Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.8.2021 11:28
nikdonevi

XXX.XXX.104.189

Dobrý den, máte někdo zkušenosti s tímto onemocněním? Četla jsem hodně článků na braní léků na štítnou žlázu, kde se samozřejmě časem museli dávky zvyšovat, existuje nějaká přírodní cesta? Bylinky? Nebo je nějaká možnost jak tu žlázu opět nastartovat? Čím to je? Jedná se o 5 letou fenu. posílám výsledky vyšetření.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.8.2021 12:01

nikdonevi napsal(a):
Dobrý den, máte někdo zkušenosti s tímto onemocněním? Četla jsem hodně článků na braní léků na štítnou žlázu, kde se samozřejmě časem museli dávky zvyšovat, existuje nějaká přírodní cesta? Bylinky? Nebo je nějaká možnost jak tu žlázu opět nastartovat? Čím to je? Jedná se o 5 letou fenu. posílám výsledky vyšetření.

Ne, jiná než substituční léčba není. Při cukrovce si taky musíte doživotně píchat inzulín.

4.8.2021 12:36
nikdonevi

XXX.XXX.104.189

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ne, jiná než substituční léčba není. Při cukrovce si taky musíte doživotně píchat inzulín.

dočetla jsem se, že to může být způsobeno nedostatkem jódu ve stravě, tato fena byla krmena převážně řeznickým odpadem, kuřecí, hovězí, vepřové, nedostávala žádné doplňky, rybu měla tak možná 3x za rok, nedostávala ani žádný například lososový olej, nic s obsahem jódu. Objevilo se to teď, v 5 letech, asi si nedokážu představit autoimunitní onemocnění, jak se to najednou stane? Kdyby tuto vadu měla vrozenou, potýkala by se s tím již ve štěněčím či mladém věku?

4.8.2021 12:46
assil

XXX.XXX.121.3

nikdonevi napsal(a):
dočetla jsem se, že to může být způsobeno nedostatkem jódu ve stravě, tato fena byla krmena převážně řeznickým odpadem, kuřecí, hovězí, vepřové, nedostávala žádné doplňky, rybu měla tak možná 3x za rok, nedostávala ani žádný například lososový olej, nic s obsahem jódu. Objevilo se to teď, v 5 letech, asi si nedokážu představit autoimunitní onemocnění, jak se to najednou stane? Kdyby tuto vadu měla vrozenou, potýkala by se s tím již ve štěněčím či mladém věku?

Autoimunitní onemocnění se vám může poštěstit kdykoliv, takže tipuju, že u psa to bude podobný. Já už nejsem nejmladší a jedno takový veselý autoimunitní onemocnení se mi poštěstilo letos. Stane se to prostě zničehonic, no mě teda doktorka tvrdila, že ze stresu.
U štítky bych s jodem nexperimentovala, ono i to dávkování prášků se musí vyladit u každého jedince, jak by se to dělalo u jodu si nedovedu představit.

4.8.2021 13:08

nikdonevi napsal(a):

To krmení mi nepřipadá tak hrozné, při běžné stravě nedostatek jódu nehrozí ani u lidí. Kdyby měla vadu vrozenou, tak by se nejspíš takového věku bez léčby nedožila. Zkuste na netu pohledat kretenismus u štěňat. A jak píše assil, autoimunitní onemocnění nezáleží na věku.

4.8.2021 13:16

nikdonevi napsal(a):

Jsem v podobné situaci, zítra jdeme na kontrolní odběr a pak nejspíše nastoupí tabletky euthyroxu...taky jsem se divila, že mám stejného psa jako toho předešlého, teď v přibližně podobném věku 6-7 let a je to tu asi zase....akorát jsme teď na to přišli brzo,při preventivním odběru. Je téměř jisté, že bude brát doživotně euthyrox nebo něco jiného, ale když se lék správně nastaví, budeme/ budete chodit pravidělně na kontroly, tak to pejskům pomůže a rozdíl v chování psa je možný vidět vcelku brzy- je to individuální. Neléčená snížená funkce působí negativně v podstatě na celý organismus. Nejvíc podle mne, jakožto laika, působí toto onemocnění na srdce. Tak radši berte léky, pokud Vám je veterinář dá.
Takové jsou mé zkušenosti s předchozím psem.

4.8.2021 13:28

se omlouvám za OT, ale toto mi nedá:

chybí ti tam 1. typu, jinak je to blud.....právě u 2. typu lze vystačit i jen s dietou (samozřejmě dle stavu)

4.8.2021 14:39
nikdonevi

XXX.XXX.104.189

no a co dědičnost? znám všechny sourozence feny, všichni jsou ok. může se ta štítná žláza dědit? o rodičích feny zprávy nemám.

4.8.2021 17:20

se omlouvám za OT, ale toto mi nedá:

chybí ti tam 1. typu, jinak je to blud.....právě u 2. typu lze vystačit i jen s dietou (samozřejmě dle stavu)

Souhlasím, chtěla jsem napsat I. typu, ale nechtěla jsem to komplikovat. Příště budu přesnější.

4.8.2021 17:20

nikdonevi napsal(a):
no a co dědičnost? znám všechny sourozence feny, všichni jsou ok. může se ta štítná žláza dědit? o rodičích feny zprávy nemám.

Ne.

4.8.2021 17:26
nikdonevi

XXX.XXX.104.189

tady jsem našla článek, jak fena, co má špatnou štítnou žlázu měla normálně štěňata, takže se na takových fenách/psech normálně chová?

4.8.2021 17:31

nikdonevi napsal(a):
tady jsem našla článek, jak fena, co má špatnou štítnou žlázu měla normálně štěňata, takže se na takových fenách/psech normálně chová?

doporuceni je na takovych zviratech nechovat - dedicnost byla potvrzena

4.8.2021 18:24

hypotyreóza je dědičná. nebo možná sklony k ní. ale je tam plemenná predispozice a když člověk v plemeni chvilku je a dozví se i věci, které by se jinak nedozvěděl, tak v liniích je to zcela jasně vysledovatelné.

4.8.2021 20:18
nikdonevi

XXX.XXX.104.189

četla jsem a opravdu je k tomu dědičná predispozice, což je celkem blbé, když si vezmete, že fena rodičů má první problém v 5 letech, do té doby chodila jen na očkování. V 5 letech mají feny v chovu za sebou 2 klidně 3 vrhy, ale kdyby chovatelé čekali u fen na různé nemoci do 4 až 5 let, tak je zas na první vrh pozdě. Uvidíme co ostatní sourozenci, možná to nějak blbě vychytala jen fena rodičů.

4.8.2021 21:09

nikdonevi napsal(a):
četla jsem a opravdu je k tomu dědičná predispozice, což je celkem blbé, když si vezmete, že fena rodičů má první problém v 5 letech, do té doby chodila jen na očkování. V 5 letech mají feny v chovu za sebou 2 klidně 3 vrhy, ale kdyby chovatelé čekali u fen na různé nemoci do 4 až 5 let, tak je zas na první vrh pozdě. Uvidíme co ostatní sourozenci, možná to nějak blbě vychytala jen fena rodičů.

Nejen feny, ale i samci. Když mi máma začala psa vyžírat, ale přísahala, že mu nic nedává, mazala jsem na test. TgAA negativní. Bylo mu 5 a půl let, navíc měl před krytím, naštěstí před prvním.

Pak je tu cystinurie, ta taky nastupuje později.

Spousta chovatelů právě kvůli těmto a podobným důvodům preferuje ke krytí starší psy.

4.8.2021 22:59

nikdonevi napsal(a):

na prvni vrh je pozde, ale neni duvod mit ty vrhy 3 ...
jenze to je prave o kazdem chovateli, no....

5.8.2021 11:32
nikdonevi

XXX.XXX.104.189

od rána "ležím" v různých článcích o té štítné žláze, zajímá mě ta dědičnost, velice zajímavé je, že ikdyž je to nejčastější hormonální onemocnění psů, tak na to ještě nebyl vynalezen test, kdy by se z genetického vyšetření odhalilo, zda daný jedinec má predispozici k hypotyreóze nebo ne, zvlášť když se to objevuje opravdu až okolo 5 roku života, kdy je většina psů na vrcholu chovnosti. Marně se snažím dohledat nějakou přímou souvislost, jestli fena má predispozici, má štěňata kolik třeba procent štěňat z vrhu tuto predispozici zdědí, nebo je to vázáno na pohlaví, kdy to zdědí třeba jen feny od matky, nebo psi od otce a ne od matky. Myslela jsem, že je to více probádané, zarazila mě i reakce veterináře, kdy byl úplně v pohodě, protože to má strašně moc psů a je to velmi časté onemocnění, ano sice prognóza je velice dobrá, ale jde o to, že se to zbytečně v tom chovu objevuje. Navíc jsem se dotazovala, na nástup a veterinář mi potvrdil, že pes který byl minulý rok negativní na nález T4,fT4 a THS byl za rok pozitivní takže ikdyž člověk chce psa před chovem proklepnout, tak za rok to může být úplně jinak.

5.8.2021 12:01

takže i když člověk chce psa před chovem proklepnout, tak za rok to může být úplně jinak.

ano, je to tak.
a u predisponovanych plemen se stitka testuje opakovane.
jenze -jak je to nepovinne vysetreni - zverejnuji se jen dobre vysledky
a malokdo nepouzije postizeneho psa v chovu, kdyz se mu to nehodi.

a to jeste neni nemoc, na kterou by zvirata uhynula :-(
vsak jak dopadaji dobrmani s DCM - a ani tahle nemoc neni porad povinne testovana si myslim.

