Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.12.2021 17:22

Myslím, že nazrál čas na založení žracího vlákna pro všechny vaříky a vařilky. Tentokrát bez granulí a bez barfu - i když to třeba někdy bude i o masíčku. Podělte se o své oblíbené recepty a zážitky z kuchyně!

3.12.2021 19:02
Terven

XXX.XXX.110.191

Super, přesně na to jsem myslela, když se ve vlákně o koronaviru nakouslo pečení a pak se to zamluvilo chorobama

3.12.2021 19:05

jo, podělte se o recepty... já už vůbec nemám nápady. mám ráda recepty, na které stačí jeden hrnec. prostě co nejmíň nádobí, ne takové ty frajeřiny v tomhle kastrolu si udělej tohle a v tomhle zase uvař tohle a pak to smíchej a dej do pekáče.

nemám ráda recepty, které se kazí prefabrikovaným vývarem nebo tak.

zdroj bílkoviny je obvykle kohout/slepice, vejce, případně morče.

nepeču. to špiní moc nádobí. tak max rýžový nákyp.

3.12.2021 19:26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
jo, podělte se o recepty... já už vůbec nemám nápady. mám ráda recepty, na které stačí jeden hrnec. prostě co nejmíň nádobí, ne takové ty frajeřiny v tomhle kastrolu si udělej tohle a v tomhle zase uvař tohle a pak to smíchej a dej do pekáče.

Mám ráda jídla z jednoho pekáče. Takže třeba:
Na kostky nakrájené vepřové maso (může být i jiné) na kostky nakrájená dýně a brambory, na "hranolky" nakrájená syrová červená řepa. Sůl, pepř, česnek na plátky, můžete přidat i nějakou bylinku, já mám ráda dobromysl (oregano).
Naházím to všechno do pekáče, na dno trochu oleje, nahoru proužky slaniny. Peču přikryté na nižší teplotu, hlídat ani podlévat se to nemusí. Po cca hodině zkontroluju, jestli už je maso měkké, pokud ano, zasypu strouhaným sýrem a na chvíli dám zapéct bez pokličky.

Je to prudce jedlé!😋

3.12.2021 19:27

to zní dobře a náhrada vepřového kohoutem asi vadit nebude.

co ještě jiného z červené řepy kromě boršče?

3.12.2021 19:29
lupus4

XXX.XXX.205.61

to já zase peču , ale jen maso (málokdy fr. brambory nebo těstoviny)

3.12.2021 19:31

to zní dobře a náhrada vepřového kohoutem asi vadit nebude.

co ještě jiného z červené řepy kromě boršče?

Staročeská dušená červená řepa.
Nastrouhat nahrubo, hodit na hlubokou pánev, sůl, pepř, bylinky. Přiklopit, porušit doměkka, pak přidat trochu kysané smetany a jemně dokyselit octem.
Výborná je kombinace s rýží a pečenou drůbeží.

3.12.2021 19:32

Mně zase přijde, že z pečení je míň nádobí. Hlavně, když se vrazí všechno do jednoho. A já vzhledem k tomu, že nejím přílohy, tak vlastně v tom pekáči mám stejně jen to maso.

3.12.2021 19:35

Nastrouhat nahrubo, hodit na hlubokou pánev, sůl, pepř, bylinky. Přiklopit, porušit doměkka, pak přidat trochu kysané smetany a jemně dokyselit octem.

s rýží a pečenou drůbeží zároveň? tak to ne, to už jsou dva hrnce a pekáč.

3.12.2021 19:37

Edit: podusit doměkka

Řádila automatická oprava😇

3.12.2021 20:08
Terven

XXX.XXX.110.191

Můj rychlotip na jeden pekáč se zakomponováním řepy
vyložím plech pečícím papírem, poházím na něj nakrájenou zeleninu co dům dal - brambory, dýni, řepu, cuketu, mrkev, pórek, kroužky cibule, česnek.
Věci, který jsou rychleji měkký, krájím na silnější kusy, tvrdší věci na slabší. Posolím, posypu kořením, zachlístám olejem.
Chvíli před vyndáním z trouby posypu sýrem, nejlepší je niva, ale klidně i eidam, balkán...nechám roztéct a hotovo.
Přiznám se, že miluju věci, který nevyžadujou dlouhý stepování u plotny. Jsem poměrně dost vytížená a než bych ošidila psy o delší procházku, radši ošidím vaření.

3.12.2021 20:12

Terven napsal(a):
Můj rychlotip na jeden pekáč se zakomponováním řepy
vyložím plech pečícím papírem, poházím na něj nakrájenou zeleninu co dům dal - brambory, dýni, řepu, cuketu, mrkev, pórek, kroužky cibule, česnek.
Věci, který jsou rychleji měkký, krájím na silnější kusy, tvrdší věci na slabší. Posolím, posypu kořením, zachlístám olejem.
Chvíli před vyndáním z trouby posypu sýrem, nejlepší je niva, ale klidně i eidam, balkán...nechám roztéct a hotovo.
Přiznám se, že miluju věci, který nevyžadujou dlouhý stepování u plotny. Jsem poměrně dost vytížená a než bych ošidila psy o delší procházku, radši ošidím vaření.

To se mně líbí, jde to i bez brambor?

3.12.2021 20:21
Terven

XXX.XXX.110.191

To se mně líbí, jde to i bez brambor?

Asi jo, ale bude to pak chtít víc dýně nebo něčeho, co udělá takovej ten hutnej základ
Jo a ještě tip - já jsem si poslední dobou oblíbila zlatou řepu....nebo se jí říká medová.
V marketech jí nemívají, ale farmáři jo a miluju jí, protože je jemnější a nezaprasí celou kuchyň. A strouhám ji i psům

3.12.2021 20:24
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Mám báječný recept z jednoho hrnce, fakt báječný.
Do hrnce dáte trochu vody, pak tam dáte koření (hřebíček, nové koření, skořici, badyán, chcete-li, tak bobkový list) a přiveďte k varu. Pak tam šupněte cukr dle chuti (spíš víc než míň) a vařte, dokud koření nepustí chuť a vůni. Nakrájejte tam kousek jabka, přidejte mandarinku nebo půlku pomeranče. Přilijte 3 x tolik červeného vína, co jste tam nalila vody, a stejně rumu, kolik vody. Uberte plamen, teď už to nemá vřít, jen ohřívat.
To je, prosím pěkně, svařák alá punč. Zatím si nestěžoval nikdo, komu jsem ho dala. Takže podle mě je to jeden z nejlepších receptů z jednoho hrnce.
A pokud tam mocí mermo chcete ten zdroj bílkovin, tak já k tomu za chladných zimních večerů dělám chleba ve vajíčku.
Edit: Ten dělám v pánvi, to není hrnec, takže podmínky splňuju.

3.12.2021 20:59

Kamarádím nejraději s pecí- trouba, něco tam zavřu a ta kouzelná věc z toho udělá něco dobrého jen při mé malé intervenci. , pečené česnekové brambory, americké brambory, zeleninové špalíčky s kořením -příloha k čemukoliv.
Osolený rozporcovaný králík do pekáče s kořením, větší částí svaloviny otočím dolu (bobkáč, nové, pepř) trocha vody, cibule, tymián....100°C spodní horní ohřev, zavírám pec a jdu na cca 4 hodiny pryč...při návratu otvírám pec, dám sušené švestky + povidla...dle chuti každého soudruha, po chvíli otočím králíka masem nahoru a na vyšší stupeň dopeču (třeba dám i horkovzduch) ke konci odklopím, to celé cca 30 minut... + bramborová kaše. Maso, jakékoliv takhle pomalu pečené je úplně božsky měkké, a nemusím to hlavně hlídat a nemusím být doma.

3.12.2021 21:01

Varaxi napsal(a):
Do hrnce dáte trochu vody, pak tam dáte koření (hřebíček, nové koření, skořici, badyán, chcete-li, tak bobkový list) a přiveďte k varu. Pak tam šupněte cukr dle chuti (spíš víc než míň) a vařte, dokud koření nepustí chuť a vůni. Nakrájejte tam kousek jabka, přidejte mandarinku nebo půlku pomeranče. Přilijte 3 x tolik červeného vína, co jste tam nalila vody, a stejně rumu, kolik vody. Uberte plamen, teď už to nemá vřít, jen ohřívat.
To je, prosím pěkně, svařák alá punč. Zatím si nestěžoval nikdo, komu jsem ho dala. Takže podle mě je to jeden z nejlepších receptů z jednoho hrnce.
A pokud tam mocí mermo chcete ten zdroj bílkovin, tak já k tomu za chladných zimních večerů dělám chleba ve vajíčku.

Něco podobného jsem si koupila v Lidlu už svařeného a nalahvovaného...svařák s karibským rumem....je to pěkná lavina.

3.12.2021 21:16

Varaxi napsal(a):

není 3x tolik co trochu vody málo vína?

není trochu rumu málo rumu?

3.12.2021 21:17
Gerhild

XXX.XXX.149.105

Varaxi napsal(a):

Varaxi
Hodím sem jeden rychlý a jednohrncový, dar přátel sefardských Židů z Maroka.

Kuřecí stehna, mrkev, cibule, česnek, rýže, sůl, pepř, polévkové koření, kurkuma, římský kmín

Umyjete maso a odstraníte kůži. Osmahnete cibulku a na ní zprudka osmažíte kuřecí maso. Pouze na několik minut. Přidáte nastrouhanou mrkev, na jemno nakrájený česnek, sůl, pepř, a ostatní koření. Zamícháte a necháte smažit několik minut. Poté zalijete vařící vodou, přikryjete pokličkou a necháte 45 minut vařit. Po uplynutí doby do hrnce nasypete propláchnutou rýži a necháte asi na 20 minut vařit na mírném ohni. Když bude rýže měkká a všechna voda se odpaří, můžete jídlo podávat.

V Maroku se kuře zpracovává rozličnými způsoby, u nás slavil úspěch tenhle:

Marináda: lžička kmínu, lžička mleté skořice, 1/4 lžičky cayenského koření, 1,5 lžičky sladké mleté červené papriky, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička šafránu, 1,5 lžičky mořské soli, 2 stroužky prolisovaného česneku, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce olivového oleje

Příloha: 250 g kuskusu, 40 g másla, 30 g rozinek, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 2 polévkové lžíce oloupaných mandlí

Maso: Vykostěná kuřecí stehna, vývar

Smícháme marinádu, potřeme kuřecí stehna a necháme 30 minut. Poté opečeme.
Do vařícího vývaru nasypeme kuskus a necháme nasáknout. Přidáme máslo, rozinky, kůru a mandle.
A do toho :)

3.12.2021 21:21

Gerhild napsal(a):
Varaxi
Hodím sem jeden rychlý a jednohrncový, dar přátel sefardských Židů z Maroka.

Kuřecí stehna, mrkev, cibule, česnek, rýže, sůl, pepř, polévkové koření, kurkuma, římský kmín

Umyjete maso a odstraníte kůži. Osmahnete cibulku a na ní zprudka osmažíte kuřecí maso. Pouze na několik minut. Přidáte nastrouhanou mrkev, na jemno nakrájený česnek, sůl, pepř, a ostatní koření. Zamícháte a necháte smažit několik minut. Poté zalijete vařící vodou, přikryjete pokličkou a necháte 45 minut vařit. Po uplynutí doby do hrnce nasypete propláchnutou rýži a necháte asi na 20 minut vařit na mírném ohni. Když bude rýže měkká a všechna voda se odpaří, můžete jídlo podávat.

V Maroku se kuře zpracovává rozličnými způsoby, u nás slavil úspěch tenhle:

Marináda: lžička kmínu, lžička mleté skořice, 1/4 lžičky cayenského koření, 1,5 lžičky sladké mleté červené papriky, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička šafránu, 1,5 lžičky mořské soli, 2 stroužky prolisovaného česneku, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce olivového oleje

Příloha: 250 g kuskusu, 40 g másla, 30 g rozinek, nastrouhaná kůra z 1 citronu, 2 polévkové lžíce oloupaných mandlí

Maso: Vykostěná kuřecí stehna, vývar

Smícháme marinádu, potřeme kuřecí stehna a necháme 30 minut. Poté opečeme.
Do vařícího vývaru nasypeme kuskus a necháme nasáknout. Přidáme máslo, rozinky, kůru a mandle.
A do toho :)

místo cayenského pepře tam dám domácí čilipapričky, místo olivového oleje řepkový, přeskočím šafrán, mandle a rozinky, zbytek mám.

3.12.2021 21:41

Z bezmasých jídel z jednoho hrnce (téměř jednoho) máme rádi mujjaddaru, což je hnědá čočka vařená s rýží na arabskej způsob. Když se dodrží všechny přísady, koření, petrželka, smažená cibulka, tak je to fakt skvělá kombinace a dokázala bych to jíst mnoho dní za sebou:
https://ochutnejtesvet.cz/mujaddara/ - recept je na 4-6 porcí

3.12.2021 22:54
Varaxi

XXX.XXX.129.250

není 3x tolik co trochu vody málo vína?

není trochu rumu málo rumu?

Není rum jako rum.
https://www.alkohol.cz/produkty/stroh-rum-0-5l-80-9032/
Ale jinak samozřejmě, upravte dle chuti, příležitosti a nálady. :)

4.12.2021 09:11
Gerhild

XXX.XXX.149.105

Z bezmasých jídel z jednoho hrnce (téměř jednoho) máme rádi mujjaddaru, což je hnědá čočka vařená s rýží na arabskej způsob. Když se dodrží všechny přísady, koření, petrželka, smažená cibulka, tak je to fakt skvělá kombinace a dokázala bych to jíst mnoho dní za sebou:

Jj, to je výborné.

Z jídel tohoto typu mám asi nejradši dhál z červené čočky a dal makhani.

Dhál se dá dělat v milionu kombinací, u nás vede z červené čočky s jasmínovou nebo obyč rýží
200 g červené čočky, 1 velká cibule, 2_3 rajčata, 2_3 stružky česneku, čerstvý zázvor, lžička koriandru, římského kmínu, kari, garam masala a citronové šťávy
Čočku krátce povaříme a na másle osmahneme cibuli s česnekem, ke kterým posléze přidáme koření a pokrájená rajčata. Podusíme, promícháme s čočkou, přidáme c. šťávu a podáváme.

Dal makhani (máslová čočka)
120 g černé čočky, 100 g černých fazolí, větší červená cibule, 6 stroužků česneku, 4 rajčata, 20 g zázvoru, 2 bobkové listy2 lžičky garam masala, lžička mletého koriandru, římského kmínu, kajenského pepře nebo chilli, 250 ml rajčatového protlaku, 100 ml smetany, sůl,pepř, olej, čerstvý koriandr
Přes noc namočte čočku a fazole ve vodě. Druhý den vodu slijte, nalijte do hrnce s fazolemi a čočkou novou vodu a dejte na mírném plameni vařit se solí, nakrájeným zázvorem a bobkovým listem. Vařte pozvolna až hodinu a půl a po uvaření slijte a vyndejte nakrájené kusy zázvoru a bobkový list.
V hrnci nechte pozvolna osmahnout nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Mezitím zbavte rajčata semínek, nakrájejte je na kostičky, a pak je přidejte do hrnce. Přidejte veškeré koření a občas zamíchejte. Jakmile se rajčata rozvaří, všechno rozmixujte ponorným mixerem.
Do rozmixované omáčky přilijte protlak a vodu, zamíchejte, přidejte uvařenou čočku a fazole a za občasného míchání vařte alespoň další půlhodinu. Dal pak ochutnejte, případně dochuťte nebo zřeďte ještě vodou podle potřeby a nakonec vmíchejte sójovou smetanu. Dal by měl vyjít jako taková řidší kaše.
Hotový dal makhani při podávání pokapejte sójovou smetanou a posypejte nasekaným koriandrem. Podávejte s chlebem nebo s rýží.

