro mě právěže byla ta nejlepší varianta.
Neříkám, že mě pyometra nenapadla. Jenomže pyometra se vyskytuje nejčastěji 1-3 měsíce po hárání, fena mojí ségry jí měla dokonce těsně po skončení hárání...feny hárají cca 2x do roka - z toho mi plyne, že prakticky většinu roku krom pár měsíců hrozí riziko pyometry.
Pyometra má hodně nespecifické příznaky, které mohou znamenat x jiných problémů, mimo jiné ty příznaky jsou shodné s příznaky falešky. Případně může probíhat úplně bez příznaků.
Nechci riziko pyometry podceňovat, ale prakticky by to znamenalo, že jakékoliv neurčité příznaky u feny- trávicí zejména - by si zasloužily sono dělohy. A to nedělají ani veti. Dokonce si ani nevybavuju, že by se mě někdy ptali, jak dlouho je fena po hárání, když jsem tam šla kvůli zvracení.
Já souvislost s háráním samozřejmě zmíním, když tam půjdu, ale chtěla jsem tím říct, že pokud bych se zánětu dělohy extrémně bála, důvod jít s fenou kvůli tomu na sono budu mít tak 20x do roka.

Však jo, každej to má jinak.

2.4.2021 16:24
Atheira

XXX.XXX.209.8

Já bych na veterinu pro jistotu šla. Tenhle scénář znám naprosto přesně:

Požírá trávu, pamlsek si buď vůbec nevezme anebo ho poponese v tlamě a pustí na zem, což je u ní nevídané. Venku se protahuje, což normálně nedělá, zdá se mi, že se tím snaží zbavit dyskomfortu v břiše. V průběhu vycházky to přejde, začne se zase dožadovat pamlsků, normálně běhá, hrabe, zajímá se. Zbytek dne se jeví normálně, na žrádlo z misky se vrhá jako obvykle, bobky jsou taky normální, beze změny. 90% času nevypadá, že by měla problém.

I to protahování, to mi právě přišlo takové dost specifické a taky jsem byla přesvědčená, že tím řeší diskomfort v břiše. Nakonec se ukázalo, že fena má cyst na vaječnících, že už to nejsou vaječníky s cystama, ale cysty s trochou vaječníků.
Od kamarádek, které se potýkaly s většími cystami, které bylo třeba operací odstranit vím, že takové cysty opravdu poznáte - bolí dost specificky, táhnou a tlačí.

Může být jen rozhozená z hormonů po hárání a nic víc v tom být nemusí, ale váš popis přesně sedí na to, co znám a hned mě to teda trklo.

edit: Samozřejmě, že kdyby se to řešilo dřív, tak pravděpodobně nebude těch cyst tolik. Ona z toho pak už měla problémy vleklé a tak. Jen takový ty drobnosti, co mi nedošly, právě vidím až zpětně, včetně toho momentu, kdy se to možná mělo začít řešit a nemuselo to dojít do takový fáze, jako došlo.

2.4.2021 17:16
Terven

XXX.XXX.110.191

Atheira, díky, jasně, ta možnost tu je a ne, že by mě nenapadla. Ale asi bych se přecejen přiklonila spíš k hormonům a falešce, protože pochybuju, že by se příznaky zánětu projevovaly jenom po ránu a takto nenápadně.
Teď jsme se vrátily z venku a fena neměla žádnej problém, nic ve smyslu zpomalení, nahrbení....spíš naopak- lítala jak blázen, ale žádná nervozita, normální reakce, cvičila, poslouchala.
Ono i to, co se děje ráno, není nic extra nápadného, mezi uškubáváním trávy normálně pobíhá... myslím si, že člověk, kterej by vypustil ráno psy na zahradu, by tenhle problém vůbec nezaregistroval. Stejně tak by si toho nemusel všimnout ten, kdo nepamlskuje na každým kroku jako já. Ona pak snídani z misky normálně vyluxuje.
Já například často řeším i bobky a kolegyně v práci mě ujistila, že ona většinou ani neví, jak ranní bobky vypadají. Na zahradě je sbírá až později anebo venčí tam, kde je nesbírá vůbec.
Určitě nemám v plánu nic zanedbat, mě spíš lidi kolem ujišťujou, že zvířata chorobně pozoruju

2.4.2021 17:27

Mě při prvním příspěvku po pravdě také hned napadla pyometra, cysty, ale to bylo psáno již výše. Takže bych vyšetřila psici u veta, který umí kvalitní sono. Paničku bych spíš pochválila, že je všímavá a ne chorobně pozorující.