5.8.2021 16:16
nikdonevi

XXX.XXX.71.255

psala jsem do genomie i Labogen a bylo mi odpovězeno, že existuje test pouze na vrozené onemocnění štítné žlázy, nikoliv na to co má fena rodičů, kdy se prostě v určitém věku rozvine autoimunitní onemocnění takže jsem se nikam nedostala, dva veterináři mi řekli, že dědičná predispozice to může a nemusí být, že to může být ze stresu (nevím o tom, že by se pes u našich měl špatně, ba naopak je členem domácnosti) a nebo nějaký skrytý zánět, který později vyvolá autoimunitní onemocnění kdekoliv v těle, a samozřejmě onemocnění té štítné žlázy může být i z nedostatku jódu, ale vzhledem k tomu že jód obsahuje, hovězí, vepřové, kuřecí i vejce tak ho asi málo neměla.

5.8.2021 18:58
nikdonevi

XXX.XXX.104.189

mamka se úspěšně spojila s chovatelkou od které má fenku a fena nedávno odchovala 6 štěňat, měla poslední vrh. Takže od matky to fena nejspíš nemá.

5.8.2021 22:21

nikdonevi napsal(a):
mamka se úspěšně spojila s chovatelkou od které má fenku a fena nedávno odchovala 6 štěňat, měla poslední vrh. Takže od matky to fena nejspíš nemá.

Máte v plánu udělat před případnou léčbou ještě kontrolní odběry? Měly by se dělat po 4 až 6 týdnech. My jsme tedy dnes na kontrolním odběru byli, jak jsem tady níže psala, že se chystáme....a už slavíme! 😀 Dnes měl můj Olík hodnotu T4 39 a přitom 20.6. měl hodnotu T4 13, 9. Hned potom jsem vzala psa k homeopatce a tak buď pomohla homeopatika na 3 týdny nebo tu špatnou hodnotu způsobil losos, kterého dostal a bylo mu po něm špatně a pak měl ještě i vyrážku asi týden, možná dýl. Vet říkala, že měl losos zřejmě hodně histaminu a že měl na něj takovou alergickou reakci. Takže tak....mám ohromnou radost🙏 a doporučuju Vám přeci jen zkusit homeopatika a udělat tu kontrolu.

5.8.2021 22:23

jednorázový odběr pouze T4 u zvířete, které má nějakou viditelnou nemoc, je zcela k ničemu, protože při nemoci hodnota štítné žlázy přirozeně klesá.

není to žádný kouzlo ani homeopatika.

5.8.2021 22:45

jednorázový odběr pouze T4 u zvířete, které má nějakou viditelnou nemoc, je zcela k ničemu, protože při nemoci hodnota štítné žlázy přirozeně klesá.

není to žádný kouzlo ani homeopatika.

Ono nebylo jisté, jestli to bylo po té alergické reakci, protože mezitím taky uplynul nějaký čas....ale vypadá to, že to tak nakonec asi bylo. K té nízké hodnotě T4 měl TSH negativní psala vet a bylo to v rámci kompletnich preventivních odběrů.
To jenom pro úplnost....homeopatika bych já takhle hned "nepopravila"
A zázraky se dějí všude... ono záleží na úhlu pohledu 😉

6.8.2021 06:36

homeopatika já popravovat budu:D

protože je to prostě hloupost, placebo.

no pokud má pes nízké T4 a nízké TSH, tak štítné žláze nic není a příčina snížení je jinde.

třeba je to i smůla, hladina během dne nevypočitatelně kolísá a to klidně i pod hodnotu, kterou považujeme tabulkově za normální.

6.8.2021 06:39

nebo to může být chrt nebo bere nesteroidy nebo prostě je jakýkoliv jiný důvod

hypotyreóza je nejčastěji chybně diagnostikované hormonální onemocnění psa, jakože ti psi dostanou léky ale nemocní nejsou :D (!)

na druhou stranu na ty chovný predisponovaný se dají hledat protilátky proti štítné žláze, předchází to hypotyreóze o pár let, takže je pak třeba fakt možný najít tříletýho a tu chovnost mu stopnout

6.8.2021 12:01
nikdonevi

XXX.XXX.104.189

Máte v plánu udělat před případnou léčbou ještě kontrolní odběry? Měly by se dělat po 4 až 6 týdnech. My jsme tedy dnes na kontrolním odběru byli, jak jsem tady níže psala, že se chystáme....a už slavíme! 😀 Dnes měl můj Olík hodnotu T4 39 a přitom 20.6. měl hodnotu T4 13, 9. Hned potom jsem vzala psa k homeopatce a tak buď pomohla homeopatika na 3 týdny nebo tu špatnou hodnotu způsobil losos, kterého dostal a bylo mu po něm špatně a pak měl ještě i vyrážku asi týden, možná dýl. Vet říkala, že měl losos zřejmě hodně histaminu a že měl na něj takovou alergickou reakci. Takže tak....mám ohromnou radost🙏 a doporučuju Vám přeci jen zkusit homeopatika a udělat tu kontrolu.

léčba byla okamžitě nasazena, už třetí den bere nejnižší dávku letrox 150 a má 1a 1/2 ráno a to samé večer, dneska jsem se k našim stavovala s nákupem a čuměla jsem jak puk, protože fena mě plná radosti vítala u branky a dřív ani nevylezla z pelecha a jen čuměla. Až si říkám, že to mělo sakra rychlý nástup. Že jí něco je, jsme pozorovali dřív, ale ona byla odjakživa klidná, po zimě líňala, pak hárala a celkově se jí srst hodně zhoršila, dostala falešku a tak jsme si říkali, že to jak se chová a ta srst je prostě z toho, jenže mě to nedalo, měla lupy, takový suchý hrbolatý nos a prostě byla až extrémně líná a za půl roku nabrala 5 kg úplně nevysvětlitelným způsobem, takže jsem naložil mamku, fenu a výsledky jsou hned v úvodním příspěvku. Jako říkám si, sakra, tak její matka v 7 letech ok, v perfektní kondici, ještě mamce včera paní poslala fotky, její sourozenci ok, v perfektní kondici a fena mamky to prostě vyžrala nebo nevím, mamka má prostě smůlu, první fena umřela na skrytý zánět dělohy, další měla rakovinu kosti, teď toto, říkala že tohle je její poslední pes

6.8.2021 12:05
nikdonevi

XXX.XXX.104.189

pořád se motám okolo té výživy, jestli to nakonec fakt není tím, fena je od začátku krmena, jen syrovým masem, bez zeleniny a ovoce, to má jen sezónně na zahradě, dostávala max pivovarské kvasnice a roboran pro psy a to ne pravidelně, co vím tak matka feny i sourozenci jsou na granulích, tak si pořád říkám, jestli to nemůže být i tím jodem, před dvěma měsíci kdy byla fena na očkování se jí dělala krev hematologa a biochemka, protože se nám ta fena pořád nezdála, vše měla ok, jediný co měla na horní hranici byl cholesterol

6.8.2021 12:07
fikovnice

XXX.XXX.132.187

no pokud má pes nízké T4 a nízké TSH, tak štítné žláze nic není a příčina snížení je jinde.

třeba je to i smůla, hladina během dne nevypočitatelně kolísá a to klidně i pod hodnotu, kterou považujeme tabulkově za normální.

Omlouvám se "Vahine", ale na homeopatika mám dlouhodobě (vlastně stále) stejný názor jako "Bodlinka". Milionkrát naředěné nic může fungovat skutečně jen u placebo respondérů.

6.8.2021 13:38
nikdonevi

XXX.XXX.104.189

takže další poznatek, asi se z toho zcvoknu, mamky je mi strašně líto a celé dny a večery trávím tím, že řeším tu š. ž našla jsem, že pes by měl mít na den v krmné dávce 4mg/kg jódu, byla bych ráda, aby mi to někdo z vás potvrdil, nebo vyvrátil. Kilo hovězího masa má do 100 mikrogramů na kg, granule RC adult mají 3,8mg/kg. Takže aby měla fena rodičů pokrytou denní dávku jódu, pro správnou funkci š. ž musela by mít 0,1g jódu na den, což v tom syrové mase (hovězí, vepřové, kuřecí) nikdy neměla, protože když budu brát jen to hovězí, kde je jódu nejvíc, tak její krmná dávka na den byla 400g což by bylo 40 mikrogramů jódu a to je 0,04 mg/kg a to je málo, pokud teda počítám správně. A tento 5 letý deficit klidně mohl podle mě, vézt k tomu, že má tuto poruchu.

6.8.2021 13:42
fikovnice

XXX.XXX.132.187

nikdonevi napsal(a):
takže další poznatek, asi se z toho zcvoknu, mamky je mi strašně líto a celé dny a večery trávím tím, že řeším tu š. ž našla jsem, že pes by měl mít na den v krmné dávce 4mg/kg jódu, byla bych ráda, aby mi to někdo z vás potvrdil, nebo vyvrátil. Kilo hovězího masa má do 100 mikrogramů na kg, granule RC adult mají 3,8mg/kg. Takže aby měla fena rodičů pokrytou denní dávku jódu, pro správnou funkci š. ž musela by mít 0,1g jódu na den, což v tom syrové mase (hovězí, vepřové, kuřecí) nikdy neměla, protože když budu brát jen to hovězí, kde je jódu nejvíc, tak její krmná dávka na den byla 400g což by bylo 40 mikrogramů jódu a to je 0,04 mg/kg a to je málo, pokud teda počítám správně. A tento 5 letý deficit klidně mohl podle mě, vézt k tomu, že má tuto poruchu.

Prosím Vás, a proč to tak urputně řešíte? Já to celé nečetla, ale pravda je, že kolem třetiny obyvatel ČR má (sub)klinickou hypothyreózu. Já jsem už x let na Euthyroxu a dál to neřeším. Vaší fence by daný lék též pomohl. To přece není chovná fena...? Já to fakt jen prolítla. Prostě u hypothyreózy je dobré to, že je dobře řešitelná substitučně farmaky.