4.12.2021 09:25
Gerhild

XXX.XXX.149.105

A kdyby někoho honila mlsná, tyhle dva recepty nejsou složité a výsledky rychle mizí

Koláč s jablky a tvarohem
30 dkg polohrubé mouky, 15 dkg moučkového cukru, 3 lžíce medu, 135 ml oleje, prdopeč, skořicový cukr, 2 vejce, lžíce kakaa, 1 dl mléka
náplň: 40 dkg jablek (čistá váha), balíček vanilkového pudinkového prášku, skořice a moučkový cukr podle chuti, 25 dkg polotučného měkkého tvarohu
Oloupaná jablka nastrouháme nahrubo, přidáme cukr a pudinkový prášek, zamícháme a dáme stranou.
Tvaroh smícháme s pudinkovým práškem, osladíme podle chuti a náplň dáme do sáčku, klidně bez ozdobného konce.
Suroviny na těsto rozmícháme v míse a asi ¾ ho nalijeme do pekáčku.Naneseme tvarohové pruhy, mezi které pak prsty nandáme jablka.
Zbylé těsto rozředíme mlékem, tak aby bylo polotuhé, dáme do sáčku a nastříkáme na náplně.
Pečeme v předehřáté troubě.

Mrkvový koláč s tvarohovým krémem
250 g mrkve, 1 jablko, 100 g špaldové mouky, 2 vejce, 50 g třtinového cukru, bílý jogurt, 50 g tuku, prdopeč, lžička skořice, 25 g mletých vlašských ořechů
Krém: 250 g tvaroh, třtinový/moučkový cukr, lžička citronová šťávy, rozinky, mleté ořechy na posypání
Mrkev a jablko na jemno nastrouháme a přidáme k ní všechny ostatní suroviny. Těsto nalijeme do menší kulaté formy a dáme péct.
Smícháme přísady na krém a upečený korpus potřeme a posypeme mletými ořechy

4.12.2021 09:50
fikovnice

XXX.XXX.135.100

Vy fakt jíte morče? Já nevím, já bych asi nemohla... Nebo myslíte morku? U nás se říká moráci = krůtí.

4.12.2021 11:25

fikovnice napsal(a):
Vy fakt jíte morče? Já nevím, já bych asi nemohla... Nebo myslíte morku? U nás se říká moráci = krůtí.

morče. morče jako takové to chlupaté zvíře se čtyřma nohama. jatečná hmotnost od 800 g nahoru, výtěžnost asi 50%.

4.12.2021 11:36
Atheira

XXX.XXX.209.8

fikovnice napsal(a):

Morčata na pekáč se chovají docela normálně. U nás teda tak často ne... Ale čím se to liší třeba od králíka?
Třeba jen a pouze za tím účelem vůbec vzniklo cuy morče. Není velký proto, aby se dětem líp vozilo v kočárku.

4.12.2021 11:39

morče. morče jako takové to chlupaté zvíře se čtyřma nohama. jatečná hmotnost od 800 g nahoru, výtěžnost asi 50%.

To jsem nikdy nejedla. Jak to chutná?

4.12.2021 11:47
fikovnice

XXX.XXX.135.100

Jéé, to bych fakt asi nemohla... Já tuším jednou jedla nutrii či co to bylo, a vůbec mi to maso nechutnalo...

4.12.2021 11:49
fikovnice

XXX.XXX.135.100

Atheira napsal(a):
Morčata na pekáč se chovají docela normálně. U nás teda tak často ne... Ale čím se to liší třeba od králíka?
Třeba jen a pouze za tím účelem vůbec vzniklo cuy morče. Není velký proto, aby se dětem líp vozilo v kočárku.

Já vím, však jsem psala maso jako maso... Ale já kdysi chovala kdeco - křečky třeba dost dlouho, morčata zase kámoška + jsme je měli v práci...a mám k tomu nějakej blok. Já za to nemůžu...

4.12.2021 11:50

fikovnice napsal(a):
Jéé, to bych fakt asi nemohla... Já tuším jednou jedla nutrii či co to bylo, a vůbec mi to maso nechutnalo...

Nutrie je dobrá...

4.12.2021 11:52
fikovnice

XXX.XXX.135.100

To jsem nikdy nejedla. Jak to chutná?

Já bych to chtěla vědět jen teoreticky. Já vím, že je to pitomej příměr, ale já mám morčata v kategorii domácích mazlíčků, a proto nějak nemůžu. Stejně jako třeba Romové, když jedí psy...to je pro mě nemyslitelné.
A vím, že se dá oponovat maso jako maso, a když to není zrovna ten Tvůj miláček...ale prostě nějak nee.

Stejně tak mě ale třeba vůbec neláká pštrosí, a zvěřinu jen okrajově.

4.12.2021 11:53
fikovnice

XXX.XXX.135.100

Nutrie je dobrá...

No, já tehdy chodila s novou známostí a on, že mě představí rodině a že zrovna grilují. Kuřata... Tak mi nabral na talíř a já říkám:"To ale není kuře..." No, mně to fakt nechutnalo... Každý máme jiné chutě...

4.12.2021 12:02

fikovnice napsal(a):
Já bych to chtěla vědět jen teoreticky. Já vím, že je to pitomej příměr, ale já mám morčata v kategorii domácích mazlíčků, a proto nějak nemůžu. Stejně jako třeba Romové, když jedí psy...to je pro mě nemyslitelné.
A vím, že se dá oponovat maso jako maso, a když to není zrovna ten Tvůj miláček...ale prostě nějak nee.

Stejně tak mě ale třeba vůbec neláká pštrosí, a zvěřinu jen okrajově.

Tak já nemyslím, že si půjdu koupit morče na maso. Zajímá mě, jak chutná taky teoreticky, ale od někoho s praktickou zkušeností.
Psa jsem kdysi jedla, byla jsem malá, nemohla jsem to ovlivnit, a nevěděla jsem ani, že to maso je ze psa. Psy ale nejedí jen cigáni. Když pominu asiaty, pro které je to normálka úplně stejně jako kočky, krysy a potkáni, tak i někteří bílí považují psa za pochoutku.
Zvěřinu mám ráda - srnčí, divočáka. Co moc nemusím, je zajíc a bažant. To radši králíka a kuře.
Dobrá je konina, ale už se vůbec nedá sehnat.
Mám ráda jehněčí i skopové, ale taky je těžko k dostání, a když, tak za takové peníze, že je mi líto, je za to dát.
Pštrosa jsem nejedla, taky mě to moc neláká.
A nelákají mě absolutně plody moře - chobotnice, krevety, a jiné potvory.

4.12.2021 12:07
Atheira

XXX.XXX.209.8

Tak já nemyslím, že si půjdu koupit morče na maso. Zajímá mě, jak chutná taky teoreticky, ale od někoho s praktickou zkušeností.
Psa jsem kdysi jedla, byla jsem malá, nemohla jsem to ovlivnit, a nevěděla jsem ani, že to maso je ze psa. Psy ale nejedí jen cigáni. Když pominu asiaty, pro které je to normálka úplně stejně jako kočky, krysy a potkáni, tak i někteří bílí považují psa za pochoutku.
Zvěřinu mám ráda - srnčí, divočáka. Co moc nemusím, je zajíc a bažant. To radši králíka a kuře.
Mám ráda jehněčí i skopové, ale taky je těžko k dostání, a když, tak za takové peníze, že je mi líto, je za to dát.

Jen bych poupravila ty asiaty. Je tam velký generační rozdíl. Pro mladší generaci už ti psi nejsou tak normálka jako pro tu starší generaci.

4.12.2021 12:18

Ono i to psí maso je třeba ve Vietnamu prý poměrně vzácné. Přirovnala bych to u nás k huse - to je taky takové sváteční maso spíš pro speciální příležitosti.
Každopádně stran konzumace psího masa si vždycky vzpomenu na knihu …a bude hůř.

4.12.2021 12:39
fikovnice

XXX.XXX.135.100

To máme fakt rozdílné chutě!
Já bych se krevet mohla ujíst... A skopové zase vůbec. Prostě, každý jsme originál!

4.12.2021 12:41

Gerhild - super recepty, něco z toho určitě někdy vyzkouším!

4.12.2021 12:43
fikovnice

XXX.XXX.135.100

Gerhild - super recepty, něco z toho určitě někdy vyzkouším!

No, já zjišťuji, že bych u "Gerhild" přímo chtěla žít...

4.12.2021 12:46
lupus4

XXX.XXX.205.61

fikovnice napsal(a):

nutrie pečená na zelenině - VYNIKAJÍCÍ , kam se se.e králík

4.12.2021 12:46

Já mám taky radost - pár receptů na dhály už jsem zkoušela, ale nebylo to ono, takže opravdu děkuju za autentické recepty!

4.12.2021 12:48
fikovnice

XXX.XXX.135.100

lupus4 napsal(a):

Jak píšu, každý máme jiné chutě!

4.12.2021 12:49

Já mám taky radost - pár receptů na dhály už jsem zkoušela, ale nebylo to ono, takže opravdu děkuju za autentické recepty!

Jinak dhál dělám běžně podle receptů z Alberta a spokojenost.
Taky dělám kuřecí kari podle tohohle: http://indickerecepty.cz/kureci-korma/
A nejradši máme k indickým jídlům placky Naan, jen jich vždycky musím udělat nejmíň dvě dávky, protože jsou fakt hrozně dobrý: https://www.albert.cz/recepty/naan

4.12.2021 13:18

fikovnice napsal(a):
To máme fakt rozdílné chutě!
Já bych se krevet mohla ujíst... A skopové zase vůbec. Prostě, každý jsme originál!

Mně krevety taky nechutnají, takže jiný mořský potvory už jsem ani nezkoušela. A králík taky ne.

4.12.2021 16:00

My měli dneska domácí burgery, tak jsem si vzpomněla na Bodlinku s tím nádobím. K burgerům - pokud koupíte bulky - stačí umazat jen toustovač (my máme s výměnnými plotnami - nejlepší kuchyňský spotřebič na světě to je, burgery děláme s plotnami na panini, takže je to de facto kontaktní gril).
Nejdřív rozpečeme rozkrojené bulky. Spodní polovinu pomažeme kečupem s dijonskou hořčicí, poklademe nakrájenou kyselou okurkou, cheddarem. Vrchní polovinu pomažeme domácí tatarkou nebo majonézou, manžel si přidává domácí chilli pastu, já plátky česneku. Na to dáváme salát nebo polníček (nějaké listí), opečenou anglickou slaninu a (syrová) tenká kolečka červené cibule. Když je chuť na double cheese, přijde na to ještě další plátek sýru. No a mezi tyto dvě obložené poloviny bulky už přijde jen karbanátek z mletého hovězího.
Vše, co se opéká, dělá se v toustovači, kompletace probíhá přímo na talíři, ze kterého se burger sní. Takže stran mazání nádobí je to velmi příznivá volba!

K večeři máme chuť na langoše. Nejvíc se mi osvědčil recept od Pauluse, jen používám sušené droždí a pro dvě osoby je dělám z ponížené dávky.
https://kuchynelidlu.cz/kulinarska-akademie-lidlu/langose

4.12.2021 17:03
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Jo, v Albertu mívají dobré recepty. A nedám dopustit na Kuchařku pro dceru.
Jinak pro mě nejlepší (nejrychlejší, nejsnazší, nejsytější a pořád chuťově dobré) recepty z jednoho hrnce byly vždycky ty „co dům dal“. Na cibuli a tuku orestuju něco (maso, krevety, anglickou - to pak restujte bez přidaného tuku, klobásu...), přidám něco (rýži, cizrnu, amarant, kuskus, bulgur...), zaliju vodou. Až je to skoro hotové, přihodím k tomu něco (zelené fazolky, mrkev, mix mražené zeleniny, špenát, kukuřici...). Okořením něčím (sůl, pepř, kurkuma, mexické koření...) a zamíchám. Nakonec to posypu něčím (petrželková nať, cibulka, bazalka, strouhaná ředkvička...). Na talíři k tomu něco přidám (nakládané okurky, kysané zelí, kompot...).
A je to hotové. Pokud se mi chce, dá se to posypat strouhaným sýrem nebo smaženými houbami, někdy přiložím volské oko, zaliju smetanou...
Potřebujete vodu, tuk, cibulku a 6 x něco (nějakou bílkovinu, nějakou obilovinu nebo luštěninu, nějakou zeleninu, nějaké koření, nějaké zelené sypání nebo zeleninu, co je jedlá syrová, a nějakou drobnost k zakousnutí). Jako jídlo na chatu nebo do nějakých ne úplně ideálních podmínek to je fakt fajn.
A jinak mám ráda přípravu z pánve - pravé risotto podle Vaňka, čínu podle Jany Florentýny Zatloukalové apod. Jsou to jídla, kdy jedna porce trvá cca dvacet minut, tak se to nedá dělat pro deset lidí. Ale jeden strávník nebo dva - je to rychle, je to dobré, suroviny obvykle mívám doma, lze to přizpůsobit podmínkám...
Taky lze perfektně využít předchozí úrodu ze zahrádky zpracovanou do leča a zavařenou do sklenic. To pak přidáte jen vajíčko a případně trochu soli a máte jídlo hotové. Na obdobném principu lze využít sterilizované fazole nebo boby. Je to sice prefabrikát, ale domácí prefabrikát. Vždycky tím zavařováním zabiju celé odpoledne - ale po zbytek roku platí, že když je hlad a nechci vařit, prostě sáhnu do spíže a jídlo (dobré, zdravé, chutné) mám hotové za pět minut.
A taky mám ráda lokše a tortily. Dají se udělat dopředu a pak dát do mrazáku (i když pár dnů vydrží v lednici bez problému), naplnit se dají úplně vším od povidel po sýrovou omáčku a kromě počáteční časové investice (ono udělat 20 lokšů, to je cca hodina času u pánve, protože se to prostě ty tři minuty opéká) to je rychle hotové. A na podobném principu můžou fungovat i poměrně prestižní jídla, např. hamburgerové bulky. Však tam nemusí přijít jen bochánek mletého masa, můžete tam plácnout cokoli.
Fajn jsou pečená jídla - nějak to tam nasypu, něčím podliju, vrazím do trouby a přijdu za hodinu zkontrolovat. Trvá to, ale práce a reálného času to vyžaduje fakt málo. A bramboráky nebo langoše z trouby jsou lepší než z pánve. Králík pečený ve smetaně je moc mňam. Kuře na zelí, vepřové koleno na pepři, ryba na zelenině... Všechno to jsou vlastně jednoduché recepty, ke kterým stačí jako příloha i pečivo.

