Dobrý den,
je vhodné pořídit si štěně z chovatelské stanici - dva měsíce k ročnímu psovi?
Obě dvě plemena jsou velká plemena psů, aktivní. 1 letý pes je socializovaný, vychovaný, vycvičený. Pozornost psů je jeho oblíbenou činností. Minule hry se psy, nikdy na žádného psa nezaútočil, žádný pes na něj. Snáší se se staršími psy, dospělými psy, štěňaty.
O psy bych se nestarala sama.
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Annaa
napsal(a):
Dobrý den,
Obě dvě plemena jsou velká plemena psů, aktivní. 1 letý pes je socializovaný, vychovaný, vycvičený. Pozornost psů je jeho oblíbenou činností. Minule hry se psy, nikdy na žádného psa nezaútočil, žádný pes na něj. Snáší se se staršími psy, dospělými psy, štěňaty.
Děkuji.
to musíte vědět sama, jestli máte chuť, místo, prostředky... Jen bych (i z vlastní zkušenosti) poznamenala, že roční pes velkého plemene se ještě rozhodně vymezovat vůči jiným samcům nemusí... a může to přijít později. Ale taky nemusí - vy jste ta, co to případně musí zvládnout
Annaa
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji.
dobry den, zalezi i na rase, mivali jsme fenky loveckych plemen po dvou, neporizovali jsme je najednou, jedna byla vzdy o jeden az tri roky starsi, ale pak jsme si koupili stene jihoruskeho ovcaka a po roce mi bylo jasne, ze si druhou fenku stejne rasy koupit nemuzu, protoze bych dva ostre psy nezvladla, cimz netvrdim, ze nejsou panicci, kteri dva nebo i vice jihorusu nezvladnou... my jsme prikoupili k jihoruske fence maleho voriska a problemy nejsou... ted mame k temto nasim dvema starikum stenatko bernskeho salasnika a zatim jsou v pohode psici i my...

jaká plemena?
velké plemeno je v roce odrostlé štěně někde na začátku puberty, za rok, dva může být vše jinak
záleží na povaze OBOU psů....i člověka, jeho schopnostech být psovod
člověk musí počítat s konflikty, být připraven je řešit a vyřešit - jsi?
Annaa
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji.
A pokud by to nové štěně např. v budoucnu nesnášelo stávajícího ročního psa, tak co? Máte řešení? Budete je oddělovat, celoživotně? Máte tu možnost?

Já nevím, jestli z toho neděláme zbytečnou kovbojku. Spousta lidí má dva psy.
Obecně pokud je stávající pes pohodář a budu se snažit vybrat štěně spíš troubelína a postupně nastavím nějaká pravidla.
Pokud mám čas a kapacity, tak proč ne.
Co mě teda trochu "děsí"....nevím, co je to za plemeno, ale velký pes nemusí být jen hodný méďa typu BSP, může to být plémě, které má obecně v dospělosti problém s dominancí a se psy obecně.
A druhá věc:
nikdy na žádného psa nezaútočil, žádný pes na něj. Snáší se se staršími psy, dospělými psy, štěňaty.
Tohle může být zárodek velmi přátelského a nekonfliktního psa, na druhou stranu znám několik bull psů, co si v tomhle věku normálně hráli venku se psi a dneska jsou psi dospělí a už je to sci-fi.
Tyhle dotazy jsou tak nějak naprdlačku, protože každý člověk zná svého psa nejlíp a nikdo tady z nás nemá křišťálovou kouli, aby řekl.......pořiďte si ho a bude to fungovat a nebo naopak bude to průšvih.
Dokonce ani člověk, co doma bude mít ročního psa velkého aktivního plemene (toho konkrétního) a pořídí k němu štěně a kluci spolu budou fungovat bezvadně, nemůže říct "pořiď si to klidně taky, určitě nebudeš mít žádný problém" a naopak.

"Já nevím, jestli z toho neděláme zbytečnou kovbojku. Spousta lidí má dva psy."
ale kdeže a jistěže
jen předkládáme realitu
co to znamená a může přinést víc než 1 pes
co vše má vliv
co lze usuzovat z nedospělce
a tak.......

Tak zrovna v tomhle pripade je lepsi byt pripraven na nejhorsi variantu, ke ktere nikdy nedojde -nez se pak divit " ale jinde maji vic psu".
a napr. majitelu rocnich bulu, co maji "radi uplne vsechny dalsi psy a stenata" a ve dvou letech pak placou na FB, ze se jim doma psi rvou - je porad dost a dost....

napsal(a):
"Já nevím, jestli z toho neděláme zbytečnou kovbojku. Spousta lidí má dva psy."
ale kdeže a jistěže
jen předkládáme realitu
co to znamená a může přinést víc než 1 pes
co vše má vliv
co lze usuzovat z nedospělce
a tak.......
Když ta realita se tak nějak předpokládat nedá, pokud se nejedná o plémě velmi snášenlivé, kde by případný problém byl spíše vyjímka.
Ve všech ostatních případech závisí bezproblémové soužití na mnoha a mnoha faktorech a u některých plemen je naopak málo pravděpodobné.
Co si budem, sama jsem k roční feně pořizovala štěně fenu a vědoma si toho, že může skončit oddělováním holek v dospělosti..........teď aktuálně Jessina (ta mladší věk necelých 7 měsíců) hárá. Takže je to teď takové náročnější.

