Ahoj,
Hachiho od vcerejsiho odpoledne trapi bolest nekde na predku, ktera se projevuje pouze, pokud si zacne lehat. Ted uz si leha opatrne, ale jinak vyknikne bolesti. Jinak nekulha, ale proste ho tam neco boli.
Prislo to z niceho nic. Cely den byl v pohode, ve ctyri jsme byli normalne venku, lital, hrali jsme si, cvicili. Zadny divny pohyb/pad se neudal. Po prichodu domu spal a pak vecer si lehal a z niceho nic vykviknul. Nasledovala pak vecerni prochazka a pes by lital, jako by se nic nedelo. Je ale nervozni, pokud si ma chudak lehnout :( Popochazi, ziva, sedne si, ale “boji” se lehnout si. Nakonec si ale opatrne lehne.
Posledni asi tri dny jsem ho nechala na zahrade hrat si viz video. Napadlo nas, zda z toho nemuze byt namozeny? Na druhou stranu by ho to ale trapilo i na prochazce, nejen pri ulehani..
K veterinari se samozrejme chystame, ale dnes je vse zavrene. Zitra budu volat napred Musilovi a uvidime. Nejradeji bych k nemu.
Napada nekoho, co by to mohlo byt? Nechavame ho v klidu a snad budeme zitra moudrejsi :(
Video se zpracovává...
Uživatel s deaktivovaným účtem

tak takto u našich dog přicházely první příznaky spondylozy. Pohyb bez potíží (i lítání, skoky...) a jen jediný vybraný pohyb (protahování u Bety a nebo u Nighta nástup do auta) s akutní bolestí. Ale bylo (či je) to nárazová situace, někdy se to ozývá a jindy je klid. Night je už půl roku bez příznaků (bez léků)... Raději to zaklepu - klepy, klep, klepy, klep...
https://youtu.be/dSlmcSd0FKE
Tady blbnuti. On si kolikrat stoupne na zadni a prednima ten mic jakoby “tahne”.
napsal(a):
tak takto u našich dog přicházely první příznaky spondylozy. Pohyb bez potíží (i lítání, skoky...) a jen jediný vybraný pohyb (protahování u Bety a nebo u Nighta nástup do auta) s akutní bolestí. Ale bylo (či je) to nárazová situace, někdy se to ozývá a jindy je klid. Night je už půl roku bez příznaků (bez léků)... Raději to zaklepu - klepy, klep, klepy, klep...
Nestraste :( Ale spondyosu by snad mit nemel, myslim, ze alespon jeden z rodicu byl vysetreny a sam byl na RTG.
Ja doufam, ze to bude jen velmi aktivnimi velikonocnimi aktivitami, ktere od ctvrtka mel..
A drzim palce, at je ten Vas velikan v pohode.
Jeste jedno video
https://youtu.be/xW0J-PBQGm4
Achjo, to je mi líto....
Jinak teda s tím namožením nevím, mě to nepřijde jako nic extra namáhavého, z čeho by pes měl být namožený, ale tak asi taky záleží, na co je zvyklý. Já když napustím psům takovou tu mušli, tak Cooper z ní vyhrabe předníma nohama úplně všechnu vodu, jsou to podobné pohyby, ale nikdy z toho žádné problémy neměl.
Držím palce, ať to není nic vážného .
Hele třeba si jen něco skřípnul? Stalo se mi jednou u Coopra, že běžel a najednou vykvíknul bolestí, lehnul si a už se nechtěl zvednout. Zkoušela jsem ho lákat a vždycky to zkusil, cuknul a zase lehnul. Prohmatávala jsem mu tlapky, na to nereagoval, přišlo mi to spíš jako problémy se zády. Plašila jsem, volala na veterinu, ale měla jsem auto v servisu a nemohla jsem jet hned. Na veterině jsme se dohodli, že přijedu hned jak budu mít auto. Čekala jsem na tátu, aby mi půjčil auto, pes pořád ležel. Táta přijel a Cooper nadšeně vyletěl jít ho přivítat a už mu nebylo vůbec nic . Takže jsem zase volala na veterinu, že teda nejedem, a vet říkal, že si nejspíš někde něco skřípnul a pak se to samo srovnalo. Mě se taky občas stane, že mi "lupne" v zádech a chvíli to bolí, a pak to samo přejde.

A drzim palce, at je ten Vas velikan v pohode.
děkujeme za přání. Zatím se chlapec drží - ale holt je to doga a první příznaky problémů se ozvaly po šesti a půl letech. To už je za průměrným věkem plemene... Ale Hachi je mladík - a už si těch zdravotních průšvihů zažil moc. Tak Vám moc přeji, ať to zase není nějaká blbě řešitelná potíž, ale jen nějaká drobnost...
boroovka

XXX.XXX.165.13
Klidně ho můžou bolet záda. U nás to bylo podobné, jen s tím rozdílem, že pes projevoval neochotu při vstávání a první kroky šel tak nějak ztuha. RTG nic neukázalo a při vyšetření pes ani nepípnul. Pravděpodobně to měl od plotýnky. Pomohl klidový režim, ale může se to vracet.
PumaCZ
napsal(a):
Ahoj,
tak jsme byli včera u Musila a Hachi má FCP (fisurovaná processus coronoideus medialis) v levém lokti, takže jdeme za dva měsíce zase na operaci :( Přitom Ekr mu lokty shledal zcela čisté..
Se na to už fakt vy.... :(
Ježiš,a co to on má operovaný? Ramena? A na ten loket kulhá? Teda vy musíte mít ale opravdu všechno,chudák zvíře,ten si teda vytáhl černýho Petra :-(

