zulu

XXX.XXX.112.12
Dobrý den,
uvažuji nad koupí merle psa z PP chovu. Štěně je po rodičích, kde je merle zbarvený pouze jeden a druhý je prokazatelně geneticky non merle. Výskyt double merle jedince je tedy ve vrhu vyloučen. Jak velká je šance, že i štěně z tohoto spojení bude postižené hluchotou nebo slepotou?
Šli byste do toho? Máte zkušenost s merle zbarvením (vlastníte merle psa)?
Jak je na tom zdravotně?
lilymax

XXX.XXX.30.130
Pokud jeden z rodičů je merle a druhý ne (tím myslím i skryté merle), šance, že štěně bude postižené jako double merle je téměř nulová (ne-li úplně nulová). Sama vlastním merle fenu s PP a bez problému. Problém s merle přichází pouze při případném výběru krycího psa/feny.
zulu

XXX.XXX.112.12
A v tom se právě pletete. Merle způsobuje zesvětlení a buňky sítnice nebo vnitřního ucha, které postrádají pigment, jsou nefunkční. To znamená, že i pes, který není double merle, může být částečně nebo úplně hluchý nebo mít částečnou nebo úplnou slepotu, podle toho, zda merle gen zasáhne příslušné partie vnitřního ucha a sítnice.
Uživatel s deaktivovaným účtem

zulu
napsal(a):
A v tom se právě pletete. Merle způsobuje zesvětlení a buňky sítnice nebo vnitřního ucha, které postrádají pigment, jsou nefunkční. To znamená, že i pes, který není double merle, může být částečně nebo úplně hluchý nebo mít částečnou nebo úplnou slepotu, podle toho, zda merle gen zasáhne příslušné partie vnitřního ucha a sítnice.
Vůbec se v tomto neorientuju, jenom se mi chce říct, že pokud je toto pravda, tak proč se vůbec merle psi pouští do chovu, proč se vůbec tato barevná varianta povolila a jestli se následně zjistilo, že merle zpsůsobuje takové problémy, tak bych předpokládala, že se na těchto psech nebude chovat a že o merle psy nebude moc zájem.
Jaký je důvod produkovat štěňata možná barevně zajímavá, ale s rizikem zdravotních komplikací spojených s touto barvou.
Miriam33

XXX.XXX.210.31
Měla jsem merle fenu, jedno oko modré, druhé hnědé. S ocima ani sluchem žádný problém, zato jsem tehdy netusila nic o dysplazii kyčlí ( pres 25 let zpátky). Stejně ji pořád nekdo litoval a ptal se, jestli je nemocná na oko nebo slepá.
napsal(a):
Vůbec se v tomto neorientuju, jenom se mi chce říct, že pokud je toto pravda, tak proč se vůbec merle psi pouští do chovu, proč se vůbec tato barevná varianta povolila a jestli se následně zjistilo, že merle zpsůsobuje takové problémy, tak bych předpokládala, že se na těchto psech nebude chovat a že o merle psy nebude moc zájem.
Jaký je důvod produkovat štěňata možná barevně zajímavá, ale s rizikem zdravotních komplikací spojených s touto barvou.
Pravda to není. U australáků je v Čechách přes 6000 odchovu z toho tak 50% merle a vím o jednom slepém šteneti- a tam je to 100% vina chovatele co na to dlabal a dal na sebe problémové rodiče a rizikové spojení.
Ten merle gen by musel zasáhnout a vybělit sítnice v očích a uších a to se děje právě hlavně u spojení dvou merle jedinců.
Takže ANO muže se narodit štene co bude hluche nebo slepé, ale je to to nejmenší riziko kterého bych se bála. A myslím že stejně tak muže být hluchý nebo slepý solid pes.

Fiona.Praha
napsal(a):
Můžu se zeptat, co je to za plemeno?
Líbí se merle, ale z uznaných FCI znám jenom BOC, AUO, Mudi, kolie a jezevčík. A žádný z nich by mi povahově nevyhovoval.
boseron je taky merle, ne?

německá doga harlekýn a tygr je taky merle.
Fiona.Praha
napsal(a):
Můžu se zeptat, co je to za plemeno?
Líbí se merle, ale z uznaných FCI znám jenom BOC, AUO, Mudi, kolie a jezevčík. A žádný z nich by mi povahově nevyhovoval.
Ani boseron a šeltie by mi nevyhovovali.
No a doga by se mi nevešla do bytu, u Harlekýna by mne nenapadlo, že je to merle.

tak pry i Cardigan Welsh Corgi je merle

proto se u dog nemá křížit hárlekýn a hárlekýnem, ale hárlekýn s černou. A nebo černá s šedým tygrem - to je nově dovoleno...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.120
I jezevcici a bieweri jsou v merle.