Milí iFAUŇÁCi!
Vím, že to sem opět tématicky nepatří, ale napadla mě jedna věc. Nemám zatím program na ty dny volna 5. a 6.7. Není tu náhodou někdo z těch zasažených vesnic? Nebo nemáte tam někdo třeba příbuzné či přátele???
Já nemohu fyzicky pomoct, to mi zdraví nedovolí... Ale napadlo mě, že bych nakoupila plné auto třeba baleného pití nebo jídla - nevím, co je teď potřeba - zajela tam...a mně je jedno, komu to věnuji. Přesto se ptám, zda nevíte o někom konkrétním...?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Co vím, tak je tam nějaký koordinační štáb. Do oblasti se má jezdit a cokoliv vozit až po domluvě. Tedy něco takového říkali v televizi. Oni moc nechtějí, aby se tam motaly osobáky i s tou nejlepší vůlí.
Některé info třeba tady : https://www.svetandroida.cz/tornado-jizni-morava-sbirky-pomoc-kontakty/

Jani, oni potřebují hlavně peníze, protože útulek byl úplně zničen. My od retrívrů jsme poslali společně 15 tis. a pořádali jsme aukci, kde se vybralo cca 120 tis.
Pokud chceš nakoupit nějaké potřeby a zavézt je přímo na místo, tak potřebují hlavně teplé jídlo a přivézt přímo do domů, ne do kulturáku, oni si tam pro to nemají čas chodit. Někdy nechtějí policisti pouštět auta do vesnic, aby neblokovaly techniku, ale dá se domluvit, případně odkázat přímo na adresu, že tam jedete. Kdybys chtěla přímo telefon na někoho, tak se pokusím zjistit.
Včera jsme jeli po D2 kolem Nebyl to příjemný pohled Viděla jsem cedule, které navádějí lidi do takového družstva, kde je sklad materiálu na pomoc. Asi by tě Jani s tím poslali tam. Jiný ukazatel odesílal všechna auta s dobrovolníky na nějaké odstavné parkoviště do Břeclavi. Ne, neznám z toho konce světa nikoho, teď bych tak řekla...naštěstí

napsal(a):
Co vím, tak je tam nějaký koordinační štáb. Do oblasti se má jezdit a cokoliv vozit až po domluvě. Tedy něco takového říkali v televizi. Oni moc nechtějí, aby se tam motaly osobáky i s tou nejlepší vůlí.
Některé info třeba tady : https://www.svetandroida.cz/tornado-jizni-morava-sbirky-pomoc-kontakty/
Ne, na štáby není dobré se spoléhat, tam levá ruka neví, co dělá pravá. Jídlo, které zbyde přímo v KD, se večer vyhazuje, přitom lidi na střechách nemají co jíst.
napsal(a):
Ne, na štáby není dobré se spoléhat, tam levá ruka neví, co dělá pravá. Jídlo, které zbyde přímo v KD, se večer vyhazuje, přitom lidi na střechách nemají co jíst.
Tak mám dvě nová infa: koordinace pomoci přímo na místě prý tragická - odjeli tam známí, vzali si D a prostě tam přijeli fyzicky makat a prý nějaká koordinace pomoci fakt špatná .
A mně se pošesté během 6 týdnů polámalo auto , takže pomohu penězi, odjet TEĎ nemůžu... Od těch známých mám info, že prý právě třeba pití a jídla je již dostatek, že teď stojí hlavně o tu fyzickou pomoc a tu nabídnout nemohu. Bohužel...
Jinak děvčata, děkuji i za info od vás; Ali, kdyžtak bych se na Tebe obrátila SZ...ale na webovkách LF MU už máme uvedeno, že jsme spustili finanční sbírku. Další varianta je poslat něco na Červený kříž...i když vždy mě víc potěší, když vím, komu konkrétně pomůžu, event. když si i můžu vybrat, komu či čemu pomoci.

