Ahoj, mam jen takový dotaz. Konečně se zase začínají rozjíždět výstavy. Ale fena mi v době výstav které potřebujeme k uchovnění má hárat. Přihlásili by jste jí, případně jeli? Vím že hodně chovatelů to neřeší a je jim to jedno, ale přeci jen je to v propozicích.
PS. Minulé haraní měla fena měsíc a půl zpoždění. Děkuji :)
Já mám k vystavování háravek docela liberální postoj, protože už jsme asi jediná země, kde na výstavu háravky nesmí a stejně tam jsou, neb zahraniční vystavovatelé to neví a ostatní nechtějí bez náhrady přijít o nemalé výstavní poplatky, popř. potřebují fenu uchovnit.
Nicméně pokud víte, že má v té době hárat a fakt to není akutka kvůli bonitaci nebo chovu, tak bych ji nehlásila.
Ale pokud se fena rozhára jak na potvoru a je už přihlášená, tak bych jela.
Amys
napsal(a):
Pravě že to je kvůli chovu :(
Hlavně teď jsou i kolikrát výstavy rozdělené na dva dny kdy sobotu jdou psi a v neděli feny. Tak jsem si říkala že když fakt nebude v nejlepším že by jsme jeli. Jenže furt je tam to ale , stalo se třeba někdy že by rozhodčí vyhodil harajicí fenu z kruhu?
Že rozhodčí vyhodí háravku se občas stane, ale v 99% je to na udání nějakého "kámoše", takže pokud se tím nebudete nikomu chlubit nebo prudit s fenou u kruhu, tak se v tom nikdo hrabat nebude.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No, co si budeme povídat, lidi jsou svině a už se mi stalo, že jsem byla v kruhu a nějaká ženská začala vyřvávat, že mně hárá fena, přitom už měla dávno po hárání. Já přece nemůžu za to, že si neudrží psa. Naštěstí rozhodčí to vůbec neřešila, ale příjemný to nebylo.
Amys
napsal(a):
Dobře, moc děkuji :)
Ale u toho výstavování háravky záleží trochu u na plemeni - pokud má hladkosrstá fena buchtu jak stodolu, tak to není úplně top nápad.
Nicméně jestli jde o klubovku, tak tam často v propozicích není uvedeno vyloučení háravek a pak to není problém.
Amys
napsal(a):
Jde o stafbulla, a pipinu mívá pravě obří. Zrovna myslím že vyloučeni tam je, nicméně ona jí má obří i měsíc před a dva po haraní.
No jasně, ale pokud nehárá a má ji jen nateklou, tak si vytáhnete z kapsy bílý ubrousek, a jedním elegantním tahem všem případným pochybovačům zavřete huby.
Pokud hárá, tak se z toho nevykecáte.
Ale připomínám, ze klubovky často háravky z vystav nevylučují - záleží na propozicích.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No jasně, ale pokud nehárá a má ji jen nateklou, tak si vytáhnete z kapsy bílý ubrousek, a jedním elegantním tahem všem případným pochybovačům zavřete huby.
Pokud hárá, tak se z toho nevykecáte.
Ale připomínám, ze klubovky často háravky z vystav nevylučují - záleží na propozicích.
No přihlásim jí a uvidím, při nejhorším nepojedem.
Máme to tam že háravky ne-e, koná se totiž zároveň i s oblastní tak možná proto.
Tak přímo s tímhle mám zkušenost....
S háravou fenou SBT jsem na výstavě byla, tak trochu na popud chovatelky, že to nemám řešit, že nebudu s háravkou jediná. No tak jsem teda jela. Fena nebyla v nejlepším... Mimo vystavování jsem ji držela bokem od všech ostatních psů, přestříkala jsem ji sprejem, feny se vystavovali až po psech... Nikdo mi neřekl nic, a opravdu jsem nebyla jediná s háravkou. Myslím, že to muselo být i vidět, bývá dost nateklá, je bílá... Ale na rovinu? Na mě tohle není, neměla jsem z toho dobrej pocit, byla jsem vynervovaná, vůbec jsem si to neužila. Pořád jsem sledovala, jestli si někdo všimnul nebo ne... Víckrát už bych to neudělala. Jo a nevím jestli to bylo kvůli tomu, ale byla to jediná výstava, kde jsem dostali VD, ale přitom moc hezký posudek .