5.12.2021 00:04
fikovnice

XXX.XXX.134.198

Varaxi napsal(a):
Jo, v Albertu mívají dobré recepty. A nedám dopustit na Kuchařku pro dceru.
Jinak pro mě nejlepší (nejrychlejší, nejsnazší, nejsytější a pořád chuťově dobré) recepty z jednoho hrnce byly vždycky ty „co dům dal“. Na cibuli a tuku orestuju něco (maso, krevety, anglickou - to pak restujte bez přidaného tuku, klobásu...), přidám něco (rýži, cizrnu, amarant, kuskus, bulgur...), zaliju vodou. Až je to skoro hotové, přihodím k tomu něco (zelené fazolky, mrkev, mix mražené zeleniny, špenát, kukuřici...). Okořením něčím (sůl, pepř, kurkuma, mexické koření...) a zamíchám. Nakonec to posypu něčím (petrželková nať, cibulka, bazalka, strouhaná ředkvička...). Na talíři k tomu něco přidám (nakládané okurky, kysané zelí, kompot...).
A je to hotové. Pokud se mi chce, dá se to posypat strouhaným sýrem nebo smaženými houbami, někdy přiložím volské oko, zaliju smetanou...
Potřebujete vodu, tuk, cibulku a 6 x něco (nějakou bílkovinu, nějakou obilovinu nebo luštěninu, nějakou zeleninu, nějaké koření, nějaké zelené sypání nebo zeleninu, co je jedlá syrová, a nějakou drobnost k zakousnutí). Jako jídlo na chatu nebo do nějakých ne úplně ideálních podmínek to je fakt fajn.
A jinak mám ráda přípravu z pánve - pravé risotto podle Vaňka, čínu podle Jany Florentýny Zatloukalové apod. Jsou to jídla, kdy jedna porce trvá cca dvacet minut, tak se to nedá dělat pro deset lidí. Ale jeden strávník nebo dva - je to rychle, je to dobré, suroviny obvykle mívám doma, lze to přizpůsobit podmínkám...
Taky lze perfektně využít předchozí úrodu ze zahrádky zpracovanou do leča a zavařenou do sklenic. To pak přidáte jen vajíčko a případně trochu soli a máte jídlo hotové. Na obdobném principu lze využít sterilizované fazole nebo boby. Je to sice prefabrikát, ale domácí prefabrikát. Vždycky tím zavařováním zabiju celé odpoledne - ale po zbytek roku platí, že když je hlad a nechci vařit, prostě sáhnu do spíže a jídlo (dobré, zdravé, chutné) mám hotové za pět minut.
A taky mám ráda lokše a tortily. Dají se udělat dopředu a pak dát do mrazáku (i když pár dnů vydrží v lednici bez problému), naplnit se dají úplně vším od povidel po sýrovou omáčku a kromě počáteční časové investice (ono udělat 20 lokšů, to je cca hodina času u pánve, protože se to prostě ty tři minuty opéká) to je rychle hotové. A na podobném principu můžou fungovat i poměrně prestižní jídla, např. hamburgerové bulky. Však tam nemusí přijít jen bochánek mletého masa, můžete tam plácnout cokoli.
Fajn jsou pečená jídla - nějak to tam nasypu, něčím podliju, vrazím do trouby a přijdu za hodinu zkontrolovat. Trvá to, ale práce a reálného času to vyžaduje fakt málo. A bramboráky nebo langoše z trouby jsou lepší než z pánve. Králík pečený ve smetaně je moc mňam. Kuře na zelí, vepřové koleno na pepři, ryba na zelenině... Všechno to jsou vlastně jednoduché recepty, ke kterým stačí jako příloha i pečivo.

Jéé, to je jak Babica - přidáme něco, po chvíli zase něco a když to něco nemáme, tak dáme něco jiného!
Ale už jen ten popis, restování, na cibulce...no, a už se mi sbíhají sliny!

5.12.2021 00:23
Varaxi

XXX.XXX.129.250

fikovnice napsal(a):
Jéé, to je jak Babica - přidáme něco, po chvíli zase něco a když to něco nemáme, tak dáme něco jiného!
Ale už jen ten popis, restování, na cibulce...no, a už se mi sbíhají sliny!

Ono to není jak Babica, to je jak student na internátu. Inspirace je jiná, výsledek prakticky stejný. :)

5.12.2021 09:27
Gerhild

XXX.XXX.149.105

Fikovnice - děkuji , bylo by mi ctí.
Opožděně jako vždy jsem si všimla Bodlinčina dotazu na řepu. Dá se využít mnohostranně (řepa, ne Bodlinka )

Slaný koláč
Potřebujete kynuté nebo kupované křehké těsto, pomažete směsí smetany a žloutků, posypete nastrouhanou povařenou řepou, posypete slaným sýrem, zahnete okraje a dáte péct. Před servírováním posypte petrželí, mátou, tymiánem...

Pomazánka
Řepa, tvaroh, česnek, koření

Sekaná, karbanátky, burger
Z vařené řepy udělám pyré, k tomu přidám fazole, nastrouhanou mrkev, žloutek, chlebovou strouhanku, česnek, cibuli a bylinky.

Řepná polévka (může být podávána teplá i studená)
Řepa, rajčata, pórek, cibule, česnek, olej, balzamikový ocet, tymián, můžete přidat vařená vejce

Dcera zkusila přidat řepu podobně jako cuketu a dýni do muffinů a koláčů, bylo to také dobré.
Na tu buchtu smíchala strouhanou řepu se špaldovou moukou, prdopečem, medem, sekanými ořechy a máslem.

5.12.2021 18:52

Gerhild napsal(a):
Jj, to je výborné.

Z jídel tohoto typu mám asi nejradši dhál z červené čočky a dal makhani.

Dhál se dá dělat v milionu kombinací, u nás vede z červené čočky s jasmínovou nebo obyč rýží
200 g červené čočky, 1 velká cibule, 2_3 rajčata, 2_3 stružky česneku, čerstvý zázvor, lžička koriandru, římského kmínu, kari, garam masala a citronové šťávy
Čočku krátce povaříme a na másle osmahneme cibuli s česnekem, ke kterým posléze přidáme koření a pokrájená rajčata. Podusíme, promícháme s čočkou, přidáme c. šťávu a podáváme.

Dal makhani (máslová čočka)
120 g černé čočky, 100 g černých fazolí, větší červená cibule, 6 stroužků česneku, 4 rajčata, 20 g zázvoru, 2 bobkové listy2 lžičky garam masala, lžička mletého koriandru, římského kmínu, kajenského pepře nebo chilli, 250 ml rajčatového protlaku, 100 ml smetany, sůl,pepř, olej, čerstvý koriandr
Přes noc namočte čočku a fazole ve vodě. Druhý den vodu slijte, nalijte do hrnce s fazolemi a čočkou novou vodu a dejte na mírném plameni vařit se solí, nakrájeným zázvorem a bobkovým listem. Vařte pozvolna až hodinu a půl a po uvaření slijte a vyndejte nakrájené kusy zázvoru a bobkový list.
V hrnci nechte pozvolna osmahnout nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Mezitím zbavte rajčata semínek, nakrájejte je na kostičky, a pak je přidejte do hrnce. Přidejte veškeré koření a občas zamíchejte. Jakmile se rajčata rozvaří, všechno rozmixujte ponorným mixerem.
Do rozmixované omáčky přilijte protlak a vodu, zamíchejte, přidejte uvařenou čočku a fazole a za občasného míchání vařte alespoň další půlhodinu. Dal pak ochutnejte, případně dochuťte nebo zřeďte ještě vodou podle potřeby a nakonec vmíchejte sójovou smetanu. Dal by měl vyjít jako taková řidší kaše.
Hotový dal makhani při podávání pokapejte sójovou smetanou a posypejte nasekaným koriandrem. Podávejte s chlebem nebo s rýží.

dala jsem verzi č. 1, teda dala jsem tam taky tu jasmínovou rýži.

dobré.

5.12.2021 18:55
Terven

XXX.XXX.110.191

Já jsem z řepy dělala brownies, recept už asi nenajdu, ale dá se určitě vygooglit.

5.12.2021 19:12
fikovnice

XXX.XXX.134.198

Gerhild napsal(a):
Fikovnice - děkuji , bylo by mi ctí.
Opožděně jako vždy jsem si všimla Bodlinčina dotazu na řepu. Dá se využít mnohostranně (řepa, ne Bodlinka )

Slaný koláč
Potřebujete kynuté nebo kupované křehké těsto, pomažete směsí smetany a žloutků, posypete nastrouhanou povařenou řepou, posypete slaným sýrem, zahnete okraje a dáte péct. Před servírováním posypte petrželí, mátou, tymiánem...

Pomazánka
Řepa, tvaroh, česnek, koření

Sekaná, karbanátky, burger
Z vařené řepy udělám pyré, k tomu přidám fazole, nastrouhanou mrkev, žloutek, chlebovou strouhanku, česnek, cibuli a bylinky.

Řepná polévka (může být podávána teplá i studená)
Řepa, rajčata, pórek, cibule, česnek, olej, balzamikový ocet, tymián, můžete přidat vařená vejce

Dcera zkusila přidat řepu podobně jako cuketu a dýni do muffinů a koláčů, bylo to také dobré.
Na tu buchtu smíchala strouhanou řepu se špaldovou moukou, prdopečem, medem, sekanými ořechy a máslem.

5.12.2021 19:13

Sakra, já když jsem sklízela zbytek řepy, tak mi pes tu hromadku počůral, takže jsem ji vyhodila. Jaká to teď bude mohla být mňamka.

6.12.2021 18:42

Máte někdo osvědčený recept na buchtu s dýní?
Ale bez tvarohu, zapomněla jsem ho koupit.

6.12.2021 19:46
Gerhild

XXX.XXX.149.105

Tyhle nám chutnaly:

Dýňová buchta
těsto: 3 vejce, 180 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 300 g dýňového pyré, 200 g polohrubé mouky, prdopeč, vrchovatá lžíce kakaa, hrst rozinek a rozlámaných vlašských ořechů, 180 g hořké čokolády, 180 g zakysané smetany, džem
Vejce s oběma cukry ušleháme do pěny. Vmícháme dýňové pyré, mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva a nakonec ořechy s rozinkami.vejce s oběma cukry ušleháme do pěny. Těsto nalejeme do menšího plechu nebo pekáčku a dáme péct.
Necháme ve vodní lázni rozehřát čokoládu. K teplé tekuté čokoládě přidáme zakysanou smetanu a mícháme, až vznikne hladká lesklá poleva.
Povrch vychladlého moučníku potřeme tenkou vrstvou marmelády a na ni natřeme ještě teplou polevu.

Dýňovo-jablečný koláč
těsto: 150 g hladké mouky, 90 g másla, prdopeč
náplň: 400 g dýně, 2 jablka, citrónová kůra, skořice, cukr, mandle
Dýni a jablka oloupeme a nakrájíme na kousky. Podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citrónovou šťávu, skořici a uvaříme na hustší kaši.
Z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto, které naplníme do koláčové formy, přidáme dýňovou kaši, posypeme spařenými oloupanými mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme.

Americký dýňový koláč
těsto: 250 g hladké mouky, 125 g másla, 8 lžic vody, půl lžičky soli
náplň: 2 hrnky dýňového pyré, 200 g tučné smetany, 3 vejce, 90 g cukru, špetka soli, 2 lžičky skořice, lžička mletého zázvoru, půl lžičky muškátového oříšku, mletého hřebíčku, kardamonu, badyánu a citronové kůry
Podusíme dýni a rozmixujeme na pyré.
Do mouky přisypeme špetku soli. Následně přidáme rozkrájené máslo a spojujeme suroviny dohromady, dokud nám nevznikne drobenka. Do drobenky přidáváme po lžících vodu a opět spojujeme, než získáme hezky vláčné těsto.
Připravíme si větší kulatou formu. Vyváleným těstem pokryjeme formu a vytáhneme ho i do okrajů.
Samotné těsto dáme na zhruba 10 minut do trouby při teplotě 180 °C.
Dýňové pyré smícháme s kořením a na závěr přidáme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí a suroviny se nespojí. V misce smícháme smetanu s vajíčky a žloutkem. Přidáme dýňové pyré a dobře promícháme. Vzniklou náplň nalijeme na korpus. Můžeme přidat také nahrubo nasekané ořechy.
Koláč pečeme při teplotě 180 °C zhruba 30 - 40 minut.

6.12.2021 19:53

Dýňové noky taky nejsou špatné. :-) Jen výroba je hrozná patlanice.

6.12.2021 20:05

Gerhild napsal(a):
Tyhle nám chutnaly:

Dýňová buchta
těsto: 3 vejce, 180 g krystalového cukru, 1 vanilkový cukr, 300 g dýňového pyré, 200 g polohrubé mouky, prdopeč, vrchovatá lžíce kakaa, hrst rozinek a rozlámaných vlašských ořechů, 180 g hořké čokolády, 180 g zakysané smetany, džem
Vejce s oběma cukry ušleháme do pěny. Vmícháme dýňové pyré, mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva a nakonec ořechy s rozinkami.vejce s oběma cukry ušleháme do pěny. Těsto nalejeme do menšího plechu nebo pekáčku a dáme péct.
Necháme ve vodní lázni rozehřát čokoládu. K teplé tekuté čokoládě přidáme zakysanou smetanu a mícháme, až vznikne hladká lesklá poleva.
Povrch vychladlého moučníku potřeme tenkou vrstvou marmelády a na ni natřeme ještě teplou polevu.

Dýňovo-jablečný koláč
těsto: 150 g hladké mouky, 90 g másla, prdopeč
náplň: 400 g dýně, 2 jablka, citrónová kůra, skořice, cukr, mandle
Dýni a jablka oloupeme a nakrájíme na kousky. Podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citrónovou šťávu, skořici a uvaříme na hustší kaši.
Z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto, které naplníme do koláčové formy, přidáme dýňovou kaši, posypeme spařenými oloupanými mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme.

Americký dýňový koláč
těsto: 250 g hladké mouky, 125 g másla, 8 lžic vody, půl lžičky soli
náplň: 2 hrnky dýňového pyré, 200 g tučné smetany, 3 vejce, 90 g cukru, špetka soli, 2 lžičky skořice, lžička mletého zázvoru, půl lžičky muškátového oříšku, mletého hřebíčku, kardamonu, badyánu a citronové kůry
Podusíme dýni a rozmixujeme na pyré.
Do mouky přisypeme špetku soli. Následně přidáme rozkrájené máslo a spojujeme suroviny dohromady, dokud nám nevznikne drobenka. Do drobenky přidáváme po lžících vodu a opět spojujeme, než získáme hezky vláčné těsto.
Připravíme si větší kulatou formu. Vyváleným těstem pokryjeme formu a vytáhneme ho i do okrajů.
Samotné těsto dáme na zhruba 10 minut do trouby při teplotě 180 °C.
Dýňové pyré smícháme s kořením a na závěr přidáme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí a suroviny se nespojí. V misce smícháme smetanu s vajíčky a žloutkem. Přidáme dýňové pyré a dobře promícháme. Vzniklou náplň nalijeme na korpus. Můžeme přidat také nahrubo nasekané ořechy.
Koláč pečeme při teplotě 180 °C zhruba 30 - 40 minut.

