Dobrý den, ráda bych se poradila s ostatními.
Moje 14 měsíční fenka začala být po prvním hárání trochu uštěkaná a bojácná. Do té doby štěkala velmi málo. Později začala poštěkávat trochu venku, také doma, když někdo přišel, dříve to nedělala. Snažíme se s tím i docela úspěšně bojovat. Venku hrou "Podívej se na" , doma bych řekla, že se také situace zlepšila. Není to nijak extrémně. Ale co mi trochu trápí, začíná štěkat, když nejsme doma. Bojovali jsme se separačkou snad úspěšně. Zmiňovala jsem v jiné diskuzi.
Od začátku školního roku je doma v klidu. Máme kameru, můžu sledovat. Bývá doma cca 5h sama, většinou to krásně prospí. Ale poslední týden, vždy tak zhruba v půlce dne, se začne procházet po bytě. Kouše si třeba chvíli paroh nebo dřívko, pak vyskočí na křeslo, to bývá její rituál. A pak někdy, ne každý den zatím, začne štěkat. Nejdéle vydržela tak 20 minut, jindy třeba 5 minut, dnes jen 2 minuty, pak se zase uloží a spí než přijdu. Ale je to dost intenzivní štěkání. Za normálních okolností takové doma ani venku neslyším.
Když ji sleduji, nepřipadá mi, že by byla při tom nějak rozrušená. Když štěkala při separačce, viděla jsem na kameře, jak i dýchá a vyplazuje jazyk. Teď to tak nevypadá. Je to spíše takové naštvané štěkání. Kdybych neměla kameru, tak to ani nezjistím. Ale kvůli tomu, čím jsme si před nácvikem samoty prošly, mám strach, aby se to zase nevrátilo.
Myslíte, že je to jen štěkání z nudy? Trochu se bojím, aby si to nezažila jako takový rituál a nepraktikovala to denně nebo aby to nebyl začátek návratu separačky.
Můžu toto chování nějak ovlivnit, když to začíná až později po odchodu, dnes třeba až po 2h.
Co si o tom myslíte?
Děkuji za reakce.
Fatia
napsal(a):
Nevrací se v tu dobu sousedovic děti ze školy, nechodí kolem na procházku školka? Prostě nějaký zvuk zvenku, na který reaguje?
Děkuji za reakci. No, to samozřejmě nevím. Mohlo by to být něco, co ji vyruší. Nejsem v tu dobu doma. Bydlíme v bytovém domě, spousta zvuků přes den Ale mám vypozorováno, že když sousedi na patře se vrací a ona sama doma, tak většinou nereaguje a to i chodí kolem bytu se psem. Někdy se ani nezvedne, aby se šla podívat ke dveřím, jen třeba zvedne hlavu. Stalo se několikrát, že už jsem u baráku, vidím sousedku z patra, jak jde domu a čekám a koukám na kameru, abych viděla reakci a ona fakt nic. Někdy ale určitě něco slyší, když je doma sama, protože běží ke dveřím, vrtí ocáskem, ale když nikdo nepřichází domu, tak se jde zase uložit. Ale spíše bych čekala, že kdyby ji něco vyrušilo z venku, že by štěkala u dveří, ne v ložnici na posteli, takto intenzivně. Ale kdo ví... Právě začnu mít vždy starost, aby se nevrátila ta separačka.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Můžu toto chování nějak ovlivnit, když to začíná až později po odchodu, dnes třeba až po 2h.
Co si o tom myslíte?
Jak velkou vycházku fenka má před vaším odchodem? Na první dobrou by mě napadlo ji více utahat fyzicky i psychicky. Prodloužit venčicí okruh, nějaké čmuchací nebo jiné hry a madam bude ráda, že od vás na 5 hodin bude mít klid.
napsal(a):
Co si o tom myslíte?
Jak velkou vycházku fenka má před vaším odchodem? Na první dobrou by mě napadlo ji více utahat fyzicky i psychicky. Prodloužit venčicí okruh, nějaké čmuchací nebo jiné hry a madam bude ráda, že od vás na 5 hodin bude mít klid.
Když tohle je takové diskutabilní.
Já se samozřejmě taky před odchodem snažím utahávat, zaměstnávat, cvičit, prodlužovat procházky. A pořád věřím, že smysl to má...ALE - pokud jsem doma, tak vidím, že po takovém utahání spí dvě, maximálně tři hodiny a pak už by něco dělaly, nudí se. Určitě jim to utahání nevydrží pět hodin nebo dokonce víc - to bych je musela servat fakt do mrtva.
Pět hodin samoty, jak píše zadavatelka, je luxus, většina psů je nucena být o samotě delší dobu. A takové ranní utahání, aby padli a vydrželi vyčerpáním spát osm hodin v kuse, toho je málokterý majitel po ránu schopen
Navíc je to takové dvojsečné - moje vlastní zkušenost - čím víc se člověk snaží psům věnovat, dopřávat jim psychické a fyzické vyžití, tím vyšší laťku si nastavuje, psi si zvyknou na jistý standard a pokud ho nemají, koušou se nudou.
Tohle je spíš o tom, že psi si zvyknou na tu samotu. Naučí se tu dobu proflákat či prospat, i když se jim už tak moc nechce.
