Dobrý den,
máme doma 3,5měsíční stěně honiče. To se neustále drbe, kouše všude po těle.
Doma, venku, prostě všude. Přestože jsme žádné parazity nenašli, preventivně jsme odblešili a vystříkali celý byt. U veterináře jsme již byli 3x, zatím bez úspěšné léčby.
Nejdříve jsme léčili zánět uší způsobený kvasinkovou infekcí. Toho se nám podařilo zbavit.
V současné chvíli veterinářka předepsala 1/2Dithiadenu a hypoalergenní šampon ve kterém koupeme 1 za 2 dny. Bohužel se stále drbe.
Zatím jsme ještě s vet neřešili stravu. Mohlo by se jednat o potravinovou alergii? Používám granule pro štěnata Taste of Wild.
Po těle není viditelný žádný exém nebo štípance. Kvalita srsti je myslím horší. Sem tam má vypadané větší množství srsti, ale žádná holá ložiska.
Nemáte někdo podobnou zkušenost? Mám třeba vyzkoušet vařenou stravu?
Máme doma ještě kočku, která se nedrbe.
Jsme z toho nešťastný, hlavně kvůli štěněti, které to samozřejmě určitě trápí.
PS. S chovatelem jsem mluvila, žádnou podobnou zkušenost nemá...
Děkuji za rady nebo tipy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ka_ro_lina
napsal(a):
Dobrý den,
Doma, venku, prostě všude. Přestože jsme žádné parazity nenašli, preventivně jsme odblešili a vystříkali celý byt. U veterináře jsme již byli 3x, zatím bez úspěšné léčby.
Nejdříve jsme léčili zánět uší způsobený kvasinkovou infekcí. Toho se nám podařilo zbavit.
V současné chvíli veterinářka předepsala 1/2Dithiadenu a hypoalergenní šampon ve kterém koupeme 1 za 2 dny. Bohužel se stále drbe.
Zatím jsme ještě s vet neřešili stravu. Mohlo by se jednat o potravinovou alergii? Používám granule pro štěnata Taste of Wild.
Po těle není viditelný žádný exém nebo štípance. Kvalita srsti je myslím horší. Sem tam má vypadané větší množství srsti, ale žádná holá ložiska.
Potravinová alergie to být může. Zadejte si tady do vyhledávače, příspěvků na toto téma je hafo. Většině se už nechce odpovídat pořád dokola na stejné otázky.

potravinová alergie je dost pravděpodobná
a ty uši jsou pravděpodobně projevem téhož

Docela dost psů, alespoň co slyším kolem sebe, nějakou potravinovou alergii mají.
Často se jedná třeba o kuřecí maso a nebo kombinace potravin.
Já krmím převážně masem, takže bych mohla začít postupně nějakou mono krmnou dávkou např. jen hovězí maso, když bude ok, tak přidám toto atd.
U granulí je to jasný, je potřeba je změnit. Moc se v granclích nevyznám, ale mám pocit, že se vyrábějí nějaké hypoalergenní...ale to byste si fakty musela vyhledat a nebo se poradit s vetem.

a čím jste odblešovali, jaké léky dostalo to štěně?
Zkusím se domluvit zítra s doktorkou…
Jen už mě štve, že to řešíme skoro měsíc bez výsledku… :(
Poslední snad co zvývá je vyměnit granula…
Taste of wild jsou ale prý vhodný pro alergiky… konkrétně ty co používám obsahují maso z bizona a jehněte, místo lepku bramborový škrob a složení vypadá velice slušně :(
Dávat štěněti nějaké hypoalergeni by se mi kvůli vývoji nechtělo… to mu budu radši vařit…

ka_ro_lina
napsal(a):
Zkusím se domluvit zítra s doktorkou…
Jen už mě štve, že to řešíme skoro měsíc bez výsledku… :(
Poslední snad co zvývá je vyměnit granula…
Taste of wild jsou ale prý vhodný pro alergiky… konkrétně ty co používám obsahují maso z bizona a jehněte, místo lepku bramborový škrob a složení vypadá velice slušně :(
Dávat štěněti nějaké hypoalergeni by se mi kvůli vývoji nechtělo… to mu budu radši vařit…
K té poslední větě, to by bylo, ovšem, to nejlepší.

Šarina
napsal(a):
konkrétně ty co používám obsahují maso z bizona )
neumím si představit to hafo bizonů pro psy celého světa... zkusila bych krmení syrovým masem (úmyslně nepíšu barf), přestala bych každé dva dny koupat (!!!)
Pokud se jedná o alergii nebo intoleranci na krmení, je naopak žádoucí “to” ze srsti vymýt.