fikovnice
napsal(a):
Tak mám dvě nová infa: koordinace pomoci přímo na místě prý tragická - odjeli tam známí, vzali si D a prostě tam přijeli fyzicky makat a prý nějaká koordinace pomoci fakt špatná .
A mně se pošesté během 6 týdnů polámalo auto , takže pomohu penězi, odjet TEĎ nemůžu... Od těch známých mám info, že prý právě třeba pití a jídla je již dostatek, že teď stojí hlavně o tu fyzickou pomoc a tu nabídnout nemohu. Bohužel...
Jinak děvčata, děkuji i za info od vás; Ali, kdyžtak bych se na Tebe obrátila SZ...ale na webovkách LF MU už máme uvedeno, že jsme spustili finanční sbírku. Další varianta je poslat něco na Červený kříž...i když vždy mě víc potěší, když vím, komu konkrétně pomůžu, event. když si i můžu vybrat, komu či čemu pomoci.
Jani, klidně se ozvi, když budeš chtít.
Jinak peníze nejlepší posílat na soukromé účty konkrétních lidí. Sice dary se musí danit, ale na těch sbírkách to dlouho trvá, než se to uvolní. A ti lidi potřebují peníze hned, aby zaplatili materiál. Ne na Vánoce.
napsal(a):
Jani, klidně se ozvi, když budeš chtít.
Jinak peníze nejlepší posílat na soukromé účty konkrétních lidí. Sice dary se musí danit, ale na těch sbírkách to dlouho trvá, než se to uvolní. A ti lidi potřebují peníze hned, aby zaplatili materiál. Ne na Vánoce.
Ali, já teď makám na tom, aby mi někdo opravil auto - pravostranná světla nefungují - nejhorší je to samozřejmě u blinkrů....s tím se v podstatě nedá jezdit. Pokud se zadaří, tak bych tam klidně zajela a dala bych klidně i peníze z ruky do ruky tomu, kde uvidím, že mají zbořený barák. Já ani nemám internetové bankovnictví, takže by to takto pro mě bylo i nejlepší. V legislativě se nevyznám, ale tak snad by peníze ti lidé přijali. Nebo tomu útulku, těm se též peníze budou určitě hodit.

fikovnice
napsal(a):
Ali, já teď makám na tom, aby mi někdo opravil auto - pravostranná světla nefungují - nejhorší je to samozřejmě u blinkrů....s tím se v podstatě nedá jezdit. Pokud se zadaří, tak bych tam klidně zajela a dala bych klidně i peníze z ruky do ruky tomu, kde uvidím, že mají zbořený barák. Já ani nemám internetové bankovnictví, takže by to takto pro mě bylo i nejlepší. V legislativě se nevyznám, ale tak snad by peníze ti lidé přijali. Nebo tomu útulku, těm se též peníze budou určitě hodit.
..ja to poresila tak, ze můj kolega byl pomáhat na místě a poslal mi číslo účtu paní u které pomáhali....
Spousta sbírek jede přes https://www.donio.cz/ a tam je jistota, že to dostanou konkrétní rodiny.
Osobně se přimlouvám za to, abyste si vybrali sbírky, kde je méně peněz. Určitě potřebují všichni, ale někteří mají několik milionů, zatímco jiní pár set tisíc.
Útulku v Hodoníně se dá přispět na účet ZOO Hodonín - jsou v jednom. Kdyby byl zájem, našla bych jejich účet.
A co se týče přímé pomoci na místě, tak přímo k barákům třeba nemusí pustit nebo je tam lidi dost, nicméně spousta strašnýho bordela je kolem vesnic v polích a i když je to "nevděčná" práce, taky je potřeba udělat...

Účet na útulek je 6535671/0100.

Já už teda nějaký peníze posílala.....ale útulku ještě pošlu.
Sice nemůžu dát žádnou významnou částku, ale tak snad každá koruna dobrá.

napsal(a):
Já už teda nějaký peníze posílala.....ale útulku ještě pošlu.
Sice nemůžu dát žádnou významnou částku, ale tak snad každá koruna dobrá.
Přesně jako Vy sardullah, už jsem něco poslala a chystám se poslat ještě útulku a díky za číslo účtu lidem zde 👍🌷

fikovnice
napsal(a):
Mám to podobně, ale tentokrát jsme s manželem dali na doporučení a poslali finanční příspěvek. Ptala jsem se u nás v Adře, probíhá tam i materiální sbírka, ale ta je prý myšlena tak, aby lidi přinesli použitelný materiál, který jim leží doma. Že se to může hodit při opravách. Jinak je ale prý lepší poslat peníze, aby se mohlo dokoupit přesně to, co je třeba.