Díky, líbí se mi hned ten první, pustím se do něj.

Klasický americký pumpkin pie je taky skvělý, ten znám.

A nejlepší je dýňový cheesecake, na ten mi právě chybí tvaroh. Recept v odkazu, jen poměr mascarpone/tvaroh dávám jinak, opačně - 400g tvarohu a 250g mascarpone.
https://www.recepty.cz/recept/dynovy-cheesecake-165231

6.12.2021 21:23

Já myslela, že tu nabízíte jídlo, a ono je to zatím jak "večeři máš na straně 8" adresy nikde :-)
K tématu nic nemám, pardon. Neumím vařit :-) eště i téměř ve 40 mi to přijde ok :-) nápady na upatlání jen jednoho plechu jsou ale paráda.

6.12.2021 22:35

Já myslela, že tu nabízíte jídlo, a ono je to zatím jak "večeři máš na straně 8" adresy nikde :-)
K tématu nic nemám, pardon. Neumím vařit :-) eště i téměř ve 40 mi to přijde ok :-) nápady na upatlání jen jednoho plechu jsou ale paráda.

Zvítězila lenost, nakonec jsem udělala jen perník obohacený o kousky dýně, jablek, rozinky a plátky mandlí.
Trošku ve stylu Jak pejsek s kočičkou pekli dort😁

Takže experiment, ale voní to náramně. Jestli to bude chutnat aspoň trochu tak dobře, jako to voní, budu spokojená. Ještě to ráno pocákám čokoládou.

7.12.2021 01:28

Zvítězila lenost, nakonec jsem udělala jen perník obohacený o kousky dýně, jablek, rozinky a plátky mandlí.
Trošku ve stylu Jak pejsek s kočičkou pekli dort😁

Takže experiment, ale voní to náramně. Jestli to bude chutnat aspoň trochu tak dobře, jako to voní, budu spokojená. Ještě to ráno pocákám čokoládou.

:-) https://fb.watch/9Kp1x_-c7n/

7.12.2021 07:31

:-) https://fb.watch/9Kp1x_-c7n/

Včera jsem shodou okolností koukala na všechna videa této holčiny, řezala se smíchy, po delší době, a nakonec jsem zjistila, že ta děvčica je tady od nás z Rýmařova.

7.12.2021 10:14

Recept na bezlepkový super-rychlý dortík, po kterém se vždy zapráší a návštěvy ho vyžadují (a mám dojem, že už jsem ho sem taky psala):

Korupus:
200g mletých vlašáků
100g moučkového cukru
3 vejce
1 prdopeč

Vše smíchat dohromady a rozetřít na dno dortové formy, péct cca 25 minut na 160-180 stupňů.

Ještě teplý korpus potřu medem a na něj naskládám na kolečka pokrájený banán. Dám vychladit.

Na vychladlý korpus s banány potom rozetřu buď samotné vyšlehané šlehačky (2-3 kelímky) nebo teď jsem upgradovala na 2 šlehačky a 1 mascarpone. Již není nutné přidávat žádný cukr.

Opět dát vychladit a podávat. Nahoru je možno ještě třeba nastrouhat čokoládu apod.

Originální recept obsahuje místo medu s banány brusinky. Já zkoušela dělat ještě s rybízovým rozvarem, ale nebylo to ono, ty banány s medem jsou za mě (a všechny návštěvy) daleko lepší.

7.12.2021 10:16

Recept na bezlepkový super-rychlý dortík, po kterém se vždy zapráší a návštěvy ho vyžadují (a mám dojem, že už jsem ho sem taky psala):

Korupus:
200g mletých vlašáků
100g moučkového cukru
3 vejce
1 prdopeč

Vše smíchat dohromady a rozetřít na dno dortové formy, péct cca 25 minut na 160-180 stupňů.

Ještě teplý korpus potřu medem a na něj naskládám na kolečka pokrájený banán. Dám vychladit.

Na vychladlý korpus s banány potom rozetřu buď samotné vyšlehané šlehačky (2-3 kelímky) nebo teď jsem upgradovala na 2 šlehačky a 1 mascarpone. Již není nutné přidávat žádný cukr.

Opět dát vychladit a podávat. Nahoru je možno ještě třeba nastrouhat čokoládu apod.

Originální recept obsahuje místo medu s banány brusinky. Já zkoušela dělat ještě s rybízovým rozvarem, ale nebylo to ono, ty banány s medem jsou za mě (a všechny návštěvy) daleko lepší.

Tak to budu muset rozhodně vyzkoušet! Bez banánu, ten se u nás doma nesmí

7.12.2021 10:22

Tak to budu muset rozhodně vyzkoušet! Bez banánu, ten se u nás doma nesmí

Myslím, že lze použít v podstatě cokoliv - džem, marmeládu, jakékoliv ovoce...

7.12.2021 10:26

Korupus:
200g mletých vlašáků
100g moučkového cukru
3 vejce
1 prdopeč

Sbíhají se mi sliny, už když to čtu. Samé dobré věci 😋

Moje včerejší improvizované noční pečení dopadlo na 1*, čokoládou už jsem to pocákat nestihla, rodina odmítla čekat.

7.12.2021 11:49

A ještě přidám další můj oblíbený recept, tentokrát na slano - rýžový eintopf:

Do kastrůlku připravím základ jako na svíčkovou: nadrobno nakrájím nebo nastrouhám mrkev, celer, petržel, osmahnu na cibulce, osolím, přidám koření na svíčkovou a zaliju vývarem. Nechám cca 10 minut povařit.
Do zapékací mísy si prozatím dám zprudka osmahlé maso (kuřecí paličky, krůtí kousky, vepřové plátky...), zasypu suchou posolenou rýží a celé to pak zaliju zeleninou ve vývaru.
Dám péct do trouby na cca 30 minut, pokud se všechna tekutina vsákne do rýže, ale rýže ještě není měkká, tak doliji vodu/vývar a peču dalších pár minut. Rýže natáhne všechny chutě a vůně ze zeleniny, vývaru a masa a já bych jí mohla pak jíst klidně samotnou i bez toho zbytku, je to strašně dobrý (i studený).

7.12.2021 12:45

Včera jsem zkoušela nový recept, který bude prima na léto.

http://mamachef.cz/2021/11/15/kure-caprese-s-bazalkovym-pestem/

Dnes k obědu dělám zapečené těstoviny, to je taky velmi rychlé a snadné jídlo. Silně inspirováno Teou Olivovou (https://www.instagram.com/teaolivova/).

Ingredience (4 bohaté nebo 6 chudších porcí)
- 500 g sušených macaroni (nebo malých kolínek)
- 400 g rajčatového základu
- 500 g mascarpone (2 kelímky)
- trochu vína
- sůl, pepř
- kousek másla
- čerstvá bazalka
- parmazán na posypání (není nutný, lze příp. použít jiný sýr)

Postup
- Těstoviny krátce předvaříme, stačí cca 3 minuty, aby trochu povolily.
- V misce smícháme mascarpone a rajčata, naředíme trochou vína. Ochutíme solí, pepřem. Přidáme nasekanou bazalku.
- V pekáčku promícháme těstoviny s připravenou směsí, posypeme parmazánem.
- Pečeme na 180˚C asi 20 minut. Na posledních pět minut dáme navrch plátky másla.

A z toho eintopfového soudku jsem si vzpomněla na stifado. Já ho dělám v troubě, ale lze dělat i na sporáku, a pozor, nesmí se míchat! Je to vlastně takový řecký guláš, dalo by se říct.

Ingredience
- 600 g hovězího (zadního) masa (v nouzi lze i z vepřového) nakrájeného na kostky
- 600 g cibule, nejlépe šalotky (krájím na velké kusy, a rozebírám jednotlivé vrstvy)
- 1/2 čajového šálku olivového oleje
- 4-5 stroužků česneku (nekrájím)
- rajčatové pyré (cca ze 4 rajčat)
- 2 bobkové listy
- rozmarýn
- sůl, pepř
- někdy přilepším trochou vína

Postup
- Vše smícháme v hrnci nebo pekáčku, Maso by mělo být ponořené (lze v případě potřeby naředit trochou vody nebo vývaru).
- Já peču zakryté v troubě na 180˚C, dokud není maso měkké a nezahustí se (odvařením) omáčka (měla by zbýt hustá šťáva s olejem). V originálním receptu se stifado 2-2 a 1/2 pomalu dusí na sporáku zakryté pokličkou. Podlévání je dovoleno pouze horkou tekutinou, v průběhu vaření/pečení se nemíchá, jinak se to začne připalovat.

Podávat lze např. s pečenými bramborami, rýží atp.

7.12.2021 12:48

A když jsme na psí diskuzi: jakmile se postavím ke sporáku, okamžitě tam zaparkujou všechny tři. 10x je vyhodim, nejdéle za 20 vteřin jsou tam zpátky...

7.12.2021 13:39

Včera jsem zkoušela nový recept, který bude prima na léto.

http://mamachef.cz/2021/11/15/kure-caprese-s-bazalkovym-pestem/

Dnes k obědu dělám zapečené těstoviny, to je taky velmi rychlé a snadné jídlo. Silně inspirováno Teou Olivovou (https://www.instagram.com/teaolivova/).

Ingredience (4 bohaté nebo 6 chudších porcí)
- 500 g sušených macaroni (nebo malých kolínek)
- 400 g rajčatového základu
- 500 g mascarpone (2 kelímky)
- trochu vína
- sůl, pepř
- kousek másla
- čerstvá bazalka
- parmazán na posypání (není nutný, lze příp. použít jiný sýr)

Postup
- Těstoviny krátce předvaříme, stačí cca 3 minuty, aby trochu povolily.
- V misce smícháme mascarpone a rajčata, naředíme trochou vína. Ochutíme solí, pepřem. Přidáme nasekanou bazalku.
- V pekáčku promícháme těstoviny s připravenou směsí, posypeme parmazánem.
- Pečeme na 180˚C asi 20 minut. Na posledních pět minut dáme navrch plátky másla.

A z toho eintopfového soudku jsem si vzpomněla na stifado. Já ho dělám v troubě, ale lze dělat i na sporáku, a pozor, nesmí se míchat! Je to vlastně takový řecký guláš, dalo by se říct.

Ingredience
- 600 g hovězího (zadního) masa (v nouzi lze i z vepřového) nakrájeného na kostky
- 600 g cibule, nejlépe šalotky (krájím na velké kusy, a rozebírám jednotlivé vrstvy)
- 1/2 čajového šálku olivového oleje
- 4-5 stroužků česneku (nekrájím)
- rajčatové pyré (cca ze 4 rajčat)
- 2 bobkové listy
- rozmarýn
- sůl, pepř
- někdy přilepším trochou vína

Postup
- Vše smícháme v hrnci nebo pekáčku, Maso by mělo být ponořené (lze v případě potřeby naředit trochou vody nebo vývaru).
- Já peču zakryté v troubě na 180˚C, dokud není maso měkké a nezahustí se (odvařením) omáčka (měla by zbýt hustá šťáva s olejem). V originálním receptu se stifado 2-2 a 1/2 pomalu dusí na sporáku zakryté pokličkou. Podlévání je dovoleno pouze horkou tekutinou, v průběhu vaření/pečení se nemíchá, jinak se to začne připalovat.

Podávat lze např. s pečenými bramborami, rýží atp.

Ňam ňam, takové dobroty tady. Fantastické vlákno!

Dám něco z toho jednoduchého vaření. Včera jsem nakořenila 2 kuřata, dělím je jenom na poloviny, potřu olejem, nasolím, posypu kořením dle chuti, většinou grilovací, někdy trochu kari nebo nějakou bylinku, třeba rozmarýn. Dávám ho rovnou do pekáče, ve kterém to pak budu péct, šoupnu přes noc do lednice.
Druhý den přihodím cibuli a kus másla a strčím přiklopené do trouby na 200st., když maso změkne, vyndám ho, trochu doředím výpek, naházím do něj pokrájené brambory a zeleninu, dneska tam putovaly kromě brambor batáty, mrkev, zelí na širší proužky a zbytek dýně, co se nevešel do buchty. Navrch na zeleninu vrátím půlky kuřat, přiklopené vrátím do trouby. Když změkne zelenina, přesunu odklopené na vyšší mřížku a dogriluju kůzičku.

Pak kuře naporcuji, stehýnka a křidélka sníme k obědu s pečenou zeleninou, prsíčka si nechám stranou a použiju je do tortil nebo těstovinového salátu, případně do kuskusu, rizota, burgrů...
Kosti se zbytky masa a kůží hodím do papiňáku s běžnou polévkovou zeleninou a mám vývar na polévku.

Takhle na jedno pečení mám ze 2 kuřat 2 rodinné obědy i s polévkou + předpečené maso pro další využití s minimálními nároky na práci.

Edit.:
A mám mazaného psa, přestože by se vůně pečeného kuřete dala krájet, dobře ví, že dokud nenandavám na talíře, nic mu neuteče.😉

10.12.2021 22:22
elisak

XXX.XXX.194.232

Když už se v covidový vlákně řeší cukroví, tak tady je recept na moje nejoblíbenější. Hrozně mě baví kontrast mezi kyselou polevou a sladkou ořechovou náplní. Jen se blbě dělá s těstem, při válení se hrozně trhá. Dělám ho z dvojité dávky...
210 g hladké mouky, 140 g másla nebo rostlinného tuku, 60 g moučkového cukru, 2 žloutky
Spojíme a vypracujeme v hladké těsto. Dáme je do studena asi na 1 hodinu. Z těsta vyválíme
plát v síle 3 mm a formičkou vykrajujeme kolečka. Pečeme v
v předehřáté středně teplé troubě do růžova. Studené plníme oříškovo u náplní vždy mezi
dva koláčky a na povrch rozetřeme citrónovou polevu. Ozdobíle ořechem.
Oříšková náplň: 100 g ustrouhaných jader vlašských ořechů, 3 lžíce horkého mléka,
60 g másla, 50 g přesátého moučkového cukru
Ořechy zalijeme mlékem a umícháme na kašičku. Máslo utřeme s cukrem do jemného
krému. Za stálého tření přidáváme vychladlou ořechovou kašičku.

