Ahoj,
potřebovala bych poradit jaké plemeno, které by pro mě bylo vhodné. Jsem v tomto úplný začátečník a chci si kupovat psa asi tak za dva roky počítám, ale už nyní si hledám informace, abych věděla co a jak.
Něco o mně, je mi 27 let a bydlím v paneláku na okraji města hned vedle paneláku je pole a za ním les, takže výběh by měl pejsek pěkný máme tu i park a cvičák. Moje pracovní doba je od 7 do 15:30 a bydlím 5 minut od práce. Bydlím s mamkou, která chodí do práce od 14 do 18. Takže pes by byl sám doma pouze hodinu a půl. Před prací bych vzala psa asi tak na hodinovou procházku ať se vyblbne a je pak s mamkou v klidu. Mamka by šla určitě vyvenčit kolem oběda, jinak si nejsem jistá že by s ním něco dělala. Jakmile se vrátím z práce tak mám čas jenom na psa, v podstatě na zaměstnání hlavy i vyblbnutí počítám tak hodinu a půl až dvě. A potom večer než půjdu spát tak zase vyčurání a tak. O víkendu na túru a nebo cvičák a tedy trošku aktivnější plemeno, ale ne zase aby mi skákalo po hlavě.
Prosím jenom pejsky typu bišonek, maltézáček, čivava, teriér a jezevčík z toho bych asi nadšená nebyla a ani asi pejsek typu bull. Líbí se mi německý ovčák, border kolie, australák, švýcarský ovčák, chodský pes, entlebušák, labrador a retrívr (jenom příklady) a takové spíš střední plemeno pro kterého by to v bytě nebylo utrpení, takže bocku rovnou škrtám, je mi to jasný, jen jsem chtěla dát příklad.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Labrador je také retriever...
Já bych z vašeho výběru vyřadila borderu, australáka, NO. K entlebuchovi se nemůžu vyjádřit, žádného neznám. Zařadila bych ale do výběru krátkosrstou kolii a královského pudla.

Peigenka
napsal(a):
Děkuji za radu :) a myslíš že bílý švýcarský ovčák by v bytě vydržel?
Ano. Svého času jsem měla v bytě samojeda, a ten má srst mnohem bohatší než BŠO.
Jak píše balu - zlatý retrívr a labradorský retrívr - oba retrívři
Jinak bych poopravila - není to o tom, že čím větší pes, tím větší je to pro něj v bytě utrpení.
BOC tam třeba klidně žít může, to bych právě řekla že není pes k odložení na zahradu, ale ve vašem případě bych ji asi taky vyřadila z výběru.
Krátkosrstá kolie by mohla být fajn, u královského pudla bych řekla, že je nadstandardně náročná péče o srst vzhledem k jeho velikosti.
Asi bych zvažovala toho choďáka, fajn by mohl být i tibetský teriér - pozor- přestože má v názvu teriér, teriér to v podstatě není, spíš ovčák. Vaše podmínky by splňoval.
Poslední dobou slýchám chválu na různé vodní psy - u nás mají starší lidé italského vodního - přátelské akční plemeno, málo štěká, neloví, fajn parťák, spokojená by byla i maminka.
Možná střední knírač - ten potřebuje zaměstnat - pořídili si ho známí, v podstatě začátečníci, ale aktivní lidi a nemohou si ho vynachválit.

Jen doplním - střední knírač je skvělý pes. Jen co se srsti týče - péče je možná náročnější než u králováka ( který nemusí být ve výstavním střihu ). O neupraveném střeďákovi platí to, co říkal Švejk : Stájovej pinč, ten je tak ošklivej ( až je krásnej ).

A doplním ještě jednou : Přece jen krátkosrstá kolie, když přijde do bytu mokrá - a třeba jen trochu zablácená......dát ji do pořádku, sprchnout, usušit, je míň náročné, než totéž u chodského nebo BŠO.
Výhodou toho středního knrače je, že při pravidelném upraování je krásný a nelíná.
A když jsme u línání : minimálně líná kerry blue terier. Krásný kudrnatý pes. Jen vous si máčí a vodu roznáší. Ale to ten knírač taky.

Peigenka
napsal(a):
Ahoj,
potřebovala bych poradit jaké plemeno, které by pro mě bylo vhodné. Jsem v tomto úplný začátečník a chci si kupovat psa asi tak za dva roky počítám, ale už nyní si hledám informace, abych věděla co a jak.
Něco o mně, je mi 27 let a bydlím v paneláku na okraji města hned vedle paneláku je pole a za ním les, takže výběh by měl pejsek pěkný máme tu i park a cvičák. Moje pracovní doba je od 7 do 15:30 a bydlím 5 minut od práce. Bydlím s mamkou, která chodí do práce od 14 do 18. Takže pes by byl sám doma pouze hodinu a půl. Před prací bych vzala psa asi tak na hodinovou procházku ať se vyblbne a je pak s mamkou v klidu. Mamka by šla určitě vyvenčit kolem oběda, jinak si nejsem jistá že by s ním něco dělala. Jakmile se vrátím z práce tak mám čas jenom na psa, v podstatě na zaměstnání hlavy i vyblbnutí počítám tak hodinu a půl až dvě. A potom večer než půjdu spát tak zase vyčurání a tak. O víkendu na túru a nebo cvičák a tedy trošku aktivnější plemeno, ale ne zase aby mi skákalo po hlavě.
Prosím jenom pejsky typu bišonek, maltézáček, čivava, teriér a jezevčík z toho bych asi nadšená nebyla a ani asi pejsek typu bull. Líbí se mi německý ovčák, border kolie, australák, švýcarský ovčák, chodský pes, entlebušák, labrador a retrívr (jenom příklady) a takové spíš střední plemeno pro kterého by to v bytě nebylo utrpení, takže bocku rovnou škrtám, je mi to jasný, jen jsem chtěla dát příklad.
Jestli je vám teď 27, za dva roky můžete už bydlet s partnerem a čekat miminko. Nebo bydlet ne u mamky, ale jinde a mít naprosto jinou pracovní dobu.
Máte spoustu času si sama vybírat a hodnotit, které plemeno bude to pravé. Třeba na cvičáku nebo v parku. Dát se do řeči s majiteli psů, na cvičáku se poradit ohledně náročnosti pracovních plemen. Zajet si na výstavy psů, omrknout další plemena atd.
Omlouvám se, ale zadání textu na mě dýchá mladší osobou. Každopádně, když nemáte žádné zkušenosti se psy, vybírejte spíš ze společenských plemen.
napsal(a):
Jen doplním - střední knírač je skvělý pes. Jen co se srsti týče - péče je možná náročnější než u králováka ( který nemusí být ve výstavním střihu ). O neupraveném střeďákovi platí to, co říkal Švejk : Stájovej pinč, ten je tak ošklivej ( až je krásnej ).
Možná jo, ale kamarádka si na úpravu srsti nestěžuje, jednou za čas dá otrimovat.
Taky je třeba vzít v úvahu, jak si ta plemena stojí po vycházce v přírodě cestou necestou, ve slotě, blátě apod.
Mám malou nelínající fenu, s trochou nadsázky je to podobný typ srsti jako u pudla a je to dost děs- do samočistící srsti to má daleko. Nedovedu si to představit ve velikosti XXL.
Chodíme na procházky do terénu v každém počasí.
Kolega má 4 pudly a když je špatné počasí, tak prostě ven nejdou.
Kamarádka s kníračkou to neřeší, řekla bych, že je to pes do každýho počasí.

A do třetice : Je tolik zajímavých plemen.....A všichni - většina - se dnes točí : bocka, AUO, chodský, BŠO, docela nevyzpytatelný entlebuch......
( Jo, mám autralandu. Ale to nebyl záměr, to byl blesk z čistého nebe - navíc ke kozám. To se tak občas stane, že mozek vypadne z hlavy. Ale nestěžuju si. Jen se musím smát, když tady čtu, jak správně vybrat psa. )
napsal(a):
Jestli je vám teď 27, za dva roky můžete už bydlet s partnerem a čekat miminko. Nebo bydlet ne u mamky, ale jinde a mít naprosto jinou pracovní dobu.
Máte spoustu času si sama vybírat a hodnotit, které plemeno bude to pravé. Třeba na cvičáku nebo v parku. Dát se do řeči s majiteli psů, na cvičáku se poradit ohledně náročnosti pracovních plemen. Zajet si na výstavy psů, omrknout další plemena atd.
Omlouvám se, ale zadání textu na mě dýchá mladší osobou. Každopádně, když nemáte žádné zkušenosti se psy, vybírejte spíš ze společenských plemen.
Děkuji Vám za analýzu ale partnera mít určitě nebudu a miminko taky mít nemůžu ale děkuji že mi to připomínáte. A jako zatím je to úplně v začátcích tak chci si třeba udělat seznam plemen a pak si najít výstavy a tak.

"Každopádně, když nemáte žádné zkušenosti se psy, vybírejte spíš ze společenských plemen."
ale kuš huš
Pokud se vám líbí retrívři,tak zlaťák klidně. I ten labík,pokud budete počítat,že první tři roky jsou to chodíci energie. Ale celkově v takovém režimu bude spokojený skoro každý pes. Jen je opravdu potřeba promyslet,zda nepřijdou nějaké radikální změny,přeci jen jste ve věku a situaci,kdy by se to dalo čekat

GAELLE
napsal(a):
Tak z těch co se vám líbí třeba ten chodský.
Nebo klidně NO když bude mít dostatek vyžití.
měli jsme velké psy normálně v domě, ovčáka i velkého křížence.
Já si NO v bytě moc nedovedu představit. Ne kvůli velikosti, ale tak nějak - můj pocit je ten, že z bytu udělá psí kotec. Když přijde mokrý z venku, nemůžete ho nechat oschnout na chodbě......že po roce v bytě už to nikdy nevyvětráte.

Pokud nevadí občasné česání, tak za sebe samozřejmě doporučuju goldena.
Jako to že se odstěhuji je možné, ale určitě bych zůstala v našem sídlišti moc se mi tu líbí v tom případě panelák vedle není taková vzdálenost, takže mamka určitě bude za pejskem chodit sama i venčit také ho chtěla takže v tom problém nebude. A práce se mi zatím líbí a neplánuji změnu a pokud přijde změna sama tak to je život, ale počítám že při mé kancelářské práci by byla ta doba v podstatě stejná.

Tu největší záplavu sídlišť už mají naštěstí za sebou. Štafetu převzaly bocky :-))
napsal(a):
Já si NO v bytě moc nedovedu představit. Ne kvůli velikosti, ale tak nějak - můj pocit je ten, že z bytu udělá psí kotec. Když přijde mokrý z venku, nemůžete ho nechat oschnout na chodbě......že po roce v bytě už to nikdy nevyvětráte.
To samé ale golden, možná ještě hůř - ségra ho má v paneláku.
Podle tohoto kritéria by musela vyřadit i toho choďáka a všechna střední a velká plemena krom krátkosrstých.
NO má aspoň samočistící typ srsti, takový zaprasený královák musí být mnohem větší labůžo.
Mně osobně by to nevadilo, ale když už se pozastavujete nad tím NO v bytě...
Ale tak nějaké změny můžou přijít vždycky, a když se chce, tak se to vždy dá přizpůsobit psovi. Za tu dobu, co mám psy, budu teď zaměstnání měnit po třetí, nikdy s tím nebyl problém. Vím, že v životě nepůjdu nikdy dělat 12ctky, protože prostě psi vevnitř... Vždycky to uzpůsobím psům. "Se psy" už jsem dělala na 6 hodin ranní směnu, 8 hodin ranní směnu, naposledy třísměnné osmičky, a teď mě čekají zase osmičky, ale home office, takže si myslím, že vzhledem ke psům změna k lepšímu.
Ale to je všechno o tom, co je kdo pro psa schopný "obětovat".

Peigenka
napsal(a):
Děkuji Vám za analýzu ale partnera mít určitě nebudu a miminko taky mít nemůžu ale děkuji že mi to připomínáte. A jako zatím je to úplně v začátcích tak chci si třeba udělat seznam plemen a pak si najít výstavy a tak.
Já jsem vás neanalyzovala. Jen jsem napsala, co se stát může. Že nemůžete mít děti jsem netušila a je mi to líto, pokud jste je chtěla. Nemám křišťálovou kouli a v tématech ohledně výběru plemene se zde na často poukazuje na to, že za pár let může být člověk někde jinde. (Malá holka chce psa = reakce a co disko, kluci,holky, škola, jiné zájmy? Někdo má zahradu = ale to je málo, co vycházky?)
Ano, vše je v začátcích, když vám tu někdo dá tip na kavkazana nebo malamuta, že měl jednoho hodného v bytě, také toto plemeno zařadíte do seznamu? Obejděte si výstavy, parky, mluvte s pejskaři, běžte venčit do nějakého útulku, pokud máte nějaký poblíž a umožňuje to. Třeba za dva roky skončíte s vořechem z útulku a budete v něm mít toho nej parťáka. (Další oblíbená rada zde.)
http://www.cz-pes.cz/atlas_index.php
Padl zde i nápad, že je dobré, když psa unesete
- vynesete do schodů ap.
Terven
napsal(a):
To samé ale golden, možná ještě hůř - ségra ho má v paneláku.
Podle tohoto kritéria by musela vyřadit i toho choďáka a všechna střední a velká plemena krom krátkosrstých.
NO má aspoň samočistící typ srsti, takový zaprasený královák musí být mnohem větší labůžo.
Mně osobně by to nevadilo, ale když už se pozastavujete nad tím NO v bytě...
Kamarádka má dva velké králováky (feny) v bytě a dokonce je to vyšší patro.
Fakt je že když jsou v zimě sračky tak je obléká do kombinéz.
A ovčáka i křížence jsme v chodbě očistili břicho a packy a otřeli ručníkem.
Oba psi žili v domě, ovčák měl pelech v koupelně, kříženec v obyváku a v ložnici.
Do postele ani na gauč nelezli protože nechtěli.
Miriam33

XXX.XXX.209.171
A maminka chce taky tak velkého psa? Byla by schopná a ochotná ho venčit i za mokra, bahna? To se otřepe v chodbičce a můžete malovat, no proti gustu, ... Videla jsem dva bytové retrívry... Smrad po celém bytě, poškrábané parkety, poškrábané dveře... německého ovčáka si vůbec nedokážu představit, že by to mohlo být uživatelsky příjemné pro člověka (ono fakt cpat psa několikrát za deštivý den do vany nebo sprcháce je pěkný opruz a čím větší pes, tím větší).
Co takový vipet? Nebo šikovný kříženec (třeba teď jsem viděla dva křížence chrta a bordery- bezvadní psi - střední štíhlí, skladní, hodní, inteligentní a do bytu super...se spoustou pohybu samozřejmě pak venku), nebo fakt něco středního, jak radili nade mnou. Taky jsem potkala moc pěkného středního retrivroviteho psa, chválím úžasně povedeného voříška a on to maďarský? kachní pes. Ten už by do bytu celkem šel, ale prý je u nás vzácný.
Ta krátkosrstá kolie by taky nebyla asi špatná...

rapotacka11
napsal(a):
http://www.cz-pes.cz/atlas_index.php
Padl zde i nápad, že je dobré, když psa unesete
- vynesete do schodů ap.
Za unesení psa taky hlasuju. S kníračem to na stará kolena bylo snažší, než teď s australandou. Do schodů ještě chodí a až nebude, budeme spávat dole, ale třeba arrivácký vlak je problém.
poškrábané parkety, poškrábané dveře..
Tak ale tohle není o velikosti psa... A ani ten "smrad" není o velikosti psa.
Já mám sice hladkosrsté psy (30 a 15 kg), ale už jsem párkrát zažila od návštěv údiv, jakto, že ti psi v baráku nejsou vůbec cítit, všichni asi čekali, jaký tu máme smrad . Naopak třeba kamarádka měla malé společenské plemeno, navíc nelínající, a ten prostě smrděl, a tenkrát s tím docela bojovala, zpětně si myslím, že to byl nějaký zdravotní problém. V rodině jsme měli doma (uvnitř) BSP - nesmrděla, nebyly ani ty poškrábané parkety a dveře... Rodiče si brali bytovou xGR - a světe div se, taky nesmrdí...

marcelaamax
napsal(a):
Já mám sice hladkosrsté psy (30 a 15 kg), ale už jsem párkrát zažila od návštěv údiv, jakto, že ti psi v baráku nejsou vůbec cítit, všichni asi čekali, jaký tu máme smrad . Naopak třeba kamarádka měla malé společenské plemeno, navíc nelínající, a ten prostě smrděl, a tenkrát s tím docela bojovala, zpětně si myslím, že to byl nějaký zdravotní problém. V rodině jsme měli doma (uvnitř) BSP - nesmrděla, nebyly ani ty poškrábané parkety a dveře... Rodiče si brali bytovou xGR - a světe div se, taky nesmrdí...
Já to mám spojené s NO. Chodilo jich s námi několik, stačilo pohladit a koukala jsem, kde si opláchnu ruku. Ale asi je to tak, že člověk svého psa necítí.