2.4.2021 18:23

Huskyjanina napsal(a):

Kdybyste to nenapsala, napsala bych to já.

2.4.2021 18:48
Atheira

XXX.XXX.209.8

Terven napsal(a):
Atheira, díky, jasně, ta možnost tu je a ne, že by mě nenapadla. Ale asi bych se přecejen přiklonila spíš k hormonům a falešce, protože pochybuju, že by se příznaky zánětu projevovaly jenom po ránu a takto nenápadně.
Teď jsme se vrátily z venku a fena neměla žádnej problém, nic ve smyslu zpomalení, nahrbení....spíš naopak- lítala jak blázen, ale žádná nervozita, normální reakce, cvičila, poslouchala.
Ono i to, co se děje ráno, není nic extra nápadného, mezi uškubáváním trávy normálně pobíhá... myslím si, že člověk, kterej by vypustil ráno psy na zahradu, by tenhle problém vůbec nezaregistroval. Stejně tak by si toho nemusel všimnout ten, kdo nepamlskuje na každým kroku jako já. Ona pak snídani z misky normálně vyluxuje.
Já například často řeším i bobky a kolegyně v práci mě ujistila, že ona většinou ani neví, jak ranní bobky vypadají. Na zahradě je sbírá až později anebo venčí tam, kde je nesbírá vůbec.
Určitě nemám v plánu nic zanedbat, mě spíš lidi kolem ujišťujou, že zvířata chorobně pozoruju

Bych jen dodala, že cysty na vaječnících nejsou zánět. To není jedno a to samé. Ovšem cysty mohou přispět k dalším problémům, i nemusí.
Že psy chorobně pozorujete může být fakt, to vám nevyvracím. Jen mě právě trklo do očí, že přesně takhle to začalo i u nás a já si řekla, že je to jen shoda náhod a blbosti, který se sebou navzájem určitě nemají co dělat a nemají žádný hlubší význam. Argumentovala jsem si tím, že v průběhu dne je přece jinak úplně v pohodě, živá, žere. Tak co by jí bylo.
Později začala být trapná a líná, protože se při cestě na běžnou procházku zastavila a jen tak si prostě lehla... A pak zase pokračovala dál.
Ještě později začala být zhejčaná a rozežraná a ne všechno jí vonělo.
Někdy blila z toho, že prostě blila... No a žrala trávu.
A později po náhodě, blbosti, psí lenosti a zhejčkanosti začala být prostě nemocná, a to dost a stal se z toho v podstatě akutní problém.
Potíž je v tom, že jsem nějak celou dobu měla pocit, že jí něco je. Nevěděla jsem co, jen jsem si to tak nějak myslela právě z toho, že ji znám pořád. A kromě argumentace pro sebe samu jsem, když došlo na vyjádření mých pochybností o tom, že je v pořádku, byla taky ze všech stran ujišťována, že jsem se na něco zbytečně moc zaměřila, a proto jsem si ten pocit vykonstruovala sama. Ona totiž na první, druhý a někdy i desátý pohled byla normálně zdravá. Někde mezi tím prvním a desátým ale byl přesně ten pohled, co potřebujete, abyste zjistila, že něco nehraje. Ten jsem měla jenom já a brala jsem ho na lehkou váhu zbytečně dlouho.