PumaCZ
napsal(a):
Ahoj,
tak jsme byli včera u Musila a Hachi má FCP (fisurovaná processus coronoideus medialis) v levém lokti, takže jdeme za dva měsíce zase na operaci :( Přitom Ekr mu lokty shledal zcela čisté..
Chudák Hachi ....chudáci i vy....místo, abyste si společně užívali, tak má pejsan pořád nějaké problémy.
Budeme držet palečky, aby vše dobře dopadlo
janaa
napsal(a):
Ježiš,a co to on má operovaný? Ramena? A na ten loket kulhá? Teda vy musíte mít ale opravdu všechno,chudák zvíře,ten si teda vytáhl černýho Petra :-(
Měl operované OCD v pravém rameni a to má hezky zahojené.
Po té operaci, jak začal zatěžovat druhou nohu, právě pajdá skoro neznatelně na levou. Na pooperační kontrole mu nohu Musil vyfotil a vypadalo to na panostitidu, dostal protizánětlivé léky a chvilku byl pokoj. No a teď na Velikonoce ta bolest při lehání..
napsal(a):
Chudák Hachi ....chudáci i vy....místo, abyste si společně užívali, tak má pejsan pořád nějaké problémy.
Budeme držet palečky, aby vše dobře dopadlo
Ani mi nemluvte, před včerejší návštěvou Musila jsem ještě honem jela do Loype zkontrolovat, zda Hachimu sedí jeho dlouhý postroj, a koupit dlouhé vodítko, abychom mohli začít s kolobkou :(
A děkujeme!
janaa
napsal(a):
Ono je fakt možný,že to předtím bylo nediagnostikovatelný, zrovna u tohohle je to někdy dost problematický, prostě se to na rentgenu hned neukáže. A určitě tomu neprospělo,že díky OCD a operaci na pravé víc zatěžoval levou. Fakt vás lituju. Musil to vidí jak?
Já byla tak paf, že jsem se na prognózu ani neptala. Řekl operovat, tak jsem domluvila termín a jela domů.
Ale říkal, že tam má počínající degeneraticní změny, tak snad jsme to ještě chytili včas :(
Hachiho sleduju od začátku, je mi strašně líto, jaká neskutečná smůla vas provází 😢
Vždycky jsem si říkala, že nikdo na světě nemá takovou smůlu, jako já na jednu moji kobylu, to byla celoživotní smolařka, pacient, o kterém jsem "v pokusu o humor" prohlašovala, že by uživil několik terénních veterinářů, protože celej její život se odvíjel v etapách "něco léčíme" (vodím, chladím, mažu, zastříkávám, bandážuju...) "těším se, že už konečně budu taky jezdit" "nová diagnóza a jedem to celý nanovo". Trvalo to 12 let. Od diagnózy k diagnóze, prakticky snad nebyly dva měsíce, že bych jezdila v kuse, aniž by kulhala, kašlala, teklo oko, měla koliku...něco jsme šili, mazali, nebo jsem do ní rvala ATB.
Ale vy jste mě snad trumfnuli, to bych nikdy neřekla, že řeknu 😢
Je mi to fakt strašně líto.
Úplně hrozně vás chápu, a přesně znám tu bezmoc.
A ještě jsem chtěla podotknout, že tohle se fakt snad nikdy nestane lidem, co na to "serou", ale vždycky lidem, co to zvíře mají vymodlený, dlouze a zodpovědně vybraný a hlavně v prvotřídní péči, protože já si tisíckrát říkala "co dělám kur*va špatně", že není ani chvilku klid.
Dodneška to nevím.
PumaCZ
napsal(a):
Ahoj,
Ježíš je mi to strašně moc líto.
Místo abyste si užívali tak stále nějaké zdravotní problémy.
Držím Hachimu pěsti.
marushka
napsal(a):
A nechcete to ještě pro jistotu zkonzultovat s jiným veterinářem? Já tedy Musila naprosto respektuji, sama u něj mám po operaci fenku s výborným výsledkem, ale vždy když mám trochu pochybnosti, tak raději konzultuji s více vety.. Když Ekr shledal lokty v pořádku..
Nechci, před tím jsem byla kvůli OCD ještě u Hnízda a spokojená jsem fakt nebyla. Musilovi věřím a žádné pochybnosti nemám. Ukazoval mi snímky a dopodrobna vysvětloval a porovnával s pravým loktem, který má čistý. Koukala jsem i na snímky od Ekra, které Musil také viděl, a tam ještě žádný problém fakt viditelný není, takže se to muselo stát "nedávno".
Já jen doufám, že se problém podaří vyřešit tak, aby mohl mít Hachi aktivní život, protože jinak nevím, co budu s tím naším pošukem dělat :(
Ouško4
napsal(a):
Hachiho sleduju od začátku, je mi strašně líto, jaká neskutečná smůla vas provází 😢
Vždycky jsem si říkala, že nikdo na světě nemá takovou smůlu, jako já na jednu moji kobylu, to byla celoživotní smolařka, pacient, o kterém jsem "v pokusu o humor" prohlašovala, že by uživil několik terénních veterinářů, protože celej její život se odvíjel v etapách "něco léčíme" (vodím, chladím, mažu, zastříkávám, bandážuju...) "těším se, že už konečně budu taky jezdit" "nová diagnóza a jedem to celý nanovo". Trvalo to 12 let. Od diagnózy k diagnóze, prakticky snad nebyly dva měsíce, že bych jezdila v kuse, aniž by kulhala, kašlala, teklo oko, měla koliku...něco jsme šili, mazali, nebo jsem do ní rvala ATB.
Ale vy jste mě snad trumfnuli, to bych nikdy neřekla, že řeknu 😢
Je mi to fakt strašně líto.
Úplně hrozně vás chápu, a přesně znám tu bezmoc.
A ještě jsem chtěla podotknout, že tohle se fakt snad nikdy nestane lidem, co na to "serou", ale vždycky lidem, co to zvíře mají vymodlený, dlouze a zodpovědně vybraný a hlavně v prvotřídní péči, protože já si tisíckrát říkala "co dělám kur*va špatně", že není ani chvilku klid.
Dodneška to nevím.
Stopercentne s vami suhlasim. Vacsinou sa to deje ludom, ktori by za psika dali aj vlastny zivot. Tiez sme mali uz asi vsetky choroby za jeho 13 rocny zivot, kazdy rok nieco. Bolo mi velakrat vycitane, ze ho nosim na rukach ako svoje dieta... Mam suseda, ktory sa k ich psovi nevie spravat, kope donho, komunikuje s nim len jednou vetou, a to ZMIZNI! a tomu psovi nikdy nic nebolo a uz ma svoje roky. Ale, na druhej strane, zoberte si, co by asi tak s nim urobil, keby bol neustale chory. Mozno by sa ho ani nesnazili liecit, zbavil by sa ho. My ostatni robime pre tie nase zlaticka vsetko, sme schopni, a psikovia vedia, do akych ruk patria, a preto musime byt na to pysni, ze aj v dobrom, aj v zlom. stale sme tu pre nich..
Holky, mam dotaz. Myslite, ze by se plavani mohlo pocitat mezi aktivity klidoveho rezimu?
Zatim na to teda neni moc pocasi, ale snazim se vymyslet, co ty ctyri mesice budeme s Hachim delat, abychom se ani jeden z nas nezblaznil.
Do ted jsem vymyslela jen cuchani a uceni novych triku, ale rada bych toho mela v zasobe vic :)
PumaCZ
napsal(a):
Holky, mam dotaz. Myslite, ze by se plavani mohlo pocitat mezi aktivity klidoveho rezimu?
Zatim na to teda neni moc pocasi, ale snazim se vymyslet, co ty ctyri mesice budeme s Hachim delat, abychom se ani jeden z nas nezblaznil.
Do ted jsem vymyslela jen cuchani a uceni novych triku, ale rada bych toho mela v zasobe vic :)
Ahojda, já bych se asi na tvém místě zaměřila spíš na to čucháni - na plavání je furt dost zima pro psa s problémy s prostatou a pak budeš muset vybírat vodní plochy s úplně mírným vstupem do vody.
Čuchat můžeš už teď na 1000 způsobů.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ahojda, já bych se asi na tvém místě zaměřila spíš na to čucháni - na plavání je furt dost zima pro psa s problémy s prostatou a pak budeš muset vybírat vodní plochy s úplně mírným vstupem do vody.
Čuchat můžeš už teď na 1000 způsobů.
Teď ne, ale za ty dva měsíce určitě. Proberte i s operatérem.
Tak mame po operaci :)
Loket by se podle Musila mohl zcela zahojit, ale uvidime za 8 tydnu po kontrole..
Jeste se zeptam, chci Hachimunudelat ostropetrecovou kuru. Za jak dlouho myslite, ze muzu zacit davat?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36
Bohužel, z vlastní opakované zkušenosti vím, že vyšetření loktů pouze rentgenem není spolehlivé. A není to tím, že by byl špatný veterinář, ono to tam prostě opravdu nemusí být vidět. Je potřeba lokty vyšetřovat pomocí CT zobrazení. Pokud se nepřistoupí k tomuto, tak se stav loktů napříč plemeny bude pořád zhoršovat, protože se do chovu dostávají postižení psi.