Nemusíte velkého psa cpát několikrát denně do vany. Stačí ho naučit, že ho umyjete na chodbě před bytem nebo v předsíni, podle místních podmínek. Já jsem samojeda sprchovala, teda jen nohy a břicho, protože jsem ho do tě vany unesla - z chodby před bytem do koupelny. Ruskou terierku jsem neunesla, a tak jsem po každé procházce, venčení, když to bylo potřeba, napustila do kýble vlažnou vodu a postupně jsem jí v něm umyla nohy jednu po druhé. Vytřela ručníkem. Otřela břicho a mohla jít do bytu.
marcelaamax
napsal(a):
No, přesně....poškrábat parkety a dveře může jakýkoliv pes, i krátkosrstý nebo malý.
Ségra měla svýho času v bytě ty goldeny dva - jak už jsem psala, zaprasit se uměli, ale že by to byl horror, jak píše Miriam33, to nemůžu říct a smrad po celém bytě už vůbec ne.
napsal(a):
Já to mám spojené s NO. Chodilo jich s námi několik, stačilo pohladit a koukala jsem, kde si opláchnu ruku. Ale asi je to tak, že člověk svého psa necítí.
Já si myslím, že je to spíš o tom, jakou péči ten pes má a kde žije. Pokud je to nějaký kotcový pes, kterého někdo jednou za měsíc vyčeše, válí se někde venku v bahně, je věčně venku mokrý, k tomu třeba špatná strava - tak prostě smrdět bude no...
Nemyslím si, že je to o tom, že člověk svého psa necítí - necítím ani psy kamarádů, známých, rodiny. A když vezmu třeba tu výše zmiňovanou kamarádku, tak ta svého psa cítila (já taky)
A dost si teda myslím, že trochu rozdíl bude i v bytový x venkovní pes...
Si třeba takhle pamatuji jezevčíka od prababičky - a to byl hladkosrstý malý pes - na tu jak jsem sáhla, tak jsem měla černou ruku a mohla jsem se jít umýt, no, ona byla snad cítit i na dálku.

napsal(a):
Nemusíte velkého psa cpát několikrát denně do vany. Stačí ho naučit, že ho umyjete na chodbě před bytem nebo v předsíni, podle místních podmínek. Já jsem samojeda sprchovala, teda jen nohy a břicho, protože jsem ho do tě vany unesla - z chodby před bytem do koupelny. Ruskou terierku jsem neunesla, a tak jsem po každé procházce, venčení, když to bylo potřeba, napustila do kýble vlažnou vodu a postupně jsem jí v něm umyla nohy jednu po druhé. Vytřela ručníkem. Otřela břicho a mohla jít do bytu.
Jasně, že to jde.
Nejhorší pes, kterého jsem v bytě měla byl kokršpaněl. Ten nelehl, nezastavil se, Prostě slídil venku i v bytě. Ale byl tam jen na přechodnou dobu. Nalezenec.
Miriam33

XXX.XXX.209.171
Balu: Jo, jasně, že to jde, jen říkám, že se středním psem je to jednodušší než s velkým.... řekněte hop, skoci do vany sám, sprchnete a oklepe se jen v rámci vany, vejde se případně do sprcháče. A že jsem těch podzimu a jar v bytě pronadavala kvůli bahnu a to měla jen chlupatou a Malou šeltinu která bez nachystaneho rucnicku na tlapky nevylezla ze sprcháče
Hele ještě když jsme u té velikosti, teď vynechám srst, ale pokud jde o údržbu čistě podle velikosti - tak mě se jednoznačně lépe udržuje velký pes (30 kg) než menší fena (15 kg) . Protože zatímco pes má většinou špinavé jen tlapy, nohy, tak toho stačí otřít hadrem, případně opláchnout nohy v lavoru... zatímco ta malá fena je většinou špinavá celá, komplet - minimálně celé břicho, hrudník, a dost často to má až na zádech . Takže u malé feny je většinou nutná sprcha, u velkého psa ne (mluvím o těch svých).
Edit.: nebo teda já mám možnost je oba dva nechat opadat venku, nebo v chodbě, ale když to vezmu z pohledu sprchování ve vaně, tak tam jsem fenu sprchovala nesčetně vícekrát než psa, a to je psovi 6 a feně 3.
Miriam33

XXX.XXX.209.171
To je taky o jedinci, jsou psí dámy, co kaluže obchází obloukem, téměř nedotčeny nečasem se vrací domů a prasodámy, co projdou každou kaluž a pokud v ní bude olejová skvrna, tak si tam i lehnou.
Videla jsem i cernobileho labradora a ta spodní černá půlka získaná v příkopě na procházce barevně opalizovala, jako by tam někdo vylil i olej. Humus. Ten pes byl druhý den zase bílý a bez koupání ( asi ta samočistící srst), ale opadal jim venku
Miriam33
napsal(a):
A maminka chce taky tak velkého psa? Byla by schopná a ochotná ho venčit i za mokra, bahna? To se otřepe v chodbičce a můžete malovat, no proti gustu, ... Videla jsem dva bytové retrívry... Smrad po celém bytě, poškrábané parkety, poškrábané dveře... německého ovčáka si vůbec nedokážu představit, že by to mohlo být uživatelsky příjemné pro člověka (ono fakt cpat psa několikrát za deštivý den do vany nebo sprcháce je pěkný opruz a čím větší pes, tím větší).
Co takový vipet? Nebo šikovný kříženec (třeba teď jsem viděla dva křížence chrta a bordery- bezvadní psi - střední štíhlí, skladní, hodní, inteligentní a do bytu super...se spoustou pohybu samozřejmě pak venku), nebo fakt něco středního, jak radili nade mnou. Taky jsem potkala moc pěkného středního retrivroviteho psa, chválím úžasně povedeného voříška a on to maďarský? kachní pes. Ten už by do bytu celkem šel, ale prý je u nás vzácný.
Ta krátkosrstá kolie by taky nebyla asi špatná...
90% goldenů,co znám,jsou byťáci, půlka bydlí v bytě, půlka v domě se zahradou,ale v režimu psů bytových. Nikdy jsem nezažila,že by byt od psů smrděl. Pokud se o psa starám,jakmám, a nemá zdravotní problémy, smrdět z něj byt fakt nebude

marcelaamax
napsal(a):
Já si myslím, že je to spíš o tom, jakou péči ten pes má a kde žije. Pokud je to nějaký kotcový pes, kterého někdo jednou za měsíc vyčeše, válí se někde venku v bahně, je věčně venku mokrý, k tomu třeba špatná strava - tak prostě smrdět bude no...
Nemyslím si, že je to o tom, že člověk svého psa necítí - necítím ani psy kamarádů, známých, rodiny. A když vezmu třeba tu výše zmiňovanou kamarádku, tak ta svého psa cítila (já taky)
Si třeba takhle pamatuji jezevčíka od prababičky - a to byl hladkosrstý malý pes - na tu jak jsem sáhla, tak jsem měla černou ruku a mohla jsem se jít umýt, no, ona byla snad cítit i na dálku.
Kolega brával svého času do práce leonbergra. Nevím, kde ho držel, jestli striktně jenom venku. Ale je fakt, že když jsem vstoupila do výtahu, hned jsem věděla, že už je (jsou) tady přede mnou.
Asi jo.
Vypadá jako gaučák.
Ale to bude dobrý.
Budete na něj sama ...
https://www.hellosandy.cz/chodsky-pes/

nechala bych to na zadavatelce
vztah k druhu srsti
jen je třeba vědět, že srst něco znamená
Budu se opakovat, já měla v paneláku huňatého medvědoidního hovawarta, žádný problém, nikdy jsem ho nekoupala, nesprchovala, lehl, uschl, opadalo, člověk zametl/vyluxoval a pes byl bez jakékoliv snahy ze strany člověka jako ze škatulky.
Tomu se říká samočistící srst.
Ten chodský versus BOC či AUO - temperament přibližně stejný, snad teoreticky nižší než BOC (ale jsou v rámci plemen velké individuální rozdíly, takže tohle je o výběru konkrétního štěněte), ale chodský by měl být bez nějakých vyhraněných specifik, jako je třeba potřeba pást co se hýbe. BOC jaksi sklon k labilitě.
BŠO taky není špatný nápad.
Umím si představit u tervíka nebo groenendaela
knírači, i boxer
tibetský teriér
vipet
i HW
každé plemeno je nějaké, má nějaká plus a mínus, a to záleží na každém z nás (co je plus a co mínus)
je třeba si pročíst
a je třeba si uvědomit, jak důležitá je pro soužití nervová soustava jedince (mnohdy víc, než plemenné rozdíly)

Peigenka
napsal(a):
A prosím ten choďák tedy myslíte že je míň temperamentnější než bocka? Zatím se mi asi líbí takhle nejvíc na první dobrou. Zvládne to v bytě s takovým režimem?
Určitě to není šílenec jak bordera, a určitě to v bytě s tímto režimem zvládne. Choďáci jsou moc fajn psi.

marcelaamax
napsal(a):
Přesně tak, je to o péči, kterou ten pes má, resp nemá.
Peigenka
napsal(a):
A prosím ten choďák tedy myslíte že je míň temperamentnější než bocka? Zatím se mi asi líbí takhle nejvíc na první dobrou. Zvládne to v bytě s takovým režimem?
Neumím srovnat temperament BOC, s žádnou borderou jsem nikdy do bližšího styku nepřišla, ale choďák tedy úplně gaučák není, ve srovnání s goldenem. Prostě chce pořádně vylítat a unavit i hlavu, jako asi každý ovčák.
Pak si lehne a dáchne si.
Jen tedy s tou srstí a bytem - choďáci milují vodu včetně všech kaluží, které na procházce potkáte. Srst má samočistící, rozuměj až to bahno uschne, opadá z něj tam, kde leží.
Miriam33

XXX.XXX.209.171
Joohana
napsal(a):
Neumím srovnat temperament BOC, s žádnou borderou jsem nikdy do bližšího styku nepřišla, ale choďák tedy úplně gaučák není, ve srovnání s goldenem. Prostě chce pořádně vylítat a unavit i hlavu, jako asi každý ovčák.
Pak si lehne a dáchne si.
Jen tedy s tou srstí a bytem - choďáci milují vodu včetně všech kaluží, které na procházce potkáte. Srst má samočistící, rozuměj až to bahno uschne, opadá z něj tam, kde leží.
No však počítám vždy když dojdu z práce tak dvě až tři hodiny budeme lítat a pokusím se nějaké triky na zaměstnání hlavy s ním dělat. Akorát nevím jestli to bude dost samozřejmě ráno hodina a večer ještě kolem osmé deváté taky půjdeme ven ale to hlavní by mělo být od 16 do 18 cca.... ale nevím jestli mu to takto bude stačit taky proto se tu ptám. Mám v plánu oslovit různé chovatelské stanice a třeba až bude nějaké klidnější štěňátko si vzít.

"No však počítám vždy když dojdu z práce tak dvě až tři hodiny budeme lítat a pokusím se nějaké triky na zaměstnání hlavy s ním dělat. "
a co takhle normální výcvik? cvičák? sportovní kynologie?
jiné sporty?
jinak doporučuji vždy si najít web chovatelského klubu příslušného plemene, bývají tam i dobrá info
Nejsem odborník na choďáky, nicméně, pokud alespoň z větší části splníte svá předsevzetí ( protože vím, jak se někdy nechce, když je tma a zima a bláto a prší, taky jsem bydlela v paneláku na konci sídliště, vedle louky která vedla do lesů), tak klidně, ten cvičák berte jako nutnost, nasměrují vás ( doufám, je slušný).
Když tady čtu, jak si chce někdo pořídit třeba borderku do bytu, je sám a dělá 8 hodin, ale vymluvit si to nenechá, tak u vás se pes bude mít dobře. Ať se daří. 😀

Peigenka
napsal(a):
Jasně to jsem psala že o víkendu bude cvičák koukala jsem u nás je vždy v neděli poslušnost. Tak v týdnu můžeme zkoušet co nás tam naučí.
Na cvičáku vám ukážou, co a jak máte se psem dělat. A v týdnu byste to měla na každé procházce trénovat. Vy musíte psa učit a naučit, to nikdo za vás neudělá.
https://www.youtube.com/watch?v=LjiCN2lqdUY&t=1245s nevíte někdo ještě prosím co to tam má Ruda v minutě 20:47 za plemeno u té fenky černé?
juhaj
napsal(a):
Nejsem odborník na choďáky, nicméně, pokud alespoň z větší části splníte svá předsevzetí ( protože vím, jak se někdy nechce, když je tma a zima a bláto a prší, taky jsem bydlela v paneláku na konci sídliště, vedle louky která vedla do lesů), tak klidně, ten cvičák berte jako nutnost, nasměrují vás ( doufám, je slušný).
Když tady čtu, jak si chce někdo pořídit třeba borderku do bytu, je sám a dělá 8 hodin, ale vymluvit si to nenechá, tak u vás se pes bude mít dobře. Ať se daří. 😀
On pes zakladatelku nenechá zanedbat to předsevzetí, já choďáka doma mám, ještě štěně, klidnější, ale rozhodně mě donutí vymýšlet zábavu 😉
Joohana
napsal(a):
On pes zakladatelku nenechá zanedbat to předsevzetí, já choďáka doma mám, ještě štěně, klidnější, ale rozhodně mě donutí vymýšlet zábavu 😉
Ano, pohyb se psem je návykový😁. Bydlím teď na vsi, když je hnusně, mohu se vymluvit na obří zahradu, ale stejně aspoň hodinku jdeme ven, ačkoli je, že by psa nevyhnal!