2.4.2021 19:41
Terven

XXX.XXX.160.10

Atheira, díky za sdílení. Já právěže na fenách taky poznám každej chlup nakřivo, mám pocit, že slyším trávu růst. A občas se mi něco zdá divně, jinak...ačkoliv se napomínám, ať nešílím, často se ukáže, že moje tušení bylo správný.
Je fakt, že u Vikiny bych si byla jistější, pokud by něco nehrálo. U pinčový vlastně nevím, jak se projevujou falešky, až doteď se nepojevovaly nijak zvlášť, jen měla tu zvětšenou mléčnou žlázu. Pamatuju se, jak kdysi psala sardullah, že její ovčačka trpěla na falešky a potíže mívala po každém hárání jiné - od skoro žádných až po úplně šílené.
Zajímavý je, že Vikina mívá příznaky falešek o dost výraznější - taky ráno nechce pamlsky, navrch se pohybuje pomalu, občas úplně odmítá pohyb a vypadá jako nemocná. A k misce se žrádlem dost často jenom čuchne a odchází a přesto jsem v klidu, protože to je její normální projev, kterej zase přejde. Oproti tomu pinčová je hyperaktivní střela, zpomalení se nekoná, misku luxuje...přesto jsem nervózní.
Že ovariální cysty nerovnají se pyometra, to vím. Ještě se zeptám - říká se, že feny s cystama psům voní i mimo hárání, protože cysty jsou hormonálně aktivní- bylo to tak i u vás?

2.4.2021 20:24
Atheira

XXX.XXX.209.8

Terven napsal(a):
Atheira, díky za sdílení. Já právěže na fenách taky poznám každej chlup nakřivo, mám pocit, že slyším trávu růst. A občas se mi něco zdá divně, jinak...ačkoliv se napomínám, ať nešílím, často se ukáže, že moje tušení bylo správný.
Je fakt, že u Vikiny bych si byla jistější, pokud by něco nehrálo. U pinčový vlastně nevím, jak se projevujou falešky, až doteď se nepojevovaly nijak zvlášť, jen měla tu zvětšenou mléčnou žlázu. Pamatuju se, jak kdysi psala sardullah, že její ovčačka trpěla na falešky a potíže mívala po každém hárání jiné - od skoro žádných až po úplně šílené.
Zajímavý je, že Vikina mívá příznaky falešek o dost výraznější - taky ráno nechce pamlsky, navrch se pohybuje pomalu, občas úplně odmítá pohyb a vypadá jako nemocná. A k misce se žrádlem dost často jenom čuchne a odchází a přesto jsem v klidu, protože to je její normální projev, kterej zase přejde. Oproti tomu pinčová je hyperaktivní střela, zpomalení se nekoná, misku luxuje...přesto jsem nervózní.
Že ovariální cysty nerovnají se pyometra, to vím. Ještě se zeptám - říká se, že feny s cystama psům voní i mimo hárání, protože cysty jsou hormonálně aktivní- bylo to tak i u vás?

Vůbec. Celou dobu, co jsem měla tušení, že je na ní něco divně, jsem to pozorovala jenom já. Už rok předtím měla otevřenou pyometru a tehdy se léčilo antibiotiky (kdybych byla líp obeznámená se vším, asi bych šla do kastrace hned, aby byl pokoj), a toho si psi právě všimli hned.
Ale předloni, kdy jsem řešila tohle všechno, tak psům byla ukradená. Teprve až právě po delší době, kdy se do toho přidalo x dalších komplikací, začal si jí všímat pes z rodiny, se kterým se vídá denně. Cizím psům na ní nepřišlo zvláštního nic, jemu očividně ano, ale to už jsme jezdili neustále kolečko z veteriny a zase zpátky, takže neodhalil nic nějak dřív.

2.4.2021 20:39
domi.t

XXX.XXX.136.115

Nefret sa tiež tak čudne naťahovala,pár dní sme ju zo žartu volali "joginka" alebo "zasa má zastavené vetry". Nakoniec to nebol záujem o jogu ani vetry,ale pyometria ako hrom s totálne ocystenym pravým vaječníkom ako bonus. Ale len som sa utvrdila v tom,že som tušila prúser už davno-prvykrat totiž hrala v 5 mesiacoch,čo je extrémne skoro. Odvtedy mi v hlave blikala kontrolka,že to je niečoho predzvesť.