"Pokud se nepřistoupí k tomuto, tak se stav loktů napříč plemeny bude pořád zhoršovat,"
nemusi, kdyz se s nimi zaroven bude pracovat a budou se zatezovat.
Agnes1
napsal(a):
Prosím mohla byste vysvětlit?
Myslím,že tím bylo myšleno,že pokud by pracovní psi opravdu pracovali, pak zátěž a výkon je největší prověrka zdraví. Ani s jedničkama loktama pes na vrcholové úrovni výkonu nebude v pořádku a bude pajdat. A opačně,i pokud pes nemá rentgeny loktů, pokud vím,že maká (opravdu maká) a je v pořádku, v pořádku jsou i ty klouby.
Jinak to,co píše Názor, je bohužel pravda, hodně vad zrovna u loktů v roce na rentgenech člověk prostě neuvidí a projeví se až později,když už je to na tom rentgenu masakr. Ale upřímně, dělat CT každému zvířeti,to je nereálné. Často se k tomu přistupuje,když pes pajdá,evidentně na loket a na rentgenu nejde nic zjistit. Většinou se problém ukáže na CT
Pumo - Vám moc držím palce k rychlé rekonvalescenci

dělat CT každému zvířeti,to je nereálné
tak nejak.
Lokty jsou porad jen jeden ukazatel, co se musi v chovu sledovat a na rozdil od DKK je tam ta dedicnost prokazatelnejsi. Lepe se na to selektuje.
Prusvih na loktech RTG ukaze. a zbytek - odhali prace, zatez.

"dělat CT každému zvířeti,to je nereálné
tak nejak"
stejně jako si myslet, že každý pes bude "pracovně zatěžován" (co to u kterého plemene obnáší? ta práce?)

napsal(a):
tak nejak"
stejně jako si myslet, že každý pes bude "pracovně zatěžován" (co to u kterého plemene obnáší? ta práce?)
tak nemusi byt kazdy pes :-)
me to staci u psu, ktere bych planovala pouzit do chovu.
napsal(a):
tak nejak"
Ale tak samozřejmě,že je to taky nereálné, o tom žádná. Ale to, že je to nejlepší prověrka zdraví psa,je fakt
Osobně bych posunula hranici RTG alespoň na 18 , spíš na 24 měsíců. Jenže to jaksi neklapne,když se smí množit od 18 měsíců,že
Agnes1
napsal(a):
Jak tedy zatěžovat fenu hovawarta, pokud jí plánuji do chovu? A rtg udělat později, až před druhým rokem?
Já bych naopak doporučila udělat RTG (klidně neofiko) v roce nebo i před, protože pokud tam nějaký problém je, bude spíš pravděpodobné, že se ho podaří včas odhalit a hlavně vyřešit. Takže z dvojité osobní zkušenosti RTG raději dříve než později.
A pro psa v chovu pak třeba i další RTG později. U pracovních NO, konkrétně chovných psů, jsem tohle viděla. Bylo by super, kdyby to tak dělalo více lidí, ale na rovinu, kdo pak přizná, že jeho chovný pes je na tom najednou s kloubama špatně.. Opět narážíme na lidský faktor - málokdo se otevřeně přizná ke špatným výsledkům, obzvláš(t, pokud má ze psa výdělek..

"A pro psa v chovu pak třeba i další RTG později. U pracovních NO, konkrétně chovných psů, jsem tohle viděla"
kdo to dela?
znam jediny duvod u NO - kdyz nekdo delal prvne ceske RTG a pak potreboval dodelat nemecke
to je jediny zpusob, jak mit psa 2x ofiko vyhodnoceneho a neni to nic dobrovolneho
napsal(a):
"A pro psa v chovu pak třeba i další RTG později. U pracovních NO, konkrétně chovných psů, jsem tohle viděla"
kdo to dela?
znam jediny duvod u NO - kdyz nekdo delal prvne ceske RTG a pak potreboval dodelat nemecke
to je jediny zpusob, jak mit psa 2x ofiko vyhodnoceneho a neni to nic dobrovolneho
Ne v Čechách, v Německu :) U psa, po kterém jsem úplně původně chtěla štěně, ale chovatelka si to pak bohužel rozmyslela :(
https://www.working-dog.com/dogs-details/2775250/Hercules-vom-Gro%C3%9Fen-Ex
S pánem jsem byla v kontaktu a jak páníček, tak pes byli fakt super :) Tohle štěndo mě fakt mrzelo, že nevyšlo.. Jsem si stoprocentě jistá, že z takového spojení bych žádné operace fakt řešit nemusela - matka i otec byly nadstandardně testovaní. S chovatelkou jsem byla v kontaktu ještě měsíce před krytím, vše vypadalo fajn, ale když se štěnda narodila, tak mi napsala, že se rozhodna pro jiné zájemce..
edit: Jo a viděla jsem to u více chovných psů v Německu, jen si konkrétní už bohužel nepamatuji.