10.12.2021 22:41
Zrzavci

XXX.XXX.1.157

elisak napsal(a):
Když už se v covidový vlákně řeší cukroví, tak tady je recept na moje nejoblíbenější. Hrozně mě baví kontrast mezi kyselou polevou a sladkou ořechovou náplní. Jen se blbě dělá s těstem, při válení se hrozně trhá. Dělám ho z dvojité dávky...
210 g hladké mouky, 140 g másla nebo rostlinného tuku, 60 g moučkového cukru, 2 žloutky
Spojíme a vypracujeme v hladké těsto. Dáme je do studena asi na 1 hodinu. Z těsta vyválíme
plát v síle 3 mm a formičkou vykrajujeme kolečka. Pečeme v
v předehřáté středně teplé troubě do růžova. Studené plníme oříškovo u náplní vždy mezi
dva koláčky a na povrch rozetřeme citrónovou polevu. Ozdobíle ořechem.
Oříšková náplň: 100 g ustrouhaných jader vlašských ořechů, 3 lžíce horkého mléka,
60 g másla, 50 g přesátého moučkového cukru
Ořechy zalijeme mlékem a umícháme na kašičku. Máslo utřeme s cukrem do jemného
krému. Za stálého tření přidáváme vychladlou ořechovou kašičku.

Elišáku - můžu jednu nevyžádanou, zato, dle mě geniální radu? Těsto válejte mezi igelitama, nic se pak netrhá. A to ani mně, která jsem pečící neumětel, neumím vyválet těsto na mouce normálně válečkem, to bych přišla o nerf, takže rovnou vezmu pytlík, rozstříhnu, druhej, rozstříhnu, vložím mezi ně těsto a na pohodičku vyválím a upíjím ten bílej svařák, o kterým sem jdu napsat:

Do kastrolu nasypat trošku strouhanýho zázvoru, mleté skořice, mlétého badyánu, pár hřebiků a škrabrkou nakrouhat několikero plátků oloupanýho jablka, vkydnout na to lžíci medu, nechat vzkypět - kraťoulince - na plotně, zalít bílým vínem, přivést k varu, nevařit, vypít. A koledy k tomu. Nemá to chybu, totálně to přebilo červenou variantu.

10.12.2021 22:46
elisak

XXX.XXX.194.232

Zrzavci napsal(a):
Elišáku - můžu jednu nevyžádanou, zato, dle mě geniální radu? Těsto válejte mezi igelitama, nic se pak netrhá. A to ani mně, která jsem pečící neumětel, neumím vyválet těsto na mouce normálně válečkem, to bych přišla o nerf, takže rovnou vezmu pytlík, rozstříhnu, druhej, rozstříhnu, vložím mezi ně těsto a na pohodičku vyválím a upíjím ten bílej svařák, o kterým sem jdu napsat:

Do kastrolu nasypat trošku strouhanýho zázvoru, mleté skořice, mlétého badyánu, pár hřebiků a škrabrkou nakrouhat několikero plátků oloupanýho jablka, vkydnout na to lžíci medu, nechat vzkypět - kraťoulince - na plotně, zalít bílým vínem, přivést k varu, nevařit, vypít. A koledy k tomu. Nemá to chybu, totálně to přebilo červenou variantu.

Díky zkusím. Do teď to končilo tím, že jsem vztekle mrskla válečkem a šel to vyválet přítel. Ten na to má větší cit a nějak to dal...
Recept na svařák už mám uložený...

10.12.2021 22:48
Zrzavci

XXX.XXX.1.157

elisak napsal(a):
Díky zkusím. Do teď to končilo tím, že jsem vztekle mrskla válečkem a šel to vyválet přítel. Ten na to má větší cit a nějak to dal...
Recept na svařák už mám uložený...

Pytlíky jsou geniální, fakt. Moje máma byla cholera, já jsem vzteklina, takže tohle byla a je skvělá varianta, aby nikdo nedošel úhony. Pokud by to bylo těsto nějaký echtgold zlobivý, tak se dá i mezi těma pytlíkama podsypat moukou, ale zpravidla to není potřeba, což je fajn, když se pak dávají dohromady "odkrojky"., že se do těsta nezapracovává další mouka.

10.12.2021 22:50
elisak

XXX.XXX.194.232

Zrzavci napsal(a):
Pytlíky jsou geniální, fakt. Moje máma byla cholera, já jsem vzteklina, takže tohle byla a je skvělá varianta, aby nikdo nedošel úhony. Pokud by to bylo těsto nějaký echtgold zlobivý, tak se dá i mezi těma pytlíkama podsypat moukou, ale zpravidla to není potřeba, což je fajn, když se pak dávají dohromady "odkrojky"., že se do těsta nezapracovává další mouka.

Pytlíky používám když na něco potřebuju rozklepat maso na tenko. Jen mě to nenapadlo na válení těsta...

10.12.2021 22:55
Zrzavci

XXX.XXX.1.157

elisak napsal(a):
Pytlíky používám když na něco potřebuju rozklepat maso na tenko. Jen mě to nenapadlo na válení těsta...

Mě to napadlo kdysi dávno, to jsem měl ještě funkci pouhýho hlídače trouby. A ten komu hrozilo, že ho švihne byla máteř cholera. Aby byl zachován duch vánoc, osvítil mě duch vaření a vnuknul mi tuhle myšlenku. Máteř ji kupovidu vzala za svou, nevyhodnotila ji jak jindy, jakožto debilitu a od těch dob to takhle u nás v rodině děláme.

10.12.2021 23:01
elisak

XXX.XXX.194.232

A ještě někdo tu zmiňoval recepty od Vaňka. Já jedu v týdnu na jeho kuchařce "Kuře - Jednoduše & dokonale", je to většinou rychlý a dobrý. Něco je i na rohliku a mám moc ráda tenhle recept https://www.rohlik.cz/chef/39-kure-s-rajcaty-a-olivami
Pro nás 2 to dělám z poloviční dávky a použiju jen kuřecí stehna. Příloha jen bagetka, ale ani ta by nemusela být jako příloha slouží ta omáčka.

10.12.2021 23:10

No prosím, zrovna mám v mrazáku šest kuřecích nožiček (asi to byl brouček 😂) a lámu si hlavu, co s nimi. Dík za tip!

11.12.2021 08:55
Gerhild

XXX.XXX.149.105

Díky za svařák, určitě vyzkouším, jakož i další recepty.

Kdybyste byli přeslazení, dám recept na slanoví:
Těsto: po 10 dkg hladké mouky, másla a strouhaného tvrdého sýra, 1 vejce
Na potření a posypání vejce, mletá paprika, kmín, popř. sekané ořechy

A naše oblíbená verze nepečeného cukroví:
hrnek mletých vlašských ořechů , 1/2 hrnku na jemno strouhané mrkve, 1/2 hrnku rozinek, lžíce medu, 2 lžíce másla, špetka skořice, špetka soli, mletý kokos a kakao na obalení

11.12.2021 09:24

Nemáte ti na něco bez mouky? Nebo aspoň něco, kde lze obilnou mouku nahradit třeba mandlovou moukou?

11.12.2021 10:25
Gerhild

XXX.XXX.149.105

Nemáte ti na něco bez mouky? Nebo aspoň něco, kde lze obilnou mouku nahradit třeba mandlovou moukou?

Z moučníků se nám osvědčily tyto:

Mrkvový koláč s ovesnými vločkami
200 g na jemno mletých ovesných vloček
1/2 hrnku hnědého/krupicového cukru
250 ml mléka
4 PL arašídového/obyč másla
2 větší mrkve
1 vejce
prdopeč
rozinky, sekané ořechy
Vše smíchat a upéct, můžete podávat se zakysankou

Kokosovo-krupicový koláč
2 hrnky mléka
1 hrnek kokosu
1 hrnek krupice
4 PL medu
1 PL kakaa
V kastrůlku přivedeme mléko s kokosem k varu. Přidáme krupici, med a mícháme, dokud nevznikne hustá kaše.
3/4 kaše nalijeme do dortové formy a do zbylé krupice přimícháme lžící kakaa a následně ji nalijeme na bílou krupičnou směs.
Koláč necháme ztuhnout v lednici alespoň na 4 hodiny.

A z cukroví švýcarské:
2 bílky, 250 g moučkového cukru, špetka skořice, 250 g mletých mandlí, 100 g strouhané čokolády na vaření, krystalový cukr (na podsypání)
Z bílků ušlehaný sníh ochutíme špetkou skořice, případně i tlučeným hřebíčkem, po částech vmícháme cukr a posléze mandle a čokoládu. Podle potřeby zahustíme mandlemi.
Těsto vyválíme na vrstvě krystalu na tloušťku do 1 cm.
Vykrájíme tvary a kousky uložíme na papír, "krystalovou" stranou nahoru.
Necháme několik hodin sušit a potom prudce pečeme asi 5 minut v troubě rozpálené na min. 230°C.

Nebo jednoduše ořechové rohlíčky: 120 g mletých ořechů a cukru, 60 g másla

11.12.2021 10:40

Děkuji, zkusím kdyžtak tu krupici nahradit něčím jiným. Lité mám nejradši, není s tím skoro žádná práce. 👍

11.12.2021 11:10

Ořechové pusinky - 14 dkg mletých ořechů, 14 dkg moučkového cukru, I bílek. Smíchat, dělat malé kuličky na plech, na každou kuličku přilepit bílkem půlku vlašského ořechu. Sušit v troubě na 110 - 120 stupňů, až dokud nebude pusinka pevná i zespodu.

Edit: napsala jsem na plech, ale myslela jsem na pečicí papír. Beru to už jako samozřejmost.

11.12.2021 12:48

Můžou být jáhly?

Děláme jáhlové kuličky. Základem je hustá jáhlová kaše, nechá se vystydnout a pak podle nálady přidáváme nasekané sušené ovoce nebo rozinky, různé druhy drcených ořechů, někdy kakao, jindy skořici... Ale vždy kousek másla a trochu rumu.

Směs se nechá pár hodin v lednici, pak z ní vyválíme kuličky, obalíme buď v drcených oříšcích nebo v kokosu.

Udělám vždycky víc variant naráz, každý si vybere podle chuti.

12.12.2021 18:57

nepeču. to špiní moc nádobí.

Jak moc nádobí? Těsto umatlám na stole ( pultě ), přendám na plech a potřebuju maximálně struhadlo na jabka.
To i na ten rýžový nákyp potřebujete aspoň hrnec, misku, a to struhadlo asi taky.

12.12.2021 19:07

Čočku s rýží dělám léta. Doteď jsem nevěděla, že je to mujaddara :-))

12.12.2021 19:20

lupus4 napsal(a):

Jeden čas byly nutrie hodně módní. Výborné dietní maso. Byly k dostání ze soukromých chovů i v "rybárně". Pečená, svíčková i řízky. Nevím, proč to skončilo.
Chytat na háček v lázeňských rybnících se asi nesmí a určitě by byl problém ji zabít - tedy pro mě. Bránila by se.

12.12.2021 19:23

Z důvodu lepku? Teď jsem měla v ruce bezlepkové pečení. Dřív jsme pekli bezlepkově starému pánovi.
Jinak hledám osvědčený recept na utopence sladké ( podvodnice, potápky ). Nepekla jsem je milion let a syn vyslovil přání.

9.1.2022 15:54

Dnešek je pro nás ve znamení královských zbytků. V lednici byl zbytek polníčku, brambory a zbytek hovězího mletého masa. Hovězí a brambory, to znělo jako gulášová polévka, tak jsem ještě dokoupila kuře na vývar (po přestěhování v mrazáku nemám žádné zásoby). A kuře je fajn parťák i pro ten polníček - udělala jsem rychlé kari, které běžně dělávám se špenátem.

Thajské kuřecí kari (Kublanka)
4 kuřecí prsní řízky
2 a ½ lžičky kari koření
½ lžičky červě mletého černého pepře
2 lžíce slunečnicového oleje
1 menší cibule, nakrájená najemno
400 ml kokosového mléka
3 cm čerstvého zázvoru (oloupaného)
4 stroužky česneku
150 g čerstvého baby špenátu
hrst nahrubo nasekaných pražených arašídů
sůl

Postup:
Kuřecí prsní řízky omyjeme, osušíme a nakrájíme na zhruba 2 cm velké kousky. Maso osolíme a v míse ho smícháme s čerstvě mletým černým pepřem a kari kořením.
Kokosové mléko, česnek a zázvor rozmixujeme několika pulzy v mixéru dohladka.
Ve velké pánvi s nepřilnavým povrchem rozpálíme slunečnicový olej a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme maso s kořením a necháme ho krátce orestovat. Když se koření rozvoní, podlijeme kokosovým mlékem a za občasného míchání necháme zhruba 7 – 10 minut jemně probublávat. Těsně před podáváním vmícháme špenát a necháme ho zhruba 1 minutu povařit. 
Podáváme posypané praženými arašídy. Nejlépe chutná s rýží nebo chlebovou plackou naan.

Gulášová polévka (Roman Vaněk)
300 g předního hovězího (já ji dělám z mletého)
100 g oloupané cibule
200 g oloupaných brambor
40 g hladké mouky
1,2 l (hovězího) vývaru
3 oloupané stroužky česneku
1 lžíce sádla
1 lžíce sladké papriky
1 lžíce sušené majoránky
1 kávová lžička drceného kmínu
pepř
sůl

Postup:
Maso nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm, osolíme je a opepříme. Cibuli a česnek nakrájíme najemno. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme sádlo a cibuli na něm za častého míchání orestujeme dozlatova. Přidáme kmín a maso, promícháme a restujeme, dokud se neodpaří všechna šťáva, kterou maso pustilo. Často mícháme.
Jakmile se tekutina vyvaří a na dně kastrolu zbude opět jen tuk, přidáme mouku, stáhneme oheň na třetinu a za stálého míchání 2 minuty restujeme. Přidáme česnek a papriku, důkladně promícháme a zalijeme vývarem.
Promícháme, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Opět stáhneme teplotu pod třetinu a necháme na mírném ohni vařit 20 minut.
Brambory nakrájíme na kostky o hraně 1 cm a spolu se sušenou majoránku je přidáme do polévky. Polévku vaříme na mírném ohni 15 minut nebo dokud nejsou brambory měkké. Polévku občas promícháme, aby se nepřichytla. Hotovou polévku dle chuti osolíme a opepříme.

9.1.2022 19:30

Odetta - dnes jsem zrovna kuřecí na kari vařila, rychlé a jednoduché, kluk to miluje a zbude i na zítra.
Ale nedávám špenát ani arašídy, ale smetanu. A přílohu kuskus.

10.1.2022 14:00

10.1.2022 16:13

Domácí maxitrdelník

Tak to je hustý!
Prosím o recept 😋

11.1.2022 07:49

Recept je odtud - z poloviční dávky byly dvě maxitrdla.

https://www.toprecepty.cz/recept/4616-trdelnik-maxi/

Výrazně doporučuji před namotáním těsta na váleček si ten alobal nejdřív potřít olejem - jinak se nalepí a při sundavání si ho rozbijete. A poté, co těsto namotáte je potřeba ho na tom válečku ještě důkladně vyválet, protože v troubě hodně nakyne.

11.1.2022 12:12

Recept je odtud - z poloviční dávky byly dvě maxitrdla.

https://www.toprecepty.cz/recept/4616-trdelnik-maxi/

Výrazně doporučuji před namotáním těsta na váleček si ten alobal nejdřív potřít olejem - jinak se nalepí a při sundavání si ho rozbijete. A poté, co těsto namotáte je potřeba ho na tom válečku ještě důkladně vyválet, protože v troubě hodně nakyne.