Někdy si říkám, že by ty kamery fakt nebyly špatná věc - feny sice nic neničí, ale občas doma vidím známky toho, že musely řádit - zmuchlané vetbedky, rozházené hračky, roztahané oblečení. Určitě celou dobu nespí.

Jasně, je to dvousečná zbraň, souhlas, Terven. Jen jsem napsala nápad, to si musí zadavatelka porovnat sama v hlavě, jak moc vyžití a zábavy má fenka při ranní procházce.
5 hodin samoty je luxus, o tom žádná. Nepsala jsem o nějakém servání do mrtva, 20km procházce (i když tací se najdou, že ), ale jen o protáhnutí ranního venčení a případně i většího zabavení feny.
Jakou jinou radu dát? Možná fenka štěká na nějaké zvuky v domě, ne přímo na procházející lidi. Možná se nudí, tak čím nudu rozehnat?

Osobně bych vzhledem k obšírné historii se separačkou udělala doma v příštích dnech pár “přepadovek” v době, než začne štěkat, abych v ní upevnila jistotu, že se vrátíme a budeme vracet i nadále. Ale myslím si, že jestli štěká přibližně ve stejnou denní dobu a jen chviličku, bez známek stresu, jak zadavatelka popisuje, bude se to spíše týkat nějakého podnětu zvenčí (např. pošťačka rachtající se schránkami, sousedka cvičící o patro výš aerobik atp.). Možná by bylo zajímavé s ní jeden den zůstat doma a soustředit se na to, co se tou dobou v domě děje.
Zadavatelko, držím palce a chci Vám i Vašim holčičkám vyjádřit uznání za to, jak se se s tou separačkou vypořádaly (vypořádali), pamatuji si Váš příběh.
napsal(a):
Jasně, je to dvousečná zbraň, souhlas, Terven. Jen jsem napsala nápad, to si musí zadavatelka porovnat sama v hlavě, jak moc vyžití a zábavy má fenka při ranní procházce.
5 hodin samoty je luxus, o tom žádná. Nepsala jsem o nějakém servání do mrtva, 20km procházce (i když tací se najdou, že ), ale jen o protáhnutí ranního venčení a případně i většího zabavení feny.
Jakou jinou radu dát? Možná fenka štěká na nějaké zvuky v domě, ne přímo na procházející lidi. Možná se nudí, tak čím nudu rozehnat?
Na druhou stranu, pokud je nějaký pes zvyklý, že ho majitel ráno vypustí před vchod, aby si přidřepnul a tím to hasne, tak pro něj může půlhodinová ranní procházka plus pět minut domácích čmuchohrátek znamenat to servání do mrtva
napsal(a):
Osobně bych vzhledem k obšírné historii se separačkou udělala doma v příštích dnech pár “přepadovek” v době, než začne štěkat, abych v ní upevnila jistotu, že se vrátíme a budeme vracet i nadále. Ale myslím si, že jestli štěká přibližně ve stejnou denní dobu a jen chviličku, bez známek stresu, jak zadavatelka popisuje, bude se to spíše týkat nějakého podnětu zvenčí (např. pošťačka rachtající se schránkami, sousedka cvičící o patro výš aerobik atp.). Možná by bylo zajímavé s ní jeden den zůstat doma a soustředit se na to, co se tou dobou v domě děje.
Zadavatelko, držím palce a chci Vám i Vašim holčičkám vyjádřit uznání za to, jak se se s tou separačkou vypořádaly (vypořádali), pamatuji si Váš příběh.
Děkuji moc za podporu a uznání, to potěší Stálo nám to za to, máme před sebou snad spoustu společných let. Chtěla bych, aby fenka i my jsme byli spokojení. Byla to naše chyba, že jsme to u štěňátka v době covidu zanedbali. Nemohla jsem být v práci v klidu, když jsem viděla, že ona doma celou dobu proštěká. Oproti jiným páníčkům to máme jednodušší, já jen částečný úvazek, pokud potřebuji, můžu si jí vzít i do práce a mám spolehlivé a nápomocné dcery, které berou výchovu pejska vážně. Navíc jsme trénovaly přes prázdniny. To bylo dobré, že dcery byly na střídačku doma. Trénovat samotu při separarčce s plným pracovním úvazkem a za běžného školního provozu si neumím představit. Bylo by to super, kdybych mohla z práce přijet dříve a zkontrolovat ji, jak píšete, třeba po dvou hodinách. Ještě budu pár dní pozorovat a pokud by se situace zhoršovala nebo nelepšila, tak to zkusíme nějak s tím dřívějším příchodem udělat. Že by dcera přišla dříve ze školy nebo já to nějak udělala s prací. Nicméně poměrně často se nám v týdnu "poštestí" že jedna dcera zůstává doma nebo jde k lékaři, takže přesně jak píšete, uděláme trénink s kratší samotou a stejně tak někdy odpoledne nebo o víkendu. To pak fingujeme odchod podobně jako ráno ve všední den a jdeme společně na nákup nebo na oběd. Ale je to trošku pozdější doba než ten všední den.
napsal(a):
Co si o tom myslíte?
Děkuji za reakci. Pokud není vyloženě nečas, že by hodně pršelo, tak se snažím s ní být venku 40 minut. Úplně nespěchám, takže se ji ještě pak chvíli i pověnuji doma. Odpoledne toho většinou už moc nenaspí, takže teoreticky přespalá by být neměla.