Dobrý den,
je to již 14 měsíců, co nám zakousl hafana cizí pes a konečně jsme se odhodlali zase zaplnit prázdné místo na gauči. Příští týden si jedeme vyzvednout půlročního jorkšířího kluka, cca 2,5 kilo.
Během toho roku jsem si nicméně zvykla 2x týdně venčit křížence od sousedů, asi dvanáctikilového, a on si zvykl na mě. Jen slyší klapnout dveře a už na mě mává ocáskem a těší se na procházku- je to venkovní pes, většinou je na zahradě sám a sousedé jej venčí jen sporadicky. Určitě s jeho venčením nehodlám přestat, na to nemám srdce, je na mě už docela fixovaný.
Nikdy jsem neřešila seznamování psů, ale vzhledem k tomu, jak umřel můj Rocky, asi budu celkem nervní. Kříženeček je takový trouba, miluje lidi a se psy také nemá extra problém co jsem vypozorovala- ale nikdy neměl příležitost si se psem poběhat na zahradě a strávit s ním více času, holt se s žádným pejskařem nestýkám, proto nevím, jak bude reagovat na prcka když je pustím spolu. Když hladím labradora od sousedů, tak štěká a asi žárlí, jiné psy víceméně ignoruje (procházka jej zajímá více než psi za plotem), s fenkami je kámoš vždy.
Jorkšíří kluk hezky interagoval s chovatelkou (nás se docela bál a byl vyjukaný, ale věříme, že se to spraví, vypadá trošku méně průbojný a plašší, ale asi po půl hodině si ode mě vzal i kokino), ale před ostatními psy spíš ustupoval, vypadal, že od nich dostává trochu "na zadek", podle chovatelky si ho dost srovnává i jeho máma. Ale jinak je prý velmi hravý a kontaktní.
Samozřejmě je hodláme seznámit na neutrálním území během procházky, já budu vést krizenecka, mamča jorka, necháme je očichat a trošku se seznámit. Ale co pak? Kříženec si zvykl se vyběhat vždycky na naší zahradě, sousedé mají jednak malou zahradu, jednak ho moc nepouští z kotce. Jak poznáme, že je bezpečné je pustit dohromady? Napadá mě, že Boni může považovat naši zahradu za své území a vnímat prcka jako vetřelce. Ačkoliv je to zlatý pes, tak si prostě uvědomuju ten váhový rozdíl a že kdyby chtěl, mohl by malému ublížit.
Taky mi není lehko kvůli tomu, že Bonyho zavřu do klece venku samotného a s prckem odejdu domů do teplíčka, ale s tím asi nic moc neudělám, snad si zvykne...
Omlouvám se za slohovku, ale ocením každou radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejdřív bych je nepouštěla na zahradě na volno, ale dala bych si toho voříška na delší vodítko (stopovačku 10m). Ať můžete v případě potřeby zasáhnout. Takhle může (popř. oba psi) koneckonců běhat i na procházce.

A možná košík?
Samozřejmě košíkem vám může toho JT taky pobít, ale budete mít rozhodně víc času se do toho vmísit, než když křižovatka udělá "klap". Ostatně v tomhle počasí může mít i nějaký plátěný na to seznámení na chvíli.
No,podle toho,jak popisujete jorka,si myslím,že zvlášť ze začátku, budete mít dost práce se samotným psem, aby si k vám navázal vztah,přestal se vás bát,začal trošku vnímat a vás brát jako ochranku. Teprve pak se můžete pouštět do nějakýho seznamování. Trošku si myslím,že si na sebe šijete bič a jednoduché to nebude

janaa
napsal(a):
No,podle toho,jak popisujete jorka,si myslím,že zvlášť ze začátku, budete mít dost práce se samotným psem, aby si k vám navázal vztah,přestal se vás bát,začal trošku vnímat a vás brát jako ochranku. Teprve pak se můžete pouštět do nějakýho seznamování. Trošku si myslím,že si na sebe šijete bič a jednoduché to nebude
souhlasím