Díky, vyzkouším 🌷

12.1.2022 21:50

http://www.milluji.cz/2021/12/21/zapecene-noky-ve-spenatove-omacce-s-mozzarelou-a-parmezanem/

Tohle není vůbec špatné, jen to na můj vkus chce víc česneku a trochu muškátového oříšku.

12.1.2022 23:09
bery25

XXX.XXX.33.81

http://www.milluji.cz/2021/12/21/zapecene-noky-ve-spenatove-omacce-s-mozzarelou-a-parmezanem/

Tohle není vůbec špatné, jen to na můj vkus chce víc česneku a trochu muškátového oříšku.

viem že som to ani neochutnal,ale už ta farba ma odradila

13.1.2022 00:07
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

bery25 napsal(a):

No jo, já bych si to dala, ale doma by mi taková barva pokrmu neprošla. Jedině jako polévka, krém s krutónky :-)

13.1.2022 00:10

Co je špatného na špenátu? 😳

13.1.2022 00:36
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

To bych taky ráda věděla, manžel a dítě ho odmítají, přitom já ho mám ráda. Jako dítě jsem ho tedy taky nejedla, začala jsem ho jíst až jako dospělá.

13.1.2022 06:26
Varaxi

XXX.XXX.150.244

bery25 napsal(a):

:) Čtyřletému synovci jsem nabízela naše vypěstované minikiwi. A jeho odpověď byla - Teto, já přece zelený nejím.
Vy jste na tom taky tak?

13.1.2022 09:00

Špenát je hezký a dobrý, ale to na fotografii vypadá jako neprané dršťky :-)
Jenže... nevíte, co je hlad.

13.1.2022 09:23

Já po letech oprášila pomalý hrnec a nemůžu se nabažit - tak kdybyste měl někdo nějaký dobrý recept, tak sem s ním

Zatím jsem dělala moravské vrabce, sekanou (luxusní), vepřové nudličky a dnes se chystám na cizrnu s černou čočkou.

13.1.2022 09:36

Já mám třeba špenát ráda, ale cokoliv jinýho zelenýho bych do sebe nedostala (kromě teda zelené papriky a zelenýho salátu)...ani fefrmincku, ani zelený ječmen. Bléééé.

13.1.2022 09:58

Já mám třeba špenát ráda, ale cokoliv jinýho zelenýho bych do sebe nedostala (kromě teda zelené papriky a zelenýho salátu)...ani fefrmincku, ani zelený ječmen. Bléééé.

Mám to podobně. Špenát, salát, zelí, kapustu, zkrátka zeleninu zelenou i jinak barevnou mám ráda. Ale zelenou, tedy peprmintový likér, nemůžu. A nemůžu ani mátový čaj. Přitom mám ráda peprmintové bonbony. Ale nemůžu je pít.
Zelený ječmen jsem nezkoušela a nechystám se na to.

13.1.2022 10:10
bery25

XXX.XXX.33.81

Varaxi napsal(a):
:) Čtyřletému synovci jsem nabízela naše vypěstované minikiwi. A jeho odpověď byla - Teto, já přece zelený nejím.
Vy jste na tom taky tak?

tak ono je rozdiel zjest zelenu papriku a nieco zelene skoro tekute,ano zelene omačky nejem,pre mna to proste nevyzera dobre a je sa aj očami

13.1.2022 10:16

Spoustu jídel mi doslova zhnusila školní jídelna. Léta jsem nejedla rizoto, špenát, některé omáčky, jako koprovku atd. Začala jsem je jíst, až jsem si je vařila sama a zjistila, že špenát může být skvělý, rizoto pohádkově dobré a omáčky si tuním podle sebe taky tuze ráda.

Ale mám svoji osobní achilovu patu. Nikdy v životě jsem neochutnala rajče Nikdy jsem ho nevzala do pusy, z pizzy ho hystericky odstraňuji, pokud jsou ve špagetách kousky, odhrnu je stranou atd. Nevím proč, ale takhle to mám. Možná se o dost připravuju, ale nejsem schopná ho ani ochutnat, natož sníst.

13.1.2022 10:22

Varaxi napsal(a):
Vy jste na tom taky tak?

Já špenát miluju! V jídelně chci pokaždé větší porci.

13.1.2022 10:25
elisak

XXX.XXX.93.218

Špenát nejím takový ten klasický český, ale listový s šalotkou, česnekem a smetanou mi chutná.
Já vůbec moc nemusím českou kuchyni, z omáček jednou za čas svíčkovou s 1 knedlíkem, houskový knedlíky totiž taky nejím. A zelí do sebe taky nedostanu v jakýkoliv podobě.

13.1.2022 10:34
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Spoustu jídel mi doslova zhnusila školní jídelna. Léta jsem nejedla rizoto, špenát, některé omáčky, jako koprovku atd. Začala jsem je jíst, až jsem si je vařila sama a zjistila, že špenát může být skvělý, rizoto pohádkově dobré a omáčky si tuním podle sebe taky tuze ráda.

Ale mám svoji osobní achilovu patu. Nikdy v životě jsem neochutnala rajče Nikdy jsem ho nevzala do pusy, z pizzy ho hystericky odstraňuji, pokud jsou ve špagetách kousky, odhrnu je stranou atd. Nevím proč, ale takhle to mám. Možná se o dost připravuju, ale nejsem schopná ho ani ochutnat, natož sníst.

Já nemůžu ani cítit koriandr. Prej je to zdravý, dobrý, asijský a já nevím co ještě, ale já to teda nemůžu. Smrdí mi to chutná strašně uměle.
Pak mi nechutnají žampiony, ale u těch se teda přemůžu, když musím.

13.1.2022 10:52

Školní jídelna - už od dětství si říkám, jak je možné, že ta dobrá jídla, která vařila moje maminka doma, lze uvařit tak hnusně. Na to snad ty kuchařky musely mít zvláštní školení. Vždycky říkám, že ve školní jídelně může chutnat jen těm, jejichž matka neumí vařit.

13.1.2022 11:07

Školní jídelna - už od dětství si říkám, jak je možné, že ta dobrá jídla, která vařila moje maminka doma, lze uvařit tak hnusně. Na to snad ty kuchařky musely mít zvláštní školení. Vždycky říkám, že ve školní jídelně může chutnat jen těm, jejichž matka neumí vařit.

Časy se mění. Jídelna v dceřině škole naopak vaří výborně, teda převážně, občas se taky něco nepovede.
Ale co jsem ochutnávala, tak z 90% super. A já nepatřím mezi matky, co neumí vařit😉

Taky se kuchařky pravidelně umísťují v republikové soutěži školních jídelen 👍

13.1.2022 11:12

:-) :-) mě to rozesmálo, pardon :-) a omáčku na špagetách sníte? Když je z rajčat? Kečup, protlak?
Je to fakt s tou jídelnou, doteď nejím knedlíky, a když vidím kmín na bramborách, tak utíkám pryč.

13.1.2022 11:15

Nevařili to z těch kyblíku, co měly nápis UHO? A také měly tabulky, kde bylo přesně kolik g soli atp., hrozně mě bavilo to číst... ale jíst moc ne :-) ale nemohly za to ty kuchařky.

13.1.2022 11:17
bery25

XXX.XXX.33.81

to poznam,ja mam strasne rad olivovi olej, mozem ho pit ako dzus,ale celu olivu by som nezjedol nikdy,zo vsetkeho ich vyhadzujem a paradajky plavajuce v olivovom oleji s čerstvym upecenym chlebom to je este len pochutka

13.1.2022 11:26
Terven

XXX.XXX.110.191

Taky žasnu, kolik lidí odradí barva. Doma běžně jíme jídla se špenátem nebo s brokolicí, takže zelená mi přijde úplně normální.
Když už něco, tak mě navaluje růžová barva uzenin, kousky levných salámů či špekáčků v jídlech apod.

13.1.2022 11:27

Časy se mění. Jídelna v dceřině škole naopak vaří výborně, teda převážně, občas se taky něco nepovede.
Ale co jsem ochutnávala, tak z 90% super. A já nepatřím mezi matky, co neumí vařit😉

No popravdě, když vidím fotky soutěžních jídel a vzpomenu na naši školní jídelnu.... je to nebetyčný rozdíl. Jenže ta soutěžní jídla se těžko běžné vaří. Aspoň já nevěřím, že ty kuchařky vaří běžně stejně jak v té soutěži.

13.1.2022 11:31

Nevařili to z těch kyblíku, co měly nápis UHO? A také měly tabulky, kde bylo přesně kolik g soli atp., hrozně mě bavilo to číst... ale jíst moc ne :-) ale nemohly za to ty kuchařky.

Určitě vařili i uho, ale to by nebylo to nejhorší. Třeba pajšl, kde nebyly plíce očištěné od těch tvrdých trubic, žemlovka z neoloupanych jablek snad i s jádřincem, atd.

13.1.2022 11:37

Terven napsal(a):
Taky žasnu, kolik lidí odradí barva. Doma běžně jíme jídla se špenátem nebo s brokolicí, takže zelená mi přijde úplně normální.
Když už něco, tak mě navaluje růžová barva uzenin, kousky levných salámů či špekáčků v jídlech apod.

Mně vadí kopr a sushi, jinak z “tradičních” potravin (brouky a podobnou havěť nepočítám) sním prakticky všechno. Obecně nemusím sladké, ale třeba na návštěvě to sním taky, abych neurazila.

13.1.2022 11:39

:-) :-) mě to rozesmálo, pardon :-) a omáčku na špagetách sníte? Když je z rajčat? Kečup, protlak?
Je to fakt s tou jídelnou, doteď nejím knedlíky, a když vidím kmín na bramborách, tak utíkám pryč.

Jen se smějte, já se tomu taky směju.

Helejte, se špagetama to mám tak, že v restauraci si nedávám červený. Jen smetanový. Když už jsem si dala červený venku a dostala v nich drcený rajčata, tak jsem byla jak popelka. A bez těch kousků jsem to pak snědla. A doma si normál červenou omajdu na špagétle dělám, jen ne z rajčat, ale právě z protlaku. Ten mi nevadí. Nevadí mi ani kečup (domácí, kupované mi nechutnají, neb jsou kyselé).
Vidíte, kmín na brambory taky nedávám

13.1.2022 11:57
Terven

XXX.XXX.110.191

Co úplně nemusím a špatně zvládám, je zakousnout se do rajčete a jíst ho samotný jako jablko. Ale vím, že spousta lidí to dělá.
Jinak v salátech a jiných jídlech ho můžu v jakémkoliv množství, v létě jsem živa prakticky jen z rajčat s mozzarelou

13.1.2022 12:00
Terven

XXX.XXX.110.191

bery25 napsal(a):
tak ono je rozdiel zjest zelenu papriku a nieco zelene skoro tekute,ano zelene omačky nejem,pre mna to proste nevyzera dobre a je sa aj očami

Tak to já zelený omáčky miluju a dělám často - na těstoviny se špenátem, s brokolicí anebo do nich dávám pesto a to je většinou taky zelené

13.1.2022 12:00

Terven napsal(a):
Co úplně nemusím a špatně zvládám, je zakousnout se do rajčete a jíst ho samotný jako jablko. Ale vím, že spousta lidí to dělá.
Jinak v salátech a jiných jídlech ho můžu v jakémkoliv množství, v létě jsem živa prakticky jen z rajčat s mozzarelou

Letní rajčatová obměna pro Vás: nakrájet velká rajčata na kolečka, poklást kroužky červené cibule a pokapat olivovým olejem a balsamicovým octem. Dá se to i okořenit např. oreganem nebo ještě vytunit tou mozzarellou.

13.1.2022 12:01
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.46.53

Jen se smějte, já se tomu taky směju.

Helejte, se špagetama to mám tak, že v restauraci si nedávám červený. Jen smetanový. Když už jsem si dala červený venku a dostala v nich drcený rajčata, tak jsem byla jak popelka. A bez těch kousků jsem to pak snědla. A doma si normál červenou omajdu na špagétle dělám, jen ne z rajčat, ale právě z protlaku. Ten mi nevadí. Nevadí mi ani kečup (domácí, kupované mi nechutnají, neb jsou kyselé).
Vidíte, kmín na brambory taky nedávám

Moje kamarádka nesni čerstve rajče!
Ale vařené v leču, kečup, omáčku v klidu

Já zase nemuzu špenát: po zážitku ve školce, kdy jsem ho musela sníst, abych mohla jít domů a tak jsem se snažila- do té doby,než se mě tam spolužačka zeptala : "je dobry? " a já to vše vyblivčila do talíře
Teď po 40ti letech jsem se ho snažila ochutnat, ale jak vidím tu zelenou sra..jdu nedokážu to... 🤢
Zvládnu leda ten listový

Spolužačka takhle pronášela přes kontrolu učitelek v puse rozkousana játra ,úspěšně to zvládla do chodby, kde zvracela jak Alík do odpadového koše. Minule jsme se na srazu o tom bavily, od té doby je už nikdy nevzala do pusy

Vidím to jako dnes, jak ty traumatucke vzpomínky v nás stejně žijí desetiletí

13.1.2022 12:01

Někdy jsou jídelní úchylky podivné.
Moc nemusím kuře, králika, malé ryby - jako ten pocit, že to zabili jen kvůli mě.
Hovězí mi nevadí - tam to beru, jakože se vina za zabití dělí na mnoho lidí...
Ale kyblík z KFC 30 Hot wings můžu - beru to, jakože vlastně ekologicky dovyužívávám odpad, který je navíc dobrý...

V průběhu života se chuti mění - nejím moc papriky, nechutnají mi už tak nějak vůbec, což je opruz, protože denně minimálně jedna padne pro zvířata (jen střed), a zbytek nikdo doma nechce. Nemusím taky už moc sladké, ale ráda peču - taky problém.

13.1.2022 12:08

Zase ale u toho kuřete má člověk kontrolu nad tím, že spotřebuje každý kousíček a nic nepřijde vniveč (pokud tedy kupuje celá kuřata). To mi na svědomí a pocit viny pomáhá. Hovězí je takové anonymní, tam není jisté, jestli se něco nevyhodilo... Tak to taky není úplně růžové. :-))

13.1.2022 12:23

"Nemusím taky už moc sladké, ale ráda peču - taky problém." Dejte mi adresu, problému Vás zbavím :-)

Ze zvířat se nic nevyhazuje, nebojte, jde to do granulí (barfshopů, konzerv,...) a já granule občas koupím, takže je Vám odpuštěno.

13.1.2022 12:38

No popravdě, když vidím fotky soutěžních jídel a vzpomenu na naši školní jídelnu.... je to nebetyčný rozdíl. Jenže ta soutěžní jídla se těžko běžné vaří. Aspoň já nevěřím, že ty kuchařky vaří běžně stejně jak v té soutěži.

I soutěžní jídla se občas v jídelníčku objeví, jen není při výdeji tolik času na estetiku.

13.1.2022 12:41

Na naši školní jídelnu taky pěji jenom chválu. A nejenom já, dokonce i rozmlsané děti!

