Anestezie - možné komplikace po?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.12.2021 13:57
barevnalentilka

XXX.XXX.144.81

Ahojte,

máte někdo zkušenost s komplikacemi po anestezii - "přispání"? Jsme 1,5 týdne po a dnes pejsek dostal něco jako epileptický záchvat. Toto byla bohužel už jeho třetí anestezie a všechny se sešly v letošním roku. Nebo to nemá vůbec žádnou spojitost? Na kliniku jdeme v pátek ráno.

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.12.2021 14:24

Jak ten záchvat vypadal? Jedna z mých mopslí měla kdysi po narkoze srdeční synkopy.

14.12.2021 14:43
barevnalentilka

XXX.XXX.144.81

Myla jsem mu tlapky po venčení ve vaně a začal s jednou zadní cukat, myslela jsem že ji má od soli, tak ho to pálí. Ale pak sebou začal škubat celý a převrátil se mi na bok. Takže jsem ho z té vany odnesla na koberec kde sebou ještě chvíli škubal, pak to trochu jako kdyby ustálo, ale zase začal hodně slinit. Chtěla jsem mu pootevřít tlamku, ale měl ji zatnutou. Potom se probral a poulil oči, byl zmatený a myslím, že měl problém mě poznat. Bylo to strašné, poslední rok řešíme pořád dokola nějaké zdravotní problémy :-( Nyní vypadá o.k.

14.12.2021 14:44
barevnalentilka

XXX.XXX.144.81

Mohlo to trvat tak 2-5 min, ten čas se blbě odhaduje.

14.12.2021 14:47
fikovnice

XXX.XXX.135.155

barevnalentilka napsal(a):
Myla jsem mu tlapky po venčení ve vaně a začal s jednou zadní cukat, myslela jsem že ji má od soli, tak ho to pálí. Ale pak sebou začal škubat celý a převrátil se mi na bok. Takže jsem ho z té vany odnesla na koberec kde sebou ještě chvíli škubal, pak to trochu jako kdyby ustálo, ale zase začal hodně slinit. Chtěla jsem mu pootevřít tlamku, ale měl ji zatnutou. Potom se probral a poulil oči, byl zmatený a myslím, že měl problém mě poznat. Bylo to strašné, poslední rok řešíme pořád dokola nějaké zdravotní problémy :-( Nyní vypadá o.k.

Myslím, že to, co popisujete, je skutečně epi záchvat. Nevím, zda má smysl řešit, co to vyvolalo. Smysl má udělat nějaká další vyšetření (aspoň krve - biochemka, moč...).

14.12.2021 15:02
barevnalentilka

XXX.XXX.144.81

Ano, na kliniku jsme objednaní na pátek, na kompletní vyšetření. Dle vet by to dnes nemělo smysl, ale kdyby se to opakovalo tak máme hned znova volat. Hrozně se zase bojím.

14.12.2021 15:09
fikovnice

XXX.XXX.135.155

Ano, na kliniku jsme objednaní na pátek, na kompletní vyšetření. Dle vet by to dnes nemělo smysl, ale kdyby se to opakovalo tak máme hned znova volat. Hrozně se zase bojím.

No, zrovna mně se to lehce říká ...ale chci Vám poradit trochu se hodit do klidu, protože stres přenášíte na pesana... Držím pěsti, ať to není nic závažného!

14.12.2021 15:25
barevnalentilka

XXX.XXX.144.81

fikovnice napsal(a):
No, zrovna mně se to lehce říká ...ale chci Vám poradit trochu se hodit do klidu, protože stres přenášíte na pesana... Držím pěsti, ať to není nic závažného!

Děkuji Ale bohužel už se stalo nejspíš. Jsem už více než dva týdny doma, protože v práci už to prostě přerostlo a udělalo se mi zle (psychicky). Když se se.e, tak se se.e.

14.12.2021 15:28

To bude opravdu epi. Ale buďte v klidu, s tím stejně nic moc nenaděláte. Počkejte na veterinu a zatím sledujte, co případný další záchvat vyvolalo, abyste tomu mohla příště předejít. U nás byla spouštěčem únava - kombinace psychické i fyzické.

14.12.2021 16:06
fikovnice

XXX.XXX.135.155

Děkuji Ale bohužel už se stalo nejspíš. Jsem už více než dva týdny doma, protože v práci už to prostě přerostlo a udělalo se mi zle (psychicky). Když se se.e, tak se se.e.

Jj, to dobře znám, tak se držte!

17.12.2021 10:55
fikovnice

XXX.XXX.132.29

Napište, jak jste dopadli! Držím pěsti!