Ako bolo napísané,pyometria má veľa príznakov a čo poznám fenky,tak každá malá iné...

2.4.2021 20:47
Terven

XXX.XXX.160.10

domi.t napsal(a):
Nefret sa tiež tak čudne naťahovala,pár dní sme ju zo žartu volali "joginka" alebo "zasa má zastavené vetry". Nakoniec to nebol záujem o jogu ani vetry,ale pyometria ako hrom s totálne ocystenym pravým vaječníkom ako bonus. Ale len som sa utvrdila v tom,že som tušila prúser už davno-prvykrat totiž hrala v 5 mesiacoch,čo je extrémne skoro. Odvtedy mi v hlave blikala kontrolka,že to je niečoho predzvesť.

Ako bolo napísané,pyometria má veľa príznakov a čo poznám fenky,tak každá malá iné...

Takže je po kastraci? A v kolika letech se jí to stalo? Myslela jsem, že je hodně mladá...2 roky?

2.4.2021 20:53
Atheira

XXX.XXX.209.8

domi.t napsal(a):

Taky mám zkušenost s divně rozvrženým háráním. První přišlo v normálním věku, ale pak ty prostoje mezi tím byly prostě zvláštní. Všechny feny okolo háraly tak nějak normálně, dalo se předpokládat kdy, jenom Lara měla vlastní kalendář, kde měsíc nebo dva navíc či dřív neznamenaly vůbec nic.
Mně teda bylo řečeno, že ty cysty nebyly jen tak jako navíc k tomu, ale celá podstata problému a pravděpodobně se tvořily už od doby, co dospěla a dělaly tuhle paseku.

2.4.2021 21:42
domi.t

XXX.XXX.136.115

Terven napsal(a):
Takže je po kastraci? A v kolika letech se jí to stalo? Myslela jsem, že je hodně mladá...2 roky?

Áno,má čerstvé dva roky😉Operovana bola bohužiaľ už ako 13-mesacna Tým pádom bolo jasné,že do chovu nepôjde,aj keď to nebolo u nás vôbec priorita. Nič iné sa nedalo robiť,zhoršila sa v priebehu dvoch hodín...No a 3 hodky po operácii už to v obývačke "vybuchovalo". Ona je strašný živel.

2.4.2021 22:06
Terven

XXX.XXX.160.10

domi.t napsal(a):
Áno,má čerstvé dva roky😉Operovana bola bohužiaľ už ako 13-mesacna Tým pádom bolo jasné,že do chovu nepôjde,aj keď to nebolo u nás vôbec priorita. Nič iné sa nedalo robiť,zhoršila sa v priebehu dvoch hodín...No a 3 hodky po operácii už to v obývačke "vybuchovalo". Ona je strašný živel.

Aha, no...tak to se nic dělat opravdu nedalo.
Já bych se kastraci ze zdravotních důvodů rozhodně nebránila, nejsem blázen. Už jednu fenu jsem ze zdravotních důvodů kastrovat nechala a to ani nebyla život ohrožující akutka, spíš jí to už moc znepříjemňovalo život.
Jen mám trochu obavy, že jakmile na veterině (jezdíme na kliniku) zmíním možný problém s rozmnožovacím aparátem, budou mě tlačit do kastrace bez hlubšího zkoumání problému.

2.4.2021 22:40

Když je psovi šoufl po ránu, popř. k ránu, tak to je typický projev cizího tělesa v žaludku, který dál nepustí a chce ho vyhodit ven. Ale může to být i něco jiného.

2.4.2021 22:58
Terven

XXX.XXX.160.10

Když je psovi šoufl po ránu, popř. k ránu, tak to je typický projev cizího tělesa v žaludku, který dál nepustí a chce ho vyhodit ven. Ale může to být i něco jiného.