6.8.2021 14:05
nikdonevi

XXX.XXX.104.189

fikovnice napsal(a):
Prosím Vás, a proč to tak urputně řešíte? Já to celé nečetla, ale pravda je, že kolem třetiny obyvatel ČR má (sub)klinickou hypothyreózu. Já jsem už x let na Euthyroxu a dál to neřeším. Vaší fence by daný lék též pomohl. To přece není chovná fena...? Já to fakt jen prolítla. Prostě u hypothyreózy je dobré to, že je dobře řešitelná substitučně farmaky.

no řeším to, protože mě to zajímá, mě vždycky zajímá, proč se něco stane, i u sebe, když jsem měla zdravotní problém, jsem se vracela v čase a přemýšlela nad souvislostmi a většinou mi to pak začalo do sebe zapadat a hlavně to řeším proto, že já mám mladou fenu, krmím ji prakticky stejně, tak abych tomu případně předešla.

6.8.2021 14:12
fikovnice

XXX.XXX.132.187

nikdonevi napsal(a):
no řeším to, protože mě to zajímá, mě vždycky zajímá, proč se něco stane, i u sebe, když jsem měla zdravotní problém, jsem se vracela v čase a přemýšlela nad souvislostmi a většinou mi to pak začalo do sebe zapadat a hlavně to řeším proto, že já mám mladou fenu, krmím ji prakticky stejně, tak abych tomu případně předešla.

No, pokud je to Vaše povaha...
Však já to nemyslela zle, jen, že se problém prostě dá lehce vyřešit substitucí hormonů.

6.8.2021 14:13

nikdonevi napsal(a):

0,1 g jódu na den mi přijde strašně moc, vždyť je to mikroprvek. Jak píše fikovnice, zbytečně to řešíte. To by museli mít nedostatek jódu všichni psi, koně, kočky, lidi..., i když mají normální stravu. Včetně mě - nikdy jsem si nepočítala, kolik jódu ve své KD mám. A jsem v pořádku. Ostatní viz bodlinka, abych se neopakovala.

6.8.2021 14:15

fikovnice napsal(a):
Však já to nemyslela zle, jen, že se problém prostě dá lehce vyřešit substitucí hormonů.

To jsem ptala hned v prvním příspěvku. Upřímně nevím, o co přesně zadavateli jde, že se v tom pořád tak rýpe.

6.8.2021 14:17
fikovnice

XXX.XXX.132.187

To jsem ptala hned v prvním příspěvku. Upřímně nevím, o co přesně zadavateli jde, že se v tom pořád tak rýpe.

Dtto...
Ale jestli paní fakt chce všemu přijít na kloub...já bych na pátrání po všech příčinách např. mých zdr. problémů ani neměla čas...

6.8.2021 14:20
nikdonevi

XXX.XXX.104.189

fikovnice napsal(a):

jasný veterinář říkal že velmi brzo po letroxu začne být jak dřív a psi se dožívají vysokého věku a mají plnohodnotný život, já jsem prostě pitvač už od mala, vždycky jsem měla potřebu zjistit co a jak funguje a proč něco nejde, tak jak má, jsem tím tak nějak "postižená"

6.8.2021 14:22

nikdonevi napsal(a):
jasný veterinář říkal že velmi brzo po letroxu začne být jak dřív a psi se dožívají vysokého věku a mají plnohodnotný život, já jsem prostě pitvač už od mala, vždycky jsem měla potřebu zjistit co a jak funguje a proč něco nejde, tak jak má, jsem tím tak nějak "postižená"

A tak každý jsme nějak ujetý Zvídavost není konec konců tak špatná vlastnost.

6.8.2021 14:51

krmením to fakt nebude.

respektive kdybyste hypoteticky dokázala vyvolat hypotyreózu nedostatkem jodu, tak ten pes má strumu jako prase.

6.8.2021 15:10
nikdonevi

XXX.XXX.104.189

krmením to fakt nebude.

respektive kdybyste hypoteticky dokázala vyvolat hypotyreózu nedostatkem jodu, tak ten pes má strumu jako prase.

pod krkem, jak začíná hrudní kost, tak má takový jakoby tučný vak, ale ultrazvuk té štítky veterinář nedělal, to by ji musel oholit celý krk.

6.8.2021 15:56

nikdonevi napsal(a):
pod krkem, jak začíná hrudní kost, tak má takový jakoby tučný vak, ale ultrazvuk té štítky veterinář nedělal, to by ji musel oholit celý krk.

Struma je v oblasti hrtanu. A dá se poznat i bez ultrazvuku. Dejte foto.

6.8.2021 16:10

Lidé si vše solí. Modrý sáček je s jódem, fialový s fluorem :-)
A že někteří solí jak praštění.
Zadavatelko, určitě jste narazila u těch komerčních krmiv na zmínku o občasných testech, kdy se zjistí, že zas tak vyvážené krmivo to není, že tam dost chybí a často dost přebývá. Od chvíle, kdy se různé jodidové věci přidávají do krmiv, je to prý se psy lepší. Osmdesátá léta. To jsme tu granule ještě moc neměli :-)

Krmit masem pro jód není špatně. Ale musíte krmit celou kořistí.
Je to stejné jako u jiných zdr. trablů - krmit jen svíčkovou je špatně. Krmit převážně kosti a svaly je špatně. Kompletní kuře je dobré.
Moc jódu je také špatně, co s tím teď?
Dnes jsou moderní instagramové barf misky, tam dáte mořské řasy a je vyřešeno.
Co tak psovi dát vejce? Bílý jogurt a tvaroh. Půlka tvarohu má 60 mikrogramů jódu, jedno vejce 24.
A nedostatek se opravdu projevuje i zvětšením št. ž.
Jo ale obsah jódu v té potravině je závislý na tom, čím byla kořist krmena. U kytek zas, co si mohly vzít z půdy.

NRC doporučuje 220 mikrogramů na 1000 kcal jídla.
Nevím, jestli bych chtěla nadmíru jódu radši. Zvyšuje výskyt autoim. onemocnění. Hm. Nevím, neověřila jsem to nikde.
Co je zajímavé - kočka potřebuje o 50 % víc a kotě dokonce psí dávku dvakrát. Hustý.
Kolik všeho teda ten pes sní za celý den? Když sní kilo toho a tři vejce, tak ok, ne?
I když mě by spíše zajímalo, co snědl tak za týden.
Studie řekla, že po devíti měsících si psi na nedostatek zvykli tolik, že se št. ž. vrátila do původní velikosti.
No jo, psi, ti vydrží vše :-) Že by měli zásobník jódu na tak dlouho? Je to zajímavé.

Mě ty mikro mili věci v mističkách moc nezajímají. Řeším jídlo během týdne, dvou.
Kdyby ten pes jedl jen rohlíky.. ale on jedl celkem normálně, ne?

6.8.2021 16:19

nikdonevi napsal(a):

že pes by měl mít na den v krmné dávce 4mg/kg jódu,

to je nesmysl - v radech jednotek.
nemam po ruce psi tabulky, ale pro lidi je DDD v mikrogramech: 150 /maximalni 200 μg/kg!
a vy to mate v miligramech?

6.8.2021 16:32
nikdonevi

XXX.XXX.104.189

psala jsem jednomu veterináři, kvůli té hypotyreóze a tohle je jeho odpověď

Velká plemena psů jsou predisponována pro hypothyreózu, většinou se vyvíjí ve 4-7 letech věku. Většinu případů tvoří imunitně podmíněná zánětlivá reakce ve štítné žláze, co přesně tento problém vyvolá není úplně jasné. V současnosti koluje v životním prostředí mnoho látek, potencionálně škodlivých pro štítnou žlázu (jedná se o široce používané chemikálie zlepšující vlastnosti prakticky všech výrobků užívaných v domácnostech, samozřejmě se stávají pak běžnou součástí prachu, nebo přestupují přímo do potravy, např. v konzervách). Jisté je pouze to, že malá plemena jsou k chorobě rezistentnější než velká, jaký podíl v tom hraje dědičnost se neví (určitě je vliv minimálně polygenní, tj velmi ovlivnitelný zevním prostředí - tj kde fena žije, co žere atd. Genetika pravděpodobně tedy přispívá k vyšší vnímavosti k onemocnění, to je vše co se k tomu dá říci.

tak jediný co mamce můžu doporučit je přidávat feně do žrádla kelpu (ikdyž už je asi pozdě) a smířit se s tím, že měla asi jen další smůlu na psa.

6.8.2021 16:33

Přesně tak, pro lidi je 150 a pro psy 220 cca, ale mikrogramů,
a vůbec divné to je.
Pro 25kg psa je 1000 kcal.. 220/25 = 8,8 mikrogramů jódu na kilo psa.
To platilo v roce 2006, od té doby tabulky určitě mírně změnili.
Jestli ty 4mg/kg nejsou na kg granulí spíše. Jo, to mají Royal granule. Tzn. pes dostane 250 g granulí a tím 1 mg jodidu draselného. A nesmí dostat nic, co hraje proti jódu.

