Vím že tím asi nic nevyřeším a měla jsem prostě žádat podepsanou smlouvu a né pouze dohodu ústní. No alespoň se zeptám na váš názor na tyto trable :).
Domluvila jsem se s majitelkou fenky australského ovčáka na jednom štěněti jako cenu za krytí. Náš pejsek AUO bez PP fenku úspěšně nakryl a má 7 zdravých štěňátek. Dnes mi ale sotva 2 týdny před odběrem naší vybrané fenky řekla, že mi ji dát nechce, protože si snad myslí, že by nešla do dobrých rukou.
Domlouvala jsem se totiž s jinou majitelkou, že bychom od nich taky vzali štěně, toto krytí se ale nakonec stejně nekonalo. No a ona se to dozvěděla (tyto dvě majitelky jsou pravděpodobně kamarádky) a začala nás osočovat že jsme jí lhali a že bychom si štěňátko nevzali domů. Což jsem ale měla původně v plánu a i kdyby ne a štěňátko bych dále prodala, je to přeci mé právo jakožto majitelky krycího psa. Oni přeci také 5 štěňátek prodávají...
Vím, že asi nemáme moc šancí štěňátko vymáhat. No připadá mi to jako velice nečestné jednání, co myslíte vy?
I ústní smlouva je platná, jenže se jaksi hůře dokazuje. Nicméně, i kdyby jste to měla na papíře, půjdete k soudu? Nevyplatí se. Holt paní nedrží slovo. Množí bez papírů, chce si vydělat, psí frčí, to by byla hloupá, kdyby se zbavila fenky. A nebo ví, že na ní chcete množit vy. Co já vím.
Chtěla jsem po mém pejskovi jedno štěňátko...vážně se tu budeme dohadovat o množení psů? U jiných zvířat se toto tolik neřeší a i pes s PP neznamená že bude stoprocentně zdravý. Je plno genetických vad které mohou nastat a ani se netestují. A o toto plemeno je velmi velký zájem a získat štěně od chovatele je kolikrát skoro nemožné.
Ještě jsme tedy měli domluvené jedno krytí, no to ale nevím jestli se povede jelikož si fenka psa nechce připustit a ještě nikdy nekryla, ale kdyby to krytí vyšlo raději bych chtěla od ní, jelikož vím že je opravdu australanka (tak jako náš pejsek) a měly by štěňátka i vyšetření na gen.).
Ta první fenka vypadala že má v sobě pravděpodobně i kousek borderky :).
No ale jelikož je velká šance že se krytí nepovede, chtěla jsem peníze z prodeje štěňátka použít na koupi nového. Jen si myslím, že majitelka fenky chce z toho vytřískat co nejvíce, teď když cena i nepapírových štěňat šla cca o 10 000,- nahoru,tak si vymyslela takovouto výmluvu :).
Jinak pejska máme u rodinného domu s hektarovou zahradou. Takže jak nás paní osočovala, že by snad štěňátko nešlo do dobrých rukou je myslím si absolutně mimo mísu.
ellie274
napsal(a):
Chtěla jsem po mém pejskovi jedno štěňátko...vážně se tu budeme dohadovat o množení psů? U jiných zvířat se toto tolik neřeší a i pes s PP neznamená že bude stoprocentně zdravý. Je plno genetických vad které mohou nastat a ani se netestují. A o toto plemeno je velmi velký zájem a získat štěně od chovatele je kolikrát skoro nemožné.
Ještě jsme tedy měli domluvené jedno krytí, no to ale nevím jestli se povede jelikož si fenka psa nechce připustit a ještě nikdy nekryla, ale kdyby to krytí vyšlo raději bych chtěla od ní, jelikož vím že je opravdu australanka (tak jako náš pejsek) a měly by štěňátka i vyšetření na gen.).
Ta první fenka vypadala že má v sobě pravděpodobně i kousek borderky :).
No ale jelikož je velká šance že se krytí nepovede, chtěla jsem peníze z prodeje štěňátka použít na koupi nového. Jen si myslím, že majitelka fenky chce z toho vytřískat co nejvíce, teď když cena i nepapírových štěňat šla cca o 10 000,- nahoru,tak si vymyslela takovouto výmluvu :).
Jinak pejska máme u rodinného domu s hektarovou zahradou. Takže jak nás paní osočovala, že by snad štěňátko nešlo do dobrých rukou je myslím si absolutně mimo mísu.
Štěně AUO bez PP se dnes prodává i kolem 20 000 tis.
To si jako myslíte, že vám dá někdo balík za to, že si Váš bezpapírák vrzne...?
Za to nekryjí v ČR ani plně testovaní psi s PP, tak se vraťte zpatky na zem!
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Štěně AUO bez PP se dnes prodává i kolem 20 000 tis.
To si jako myslíte, že vám dá někdo balík za to, že si Váš bezpapírák vrzne...?
Za to nekryjí v ČR ani plně testovaní psi s PP, tak se vraťte zpatky na zem!
Neříkám aby mi dala balík, ale aby dodržela dohodu a dala nám jedno štěně z vrhu :).
ellie274
napsal(a):
Neříkám aby mi dala balík, ale aby dodržela dohodu a dala nám jedno štěně z vrhu :).
Chápete, že v dnešní době se štěně za krytí už nedává ani v PP chovu - pokud chce majitel krycího psa štěně, tak dává chovateli doplatek, protože ty krycí poplatky jsou daleko nižší, než současná tržní cena štěňat.
U bezpapíráků se vždycky krylo tak za 1000 - 2000 Kč, tak proč si myslíte, že Vám nekdo dá jen tak štěně zadarmo (ty 2000 totiž nejsou ani naklady na odchov).
Prostě se potkaly dvě ...., ale jedna byla chytřejší 🤫
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Chápete, že v dnešní době se štěně za krytí už nedává ani v PP chovu - pokud chce majitel krycího psa štěně, tak dává chovateli doplatek, protože ty krycí poplatky jsou daleko nižší, než současná tržní cena štěňat.
U bezpapíráků se vždycky krylo tak za 1000 - 2000 Kč, tak proč si myslíte, že Vám nekdo dá jen tak štěně zadarmo (ty 2000 totiž nejsou ani naklady na odchov).
Prostě se potkaly dvě ...., ale jedna byla chytřejší 🤫
Můžu ještě poprosit o důvod tohoto nárůstu ceny. Štěňátka se teď musí nově i načipovat + lidé si v období kovidu daleko více pořizují psi, protože na ně na home officu mají více času? Proč do nedávné doby to byla normální praktika, že majitel psa si vzal jedno štěňátko z vrhu a dnes už to tak není? S paní jsme byly původně domluvené, že si vezmeme štěňátko a zaplatíme poplatky za očkování + čip...
ellie274
napsal(a):
Můžu ještě poprosit o důvod tohoto nárůstu ceny. Štěňátka se teď musí nově i načipovat + lidé si v období kovidu daleko více pořizují psi, protože na ně na home officu mají více času? Proč do nedávné doby to byla normální praktika, že majitel psa si vzal jedno štěňátko z vrhu a dnes už to tak není? S paní jsme byly původně domluvené, že si vezmeme štěňátko a zaplatíme poplatky za očkování + čip...
Ano, může za to covid - lidi se doma nudí, chtějí mít pokoj od dětí, takže mnohonásobně vzrostla poptávka po psech a ceny se vyšplhaly do nesmyslných částek. Bohužel je poptavka tak vysoká, že lidi ty psy kupují i za tyhle přehnané ceny.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ano, může za to covid - lidi se doma nudí, chtějí mít pokoj od dětí, takže mnohonásobně vzrostla poptávka po psech a ceny se vyšplhaly do nesmyslných částek. Bohužel je poptavka tak vysoká, že lidi ty psy kupují i za tyhle přehnané ceny.
Já si myslím že ta bublina brzo praskne.. Poptávka taky zvýšuje nabídku a v současné době mi přijde že má štěňata každá fena co má vaječníky. V našem "plemeni" už to prasklo a nabídka začíná převyšovat poptávku..
marushka
napsal(a):
Kašlete na to, našetřete si na papiraka a kupte si jej a chovejte na něm (po uchovnění).
Když já asi ani papíráka nechci....skoro všichni papíráci mají kupírované ocasy a mě se to hrozně nelíbí :/. Chci aby se pejsek mohl normálně vyjadřovat a k tomu ten ocas přeci slouží.
ellie274
napsal(a):
Když já asi ani papíráka nechci....skoro všichni papíráci mají kupírované ocasy a mě se to hrozně nelíbí :/. Chci aby se pejsek mohl normálně vyjadřovat a k tomu ten ocas přeci slouží.
Dá se sehnat i štěně s pp s ocasem, jen ho musíte mit zarezervované a zazálohované dopředu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ellie274
napsal(a):
Jestli je jediný důvod kupírovaný ocas, tak si nemyslím, že je takový problém domluvit, že vaše štěně kupírovat nebudou. Asi možná po uhrazení nějaké nevratné zálohy, ale nemyslím si, že by to bylo neproveditelné.

