Odštípnutá sklovina zubu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.5.2021 23:40
lenocka

XXX.XXX.40.124

Prosím máte někdo zkušenost s řešením odštípnuté skloviny na špičáku?
Fena 5 let si to udělala před pár dny. Vet mi prozatím emailem odpověděl, že to lze řešit plombou, ale ta má omezenou odolnost.
Než se objednám, zajímají mě jiné zkušenosti.
Hádám, že zub se bude bez jakékoliv pomoci kazit a bude časem citlivý.
Foto přikládám.
Díky za názory.

3.5.2021 23:58
Terven

XXX.XXX.160.10

Hm...musím někdy kouknout feně do huby- vloni jsme našli kus uštípnutého zubu na sedačce- zřejmě se jí to stalo při hlodání parohu, ale kdoví.
Pohledem do tlamy jsme zjistili, že jde o kousek stoličky, od té doby jsme neřešili, problém žádný.

4.5.2021 07:08
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Taky odštíplá část stoličky, už nejmíň 6let o tom vím. Problém jsem zatím nezjistila, asi mají psi ty zuby odolnější.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.5.2021 07:33

Nebožtík skorojezevčík si stoličku rozpůlil, vet vyndal jen část,která byla volnější, neřešilo se dál.
Příroda s tím asi počítala, že se to u šelem může stát, tak má nějaký fígl.

4.5.2021 09:40

Tibeťák si ulomil kus špičáku.Vet říkal řešit jen kdyby začala červenat dáseň.Měl to 6 let,nic se nědělo.

4.5.2021 13:22
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Neřešte to, je to zbytečné! Ze špičáku je skutečně odštíplý jen pláteček skloviny bez otevření pulpy a bez další traumatizace. Časem se zřejmě ta odštíplá ploška zabarví do hněda, ale nic jiného to neudělá. Špičák je velmi namáhaný zub a opakovaný vydatný otěr zajistí, že se na tomto místě žádný kaz neutvoří.
Pokud to někdo bude sanovat, musí to odvrtat, ještě více odbrousit. Samotná výplň ani zdaleka nemá velkou trvanlivost (na špičáku obzvlášť) a zub zbytečně ještě více oslabuje. Navíc bude samozřejmě nutné anestezovat.
Jednou větou: Nešel bych do toho, je to blbost! Zub sledujte, ale pokud se nic nebude dít, neřešte. (A ono se dít nebude, tomu můžete věřit.)

Přidejte reakci

Přidat smajlík