6.8.2021 16:35

"je přidávat feně do žrádla kelpu"

jestli onemocneni nezpusobuje nedostatek jodu, jeho dodavani nic neresi

6.8.2021 16:38

Jaká smůla na psa a jak zbytečně? Třeba mu to bude chutnat a jestli to je nedostatkem jódu, tak je to jasné, ne.
Tomu psovi je to úplně jedno a vám by mělo také, čemu tahle nálada jako pomůže? Je to běžná věc, nic ke zhroucení.
Mě když něco zajímá, tak hledám někde tady, a víte co, jestli tohle je jediný "problém" toho psa, tak to jste šťastní páníčci.
https://vcahospitals.com/know-your-pet/hypothyroidism-in-dogs
https://pets.webmd.com/dogs/hypothyroidism-in-dogs

6.8.2021 17:53
nikdonevi

XXX.XXX.104.189

Jaká smůla na psa a jak zbytečně? Třeba mu to bude chutnat a jestli to je nedostatkem jódu, tak je to jasné, ne.
Tomu psovi je to úplně jedno a vám by mělo také, čemu tahle nálada jako pomůže? Je to běžná věc, nic ke zhroucení.
Mě když něco zajímá, tak hledám někde tady, a víte co, jestli tohle je jediný "problém" toho psa, tak to jste šťastní páníčci.

ano zatím je to jediný problém a prakticky první za těch 5 let, vždy chodila jen na očkování, jinak prakticky neměla v životě ani antibiotika. No mamka je z toho zhroucená a tak se snažím na něco přijít, nějak ji pomoct tu situaci zvládnout, vysvětlit. Ona asi po těch zkušenostech se psy předtím je malinko hysterická no, má asi strach z toho že fena bude do konce života brát léky a že se jí tím poškodí játra a jiné a začne se to "kazit" všechno se vším ruku v ruce tak jsme jí chtěla nějak pomoct na něco přijít

6.8.2021 18:20

nikdonevi napsal(a):
ano zatím je to jediný problém a prakticky první za těch 5 let, vždy chodila jen na očkování, jinak prakticky neměla v životě ani antibiotika. No mamka je z toho zhroucená a tak se snažím na něco přijít, nějak ji pomoct tu situaci zvládnout, vysvětlit. Ona asi po těch zkušenostech se psy předtím je malinko hysterická no, má asi strach z toho že fena bude do konce života brát léky a že se jí tím poškodí játra a jiné a začne se to "kazit" všechno se vším ruku v ruce tak jsme jí chtěla nějak pomoct na něco přijít

Tak se tam všichni uklidněte třeba tím, že tohle se krmí i novorozencům.
Být to nebezpečné, tak jim to přece nedávají. Na lécích je psané "pro děti do 12 let nevhodné". Protože obsahuje sprostá slova. Ale tohle se dává všem.
Nebyla dřív na obrazovce hvězdička nebo tak něco?

6.8.2021 19:02

Proč by měly léky na hypotyreózu zničit psovi játra? Vždyť obsahují jen synteticky vyrobený hormon, který ŠŽ není schopná v dostatečném množství produkovat. Normálně funkční štítná žláza játra taky nikomu neničí.

6.8.2021 19:33

nikdonevi napsal(a):

Tohle, co popisujete, je feňulky zásoba tuku. Taky to tak má ten můj a tohle mi na to řekla naše veterinářka. Taky jsem se ptala, co to je. Nebojte se těch léků na štítku, sama jste viděla, jak okamžitě fena pookřála a je jí zase dobře. Chce to jen pravidelnost léku ve stejnou hodinu ráno a večer a podle pokynů veterináře kontrolovat hladinu hormonů a případně zvýšit/snížit. Jak jsem psala, obavu bych měla u srdíčka a nechala bych udělat vyšetření u kardiologa. Ten náš předchozí pejsek měl také vleklé, postupné problémy, že jsme si to ani nespojily, že by to mohla být štítka. To je problém- přijít na to včas, aby neléčená štítka nezatěžovala organismus.
Cca za 2.měsíce, co bral euthyrox, se dostal do formy, drápky narostly a už mu držely, boláky na hřbetu se zahojily, srst zhoustla. Bylo to autoimunitní onemocnění. Ovšem my jsme udělali kardio vyšetřeni až za půl roku od léků, protože kašlal a Vet Zatloukal, známý dobrý lékař řekl, že má nemocné srdce a s léky na srdce Cardisure vydrží 1/2, max. až 1 rok. On ale pejsek měl už v ten okamžik i větší plicní nádor a museli jsme jej uspat téměř 1/2 roku od zjištění tohoto dalšího problému-nádoru a vlastně i nemocného srdce. Byl to bojovník a my jsme ztratili nejlepšího přítele.Bylo mu 11let a 2měsíce.
Chtěla jsem tím říct, že byste si měla uvědomit, že ok štítka zaléčená, ale pohlídat si celkový stav feňulky-třeba rtg, echo srdce a občas celkové odběry, ať je jí už jen dobře..... dá mi tu někdo zapravdu?

6.8.2021 19:36

Proč by měly léky na hypotyreózu zničit psovi játra? Vždyť obsahují jen synteticky vyrobený hormon, který ŠŽ není schopná v dostatečném množství produkovat. Normálně funkční štítná žláza játra taky nikomu neničí.

Přesně, souhlasím s Vámi Odetto...

6.8.2021 19:38

nikdonevi napsal(a):

Já jsem to samé, pitvač problémů

6.8.2021 19:51

fikovnice napsal(a):
Omlouvám se "Vahine", ale na homeopatika mám dlouhodobě (vlastně stále) stejný názor jako "Bodlinka". Milionkrát naředěné nic může fungovat skutečně jen u placebo respondérů.

Se neomlouvejte, asi máte s těma homeopatikama pravdu děvčata obě. Vy i bodlinka....taky ráda přicházím věcem na kloub, jako zadavatelka, tak se v případě našeho Olíka přikláním spíš k tomu, že histamin z lososa způsobil alergickou reakci a asi i zánět a štítka přechodně zareagovala. Kdyby to bylo autoimunitni onemocnění, další parametry jako TSH by byly jiné než negativní....
Ale studovat medicínu už v mém věku nejdu 😅😉
Když tak se obrátím s problémem na Vás mé dámy 🌷

6.8.2021 20:00
nikdonevi

XXX.XXX.104.189

mamce jsem volala, uklidnila jsem ji, řekla jsem jí že letrox je jen syntetický hormon, není to sajrajt v podobě ibalginu, nic to zatěžovat nebude, bude to jen plnit funkci hormonu, který feně chybí, tak snad to pochopila, samozřejmě léky jí dává, není to tak, že by si dělala co chce a co si myslí, prostě z toho byla v šoku no, že její holčička co je celý život ok má nejednou problém, ona mi prakticky dva dny pobrečela do telefonu, je na těch psech vždycky dost závislá, nás děti má dospělé, mimo barák, vidíme se cca 2x za měsíc, já se snažím tam jezdit víc, hlavně teď jak měla ten problém s fenou. Tak vám všem děkuji za objasnění, osvětlení problému a uklidnění.

6.8.2021 20:04
fikovnice

XXX.XXX.132.115

Lidé si vše solí. Modrý sáček je s jódem, fialový s fluorem :-)
A že někteří solí jak praštění.
Zadavatelko, určitě jste narazila u těch komerčních krmiv na zmínku o občasných testech, kdy se zjistí, že zas tak vyvážené krmivo to není, že tam dost chybí a často dost přebývá. Od chvíle, kdy se různé jodidové věci přidávají do krmiv, je to prý se psy lepší. Osmdesátá léta. To jsme tu granule ještě moc neměli :-)

Krmit masem pro jód není špatně. Ale musíte krmit celou kořistí.
Je to stejné jako u jiných zdr. trablů - krmit jen svíčkovou je špatně. Krmit převážně kosti a svaly je špatně. Kompletní kuře je dobré.
Moc jódu je také špatně, co s tím teď?
Dnes jsou moderní instagramové barf misky, tam dáte mořské řasy a je vyřešeno.
Co tak psovi dát vejce? Bílý jogurt a tvaroh. Půlka tvarohu má 60 mikrogramů jódu, jedno vejce 24.
A nedostatek se opravdu projevuje i zvětšením št. ž.
Jo ale obsah jódu v té potravině je závislý na tom, čím byla kořist krmena. U kytek zas, co si mohly vzít z půdy.

NRC doporučuje 220 mikrogramů na 1000 kcal jídla.
Nevím, jestli bych chtěla nadmíru jódu radši. Zvyšuje výskyt autoim. onemocnění. Hm. Nevím, neověřila jsem to nikde.
Co je zajímavé - kočka potřebuje o 50 % víc a kotě dokonce psí dávku dvakrát. Hustý.
Kolik všeho teda ten pes sní za celý den? Když sní kilo toho a tři vejce, tak ok, ne?
I když mě by spíše zajímalo, co snědl tak za týden.
Studie řekla, že po devíti měsících si psi na nedostatek zvykli tolik, že se št. ž. vrátila do původní velikosti.
No jo, psi, ti vydrží vše :-) Že by měli zásobník jódu na tak dlouho? Je to zajímavé.

Mě ty mikro mili věci v mističkách moc nezajímají. Řeším jídlo během týdne, dvou.
Kdyby ten pes jedl jen rohlíky.. ale on jedl celkem normálně, ne?

"Studie řekla, že po devíti měsících si psi na nedostatek zvykli tolik, že se št. ž. vrátila do původní velikosti."

Už jsem to psala jinde - skláním se nad tím, že pročítáte studie a získáváte tak nové info!
Ono pročítat studie je součást mojí práce, ale já ji řadím mezi ty části, které mě příliš nebaví. Vás bych potřebovala, abyste mi předkládala výsledky těch studií...

6.8.2021 20:09
fikovnice

XXX.XXX.132.115

...asi tak. Psala jsem to již výše. Hypothyreóza, navíc zavčas zachycená, je v podstatě banalita. Bude-li zadavatelka fence dodávat chybějící hormon, ani tento stav pes či jeho páníci nezaznamenají.