Při další výstavě jsem se pak dostala do podobné situace, kdy jsem opět čekala, jestli fena zase nezačne jak na potvoru hárat na výstavu. A to už jsem byla rozhodnutá, že pokud by hárat začala, tak ji nahlásím pořadatelům jako háravku a vystavím ji na konci, bez možnosti umístění. Šlo nám o výstavu potřebnou k uchovnění. Nemáte tuhle možnost?
marcelaamax
napsal(a):
Tak přímo s tímhle mám zkušenost....
S háravou fenou SBT jsem na výstavě byla, tak trochu na popud chovatelky, že to nemám řešit, že nebudu s háravkou jediná. No tak jsem teda jela. Fena nebyla v nejlepším... Mimo vystavování jsem ji držela bokem od všech ostatních psů, přestříkala jsem ji sprejem, feny se vystavovali až po psech... Nikdo mi neřekl nic, a opravdu jsem nebyla jediná s háravkou. Myslím, že to muselo být i vidět, bývá dost nateklá, je bílá... Ale na rovinu? Na mě tohle není, neměla jsem z toho dobrej pocit, byla jsem vynervovaná, vůbec jsem si to neužila. Pořád jsem sledovala, jestli si někdo všimnul nebo ne... Víckrát už bych to neudělala. Jo a nevím jestli to bylo kvůli tomu, ale byla to jediná výstava, kde jsem dostali VD, ale přitom moc hezký posudek .
Při další výstavě jsem se pak dostala do podobné situace, kdy jsem opět čekala, jestli fena zase nezačne jak na potvoru hárat na výstavu. A to už jsem byla rozhodnutá, že pokud by hárat začala, tak ji nahlásím pořadatelům jako háravku a vystavím ji na konci, bez možnosti umístění. Šlo nám o výstavu potřebnou k uchovnění. Nemáte tuhle možnost?
Já jí také pravě potřebuji k uchovnění, ale nevím jak to je s tím , že bych je požádala o vystavení na konci když v propozicich je , že haravé feny jsou z výstavy vyloučené. Chovatelka mi pravě také říká že nemám řešit , ale já z toho mám pravě také nemám dobrý pocit, přijde mi jako bych podváděla 😁 A hlavně si říkám momentálně v naši třídě přihlášeno 44 fen a to je uzávěrka až za měsíc že by se sešlo tolik fen co nehárá?
Amys
napsal(a):
Já jí také pravě potřebuji k uchovnění, ale nevím jak to je s tím , že bych je požádala o vystavení na konci když v propozicich je , že haravé feny jsou z výstavy vyloučené. Chovatelka mi pravě také říká že nemám řešit , ale já z toho mám pravě také nemám dobrý pocit, přijde mi jako bych podváděla 😁 A hlavně si říkám momentálně v naši třídě přihlášeno 44 fen a to je uzávěrka až za měsíc že by se sešlo tolik fen co nehárá?
Já myslím, ze do toho nikdo hrabat nebude - teď je dost kritická situace pro všechny a myslím, že většina lidí tam jde hlavně uchovnit a tituly jdou momentálně stranou.
Víte co - můžou vás maximálně vyhodit, takže můžete jenom získat.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já myslím, ze do toho nikdo hrabat nebude - teď je dost kritická situace pro všechny a myslím, že většina lidí tam jde hlavně uchovnit a tituly jdou momentálně stranou.
Víte co - můžou vás maximálně vyhodit, takže můžete jenom získat.
Děkuji, mám modrou fenu takže o nějakých titulech si nedělám iluze, hlavně výstavu beru něco jako nutné zlo k uchovnění.