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Děkuji za číslo útulku také ještě pošlu.
Posílali jsme s dětma do zoo v Hodoníně
Pro lidi máme ve vesnici sbírku peněz, něco posílala obec.
Verim, že každá koruna od spousty lidí dá sumu, která pomůže ❤️
Ježíš...ještě ta zoo, na tu jsem myslela mezi prvními a pak mi ti nějak vypadlo...díky za připomenutí.
Verim, že každá koruna od spousty lidí dá sumu, která pomůže ❤️
To si říkám taky...když malopřispěvatelů jako jsem já bude moc moc moc, tak se z toho nějaká slušná sumička poskládá.
koordinace pomoci přímo na místě prý tragická - odjeli tam známí, vzali si D a prostě tam přijeli fyzicky makat a prý nějaká koordinace pomoci fakt špatná
Situace tam je tragicky zoufalá.
Potřebují řemeslníky. Pokrývače, tesaře, elektrikáře ap.
Mám tam rodinu. Zasáhlo je to všechny, dost,
ale ne fatálně. Zvládají to , pomáhají si přátelé
a přes všechnu tu hrůzu i sousedi mezi sebou.
Peníze. Já bych dala konkrétním postiženým.
rapotacka11
napsal(a):
koordinace pomoci přímo na místě prý tragická - odjeli tam známí, vzali si D a prostě tam přijeli fyzicky makat a prý nějaká koordinace pomoci fakt špatná
Situace tam je tragicky zoufalá.
Potřebují řemeslníky. Pokrývače, tesaře, elektrikáře ap.
Mám tam rodinu. Zasáhlo je to všechny, dost,
ale ne fatálně. Zvládají to , pomáhají si přátelé
a přes všechnu tu hrůzu i sousedi mezi sebou.
Peníze. Já bych dala konkrétním postiženým.
Já to chápu. Že i ta koordinace je v zoufalé situaci těžko řiditelná. Nebyla to kritika, jen popis situace... Pokud bych tam v blízkém budoucnu jela osobně, kdyžtak bych Vám napsala SZ a Vy byste mi mohla dát kontakt na někoho hodně potřebného? Šlo by se takto event., prosím, domluvit? Padají ty dny 5. a 6.7. kvůli autu.
Je ale možné, že tam nepojedu vůbec a pomůžu tak jako ostatní - na dálku penězi.
Peníze na pomoc - exekutorům?
Nevěřil jsem svým očím, když jsme četl příspěvek v Parlamentních listech, že v případě, že je rodina, postižená tornádem, v exekuci, dostane naše peníze, tedy od nás, kteří jsme pomohli, exekutor!
„Zdá se však, že někteří lidé by o darované peníze mohli přijít. Vedle tornáda je totiž v minulosti navštívil i exekutor. Podle informací Českého rozhlasu je až 300 rodin zasažených tornádem v exekuci, a mohou kvůli tomu přijít jak o materiální, tak o finanční pomoc“, řekl hejtman jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU/ČSL).
(tohle je hnus)