PumaCZ
napsal(a):
Ne v Čechách, v Německu :) U psa, po kterém jsem úplně původně chtěla štěně, ale chovatelka si to pak bohužel rozmyslela :(
S pánem jsem byla v kontaktu a jak páníček, tak pes byli fakt super :) Tohle štěndo mě fakt mrzelo, že nevyšlo.. Jsem si stoprocentě jistá, že z takového spojení bych žádné operace fakt řešit nemusela - matka i otec byly nadstandardně testovaní. S chovatelkou jsem byla v kontaktu ještě měsíce před krytím, vše vypadalo fajn, ale když se štěnda narodila, tak mi napsala, že se rozhodna pro jiné zájemce..
edit: Jo a viděla jsem to u více chovných psů v Německu, jen si konkrétní už bohužel nepamatuji.
..myslím na vás a moc držím palce aby už bylo jen a jen lepe...už te smůly bylo na jedno psisko a jeho pana neuvěřitelně....

PumaCZ
napsal(a):
po tomhle prispevku - uz mi uplne unika, podle jakych parametru jste vybirala stene.
to jsou obraty o 180st.
neznam podminky uchovneni v nemecku, jestli to druhe vysetreni je nebo neni povinne. (btw. ten druhy RTG delal ofiko vet VDH -takze fakt nevim)
v tom je totiz ten zakopany pes - pri nepovinnem se zverejni jen dobre vysledky..

janaa
napsal(a):
Před rokem se to spíš rentgenuje,pokud se plánuje se psem víc cvičit v zátěži, plánuje se prodej atd
nebo ma pes problemy
pak udelat RTG drive je vice nez vhodne. od urciteho veku uz jsou urcite vady opravitelne mnohem hure/ je to vetsi operace.ale o tom uz se tady toho napsalo dost.
jinak zvykem u pracaku je delat predRTG, aby se do nich hlavne nevlozila prace "zbytecne"
napsal(a):
po tomhle prispevku - uz mi uplne unika, podle jakych parametru jste vybirala stene.
to jsou obraty o 180st.
neznam podminky uchovneni v nemecku, jestli to druhe vysetreni je nebo neni povinne. (btw. ten druhy RTG delal ofiko vet VDH -takze fakt nevim)
v tom je totiz ten zakopany pes - pri nepovinnem se zverejni jen dobre vysledky..
Vybírala jsem podle zdravotních výsledků obou rodičů přes plánované vrhy - našla jsem si je na workingdog a pak projížděla webovky chovek, rodokmeny, .. Po dlouhém pátrání jsem našla toto spojení, kontaktovala chovatelku i majitele chovného psa, vyptala se na úplně všechno a natěšená čekala. Pak se štěnda narodila, já skákala metr do stropu, když jsem zjistila, že je dost psů (měla jsem být třetí v pořadí na psa), a pak mi chovatelka napsala, že mi štěně neprodá..
Byla jsem z toho dost špatná a ještě ten den projížděla inzerci, kde chovatelka z Bofilari inzerovala trochu starší štěndo dlouhosrstého NO. Zavolala jsem jí a od té doby jsem s ní byla v kontaktu. Pak jsem si ještě našla Daxis, kde se fenky líbily po zdravotní stránce. Bylo to těžké rozhodování, ale nechtěla jsem šmajdalfa a máma Hachiho měla absolutně rovná záda (má to i vytknuté v bonitaci). Před tím jsem se tam samozřejmě byla podívat dvakrát osobně a vše vypadalo fajn. Jak to dopadlo tu ví už všichni :D
Už jsem prostě nechtěla čekat, až narazím na perfektní spojení, byla jsem fakt zklamaná z toho předchozího odmítnutého štěnda a také jsem měla ideální podmínky na štěně - školu jeden den v týdnu a přítele, co si mohl na ten den vzít homeoffice. Takže asi tak :)
Tohle je pes ze zmíněného spojení:
https://www.working-dog.com/dogs-details/6425228/Blue-Berry-vom-Hause-R%C3%B6hrdanz
A to druhé vyšetření povinné není, ale pokud pes kryje hodně jako Hercules, tak se to asi tak nějak očekává, pokud jsem to pochopila správně. Byla jsem tu v kontaktu s dvěma dalšími chovkami a byli jsme s přítelem i na výstavě NO nedaleko, kde jsme mluvili s mnoha lidmi, a tohle jsem z toho pochopila :) A samozřejmě myšleno u pracáků, u exteriéráků to nikdo neřeší.