Při nejhorším nás vyhodí, zaplacené to mám , takže jestli nepojedeme, nebo nás vyhodí vyjde v podstatě na stejno.
Amys
napsal(a):
Děkuji, mám modrou fenu takže o nějakých titulech si nedělám iluze, hlavně výstavu beru něco jako nutné zlo k uchovnění.
Při nejhorším nás vyhodí, zaplacené to mám , takže jestli nepojedeme, nebo nás vyhodí vyjde v podstatě na stejno.
Přesně!
Normálně bych rekla mastěte na to, ale teď je fakt blbá doba na nějaké vyčkávání.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Přesně!
Normálně bych rekla mastěte na to, ale teď je fakt blbá doba na nějaké vyčkávání.
Budu doufat že nám to znovu nezavřou, byla jsem rozhodnuta že pokud ji letos neuchovním buď kvůli výstavám nebo zdravotně, tak jí vykastruju, protože kryt prvničku ve 4 letech se mi nechce. Tak snad to vyjde :)
Amys
napsal(a):
Budu doufat že nám to znovu nezavřou, byla jsem rozhodnuta že pokud ji letos neuchovním buď kvůli výstavám nebo zdravotně, tak jí vykastruju, protože kryt prvničku ve 4 letech se mi nechce. Tak snad to vyjde :)
Já všechno uchovňuju hned jak to jde i když kryju později - teď se mi to hodně vyplatilo, protože jinak bych měla teď 3 letou neuchovněnou fenu, takže bych poprvé kryla ve 4 letech.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já všechno uchovňuju hned jak to jde i když kryju později - teď se mi to hodně vyplatilo, protože jinak bych měla teď 3 letou neuchovněnou fenu, takže bych poprvé kryla ve 4 letech.
Já už jsem také ponaučená , prostě hned po prvním roce výstavy na uchovnění , a testy prostě později , sice nemáme nic povinného ale chci chovat s čistím svědomím. :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.254
Amys
napsal(a):
Já už jsem také ponaučená , prostě hned po prvním roce výstavy na uchovnění , a testy prostě později , sice nemáme nic povinného ale chci chovat s čistím svědomím. :)
Takovych jako vy kdyby bylo vic....
Já vystavuju jen psy. Proti přítomnosti háravých fen nic nemám. Dobře připravený pes by měl zvládnout i háravku a když jí pro jednou nezvládne, to tak jsou i jiné výstavy. Třídy jsou samostatně podle pohlaví, takže se pes s fenou potká jen pokud postoupí dál, no a tak možná vyhraje fena. On má ale pes většinou větší šance na BOBa, takže to majitelům fen přeju :-)
PS: A několikrát se mi stalo, že přítomnost háravky naopak vylepšila výraz psa a byl z toho BOB.
Melaka
napsal(a):
Já vystavuju jen psy. Proti přítomnosti háravých fen nic nemám. Dobře připravený pes by měl zvládnout i háravku a když jí pro jednou nezvládne, to tak jsou i jiné výstavy. Třídy jsou samostatně podle pohlaví, takže se pes s fenou potká jen pokud postoupí dál, no a tak možná vyhraje fena. On má ale pes většinou větší šance na BOBa, takže to majitelům fen přeju :-)
PS: A několikrát se mi stalo, že přítomnost háravky naopak vylepšila výraz psa a byl z toho BOB.
Mám to stejně! Je-li v blízkosti háravka, pes se skvěle předvede - vyprsí se, machruje, nosí se jak kočárový kůň.
Jasně, háravici raději nechat v přepravce (nebo v autě) a vytáhnout až na předvedení, nestrkat ji psům pod nos a necpat ji ke kruhu čtyři hodiny předem. Nicméně nejet s fenou jen proto, že hárá, je prostě nesmysl! Kdo byl někdy na výstavě v zahraničí, ví, o čem mluvím. Hárání přece není nakažlivá nemoc a mít kvůli němu výčitky je zcela zbytečné.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dasvo
napsal(a):
Mám to stejně! Je-li v blízkosti háravka, pes se skvěle předvede - vyprsí se, machruje, nosí se jak kočárový kůň.