Mně přijde hnus i zdanit těm lidem peníze, které dostali darem, těmi 15%. Schillerova prý prohlásila, že danit se nebudou peníze, které byly poslány na veřejné sbírky. O přímých darech ani slovo. Ovšem sliby chyby, přímo z místa vím, že ti postižení zatím ani tu slíbenou akutní pomoc ve výši tuším 57 tis. nedostali.
Před chvilkou z FB
U nás dělali hasiči hmotnou sbírku, vezla jsem jim plné auto.
Naštěstí nejeli do toho sladu v Hodoníně, ale přímo na místo.
Paní, co jí pořádala, byla úplně rozzuřená, protože z těch skladů ti lidé nic nemají.
Tak mohli řidiči utrhat ruce! Otočili se šestkrát. Ještě jim jel koupit plné auto vody!
Také jel znova do toho skladu, že naloží plné auto a odveze jim to, nic mu nedali,
že si pro to musí přijet z těch vesnic! Proboha čím, když přišli i o auta!
Já přijela domů tak nas ..ná, že to nemůžu ani vypovědět! To je neskutečný!
Poslala jsem samozřejmě i peníze a pak se v tv dozvím, že je dávají obcím, místo přímo lidem?
Do perdele, o infrastrukturu se má postarat stát a ne to platit se sbírky pro lidi!
To je neskutečné, vždyť se vybrala miliarda, za kterou by byly postaveny a opraveny VŠECHNY DOMY!
Takže se přiznám, že to bylo naposledy, je to stejné, jako při povodních!
z FB
(neověřeno a předchozí příspěvek taky neověřeno)
Důležitá zpráva pro dobrovolníky a všechny zasahující složky:
Všichni, kdo jste od začátku chodili na obědy v obcích Pánov a Lužice, tak tyto obědy jsou z Mutěnic
od kolektivu penzionu U Urbana.
Od začátku vaří a dováží 400 ( první dva dny, kdy se ještě nevědělo a katastrofě v Pánově)
a další dny 600 obědů (polévka + hlavní jídlo), vše zdarma a zatím i bez podpory Jihomoravskèho kraje.
Zdarma poskytují i několik lůžek pro lidi, co nemůžou být ve svých domech a pro dobrovolníky, také zdarma.
Všichni si tady děkujeme navzájem a nejspíš nikoho znáš by nenapadlo, že zaslouží velké poděkování i kuchaři,
kteří spí už několik dnů pouze 3 hod., aby vše stihli nachystat a navařit.
My jsme se o nich včera večer dozvěděli náhodou, protože nám poskytli ubytování a my jsme je večer šli podpořit do penzionu. Při této příležitosti bychom je vám všem rádi představili a večer jsme jim i osobně za vás všechny poděkovali🙏♥️👏🍀
Pokud budete moct, podpořte je návštěvou, nákupem vín, nebo jinak pokud vás něco napadne.
Ještě přidám jeden rozdíl, mezi přístupem podnikatelů v Praze a zde na jižní Moravě...
Při Covidu vařil Pohlreich se "svými" kolegy z jiných restaurací pro IZS. Reklama několikrát denně na rádiu Impuls, v různých pořadech v Tv, transparentní účty, kam mohli lidi přispívat. Konečné vyúčtování, kde by uvedli případný zisk z této jejich akce nikde neproběhlo.
Tady se vaří 600 obědů zdarma každý den, bez reklamy, bez podpory médií ♥️
To přeci nemůžeme nechat bez odezvy 🙏🙏🙏
Odkaz na penzion: ❤️https://www.facebook.com/Penzion-u-Urbana-350416468335815/
rapotacka11
napsal(a):
Před chvilkou z FB
U nás dělali hasiči hmotnou sbírku, vezla jsem jim plné auto.
Naštěstí nejeli do toho sladu v Hodoníně, ale přímo na místo.
Paní, co jí pořádala, byla úplně rozzuřená, protože z těch skladů ti lidé nic nemají.
Tak mohli řidiči utrhat ruce! Otočili se šestkrát. Ještě jim jel koupit plné auto vody!
Také jel znova do toho skladu, že naloží plné auto a odveze jim to, nic mu nedali,
že si pro to musí přijet z těch vesnic! Proboha čím, když přišli i o auta!
Já přijela domů tak nas ..ná, že to nemůžu ani vypovědět! To je neskutečný!
Poslala jsem samozřejmě i peníze a pak se v tv dozvím, že je dávají obcím, místo přímo lidem?
Do perdele, o infrastrukturu se má postarat stát a ne to platit se sbírky pro lidi!
To je neskutečné, vždyť se vybrala miliarda, za kterou by byly postaveny a opraveny VŠECHNY DOMY!
Takže se přiznám, že to bylo naposledy, je to stejné, jako při povodních!
Hmmm, toto je síla! Jenže, jak se k těm jednotlivým rodinám dostat, když auta odstavují kdesi na záchytném parkovišti...? To byl totiž přesně můj plán - nakoupit a naložit plně auto jídlem a pitím a přijet a dát to konkrétním rodinám (které neznám, ale předpokládám, že by mi řekli, zda mají o věci zájem).