pockejte - australaci se kupiruji ??
Kriste pane.... množíte bezpapíráky, silně pochybuju, že z peněz za krytí odvádíte daně, tak si sakra nestěžujte... Díky vám je na světě další hromada voříšků, ze kterých budou nešťastní jejich naivní (nebo blbí) majitelé a odnesou to zase jen ti psi. Vaši blbost a nenažranost....
Sama píšete, že jedna z fen má v sobě možná cosi z bocky, další je bůhvíjaká, další se nechce ani nechat nakrýt.... Tak seberte rozum do hrsti, psa nechte vykastrovat a vykašlete se na to. Pokud chcete chovat, našetřete si jako my všichni a pořiďte si psa s PP. Chovejte pod FCI, odvádějte daně z příjmu, dělejte všechno oficiálně. Pak se vám tohle nestane, protože pak budete mít páku - všechny vrhy s PP se přiznávájí, hlásí na klubech a vy byste v tuhle chvíli mohla oslovit klub, ČMKU a třeba klidně i rovnou FCI, že chovatelka feny nedodržela podmínky krytí se kterými souhlasila - i ústně. Takhle máte prostě smůlu a tečka. Ostatně - tím, že jste té podvodnici nakryla se chováte stejně jako ona - podvádíte a ještě k dalšímu podvodu napomáháte.... Tak vás to třeba alespoň poučí a proberete se....