Dělal se seškrab? Napadl mě demodex…

ka_ro_lina
napsal(a):
Dobrý den,
Dobrý den, mám pejska z útulku, potažmo od Dočasek De De. Olík byl po předání z útulku mimo jiné odblešen, odčerven a doma se mi přesto drbal až měl krvavé šlincy a k tomu furt drbání uší a vykusování tlapek, uslzené oči a často ucpané anální žlázky a zvracení. Mám speciální šampón a používám na vlhkou (jinak dost suchou) kůži trochu kokosového oleje. Samozřejmě největší podíl na problémech má podle mne strava. Nechala jsem svého dospělému útuláčkovi udělat krevní alergologické testy. Sice to není dogma, co se tam píše a můžou být ještě některé alergeny zkřížené, ale moc mi to pomohlo, jasné alergeny jsem ze stravy ( zatím máme za studena lisované granule) vyloučila a je to mnohem lepší. Jenomže netuším, jestli se takové testy dělají i takhle malým stěňátkům?? Zeptejte se sveho veta.
Mám v budoucnu v plánu buď barf nebo aspoň stravu vařenou, protože je pravda, co zde diskutující dámy a páni říkají, že najít ideální granule, které dokonale padnou citlivému psu, se fakt asi rovná zázraku. Vždy se v nich najde složka, která nemusí psu sedět. Jestli můžete, zjistěte alergeny, které asi nějaké budou a pejskovi aspoň vařte. Může mít ale alergii i na prach, takže lehké zjišťování to není....
Váš pejsek má vyměšování ok? Neprdí?

napsal(a):
Nebo třeba ta sametka podzimní, že? To teď asi taky frčí....

napsal(a):
Pokud se jedná o alergii nebo intoleranci na krmení, je naopak žádoucí “to” ze srsti vymýt.
A na to vymytí alergie na krmení jste přišla jak? 😳 To není myšleno nijak zle, prostě mne zajímá, jak jste k tomuto tvrzení došla...

janaa
napsal(a):
To bych nějak chápala v případě kontaktní alergie (prach,pyl),ale pokud tomu tak není,tak se jen vysušuje kůže a srst,tam není co vymývat
To si taky právě myslím...
napsal(a):
A na to vymytí alergie na krmení jste přišla jak? 😳 To není myšleno nijak zle, prostě mne zajímá, jak jste k tomuto tvrzení došla...
Alergie je moje domněnka… s tím veterinářka zatím vůbec nepřišla… pouze se ptám zda řešil někdo podobný problém u stěněte….
Koupele ob den hypoalergenním šamponem mi poradila veterinářka… to bych si sama nevymyslela
napsal(a):
Dobrý den, mám pejska z útulku, potažmo od Dočasek De De. Olík byl po předání z útulku mimo jiné odblešen, odčerven a doma se mi přesto drbal až měl krvavé šlincy a k tomu furt drbání uší a vykusování tlapek, uslzené oči a často ucpané anální žlázky a zvracení. Mám speciální šampón a používám na vlhkou (jinak dost suchou) kůži trochu kokosového oleje. Samozřejmě největší podíl na problémech má podle mne strava. Nechala jsem svého dospělému útuláčkovi udělat krevní alergologické testy. Sice to není dogma, co se tam píše a můžou být ještě některé alergeny zkřížené, ale moc mi to pomohlo, jasné alergeny jsem ze stravy ( zatím máme za studena lisované granule) vyloučila a je to mnohem lepší. Jenomže netuším, jestli se takové testy dělají i takhle malým stěňátkům?? Zeptejte se sveho veta.
Mám v budoucnu v plánu buď barf nebo aspoň stravu vařenou, protože je pravda, co zde diskutující dámy a páni říkají, že najít ideální granule, které dokonale padnou citlivému psu, se fakt asi rovná zázraku. Vždy se v nich najde složka, která nemusí psu sedět. Jestli můžete, zjistěte alergeny, které asi nějaké budou a pejskovi aspoň vařte. Může mít ale alergii i na prach, takže lehké zjišťování to není....
Váš pejsek má vyměšování ok? Neprdí?
Vůbec… neprdí, bobky má krásný…
Až na neustálé drbání se zdá být v pořádku

měnili jste granule? Nebo používáte stejné, na jakých vyrostl u chovatele?

napsal(a):
s tím by si simparica poradila

ka_ro_lina
napsal(a):
Měnili jsme… za “lepší”
Ale samozřejmě kvalitnější bohužel neznamená lepší :/
tak bych se možná vrátila... pokud byl u chovatele v pořádku. A pak časem, pokud by se stav zklidnil... krůček po krůčku něco měnila

napsal(a):
s tím by si simparica poradila
Mně kdysi u štěněte zabral na trudníka až třetí preparát, tak jsem to neviděla až tak jednoznačně, i když mě to samozřejmě napadlo. :-) Ale jestli byl seškab “čistý”, tak je to stejně mimo.