No, já bych zas tak úplně všemu z fb nevěřila...

Budu vypadat jako uplnej xxxxx, kdyz Vam napisu pohled i z druhe strany?
Nas cca 13 lety pes byl od dubna po mrtvici, jeho stav byl... ruzny.
A presne vikend po tornadu bylo jasno, ze dal to nepujde... Uz se motal jen v kruhu. Mocil i kalel pod sebe... Jidlo ani piti jsme do nej nedostali jinak nez strikackou....
Chteli jsme ho nechat uspat doma... v klidu.
A - neslo to.
Vsichni veti co toto delaji byli na Morave...?!
... smutne.
Musel na to pigaro z milosti pockat dele a dele trpet... a ani to nebylo doma... proste to cele slo uplne jinak, nez by si milujici majitel pral...

napsal(a):
A presne vikend po tornadu bylo jasno, ze dal to nepujde... Uz se motal jen v kruhu. Mocil i kalel pod sebe... Jidlo ani piti jsme do nej nedostali jinak nez strikackou....
A - neslo to.
... smutne.
Musel na to pigaro z milosti pockat dele a dele trpet... a ani to nebylo doma... proste to cele slo uplne jinak, nez by si milujici majitel pral...
Je mi líto Vaší ztráty.
A.. věřím, že "ochota" pomoct druhému se někde počítá a vrací se jako bumerang.

napsal(a):
A - neslo to.
... smutne.
Já se bl.bě zeptám : Kde byl váš "dvorní" veterinář ? Přece za 13 let pejska.......
Od roku 88 chodím k jednomu veterináři ( s malými výjimkami ), teď už ordinaci převzala dcera......a jsem přesvědčená, kdyby došlo na nejhorší, že pomůže.

Pak já a Xerxovi máme neobyčejnou kliku.

napsal(a):
A - neslo to.
... smutne.
sorry, ale veti na Morave normalne funguji...

Victoria není z Moravy a nemá psy od štěněčího věku, příspěvek chtěl říct, že všichni, kterým řekla, "byli" na Moravě.
V., buďte v klidu, je to heslo pro "jsem pod vobraz" a v pondělí budu brečet skrz slinivku.

napsal(a):
No, já bych zas tak úplně všemu z fb nevěřila...
Ve skupině Pomoc Hodonínsku a Břeclavsku si člověk počte, různý informace, různý osobní postřehy. Každý to vidí ze svýho pohledu. A řeší se tam všechno možný. I to, že někteří už chtějí svůj dar vrátit, protože se vybralo dost a k potřebným se to pořád nedostalo.

napsal(a):
Tak a teď co si člověk má myslet.
https://aeronet.cz/news/video-stala-se-ceska-republika-v-oblasti-brna-svedkem-nepovedene-aplikace-radiofrekvencni-modifikace-pocasi-za-pomoci-satelitu-na-stacionarni-draze-objednavka-na-vice-deste-skoncila-vznikem-tornada/
Aeronetu přece nemůžete věřit ani dobrý den!

napsal(a):
Ve skupině Pomoc Hodonínsku a Břeclavsku si člověk počte, různý informace, různý osobní postřehy. Každý to vidí ze svýho pohledu. A řeší se tam všechno možný. I to, že někteří už chtějí svůj dar vrátit, protože se vybralo dost a k potřebným se to pořád nedostalo.
Já bych chtěla svůj peněžní dar vrátit v případě, že by ho měli schlamstnout exekutoři.
Jinak, ano, počtete si. Informace jsou mnohdy protichůdné.

napsal(a):
Já bych chtěla svůj peněžní dar vrátit v případě, že by ho měli schlamstnout exekutoři.
Jinak, ano, počtete si. Informace jsou mnohdy protichůdné.
Někteří tam právě psali, že poslali peníze už v začátku a byly to všechny jejich úspory. To chápu, že je to štve, když vidí, jak to probíhá. Proto je asi opravdu lepší počkat, nejednat impulzivně a pořádně si to promyslet.
Já musím zmínit, že mě hrozně moc překvapilo, ať už je to jak chce, kolik lidí tam přijelo pomáhat a jak všichni makali. Byli jsme v Mikulčicích, kousek od hřbitova, který taky skončil v dezolátním stavu.