6.8.2021 20:09

Děkuji za příspěk k zamyšlení 👍 Uznávám, že na tom něco bude...homeopatika nebudou asi to pravé....ani nebudou všemocné. Poučit se klidně nechám 😉

6.8.2021 20:10
fikovnice

XXX.XXX.132.115

Tak se tam všichni uklidněte třeba tím, že tohle se krmí i novorozencům.
Být to nebezpečné, tak jim to přece nedávají. Na lécích je psané "pro děti do 12 let nevhodné". Protože obsahuje sprostá slova. Ale tohle se dává všem.
Nebyla dřív na obrazovce hvězdička nebo tak něco?

...navíc se podává i v graviditě. Stran teratogenity patří do skupiny léků s nulovým potenciálem vyvolat jakékoli VVV.

6.8.2021 20:13
fikovnice

XXX.XXX.132.115

Se neomlouvejte, asi máte s těma homeopatikama pravdu děvčata obě. Vy i bodlinka....taky ráda přicházím věcem na kloub, jako zadavatelka, tak se v případě našeho Olíka přikláním spíš k tomu, že histamin z lososa způsobil alergickou reakci a asi i zánět a štítka přechodně zareagovala. Kdyby to bylo autoimunitni onemocnění, další parametry jako TSH by byly jiné než negativní....
Ale studovat medicínu už v mém věku nejdu 😅😉
Když tak se obrátím s problémem na Vás mé dámy 🌷

Zkuste si vyhledat "scombroid poisoning" nebo možná i "scombroid otrava". Není to až tak vzácné.

6.8.2021 20:20
Ebi

XXX.XXX.104.139

Jedna naše jezevčice bere asi od 7mi let letrox, šla jsem s ní tenkrát na prohlídku, protože začala být taková pomalejší, spavá - dostala 2xpůlku Letroxu denně, během pár dnů neuvěřitelně ožila - teď jí bylo 15 let!!

Jednou za rok chodíme na kompletní krev, protože asi 6 let bere Equoral /autoimunita po prodělané anaplazmoze/ - zrovna včera jsme byli a výsledky naprosto suprové - doktorka byla překvapená, že by podle výsledků nikdy neřekla že už jí je tolik.
Tak mám obrovskou radost - protože po té anaplazmoze měla opravdu na kahánku /už jsem to tady psala, kapačky, transfuze atd/ a tahle doktorka byla jedna ze dvou vetů s kterou jsme Baruščinu diagnozu a léčbu řešili.

Takže Letrox je fakt dobrý, zabírá téměř okamžitě a myslím, že nemusíte být ani vy ani maminka ve stresu - důležité je že přišli na to co jí je a dá se to lehce vyřešit.

6.8.2021 20:32
nikdonevi

XXX.XXX.79.32

fikovnice napsal(a):
...navíc se podává i v graviditě. Stran teratogenity patří do skupiny léků s nulovým potenciálem vyvolat jakékoli VVV.

to je pravda, já v těhotenství brala půl prášku letrox 50 každý den ráno, mamka byla vyděšená i z množství těch prášků, za 2 týdny má brát 3 ráno a 3 večer, veterinář jí ale vysvětlil, že psi mají jinou hladinu hormonů než my a musí bohužel brát vyšší dávku, než co je v přívalovém letáku pro člověka.

6.8.2021 20:34

fikovnice napsal(a):
"Studie řekla, že po devíti měsících si psi na nedostatek zvykli tolik, že se št. ž. vrátila do původní velikosti."

Už jsem to psala jinde - skláním se nad tím, že pročítáte studie a získáváte tak nové info!
Ono pročítat studie je součást mojí práce, ale já ji řadím mezi ty části, které mě příliš nebaví. Vás bych potřebovala, abyste mi předkládala výsledky těch studií...

Musíš číst metastudie. :-))

6.8.2021 20:36

nikdonevi napsal(a):

Tak ještě jednou - fena má hypotyreózu = chybí jí hormon štítné žlázy (tyroxin). A je potřeba jí ho celý život dodávat. Játra jí to nezničí. Bez něj umře. Tak jako diabetik bez inzulínu.

6.8.2021 20:52

fikovnice napsal(a):

Ale mě to nebaví :-) Jenže to je diagnóza "nikomu nevěř" a "the truth is out there". Teda baví, když se dovím, že studie byla neprůkazná :D
Což já si označím skoro každou :-) Protože tohle jsou výzkumy:
50 bíglů a 20 labradorů zkoumaných skrz účinky kloubní výživy.. a já radost..
a pak tam píší: psi bydleli doma u majitelů.
Tak to je na co taková studie? Dyť nikdo nehlídal pohyb :-)
Přece potřebuji skupinu, co dostane prášeček, a skupinu, co dostane placebo. Nebo tisíckrát ředěný odvar z makovic obalený v cukru.
A všichni stejné prostředí a stejné jídlo.
Jinak to nemá cenu.
Si z toho dělám legraci, přitom jsem nic tak užitečného sama neudělala, že.. Ale vlastně jediné zajímavé je, když narazíte na srovnávací akci, na souhrn, kde někdo shrne dvacet třicet studií, nemusíte vše pročítat a tak, stejně ale ze všeho si vezmete akorát to, že NĚKDY něco takhle je, ale závisí to na 386756485954 okolnostech :-)
U zvířátek je bezva, když se dočtete, kdo si to objednal. Majitel značky xy :-) Tak co s tím, to snad ani nebudu číst. A Hill's Pet má výzkumák :-) už hrozně dlouho.
A už dlouho patří Colgate-Palmolive.
Takže sice občas nějakou takovou krávovinu vygůglím, přečtu co mě zajímá, ale že bych to brala hrozně vážně.. vlastně to hledám, protože chci vědět detaily nějakého tvrzení, něčeho, co pořád říkáme dokola, ale nevíme proč,
nebo někdo odborný něco někde žblebtl, protože si myslel, že jsme všichni blbí, že mu to sežerem, mně se to nezdá, tak si to najdu..
Ale na čtení studií někde na gůgl scholar a pubmed není nic obdivuhodného, jsou tam nějaké cizí termity, které buď víte, přeložíte, dáte do souvislostí, nebo ignorujete. Radím možnost poslední :-)
A jdu se dívat na Akta X od první do jedenácté série!

6.8.2021 21:31
fikovnice

XXX.XXX.135.130

Musíš číst metastudie. :-))

Polepším se...

6.8.2021 21:35
fikovnice

XXX.XXX.135.130

Ale mě to nebaví :-) Jenže to je diagnóza "nikomu nevěř" a "the truth is out there". Teda baví, když se dovím, že studie byla neprůkazná :D
Což já si označím skoro každou :-) Protože tohle jsou výzkumy:
50 bíglů a 20 labradorů zkoumaných skrz účinky kloubní výživy.. a já radost..
a pak tam píší: psi bydleli doma u majitelů.
Tak to je na co taková studie? Dyť nikdo nehlídal pohyb :-)
Přece potřebuji skupinu, co dostane prášeček, a skupinu, co dostane placebo. Nebo tisíckrát ředěný odvar z makovic obalený v cukru.
A všichni stejné prostředí a stejné jídlo.
Jinak to nemá cenu.
Si z toho dělám legraci, přitom jsem nic tak užitečného sama neudělala, že.. Ale vlastně jediné zajímavé je, když narazíte na srovnávací akci, na souhrn, kde někdo shrne dvacet třicet studií, nemusíte vše pročítat a tak, stejně ale ze všeho si vezmete akorát to, že NĚKDY něco takhle je, ale závisí to na 386756485954 okolnostech :-)
U zvířátek je bezva, když se dočtete, kdo si to objednal. Majitel značky xy :-) Tak co s tím, to snad ani nebudu číst. A Hill's Pet má výzkumák :-) už hrozně dlouho.
A už dlouho patří Colgate-Palmolive.
Takže sice občas nějakou takovou krávovinu vygůglím, přečtu co mě zajímá, ale že bych to brala hrozně vážně.. vlastně to hledám, protože chci vědět detaily nějakého tvrzení, něčeho, co pořád říkáme dokola, ale nevíme proč,
nebo někdo odborný něco někde žblebtl, protože si myslel, že jsme všichni blbí, že mu to sežerem, mně se to nezdá, tak si to najdu..
Ale na čtení studií někde na gůgl scholar a pubmed není nic obdivuhodného, jsou tam nějaké cizí termity, které buď víte, přeložíte, dáte do souvislostí, nebo ignorujete. Radím možnost poslední :-)
A jdu se dívat na Akta X od první do jedenácté série!

Já si pamatuji, když nějaký experiment nevyšel (jak bylo třeba očekáváno), tak exšéfová vždy říkávala:"I negativní výsledek je výsledek. A je potřeba jej odpublikovat!" A i když je na tom kus pravdy, tak mě ty negativní výsledky dost vysávaly - stran nějaké duševní energie a potenciálu.

6.8.2021 21:37
fikovnice

XXX.XXX.135.130

Tak ještě jednou - fena má hypotyreózu = chybí jí hormon štítné žlázy (tyroxin). A je potřeba jí ho celý život dodávat. Játra jí to nezničí. Bez něj umře. Tak jako diabetik bez inzulínu.

No, možná neumře...ale bude mít mega problémy...a možná tedy druhotně jí některý z těch problémů přivodí fatální následky.

Pravdou je, že já jsem stran compliance šílený pacient - ten Euthyrox beru hrozně nepravidelně... Ano, jsem na sebe naštvaná.

6.8.2021 21:43

fikovnice napsal(a):
No, možná neumře...ale bude mít mega problémy...a možná tedy druhotně jí některý z těch problémů přivodí fatální následky.

Pravdou je, že já jsem stran compliance šílený pacient - ten Euthyrox beru hrozně nepravidelně... Ano, jsem na sebe naštvaná.