Peigenka
napsal(a):
Jasný já myslela ta druhá ta černá to je co?
souhlas s juhaj, ta černoznakatá vypadá jako hovawartice
napsal(a):
To by v bytě nemohl být žádný větší pes s podobnou srstí.
Podle mě tento předsudek pramení hlavně z toho, že známe NO hlavně venkovní a ne zrovna moc udržované, takže smrdí doslova jako "psí kšíry". Udržovaný bytový pes tak nepáchne.
Ale jinak souhlasím, že chlupatý jakýkoliv pes v bytě jsou pro majitele při špatném počasí docela galeje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.9.135
A co trrba fenka rtw? Linani primereny, temperament asi nejnizsi kdyz nepocitam pudla. Ne ze by nepotreboval neco delat ale neni to tak zhavy jak s ovcaky. Co se nauci to si pamatuje. Ale volila bych fenu.
rapotacka11
napsal(a):
Moje zkušenost.
NO je cítit když zmokne a je fakt,
že na výstavě bylo ráno mlhavo
a u jejich kruhu to bylo cítit nejvíc.
Ano, protože když se na výstavě podíváte na ty ušmudlaný lidi od NO (samozřejmě ne všichni jsou takoví), tak je jasné, že to ani s tou jejich hygienou chovu nebude tak slavný.
Třeba ti větší chovatelé krmí economy shitem typu HappyDog, už se ani nezdržují s nějakým uklízením kotců a chovají psy rovnou na roštech jako prasata🤮. To pak není divu, že ti psi smrdí a mají hnusnou mastnou srst.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ano, protože když se na výstavě podíváte na ty ušmudlaný lidi od NO (samozřejmě ne všichni jsou takoví), tak je jasné, že to ani s tou jejich hygienou chovu nebude tak slavný.
Třeba ti větší chovatelé krmí economy shitem typu HappyDog, už se ani nezdržují s nějakým uklízením kotců a chovají psy rovnou na roštech jako prasata🤮. To pak není divu, že ti psi smrdí a mají hnusnou mastnou srst.
Přesně tak

Přimlouvám se za krátkosrstou kolii. Měla jsem středního knírače a byl to velmi, velmi, velmi tvrdohlavý dost divoký pes, se kterým nebylo jednoduché pořízení. Navíc hodně aktivní, uštěkaný, horká hlava - po sebemenší urážce kolemjdoucího psiska byl ochoten jít do rvačky za svoji čest. Já jsem si s tím poradila, ale přes den mi (stejně jako zadavatelce) venčila mamka a nebyly to pro ní jednoduché chvilky. Jednou se dostala při setkání s volně pobíhajícím dobrmanem mezi psy a skončila s prokousnutým lýtkem .
Teď máme krátkosrstou kolii a ačkoliv jsem knírače milovala, už nikdy bych neměnila. Klidná, pohodová, učenlivá, naprosto nekonfliktní a taky přiměřeně sportovní. Nemá lovecké pudy, takže na poli a v lese nebude honit srnky, zkrátka (když to tak po sobě čtu), tak kraťanda je ideál
Jo vlastně není, hodně líná

Navíc hodně aktivní, uštěkaný, horká hlava - po sebemenší urážce kolemjdoucího psiska byl ochoten jít do rvačky za svoji čest.
Měla jsem střeďáky dva. Venčil je v poledne otec ( 80 ). Neprali se. Pravda, pes svoje "mouchy" měl - ale který pes nemá. Fena byla dokonalá.

napsal(a):
Navíc hodně aktivní, uštěkaný, horká hlava - po sebemenší urážce kolemjdoucího psiska byl ochoten jít do rvačky za svoji čest.
Měla jsem střeďáky dva. Venčil je v poledne otec ( 80 ). Neprali se. Pravda, pes svoje "mouchy" měl - ale který pes nemá. Fena byla dokonalá.
Jasně, je to hodně o osobní zkušenosti. Vidím, že se tady v diskuzích často doporučuje středňák jako příjemný rodinný pes. Možná jsme měli doma nějaké extra kvítko, nevím. Jako rodinný parťák báječný pes - učenlivý, přiměřeně sebevědomý, miloval děti, respektoval kočky, atd. Ale zvládnout tu přemíru energie nebylo jednoduché pro něj ani pro nás. Byl jak perpetum mobile a jak se říká "unavený pes - hodný pes", tak ten náš byl unaven tak po osmi až deseti hodinách aktivní činnosti, ale to už jsme my byli dávno vyřízení A co jsem mluvila s dalšími majiteli, tak tvrdohlavost se speciálně u středních kníračů vyskytuje dost často.
Proto jsem zadavatelce jako naprosté začátečnici doporučila tu kraťandu, podle mé zkušenosti je s ní mnohem pohodovější soužití.
Zdravím po delší době chtěla bych se s Vámi poradit mám vybrána 3 plemena o kterých jsem si zajišťovala co nejvíce informací a chci se rozhodnout které plemeno by bylo nejvhodnější za daných podmínek. Denní režim by byl jak jsem psala ráno od 5 do 6 venčení a po té chodím do práce od 7 do 15:30 práci mám hned u paneláku, takže žádné dojíždění nehrozí. Možná by jak jsem psala mi pomohla dopoledne mamka a šla vyvenčit na to ale spoléhat nechci je to můj pes. Odpoledne jak se vrátím tak venčení s tím že budeme dělat třeba frisbee zaměstnávat hlavu a tak. Nic nechci dělat vrcholově spíš bych chtěla společníka, který semnou zvládne všechno od túry až po běhání cvičení všech možných triků a psích sportů. Ambice ale nemám. A po té zase večer klasické venčení. Jak jsem psala bydlím v paneláku na okraji města.
Plemena:
Bílý švýcarský ovčák - ten ale nevím jestli je do bytu vhodný a také jsem slyšela že je potřeba dobře vybírat protože bývají labilnější
Border kolie - co si budeme povídat těch témat je tu hodně takže klady i zápory jsou víceméně jasné
Krátkosrstá kolie - tam jsem četla že v ČR je velmi těžké najít zdravého jedince a že línají ještě více než normální pejsci
Takže vůbec nevím
PS Choďáka jsem raději zavrhla nemyslím si že po přečtení pár diskuzí by byl vhodný do bytu bohužel

BŠO do bytu vhodný je a pokud se týká lability, tak bych se asi víc bála té bocky, v kontextu s její specifičností. Je to o výběru rodičů a CHS. A BŠO je plemeno univerzální, není "ujeté" nějakým směrem. Ale s "citlivostí" je nutno počítat.
To dopolední venčení by bylo fajn, maminka mi taktéž venčila psa, a jak ráda.

Pokud byste zvažovala tu kraťandu, může Vám pro orientaci pomoct mezinárodní databáze: http://www.smooth-collie.net/puppies/filter?country=cz&fbclid=IwAR3Dzx92AQurZXMjHwmYv8fKbOFAADnFHuKgDceIwrge0dIk3U1P1FajVx8
Jsou v ní uvedené aktuální vrhy, očekávané a plánované vrhy a informace o rodičích (rodokmen, zdravotní výsledky, počet vrhů atd.), vč. odkazu na CHS.
Není pravda, že se nedá najít zdravý jedinec, ale může to chvíli trvat, my jsme na současné štěndo čekali třičtvrtě roku, a to bylo letos těch vrhů hodně, víc jak 30. Ale vybírala jsem podle zdraví rodičů, nechtěla jsem štěně za každou cenu:
napsal(a):
Pokud byste zvažovala tu kraťandu, může Vám pro orientaci pomoct mezinárodní databáze: http://www.smooth-collie.net/puppies/filter?country=cz&fbclid=IwAR3Dzx92AQurZXMjHwmYv8fKbOFAADnFHuKgDceIwrge0dIk3U1P1FajVx8
Jsou v ní uvedené aktuální vrhy, očekávané a plánované vrhy a informace o rodičích (rodokmen, zdravotní výsledky, počet vrhů atd.), vč. odkazu na CHS.
Není pravda, že se nedá najít zdravý jedinec, ale může to chvíli trvat, my jsme na současné štěndo čekali třičtvrtě roku, a to bylo letos těch vrhů hodně, víc jak 30. Ale vybírala jsem podle zdraví rodičů, nechtěla jsem štěně za každou cenu:
Super moc Vám děkuji za odkaz mohu se tedy zeptat odkud štěně máte? A také je pravda že i když je krátkosrstá je z ní hodně chlupů? A také jsou učenlivé a dá se nimi jít i na túru nebo když mají tu krátkou srst je jim zima? Jinak máte krásné štěndo

Peigenka
napsal(a):
Super moc Vám děkuji za odkaz mohu se tedy zeptat odkud štěně máte? A také je pravda že i když je krátkosrstá je z ní hodně chlupů? A také jsou učenlivé a dá se nimi jít i na túru nebo když mají tu krátkou srst je jim zima? Jinak máte krásné štěndo
Děkuji za pochvalu, vyřídím 😊
Kraťandy jsou velmi učenlivé a velmi snadno vychovatelné. Máme už jednu starou fenku a po zkušenosti s ní už jiné plemeno nechceme. My jí máme právě jako pohodového rodinného parťáka. Máme rádi turistiku a cestování a bereme (nebo spíš brali jsme) ji všude sebou .
Zimy se bát nemusíte - kraťanda je houževnatý pes s hodně hustou podsadou, takže i zimní túry zvládá v pohodě. Ten kožich opravdu dost líná, je nutné pravidelně vyčesávat a i tak budete mít doma chlupy.
Náš mrňousek ze ze 6 štěňat, ale už jsou všechna v nových rodinách, tak byste se musela poohlédnout jinde. Přeju šťastnou ruku při výběru ..
No, měla jsem hodně krátkosrstou fenu s hustou podsadou, 30 kg a po ní feny dlouhosrsté, o něco větší. A ta krátkosrstá při vyčesávání jednoznačně vedla v množství chlupů vyčesaných při línání. U krátkosrsté byly chlupy všude, zapíchlé, protože krátké. U dlouhosrstých jsou takové chomáče, co se lehce smetou, nebo seberou.
To jenom rozdíl, pro Vaší orientaci. Ale s chlupy doma se musíte smířit holt u každého psa, i ti naší knírači sem tam chlup pustili.

Peigenka
napsal(a):
Jo měla jsem na vikend borderku a fakt jsme se zamilovala ale to byla nejlepsi a nejvychovanejsi bocka snad 😀😀
No, a takovou určitě mít nebudete. Můžete se snažit, ale musíte být připravená spíše na to, že takhle vychovat se vám nepodaří.
Z toho vašeho výběru bych volila v pořadí - krátkosrstá kolie, BŠO. A BOC bych vyřadila. Načetla jste si prý o nich dost, tak jistě uhodnete proč.
K chodskému psovi - hodí se do bytu. Ale nepřemlouvám vás.
napsal(a):
No, a takovou určitě mít nebudete. Můžete se snažit, ale musíte být připravená spíše na to, že takhle vychovat se vám nepodaří.
Z toho vašeho výběru bych volila v pořadí - krátkosrstá kolie, BŠO. A BOC bych vyřadila. Načetla jste si prý o nich dost, tak jistě uhodnete proč.
K chodskému psovi - hodí se do bytu. Ale nepřemlouvám vás.
No jako ten chodský pes tam jsem četla fakt hrozný diskuze že teď to plemeno už nemá takovou povahu jako je ve standardu a dokonce mi psala paní i zprávu a teda vůbec pozitivní to nebylo tak toho se fakt bojím

Peigenka
napsal(a):
No jako ten chodský pes tam jsem četla fakt hrozný diskuze že teď to plemeno už nemá takovou povahu jako je ve standardu a dokonce mi psala paní i zprávu a teda vůbec pozitivní to nebylo tak toho se fakt bojím
Vždyť já vás nepřemlouvám, abyste si choda pořídila.
Jako normálně bych takovou výstavní borderu po klidných rodičích úplně nezavrhovala, nemám ráda, když z toho plemene lidé dělají magory, když je pomalu ani neznají, ale po přečtení celé diskuze jsem toho názoru, že zadavatelka o tom plemeni asi moc neví.
Správná bordera není labilní magor s potřebou něco dělat 24/7, ale je naučená klidu. Labilní, přetočené magory si z nich často dělají majitelé, protože tomu plemenu často nerozumí a nedopřejí mu činnost, pro kterou bylo to plemeno vyšlechtěno - pasení. Normální, klidu naučená, bordera v pohodě zvládne doma odpočívat než se majitel vrátí z práce, ale nějaké proběhnutí lesem jí fakt stačit nebude.
Každopádně to, že jste měla na hlídání vychovanou borderu ještě neznamená, že jsou všechny takové. Protože jo, bocky jsou strašně chytré, ale to znamená, že se zlozvyky učí nadpozemskou rychlostí a vychovat borderu tak, aby na ní byl spolech všude a vždy, opravdu není tak jednoduché, jak se zdá. Pracák (kteří, co si budem, jsou častěji vyrovnanější) pro vás absolutně nepřipadá v úvahu a výstaváci jsou v dnešní době dost citlivá zvířata, takže to chce hodně empatie a fakt to chce pochopit povahu toho plemene, abyste dokázala předvídat jejich reakce, které někdy mohou být dost přehnané.
Zlozvyky, které trápí bordery zahrnují často zmiňované pasení všeho možného (od aut, kol, dětí, běžců, dalších psů, ptáků na obloze a dalších - věřte mi, v některých případech to fakt není sranda), nesnášenlivost k dětem (dost kontroverzní názor, každopádně to opravdu není ojedinělé, dost border prostě děti nedává), sklony k obsesím (chytání stínů a světel, čumění do zrcadel, nošení šišek/klacků/kamínků/stébel trávy - ty zvířata přestávají fungovat a prostě se dokáží soustředit jenom na aportování, je to dost smutný pohled), štípání, nesnášenlivost k dalším psům (fakt stačí jedna špatná zkušenost) a mnoho dalších (hlavně, že jsem na začátku psala, že nemám ráda, když z nich lidi dělaj magory )
Samozřejmě hodně z těch věcí jsou extrémní případy, ale u border je blbé, že sklouznout do toho extrému je velice jednoduché. Chce to u nich najít ten balanc mezi moc málo aktivity - pes si začne hledat svou zábavu a příliš mnoho aktivity - pes se začne přetáčet.
Zkuste se nad tím ještě zamyslet, protože nesprávný výběr plemene (zvlášť když si vyberete tak specifické plemeno jako je bocka) vám může dost znepříjemnit život. Pokud trváte na bordeře i po tom, co jsem napsala, vyberte si alespoň jeden psí sport, kterému se chcete věnovat (klidně jenom na rekreační úrovni), protože bordera bez práce, ať je z jakékoliv linie, prostě nemůže být nikdy na 100% spokojená. A připravte se i na to, že je tu možnost, že prostě budete muset chodit na ty pastviny (v zimě, blátě, v holinkách) a dopřávat bordeře to, pro co byla stvořená a co jí naplňuje nejvíce. Já to osobně jako velikou nevýhodu nevidím, protože sledovat bordery při práci se stádem je úžasné, ale každý to má postavené jinak
Jo a mimochodem, choďáci k nám chodí často na cvičák a to bych teda nechtěla ani za milion. Je to pomalé, nechápavé, makat se tomu nechce... Ale je pravda, že já jsem asi už od border naučená na úplně jinou náturu
Z plemen, co jste psala:
BŠO, BOC - tam chce u obou vybírat dost pečlivě, bordery mají výhodu velikosti, ale z mé zkušenosti chtějí makat fakt o dost víc než švýcaři.
Krátkosrsté kolie moc okomentovat nemůžu, měla jsem možnost vidět jen pár vzorků, jedna tricolorka nám chodí po městě a ta je teda topová, ale jak říkám, moc je neznám.
Ještě mě napadl královák. To jsou příjemní společníci, kteří budou rádi za jakoukoliv aktivitu a je to společenské plemeno, takže nároky na práci hlavou nejsou až tak veliké. Stále jsou ale velice chytří a učenliví.
No a ještě (možná trochu úlet) mě napadl vipet. Sice trochu tvrdohlavec a je možné, že byste zápasila s loveckým pudem, ale jinak do paneláku mi přijde jako bezva společník. O víkendu si zajet na coursing a máte psa vyběhaného