"Když ta realita se tak nějak předpokládat nedá"
jak to, že ne
člověk nemusí mít ani zbla fantazie na představu rvoucích se psů

napsal(a):
"Když ta realita se tak nějak předpokládat nedá"
jak to, že ne
člověk nemusí mít ani zbla fantazie na představu rvoucích se psů
Já si stojím za svým....realita se předvídat nedá, psi můžou být kámoši jak hrom a nebo se budou rvát a nebo cokoliv mezi tím

napsal(a):
Já si stojím za svým....realita se předvídat nedá, psi můžou být kámoši jak hrom a nebo se budou rvát a nebo cokoliv mezi tím
si se myslím nechápeme
já netvrdím, že realita = 2 psi = rvačky
ale že je třeba se na to podívat realistickým pohledem a ten mi říká, že 2 (a více) psů možnost konfliktů přináší
a ne že by si nikdo neměl pořizovat 2 (a více) psy, ale když si je pořizuje, tak s tím oním realistickým pohledem na věc, neboli počítat s nejhorším

napsal(a):
si se myslím nechápeme
já netvrdím, že realita = 2 psi = rvačky
ale že je třeba se na to podívat realistickým pohledem a ten mi říká, že 2 (a více) psů možnost konfliktů přináší
a ne že by si nikdo neměl pořizovat 2 (a více) psy, ale když si je pořizuje, tak s tím oním realistickým pohledem na věc, neboli počítat s nejhorším
Jo, tak to souhlas....raději počítat s nejhorším.
Děkuji za rady. Mám čas, finance, prostor. Plemena rhodéský ridgeback a Border kólie. Připravena na konflikty jsem - se psy mám dlouholeté zkušenosti a očekávám to nejhorší. Bull plemeno psa to není. Psa znám. Od malička byl mírumilovný, přátelský, nekonfliktní. Pokud by měla proběhnout rvačka psů, bude on ten pes, který ji nezpůsobí a nechá si vše líbit. Psy miluje. Mám řešení. Psy můžu oddělovat. První pes nepatří hlavně mě. Patří rodičům. Je zvyklý na mě, i na mé rodiče. Bydlíme v dvougeneračním domě, psi mohou žít odděleně. Budou to dva psi. Hárání nás tedy nečeká.

"se psy mám dlouholeté zkušenosti"
To vidím a blahopřeji z celého srdce.
Ten roční je rýdžbek? A tak je to jedno, dvouměsíčnímu bude také jednou rok.

Annaa
napsal(a):
Děkuji za rady. Mám čas, finance, prostor. Plemena rhodéský ridgeback a Border kólie. Připravena na konflikty jsem - se psy mám dlouholeté zkušenosti a očekávám to nejhorší. Bull plemeno psa to není. Psa znám. Od malička byl mírumilovný, přátelský, nekonfliktní. Pokud by měla proběhnout rvačka psů, bude on ten pes, který ji nezpůsobí a nechá si vše líbit. Psy miluje. Mám řešení. Psy můžu oddělovat. První pes nepatří hlavně mě. Patří rodičům. Je zvyklý na mě, i na mé rodiče. Bydlíme v dvougeneračním domě, psi mohou žít odděleně. Budou to dva psi. Hárání nás tedy nečeká.
Borderku vám může zahrdlit i ten ridgeback. Můj názor. Není to tak dávno, co tady proběhlo vlákno, kdy kombinace rotvailer a pudl nedopadla dobře. Taky byli na sebe zvyklí.

Vrátím se k větě z prvního příspěvku:
"Obě dvě plemena jsou velká plemena psů, aktivní."
Na začátku to štěně bude docela dlouho malinké.
RR a borderu bych rozhodně nezařadila do "oba jsou velká plemena psů". RR může mít v dospělosti o dobrých 15-20 kg víc.
Pokud bych si tahle plemena chtěla pořídit do jedný domácnosti, asi bych to udělala až poté, co bych se přesvědčila, že příslušníci druhýho plemene jsou pro toho stávajícího psa dobrým herním partnerem a že si to obecně s tímto plemenem sedne. Nejde jen o velikost, mnohem víc jde o náturu a "společnou řeč". Můj pes měl 30 kg a kontakt se psy vždy vyhledával, přesto si nevzpomenou na jedinou kolii (normální, borderu, šeltii), se kterou by si rozuměl a která by ho ostentativně neobcházela velkým obloukem. A ten měl zrovna s náhodně potkanými RR velmi podobné herní způsoby.
Ale tak viděli jsme už různé podivné kombinace a fungovat může i to, co by nikdo nikomu neporadil. Někdy pak jde jen o to, co tomu chce člověk obětovat :)