Že se nestydíte! Kovářova kobyla.. :-) :-)

6.8.2021 22:11
fikovnice

XXX.XXX.135.130

Že se nestydíte! Kovářova kobyla.. :-) :-)

No, stydím...
Chodím bosá...

7.8.2021 09:01

fikovnice napsal(a):

Úmyslně jsem trochu nadsadila, aby to bylo srozumitelnější a údernější.

26.8.2021 08:53
nikdonevi

XXX.XXX.107.215

Dobrý den, fena se po podávání léků za ty cca 3 týdny trochu zlepšila, je živější, ovšem ale trpí nechutenstvím, nechce granule, maso, ani vařené, mamka do ní vyloženě musí jídlo cpát, začalo to pár dní po tom jak najela na dávku 3 ráno 3 večer (150mg) dokud měla dávku poloviční, tak měla chuť k jídlu. Myslíte že to může být tou dávkou?

26.8.2021 08:58
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

nikdonevi napsal(a):
Dobrý den, fena se po podávání léků za ty cca 3 týdny trochu zlepšila, je živější, ovšem ale trpí nechutenstvím, nechce granule, maso, ani vařené, mamka do ní vyloženě musí jídlo cpát, začalo to pár dní po tom jak najela na dávku 3 ráno 3 večer (150mg) dokud měla dávku poloviční, tak měla chuť k jídlu. Myslíte že to může být tou dávkou?

Já neumím odpovědět na otázku, zda to může být tou dávkou, ale napadlo mě, pokud chcete, aby dlabala, jestli nezkusit pivovarské kvasnice sušené. Ono to budí chuť k jídlu.

26.8.2021 16:57
nikdonevi

XXX.XXX.107.215

Zrzavci napsal(a):
Já neumím odpovědět na otázku, zda to může být tou dávkou, ale napadlo mě, pokud chcete, aby dlabala, jestli nezkusit pivovarské kvasnice sušené. Ono to budí chuť k jídlu.

kvasnice dostává, dostává i kelpu a jiné... nakonec se mi to nelíbilo a volala jsem na veterinu a ano, může to být z té navýšené dávky, máme počkat pár dní zda se to nesrovná, pokud ne, tak dávku snížit na 2 a 2 a uvidí se.

26.8.2021 19:13
rapotacka11

XXX.XXX.224.79

Myslíte že to může být tou dávkou?

No tak uberte, zkoušejte, laďte.
Moji matce dala dr. prášky na tlak,
máma zkolabovala.
Musela brát nižší dávku.
U feny lék na inkontinenci jsme taky ladili.

26.8.2021 21:23
nikdonevi

XXX.XXX.107.215

rapotacka11 napsal(a):
Myslíte že to může být tou dávkou?

No tak uberte, zkoušejte, laďte.
Moji matce dala dr. prášky na tlak,
máma zkolabovala.
Musela brát nižší dávku.
U feny lék na inkontinenci jsme taky ladili.

no jiná možnost nás nenapadla, protože to nechutenství přišlo zhruba den po zvýšení dávky

26.8.2021 21:46

nikdonevi napsal(a):
no jiná možnost nás nenapadla, protože to nechutenství přišlo zhruba den po zvýšení dávky

Dejte pozor na srdíčko, nechala bych udělat kardio vyšetření, radši. Asi jsem to tady už psala, náš předchozí pejsek měl souběžně s tímto onemocněním, hodně zničené srdíčko. Kardiolog dal lék Cardisure a řekl, že to jde toto ruku v ruce a srdce vydrží 1/2 až rok...měl ještě další onemocnění plic a od toho vyšetření, o kterém píšu, žil 5.měsíců a bylo mu 11 let. Jak hubnul, potřeboval snížit dávku euthyroxu a po týdnu snížené dávky zkolaboval od srdce, ale kolaps přežil a v tu dobu poté byl ještě pár měsíců docela dobrej. Chci tím hlavně poukázat na to, že nechutenství může být jen jeden z viditelných problémů...pak ještě mohou nastat jiné problémy, které vidět nejsou a můžou být stejně vážné bo vážnější.

27.8.2021 08:25
nikdonevi

XXX.XXX.107.215

Dejte pozor na srdíčko, nechala bych udělat kardio vyšetření, radši. Asi jsem to tady už psala, náš předchozí pejsek měl souběžně s tímto onemocněním, hodně zničené srdíčko. Kardiolog dal lék Cardisure a řekl, že to jde toto ruku v ruce a srdce vydrží 1/2 až rok...měl ještě další onemocnění plic a od toho vyšetření, o kterém píšu, žil 5.měsíců a bylo mu 11 let. Jak hubnul, potřeboval snížit dávku euthyroxu a po týdnu snížené dávky zkolaboval od srdce, ale kolaps přežil a v tu dobu poté byl ještě pár měsíců docela dobrej. Chci tím hlavně poukázat na to, že nechutenství může být jen jeden z viditelných problémů...pak ještě mohou nastat jiné problémy, které vidět nejsou a můžou být stejně vážné bo vážnější.

a měl i jiné příznaky? Většinou u srdce bývá dušnost, problémy s fyzičkou a kašel, to ta fena vůbec nemá, jen tu nechuť, dnes ráno dostala poloviční dávku jako na začátku a žrala, tak nevím no, možná za pár dní zas zkusíme trochu navýšit, ne na 3 a 3 ale na 2 a 2 a třeba to bude ok

27.8.2021 09:59

nikdonevi napsal(a):
a měl i jiné příznaky? Většinou u srdce bývá dušnost, problémy s fyzičkou a kašel, to ta fena vůbec nemá, jen tu nechuť, dnes ráno dostala poloviční dávku jako na začátku a žrala, tak nevím no, možná za pár dní zas zkusíme trochu navýšit, ne na 3 a 3 ale na 2 a 2 a třeba to bude ok

Jo měl přesně tyhle příznaky, co píšete, k tomu.
Z počátku nenápadné, pak jsme to přisuzovali stáří a až kašel, který nebyl kdovíjaký, nás přivedl na veterinu..dušnost se projevovala tak, že se rozeběhl, pak zastavil a rozhlížel se....to tak vypadalo, ale ve skutečnosti to neudýchal no....četla jsem o tom všem, abych to pochopila a propříště se vyvarovala chyb a zbavila se výčitek...
píše se v článcích na netu, že autoimunitní onemocnění, které u nás napadlo štítku, napadá/může napadnout pak i další orgány jako jsou právě srdce, plíce a další....

léky nejdou půlit? Musíte dát buď 2-0-2 nebo 3-0-3 ? Nejde dát 2 a půl-0-2 a půl ? Aby to nebylo skokové...velké plemeno to asi snese? Vůbec Vám to necpu, je to jen na zamyšlení...
Pěkný den Vám i psici 🙂

27.8.2021 10:04

Tak a teď jsem se tím psaním úplně odrovnala...ty vzpomínky a výčitky 😭

28.8.2021 19:23
nikdonevi

XXX.XXX.87.169

Tak a teď jsem se tím psaním úplně odrovnala...ty vzpomínky a výčitky 😭

to mě mrzí, že se vám vybavili vzpomínky a je vám z toho smutno. Veterinář žádné změny na srdci neslyšel a to ji poslouchal dlouho a několikrát, normálně běhá, hraje si, dušná nám nepřijde, naopak dost ožila, jako když lítá jak šílená, tak samozřejmě funí ale to je taky tím, že má cca o 5 kg víc než by mít měla. Samozřejmě vyšetření u kardiologa můžeme zvážit

29.8.2021 08:13

nikdonevi napsal(a):
to mě mrzí, že se vám vybavili vzpomínky a je vám z toho smutno. Veterinář žádné změny na srdci neslyšel a to ji poslouchal dlouho a několikrát, normálně běhá, hraje si, dušná nám nepřijde, naopak dost ožila, jako když lítá jak šílená, tak samozřejmě funí ale to je taky tím, že má cca o 5 kg víc než by mít měla. Samozřejmě vyšetření u kardiologa můžeme zvážit

Dobré ráno, v pořádku, to se prostě po ztrátě nejlepšího přítele stává. Už je to 2 roky a 2 měsíce, co náš chlupáček odešel a někdy se prostě neubráním a řvu no....ale máme teď 2 roky útuláčka, který je téměř stejný a taky mívá stejné manýry a některé chování má stejné, jako ten předchozí, i když pochybuji, že ho to někdo přede mnou učil...tohle pro mne náhoda není...
S tou autoimunitou to u předchozího pejska navenek začalo tím, že mu spadaly všechny drápky, a to několikrát. Měl pak typicky kolem páteře o něco méně srsti a pár boláků...to všechno s léčbou poté zjištěné štítky, po čase zmizelo. Paradoxně, když pak přišly problémy s mitrální chlopní srdíčka, což předtím na veterině, kam jsme už pak nechodili, neslyšeli a problémy s plícemi, což byl asi nádor( díky čemuž měl celý nefunkční lalok), už mu drápky krásně narostly a držely až do nutného uspinkání. Nechtěli jsme, aby se udusil, přestože žral, pil, vylučoval.
Letos jsem mezi svými věcmi našla jeden jeho neporušený spadlý drápek a bylo to zase dojemné...rozhodla jsem se, že si ho nechám zalít do skleněného přívěsku...
S tím srdíčkem...tu poškozenou mitrálni chlopeň už musel nějakou dobu mít, jak řekl doktor Zatloukal a několik týdnů před zjištěním u kardiologa ho taky poslouchali minimálně 2 veterináři na té klinice, kam jsme pak už nechodili, kvůli občasnému kašli a neslyšeli nic neobvyklého...dali mu jitrocelový sirup...tak si obrázek udělejte sama no...pěknou neděli...posílám foto drápku pro ilustraci