Je pravda, že naše seniorka měla zamlada občas tendenci vyštěkávat jen tak "do vzduchu", jen aby upustila přebytečnou páru. Ale důsledně jsme odnaučovali, nechtěli jsme si pokazit vztahy se sousedy. A když to srovnám s kníračem, kterého jsme měli před kraťandou, tak knírač v uštěkanosti jednoznačně vedl.
Mrňavá teď zrovna ňafá na časovač na sporáku, který začal pípat, jdu jí to zatrhnout 😊

napsal(a):
Je pravda, že naše seniorka měla zamlada občas tendenci vyštěkávat jen tak "do vzduchu", jen aby upustila přebytečnou páru. Ale důsledně jsme odnaučovali, nechtěli jsme si pokazit vztahy se sousedy. A když to srovnám s kníračem, kterého jsme měli před kraťandou, tak knírač v uštěkanosti jednoznačně vedl.
Mrňavá teď zrovna ňafá na časovač na sporáku, který začal pípat, jdu jí to zatrhnout 😊
Asi má pocit, že ho neslyšíte. Myslí to dobře.
Peigenka
napsal(a):
Ad choďák- já zase četla horory o borderach, to si nevyberete. Nejlepší je asi zajet na nějakou akci plemene a rozhlédnout se kolem.
Joohana
napsal(a):
Ad choďák- já zase četla horory o borderach, to si nevyberete. Nejlepší je asi zajet na nějakou akci plemene a rozhlédnout se kolem.
Tak horory o bockách už jsou vyprávěné na potkání každému potencionálnímu zájeci. Hodně borderkářů je za to ráda, protože čím míň lidí si to plemeno pořídí, tím lépe.
napsal(a):
"Emo", to je kolie? Je nádherná!!!
No zatím teda zvažuji tu bocku ale výstavní linie s tím že pořádně zeptám v klubu chovatelů jaká chovatelská stanice se přímo na tyto linie zaměřuje. Ano jak tu někdo psal zvažuju dog frisbee alespoň rekreačně určitě.
Ta kolie je krásná ale teda jestli fakt štěká tak do by mě sousedi rozkrájeli za živa :D....
A švýcarák toho se bojím že je moc velký ráda bych psala kterého v nouzi alespoň unesu což je tak do těch cca 25 kg
Peigenka
napsal(a):
No zatím teda zvažuji tu bocku ale výstavní linie s tím že pořádně zeptám v klubu chovatelů jaká chovatelská stanice se přímo na tyto linie zaměřuje. Ano jak tu někdo psal zvažuju dog frisbee alespoň rekreačně určitě.
Ta kolie je krásná ale teda jestli fakt štěká tak do by mě sousedi rozkrájeli za živa :D....
A švýcarák toho se bojím že je moc velký ráda bych psala kterého v nouzi alespoň unesu což je tak do těch cca 25 kg
Já to tedy zdaleka nečetla celé... Ale jsem z BOCek vyléčená díky mé pseudorodině - stálí přispěvatelé zde vědí své. Viděla jsem BOCáka asi před týdnem, pokud by se dostal ke slepicím, zadáví je, přivolání téměř nula, hlavně, že umí udělat mrtvolu!!! A podat obě packy!
No zatím teda zvažuji tu bocku ale výstavní linie s tím že pořádně zeptám v klubu chovatelů jaká chovatelská stanice se přímo na tyto linie zaměřuje.
ach jo... no tak pokud jsem vás dostatečně neodradila, tak přeji hodně štěstí vám i psovi spíš než na chovku bych se ale zaměřila na spojení. Koukejte na výsledky bonitaček, často u nich i najdete videa, kde vidíte, jak se ten pes chová, občas se tam totiž i objeví feny, které musely jít na bonitačku znovu kvůli povaze. Tím se potom žádný chovatel chlubit nebude že. Jo a já bych osobně nikdy nešla do chovky, která není pod BCCCZ.
fikovnice
napsal(a):
Já to tedy zdaleka nečetla celé... Ale jsem z BOCek vyléčená díky mé pseudorodině - stálí přispěvatelé zde vědí své. Viděla jsem BOCáka asi před týdnem, pokud by se dostal ke slepicím, zadáví je, přivolání téměř nula, hlavně, že umí udělat mrtvolu!!! A podat obě packy!
Já zas vídám bordery, které absolutně nevnímají u silnic. Na fb skupinách se to hemží dotazy typu "moje štěňátko furt chňape po autech, co to je?" To byste těm lidem fakt nejraději dali pár facek.

Peigenka
napsal(a):
Nespokojená a neukojená BOC bude ňafat taky, si myslím Nebo výt. Nebo obojí.

tak on kazdy pes muze byt ustekany
obecne show linie v kazdem plemeni, kde to zaclo delit - na tom byvaji s povahou dost na stiru (jen na vystavy povahy nepotrebuji totiz).
a toho entlebucha bych taky uplne nezatracovala. to neni spatny pes.
Bordery asi úplně výt nebudou, ale uřvané taky existují, to je pravda. Moje taky občas řvou, jsou takový trochu domácí alarm, ale mě je to fuk, bydlím v baráku bez sousedů. Neřekla bych ale, že k uštěkanosti mají bocky takové predispozice jako třeba kolie či šeltie, tam je to prostě pomalu norma. Myslím, že u border je to spíš pes od psa než nějaký plemenný znak.

My už jsme borderová velmoc, co způsobuje borderám bezmoc.
Já vím že už borderu má každý ale v téhle střední váhové kategorii 14-25 kg není zas tak z čeho vybírat. Knírače opravdu nechci o choďákovi tu toho bylo napsané dost. U pudla se fakt bojím srsti kraťanda štěká a bull plemena jako staford toho se bojim. Ještě shiba mozna ale ta ma divnou povahu
Myslím, že jste komentář od megi vůbec nepochopila.
Jsem trochu zmatená, co vlastně chcete. Pokud chcete psa na sport/práci (což mi teda z vašich komentářů nevyplývá) jděte do bocky, to že jí má každý mi přijde jako úplně mimo námitka, ale v dnešní době musí být všichni originální.
Nevím přesně, co jste o choďácích slyšela, ale do vašich podmínek by se povahově hodil choďák mnohem více než bordera. Já bych to plemeno nechtěla, ale já trávím hodiny týdně na cvičáku a prostě to plemeno nesplňuje moje požadavky na temperament.
Raději bych stokrát pečovala o pudlí srst než o znuděnou, labilní borderu.
Přijde mi, že chcete psa, ale sama ani moc nevíte na co. Tohle se vám nelíbí, tamto se vám nelíbí. On dokonalý pes fakt neexistuje. Takže být vámi se probudím.
Zajděte do útulku, dejte domov nějakému sympatickému kříženci a máte vystaráno.
Peigenka
napsal(a):
Já vím že už borderu má každý ale v téhle střední váhové kategorii 14-25 kg není zas tak z čeho vybírat. Knírače opravdu nechci o choďákovi tu toho bylo napsané dost. U pudla se fakt bojím srsti kraťanda štěká a bull plemena jako staford toho se bojim. Ještě shiba mozna ale ta ma divnou povahu
A co australská kelpie? Do váhové kategorie by se vešla, a přijde mi to jako lepší nápad než borderka.

s ohledem na to, že je zadavatelka začátečník a navíc z paneláku... tak bych byla s těmi pracáky dost opatrná. Možná bych opravdu zvážila na začátek společenské plemeno, nebo alespoň plemeno, kde je "normálně vychovatelný" jedinec zcela běžný...
- s ohledem na to, že je zadavatelka začátečník a navíc z paneláku...
a navíc sama ...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Plemena_ps%C5%AF

Mně je to divné. Pardon. Vezmu encyklopedii psů, ta, co znám zpaměti, má 312 plemen, děsivě stará, kouknu na obrázky, vyberu 10 ks a ty si pak vyhledám na netu, hledám informace proč si NEpořídit to a to plemeno, a když mě to neodradí, najdu si chovatele, výstavu, sportovní akci,... a tam si to zkusím live.
Teď jsem ve fázi "absolutně netuším, jaký pes se ke mně hodí" a vybírám psa?
Směřovala bych to k pinčům, vipetům, špicům, univerzálnějším psům. Německý pinč i vipet jsou sportovci. O chlupech si tady můžete také počíst, on pudl stačí ke kadeřníkovi, to není žádná péče doma, jednou za den pročísnout hřebínkem jako každého jiného psa, zatímco dlouhý chlup z ovčáka seberu rukou ze země, krátký chlup nejde sebrat z ničeho, kdybych měla černého psa, tak aspoň to v kafi není vidět.
Směrovku dávám proto, že si myslím, že nevíte, co chcete.
lilymax
napsal(a):
Já kelpinky mám za bocky na speedu 😁 Ale třeba jsem měla zrovna smůlu na magory
Je teda pravda, že většinu kelpií, co znám, vlastní zkušení páníci. Ale znala jsem i kelpii v rukou dítěte (ovšem z "kynologicke rodiny"), a taky v rukou začátečníka, obě v pohodě. Když vezmu BOCky a kelpiny, které znám, tak ty kelpie nejsou takoví magoři jako BOC (ty konkrétní co znám), ale může to být náhoda 😊.
Jinak bych taky asi doporučila úplně jiné plemeno, ale když už padla ta BOC a váhová kategorie, tak mi naskočila právě kelpie.

A.. jsem si vzpomněla.. kachní pes, pořídila si jej tady jedna paní (nemůže si někdo vzpomenout za mě? nick začíná na i... lesžínka to ví) a strašně spokojená, malý akční chytroučký pes, neblázen jako border kolie.. a pak jsou tu kavalíři.. to mě nebere.. ale kachník vypadá docela dobře a neokoukaně :D

napsal(a):
A.. jsem si vzpomněla.. kachní pes, pořídila si jej tady jedna paní (nemůže si někdo vzpomenout za mě? nick začíná na i... lesžínka to ví) a strašně spokojená, malý akční chytroučký pes, neblázen jako border kolie.. a pak jsou tu kavalíři.. to mě nebere.. ale kachník vypadá docela dobře a neokoukaně :D
..portugalský vodní pes?
Tak ještě jednou ano opravdu nevím co chci jinak bych tu nebyla a neptala se. Jak jsem psala chci psa jako společníka na všechnu srandu jak na výlety tak na běhání po poli na dog frisbee ale i na dívání se na seriál prostě nehledám psa na nějaký vrcholový psí sport ale prostě parťáka na každý den. Ano rada ať si projdu atlas psů to jsem udělala a prostě mi z toho vyšla bocka choďák švýcarák i když vezmu jejich negativa pozitiva a to že mi líbí. Jenže prostě každý má svoje negativa no zase bych nerada nešťastného psa to bych byla nešťastná také.
Peigenka
napsal(a):
Tak ještě jednou ano opravdu nevím co chci jinak bych tu nebyla a neptala se. Jak jsem psala chci psa jako společníka na všechnu srandu jak na výlety tak na běhání po poli na dog frisbee ale i na dívání se na seriál prostě nehledám psa na nějaký vrcholový psí sport ale prostě parťáka na každý den. Ano rada ať si projdu atlas psů to jsem udělala a prostě mi z toho vyšla bocka choďák švýcarák i když vezmu jejich negativa pozitiva a to že mi líbí. Jenže prostě každý má svoje negativa no zase bych nerada nešťastného psa to bych byla nešťastná také.
Kdybych si měla vybírat z těchto tří, být vámi šla bych do choďáka, bude nadšený s vámi trávit čas venku, ale i na ten gauč se s váma natáhne.
Peigenka
napsal(a):
A kelpii bych taky brala hned všema deseti ale taky sem ji měla povahou za bocky na speedu dle referencí ale nikdy jsem žádnou na živo neviděla.
No já bych řekla, že jsou na tom podobně, co se týče nároků na pohyb a práci, jen mi přijde ta kelpie vyrovnanější, jistější a asi bych i řekla, že to není takový cíťa jako BOCka. Ale porovnávám jen malý vzorek psů, takže to fakt může být náhoda.
Já být Vámi, tak si objedu nějaké závody ve sportech, kde se ta plemena vyskytují, výstavy,akce, případně si domluvím nezávaznou návštěvu v nějaké CHS a udělám si vlastní obrázek .
Pokud chcete psa primárně jako společníka a sportu se věnovat spíš okrajově, tak bych asi vynechala tahle vyloženě pracovní plemena. Ale to máte těžké, znám lidi, kteří si pořídili pracovní plemeno jako společníka (především), s tím, že sporty dělat ani nechtějí. Nakonec to zkusili, propadli tomu, se psem makají, klape jim to, a dalšího psa už vybírali primárně na sport... Každopádně kdybych si takhle nebyla jistá, jaké plemeno si pořídit, tak bych si je všechny "objela" a chtěla je vidět na živo..

napsal(a):
..portugalský vodní pes?
Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Peigenka
napsal(a):
tak vyberte z tehle tri.
stejne vam cizi lide neporadi lepe -nez co rika vase srdicko.
kazdeho psa nakonec budete muset vychovat - partakem pro zivot, na kazdy den a cinnost - se pes nerodi, ale stava

né já myslela kooikerhondje :-)
Pardon, dotazovatelko, ale to, že budete nešťastná Vy, toho psa vůbec nezajímá; tady nevidím žádné nadšení pro něco určitého, žádný zápal pro.. já když vidím na ulici něco pitbulovitého, tak chudák pes, oslintaný.. a můj pes se za mě stydí.. ale jak jako mě může napadnout, že si vezmu pracovního psa, když .. a tak to nemá smysl, moje dítě takhle mluví taky - nastudovala jsem si - jo, a co teda patří do svíčkové? - kysaná smetana - si děláš.. :-)

napsal(a):
Nova Scotia Duck Tolling Retriever
..aha
lilymax
napsal(a):
Údržbu potřebuje, to rozhodně. Taky jediný důvod, proč ho ještě nemám doma. Vím, že já bych se o tu srst prostě nezvládala starat. Ale jinak po všech stránkách pes značka ideál pro vaše podmínky.
Tak pudlovi se dá udělat taky sportovní sestřih. U nás jeden chodí, krásný pes a pohodář.
No já bych řekla, že jsou na tom podobně, co se týče nároků na pohyb a práci, jen mi přijde ta kelpie vyrovnanější, jistější a asi bych i řekla, že to není takový cíťa jako BOCka.
Jo, tak s tím bych asi i souhlasila. Teda pořádné pracovní bordery od ovcí žádné citlivky nejsou, ale všeobecně se dá říct, že kelpinky jsou takové "tvrdší" bocky. Hodně je v poslední době využívají na agi a viděla jsem nějaké i na obranách, myslím, že na polehávání na gauči to nebude to pravé.
Tak pudlovi se dá udělat taky sportovní sestřih. U nás jeden chodí, krásný pes a pohodář.
To já vím, ale i tak se jim musí (teda pokud nekecám) stříhat packy a čumák. Navíc vytahovat klacíky a bodláky z té kudrnaté srsti asi nebude úplně procházka růžovou zahradou
Peigenka
napsal(a):
A co ten toller? Dívala jsem se ale na stránku vše pro zvířátka a tam píšou že do bytu není vhodný jinak to by byla taková zmenšená verze toho zlatého retrívra ne? Nebo jsou asi temperamentnější že?
Ne, toller určitě není zmenšený zlaťák
Mnohem živější a vyžaduje víc práce. Navíc je jich tu málo a získat jednoho v podstatě "na gauč" bez úmyslu loveckého výcviku nebo nějakého sportu není vůbec jednoduché.