Já se zas uklidňuju tím, že když párkrát měla v žaludku celej oříšek - a druhá fena žalud, pecky z třešní apod., tak neměly problém vyvrhnout to i s obsahem žaludku kdykoliv během dne.
Naopak ráno jim bylo blbě právě při těch faleškách,
Konkrétně pinčová je dost blicí typ, tak je mi divný, že teď nebleje a trávení zdá se být vynikající - i podle stolice. Jen to občasný popasení, krátkodobý nechutenství a protahování, no...

2.4.2021 23:56

Já bych se vybodla na spekulace, a vzala ji na sono a/nebo na rtg. Jsou to neinvazivní vyšetření, bez přispání, finančně nic likvidačního...

3.4.2021 00:12
Terven

XXX.XXX.160.10

Já bych se vybodla na spekulace, a vzala ji na sono a/nebo na rtg. Jsou to neinvazivní vyšetření, bez přispání, finančně nic likvidačního...

Vždyť jo, píšu, že vezmu. Vím, že obojí je neinvazivní, obojí už jsem se psy zažila, sono břicha zažila i pinčová.
Jen už asi stárnu - ještě před pár lety bych si zaťukala na čelo, pokud by šlo o návštěvu veteriny s fenou, která má ranní nevolnosti při falešce

3.4.2021 09:32

Mě hárala fena 12/2020 skončila a poslední týden v lednu 2021 se mě zdála taková divná, jako pomalejší a ani jí moc nechutnalo. Ona je žravá kyselina, no a v ten týden po předložení misky čuměla a váhala, jako mám to sníst nebo ne a tak já to teda sním, když mi to dali. Pila normálně, nic moc, že by pila nějak hodně. na prochajdě se chovala normálně. Ale, tak se mi nezdála, šlo se v pátek 29. na veterinu, sono břicha-pyometra. V sobotu 30.1. hned operace. Děloha plná, nacpaná jak jitrnice. teď už je v pořádku ve svých kolejích, živá, bříško má krásně zahojené, už má i nové vlásky, pěkně papká. No ten 1. týden, to byl horor s jídlem. Musela jsem ji krmit po kousíčkách z ruky a jedla hodně málo. jsem ráda, že to tak dobře dopadlo. Bude jí 10.

3.4.2021 14:12
Terven

XXX.XXX.110.191

Mě hárala fena 12/2020 skončila a poslední týden v lednu 2021 se mě zdála taková divná, jako pomalejší a ani jí moc nechutnalo. Ona je žravá kyselina, no a v ten týden po předložení misky čuměla a váhala, jako mám to sníst nebo ne a tak já to teda sním, když mi to dali. Pila normálně, nic moc, že by pila nějak hodně. na prochajdě se chovala normálně. Ale, tak se mi nezdála, šlo se v pátek 29. na veterinu, sono břicha-pyometra. V sobotu 30.1. hned operace. Děloha plná, nacpaná jak jitrnice. teď už je v pořádku ve svých kolejích, živá, bříško má krásně zahojené, už má i nové vlásky, pěkně papká. No ten 1. týden, to byl horor s jídlem. Musela jsem ji krmit po kousíčkách z ruky a jedla hodně málo. jsem ráda, že to tak dobře dopadlo. Bude jí 10.

Takže taky prakticky hned po skončení hárání? Tak to měla fena ségry - prostě rezavej výtok háráním neskončil, nýbrž pokračoval a sílil a byl to zánět.
To, co píšete o čumění do misky, mi předvádí Vikina po každým hárání už od toho úplně prvního. Jen s tím rozdílem, že nakonec to nesní. Obecně se všude píše, že při falešce ubrat žrádlo - tak to u nás nepadá v úvahu, je prakticky na nule, takže jí nutím do tlamy delikatesy coby záchovnou dávku.

4.4.2021 08:42
Fiona.Praha

XXX.XXX.71.75

Cizí těleso v žaludku.
Taky mám fobii a zkušenost s cizím tělesem v žaludku svého psa a proto bych na nic nečekala a veterináři své podezření řekla, ať hledá.

