Dobrý den.
Mám roční fenku maltézáčka. Je to má třetí fena v životě, ale první, která tzv. skrytě hárá, což mi dnes potvrdili i na veterině provedením sona a cytologickým vyšetřením.
Fenka vůbec nekrvácí, nemá ani zduřelou přezku, tak že se něco děje jsem vypozorovala jen tím, že se neustále olizuje a táhnou k ní psi.
Prosím pejskaře, kteří mají zkušenost se skrytým háráním o radu, jak tuto situaci řešili. Do kastrace se mi vůbec nechce a také rodina je zásadně proti. Na druhé straně mám do budoucna strach, když to nepoznám, že hárá, aby mi ji náhodně nenakryl pes.
Je velmi akční, hravá, ráda si hraje s pejsky a pouštíme ji i na volno.
Děkuji za slušné odpovědi.
zdenula
napsal(a):
Dobrý den.
Mám roční fenku maltézáčka. Je to má třetí fena v životě, ale první, která tzv. skrytě hárá, což mi dnes potvrdili i na veterině provedením sona a cytologickým vyšetřením.
Fenka vůbec nekrvácí, nemá ani zduřelou přezku, tak že se něco děje jsem vypozorovala jen tím, že se neustále olizuje a táhnou k ní psi.
Prosím pejskaře, kteří mají zkušenost se skrytým háráním o radu, jak tuto situaci řešili. Do kastrace se mi vůbec nechce a také rodina je zásadně proti. Na druhé straně mám do budoucna strach, když to nepoznám, že hárá, aby mi ji náhodně nenakryl pes.
Je velmi akční, hravá, ráda si hraje s pejsky a pouštíme ji i na volno.
Děkuji za slušné odpovědi.
Já bych počkala, možná druhé hárání už bude normální.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Brajgl v hormonech. Pokud je aktuálně zdravotně v pořádku, tak počkejte do druhého hárání.
Kvůli tomu bych rozhodně nekastrovala. Další hárání může být jiné, je mladá...rodina má pravdu, byl by to zbytečný zásah.
Moje fena teď aktuálně taky dohárala víceméně skrytě - bez kapky krve, jen se olizovala a táhli za ni psi.
Dvě předchozí hárání, která jsem u ní zažila, byla obvyklá, včetně krvavého výtoku.
Na veterině mi potvrdili, že různě intenzivní příznaky hárání jsou normální.
I kdyby měla hárat už jedině skrytě, rozhodně by mi to nepřišlo jako důvod ke kastraci. Obavy z nežádoucího nakrytí bych neměla, i bez krve to bylo nepřehlédnutelné.
Nejsem vůbec znalec soužití s fenami- mám teprve druhou, nicméně, než se jí hárání usadilo, taky to trošku trvalo a nebylo to hned jak podle jízdního řádu. Je to jako u lidí, některý holky začnou menstruovat brzo, některý později, někde to hned jede pravidelně, někde to škobrtá. .... takhle na to koukám já. Počkala bych a jak píše Terven i kdyby to bylo už na furt, tak pak už budete mít ten jízdní řád a budete vědět, kdy cca hárat bude a budete ostražitá. Jen bych asi v tom případku občas udělala kontrolní sono třeba, aby bylo vidět, jak to v pupiku vypadá a co se tam děje/neděje. Ale to berte jako radu velkýho laika, jak bych se na Vašem místě zachovala já.