fikovnice
napsal(a):
"Emo", to je kolie? Je nádherná!!!
Děkuji, ano, je to kraťanda. Máme ji týden a moje zahrada pomalu, ale jistě přestává být nádherná
lilymax
napsal(a):
No já bych řekla, že jsou na tom podobně, co se týče nároků na pohyb a práci, jen mi přijde ta kelpie vyrovnanější, jistější a asi bych i řekla, že to není takový cíťa jako BOCka.
Jo, tak s tím bych asi i souhlasila. Teda pořádné pracovní bordery od ovcí žádné citlivky nejsou, ale všeobecně se dá říct, že kelpinky jsou takové "tvrdší" bocky. Hodně je v poslední době využívají na agi a viděla jsem nějaké i na obranách, myslím, že na polehávání na gauči to nebude to pravé.
To já vím, ale i tak se jim musí (teda pokud nekecám) stříhat packy a čumák. Navíc vytahovat klacíky a bodláky z té kudrnaté srsti asi nebude úplně procházka růžovou zahradou
Souhlasím. Ale zase zadavatelka nechce vyloženě gaučáka, chce aktivnější plemeno. A co si budeme, na gauči se ráda bude válet i ta BOCka nebo kelpina, pokud bude mít dostatečné vyžití. A to je právě ono - tohle nikdo z nás nemůže vědět. Proto bych doporučila v první řadě se na ty plemena jet někam podívat osobně, promluvit si s majiteli, chovateli, a udělat si obrázek o tom, jestli jsem ochotná tomu plemenu dát to, co potřebuje, jestli mi ta povaha vyhovuje. Ujasnit si, jestli chci radši se psem chodit jen na poklidné procházky, nebo jestli tam chci zapojit i nějakou práci, cvičení sport a v jaké míře.
marcelaamax
napsal(a):
Souhlasím. Ale zase zadavatelka nechce vyloženě gaučáka, chce aktivnější plemeno. A co si budeme, na gauči se ráda bude válet i ta BOCka nebo kelpina, pokud bude mít dostatečné vyžití. A to je právě ono - tohle nikdo z nás nemůže vědět. Proto bych doporučila v první řadě se na ty plemena jet někam podívat osobně, promluvit si s majiteli, chovateli, a udělat si obrázek o tom, jestli jsem ochotná tomu plemenu dát to, co potřebuje, jestli mi ta povaha vyhovuje. Ujasnit si, jestli chci radši se psem chodit jen na poklidné procházky, nebo jestli tam chci zapojit i nějakou práci, cvičení sport a v jaké míře.
napsal(a):
né já myslela kooikerhondje :-)
Pardon, dotazovatelko, ale to, že budete nešťastná Vy, toho psa vůbec nezajímá; tady nevidím žádné nadšení pro něco určitého, žádný zápal pro.. já když vidím na ulici něco pitbulovitého, tak chudák pes, oslintaný.. a můj pes se za mě stydí.. ale jak jako mě může napadnout, že si vezmu pracovního psa, když .. a tak to nemá smysl, moje dítě takhle mluví taky - nastudovala jsem si - jo, a co teda patří do svíčkové? - kysaná smetana - si děláš.. :-)
Já jsem pochopila, co myslíte. Jo, měla to tu jedna diskutující, i odchovala štěňata...pamatuju se, že řešila u štěnda divné pohyby hlavou, dávala videa...
U toho je problém, že se bude blbě shánět - málopočetné, na štěňata se dlouho čeká.
Je to akčňáček, taková skorobordera.

Terven
napsal(a):
Už víííím....Im29
Jo, to je ona. Koupila si štěkanátko v Německu, nebo tak nějak říkala.. ono je asi fuk, že nějaký pes není tady, jestli umím nějaký jazyk nebo vezmu tlumočníka s sebou a mám to do PL a NDR blíže než do Plzně :-) .. Mě to tak napadlo, protože tahle paní je .. no borderu k ní 100% ne a s tím kachňátkem si náramně sedí, což mě překvapilo právě proto, že po přečtení nějaké charakteristiky jsem si říkala - no tak to je border porucha, ani zadarmo.. a ono to takové asi není.
lilymax
napsal(a):
Ne, toller určitě není zmenšený zlaťák
Mnohem živější a vyžaduje víc práce. Navíc je jich tu málo a získat jednoho v podstatě "na gauč" bez úmyslu loveckého výcviku nebo nějakého sportu není vůbec jednoduché.
Já bych ještě dodala, že do takového toho zlaťákovského klidu má toller daleko, je o dost víc nervní a taky umí být slušně hlasitý .

Už jsem to tu někde psala - máme tady pána, co si kooikera pořídil na důchod, a jsou parádní tým. Dlouho tahal stopovačku, a teď mu pejsek šlape jak hodinky, je to mladý dospělec, většinou chodí úplně bez vodítka. Milé, nekonfliktní zvířátko, ba i s malými vnučkami pěkně funguje, pán je často bere ven všechny tři. Někdo tu ale, když jsem to zmiňovala, namítal, že ty povahy nejsou ustálené, a že někteří i dost loví.
Jinak uměla bych si představit i “normálního” (anglického) kokra, nejlíp barevného z výstavní linie. Ti když se povedou (povahově), tak jsou to zlatí psi.
A myslím, že tu nepadl dalmatin. Chlupy jsou z něj asi nejhorší na světě, ale pro aktivního člověka bez nějakých konkrétních ambicí je taky fajn. A je šik.
Já bych ale nezavrhovala ani tu kraťandu. Má sice trochu sklon k uštěkanosti, ale není to neřešitelné jako u beardedky nebo entlebuche, ti tím štěkáním opravdu vyjadřují všechny emoce a je to k nesnesení a neukočírovatelné. Když se kraťanda bude trochu usměrňovat a nenechá se rozštěkat, bude to v bytě v pohodě. Tím spíš, když bude zvyklá od štěněte, že na chodbě je ruch, a že není potřeba to řešit.
A zdravím Emu a štěňátko, je boží! Moc Vám to přeju.
Miriam33

XXX.XXX.209.171
Toho jsem taky nedavno viděla... pěkný střední pes. Divila jsem se, že jich u nás není víc. Kooikerhondje.
Tolik plemen, ale stejně si těžko vybrat...
Dalmatin mne taky napadl, nebo co flat coated retriever? Teď jsem viděla někde inzerát, a jsou to pekni psi a ne tak velcí jako treba labradoři.

.no a co ten portugalský vodní pes....teď o něm byla v nějakém pořadu zmínka a jeví se povahově fajn.....
Miriam33
napsal(a):
Toho jsem taky nedavno viděla... pěkný střední pes. Divila jsem se, že jich u nás není víc. Kooikerhondje.
Tolik plemen, ale stejně si těžko vybrat...
Dalmatin mne taky napadl, nebo co flat coated retriever? Teď jsem viděla někde inzerát, a jsou to pekni psi a ne tak velcí jako treba labradoři.
Flati jsou větší než labradoři
Kooikerhondje,u nich stejně jako u ostatních málopočetných plemen platí, že ty povahy nejsou až tak vyrovnané,a je to sázka do loterie, co zrovna na člověka vyjde,a ten výběr není velký.Ostatně to je i u těch tollerů, na výcvik ke mě jezdí dvě fenky,cca stejně staré a naprosto povahově odlišné
No vzhledem k tomu že na ni budeme dvě ženské já a mamka fakt potřebuji psa do těch 20 kg cca přece jenom stat se může všechno a potřebuji toho psa unést takže i když se mi bšo a zlaťák moc líbí tak to asi nebude pro mě. Pořád to je mezi bockou a kraťandou ale musím říct že ta kelpie se mi libi vic jak bocka myslite že bych ji fakt nezvladla pri tech podminkach? S tim že mě dost bavi frisbee delam to ted sama tak mozna tomu bych se mohla venovat ale muj tydenní rezim co se tyce prace stejne nezmenim

"Kooikerhondje,u nich stejně jako u ostatních málopočetných plemen platí, že ty povahy nejsou až tak vyrovnané"
jestli tohle neplatí obecně, jedno jak početné a ustálené je plemeno.......

křišťálová koule by to možná věděla... Ale těžko říct, zda to zvládnete či ne. Můžete být perfektní začátečník a zvládnete i třeba uštěkaného trošku labilního psa, můžete mít kliku na báječného snadno vycvičitelného jedince a vše bude úplně krásné... A taky můžete s prvním psem trošku "bojovat", může být opravdu uštěkaný,... prostě bude to boj.
Ale nikdo neznáme ani vás, ani budoucího psa (opravdu je každý jedinec osobnost) a tak se můžeme jen dohadovat a přát vám, aby vše klaplo tak, jak doufáte.
Já osobně bych šla do "začátečnických plemen" - třeba do středního pudla - a čas od času mu zaplatila kvalitní střih. A česat se musí skoro každý pes... a zase je z nich málo chlupů. Pudlové jsou "cirkusáci" - veselí, obratní, poslušní a poměrně zdraví a dlouhověcí.

Ke kelpii se vyjadřoval Lupus v jednom starším vlákně, kde jsem ji nadnesla. Náplň, co tam slečna tehdy nabízela, byla úplně jiná než nabízíte Vy (násobně víc práce). Přidávám screen a link.
https://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/37608/povaha-belgickych-ovcaku
U BOC musíte počítat s tím, že pokud nebudete mít velké štěstí, budete se muset vyrovnat s jejími pasoucími sklony. Je to těžko představitelné, ale když pase všechno včetně aut a letadel, je sama sobě nebezpečná, a pro začátečníka nemusí být snadné to ukočírovat…

napsal(a):
"Kooikerhondje,u nich stejně jako u ostatních málopočetných plemen platí, že ty povahy nejsou až tak vyrovnané"
"jestli tohle neplatí obecně, jedno jak početné a ustálené je plemeno"
u pocetneho plemena je porad sance na vyber.
u tech malopocetnych a jeste ze zahranici - je to spis o tom, co zbyde. vyber 0.
napsal(a):
Ke kelpii se vyjadřoval Lupus v jednom starším vlákně, kde jsem ji nadnesla. Náplň, co tam slečna tehdy nabízela, byla úplně jiná než nabízíte Vy (násobně víc práce). Přidávám screen a link.
https://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/37608/povaha-belgickych-ovcaku
U BOC musíte počítat s tím, že pokud nebudete mít velké štěstí, budete se muset vyrovnat s jejími pasoucími sklony. Je to těžko představitelné, ale když pase všechno včetně aut a letadel, je sama sobě nebezpečná, a pro začátečníka nemusí být snadné to ukočírovat…
Co to je 1 u ACD? Aha no tak to asi taky nebude to pravé ale teda kelpie je fakt krásná.

Peigenka
napsal(a):
Co to je 1 u ACD? Aha no tak to asi taky nebude to pravé ale teda kelpie je fakt krásná.
1.0 = samec

Co to je 1 u ACD?
1,0 je oznaceni pro samce -nevim odkud to je - od ptaku? 0,1 je samice

Peigenka
napsal(a):
No tak ted se dívám ještě i na toho australskeho honackeho psa ten je teda taky krásný. Mě se prostě nejvíc líbí bocka, kelpie, australsky honacky, bšo a australák ale asi jeden není ke mě vhodný takže to vypadá na žádného psa.
A co Český strakáč dlouhosrstý?
Miriam33

XXX.XXX.209.171
Tak si pořiďte něco menšího, společenského.... nějakého Španěla nebo šeltii, když se vám líbí ti chlupatí. To jsou pohybliví psi, šťastní za vsechno, co jste tu nabídla, nebudete mít problém se zvládnutím ani u maminky. Jen je třeba naučit neštěkání.
assil
napsal(a):
No jo, ono těch plemen kolem 20 kg je míň než těch větších a menších a většina má nějaký ale. A z vlastní zkušenosti můžu říct, že nosnost psích 20 kg pro ženskou taky nic moc, on ten pes je docela velikej a blbě se drží. Snižte laťku k 10 kg a hned budete mít větší výběr.
Já jsem to myslela v krajním případě abych ho unesla ne že ho budu nosit pořád. A mě prostě ty menší plemena nic neříkají to raději nic. Můj sen byl vždycky větší pejsek.
Miriam33
napsal(a):
Tak si pořiďte něco menšího, společenského.... nějakého Španěla nebo šeltii, když se vám líbí ti chlupatí. To jsou pohybliví psi, šťastní za vsechno, co jste tu nabídla, nebudete mít problém se zvládnutím ani u maminky. Jen je třeba naučit neštěkání.
Šeltii určitě ne ty tady vídám na sídlišti a nic moc co by mě oslovilo a kokršpaněla jsem venčila když jsem byla menší a byl to super pes ale uplně ne ke mě.

Peigenka
napsal(a):
Šeltii určitě ne ty tady vídám na sídlišti a nic moc co by mě oslovilo a kokršpaněla jsem venčila když jsem byla menší a byl to super pes ale uplně ne ke mě.
..a koukla jsem na toho portugalského vodního psa?

Peigenka
napsal(a):
A co k Vám sedí? Já to o sobě vím, znám se, no ale tak jsem stará, že jo :-) ale vím o sobě věci, povaha, vlastnosti, co mám a nemám ráda, odkud a kam směřuji, čím jsem, co chci .. a to vše formuje obrázek různých "věcí" kompatibilních s mou osobností, jako jsou boty, kuchyňská linka, závěsy na oknech, dlažba v koupelně, prací prášek, kam chodím do krámu a kam a s kým na procházku, co čtu a poslouchám.. a jaký pes a kočka mě vlastní.
Peigenka
napsal(a):
A vy jste ty kelpie, BOC, BŠO atd. viděla na živo, že víte, že to by byli psi k vám?
Já bych opravdu doporučovala začít tímhle....
Taky jsem měla zájemce na štěně, kteří si nebyli jistí plemenem. Teda nejdřív si jistí byli, když si plemeno vybrali. Pak několik měsíců čekali na štěňata a když jeli do CHS, podívat se na štěně, tak se jim to najednou nezdálo, že ti psi jsou nějací moc akční a vlezlí... No a tak štěně odřekli s tím, že to třeba jinde bude lepší, že je to výjimka. Pak byli u nás a prostě uznali, že ti psi takovou povahu mají, a že to pro ně není vhodné plemeno. A sami přiznali, že kdyby si rovnou závazně zamluvili štěně, bez nějaké návštěvy předem, tak by byli nešťastní jak oni, tak pes. Měli načtených několik knih, článků, a na sídlišti vídali letmo z dálky dva jedince.... a to je prostě málo, to nestačí.
marcelaamax
napsal(a):
A vy jste ty kelpie, BOC, BŠO atd. viděla na živo, že víte, že to by byli psi k vám?
Já bych opravdu doporučovala začít tímhle....
Taky jsem měla zájemce na štěně, kteří si nebyli jistí plemenem. Teda nejdřív si jistí byli, když si plemeno vybrali. Pak několik měsíců čekali na štěňata a když jeli do CHS, podívat se na štěně, tak se jim to najednou nezdálo, že ti psi jsou nějací moc akční a vlezlí... No a tak štěně odřekli s tím, že to třeba jinde bude lepší, že je to výjimka. Pak byli u nás a prostě uznali, že ti psi takovou povahu mají, a že to pro ně není vhodné plemeno. A sami přiznali, že kdyby si rovnou závazně zamluvili štěně, bez nějaké návštěvy předem, tak by byli nešťastní jak oni, tak pes. Měli načtených několik knih, článků, a na sídlišti vídali letmo z dálky dva jedince.... a to je prostě málo, to nestačí.
Ano boc jsem viděla hodně byla i u nás ale všechny to byly bocky kde se jim hodně věnují. Bšo má nejlepší kamarádka takže tam asi taky vím co a jak. Australáka jsem taky venčila. Pravda kelpii a toho honáckého jsem na živo neviděla.
Peigenka
napsal(a):
No tak ted se dívám ještě i na toho australskeho honackeho psa ten je teda taky krásný. Mě se prostě nejvíc líbí bocka, kelpie, australsky honacky, bšo a australák ale asi jeden není ke mě vhodný takže to vypadá na žádného psa.
Honáka rozhodně ne. Nejsou to psi pro začátečníky.
I výstavní kelpie, což je drtivá většina psů u nás), potřebuje dost makat. Možná nemají takové sklony k labilitě jako bocky, ale nejsou to jednoduchý psi.
Z téhle skupiny bych volila bšo nebo výstavního australáka, po nějakých klidných rodičích. Ale obě tyto plemena dost línají a auo také rádi používají hlasivky.