30.8.2021 11:10
nikdonevi

XXX.XXX.107.215

Dobré ráno, v pořádku, to se prostě po ztrátě nejlepšího přítele stává. Už je to 2 roky a 2 měsíce, co náš chlupáček odešel a někdy se prostě neubráním a řvu no....ale máme teď 2 roky útuláčka, který je téměř stejný a taky mívá stejné manýry a některé chování má stejné, jako ten předchozí, i když pochybuji, že ho to někdo přede mnou učil...tohle pro mne náhoda není...
S tou autoimunitou to u předchozího pejska navenek začalo tím, že mu spadaly všechny drápky, a to několikrát. Měl pak typicky kolem páteře o něco méně srsti a pár boláků...to všechno s léčbou poté zjištěné štítky, po čase zmizelo. Paradoxně, když pak přišly problémy s mitrální chlopní srdíčka, což předtím na veterině, kam jsme už pak nechodili, neslyšeli a problémy s plícemi, což byl asi nádor( díky čemuž měl celý nefunkční lalok), už mu drápky krásně narostly a držely až do nutného uspinkání. Nechtěli jsme, aby se udusil, přestože žral, pil, vylučoval.
Letos jsem mezi svými věcmi našla jeden jeho neporušený spadlý drápek a bylo to zase dojemné...rozhodla jsem se, že si ho nechám zalít do skleněného přívěsku...
S tím srdíčkem...tu poškozenou mitrálni chlopeň už musel nějakou dobu mít, jak řekl doktor Zatloukal a několik týdnů před zjištěním u kardiologa ho taky poslouchali minimálně 2 veterináři na té klinice, kam jsme pak už nechodili, kvůli občasnému kašli a neslyšeli nic neobvyklého...dali mu jitrocelový sirup...tak si obrázek udělejte sama no...pěknou neděli...posílám foto drápku pro ilustraci

vidíte a já jsem všude četla, že prakticky onemocnění štítné žlázy je to "nejmenší" onemocnění co ta fena mohla dostat, no moje mamka má z předchozí fenou zkušenosti s rakovinou kosti a po jejím odchodu řekla, že jestli se u této feny objeví kdykoliv nádor, tak do toho už rýpat nebude, nechá dožít dokud to půjde a hotovo, to samo asi srdce, netuším kolik by třeba stála operace, 50 tis? To by moje mamka finančně nezvládla. Pokud její fena má jen tu štítku tak super, pokud ne, tak asi bohužel no.

30.8.2021 13:51

nikdonevi napsal(a):
vidíte a já jsem všude četla, že prakticky onemocnění štítné žlázy je to "nejmenší" onemocnění co ta fena mohla dostat, no moje mamka má z předchozí fenou zkušenosti s rakovinou kosti a po jejím odchodu řekla, že jestli se u této feny objeví kdykoliv nádor, tak do toho už rýpat nebude, nechá dožít dokud to půjde a hotovo, to samo asi srdce, netuším kolik by třeba stála operace, 50 tis? To by moje mamka finančně nezvládla. Pokud její fena má jen tu štítku tak super, pokud ne, tak asi bohužel no.

Nejsem si jistá, jestli se psí srdce event. v ČR vůbec operuje??...obávám se, že asi jen v zahraničí. V USA a tak...tady se to kompenzuje zřejmě jen léky, ale určitě je lepší, když se na to přijde včas a srdce je ještě v dobrém stavu, tak se to nechá s léky zvládnout i déle než jen pár měsíců, jako to bylo s naším chlupáčem....
Přeji Vaší/maminčině holčičce, ať se štítka normalizuje a nic jiného se nesemele! A Vašemu boxérovi ať chutná barf a je taky ok 👍😃

30.8.2021 15:22
nikdonevi

XXX.XXX.107.215

Nejsem si jistá, jestli se psí srdce event. v ČR vůbec operuje??...obávám se, že asi jen v zahraničí. V USA a tak...tady se to kompenzuje zřejmě jen léky, ale určitě je lepší, když se na to přijde včas a srdce je ještě v dobrém stavu, tak se to nechá s léky zvládnout i déle než jen pár měsíců, jako to bylo s naším chlupáčem....
Přeji Vaší/maminčině holčičce, ať se štítka normalizuje a nic jiného se nesemele! A Vašemu boxérovi ať chutná barf a je taky ok 👍😃

moc děkujeme

30.8.2021 15:31

Neoperuje. S výjimkou tepenné dučeje, ale to je jiný problém.

31.8.2021 02:49
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Jen ze zvědavosti - projevuje se nějak matčina hypothyreosa na štěňatech? U lidí je v těhotenství substituce i kvůli zdravému duševnímu vývoji dítěte. Jak to mají psi?

31.8.2021 07:24

Dotaz napsal(a):
Jen ze zvědavosti - projevuje se nějak matčina hypothyreosa na štěňatech? U lidí je v těhotenství substituce i kvůli zdravému duševnímu vývoji dítěte. Jak to mají psi?

jestli si dobre pamatuji - postizene feny hlavne obtizne zabrezavaji nebo plody nedonosi

31.8.2021 23:51
Dotaz

XXX.XXX.235.225

jestli si dobre pamatuji - postizene feny hlavne obtizne zabrezavaji nebo plody nedonosi

Takže jako u lidí. Možný mentální deficit se u psíků asi nepozoruje/neřeší? Děkuji.

1.9.2021 08:21

Vubec nemam tuseni. Prilezitostne se nekde zeptam Zajimavé téma.
Me se to dotklo jen v oblasti, ze jakmile fena nebrezne, vstrebava, ma malo plodu - stitka je test prvni volby.

Odhaduju, ze tezce postizene stene asi neprezije (ma saci reflex? ap.).
A lehce postizene asi clovek uplne nepozna.
Nebo ze by nekdo mluvil o celem vrhu nejakych zaostalych stenat - nevybavuju si, ze bych o tom kdy slysela?
V tomhle si myslim, ze funguje nejlepe priroda a tezce postizena fena - nezabrezne.

1.9.2021 08:50

Dotaz napsal(a):
Takže jako u lidí. Možný mentální deficit se u psíků asi nepozoruje/neřeší? Děkuji.

Mám pro děti na výuku pěkný článek z Veterinářství - kretenismus u štěněte. Má to dopad i mentální a neléčený výrazně zkracuje život.

1.9.2021 08:51

Vubec nemam tuseni. Prilezitostne se nekde zeptam Zajimavé téma.
Me se to dotklo jen v oblasti, ze jakmile fena nebrezne, vstrebava, ma malo plodu - stitka je test prvni volby.

Odhaduju, ze tezce postizene stene asi neprezije (ma saci reflex? ap.).
A lehce postizene asi clovek uplne nepozna.
Nebo ze by nekdo mluvil o celem vrhu nejakych zaostalych stenat - nevybavuju si, ze bych o tom kdy slysela?
V tomhle si myslim, ze funguje nejlepe priroda a tezce postizena fena - nezabrezne.

Viz výše. V tomhle případě (úzká příbuzenská plemenitba) byl zaostalý jeden sourozenec ze tří.

1.9.2021 16:42
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Mám pro děti na výuku pěkný článek z Veterinářství - kretenismus u štěněte. Má to dopad i mentální a neléčený výrazně zkracuje život.

A je ten kretenismus dán hypothyreosou matky a nebo štěněte? Děkuji.

1.9.2021 19:05

Dotaz napsal(a):
A je ten kretenismus dán hypothyreosou matky a nebo štěněte? Děkuji.

Viz výše - bylo to dáno štěnětem v důsledku úzké příbuzenské plemenitby. Stejně jako u lidí, tam se s tím potýkalo hodně šlechtických rodů.

1.9.2021 22:55
Dotaz

XXX.XXX.4.161

Viz výše - bylo to dáno štěnětem v důsledku úzké příbuzenské plemenitby. Stejně jako u lidí, tam se s tím potýkalo hodně šlechtických rodů.

To je právě to, na co jsem se ptala. Když potomek má po porodu hypothyreosu z vlastní příčiny, tam je to jasné, i u lidí se mluví o kretenismu.

Zajímalo mě právě, když je hypth. u matky, jestli se na donošených štěňatech pozoruje třeba nějaká nižší inteligence.

Proto mě zajímala ta jasná specifikace, co vede u psa ke kretenismu, o jakém se zmiňujete v souvislosti tím článkem. Chtěla jsem si to zařazení porovnat s lidským. :)

2.9.2021 09:08

Dotaz napsal(a):
To je právě to, na co jsem se ptala. Když potomek má po porodu hypothyreosu z vlastní příčiny, tam je to jasné, i u lidí se mluví o kretenismu.

Zajímalo mě právě, když je hypth. u matky, jestli se na donošených štěňatech pozoruje třeba nějaká nižší inteligence.

Proto mě zajímala ta jasná specifikace, co vede u psa ke kretenismu, o jakém se zmiňujete v souvislosti tím článkem. Chtěla jsem si to zařazení porovnat s lidským. :)

Rozumím, to nemůžu sloužit. Jestli udržím myšlenku , zeptám se praktikujích kolegyň a kolegů.

2.9.2021 10:59

Rozumím, to nemůžu sloužit. Jestli udržím myšlenku , zeptám se praktikujích kolegyň a kolegů.

Trochu jsem se povyptala - ony ty údaje jaksi nejsou. Protože u hypotyreózní feny se gravidita nedoporučuje + se předpokládá genetická predispozice. Čili normální soudný majitel takovou fenu nepřipustí a tudíž nejsou štěňata, na kterých by se mohlo něco pozorovat. Jestli to takto stačí.