Zkušenost s cizím psem mám taky. Pes měl rok "jen" průjem, žádná vyšetření, rozbory, sona a rtg nic neodhalily. Kamarádka byla u několika veterinářů. Po roce se psovi udělalo šoufl, přestal skoro jíst, pít, cpal se jen trávou a chodil jak mátoha. Po dalších antibiotikách byl v těle pořád zánět. Nevím, kdo chtěl na záhadu přijít víc, nakonec se vet s kamarádkou dohodli, že psa otevře a koukne se mu do břicha. Byl to kus černé gumy, který nebyl vidět ani na rtg ani na sonu, a dal se do pohybu a skoro ucpal střevo a proto bylo najednou psovi hůř. Pes přežil a je v pořádku, kamarádku to stálo hodně nervů a peněz.

Já bych neotálela.

4.4.2021 09:36
Terven

XXX.XXX.110.191

Fiona.Praha napsal(a):
Cizí těleso v žaludku.
Taky mám fobii a zkušenost s cizím tělesem v žaludku svého psa a proto bych na nic nečekala a veterináři své podezření řekla, ať hledá.

Zkušenost s cizím psem mám taky. Pes měl rok "jen" průjem, žádná vyšetření, rozbory, sona a rtg nic neodhalily. Kamarádka byla u několika veterinářů. Po roce se psovi udělalo šoufl, přestal skoro jíst, pít, cpal se jen trávou a chodil jak mátoha. Po dalších antibiotikách byl v těle pořád zánět. Nevím, kdo chtěl na záhadu přijít víc, nakonec se vet s kamarádkou dohodli, že psa otevře a koukne se mu do břicha. Byl to kus černé gumy, který nebyl vidět ani na rtg ani na sonu, a dal se do pohybu a skoro ucpal střevo a proto bylo najednou psovi hůř. Pes přežil a je v pořádku, kamarádku to stálo hodně nervů a peněz.

Já bych neotálela.

Jo, no tak já tu furt dokola zmiňuju příběh, kterej mi vyprávěla moje kadeřnice - její westík spolkl pecku z broskve, čekali, jestli vyjde a když nic, řekli si, že jí asi propásli. Rok se nedělo nic a po roce se dala do pohybu, ucpaný střevo, operace. A byla to ta pecka.
Já bych taky neotálela. Nicméně fena už je druhej den úplně OK i po ránu, na první až desátej pohled. Úplně se mi nechce v úterý naběhnout na veterinu s tím, že minulý úterý, středu a čtvrtek po ránu nechtěla pamlsek a sežrala trochu trávy.
Ono je nejhorší, že já to podezření budu mít furt a nejde psy rentgenovat pravidelně pro paničky klid
Opravdu nevím, co bych si počala, kdybych měla psa, kterej je schopnej polykat ponožky, šutry a kusy plastů.
Kdyby se to opakovalo, vyrazím. Stejně tak se zaměřím na její gynekologii, inspirovala mě Atheira. Ona ty cysty mít klidně může, někde jsem četla, že je má až 50% fen, přičemž nemusejí dělat potíže. Ale pokud by kvůli nim častěji a déle hárala, možná bych i tu kastraci zvážila. Ona pak mimo jiné hrozí i cukrovka. Jen bych potřebovala najít veta, kterej umí dobře sono a zároveň není těžce prokastrační, tj. nedoporučí mi kastraci už mezi dveřma jen proto, že fena není do chovu.
Ehm...přikládám foto mléčné žlázy