(měla jsem být třetí v pořadí na psa), a pak mi chovatelka napsala, že mi štěně neprodá..
tak tohle je pracovni spojeni. jestli mela moznost dat stenata nekam, kde se s nimi bude pracovat -ja ji asi i chapu tri psi z toho vrhu uz maji IPO1.
ale chapu ze pro vas to bylo zklamani.
o zbytku uz je to "coby-kdyby" - nekdy se vsechno v zivote nepovede, no....
vsak on se zahoji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36
napsal(a):
nebo ma pes problemy
pak udelat RTG drive je vice nez vhodne. od urciteho veku uz jsou urcite vady opravitelne mnohem hure/ je to vetsi operace.ale o tom uz se tady toho napsalo dost.
jinak zvykem u pracaku je delat predRTG, aby se do nich hlavne nevlozila prace "zbytecne"
Když ono, a to opravdu HODNĚ BOHUŽEL, nejsou lokty v podstatě operativně opravitelné nikdy.. Lokty jsou průšvih větší než kyčle. Jednak to psa mnohem víc a mnohem dřív bolí a jednak na rozdíl od kyčlí, kdy se dá hodně špatný stav "opravit" totální endoprotézou, se skutečně dát do pořádku nedají. A to ani když se operuje velice brzy, tedy ještě v době, kdy pes nemá žádné problémy a na rentgenu není vidět žádná artróza. Jakmile se jednou někdo "nabourá" do kloubního pouzdra, tak už loket nebude nikdy zdravý. Vždy už jede artróza. Jen (a ani to není jisté) o něco pomaleji, než kdyby se kloub nezoperoval. V odborných orthopedických veterinárních kruzích se teď docela nově vedou diskuse, zda-li je vůbec vhodné operace tohoto typu provádět. Je mnoho psů, kteří operovaní nebyli a začnou kulhat až ve vyšším věku a jsou psi, kteří byli operovaní skutečnými odborníky a začnou kulhat rok po (zdařilé) operaci i když před operací žádné problémy neměli. Zkouší se nový typ operace DLK, kdy se do loktu vkládá jakési titanové udělátko. Zaboha si teď nevzpomenu na název toho zákroku, je to skutečně nová věc, ale co si pamatuji dobře - stálo mě to dvacet pět. Princip je, že se pomocí té titanové konstrukce ten kloub jaksi přestaví. Je po tom velice dlouhá rekonvalescence - až osm měsíců. Výsledky taky nejsou stopro, ale vymýšlejí se prostě nové postupy, protože klasický typ operace DLK nic moc neřeší.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36
Ještě jsem se chtěla zeptat proč někteří z vás považují vyšetření loktů pomocí CT za nereálné? Není to magnetická rezonance, u té bych pochopila jednak opravdu vysokou cenu za vyšetření a jednak to má málokdo. Ale CT je běžně dostupné a cena je jen o pár tisícovek vyšší než obyčejné RTG. Vždyť do chovu to stačí udělat jednou, to není nic co by člověka zruinovalo a pes tím vyšetřením není zatížen o nic víc než rentgenem. Sedace je stejná.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Když ono, a to opravdu HODNĚ BOHUŽEL, nejsou lokty v podstatě operativně opravitelné nikdy.. Lokty jsou průšvih větší než kyčle. Jednak to psa mnohem víc a mnohem dřív bolí a jednak na rozdíl od kyčlí, kdy se dá hodně špatný stav "opravit" totální endoprotézou, se skutečně dát do pořádku nedají. A to ani když se operuje velice brzy, tedy ještě v době, kdy pes nemá žádné problémy a na rentgenu není vidět žádná artróza. Jakmile se jednou někdo "nabourá" do kloubního pouzdra, tak už loket nebude nikdy zdravý. Vždy už jede artróza. Jen (a ani to není jisté) o něco pomaleji, než kdyby se kloub nezoperoval. V odborných orthopedických veterinárních kruzích se teď docela nově vedou diskuse, zda-li je vůbec vhodné operace tohoto typu provádět. Je mnoho psů, kteří operovaní nebyli a začnou kulhat až ve vyšším věku a jsou psi, kteří byli operovaní skutečnými odborníky a začnou kulhat rok po (zdařilé) operaci i když před operací žádné problémy neměli. Zkouší se nový typ operace DLK, kdy se do loktu vkládá jakési titanové udělátko. Zaboha si teď nevzpomenu na název toho zákroku, je to skutečně nová věc, ale co si pamatuji dobře - stálo mě to dvacet pět. Princip je, že se pomocí té titanové konstrukce ten kloub jaksi přestaví. Je po tom velice dlouhá rekonvalescence - až osm měsíců. Výsledky taky nejsou stopro, ale vymýšlejí se prostě nové postupy, protože klasický typ operace DLK nic moc neřeší.
Jaká je indikace k operaci loktů? Když od vás čtu, že se operují psi, kteří nevykazují žádné klinické obtíže? To se jen zjistí na rentgenu, že je něco špatně a už se operuje?
Mohl by mi někdo víc přiblížit, podle čeho se odstupnuje dysplazie loktů? U kyčlí je to vcelku jasné, tam se hodnotí, jak moc je kloub uložen v kloubní jamce, ale loket je mnohem složitější kloub.. co vše se tam posuzuje a co znamená, když má pes na loktech třeba jedničky? Je mi jasné, že když má pes třeba úlomky chrupavky, tak jsou to čtyřky, ale moc si neumím představit, co znamenají třeba DLK 1. Budu ráda za vysvětlení.

marushka
napsal(a):
Jaká je indikace k operaci loktů? Když od vás čtu, že se operují psi, kteří nevykazují žádné klinické obtíže? To se jen zjistí na rentgenu, že je něco špatně a už se operuje?
Mohl by mi někdo víc přiblížit, podle čeho se odstupnuje dysplazie loktů? U kyčlí je to vcelku jasné, tam se hodnotí, jak moc je kloub uložen v kloubní jamce, ale loket je mnohem složitější kloub.. co vše se tam posuzuje a co znamená, když má pes na loktech třeba jedničky? Je mi jasné, že když má pes třeba úlomky chrupavky, tak jsou to čtyřky, ale moc si neumím představit, co znamenají třeba DLK 1. Budu ráda za vysvětlení.
Nejsem úplně kompetentní k většině dotazu, tak musí odpovědět jiní.
Muj pes má lokty 0/1 a na tom jednickovem loktu není linie kosti úplně rovná, jsou na ní jako by takové vlnky. Fakt nepatrně, ukazoval mi to vet při posuzování. Nic víc tam neměl, noha je v plné zátěži bez problémů.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A to ani když se operuje velice brzy, tedy ještě v době, kdy pes nemá žádné problémy a na rentgenu není vidět žádná artróza.
slysela jsem, ze se to dela, ale neznam nikoho, kdo nechal operovat psa preventivne, jen podle nalezu - bez klinickych priznaku problemu.
Kdyz se operuje, tak protoze uz pes kulha, ma problemy.
Ono asi zalezi na tom, mezi jakymi plemeny se clovek pohybuje