13.1.2022 12:46

Syn si hrozně moc chválí menzu a ty taky vždycky měly šílenou pověst.

Jinak já sladké taky moc nemusím, odvykla jsem si úplně používat cukr, nesladím ani čaj, ani kávu, takže sladké mně prostě nechutná. Ve firmě jsme před Vánoci jako dárek dostali slaný karamel, fuj, to se fakt nedalo.

13.1.2022 12:47

"Nemusím taky už moc sladké, ale ráda peču - taky problém." Dejte mi adresu, problému Vás zbavím :-)

Ze zvířat se nic nevyhazuje, nebojte, jde to do granulí (barfshopů, konzerv,...) a já granule občas koupím, takže je Vám odpuštěno.

Nemyslím si, že máte zcela pravdu. Zhruba třetina vyprodukovaného jídla se (obecně) vyhodí. Něco při výrobě, něco v domácnostech, ve stravovacích provozech atd. A opravdu si nemyslím, že když v obchodě projde a zkazí se maso, že by se to vozilo do granulových továren a barf shopů. A to ani nemluvím o mase, které se někomu zkazí doma. Bohužel i maso se vyhazuje. 🤷‍♀️

Vy se na to zřejmě díváte z opačného konce - že se ta kráva porazí, rozporcuje a “materiál” rozveze tam či onam. Já se ale koukám na konec toho řetězce…

13.1.2022 12:55
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Jestli vy jste taky neměla doma rajčatový šampon. My doma jako děti měli rajčatový a banánový. Brácha kvůli tomu nejí banány a ani rajčata v syrovém stavu. V omáčce naštěstí jo, to jako nejíte oranžové omáčky, nebo vám vadí jen kousky?

13.1.2022 12:56

Nemyslím si, že máte zcela pravdu. Zhruba třetina vyprodukovaného jídla se (obecně) vyhodí. Něco při výrobě, něco v domácnostech, ve stravovacích provozech atd. A opravdu si nemyslím, že když v obchodě projde a zkazí se maso, že by se to vozilo do granulových továren a barf shopů. A to ani nemluvím o mase, které se někomu zkazí doma. Bohužel i maso se vyhazuje. 🤷‍♀️

Vy se na to zřejmě díváte z opačného konce - že se ta kráva porazí, rozporcuje a “materiál” rozveze tam či onam. Já se ale koukám na konec toho řetězce…

To je pravda, co říkáte o vyhazování. Viděla jsem dokument, kde se krávy/slepice/prasata,... chovali jen kvůli "máme tolik kusů a dostaneme tolik dolarů" a bylo fuk, co s nimi je dál. Něco jako zaorávání plodin tady.
Ze supermarketů to do barfshopů šlo (pamatuji pět let zpět), asi ne vše, jasně.
Pak taky snad už změnili to, že museli jídlo vyhazovat a ne darovat potravinové bance.
Plýtvání je strašlivé a zahrnuje fakt celý řetězec.
U mě doma se nic vyhazovat nebude, i kdyby mi to nechutnalo, upatlám pro zvířata nebo se překonám, nic se mi tu nekazí, ale když vidím ty přeplněné košíky v supermarketu... už jsme naučení nakupovat to, co vůbec ne(s)potřebujeme, je to nákupní horečka, nemoc, akce - a protože koupíme, vyrábí se víc a víc.
A vůbec, co máte, lidi, s tou zelenou, dyť uklidňuje.

13.1.2022 13:00

Trickyvoo napsal(a):
Jestli vy jste taky neměla doma rajčatový šampon. My doma jako děti měli rajčatový a banánový. Brácha kvůli tomu nejí banány a ani rajčata v syrovém stavu. V omáčce naštěstí jo, to jako nejíte oranžové omáčky, nebo vám vadí jen kousky?

Rajčatový šampon, no blééé, neznám, ten jsme doma nikdá neměli
Nejím kousky. Rajčata. Jakmile je to protlak, kepuč nebo opravdu rozvařené bez slupek a kousků, pak to jde, ale nevyhledávám.
Základ na pizzu mi nevadí, pokud tam nejsou sekaná rajčata. Pak to prostě nesním.

13.1.2022 13:01
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Kvůli zbytkům máme slepice a žížaly. I tak občas zapomenu nedojedenou svačinu v tašce přes víkend. V pondělí je to pak pochopitelně nepoživatelné i pro zvěř. Vždycky si naliskám a vynadám, ale jednou za čas mě prostě stejně stihne skleróza a situace se opakuje.

13.1.2022 13:34
Terven

XXX.XXX.110.191

Syn si hrozně moc chválí menzu a ty taky vždycky měly šílenou pověst.

Jinak já sladké taky moc nemusím, odvykla jsem si úplně používat cukr, nesladím ani čaj, ani kávu, takže sladké mně prostě nechutná. Ve firmě jsme před Vánoci jako dárek dostali slaný karamel, fuj, to se fakt nedalo.

Kafe nesladím, omylem oslazené bych nezvládla, musela bych ho vylít. Čaj nesladím taky, snad s výjimkou černého s citrónem.
A mám ráda domácí moučníky, vánoční cukroví, kaše si sladím medem.
Co už moc nemusím a dřív jsem to mívala ráda, jsou sušenky a čokoláda.

13.1.2022 13:35

Co nejím a nesnáším i vůni, teda pro mě zápach, jsou držťky. Nepozřu ani tu polévku, kdyby byla zcezená.
Ale psovi jsem je kdysi vařila, když nebyly dnešní možnosti.

13.1.2022 13:37

Terven napsal(a):
Kafe nesladím, omylem oslazené bych nezvládla, musela bych ho vylít. Čaj nesladím taky, snad s výjimkou černého s citrónem.

Poznám oslazené kafe po čichu. A nevypila bych ho.

Smím vám poslat kilo cukroví, co mi zbylo a jináč skončí u slepic? Nějak se u nás jí jen ve vánočním týdnu a pak už se ho nikdo ani nedotkne. Nabízím linecké, strojkové a rohlíčky

13.1.2022 13:44

Co nejím a nesnáším i vůni, teda pro mě zápach, jsou držťky. Nepozřu ani tu polévku, kdyby byla zcezená.

Já dršťkovou milovala, u babičky. Od tý doby, co babička není, už mně nikde nechutná a nejím ji.

13.1.2022 13:46
Terven

XXX.XXX.110.191

Letní rajčatová obměna pro Vás: nakrájet velká rajčata na kolečka, poklást kroužky červené cibule a pokapat olivovým olejem a balsamicovým octem. Dá se to i okořenit např. oreganem nebo ještě vytunit tou mozzarellou.

Asi bych si to měla uložit, abych to v létě našla...anebo nechcete mi to v červenci připomenout?

13.1.2022 13:47

Hlavně nezapomeňte kávu po zalití důkladně míchat, než ji budete pít:
https://dvojka.rozhlas.cz/proc-je-dobre-kavu-pred-vypitim-zamichat-a-toasty-radeji-rozpekat-v-mikrovlnce-8637384

Taky poznám oslazené kafe po čichu...přitom cukr sám je bez pachu...zajímavé.

13.1.2022 13:50

Teda fuj, takový hnusný překlep - jak jsem mohla napsat držťky! Hluboce se stydím.

13.1.2022 13:51

Hlavně nezapomeňte kávu po zalití důkladně míchat, než ji budete pít:
https://dvojka.rozhlas.cz/proc-je-dobre-kavu-pred-vypitim-zamichat-a-toasty-radeji-rozpekat-v-mikrovlnce-8637384

Taky poznám oslazené kafe po čichu...přitom cukr sám je bez pachu...zajímavé.

Žejo? Mně to tuhle kdosi nevěřil, ale v čichovém testu jsem měla stoprocentní úspěch

13.1.2022 14:30
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Terven napsal(a):

Já slaké kafe vypiji, ale pak se oklepu, "brr to bylo sladký". Trochuý sladké ho mívám, asi na špičku lžičky, ale raději bez cukru, než sladké o trochu víc, než jsem zvyklá. Čaje nesladím vůbec. Kaši jsem sladila javorovým sirupem, na med jsem alergická pokud neprojde nějakou delší tepelnou úpravou. Jinak jsem na tom stejně, moučníky a některé druhy cukroví mám ráda, nejím klasiku jako vanilkové nebo linecké.
Co teda fakt nemusím, jsou ty dršťky, ale ta voda mi neva, jen ty chlupaté věci nedám, nemusím tlusté maso a jídlo, co se na mě "kouká", mořské potvory, chobotnice, krevety a spol. mě taky nelákají. Měla jsem, nechutnalo mi to.

13.1.2022 14:33
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Teda fuj, takový hnusný překlep - jak jsem mohla napsat držťky! Hluboce se stydím.

Já šla u nás kolem hospody a tam měli nápis "dnes držková". Dost mě to rozesmálo, prý brácha "jako jo, můžeš tam dostat do držky, ale že si to už píšou takhle na cedule?"

13.1.2022 14:40

Bych řekla, že jde o reakci cukru, kofeinu a vody; cukru a kofeinu.

Linecké chci já a rohlíčky megý.

14.1.2022 10:00

Včerejší veeeelká dobrota z pomalého hrnce - cizrna s belugou:
Na pánvičce osmahnutá cibulka a česnek a zalito pyréčkem z pečených rajčat. Do PH důkladně propláchnutou konzervovanou cizrnu a propranou belugu, osolit, okořenit (já dala tandori), zalít obsahem z pánve a přidat vodu.
2,5 hod na high.

14.1.2022 10:44
RozaTonda-mopsi

XXX.XXX.46.53

Včerejší veeeelká dobrota z pomalého hrnce - cizrna s belugou:
Na pánvičce osmahnutá cibulka a česnek a zalito pyréčkem z pečených rajčat. Do PH důkladně propláchnutou konzervovanou cizrnu a propranou belugu, osolit, okořenit (já dala tandori), zalít obsahem z pánve a přidat vodu.
2,5 hod na high.

Vypadá to krásně. Já bych si pochutnala....

Ale děti s manželem by mi to nejedli. Mate někdo trik ,jak naučit děti?
Nebo jsem už promeškala dobu a měla s tím začít od mala. Puberty to v tomto čase nedají, možná až budou starší a přijdou si na to samy ,ze ?

14.1.2022 10:59

RozaTonda-mopsi napsal(a):

Nebo jsem už promeškala dobu a měla s tím začít od mala. Puberty to v tomto čase nedají, možná až budou starší a přijdou si na to samy ,ze ?

Chlap mi to taky nežere, ale aspoň zbyde víc na mě!

14.1.2022 13:59
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Jak není podpora od manžela, tak ty děti to člověk naučí těžko. Taky jsem začala se zdravou stravou hned s prvními příkrmy, ale když pak chlap brble, to je pak těžký.
Já včera vařila špecle s anglickou slaninou a jarní cibulkou, to máme rádi všichni.

30.1.2022 14:15

Dělala jsem dnes k obědu vepřové plátky s liškovou omáčkou a rýží. Je to jednoduchý a rychlý recept, tak přidávám pro inspiraci.

Vepřové plátky jsem osmahla na kachním sádle (byl to zbytek výpeku), pak vyndala z pánve na talíř a udělala základ na omáčku.

https://kuchynelidlu.cz/kulinarska-akademie-lidlu/liskova-omacka

Plátky jsem tam vrátila ve chvíli, kdy byly vylovené lišky (viz recept výše, a zdá se mi logičtější vyndat je děravou lžící než to cedit). Kdybych tady měla mixér, část lišek bych do omáčky rozmixovala, a vcelku nechala jen ty krásné, reprezentativní kousky. Použila jsem kachní vývar a bylo to moc dobré.

30.1.2022 14:22

Dělala jsem dnes k obědu vepřové plátky s liškovou omáčkou a rýží. Je to jednoduchý a rychlý recept, tak přidávám pro inspiraci.

Vepřové plátky jsem osmahla na kachním sádle (byl to zbytek výpeku), pak vyndala z pánve na talíř a udělala základ na omáčku.

Plátky jsem tam vrátila ve chvíli, kdy byly vylovené lišky (viz recept výše, a zdá se mi logičtější vyndat je děravou lžící než to cedit). Kdybych tady měla mixér, část lišek bych do omáčky rozmixovala, a vcelku nechala jen ty krásné, reprezentativní kousky. Použila jsem kachní vývar a bylo to moc dobré.

Teda vy nám tu děláte chutě!

30.1.2022 15:37
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Nehrozí jediná liška, co tady v našich končinách můžete potkat je ta, co nám chodí po zahradě

30.1.2022 15:39

lesnížínka napsal(a):
Nehrozí jediná liška, co tady v našich končinách můžete potkat je ta, co nám chodí po zahradě

No tak můžete mít liškovou omáčku! Stačí lišku chytit.

30.1.2022 15:47

lesnížínka napsal(a):

Ale na plátky by nakrájet šla, ne? 😂

30.1.2022 18:50

Vzpomněla jsem si teď na Vás, protože k večeři dělám posbíranou fazolačku s krutony a pizza šneky na přikusování (ať žijí královské zbytky). Co to zkusit přes polévky? Krémové, aby tam nevznikal odpor od pohledu - fuj luštěniny. Samozřejmě nemyslím tím tajit jejich přítomnost, ale někoho to třeba méně dráždí, když je to rozmixované. A navrch domácí krutonky, to obměkčí každého.

18.2.2022 09:02

Dnes jeden tip na rychlou, vegetariánskou večeři z pár surovin, při jejíž přípravě se ušpiní minimum nádobí.

http://www.milluji.cz/2021/09/08/rajcatovy-kolac-z-listoveho-testa-s-ricottou-a-fetou/

18.2.2022 09:08
elisak

XXX.XXX.194.232

Vzpomněla jsem si teď na Vás, protože k večeři dělám posbíranou fazolačku s krutony a pizza šneky na přikusování (ať žijí královské zbytky). Co to zkusit přes polévky? Krémové, aby tam nevznikal odpor od pohledu - fuj luštěniny. Samozřejmě nemyslím tím tajit jejich přítomnost, ale někoho to třeba méně dráždí, když je to rozmixované. A navrch domácí krutonky, to obměkčí každého.

Tak já mám taky s cizrnou problém, nechutná mi v jakýkoliv podobě, ani v krémový polévce a to krémový polévky miluju.
S jinýma luštěninama problém nemám.

18.2.2022 09:14
elisak

XXX.XXX.194.232

Dnes jeden tip na rychlou, vegetariánskou večeři z pár surovin, při jejíž přípravě se ušpiní minimum nádobí.

http://www.milluji.cz/2021/09/08/rajcatovy-kolac-z-listoveho-testa-s-ricottou-a-fetou/

Tohle se mi líbí. Já sladké moc nemusím, dám si tak max jednou týdně ke kávě. Ale slaný koláče já ráda, jen si počkám na léto, teď se dobrý rajče moc sehnat nedá.

18.2.2022 09:15

elisak napsal(a):
Tak já mám taky s cizrnou problém, nechutná mi v jakýkoliv podobě, ani v krémový polévce a to krémový polévky miluju.
S jinýma luštěninama problém nemám.