4.4.2021 10:39

Terven napsal(a):
Jo, no tak já tu furt dokola zmiňuju příběh, kterej mi vyprávěla moje kadeřnice - její westík spolkl pecku z broskve, čekali, jestli vyjde a když nic, řekli si, že jí asi propásli. Rok se nedělo nic a po roce se dala do pohybu, ucpaný střevo, operace. A byla to ta pecka.
Já bych taky neotálela. Nicméně fena už je druhej den úplně OK i po ránu, na první až desátej pohled. Úplně se mi nechce v úterý naběhnout na veterinu s tím, že minulý úterý, středu a čtvrtek po ránu nechtěla pamlsek a sežrala trochu trávy.
Ono je nejhorší, že já to podezření budu mít furt a nejde psy rentgenovat pravidelně pro paničky klid
Opravdu nevím, co bych si počala, kdybych měla psa, kterej je schopnej polykat ponožky, šutry a kusy plastů.
Kdyby se to opakovalo, vyrazím. Stejně tak se zaměřím na její gynekologii, inspirovala mě Atheira. Ona ty cysty mít klidně může, někde jsem četla, že je má až 50% fen, přičemž nemusejí dělat potíže. Ale pokud by kvůli nim častěji a déle hárala, možná bych i tu kastraci zvážila. Ona pak mimo jiné hrozí i cukrovka. Jen bych potřebovala najít veta, kterej umí dobře sono a zároveň není těžce prokastrační, tj. nedoporučí mi kastraci už mezi dveřma jen proto, že fena není do chovu.
Ehm...přikládám foto mléčné žlázy

Nó, zvětšená je dost.

4.4.2021 12:40
Terven

XXX.XXX.110.191

Nó, zvětšená je dost.

To tak měla i po předchozích háráních, mlíko se jí naštěstí nespouští.

8.4.2021 10:37
Terven

XXX.XXX.110.191

Abych poreferovala, jak se to vyvíjí...děkuju všem, co mě posílali na veterinu. Ten pocit klidu je nezaplacení, hned mi kafe chutná úplně jinak.
Dneska ráno se po několika dnech klidu pinčová vrhla rovnou na trávu, tlačila do sebe stébla čouhající ze sněhu, pamlsky pochopitelně nechtěla. Zkrátily jsme ranní procházku na minimum, naložila jsem jí do auta a jely jsme.
Má za sebou sono - děloha, vaječníky OK, střeva taky. Doktorka promačkala mléčnou žlázu a nějaký ty kapičky vytlačila, takže závěr je, že je to k falešce.
Jako bonus teď doma hárá Vikina a nechává se olizovat a obskakovat, takže jsme taková hormonálně aktivní domácnost ...a asi to pinčímu žaludku taky neprospívá.
Dostala Famosan a Galastop - ten se jí po zkušenostech s nebožkou fenou hrozně bojím dát.
Nebožce před ním bylo blbě od falešky pouze po ránu, po něm jí bylo blbě nonstop celej den.
Asi uvidím, budu se řídit podle ní- pro mě je důležitý, že se nepotvrdily moje černý můry.

11.8.2021 21:15
Terven

XXX.XXX.110.191

Abych nezakládala nový téma, navazuju na pinčový hárací diskuzi. Upřímně- její rozmnožovací cyklus pro mě bude zřejmě zdrojem nekonečných překvapení
Je v termínu hárání, naposledy hárala leden-únor, říkala jsem si, že to vychází na srpen. Tak jo - má nateklou vulvu, líže se, psi se zajímají, stále jsem v očekávání krvavých skvrn, ale ony nepřicházejí a pinčová nastavuje jak zběsilá všemu, co má 4 nohy, ocas vyvrácenej do strany. To mi na začátek hárání nesedí, takže mi hlodá červík, že jsme tu první fázi prošvihly.
Už u nás hárá potřetí, v předchozích dvou případech určitě krvácela, bylo to vidět na prostěradle, v pelechu a v zimě i ve sněhu.
Vím, že jsou feny, které krvácí neznatelně anebo vůbec, ale může se to lišit cyklus od cyklu?
Jinak se projevuje normálně, je sice nervní a ukníkaná díky hormonům, ale chuť k jídlu má vynikající, žádný nevolnosti, normálně běhá, cvičí, trénuje nosework - dneska teda po každým vzorku běžela nastavit Vikině
Setkali jste se někdy s háráním bez krve u feny, která jindy krvácí?