napsal(a):
Někteří tam právě psali, že poslali peníze už v začátku a byly to všechny jejich úspory. To chápu, že je to štve, když vidí, jak to probíhá. Proto je asi opravdu lepší počkat, nejednat impulzivně a pořádně si to promyslet.
Já musím zmínit, že mě hrozně moc překvapilo, ať už je to jak chce, kolik lidí tam přijelo pomáhat a jak všichni makali. Byli jsme v Mikulčicích, kousek od hřbitova, který taky skončil v dezolátním stavu.
Poslat všechny své úspory? Lidi by měli přemýšlet. Já jsem poslala taky brzy, na transparentní účet, který není prezentován v médiích. Doufám, že se moje pomoc k potřebným dostane. To rozdělování asi není úplně jednoduché, ze sbírek se platí i různé potřebné věci, PHM, atd.
napsal(a):
Tak a teď co si člověk má myslet.
https://aeronet.cz/news/video-stala-se-ceska-republika-v-oblasti-brna-svedkem-nepovedene-aplikace-radiofrekvencni-modifikace-pocasi-za-pomoci-satelitu-na-stacionarni-draze-objednavka-na-vice-deste-skoncila-vznikem-tornada/
Jivo, aeronet je znama dezinformacni stranka. Opravdu tomu neverte. (Viz: https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Aeronet.cz )
Na rychlo jsem na ten clanek nakoukla a co me prastilo do oci - ty zahadne kruhy na radarovem snimku - to je jev, ktery zpusobuje ten radar samotny, diky kteremu ty srazky vubec vidite. Je to proste nedokonalost technologie, ktera se ukazuje za urcitych podminek (vysvetleni napr. zde: https://www.meteopress.cz/vysvetleni/kruhy-na-radaru-jak-a-proc-vznikaji/#:~:text=Radarov%C3%BD%20sn%C3%ADmek%20z%20hladiny%20s,paprskem%20skrz%20tzv.%20bright%20band.&text=%C4%8C%C3%ADm%20v%C4%9Bt%C5%A1%C3%AD%20je%20%C3%BAhel%20naklopen%C3%AD,vznikne%20kolem%20radaru%20v%C3%ADce%20kruh%C5%AF. ).
No a pak tam zminuji podivne vypadajici "bublinkovite mraky" - tak to je proste dilo prirody, specialni typ mraku oznacovany "mammatus", ktery se typicky vytvari pod kovadlinou bourkoveho mraku ve stadiu rozpadu. Tedy pri (potazmo po) bource.

boikana
napsal(a):
Jivo, aeronet je znama dezinformacni stranka. Opravdu tomu neverte. (Viz: https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Aeronet.cz )
Na rychlo jsem na ten clanek nakoukla a co me prastilo do oci - ty zahadne kruhy na radarovem snimku - to je jev, ktery zpusobuje ten radar samotny, diky kteremu ty srazky vubec vidite. Je to proste nedokonalost technologie, ktera se ukazuje za urcitych podminek (vysvetleni napr. zde: https://www.meteopress.cz/vysvetleni/kruhy-na-radaru-jak-a-proc-vznikaji/#:~:text=Radarov%C3%BD%20sn%C3%ADmek%20z%20hladiny%20s,paprskem%20skrz%20tzv.%20bright%20band.&text=%C4%8C%C3%ADm%20v%C4%9Bt%C5%A1%C3%AD%20je%20%C3%BAhel%20naklopen%C3%AD,vznikne%20kolem%20radaru%20v%C3%ADce%20kruh%C5%AF. ).
No a pak tam zminuji podivne vypadajici "bublinkovite mraky" - tak to je proste dilo prirody, specialni typ mraku oznacovany "mammatus", ktery se typicky vytvari pod kovadlinou bourkoveho mraku ve stadiu rozpadu. Tedy pri (potazmo po) bource.
Díky za vysvětlení,to já jen, že jsem na to narazila