Tu mám zrovna z luštěnin skoro nejraději. Ale mně chutnají všechny, jen k červené čočce mám takový ambivalentní vztah - když se připraví dobře, tak mi nevadí, ale poprvé jsem ji ochutnala ve velmi nedobré polévce (nebyla krémová :-)) ), tak mám vždycky předsudky.

Ale jak to Róza výše psala, tak jsem to pochopila spíš tak (možná moje projekce?), že si to její děti oškliví a odmítají luštěniny ideově, ne že by jim nutně nechutnaly.

18.2.2022 09:22

elisak napsal(a):
Tohle se mi líbí. Já sladké moc nemusím, dám si tak max jednou týdně ke kávě. Ale slaný koláče já ráda, jen si počkám na léto, teď se dobrý rajče moc sehnat nedá.

Mám to podobně - sladké nejím vůbec, ale slané koláče (pizzu, quiche) dělám k večeři docela často v různých obměnách, máme to rádi.

V podobném stylu mám v záloze na vyzkoušení ještě tento: http://mamachef.cz/2021/04/16/syrovy-kolac-s-rajcaty-olivami-a-bazalkou/

Většinou si ale dělám kynuté těsto na pizzu (166 g hladké mouky, 100 g horké vody, 1/2 sáčku suš. droždí, sůl - je to množství na dvě přiměřené porce / na jeden plech), a s “oblohou” improvizuji.
Buď udělám rajčatové sugo a je z toho nějaká pizza, anebo dělám zakysankový základ (zakysanka, česnek, sůl, olivový olej), a dělám z toho francouzsky laděný quiche, inspirovaný Pohlreichem. Dávám tam na pánvi osmahnutou cibuli (více druhů) na špeku nebo slanině, a pak to doplňuji tím, co najdu - olivami, sýrem atp.

18.2.2022 09:43
elisak

XXX.XXX.194.232

Mám to podobně - sladké nejím vůbec, ale slané koláče (pizzu, quiche) dělám k večeři docela často v různých obměnách, máme to rádi.

V podobném stylu mám v záloze na vyzkoušení ještě tento: http://mamachef.cz/2021/04/16/syrovy-kolac-s-rajcaty-olivami-a-bazalkou/

Většinou si ale dělám kynuté těsto na pizzu (166 g hladké mouky, 100 g horké vody, 1/2 sáčku suš. droždí, sůl - je to množství na dvě přiměřené porce / na jeden plech), a s “oblohou” improvizuji.
Buď udělám rajčatové sugo a je z toho nějaká pizza, anebo dělám zakysankový základ (zakysanka, česnek, sůl, olivový olej), a dělám z toho francouzsky laděný quiche, inspirovaný Pohlreichem. Dávám tam na pánvi osmahnutou cibuli (více druhů) na špeku nebo slanině, a pak to doplňuji tím, co najdu - olivami, sýrem atp.

Klasickou pizzu dělám, mám i pizza šutr, ale těsto nechávám kynout přes noc a to se mi s tím kolikrát nechce dělat.
Quiche chci zkusit už dlouho, jen nikdy nemám nic na zatížení těsta, jak to popisujou v receptech, ale už uvažuju o tomhle https://www.mall.cz/formy/kitchen-craft-keramicke-fazole-na-peceni-500g-v-baleni-100069190330

Ze slaných koláčů nám chutná tohle https://www.rohlik.cz/chef/98-alsaska-pizza
Těsto je jednoduchý rychlý, dobře se s ním dělá a překvapilo mě jak málo surovin stačí na náplň.

18.2.2022 11:20

Já tedy pekla zatím jen tento quiche a zatěžovat jsem nic nemusela. A je famózní!

https://fresh.iprima.cz/recepty/quiche-s-medovou-cibuli-sunkou

18.2.2022 11:36

Quiche dělám většinou těsto podle tohoto: https://kitchenette.cz/clanek/13-quiche a zatěžování při pečení není nutný.
A dávám tam jenom slaninu, pórek, sýr na kostičky a smetanu s vajíčkem (tu dávám dle receptu). Výsledek je vždy údajně famózní, tohle u nás totiž jí jen manžel

18.2.2022 11:49

Já tahle máslová těsta nedělám, protože na to nemám formu. Brzy ji snad ale mít budu, tak se na to taky vrhnu a něco vyzkouším.

Jinak když bylo třeba nějaké těsto historicky zatížit, dělala jsem to sušenými fazolemi, fungují dobře.

Teď jdu dělat oběd, zkouším nový recept, tak přikládám pro inspiraci.

http://www.milluji.cz/2022/01/30/zapecene-noky-s-mletym-masem-rajcatovou-omackou-a-mozzarelou/

18.2.2022 13:52
elisak

XXX.XXX.194.232

Quiche dělám většinou těsto podle tohoto: https://kitchenette.cz/clanek/13-quiche a zatěžování při pečení není nutný.
A dávám tam jenom slaninu, pórek, sýr na kostičky a smetanu s vajíčkem (tu dávám dle receptu). Výsledek je vždy údajně famózní, tohle u nás totiž jí jen manžel

V tom případě ten quiche zkusím.

18.2.2022 13:57
elisak

XXX.XXX.194.232

Já tahle máslová těsta nedělám, protože na to nemám formu. Brzy ji snad ale mít budu, tak se na to taky vrhnu a něco vyzkouším.

Jinak když bylo třeba nějaké těsto historicky zatížit, dělala jsem to sušenými fazolemi, fungují dobře.

Teď jdu dělat oběd, zkouším nový recept, tak přikládám pro inspiraci.

http://www.milluji.cz/2022/01/30/zapecene-noky-s-mletym-masem-rajcatovou-omackou-a-mozzarelou/

Ono to těsto je tuhý asi jako na pizzu, takže jen vyválet na tenko a přesunout na plech.

Jo noky já taky ráda, tohle bude mňamka.

U nás dneska k obědu "slovenský beton" jak tomu říká přítel (halušky s bryndzou).

20.2.2022 14:27

Jestli vám chutnají žampiony, doporučuju tento recept, dnes vyzkoušeno. Famózní, přitom fakt rychlovka😋
Jen místo větvičky tymiánu jsem dala čerstvý rozmarýn, máme ho radši.
https://www.toprecepty.cz/recept/64910-minutkove-zampiony/

20.2.2022 14:47

Jestli vám chutnají žampiony, doporučuju tento recept, dnes vyzkoušeno. Famózní, přitom fakt rychlovka😋
Jen místo větvičky tymiánu jsem dala čerstvý rozmarýn, máme ho radši.
https://www.toprecepty.cz/recept/64910-minutkove-zampiony/

To vypadá dobře, lepší než se patlat s trojobalem.

20.2.2022 14:53

To vypadá dobře, lepší než se patlat s trojobalem.

I můj mlsný manžel to hodnotil chuťově vysoce nad obalované žampiony, které po mě chtěl původně. Vznášel se blahem 10cm nad židlí 😁

5.3.2022 12:05

Mám krizi při vymýšlení toho, co vařit, tak se vracím ke “kořenům” a obyčejným jídlům, k takové skromnější kuchyni.

Nedávno jsem dělala vepřové plátky s omáčkou z hovězího vývaru (v tomto stylu: http://recepty.cuketka.cz/veprove-platky/), teď se chystám na ledvinky (dělám je prakticky stejně jako pan Vaněk, tak přikládám jeho recept - foto je z jeho Twitteru).

13.3.2022 00:11
elisak

XXX.XXX.194.232

Mám krizi při vymýšlení toho, co vařit, tak se vracím ke “kořenům” a obyčejným jídlům, k takové skromnější kuchyni.

Nedávno jsem dělala vepřové plátky s omáčkou z hovězího vývaru (v tomto stylu: http://recepty.cuketka.cz/veprove-platky/), teď se chystám na ledvinky (dělám je prakticky stejně jako pan Vaněk, tak přikládám jeho recept - foto je z jeho Twitteru).

Mě ty Vaňkovo kuchařky baví. Teď celkem ujíždím na kuřeti se švestkama, pár surovin a jídlo pro 2 lidi na 2x oděd a zbyde jestě k večeři.
A dělala jsem konečně quiche. Jako dobrý, trošku mě štve závislost na pečivu a nákup aspoň 3x týdně. A tohle to celkem řeší. Ale nemáte někdo nějakej uviverzální recept na náplň, bez vajec. Vejce mám ráda, ale úplně ne v týhle konzistenci. Zkoušela jsem něco s lučinou dobrý to bylo, ale ne hezky ztuhlý. Ideálně něco, kam se dá nacpat pokaždý jiný sýr.

14.3.2022 10:58

elisak napsal(a):
Mě ty Vaňkovo kuchařky baví. Teď celkem ujíždím na kuřeti se švestkama, pár surovin a jídlo pro 2 lidi na 2x oděd a zbyde jestě k večeři.
A dělala jsem konečně quiche. Jako dobrý, trošku mě štve závislost na pečivu a nákup aspoň 3x týdně. A tohle to celkem řeší. Ale nemáte někdo nějakej uviverzální recept na náplň, bez vajec. Vejce mám ráda, ale úplně ne v týhle konzistenci. Zkoušela jsem něco s lučinou dobrý to bylo, ale ne hezky ztuhlý. Ideálně něco, kam se dá nacpat pokaždý jiný sýr.

Zkuste si upéct chačapuri ;)

14.3.2022 11:53

Chačapuri jsem zkoušela podle Garden and kitchen, ale nebylo to 100% podle mých představ.

https://www.instagram.com/p/CJV7XdwL2os/?utm_medium=copy_link

Má tam ale i trochu jiný recept, tak někdy vyzkouším i ten. Možná mi bude víc chutnat ta lodičková varianta i co do tvaru, nejen co do složení.

https://www.instagram.com/p/Cae-UUMri4d/?utm_medium=copy_link

Recept jsem viděla i u pana Cuketky, ten asi taky někdy zkusím.

https://www.cuketka.cz/?p=5272

Ještě mám v plánu tyhle sýrové placky:

https://www.instagram.com/p/CYZKJx1MS__/?utm_medium=copy_link

A pečivo si peču domácí, takže jsem nezávislá žena. 😂 (U nás se nakupuje jen jednou týdně.) Vřele doporučuju, není to nic obtížného. Zrovna jsem včera dělala krémovou česnečku, tak jsem k ní upekla i rychlé housky, aby to nebylo hladové. A když už jsem měla rozehřátou troubu kvůli česneku, tak se to hodilo dvojnásob.

Edit: Jo a sýr se dá nacpat i do varenyků nebo čebureků, to je taky supr jídlo. Ty náplně se dají různě obměňovat, dá se to udělat vegetariánské i masové… Na varenyky si ještě dávám zakysanku s česnekem, mňam.

https://www.gardenandkitchen.com/recepty/Recipe_5ef525ca6a63e00017dff0b0

https://www.gardenandkitchen.com/recepty/Recipe_5ef5c3344a9fe50017e68cd5

Což mi připomíná, že si musím koupit pirožník, dokud v ČR jsou ještě nějaké ruské obchody.

14.3.2022 14:51
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Chačapuri jsem zkoušela podle Garden and kitchen, ale nebylo to 100% podle mých představ.

https://www.instagram.com/p/CJV7XdwL2os/?utm_medium=copy_link

Má tam ale i trochu jiný recept, tak někdy vyzkouším i ten. Možná mi bude víc chutnat ta lodičková varianta i co do tvaru, nejen co do složení.

https://www.instagram.com/p/Cae-UUMri4d/?utm_medium=copy_link

Recept jsem viděla i u pana Cuketky, ten asi taky někdy zkusím.

https://www.cuketka.cz/?p=5272

Ještě mám v plánu tyhle sýrové placky:

https://www.instagram.com/p/CYZKJx1MS__/?utm_medium=copy_link

A pečivo si peču domácí, takže jsem nezávislá žena. 😂 (U nás se nakupuje jen jednou týdně.) Vřele doporučuju, není to nic obtížného. Zrovna jsem včera dělala krémovou česnečku, tak jsem k ní upekla i rychlé housky, aby to nebylo hladové. A když už jsem měla rozehřátou troubu kvůli česneku, tak se to hodilo dvojnásob.

Edit: Jo a sýr se dá nacpat i do varenyků nebo čebureků, to je taky supr jídlo. Ty náplně se dají různě obměňovat, dá se to udělat vegetariánské i masové… Na varenyky si ještě dávám zakysanku s česnekem, mňam.

https://www.gardenandkitchen.com/recepty/Recipe_5ef525ca6a63e00017dff0b0

https://www.gardenandkitchen.com/recepty/Recipe_5ef5c3344a9fe50017e68cd5

Což mi připomíná, že si musím koupit pirožník, dokud v ČR jsou ještě nějaké ruské obchody.

Taky mám nutkavou potřebu začít péct domácí housky a podobné dobroty. Zatím jsem pekla jen chleba a domácí toustový chleba. Ten tousťák jen proto, že jsem měla lotusový krém a když už jsem hřešila, tak aspoň ne s něčím, co ani po měsíci nechytne plíseň a neztvrdne. Na další pečení rohlíků a housek nedošlo. Zrovna jsme s mužem zhubli a bojím se, že tím by se to asi dost pokazilo .

1.9.2022 12:35

Kuřecí plátky s klouzkovou omáčkou (pro nás 2x 2 porce)

1 velké kuřecí prso (nebo 2 malá)
450 g hub (měla jsem pravděpodobně klouzky zrnité, k tomu dva hříbky a dva klouzky obecné)
200 ml krůtího vývaru
trochu 33% smetany
1 cibule
2 stroužky česneku
sůl
pepř
provensálské bylinky
(sušený) medvědí česnek
muškátový oříšek
plátek másla
olivový olej

Kuřecí prso jsem rozkrájela na šest plátků (dva velké a čtyři menší). Z obou stran jsem plátky osolila, opepřila a okořenila provensálskými bylinkami. Na směsi másla a olivového oleje jsem je zprudka opekla dozlatova. Plátky jsem si dala vedle na talíř.
Houby jsem rozdělila do dvou skupin (cc 50:50) – reprezentativní kousky jsem dala zvlášť od těch méně pěkných, které skončí v mixéru.
Na výpeku po mase jsem osmahla reprezentativní část hub zaprášenou drceným kmínem. Následně jsem tuto část hub dala stranou – budou dělat parádu v omáčce.
Ve výpeku po masu a části hub jsem osmahla cibuli. Přidala jsem k ní houby zaprášené drceným kmínem a dva stroužky česneku (rozmáčknuté nožem a následně nedbale nakrájené). Osmahnutou směs jsem zalila vývarem a povařila. V průběhu jsem přidala medvědí česnek.
Základ na omáčku jsem rozmixovala tyčovým mixérem dohladka. Přidala jsem trochu smetany a povařila. Do hrnce jsem přidala rovněž maso, aby se ohřálo. Do téměř hotové omáčky jsem nakonec přidala odložené houby. Chvilku povařila a dochutila solí a muškátovým oříškem. Omáčku jsem podávala s rýží.

Tip: Mít suché bílé víno, přidala bych jej.

Přidejte reakci

Přidat smajlík