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ano.
Menší část se jich rodí přirozeně bezocasá a zbytek se kupíruje.
vidam australaky s ocasem teda bezne.
nemam pocit, ze by se v PP chovu kupirovali ti, co se rodi s ocasem

aneleh
napsal(a):
Já kupíruju všechno - ať se narodí s plným nebo částečným, ocas jde prostě pryč....
to jsem teda netusila, tady fakt behavaji ocasati

Agnes1
napsal(a):
Uši se kupírovat nesmí a ocas ano?
To je děs, co :-) ohromně logické. Přitom potřebné je to leda u loveckých a ty zrovna nějak nekupírují. Psovi chybí kus páteře, kormidlo, komunikace,.. ale že mu ustřihnu kousek boltce, to hrozně vadí.
Australák je americký pes, tam je to všechno jinak a tento se rodí i "bez ocasu", ale pravidla u nás? Na hlavu.

napsal(a):
To je děs, co :-) ohromně logické. Přitom potřebné je to leda u loveckých a ty zrovna nějak nekupírují. Psovi chybí kus páteře, kormidlo, komunikace,.. ale že mu ustřihnu kousek boltce, to hrozně vadí.
Australák je americký pes, tam je to všechno jinak a tento se rodí i "bez ocasu", ale pravidla u nás? Na hlavu.
vždyť ohaři se kupírují... akorát ne na krátko, právě proto, aby to kormidlo pořád měli, ale aby se omezilo riziko nehojícího se poranění konce ocasu.