17.12.2021 17:32
barevnalentilka

XXX.XXX.144.81

Fikovnice, děkuji za optání.

Čekáme na výsledky krve + štítné žlázy, tak pak se uvidí - ty budou v úterý. Už se to neopakovalo (ťuk ťuk) a psisko je stejné jako předtím.

17.12.2021 20:33

To čekáte na výsledky poměrně hodně dlouho. Také držím palce.

22.12.2021 13:19
barevnalentilka

XXX.XXX.24.78

Tak pes má vše v normě, testovali ho i na štítnou žlázu. Zatím se to neopakovalo (ťuk ťuk). Tak snad že by to skutečně mohlo být z té narkózy? Vetka říkala že kdyby ano, tak by to bylo tak do 2-3 dnů. Ale nevím, to se tělo dokáže zcela zregenerovat za tak krátkou dobu...?

Tak pevně doufám, že tímto tato "kauza" skončila

3.1.2022 19:26
barevnalentilka

XXX.XXX.239.245

Tak nic, dneska zase 😢 Skoro přesně 3 týdny po. Co ale nechápu, že to byl navlas ten stejný moment. Vrátili se s přítelem z venčení, já byla doma. Dala jsme ho do vany a začala jsem mýt packy. Přesně při té stejné jí začal cukat (má ji po operaci DKK na jaro). To už jsem věděla že je zle a vyndala jsem ho z vany. Tentokrát se spíše svíjel a házel hrozně sebou než že by úplně odpadl jako minule. Ale zase slinil a knučel a trvalo to déle. Pak běhal po bytě a vyl jako kdyby nevěděl kde je. Teď byl hrozně dlouho úplně moc aktivní i když jsme se ho snažili uklidnit. Pořád si chtěl hrát a pusovat se a taky byl zadýchaný.
Co mě napadá že já jsem se teď dostala do stavu vyhoření díky mé skvělé práci plus byl na narkóze jak píši v úvodu.
Jdu objednat přípravky od dokonalé lásky na epi, ale napadá vás ještě někoho jiného nějaký tip či postřeh? Samozřejmě budu moc ráda 🍀

3.1.2022 19:32

Jak dlouhý byl ten záchvat? Jestli byste raději neměla mít v záloze diazepam… Dělala se nějaká vyšetření?

3.1.2022 19:34

Tak nic, dneska zase 😢 Skoro přesně 3 týdny po. Co ale nechápu, že to byl navlas ten stejný moment. Vrátili se s přítelem z venčení, já byla doma. Dala jsme ho do vany a začala jsem mýt packy. Přesně při té stejné jí začal cukat (má ji po operaci DKK na jaro). To už jsem věděla že je zle a vyndala jsem ho z vany. Tentokrát se spíše svíjel a házel hrozně sebou než že by úplně odpadl jako minule. Ale zase slinil a knučel a trvalo to déle. Pak běhal po bytě a vyl jako kdyby nevěděl kde je. Teď byl hrozně dlouho úplně moc aktivní i když jsme se ho snažili uklidnit. Pořád si chtěl hrát a pusovat se a taky byl zadýchaný.
Co mě napadá že já jsem se teď dostala do stavu vyhoření díky mé skvělé práci plus byl na narkóze jak píši v úvodu.
Jdu objednat přípravky od dokonalé lásky na epi, ale napadá vás ještě někoho jiného nějaký tip či postřeh? Samozřejmě budu moc ráda 🍀

Nevím, jestli vám přírodní produkty na epi pomůžou.

3.1.2022 19:38
fikovnice

XXX.XXX.132.25

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nevím, jestli vám přírodní produkty na epi pomůžou.

...nepomůžou...

3.1.2022 19:47
barevnalentilka

XXX.XXX.239.245

Když to se strašně blbě odhaduje, kolem 5 min? Ale určitě delší než ten první. Zatím byl jen na krvi, vše o.k.
Jak se v takovém případě požívá Diazepam?

3.1.2022 19:49

Když to se strašně blbě odhaduje, kolem 5 min? Ale určitě delší než ten první. Zatím byl jen na krvi, vše o.k.
Jak se v takovém případě požívá Diazepam?

Jsou to rektální tuby (vymáčknete tekutinu). Používají se na zastavení, utlumení záchvatů.

3.1.2022 19:51
barevnalentilka

XXX.XXX.239.245

Myslíte že ty přírodní přípravky jsou k ničemu? Mají tam na ně vskutku dobré recenze, ale tak co si budem, na web si mohou napsat cokoli.
Zaráží mě ta nenahodnost stejné situace - myslíte že si to mohl pamatovat?
Plus to že si strašně chtěl hrát, měla jsem za to že po nějaké m záchvatu jste spíše otupělí...