11.8.2021 21:32

Přímou zkušenost nemám, ale byla u nás fena střední voříšková, která ve třech letech všechny projevy hárání bez krve, v obvyklé době. Prý snad rozhozené hormony. A možná na tom něco bylo, protože následně začala normálně hárat už o 3 m dřív.

11.8.2021 22:08
Terven

XXX.XXX.110.191

Přímou zkušenost nemám, ale byla u nás fena střední voříšková, která ve třech letech všechny projevy hárání bez krve, v obvyklé době. Prý snad rozhozené hormony. A možná na tom něco bylo, protože následně začala normálně hárat už o 3 m dřív.

Díky...i ve starších diskuzích tady na ifauně jsem dohledala, že jsou feny, které někdy hárají s krví a někdy bez...ještě chvíli počkáme a uvidíme.

12.8.2021 09:11

Terven napsal(a):
Díky...i ve starších diskuzích tady na ifauně jsem dohledala, že jsou feny, které někdy hárají s krví a někdy bez...ještě chvíli počkáme a uvidíme.

Zhruba měsíc po takovém hárání bych nechala udělat sono dělohy. Taková prevence zánětu.

12.8.2021 09:35
Zoia

XXX.XXX.211.192

Naše vlkodavka hárala většinou bez krve, nebo tak, že se jeden den objevily na podlaze 2-3 kapky krve (doslova), a další dny už nic. V předchozím bydlení, kde byla stará tmavá podlaha, to bylo nemožný zachytit, takže indikátorem byla až její náladovost a pak pochopitelně pes. Klasický hárání, kdy bylo krve víc, měla jednou možná dvakrát. A dotáhla to na 10 let, tak možný to asi jo, ale byla bych i tak obezřetná.

13.8.2021 21:25
Terven

XXX.XXX.110.191

Zoia napsal(a):
Naše vlkodavka hárala většinou bez krve, nebo tak, že se jeden den objevily na podlaze 2-3 kapky krve (doslova), a další dny už nic. V předchozím bydlení, kde byla stará tmavá podlaha, to bylo nemožný zachytit, takže indikátorem byla až její náladovost a pak pochopitelně pes. Klasický hárání, kdy bylo krve víc, měla jednou možná dvakrát. A dotáhla to na 10 let, tak možný to asi jo, ale byla bych i tak obezřetná.

Díky...tak obezřetná já jsem právě až nezdravě.
Tuhle fenu mám rok a půl, předchozí dvě hárání byly určitě s krví. Jestli tentokrát byly dvě tři kapičky, tak to jsem možná přehlídla, ale víc určitě ne, spí v posteli
Feny mám dvě, ta druhá hárá jednou za 10 měsíců, posledně háraly plus mínus nastejno.
Tentokrát pinčová hárá sama, tak jestli to nemůže mít vliv?

24.8.2021 11:43
Terven

XXX.XXX.110.191

Tak pinčová dohárává a mně to nedalo - brnkla jsem pro svůj klid na kliniku.
Prý jsou různě intenzivní příznaky hárání normální a absence krve není důvod k obavám.
A na závěr vet připojil obvyklou mantru, že nejlepším lékem na veškeré moje obavy stran rozmnožovacího cyklu by byla kastrace

24.8.2021 11:46
janaa

XXX.XXX.38.22

Terven napsal(a):
Tak pinčová dohárává a mně to nedalo - brnkla jsem pro svůj klid na kliniku.
Prý jsou různě intenzivní příznaky hárání normální a absence krve není důvod k obavám.
A na závěr vet připojil obvyklou mantru, že nejlepším lékem na veškeré moje obavy stran rozmnožovacího cyklu by byla kastrace

Jasný,jak jinak. Zrovna nedávno jsem četla na FB nešťastný příspěvek od paní,co má doma stafordku,na kterou nezabírá propalin,ani nic jiného. To je pak výhra

Přidejte reakci

Přidat smajlík