Jasně, háravici raději nechat v přepravce (nebo v autě) a vytáhnout až na předvedení, nestrkat ji psům pod nos a necpat ji ke kruhu čtyři hodiny předem. Nicméně nejet s fenou jen proto, že hárá, je prostě nesmysl! Kdo byl někdy na výstavě v zahraničí, ví, o čem mluvím. Hárání přece není nakažlivá nemoc a mít kvůli němu výčitky je zcela zbytečné.
Přesně tak. Nejhorší jsou ty oblastní výstavy, kam chodí myslivci z vesnic a řeší každou háravku, která jim jejich psa "rozhodí".
Amys
napsal(a):
Všem moc děkuji, když nebude v nejlepším tak pojedeme, potřebujeme jen dvě výstavy, tak snad to vyjde..
Klubovku máme zároveň s oblastní tak doufám že všechno bude v pohodě. Při nejhorším nás vyhodí no 🤷🏽♀️.
My byly s háravkou, pipinu nateklou, že to vypadalo, že má křivý nohy a nevyhodili.
Amys
napsal(a):
Mě přijde že jí má vždycky až ke kolenům 😁 Ale tak snad teď budou tolerantnější když jsme v podstatě rok neměli téměř žádnou výstavu..
Já si myslím, že pořadatelé nebo rozhodčí problémy samy od sebe dělat nebudou. Problém by mohl být až potom, co by si stěžoval někdo z ostatních vystavujících.
Ale držím palce, a přeji pevné nervy - moje nervy na tohle stavěné nejsou . Když jsem vystavovala háravku, tak jsem v hlavě měla jediné - už ať to skončí a už ať běžíme pryč z kruhu
marcelaamax
napsal(a):
Já si myslím, že pořadatelé nebo rozhodčí problémy samy od sebe dělat nebudou. Problém by mohl být až potom, co by si stěžoval někdo z ostatních vystavujících.
Ale držím palce, a přeji pevné nervy - moje nervy na tohle stavěné nejsou . Když jsem vystavovala háravku, tak jsem v hlavě měla jediné - už ať to skončí a už ať běžíme pryč z kruhu
Tak ono víme jak to na výstavách chodí, hlavně u nás je opravdu velká konkurence. Nejde mi o tituly, jen aby získala dobrou známku co potřebujeme k uchovnění, v chovu jinak upřednostňuji zdraví.
Tak moje nervy také ne, chci to mít hlavně rychle zasebou 😁
Ale třeba pokutu nebo tak dostat nemůžeme kdyby si někdo stěžoval nebo jo?
Amys
napsal(a):
Tak ono víme jak to na výstavách chodí, hlavně u nás je opravdu velká konkurence. Nejde mi o tituly, jen aby získala dobrou známku co potřebujeme k uchovnění, v chovu jinak upřednostňuji zdraví.
Tak moje nervy také ne, chci to mít hlavně rychle zasebou 😁
Ale třeba pokutu nebo tak dostat nemůžeme kdyby si někdo stěžoval nebo jo?
Jojo, chápu. V tu dobu, co jsem já vystavovala háravku, tak tam bylo taky cca 50 fen v naší třídě, do kruhu se chodilo na dvě části. Jo a ještě bych počítala s tím, že fena může na ostatní feny v kruhu reagovat jinak než normálně, když hárá.
Pokutu si myslím, že asi ne. Maximálně vás vyhodí. Chovatelé radí dělat, že jste o hárání nevěděla , že musela teprve začít a nebo že už má po. Tak zase je pravda, že některé feny jsou oteklé už nějakou dobu před háráním a ještě nějakou dobu po. Ale třeba v případě mojí bílé feny, která měla nateklou pipku a k tomu krvavý flek na zadní noze, zrovna když jsme stáli před rozhodčím, no připadala jsem si jako blbec .