Se psem je potřeba umět dělat kompromisy. A ano, často to začíná již při výběru plemene…
Velmi nedávno mi jedna blízká osoba, která se rozhodovala, zda si pořídí psa (plemeno měla vybrané), řekla: “Když si nejsem jistá, tak toho psa asi doopravdy nepotřebuju.”
Peigenka
napsal(a):
Já jsem to myslela v krajním případě abych ho unesla ne že ho budu nosit pořád. A mě prostě ty menší plemena nic neříkají to raději nic. Můj sen byl vždycky větší pejsek.
Tak pokud nejste výjimečně silná, tak 20 kg psa tak poponesete pár metrů, do schodů vůbec. A na klín se to vejde jen taktak.
Koukněte i na špice, ti větší fakt uštěkaní nejsou a velký nebo vlčí keeshond mají kolem těch 20 kg.

assil
napsal(a):
Tak pokud nejste výjimečně silná, tak 20 kg psa tak poponesete pár metrů, do schodů vůbec. A na klín se to vejde jen taktak.
Koukněte i na špice, ti větší fakt uštěkaní nejsou a velký nebo vlčí keeshond mají kolem těch 20 kg.
na klín se vejde pochovat i doga. Když se chce, tak to jde
napsal(a):
Se psem je potřeba umět dělat kompromisy. A ano, často to začíná již při výběru plemene…
Velmi nedávno mi jedna blízká osoba, která se rozhodovala, zda si pořídí psa (plemeno měla vybrané), řekla: “Když si nejsem jistá, tak toho psa asi doopravdy nepotřebuju.”
Tak jasně že psa nepotřebuji ale moc bych ho chtěla už od dětství je to můj sen.
Peigenka
napsal(a):
Ano boc jsem viděla hodně byla i u nás ale všechny to byly bocky kde se jim hodně věnují. Bšo má nejlepší kamarádka takže tam asi taky vím co a jak. Australáka jsem taky venčila. Pravda kelpii a toho honáckého jsem na živo neviděla.
Tak pokud ty psy znáte, tak byste asi měla mít představu o tom, jestli takového psa chcete a jestli jste mu ochotná dát to, co potřebuje . To opravdu budete vědět líp vy sama, než cizí lidi na diskuzi, kteří vás neznají.
marcelaamax
napsal(a):
Tak pokud ty psy znáte, tak byste asi měla mít představu o tom, jestli takového psa chcete a jestli jste mu ochotná dát to, co potřebuje . To opravdu budete vědět líp vy sama, než cizí lidi na diskuzi, kteří vás neznají.
Jenže třeba ten bšo jsem presvedcena že povahou je pro mě ale kamaradka ho ma na zahradě a nevim co takovy velky pes v 2+1
janaa
napsal(a):
Já si nemůžu pomoct,ale po všech těch diskuzích,mě by na to nejvíc pasoval papilon. Sice je to menší pes,ale myslím,že by vyhovoval ve všem. Btw jak bylo psáno,pokud jde o nošení a váhu,tak těch dvacet kilo na dálku stejně neunesete. A jednorázově zvednout zvládnete i 30,40kg psa
A dokáže papilon uběhnout 10 km?
Tak kdybyste psa nechtěla, asi tady nebudete.
Spíš mi přijde, že chcete psa, ale nevíte na co. Tohle se vám nelíbí, tohle není pes pro vás, s tímhle máte problém. Nevím, kolik vám je, ale chtělo by to trochu dospět.
Být vámi, vrátila bych se na začátek. Zkuste si sepsat list, co od psa očekáváte a co mu můžete nabídnout.
Libí se vám bordera, proč? Co se vám na tom plemeni líbí? Co se vám líbí na jejich povaze? Proč byste ho chtěla? Jste připravená upravit svůj život, aby vyhovoval tak aktivnímu plemeni? Jste připravená chodit pást, pokud to bude potřeba? Víte, jak efektivně řešit nežádoucí pasení?
Každé plemeno má své plusy i mínusy. Každé bude mít něco, co vám nebude úplně vyhovovat. Důležité ale je, jestli jste schopná, upravit svůj život tak, aby se ten pes měl dobře.
napsal(a):
Tak určitě se individuální rozdíly projevujou u všech plemen. Ale u těch starších, ustálených přecejen jdou jisté věci plus mínus zobecnit, jinak by přece bylo úplně jedno, co si kdo pořídí za psa
Já tohle pozoruju třeba u choďáků - znám jich několik a každej úplně jinej.
Peigenka
napsal(a):
Jenže třeba ten bšo jsem presvedcena že povahou je pro mě ale kamaradka ho ma na zahradě a nevim co takovy velky pes v 2+1
Ono u psa v bytě nejde ani tak o velikost. Mám doma v baráku 30 kg psa, což bude asi podobné jako ten BŠO, a lidi v bytech chovají i mnohem větší psy (třeba dogy). Takže pokud je jediný problém v tom, že nevíte, zda je vhodný do bytu, jinak by vyhovoval, tak bych šla klidně do toho BŠO... přijde mi to pořád lepší než BOC.
lilymax
napsal(a):
Tak kdybyste psa nechtěla, asi tady nebudete.
Spíš mi přijde, že chcete psa, ale nevíte na co. Tohle se vám nelíbí, tohle není pes pro vás, s tímhle máte problém. Nevím, kolik vám je, ale chtělo by to trochu dospět.
Být vámi, vrátila bych se na začátek. Zkuste si sepsat list, co od psa očekáváte a co mu můžete nabídnout.
Libí se vám bordera, proč? Co se vám na tom plemeni líbí? Co se vám líbí na jejich povaze? Proč byste ho chtěla? Jste připravená upravit svůj život, aby vyhovoval tak aktivnímu plemeni? Jste připravená chodit pást, pokud to bude potřeba? Víte, jak efektivně řešit nežádoucí pasení?
Každé plemeno má své plusy i mínusy. Každé bude mít něco, co vám nebude úplně vyhovovat. Důležité ale je, jestli jste schopná, upravit svůj život tak, aby se ten pes měl dobře.
Bohužel třeba byt a pracovní dobu upravit nedokážu ale celý můj volný čas jsem ochotna věnovat psovi peníze taky nejsou takový problém. A vím na co chci psa jako společníka a abych si snim zkusila třeba psí sporty nebo hard dog race a tak na běh ven a pak na hlazení třeba večer u televize.
Peigenka
napsal(a):
Ujít ano, i násobně víc. Uběhnout, za to ruku do ohně nedám. Ale při troše tréninku myslím, že by to měl zvládnout.
Já nevidím problém. Pokud chcete BŠO a jste přesvědčená, že jediný problém je malý byt... Tak holt budete uklízet a chodit ven častěji, to je vcelku přijatelný kompromis.
Co nejklidnější z teriérů, border teriér a bedlingtonteriér? Knírač, skotská kolie? Tibetský teriér, puli, pumi, polský ovčák a další ovčáci? Vlčího špice už někdo nominoval?
assil
napsal(a):
Doga si chová tak akorát zadek, lapiňák se mi vejde na klín celej, ale už teda vyčuhuje do stran, a to se umí smotat jak kočka a zalomit tlapičky.
Tak jsem si to představila. Moc hezké. :)
U nás se takové poloze říká „na husu“, protože to vypadá, že žádné přední nohy ten pes ani nemá.
Peigenka
napsal(a):
Bohužel třeba byt a pracovní dobu upravit nedokážu ale celý můj volný čas jsem ochotna věnovat psovi peníze taky nejsou takový problém. A vím na co chci psa jako společníka a abych si snim zkusila třeba psí sporty nebo hard dog race a tak na běh ven a pak na hlazení třeba večer u televize.
Jestli chcete 20 kg psa na tahací sporty, tak http://lapinkoira.cz/tazne-sporty.html
Ale jako každé plemeno má svá špecifiká.
marcelaamax
napsal(a):
Co nejklidnější z teriérů, border teriér
Border teriéra bych teda určitě nenazvala nejklidnějším z teriérů, a rozhodně bych ho nedoporučila. Jsou to tvrdohlaví a ještě k tomu ostří psi.
Ty, co znám já, nejsou. Nejblíž mi v povaze přijdou k bíglům. Ale riskovat to asi nebudeme, další plemeno škrtnuto. :)
Varaxi
napsal(a):
Ujít ano, i násobně víc. Uběhnout, za to ruku do ohně nedám. Ale při troše tréninku myslím, že by to měl zvládnout.
Já nevidím problém. Pokud chcete BŠO a jste přesvědčená, že jediný problém je malý byt... Tak holt budete uklízet a chodit ven častěji, to je vcelku přijatelný kompromis.
Co nejklidnější z teriérů, border teriér a bedlingtonteriér? Knírač, skotská kolie? Tibetský teriér, puli, pumi, polský ovčák a další ovčáci? Vlčího špice už někdo nominoval?
Tibetský teriér je náhodou zajímavé plemeno, pokud někomu nevadí péče o srst. Teriéra má jenom v názvu, jinak je to ovčák.
Border teriér a bedlington určitě nebudou klidnější z teriérů...to bych možná řekla o irským pšeničným...
Varaxi
napsal(a):
Já se přidám jen ohledně té velikosti a bytu - má-li pes dost aktivit, a pokud vy jste ochotná víc uklízet, je to za mě jedno. Žila jsem 11 let s křížencem maliňáka (velikost tak ten BŠO) a jednou, posléze dvěma kočkami, nejdřív ve spolubydlení, tedy jeden pokoj, později v garsonce. Teď s maliňákem a kočkama nejdřív 2kk s přítelem a aktuálně v domě, 4 lidi, pes a tři kočky, zvířata jsou vevnitř. Uklízím ale vlastně de facto stejně - denně.

Terven
napsal(a):
Tibetský teriér je náhodou zajímavé plemeno, pokud někomu nevadí péče o srst. Teriéra má jenom v názvu, jinak je to ovčák.
Border teriér a bedlington určitě nebudou klidnější z teriérů...to bych možná řekla o irským pšeničným...
Znám jednoho irčana.. Robin.. když se potká Robin a Megý, neznají své majitele a neví, co je "ke mně" a podobné hloupé požadavky. Je to takový větší Dášeňka, není ostrý jak jiní teriéři, je opravdu jiný, jak říkáte, ale úžasný vrchol tvrdohlavosti :-) Pro mě něco, co mě rozesměje, panička Robinka ale už teď moc vyrovnaná není, může z fleku napsat další díl Malinkatého kreténa :-)
Na mě zadavatelka dělá dojem děsivě nerozhodného (nedůsledného) člověka, mladého (to není ve zlém) a někoho, kdo chce psa, co na něm bude viset a to dost hodně. A si říkám, jaký parťák jsem já pro toho psa, něco od něj očekávám, mám peníze, ok, ale co ode mě dostane ten pes?
Peigenka
napsal(a):
A ten asi do bytu není co s těma chlupama ale je krásnej 🙂 jsem na mobilu takže ikonky nevidím
Aha, no naopak lapin žije v bytech hodně a i hodně těch v baráku žije uvnitř, oni jsou rádi se smečkou, jsou to strašný přílepky a být sami venku moc nechtějí, můj lapiňák je nasáčkovaný v baráku pořád. Ono v bytě tolik nenasrstí a mají v podstatě pořád letní srst. Ale nesmí vám vadit ty chlupy, protože samo je pak máte všude, ale dlouhý chlupy se dobře uklízí a když se pravidelně češe, tak to jde.
assil
napsal(a):
Aha, no naopak lapin žije v bytech hodně a i hodně těch v baráku žije uvnitř, oni jsou rádi se smečkou, jsou to strašný přílepky a být sami venku moc nechtějí, můj lapiňák je nasáčkovaný v baráku pořád. Ono v bytě tolik nenasrstí a mají v podstatě pořád letní srst. Ale nesmí vám vadit ty chlupy, protože samo je pak máte všude, ale dlouhý chlupy se dobře uklízí a když se pravidelně češe, tak to jde.
A můžete mi o něm něco napsat prosím? Asi tolik chovatelskych stanic tady nebude a co jsem koukala na net taky toho moc neni k načtení jen to že je to usmevavý společník
napsal(a):
Znám jednoho irčana.. Robin.. když se potká Robin a Megý, neznají své majitele a neví, co je "ke mně" a podobné hloupé požadavky. Je to takový větší Dášeňka, není ostrý jak jiní teriéři, je opravdu jiný, jak říkáte, ale úžasný vrchol tvrdohlavosti :-) Pro mě něco, co mě rozesměje, panička Robinka ale už teď moc vyrovnaná není, může z fleku napsat další díl Malinkatého kreténa :-)
Na mě zadavatelka dělá dojem děsivě nerozhodného (nedůsledného) člověka, mladého (to není ve zlém) a někoho, kdo chce psa, co na něm bude viset a to dost hodně. A si říkám, jaký parťák jsem já pro toho psa, něco od něj očekávám, mám peníze, ok, ale co ode mě dostane ten pes?
Ano to je pravda nerozhodná jsem jestli nedůsledná to nevím mladá snad asi taky. A jako ráda bych psa který na mě bude viset ale v tom dobrem slova smyslu ne že bude nesamostaný. A jako jak říkám nabídnout mohu svůj volný čas

Peigenka
napsal(a):
...nevím zda uběhnout, ale 20 km procházky ve svižnější tempu dává s přehledem...
Peigenka
napsal(a):
A můžete mi o něm něco napsat prosím? Asi tolik chovatelskych stanic tady nebude a co jsem koukala na net taky toho moc neni k načtení jen to že je to usmevavý společník
Tak to by bylo asi na dlouho, ale tady dole v článku máte odkaz na FB skupinu, je tam spousta infa o povahách od různých majitelů nebo uvidíte, co se tam řeší za problémy a inzerují se tam i štěňata, teď už ty počty štěňat jdou a dá se štěně sehnat. A určitě se tam dozvíte víc než jen ode mě. Klidně se tam optejte, takových lidí ptajících se už tam bylo víc a nebo si vyhledejte vy vlákna.
https://neviditelnypes.lidovky.cz/zviretnik/lapinkoira-laponsky-pes.A170819_195438_p_zviretnik_kosa
Jestli se můžu vetřít ohledně BOC, tak Vás chci jen varovat, že pokud mu opravdu nedáte HODNĚ zaměstnání (psychického, ne fyzického), počítejte s tím, že Vám udělá z bytu smeťák. Náš pes byl do 10 let ďábel a to doslova. Veškerý svůj volný čas jsme upravili k povaze psa. Musíte ho naučit odpočívat, jinak si zaděláte na velkej problém. A v dnešní době, díky všem těm televizním talentovejm soutěžím, si ji pořizuje kde jaký antitalent😳 a hrozně mě mrzí, kam se to plemeno dostalo. V posledni době potkávám jen blázny, co by pásly i sami sebe. Možná je to majiteli, nevím, každopádně mě to odradilo, aby další štěně byla Bocka. A chlupy z něj valily ve velkým, i když jsem česala pravidelně.