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ještě jsem se chtěla zeptat proč někteří z vás považují vyšetření loktů pomocí CT za nereálné? Není to magnetická rezonance, u té bych pochopila jednak opravdu vysokou cenu za vyšetření a jednak to má málokdo. Ale CT je běžně dostupné a cena je jen o pár tisícovek vyšší než obyčejné RTG. Vždyť do chovu to stačí udělat jednou, to není nic co by člověka zruinovalo a pes tím vyšetřením není zatížen o nic víc než rentgenem. Sedace je stejná.
proč někteří z vás považují vyšetření loktů pomocí CT za nereálné?
mj. pro mnohe "chovatele" bylo neprimerenym zdrazenim chovu i povinna aplikace cipu nebo zadost o povinne DNA
napsal(a):
(měla jsem být třetí v pořadí na psa), a pak mi chovatelka napsala, že mi štěně neprodá..
tak tohle je pracovni spojeni. jestli mela moznost dat stenata nekam, kde se s nimi bude pracovat -ja ji asi i chapu tri psi z toho vrhu uz maji IPO1.
ale chapu ze pro vas to bylo zklamani.
o zbytku uz je to "coby-kdyby" - nekdy se vsechno v zivote nepovede, no....
vsak on se zahoji.
Tak já s pesanem pracovat chtěla, stejně jako pracuju s Hachim. Kdyby nebylo jeho zdravotních problémů, tak jsme skládali zkoušky už loni, ale těsně před nimi se zjistilo OCD. Snad to vyjde alespoň letos..
S chovatelkou jsme i probíraly cvičáky, co u nás máme, a jejich výcvikáře. Věděla, že chci se psem cvičit a dělat canicross. Ona sama jezdí s fenkou bikejoring. Prostě vše vypadalo v pohodě a pak najednou bum..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36
napsal(a):
A to ani když se operuje velice brzy, tedy ještě v době, kdy pes nemá žádné problémy a na rentgenu není vidět žádná artróza.
slysela jsem, ze se to dela, ale neznam nikoho, kdo nechal operovat psa preventivne, jen podle nalezu - bez klinickych priznaku problemu.
Kdyz se operuje, tak protoze uz pes kulha, ma problemy.
Ono asi zalezi na tom, mezi jakymi plemeny se clovek pohybuje
Poprvé nechávám vyšetřit klouby kolem sedmého měsíce věku. Jen jednou jsem měla psa, který už v tomto věku kulhal kvůli špatným loktům, jinak nikdy žádný v tomto věku ještě nekulhal i když byl nález pozitivní. Když se objevil chrupavčitý úlomek (nejčastější projev DLK) bylo mi doporučováno (už není) na jednom z nejlepších orthopedických pracovišť úlomek operativně vyjmout. Očekávání bylo, že když se tento pidi úlomek, který kloub draždí a postupně způsobí artrózu a kulhání, vyndá tak postup artrózy bude výrazně pomalejší. Nikdo mi nikdy nenalhával, že operace kloub vyléčí! Protože mi strašně moc vadí pohled na zvíře které má bolesti, tak jsem tak cca ve dvanácti případech do operace šla i když jsem věděla, že pes už nebude pracovně využitelný. Byli ale psi, které jsem z různých důvodů operovat při podobném nálezu nenechala. Moje poznání a velké zklamání je totožné s tím co mi sdělil orthoped, který je špička nejen svými dovednostmi, ale i tím, že dovede na rovinu říct jak to je a nedělá z lidí blbce. Prostě výsledek u operovaných a neoperovaných psů je přibližně stejný. Obě dvě skupiny začnou za nějakou dobu mít bolesti a kulhat, protože v obou případech už je kloub traumatizován a rozvíjí se artróza.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36
napsal(a):
Nejsem úplně kompetentní k většině dotazu, tak musí odpovědět jiní.
Muj pes má lokty 0/1 a na tom jednickovem loktu není linie kosti úplně rovná, jsou na ní jako by takové vlnky. Fakt nepatrně, ukazoval mi to vet při posuzování. Nic víc tam neměl, noha je v plné zátěži bez problémů.
Držím palce ať je Váš pejsek bez problémů dál! Mohu se zeptat jak je starý?
Já mám jednoho ofiko chovného psa, který měl v 15 měsících na všech čtyřech nohách nuly. To má i zapsané v PP. Než jsem s ním ale udělala zkoušku a výstavy tak psovi byli tři roky. Teprve potom dostal razítko - chovný pes. Než se s ním ale začalo krýt, tak jsem ho nechala znova přerentgenovat. Tři nohy stále nuly, ale na jednom lokti nález vyhodnocený jako jednička. Problémy ani po větší fyzické zátěži žádné. Krylo se s ním. ,Do dospělosti jsem si nechala pět potomků. Všichni kyčle krásné nuly, dva psi i čisté lokty, ale tři měli lokty úplně špatné. Dneska je psovi osm a když se mění počasí, nebo víc běhá, tak na tu nohu s jedničkou docela znatelně kulhá.
Stupnici vyhodnocování vymyslel člověk a myslím, že u kyčlí to celkem má význam, ale nemyslím si to u loktů. Lokty jsou buď naprosto zdravé, anebo špatné. To "špatné" prostě přijde buď dřív nebo později, protože v nízkém věku, kdy většina lidí rentgenuje tam prostě nemusí být artróza i když tam nález je. A i když je tam nepatrný nález tak je víc než pravděpodobné, že se s postupujícím věkem artróza rozjede.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36
marushka
napsal(a):
Taky to nedokážu přesně vysvětlit a budu moc ráda, když to sem někdo napíše. Zatímco kyčle jsou mi jasný a jsem schopná při pohledu na snímek hodně poznat u loktů to tak není. Ten kloub je strašně složitý a je to taky důvod, proč se stále nedaří vyvinout endoprotézu i když se na tom usilovně pracuje. Nikdy jsem třeba nezažila vyhodnocení očíslované jako dvojku! Máte to někdo u psa? A co to vlastně na kloubu je? Já zažívám buď nuly, nebo trojky (nejhorší hodnocení u loktů) a jednou jedinkrát jedničku a to jsem měla z veta pocit, že se nemůže rozhodnout jestli je kloub zdravý nebo ne.
Na Vaší první otázku - jak už jsem psala v příspěvcích výš - ano, jestliže se na preventivním vyšetření zjistí sebenepatrnější úlomek chrupavky, tak se doporučuje ho preventivně vyndat i když pes nemá žádné klinické příznaky.
K tomu úlomku dochází z důvodu nerovnoměrného růstu těch tří kostí co se mají v době dospívání a dovytváření kloubu spojit. Zřejmě tam hraje vysokou úlohu nějaké mikrotrauma, kterého si nemusí ani majitel všimnout a jak ty kůstky nesedí přesně jak mají tak tam dojde k odloupnutí chrupavky.
Tak jsem to aspoň pochopila a budu ráda, když se tu vyjádří někdo, kdo tomu rozumí víc.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Poprvé nechávám vyšetřit klouby kolem sedmého měsíce věku. Jen jednou jsem měla psa, který už v tomto věku kulhal kvůli špatným loktům, jinak nikdy žádný v tomto věku ještě nekulhal i když byl nález pozitivní. Když se objevil chrupavčitý úlomek (nejčastější projev DLK) bylo mi doporučováno (už není) na jednom z nejlepších orthopedických pracovišť úlomek operativně vyjmout. Očekávání bylo, že když se tento pidi úlomek, který kloub draždí a postupně způsobí artrózu a kulhání, vyndá tak postup artrózy bude výrazně pomalejší. Nikdo mi nikdy nenalhával, že operace kloub vyléčí! Protože mi strašně moc vadí pohled na zvíře které má bolesti, tak jsem tak cca ve dvanácti případech do operace šla i když jsem věděla, že pes už nebude pracovně využitelný. Byli ale psi, které jsem z různých důvodů operovat při podobném nálezu nenechala. Moje poznání a velké zklamání je totožné s tím co mi sdělil orthoped, který je špička nejen svými dovednostmi, ale i tím, že dovede na rovinu říct jak to je a nedělá z lidí blbce. Prostě výsledek u operovaných a neoperovaných psů je přibližně stejný. Obě dvě skupiny začnou za nějakou dobu mít bolesti a kulhat, protože v obou případech už je kloub traumatizován a rozvíjí se artróza.
Ja tedy nevim, ale Musil mi po operaci na otasku, jak to vidi, odpovedel, ze maji na cvicaku nekolik NO s odoperovanymi lokty a normalne v zatezi a ani jeden nildy nezakulhal.
Logicky, pokud je v kloubu nejaky ulomek, MUSI zpusobit v kloubu skody. Zkuste si hodit do pistu motoru par zrnek pisku - je to uplne to stejne. V kloubu dochazi ke treni a pokud je tam neco navic, musi dojit k fyzickemu poskozeni. Kdyz se to ale vynda a kloub se upravi tak, aby tam nic nedrelo, tak by to teoreticky mohlo byt v poradku. Samozrejme zalezi na dalsich faktorech jako jine deformace kloubu atd.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36
PumaCZ
napsal(a):
Ja tedy nevim, ale Musil mi po operaci na otasku, jak to vidi, odpovedel, ze maji na cvicaku nekolik NO s odoperovanymi lokty a normalne v zatezi a ani jeden nildy nezakulhal.
Logicky, pokud je v kloubu nejaky ulomek, MUSI zpusobit v kloubu skody. Zkuste si hodit do pistu motoru par zrnek pisku - je to uplne to stejne. V kloubu dochazi ke treni a pokud je tam neco navic, musi dojit k fyzickemu poskozeni. Kdyz se to ale vynda a kloub se upravi tak, aby tam nic nedrelo, tak by to teoreticky mohlo byt v poradku. Samozrejme zalezi na dalsich faktorech jako jine deformace kloubu atd.
Ano, taky mi to tak bylo prezentováno a je to velice logický. Proto jsem ty úlomky nechávala vyndavat. Jenže když se kloub jednou otevře a šťourá se v něm, tak se artróza rozvíjí taky. Je to veliký dilema a já sama se tím dost trápím. Kolem mě v tuto chvíli tady pajdá a spíš už jenom polehává čtyřletá fenka, která v době první operace neměla vůbec žádné problémy. V osmi měsících na rentgenu krásný čistý nález. Nicméně po zkušenostech jsem požádala ještě ten den o CT a tam se objevil na jednom loktu prý nepatrný úlomek, který prý půjde vyndat laparoskopicky. Šla jsem do toho. Tehdy jsem ještě věřila, že když se to řeší zodpovědně včas, tak to bude fungovat. Přibližně dva roky na to ještě vyběhala vítěze třídy, takže pohyb opravdu pěkný. Krátce po té to začalo zničeho nic. Prostě ta artróza, která tam po operaci začala vznikat už začala bolet. Chodí strašně. Přistoupila jsem na tu novou operaci s titanem do kloubu, měla to vyřešit. Nevyřešila. Teď je ještě něco zcela nového, až se doktor vrátí z dovolené jdu na to a v případě, že se feně uleví, tak Vám dám vědět.
Taky jsem zažila, že pes po operaci byl v pohodě, jenže jsem taky zažila, že neoperovaný pes byl taky v pohodě. Asi tak no
Ještě jeden poznatek z praxe - jestliže jsou postiženy oba dva lokty, tak psi často viditelně nekulhají. Bolí je obě nohy a další přední nemají, tak co mají dělat?
A ještě z vlastní zkušenosti - jestliže je pes "srdcař" s perfektní pracovní povahou, tak bude podávat výkon téměř i s uříznutým zadkem. (myšleno v nadsázce)
Osobně bych po zkušenostech, které mám,do psa,který nevykazuje problémy neřezala. Jasně výše uvedené vysvětlení je logické, ale i to druhé - jakmile se do kloubu sáhne,nikdo neví,co se stane.
Viz můj příběh,i když to není přímo o DLK,tak je to hodně podobné - osmiletá labina, lokty v roce a půl nulové, celý život v opravdu vysoké lovecké zátěži. V těch osmi v poslední lovecké sezóně několikrát skočila ze skály (jako každý rok) za prasetem,bažantem. Bez problémů. Pak ale začala po zátěži kulhat - myšleno xx kilometrů. Pak někdy stačilo pět kilometrů a na konci už trochu pajdala,jindy patnáct a nic. Tak jsem jí vzala k Musilovi. Podle rentgenu nalomený loket, kdy došlo prakticky k tomu, k čemu odchází při DLK, ten zlomený kousek se odlomil a z toho kulhala, podle Musila to bylo naštíplý několik let a poslední skok to ulomil. Vysvětloval jak je výše psáno,úlomek tam bude dělat paseku,vyndáme ho a bude to OK. Tak se šlo na operaci a z feny, která do té doby byla mimo velkou zátěž bez problémů a po zátěži pár hodin kulhala a druhý den už OK, byla fena doživotně pajdající na přední. Následně se rozjela artroza, pak i revmatoidní artritida v daném lokti. Revize, bonharen,kmenové buňky,výsledek prázdná peněženka a nic z toho. Ke všemu čuba byla typ,kterému nezabírala žádná analgetika. Takže ne, pokud mi pes nebude pajdat jako kráva, na operaci nejde. Mimochodem vím o velmi podobném případě feny zlaťáka, taky měla jít na operaci, nejen pod vlivem mé zkušenosti byla operace zrušena, a fena je aktivně využívána na honech a nekulhá. I Musil byl z toho velmi špatný a říkal,že se to stává výjimečně, ale co je to výjimečně?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.212.36
Děkuji Janaa za tuto sdílenou zkušenost. Právě přesně odpovídá i mému poznání. Taky už do operací nepůjdu a to s požehnáním mého orthopeda. Souhlasí s tím, že operace tohoto typu většinou nic neřeší.
Ty kmenové buňky mi taky byly nabídnuty. Přemýšlím o tom. Takže u Vás výsledek nula?
Ve Vetcentru mi byla vysvětlena ještě jedna věc týkající se úlomku v lokti: ten úlomek je jen důsledek špatně posazených kostí. Tudíž když se vyndá jen ten odštěpek, tak ale hlavní příčina toho problému zustává. Proto se vyvinula ta nová metoda (až tam zas brzy půjdu, tak se na přesný název té metody zeptám). Při této metodě se nejen vyndá ten úlomek, ale zároveň se tou titanovou konstrukcí přestaví ty kosti. Metoda pouhého vyndání úlomku se začíná považovat za zastaralou metodu řešení problému.
Mám teď dvě malá štěňata a už teď mám hrůzu, jak to bude s lokty. Tedy z toho co udělám když tam bude nález! Určitě vím, že do pouhého vyndání úlomku nepůjdu, ale nevím jestli třeba ještě nezkusit tu novou metodu s titanem.
Kéž bych nemusela řešit nic! Jenže zatímco u kyčlí už léta nevím co je to DKK (u svých odchovů), tak s lokty si nevím rady. Je to velký problém!
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuji Janaa za tuto sdílenou zkušenost. Právě přesně odpovídá i mému poznání. Taky už do operací nepůjdu a to s požehnáním mého orthopeda. Souhlasí s tím, že operace tohoto typu většinou nic neřeší.
Ty kmenové buňky mi taky byly nabídnuty. Přemýšlím o tom. Takže u Vás výsledek nula?
Ve Vetcentru mi byla vysvětlena ještě jedna věc týkající se úlomku v lokti: ten úlomek je jen důsledek špatně posazených kostí. Tudíž když se vyndá jen ten odštěpek, tak ale hlavní příčina toho problému zustává. Proto se vyvinula ta nová metoda (až tam zas brzy půjdu, tak se na přesný název té metody zeptám). Při této metodě se nejen vyndá ten úlomek, ale zároveň se tou titanovou konstrukcí přestaví ty kosti. Metoda pouhého vyndání úlomku se začíná považovat za zastaralou metodu řešení problému.
Mám teď dvě malá štěňata a už teď mám hrůzu, jak to bude s lokty. Tedy z toho co udělám když tam bude nález! Určitě vím, že do pouhého vyndání úlomku nepůjdu, ale nevím jestli třeba ještě nezkusit tu novou metodu s titanem.
Kéž bych nemusela řešit nic! Jenže zatímco u kyčlí už léta nevím co je to DKK (u svých odchovů), tak s lokty si nevím rady. Je to velký problém!
Můžu se zeptat,co máte za plemeno? Já musím zaťukat,že zatím jsem měla kliku, a nemusím řešit ani lokty,ani kyčle,ale samozřejmě ten strach u mladýho zvířete je tam vždycky.
Ad kmenové buňky - naprosto bez efektu. Byly podávány přímo do kloubu + do krve. Prostě neřešitelný problém, se kterým si nikdo nevěděl rady. A já si to nepřestala vyčítat. Čuba mohla klidně ještě sezonu, dvě chodit na hony, byť v menší zátěži a hlavně by nepajdala nonstop. Ona měla stále energie a temperamentu na rozdávání a operace, co jí měla umožnit další bezproblémový život,jí vystavila tvrdou stopku
PumaCZ
napsal(a):
Teda holky, dost mě děsíte :( Musil to viděl docela pozitivně, že by se mu mohl loket zahojit, tak jsem z toho měla radost, ale s naší smůlou.. :((
Normálně se mi při čtení Vašich příspěvků chce brečet..
Už s tím stejně nic nenaděláš,musíš si držet palce a myslet pozitivně