3.9.2021 00:47
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Trochu jsem se povyptala - ony ty údaje jaksi nejsou. Protože u hypotyreózní feny se gravidita nedoporučuje + se předpokládá genetická predispozice. Čili normální soudný majitel takovou fenu nepřipustí a tudíž nejsou štěňata, na kterých by se mohlo něco pozorovat. Jestli to takto stačí.

Skvělé, moc děkuji.

5.9.2021 18:49
nikdonevi

XXX.XXX.107.215

já psala na jednu veterinu, kde mají zaměření i na endokrinologii a odpověď mi došla tato.

Velká plemena psů jsou predisponována pro hypothyreózu, většinou se vyvíjí ve 4-7 letech věku. Většinu případů tvoří imunitně podmíněná zánětlivá reakce ve štítné žláze, co přesně tento problém vyvolá není úplně jasné. V současnosti koluje v životním prostředí mnoho látek, potencionálně škodlivých pro štítnou žlázu (jedná se o široce používané chemikálie zlepšující vlastnosti prakticky všech výrobků užívaných v domácnostech, samozřejmě se stávají pak běžnou součástí prachu, nebo přestupují přímo do potravy, např. v konzervách). Jisté je pouze to, že malá plemena jsou k chorobě rezistentnější než velká, jaký podíl v tom hraje dědičnost se neví (určitě je vliv minimálně polygenní, tj velmi ovlivnitelný zevním prostředí - tj kde fena žije, co žere atd. Genetika pravděpodobně tedy přispívá k vyšší vnímavosti k onemocnění, to je vše co se k tomu dá říci.
S pozdravem Tomáš Fiala.

Mno takže, genetická predispozice je asi u hodně psů větších plemen a pak jen záleží zda se to rozjede nebo ne, škoda že se neví co je spouštěč.

6.9.2021 09:56

Jsem to tohle uz cetla taky - proto mi moc nesedelo, co napsala kometa.

Ze se nevi, co to dela se stenaty, protoze postizene feny se nekryji a tak neni co sledovat.
No, neni - opravdu nejsou takova stenata - ale podle me se feny kryji ( bPP chov nevysetruje, vořesi na vsi ap., i v tom PP chovu neni vysetrena kazda fena) - ale fena nebrezne, nerodi.
Selekce prirody...

6.9.2021 10:34

Jsem to tohle uz cetla taky - proto mi moc nesedelo, co napsala kometa.

Ze se nevi, co to dela se stenaty, protoze postizene feny se nekryji a tak neni co sledovat.
No, neni - opravdu nejsou takova stenata - ale podle me se feny kryji ( bPP chov nevysetruje, vořesi na vsi ap., i v tom PP chovu neni vysetrena kazda fena) - ale fena nebrezne, nerodi.
Selekce prirody...

Takže se shodneme, že taková štěňata nejsou?

6.9.2021 10:49

Takže se shodneme, že taková štěňata nejsou?

vsak uz jsem to psala výše

spis by me zajimalo, jak je to se stenaty zalecenych fen a psu -protoze takova se rodi - jestli se ta dispozice prenasi vice nebo ne.
Ale na tohle asi taky nebudou data

Dotaz - jak je to u lidi?

6.9.2021 11:00

U lidí může nekorektně fungující ŠŽ způsobit potrat, event. poruchy růstu a vývoje plodu (např. nízká porodní hmotnost, neuro problémy atd.). Samozřejmě k početí v takové situaci ani nemusí dojít, protože to může mít vliv na plodnost (mohou být anovulační cykly).

6.9.2021 11:02

to je stejne -u zvirat i u lidi.
Ale i lidi se leci a pak maji deti, ne? ty deti jsou pak v poradku? a onemocní sami hypotyreozou?

6.9.2021 11:04

to je stejne -u zvirat i u lidi.
Ale i lidi se leci a pak maji deti, ne? ty deti jsou pak v poradku? a onemocní sami hypotyreozou?

Ano. Podávají se synteticky vyrobené hormony, které kompenzují daný problém. Tím se srovná hladina hormonů na správnou míru, a tělo nadále (při pravidelném užívání léků) funguje, jako by ŠŽ pracovala normálně.
U lidí je, pokud je mi známo, prokázaná dědičnost. Takže s nenulovou pravděpodobností se s tím děti budou potýkat také.

6.9.2021 11:07

U lidí je, pokud je mi známo, prokázaná dědičnost

dekuji!

6.9.2021 11:12

U lidí je, pokud je mi známo, prokázaná dědičnost

dekuji!

Tak prý i u psů:

https://katedry.czu.cz/storage/7392_Dedicna-onemocneni-stitne-zlazy.pdf

PS Určitě ve svém okolí máte někoho, kdo to má “v rodině”. Hlavně v ženské linii. :)

Edit: Ještě jsem se dočetla: “ Vzácně se projevují poruchy štítné žlázy také u mláďat. Příčinou může být vrozená i vývojová vada jak hypofýzy, tak štítné žlázy. Štěňata jsou pak postižena jak mentálně (tzv. kretenismus), tak zaostávají v tělesném vývoji (tzv. dwarfismus), přičemž často dochází k jejich předčasnému úhynu.”

Zdroj: https://cymedica.com/wp-content/uploads/2018/11/39843-CZ-Hypotyreoza_psu.pdf

6.9.2021 11:16

u psu je predispozice. nic vic se nevi.

6.9.2021 11:23

Tohle je parádní materiál: https://www.vfu.cz/files/1660_18_vystup.pdf#page122

Je tam i něco málo o genetických vlivech, ale celkově je to zajímavé čtení.

9.10.2022 22:30
nikdonevi

XXX.XXX.96.77

Dobrý večer, je tu někdo kdo má psa s hypotyreozou? Fenka od našich se léčí víc jak rok, bere pravidelně léky, chodí na kontroly, hodnoty jsou ok, ale nezhubla, je jak sud, ikdyž dostává porci jídla na váhu, kterou by měla mít, žádné pamlsky bokem atd, jinak je čilá, veselá, hravá, ale šíleně tlustá, máti už neví co s ní, na procházky chodí, ale teda moc nepoběhá, spíš opravdu jde, semtam popoběhne.

10.10.2022 07:00

nikdonevi napsal(a):
Dobrý večer, je tu někdo kdo má psa s hypotyreozou? Fenka od našich se léčí víc jak rok, bere pravidelně léky, chodí na kontroly, hodnoty jsou ok, ale nezhubla, je jak sud, ikdyž dostává porci jídla na váhu, kterou by měla mít, žádné pamlsky bokem atd, jinak je čilá, veselá, hravá, ale šíleně tlustá, máti už neví co s ní, na procházky chodí, ale teda moc nepoběhá, spíš opravdu jde, semtam popoběhne.

Bála bych se na Vašem místě, dle toho popisu, jestli to není tekutina v bříšku od srdíčka. Nechte pejska vyšetřit...a třeba i jinde, aby padly minimálně 2 názory. Nejsem odborník, tak to berte s rezervou, ale náš předchozí pejsek měl nemocnou štítku, bral léky a asi po roce se přidaly vážné problémy se srdcem a pak zřejmě nesouvisející nádor plic atd....bral na srdce cardisure a na odvodnění furon...

10.10.2022 10:25
nikdonevi

XXX.XXX.87.44

Bála bych se na Vašem místě, dle toho popisu, jestli to není tekutina v bříšku od srdíčka. Nechte pejska vyšetřit...a třeba i jinde, aby padly minimálně 2 názory. Nejsem odborník, tak to berte s rezervou, ale náš předchozí pejsek měl nemocnou štítku, bral léky a asi po roce se přidaly vážné problémy se srdcem a pak zřejmě nesouvisející nádor plic atd....bral na srdce cardisure a na odvodnění furon...

mohla byste mi napsat, jak na to vet přišel? poslechem a utz dutiny břišní? odběr krve? nebo jak?

10.10.2022 12:01

Bylo to plíživé, hafíci maskují a srdce dost dlouho kompenzuje....teď už to taky vím a bylo to cca něco málo přes rok, co bral léky na štítku...nejprve to na procházkách vypadalo, že se kochá. Zastavoval se po popoběhnutí a hleděl kolem sebe, ale to už mu nebylo dobře-zpětně chápu, že odpočíval, nemohl. Pak brzy na to začal kašlat, nic významného. Na veterině, kam bych už dnes nestrčila ani nos, ho poslouchali a nic. Dali mu jitrocelový sirup a za týden na kontrolu. Na té kontrole jsem si aktivně vyžádala rtg plic a říkali, že má zvětšené srdce a kolem tekutinu na odsátí nebo fibrózu plic. Šla jsem jinam a vet nás po poslechu poslala na kliniku s vybavením, kde vyšlo najevo, že na rtg není tekutina, ale za zvétšeným srdcem jsou vidět okraje plicního nádoru. Ještě udělali kardio vyšetření, kdy zjistili, že má mitrální chlopeň na hadry, dostal cardisure a půl roku života ve spojitosti se srdcem, ale ve spojitosti s nádorem plic jen pár měsíců. Jednou zkolaboval v průběhu nemoci, ale hned se probral. Hubnul, málo jedl, bývalo mu blbě, přidaly se ledviny a na ně dieta a nakonec byl uspán po tom půl roce, ale kvůli plicnímu nádoru, který rostl a on se jím dusil, respektive měl nefunkční střední lalok a postupně se dýchání zhoršovalo. K tomu se hrozně horšily ledviny a poslední den začal mít neurologické problémy...není dobré spoléhat na jednu veterinu....držím palce! Dejte pak prosím vědět, jak je pejsek na tom...díky

10.10.2022 13:55

Musela jsem příspěvek ještě upravit, abyste se v tom vyznala...i po letech jsem z toho byla znovu rozrušená...

Přidejte reakci

Přidat smajlík