Peigenka
napsal(a):
I víc. Přikláním se k lilymax - nevíte, co chcete. Bez urážky - zkuste pár psů z útulku - venčit, pracovat s nimi, ať víte, do čeho jdete.
Miriam33

XXX.XXX.209.171
To dokáže i ta šeltie...ta moje mela 13 kilo, byla trošku přerostlá,žádný trpaslík, a právě proto, že nebyla velký pes, mohla jsem s ní všude (včetně vsech dopravních prostředků a ještě mě zahřívala v promrzlem vlaku na klíně) , snadná na učení, sportovec, co rád běží s pánem a drží se ho. Jo a jinak, můj vysněný pes byl spíš vlkodav...ale něco tak obrovského jsem si ve studentských letech nemohla dovolit ...a teď už bych ani nechtěla .. stačí mi krmit malé dávky granulí, česat menší množství chlupů (třeba dlouhosrstá kolie by byla pro mne za trest) a i ta veterina vyjde levněji než s velkým psem....a taky velikost pouze mnou sbíraných exkrementů je na mém maximu. Nemusím se bát, že mi skočí na dítě a porazí ho nebo omylem do něho ždrcne nebo liskne ocasem. Momentálně mám střední špicku, parádní pes ke všem našim dětem, miloučká, ale na cizí dost uřvaná. Známá má keeshonda... krásný pes, miloučký medvídek..ale česat bych ho nechtěla...ale takový velký špic je taky krásné zvíře jsou bílí, černí, vlčí...nepsala jsem o špicích jen proto, že fakt hlídají a čím větší zvíře, tím silnější hlas...a panelák, že. Ale šeltie řvala na zvonek taky.
Ta lapinkoira je ale pěkný pes.
marcelaamax
napsal(a):
Co nejklidnější z teriérů, border teriér
Border teriéra bych teda určitě nenazvala nejklidnějším z teriérů, a rozhodně bych ho nedoporučila. Jsou to tvrdohlaví a ještě k tomu ostří psi.
Taky mě napadlo, border terrier je lovecký pes. Jedna fena tady je velká kámoška, přiběhne a pověsí se psovi na krk a visí. S naším se znají od malička a krásně si vždycky vyhráli, ale klidná fakt ani omylem. Má výraz lovícího šílence, tesáky v pohotovosti.
Peigenka
napsal(a):
Ano to je pravda nerozhodná jsem jestli nedůsledná to nevím mladá snad asi taky. A jako ráda bych psa který na mě bude viset ale v tom dobrem slova smyslu ne že bude nesamostaný. A jako jak říkám nabídnout mohu svůj volný čas
A zase já vás chápu, já jsem taky taková, že všechno nejdřív pořádně promyslím, včetně alternativ, než se rozhodnu. Třeba první chytrý mobil jsem kupovala přes měsíc, horečně jsem na internetu studovala, co ten má i nemá, co druhý, v čem je lepší, nevěděla jsem nic, ale vyplatilo se, koupila jsem dobře a naučila se.
Vy máte dobré podmínky, to ne každý může nabídnout.
BŠO pár znám, kromě jednoho magora, ale tady bych vinila majitelé, jsou v pohodě. Náš nejlepší kámoš je hladkosrstý pes, podle mě skvělý, poněkud zmatenou výchovu své majitelky zvládá s přehledem. Mimochodem, rodina má už třetího, jsou z něj nadšení.
A ještě jeden příklad, na cvičák se mnou chodí dlouhosrstá fenka, ohromné šikovná ve všem, co s paničkou podnikají a je toho dost.
Přestala bych se trápit tím, že psa neunesete, třeba to nikdy nebudete potřebovat. To by si většina lidí psa nemohla pořídit, protože nějaké co kdyby, to je vždycky.
Vyberte pocitem, že to je to pravé , dobrou, zdravou chovku, ostatní nechte plavat a budete spokojená vy i pes!
lilymax
napsal(a):
Bordery jsou fajn psi, ale není to u nich dané. Docela to trvá než se do toho stádia dostanete. Magory si z nich dělají majitelé.
Nekoukala jste na toho vipeta? Do paneláku mi to přijde jako celkem fajn volba. Znám i vipety, kteří dělají frisbee.
Já se u vipeta hrozně bojím že ho zašlápnu nebo že ho odfoukne vítr. Takový hrozně vetchý mi přijde.
Samozřejmě, to asi bude skoro v každém plemeni, nerváci i flegmatici.
Třeba, když zmíním své plemeno, slýchám slova jako nervák, nezvladatelný, neposlušný, přesto znám jen klidné, vyrovnaná psy, včetně mě feny. Ale třeba na svodu jsem nevěřila svým očím, jak histeričtí mohou někteří jedinci být.

Peigenka
napsal(a):
Já se u vipeta hrozně bojím že ho zašlápnu nebo že ho odfoukne vítr. Takový hrozně vetchý mi přijde.
Vetchý je Ondřej a shiba inu se k Vám totálně nehodí. Doporučuji kočku, ona poradí.
Peigenka
napsal(a):
A ještě má napadá má někdo shibu jak je to s její povahou?
Uff, jakože tvrdíte, že se k vám hodí bordera, a pak zvažujete shibu? Já nějak teď honem nevím, jestli by mě vůbec napadla rozdílnější plemena.. A k tomu vašemu vyjádření ohledně vipeta, nepletete si ho takhle náhodou s italským chrtíkem? 🙃
manitschka
napsal(a):
Uff, jakože tvrdíte, že se k vám hodí bordera, a pak zvažujete shibu? Já nějak teď honem nevím, jestli by mě vůbec napadla rozdílnější plemena.. A k tomu vašemu vyjádření ohledně vipeta, nepletete si ho takhle náhodou s italským chrtíkem? 🙃
Já jsem se jen ptala jakou má povahu neříkám vůbec že ji zvažuji. Přijdou mi podobní.
Tak znova, nebudeme chodit okolo horké kaše. Dospějte. Silně začínám pochybovat, že vám je 27 let, už jenom podle vašeho vyjadřování.
V jednom komentáři píšete, že shiba má divnou povahu, ale v dalším se ptáte jakou povahu tohle plemeno má. To už byste snad měla vědět ne?? Dostala jste tu spoustu rad a typů na nejrůznější plemena, která by se do vašich podmínek hodila, ale vám se nic nelíbí. Sama jsem vám poradila několik plemen, ale podle vás je všechno špatně.
Přijde mi, jako byste už byla rozhodnutá pro borderu a jenom chcete, aby vám někdo potvrdil, že to bude super a všechno bude skvělý. Ale upřímně, po všem, co jsem si tu přečetla, bych vám jako chovatel borderu do rukou nesvěřila.
lilymax
napsal(a):
Tak znova, nebudeme chodit okolo horké kaše. Dospějte. Silně začínám pochybovat, že vám je 27 let, už jenom podle vašeho vyjadřování.
V jednom komentáři píšete, že shiba má divnou povahu, ale v dalším se ptáte jakou povahu tohle plemeno má. To už byste snad měla vědět ne?? Dostala jste tu spoustu rad a typů na nejrůznější plemena, která by se do vašich podmínek hodila, ale vám se nic nelíbí. Sama jsem vám poradila několik plemen, ale podle vás je všechno špatně.
Přijde mi, jako byste už byla rozhodnutá pro borderu a jenom chcete, aby vám někdo potvrdil, že to bude super a všechno bude skvělý. Ale upřímně, po všem, co jsem si tu přečetla, bych vám jako chovatel borderu do rukou nesvěřila.
Fakt mě mrzí že jsem na vas udelala tak blbý dojem ale jako to že sem se ptala na shibu neznamena že ji chci jen me zajimalo co znamena shiba tak trochu jiny pes. A jediné co jsem od vás nasla byl vipet ale chrta taky urcite nechci. A je tezky najit plemeno kdyz ty co se mi libi tak se nehodi do prostredi kde jsem. A kupovat si psa se kterym nejsem 100% presvedcena že ho chci fakt nebudu.
Interpunkce vám si nic neříká, že?
Já vám radila králováka, vipeta, choďáka a psala jsem, že by možná šel i bšo a auo, pokud by se dobře vybíralo, ale je to jako bych mluvila s dítětem. Radila jsem vám, ať zajdete do útulku a zachráníte nějakého hezkého křížence. Dostala jste typy i od ostatních tady. Mě je konec konců u prde**, co si pořídíte za plemeno, to vy budete mít obtížný život, pokud si vyberete špatně.
Fajn, líbí se vám borderky, chápu. Jsou to přeci chytří psi, kteří všechno umí a krásně tancují v televizi, že? Ale když vám tu lidé s mnohem více zkušenostmi píšou, že to asi nebude ono, doufala bych, že ve vašich 27 letech jste dost soudná na to uznat, že se pro vás to plemeno prostě nehodí.
Napíšu vipet, vy že je moc křehcí (přála bych vám vidět dostihové vipety při sprintech) a teď zase že nechcete chrta. Tak co teda chcete?
Přijde mi, že jste se do toho zamotala a sama nevíte co. Navrhuji ještě jednou sem napsat, co od psa očekáváte (velikost, chlupy, míra energie atd) a co jste na 100% ochotná psovi poskytnout za aktivity (na 100%!! ne že možná tohle, možná támhleto). Možná z toho tu s ostatními vyvedeme nějaký závěr.
lilymax
napsal(a):
Interpunkce vám si nic neříká, že?
Já vám radila králováka, vipeta, choďáka a psala jsem, že by možná šel i bšo a auo, pokud by se dobře vybíralo, ale je to jako bych mluvila s dítětem. Radila jsem vám, ať zajdete do útulku a zachráníte nějakého hezkého křížence. Dostala jste typy i od ostatních tady. Mě je konec konců u prde**, co si pořídíte za plemeno, to vy budete mít obtížný život, pokud si vyberete špatně.
Fajn, líbí se vám borderky, chápu. Jsou to přeci chytří psi, kteří všechno umí a krásně tancují v televizi, že? Ale když vám tu lidé s mnohem více zkušenostmi píšou, že to asi nebude ono, doufala bych, že ve vašich 27 letech jste dost soudná na to uznat, že se pro vás to plemeno prostě nehodí.
Napíšu vipet, vy že je moc křehcí (přála bych vám vidět dostihové vipety při sprintech) a teď zase že nechcete chrta. Tak co teda chcete?
Přijde mi, že jste se do toho zamotala a sama nevíte co. Navrhuji ještě jednou sem napsat, co od psa očekáváte (velikost, chlupy, míra energie atd) a co jste na 100% ochotná psovi poskytnout za aktivity (na 100%!! ne že možná tohle, možná támhleto). Možná z toho tu s ostatními vyvedeme nějaký závěr.
Za tu interpunkci se moc omlouvám, ale když píšu z mobilu strašně blbě se mi tam ty háčky a čárky dělají a trvá to hrozně dlouho. Já to napíšu tak jak to je, protože nemá cenu si na něco hrát. Králováka mám spíš zafixovaného jako pejsky pro babičku, proti pudlům nic nemám, ale přece jenom mi to spíš přijde jako takový fajn pes pro babičku. Choďáka mi tu taky všichni vymlouvají, že v rámci plemene už neodpovídají standardu povahy plemene a taky, že na cvičáku jsou pomalejší za což určitě pejsek nemůže, ale ráda bych učenlivého psa. A na auo tu většinou všichni psali, že to je bocka v bledě modrém. A bšo je labilní.Z útulku to by bylo hodně těžké, když jsem začátečník a neumím pracovat s pejskem, který si už něco zažil a potřeboval by zkušeného majitele, abych ještě něco nepokazila. A ano ve svých 27 jsem ochotná uznat, že bocku si kupovat nebudu, ale nemůžu za to, že je mi pořád bocka nejblíž a nejvíc se mi líbí.

Jaké konkrétní rysy bordery jsou Vám blízké? Jestli chcete, aby Vám někdo relevantně poradil, musíte to pojmenovat. Bez toho to nepůjde.

" Králováka mám spíš zafixovaného jako pejsky pro babičku, proti pudlům nic nemám, ale přece jenom mi to spíš přijde jako takový fajn pes pro babičku."
ale tohle je jen subjektivní pohled
nic neměnící na tom, že pudl velký je takové universální a temperantní plemeno
" Choďáka mi tu taky všichni vymlouvají, že v rámci plemene už neodpovídají standardu povahy plemene a taky, že na cvičáku jsou pomalejší za což určitě pejsek nemůže, ale ráda bych učenlivého psa. A na auo tu většinou všichni psali, že to je bocka v bledě modrém. A bšo je labilní"
možná by nebylo od věci se u všech plemen odpíchnout od standardu plemene a najít si o plemenech různé články (i zde, na ifauně, jsou a některé i velmi dobré).......a pak vzít na vědomí, že vždycky, u každého plemene, člověk může natrefit na labila a co to asi bude znamenat, že povaha může být mimo, zdravíčko v perdeli....
napsal(a):
Jaké konkrétní rysy bordery jsou Vám blízké? Jestli chcete, aby Vám někdo relevantně poradil, musíte to pojmenovat. Bez toho to nepůjde.
To bych řekla určitě will to please, takový to že se snaží Vám zavděčit a všechno se rychle naučí a může na Vás oči nechat. A taky že je to pokud nebereme v potaz teda ty negativní vlastnosti veselý a hravý pejsek pro každou zábavu.
Tak za prvé - to, že je královák plemeno pro babičky je snad ten nejdebilnější názor, co jsem kdy slyšela. Pudlové jsou jedni z nejchytřejších plemen, rychle se učí a většinou nemají s ničím problém. Používají se i na výcvik pro nevidomé. Já sama bych ho brala hned.
Za druhé - to, že choďák neodpovídá standardu je sice možné, ale to třeba bordery také ne. Kdybyste viděla co projde a nebo naopak neprojde bonitací boc... no na to mají chovatelé svoje názory. To, že je choďák na cvičáku pomalejší jsem vám psala já, ale taky jsem psala, že je to proto, že jsem zvyklá na něco úplně jiného. Nikde nikdo netvrdí, že je to hloupý, neučenlivý pes. Normálně s nimi lidé skládají zkoušky bez problémů. Říkáte, že chcete chytrého psa, ale co jste teda ochotná tomu psovi nabídnout? Kolik času/úsilí/peněz jste schopna dát do výcviku? Jak často budete docházet na tréninky? Chytrý, temperamentní pes se s vámi nejspíš nebude spokojeně válet u seriálu.
Za čtvrté - výstavní australák rozhodně není bordera v bledě modrém. Teď možná urazím majitelé australáků, ale z mé zkušenosti i výstavní bordera chce makat o mnohem více než výstavní auo. Auo jsou trochu ztřeštěnci, rádi štěkají, jsou často ze všeho nadšení a určitě potřebují makat hlavou, ale oproti borderám bych řekla, že auo potřebují víc fyzického vyžití. Na tréninky se mnou občas chodí dvou letá fena auo a oproti jedné z mých mladých boc (16 měsíců), je to nezastavitelný magor, co furt někde lítá a má problémy se soustředěním. Jinak jsou to ale milí, chytří psi. Zase, já bych to nechtěla ani zadarmo, ale to proto, že to nesplňuje moje požadavky.
Za páté - bšo je labilní. Ano, to oni často jsou, ale rozhodně né v takové míře jako bordery, které se vám tolik líbí a u kterých je to v dnešní době pomalu norma. Kdo za to ale může, to už je na jinou diskuzi.
Peigenka
napsal(a):
To bych řekla určitě will to please, takový to že se snaží Vám zavděčit a všechno se rychle naučí a může na Vás oči nechat. A taky že je to pokud nebereme v potaz teda ty negativní vlastnosti veselý a hravý pejsek pro každou zábavu.
Může na vás oči nechat
Správná bordera odejde s každým, kdo jí nabídne práci.
Veselý a hravý pejsek Jo to oni jsou no, hlavně když začnou vyjíždět na děti i když s nimi vyrůstali od štěněte a pak se jich lidi zbavujou.
https://www.youtube.com/watch?v=wUvlEroxIOA&ab_channel=AY
to doma chcete

Peigenka
napsal(a):
Každý pes je takový visící. Vryli jsme jim to při prvním hození kosti .. před čtyřiceti tisíci lety. Jsem se tenkrát za ně měla víc modlit.
Výjimky jsou pastevci, chrti a teriéři. Ale zdánlivě. Majitel chrta řekne, že Spasitel udělá cokoli.. dtto majitel Bély a Stubbyho.. pro svého majitele. Jenže tito psi nemají zas tolik v lásce opakování šaškovacích manévrů typu cvičiště v neděli ráno a lehni osmkrát za vycházku. To je ten rozdíl.
U pudla se pletete, je to lovecký pes, odtamtud získal svůj střih na lva, aby ve vodě nemrzlo dýchání, svého času byl stejně jako chrt dokonce platidlem, tak dobrý pomocník to byl. A je. Dokonalý sportovec právě třeba na ten běh. Výhodnější ve své neagresi k lidem a zvířatům a pro svou váhu.
Ovčák, kromě např. šiperky, je možná nižší, ale těžší, nikdy nebude mít tak ladný, lehký krok, dopad. Beru to jako plus, zdraví kostry.
Ovčáci jsou takoví více na člověku visící pohledem, ale jsou tam plemena, u kterých budu řešit tolik negativních projevů násilného vsazení do nevhodného prostředí, že se k té radosti z veselého hravého pejska nemusím vůbec dostat. Hned mě napadá rozdíl Rex a manželka Bílého tesáka.
Každý má nějaké typické vlastnosti, hledáte ty vlastnosti, jako ta přehnaná ochota vyhovět člověku. To ale není vše, protože jste to nezažila.
Přišla ke mně kočka (to je půl Spasitele) a vysvětlila, že mi má co říct. A to jsem si nikdy (25 let před tím) ani nepředstavila, že bych měla kočku, bože, dyť to není pes, nic se nenaučí, venčit to nejde, malé to je, co s ní, nechci. A jak to dopadlo?