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Držím palce ať je Váš pejsek bez problémů dál! Mohu se zeptat jak je starý?
Já mám jednoho ofiko chovného psa, který měl v 15 měsících na všech čtyřech nohách nuly. To má i zapsané v PP. Než jsem s ním ale udělala zkoušku a výstavy tak psovi byli tři roky. Teprve potom dostal razítko - chovný pes. Než se s ním ale začalo krýt, tak jsem ho nechala znova přerentgenovat. Tři nohy stále nuly, ale na jednom lokti nález vyhodnocený jako jednička. Problémy ani po větší fyzické zátěži žádné. Krylo se s ním. ,Do dospělosti jsem si nechala pět potomků. Všichni kyčle krásné nuly, dva psi i čisté lokty, ale tři měli lokty úplně špatné. Dneska je psovi osm a když se mění počasí, nebo víc běhá, tak na tu nohu s jedničkou docela znatelně kulhá.
Stupnici vyhodnocování vymyslel člověk a myslím, že u kyčlí to celkem má význam, ale nemyslím si to u loktů. Lokty jsou buď naprosto zdravé, anebo špatné. To "špatné" prostě přijde buď dřív nebo později, protože v nízkém věku, kdy většina lidí rentgenuje tam prostě nemusí být artróza i když tam nález je. A i když je tam nepatrný nález tak je víc než pravděpodobné, že se s postupujícím věkem artróza rozjede.
Pes bude mít 2 a půl roku, rtg jsme dělali v 18 měsících. Je to škoda, kvůli toho lokte váhám s bonitaci, je to jinak velmi exterierove i povahove povedené zvíře, ale zastávám názor že nemusí kryt všechno co má koule mezi nohama.
Jeho rodiče i rodiče rodičů byli všichni nulovi na kyčlích i loktech, takže je možné, že nás loket je způsoben nějakým úrazem v dětství, vím minimálně o dvou případech kdy se mi skarede vysekal, přestože jsem ho hlídala jako oko v hlavě.
Na chovu mi nesejde, hlavně ať je chlapak zdravý a skvělý parťák jako doteď 😊
marushka
napsal(a):
Díky za pěknou diskuzi. Konečně fakt něco zajímavého tady.
Známému operoval Musil evropaka.. úlomky chrupavky v obou loktech.. a pes běhá vrcholově canicross. Teď jsou to dva roky od operace a prý dobrý. Tak určitě jsou i případy s dobrým koncem 😊
O něm mi Musil říkal :))
Já pořád doufám, že budemem mít trochu štěstí v neštěstí..