3.1.2022 19:53
barevnalentilka

XXX.XXX.239.245

Jsou to rektální tuby (vymáčknete tekutinu). Používají se na zastavení, utlumení záchvatů.

Aha! Tak to jsem absolutně nevěděla že něco takového existuje. Díky moc za tip. Hledat předpokládám u veta.

3.1.2022 19:55
barevnalentilka

XXX.XXX.239.245

Mě v hlavě naskočily jen ty klasické prášky a úplně jsem si nedokázala představit jak to do psa cpu.

3.1.2022 19:59

Mě v hlavě naskočily jen ty klasické prášky a úplně jsem si nedokázala představit jak to do psa cpu.

Ono cpát do psa "prášky" během záchvatu může taky skončit udušením, když se tabletka dostane do dýchacích cest. Rektální aplikace je bezpečnější.

3.1.2022 19:59

Aha! Tak to jsem absolutně nevěděla že něco takového existuje. Díky moc za tip. Hledat předpokládám u veta.

Ano, u veta.

3.1.2022 20:01

Myslíte že ty přírodní přípravky jsou k ničemu? Mají tam na ně vskutku dobré recenze, ale tak co si budem, na web si mohou napsat cokoli.
Plus to že si strašně chtěl hrát, měla jsem za to že po nějaké m záchvatu jste spíše otupělí...

Na epi jsou k ničemu. Jako jo, mohly by pomoct na nějakou úzkost, neurózu nebo tak, ale na epi fakt nestačí. Lidi taky berou "prášky" a nevaří si meduňkový čaj.

3.1.2022 20:03

Spíš tam byl stejný nebo podobný spouštěč, kterým může být bohužel skoro cokoliv - fyzická únava, psychické přetížení, počasí (horko, zima, změna tlaku...)...

3.1.2022 20:10
barevnalentilka

XXX.XXX.239.245

Ono cpát do psa "prášky" během záchvatu může taky skončit udušením, když se tabletka dostane do dýchacích cest. Rektální aplikace je bezpečnější.

Tak nějak jsem to myslela, že je to asolutní blbost, ale holt když někdo neví (čti já) že se to dělá i v jiné formě tak jen radši naznačuje a pak se poučí od znalejších.
Děkuji za reakce, moc si jich vážím.

3.1.2022 20:13

Tak nějak jsem to myslela, že je to asolutní blbost, ale holt když někdo neví (čti já) že se to dělá i v jiné formě tak jen radši naznačuje a pak se poučí od znalejších.
Děkuji za reakce, moc si jich vážím.

Však nikdo neví všechno. Ani já. Jeden z důvodů, proč na ifaunu chodím.

3.1.2022 20:22

Diazepam je na předpis, zkonzultujte to s vetem a uvidíte. Ty tuby se dělají ve dvou gramážích (5 mg / 10 mg), finančně to vychází cca 60 Kč / 10 mg. Lze zakoupit buď u veterináře nebo event. na recept ve větší lékárně (většinou v těch přidružených k nemocnicím). U těžkého epileptika se mi vyplatilo mít vždy doma v zásobě jeden recept bez data pro akutní potřeby, ale to naštěstí není Váš případ.
Rektální podání je vhodné zejména proto, že se látka dostává skrze sliznici velice rychle do oběhu, a tedy účinek nastupuje v řádu nižších jednotek minut, téměř okamžitě. Orální podání v tomto případě není vhodné jednak kvůli tomu, že by účinek nastupoval pomalu, ale i z výše zmíněného rizika udušení. Další věc je, že přímo při záchvatu ani nemusí být možné cokoli orálně podat z důvodu silné křeče a zaťatých čelistí. Někteří psi mohou i pokousat, protože jsou mimo atd. Orálně se podávají antiepileptika (to je ale prevence záchvatu, nikoli řešení akutního stavu), ale na takové úvahy je po dvou záchvatech brzy.

Někdo si Bachovky nebo kapky z Dokonalé lásky skutečně chválí, setkala jsem se s tím i osobně. Na mého psa to mělo opačný efekt, takže jsem s tím dále neexperimentovala. Někdo si chválí i CBD kapky, ale tam bych byla velmi opatrná - studie na podání u psů prakticky neexistují, účinek ale i dlouhodobé NÚ nejsou de facto prozkoumány. Vyrozumněla jsem, že problematický může být i event. obsah THC, který není známý, a který je sice nízký (pro člověka bez efektu), ale pro psa může být potenciálně nebezpečný. Ve Vašem případě bych s tímto raději neexperimentovala.