Musím jít pryč, lilymax mě rozesmívá na max :-)

Peigenka
napsal(a):
K tomuto bych Vám doporučila uvědomit si i druhou stránku věci - když si pořídíte psa, který bude mít směrem k Vám vysoká očekávání, budete na to muset adekvátně reagovat (a to nemusí být jen BOC). A než ze štěňátka vykřešete toho prima veselého pejska, budou to stovky a tisíce hodin opravdu tvrdé práce. Tohle musí být oboustranné. A z toho, co jste popisovala stran svých představ o trávení času se psem se mi nezdá, že byste si toto plně uvědomovala. I když je asi pravda, že tuhle zkušenost si musí udělat každý sám…
lilymax
napsal(a):
Tak za prvé - to, že je královák plemeno pro babičky je snad ten nejdebilnější názor, co jsem kdy slyšela. Pudlové jsou jedni z nejchytřejších plemen, rychle se učí a většinou nemají s ničím problém. Používají se i na výcvik pro nevidomé. Já sama bych ho brala hned.
Za druhé - to, že choďák neodpovídá standardu je sice možné, ale to třeba bordery také ne. Kdybyste viděla co projde a nebo naopak neprojde bonitací boc... no na to mají chovatelé svoje názory. To, že je choďák na cvičáku pomalejší jsem vám psala já, ale taky jsem psala, že je to proto, že jsem zvyklá na něco úplně jiného. Nikde nikdo netvrdí, že je to hloupý, neučenlivý pes. Normálně s nimi lidé skládají zkoušky bez problémů. Říkáte, že chcete chytrého psa, ale co jste teda ochotná tomu psovi nabídnout? Kolik času/úsilí/peněz jste schopna dát do výcviku? Jak často budete docházet na tréninky? Chytrý, temperamentní pes se s vámi nejspíš nebude spokojeně válet u seriálu.
Za čtvrté - výstavní australák rozhodně není bordera v bledě modrém. Teď možná urazím majitelé australáků, ale z mé zkušenosti i výstavní bordera chce makat o mnohem více než výstavní auo. Auo jsou trochu ztřeštěnci, rádi štěkají, jsou často ze všeho nadšení a určitě potřebují makat hlavou, ale oproti borderám bych řekla, že auo potřebují víc fyzického vyžití. Na tréninky se mnou občas chodí dvou letá fena auo a oproti jedné z mých mladých boc (16 měsíců), je to nezastavitelný magor, co furt někde lítá a má problémy se soustředěním. Jinak jsou to ale milí, chytří psi. Zase, já bych to nechtěla ani zadarmo, ale to proto, že to nesplňuje moje požadavky.
Za páté - bšo je labilní. Ano, to oni často jsou, ale rozhodně né v takové míře jako bordery, které se vám tolik líbí a u kterých je to v dnešní době pomalu norma. Kdo za to ale může, to už je na jinou diskuzi.
No jenže já už z toho mám pocit, že to si nemůžu koupit, ale vůbec žádného psa. Já jsem moc ráda, že tu lidé jako vy u kterých de vidět, že tomu rozumí píšou ty negativní věci. Ale je jich tu už nějak moc na každé plemeno, že mě to spíše vyděsilo od koupě psa popravdě.
Co se týče času co jsem ochotná nabídnout tak ráno cca hodinu, poté jak dojdu z práce tak klidně dvě hodiny venku s tím, že bude záležet na každém dni jestli to bude procházka běh nebo dogfrisbee nebo učení se triků nebo všechno dohromady. Na večer taky určitě před spaním venčení. O víkendech je samozřejmě více času a to bych chtěla jednou týdně náš cvičák má otevřené v neděli chodit na cvičák. A sobota bych to tak viděla na procházku v přírodě. Co se týče úsilí tak to neumím ohodnotit, ale jsem ochotná opravdu věnovat pejskovi většinu svého volného času, což ale neříkám, že pokud třeba dojdeme z té túry nebo dvou hodinového venčení tak si ráda nesednu a nekouknu na nějaký seriál. U peněz si to představuji pokud to chcete vědět asi cca 2 000 Kč na měsíc když se bavíme o normálním měsíci. A za pořízení psa klidně 50 000 Kč je to parťák na dlouho tam se nevyplatí šetřit. Pokud jde o to jsem i ochotná klidně kupovat granule Ziwipeak nebo Orijen pokud se bavíme o stravě barfovat nechci.
napsal(a):
K tomuto bych Vám doporučila uvědomit si i druhou stránku věci - když si pořídíte psa, který bude mít směrem k Vám vysoká očekávání, budete na to muset adekvátně reagovat (a to nemusí být jen BOC). A než ze štěňátka vykřešete toho prima veselého pejska, budou to stovky a tisíce hodin opravdu tvrdé práce. Tohle musí být oboustranné. A z toho, co jste popisovala stran svých představ o trávení času se psem se mi nezdá, že byste si toto plně uvědomovala. I když je asi pravda, že tuhle zkušenost si musí udělat každý sám…
Dobře je pravda, že když jsem žádného pejska neměla tak ty stovky a tisíce hodin tvrdé práce si neumím představit, ale jsem ochotná tomu ten čas obětovat. Přece jenom nikdo se kynologem nenarodil, prostě si koupil nebo dostal psa a musel s ním začít pracovat.
BenaBak
napsal(a):
Shiba má spíš takovou kočičí povahu. U nás ji měl pán v důchodu, co sem jezdil na chatu (pořídili mu ji dcery) a říkal, že nikdy víc. Se psama byla hodně konfliktní a pustit z vodítka znamenalo, že už ji neuvidí. Ale byla to jediná, kterou jsem poznala osobně.
To je tak zhruba charakteristika shiby - nic moc snášenlivost ostatních psů a s tím vodítkem máte taky pravdu.
napsal(a):
Každý pes je takový visící. Vryli jsme jim to při prvním hození kosti .. před čtyřiceti tisíci lety. Jsem se tenkrát za ně měla víc modlit.
Výjimky jsou pastevci, chrti a teriéři. Ale zdánlivě. Majitel chrta řekne, že Spasitel udělá cokoli.. dtto majitel Bély a Stubbyho.. pro svého majitele. Jenže tito psi nemají zas tolik v lásce opakování šaškovacích manévrů typu cvičiště v neděli ráno a lehni osmkrát za vycházku. To je ten rozdíl.
U pudla se pletete, je to lovecký pes, odtamtud získal svůj střih na lva, aby ve vodě nemrzlo dýchání, svého času byl stejně jako chrt dokonce platidlem, tak dobrý pomocník to byl. A je. Dokonalý sportovec právě třeba na ten běh. Výhodnější ve své neagresi k lidem a zvířatům a pro svou váhu.
Ovčák, kromě např. šiperky, je možná nižší, ale těžší, nikdy nebude mít tak ladný, lehký krok, dopad. Beru to jako plus, zdraví kostry.
Ovčáci jsou takoví více na člověku visící pohledem, ale jsou tam plemena, u kterých budu řešit tolik negativních projevů násilného vsazení do nevhodného prostředí, že se k té radosti z veselého hravého pejska nemusím vůbec dostat. Hned mě napadá rozdíl Rex a manželka Bílého tesáka.
Každý má nějaké typické vlastnosti, hledáte ty vlastnosti, jako ta přehnaná ochota vyhovět člověku. To ale není vše, protože jste to nezažila.
Přišla ke mně kočka (to je půl Spasitele) a vysvětlila, že mi má co říct. A to jsem si nikdy (25 let před tím) ani nepředstavila, že bych měla kočku, bože, dyť to není pes, nic se nenaučí, venčit to nejde, malé to je, co s ní, nechci. A jak to dopadlo?
Tak to je hezky a výstižně napsáno.
Dobře pokud jde o pudla mám dotaz je nějaký rozdíl mezi tím zrzavým a bílým viz foto? Jde mi to jo jestli jsou i u pudla nějaké variety nebo něco nebo je to jenom dané střihem a případně jestli má ten střih jako má ten zrzavý pudl nějaké pojmenování?
Já být Váma jdu do toho pudla. Ať už kralovskýho nebo střeďáka. Je to milej, přizpůsobivej pes. My doma už víme, co od budoucího psa čekáme a co mu můžeme nabídnout. U Vás si tím teda jistá opravdu nejsem. A narovinu říkám, že BOCku Vám nedoporučuju. Je sice hezký, že jednu jste hlídala a byla úžasná, ale to je jedna ze sta. Za tím úžasem jsou hodiny a hodiny práce. Náš byl taky úžasnej, ale toho času a nervů, co to stálo. Jednou se ptáte na Boc a následně na Shibu. Nic rozdílnějšího neznám. Ujasněte si, co opravdu chcete tomu psovi nabídnout. A to nejen představy, co by kdyby...
Mně se taky líbí severský plemena, ale vím, že jim nemůžu nabídnout to, co potřebují, takže si vždy jen pomuchlám ty, co mají moji známý a u kterých vím, že jsou šťastní.
Peigenka
napsal(a):
Dobře pokud jde o pudla mám dotaz je nějaký rozdíl mezi tím zrzavým a bílým viz foto? Jde mi to jo jestli jsou i u pudla nějaké variety nebo něco nebo je to jenom dané střihem a případně jestli má ten střih jako má ten zrzavý pudl nějaké pojmenování?
Pudlíky většinou stříhají buď na výstavy alá ruská dámička s ušankou a návleky a nebo na sportovní střih. Kromě velikosti se pudl na žádné variety nedělí, jenom jsou odlišné barvy.
Jinak královák v tomhle střihu je pro mě prostě značka ideál. Nádherní psi
Pudla středního měla moje kamarádka. Dva za sebou. Veselý učenlivý pes, vášnivý aportér.
Pokud nechcete vystavovat můžete si ho ostříhat sama podle svého.
Pudl nelíná.
Plave, procházky miluje, nemívá problém s ostatními psy.
BŠO měl dvě feny soused na chatě. Bázliví psi, divná povaha, chlupy všude.
Šla bych do pudla nebo do choďáka.
lilymax
napsal(a):
"Přijde mi, jako byste už byla rozhodnutá pro borderu a jenom chcete, aby vám někdo potvrdil, že to bude super a všechno bude skvělý."
Jo, mně se to také tak jeví, a to jsem tu dlouhatánskou diskuzi celou nečetla. Jen jsem si všimla téměř enormní snahy všech slečně co nejlépe poradit. A to, že si sem někdo přijde jen nechat posvětit již vybrané plemeno, se tu stává celkem často.
Nevím, zda by slečna neudělala nejlépe, kdyby si vzala nějakého útulkáčka - velikostně i typově jich bude na výběr hodně - a ještě udělá dobrý skutek a učiní jednoho psa šťastným!

Peigenka
napsal(a):
Za tu interpunkci se moc omlouvám, ale když píšu z mobilu strašně blbě se mi tam ty háčky a čárky dělají a trvá to hrozně dlouho. Já to napíšu tak jak to je, protože nemá cenu si na něco hrát. Králováka mám spíš zafixovaného jako pejsky pro babičku, proti pudlům nic nemám, ale přece jenom mi to spíš přijde jako takový fajn pes pro babičku. Choďáka mi tu taky všichni vymlouvají, že v rámci plemene už neodpovídají standardu povahy plemene a taky, že na cvičáku jsou pomalejší za což určitě pejsek nemůže, ale ráda bych učenlivého psa. A na auo tu většinou všichni psali, že to je bocka v bledě modrém. A bšo je labilní.Z útulku to by bylo hodně těžké, když jsem začátečník a neumím pracovat s pejskem, který si už něco zažil a potřeboval by zkušeného majitele, abych ještě něco nepokazila. A ano ve svých 27 jsem ochotná uznat, že bocku si kupovat nebudu, ale nemůžu za to, že je mi pořád bocka nejblíž a nejvíc se mi líbí.
Háčky nejsou interpunkce. A zkuste překročit svůj stín - pudl není jenom pes pro babičku. Ale stejně si myslím, že nejlepší bude žádný pes, pokud se nevyznáte sama v sobě. Nebo zkusit nanečisto ten útulek.

Peigenka
napsal(a):
Není.
Jako v tom, že úplně na začátku jsem chtěla nejvíc borderku to je pravda. Taky kdo by ji nechtěl, vždyť pokud se to povede tak je to nejlepší pes, který udělá všechno co Vám na očích uvidí ani to nemusíte pomalu vyslovit. A taky ji vidíte všude, když jsem se dívala na dogfrisbee nebo canicross všude vyhrávají jen borderky. Nikdy jsem teda neviděla třeba pudla. Ale taky kdybych si nechtěla nechat poradit tak nevytvářím tuhle diskuzi. Takže uznávám, že bocku si nekoupím.
Akorát ten pudl můžu s ním dělat všechny sporty jak jsem psala frisbee a canicross by mě asi bavili nejvíc to už dělám i bez psa. Ale nikdy jsem třeba pudla neviděla zapřahaného. Fakt se omlouvám za svůj názor, ale já fakt pudla měla za takovou dámičku pro babičku. Nic o tom, že by to byl třeba sportovec jsem nevěděla.
A myslím, že můj psychologický profil tu dělat nemusíte. Já jsem rozhodná, ale když jsem byla rozhodnuta pro bocku ale každý vám to vymlouvá taky to nejde hned se přeorientovat a hned bocku zavrhnout. Ale jak jsem psala víš nebudu si ji kupovat určitě.

Peigenka - pokud je vám opravdu 27 let a od dětství chcete psa, tak jste měla dostatek času (17 let?) na to, abyste si přečetla o všech cca 400 plemenech psů dostupné informace. Pokud byste se o psy fakt zajímala, tak byste se tu nemohla ptát na triviálnosti, věděla byste, že např. pudl je velice inteligentní pes, že má široké možnosti uplatnění od pouhého společníka přes agility, sportovní výcvik, až k vodění nevidomých. Kdybyste si něco přečetla o borderách, věděla byste, že potřebují práci, zaměstnat hlavu, atd. Ve svých letech jste nedospělá, nevíte co chcete (ale nedáte pokoj, dokud to nedostanete), nemáte znalosti, které se dají načerpat i jen z literatury, připadá mi, že získané informace nejste schopna aplikovat do života na svou situaci.
Mnozí zde diskutující měli jasno o plemeni svého psa v dětství, v pubertě, věděli co a proč s ním chtějí dělat, znali standard, znali situaci v chovu, znali chovatelské stanice, znali úspěšné jedince z výstav, soutěží, nebo alespoň z fotek, prostě zajímali se.