PumaCZ
napsal(a):
Vy si ho zasloužíte jako nikdo. Moc držím palce, ať to dobře dopadne

PumaCZ
napsal(a):
..určitě...věřím tomu....to přeci nejde donekonečna jenom to zlý, ty karty se také jednou musí otočit....
marushka
napsal(a):
Díky za pěknou diskuzi. Konečně fakt něco zajímavého tady.
Známému operoval Musil evropaka.. úlomky chrupavky v obou loktech.. a pes běhá vrcholově canicross. Teď jsou to dva roky od operace a prý dobrý. Tak určitě jsou i případy s dobrým koncem 😊
Vrcholovým sportem k trvalé invaliditě - myslím, že až to bude ten konec ... ne, že bych to tomu psovi přál. Jenom nerozumím, pokud má pes ortopedické potíže (a ne úplně banální), proč to páneček nemůže akceptovat a přizpůsobit se. Prostě ambice převáží. Nechci soudit, jenom tomu nerozumím.
Štefan1
napsal(a):
Vrcholovým sportem k trvalé invaliditě - myslím, že až to bude ten konec ... ne, že bych to tomu psovi přál. Jenom nerozumím, pokud má pes ortopedické potíže (a ne úplně banální), proč to páneček nemůže akceptovat a přizpůsobit se. Prostě ambice převáží. Nechci soudit, jenom tomu nerozumím.
No přizpůsobil se.. Má nového psíka. Nechtěla jsem tu nějak dopodrobna popisovat nějaký příběh cizího člověka, spíš jsem chtěla poukázat na to, že i ta operace loktů může být úspěšná..
Prostě ambice převáží. Nechci soudit, jenom tomu nerozumím.
tak on canicross ( byť "vrcholově" ) pro psa vcelku nic není, (to s bikem je už jiné kafe a délky i rychlost je už o něčem jiným) běhá se v terénu a na pár km a i tempo toho nejvrcholovějšího lidského běžce (cca 3min/km) dá i zcela podprůměrný pes (ESP, seveřáci apod.) s prstem v nose...
takže pokud pes opravdu nekulhá...tohle mu to nezrasuje o nic víc než běh navolno, či hra s psími kolegy

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
"Jenže zatímco u kyčlí už léta nevím co je to DKK (u svých odchovů), tak s lokty si nevím rady. Je to velký problém! "
mozna by stacilo nepouzivat ty odoperovane jedince dal v chovu?