Nemusí se najít s prvním seškrabem, nemusí se tam najít vůbec, ale když se dá Simparica (logicky první volba, protože je to méně než např. Bravecto) a drbání zmizí, je to skoro jasné.
K těm granulím.. to je teda ultra snůška krávovin, ani zadarmo bych to nechtěla. Museli by mi platit, abych to dala aspoň husám, a i těch by mi bylo dost líto.
S bizonem to nemá nic.
Složení: vodní buvol, jehněčí MOUČKA (konzervace nejhnusnější na světě), sladké brambory, vaječný PRODUKT (zbytky vajec, co se válely na podlaze), hrachový protein, hrách, brambory, kuřecí tuk (nečistá surovina obsahující zbytek proteinu kuřete), rajčatové výlisky (zbytky rajčat, které už nikdo nechce), pečený bizon, pečená zvěřina, hovězí maso (tak 1 % obsahu pytle a jsou to další tři druhy proteinu).
Nechápu, že si tak hnusné zbytky odpadků někdo kupuje. Navíc značka byla známá tím, že rybí moučky konzervovala ethoxyquinem (musela, ale nikdo je nenutil používat tento hnus místo opravdových ryb), což je u nás zakázané.
Takže jednoduše koupím jednoduché granule s jedním druhem masa. Nebo se po cestě z práce stavím v krámě jako každý den a vezmu kousek masa pro psa, k tomu mu dám brambory, které mám uvařené k večeři, a posypu balancerem (já ne, na to jsem líná, ale je to takový minerál doplněk, když se někdo bojí, že by stravu nevyvážil)... a to je tak celé.. to je u mě barf :D
A fakt přestaňte koupat. Pes potřebuje svůj ochranný film a vy ho tím koupáním ničíte - ohrožujete. Zabíjíte přátelské bakterie. Ty kvasinky má pravděpodobně z jídla, můžete je zneškodnit ředěným octem (ocet pálí, zkuste na sobě), ušiska měkkým hadříkem vytřít, také packy a tlamičku, protože tak si to pes roznáší. Místo šamponu, který vše i dobré zabije, použít odvar z řepíku. Kůže musí být v klidu, bez škrábanců atp., aby se vám tam ještě nerozjela nějaká infekce. Řepík je hodný, uklidní to. Kdyby to mělo drbací záchvat, radši dám na chvíli bavlněné tričko.
A jednoduché jídlo by mohlo vyřešit příčinu těch trablů a ne jen následky, jako je řeší šampon.
Vypadá to teď hrozně, ale podle mě po dvou dnech podávání normálního jídla bude úplně v pohodě.

Nutně potřebuji vidět to štěně, dejte fotografii!
(nebo víc!)

ka_ro_lina
napsal(a):
Alergie je moje domněnka… s tím veterinářka zatím vůbec nepřišla… pouze se ptám zda řešil někdo podobný problém u stěněte….
Koupele ob den hypoalergenním šamponem mi poradila veterinářka… to bych si sama nevymyslela
Koupání obden už dneska doktoři nedoporučují ani u lidí, včetně miminek.

A jsem zapomněla na pamlsky.. a na hlídání příbuzných, kteří psovi tajně hází tu šunku, tam piškotek.. tak aby se na něco přišlo, jste bez pamlsků. Leda že bude stejný jako to jídlo - stejný druh masa (bez dalšího masa, chce to se držet jednoho proteinu).
Pokud vás příbuzní, spolubydlící a návštěvy poslouchají jako mě má matka, tak to .. hodně štěstí :-)
A fakt přestaňte koupat.
Pes potřebuje svůj ochranný film a vy ho tím koupáním ničíte - ohrožujete. Zabíjíte přátelské bakterie.
Ty kvasinky má pravděpodobně z jídla, můžete je zneškodnit ředěným octem (ocet pálí, zkuste na sobě)
A zkuste na sobě
i ten zázračný šampon.
Kdysi známá dostala u veta taky šampon proti svědění.
Bylo to jak koupel v SAVU.

Šarina
napsal(a):
ale v případě potravinové alergie je bez změny stravy asi "vymývání ze srsti" dost na nic, ne? Nehledě na to, že obecně každé koupání je zátěž.
Samozřejmě, že bez změny stravy to efekt postrádá, naopak spíše škodí.

ka_ro_lina
napsal(a):
Toho vet vyloučila :/
Kdybyste chtěla poradit ohledně jídelníčku z vařené stravy, tak mi napište SZ a já ho sepíšu.
Hodně zdaru
rapotacka11
napsal(a):
A fakt přestaňte koupat.
Pes potřebuje svůj ochranný film a vy ho tím koupáním ničíte - ohrožujete. Zabíjíte přátelské bakterie.
Ty kvasinky má pravděpodobně z jídla, můžete je zneškodnit ředěným octem (ocet pálí, zkuste na sobě)
A zkuste na sobě
i ten zázračný šampon.
Kdysi známá dostala u veta taky šampon proti svědění.
Bylo to jak koupel v SAVU.
Tak já jsem nestudovala 5let veterinu abych si pak mohla naordinovat šampon…. :) ale děkuji za milou radu….

Nevím, jestli se může kortikoidová injekce aplikovat štěňátku. Naše drbající se psice dostala injekci pro okamžitou úlevu a teď na Apoquelu řešíme další. Pravděpodobně změna granulí na "vhodnější". Kukuřice + kuře - a mohla se udrbat. Syrové, vařené kuře nikdy nedělalo problém.
Případně to může být alergie na kloší štípance.