Stran té příčiny - může to být náhoda, souběh okolností, jak píše Kometa, možná by to mohl být i důsledek manipulace? To nevím, jen mě to tak napadlo, že kdyby se někde něco špatně skříplo, mohlo by to způsobit řetězovou reakci. Pište si deníček, ať znáte četnost, co tomu předcházelo, co následovalo, jak dlouhý byl záchvat. Kdyby se to opakovalo, možná vysledujete nějaký vzorec.

Já bych se po anestezii zaměřila hlavně na funkci ledvin, jater, srdce. Štítná žláza to také umí, tu jste ale kontrolovali. Jak je ten pes starý?

3.1.2022 20:43
fikovnice

XXX.XXX.132.25

Diazepam je na předpis, zkonzultujte to s vetem a uvidíte. Ty tuby se dělají ve dvou gramážích (5 mg / 10 mg), finančně to vychází cca 60 Kč / 10 mg. Lze zakoupit buď u veterináře nebo event. na recept ve větší lékárně (většinou v těch přidružených k nemocnicím). U těžkého epileptika se mi vyplatilo mít vždy doma v zásobě jeden recept bez data pro akutní potřeby, ale to naštěstí není Váš případ.
Rektální podání je vhodné zejména proto, že se látka dostává skrze sliznici velice rychle do oběhu, a tedy účinek nastupuje v řádu nižších jednotek minut, téměř okamžitě. Orální podání v tomto případě není vhodné jednak kvůli tomu, že by účinek nastupoval pomalu, ale i z výše zmíněného rizika udušení. Další věc je, že přímo při záchvatu ani nemusí být možné cokoli orálně podat z důvodu silné křeče a zaťatých čelistí. Někteří psi mohou i pokousat, protože jsou mimo atd. Orálně se podávají antiepileptika (to je ale prevence záchvatu, nikoli řešení akutního stavu), ale na takové úvahy je po dvou záchvatech brzy.

Někdo si Bachovky nebo kapky z Dokonalé lásky skutečně chválí, setkala jsem se s tím i osobně. Na mého psa to mělo opačný efekt, takže jsem s tím dále neexperimentovala. Někdo si chválí i CBD kapky, ale tam bych byla velmi opatrná - studie na podání u psů prakticky neexistují, účinek ale i dlouhodobé NÚ nejsou de facto prozkoumány. Vyrozumněla jsem, že problematický může být i event. obsah THC, který není známý, a který je sice nízký (pro člověka bez efektu), ale pro psa může být potenciálně nebezpečný. Ve Vašem případě bych s tímto raději neexperimentovala.

Stran té příčiny - může to být náhoda, souběh okolností, jak píše Kometa, možná by to mohl být i důsledek manipulace? To nevím, jen mě to tak napadlo, že kdyby se někde něco špatně skříplo, mohlo by to způsobit řetězovou reakci. Pište si deníček, ať znáte četnost, co tomu předcházelo, co následovalo, jak dlouhý byl záchvat. Kdyby se to opakovalo, možná vysledujete nějaký vzorec.

Já bych se po anestezii zaměřila hlavně na funkci ledvin, jater, srdce. Štítná žláza to také umí, tu jste ale kontrolovali. Jak je ten pes starý?

Já myslím, že rektální diazepam by měli mít ve většině lékáren...ale nechci se přít . Jen mi to přijde jako hodně důležitý lék (např. pro děti s febrilními křečemi nebo také epi).

3.1.2022 20:44
fikovnice

XXX.XXX.132.25

...jo a obecně kanabinoidů bych se také v této souvislosti bála.

3.1.2022 20:45

fikovnice napsal(a):
Já myslím, že rektální diazepam by měli mít ve většině lékáren...ale nechci se přít . Jen mi to přijde jako hodně důležitý lék (např. pro děti s febrilními křečemi nebo také epi).

U nás (ve velkém městě) jsem ho sehnala jen v lékárnách v nemocnici. :-( Jinde neměli…

3.1.2022 20:47
fikovnice

XXX.XXX.132.25

U nás (ve velkém městě) jsem ho sehnala jen v lékárnách v nemocnici. :-( Jinde neměli…

Fakt? To mě překvapuje... Já se včera vracela z té dovolené a cestou jsem se stavovala v Maxovi ve dvou městech a sháněla jsem poměrně úzkoprofilový lék a ve druhé lékárně jsem uspěla (a to bylo 2.1. a neděle). Ale samozřejmě, že Ti věřím.

3.1.2022 20:48
fikovnice

XXX.XXX.132.25

fikovnice napsal(a):

Btw, začínám ale o nich uvažovat stran těch mých strašných bolestí...

3.1.2022 21:01

fikovnice napsal(a):

Jo jo, já taky. Sleduju ten trend s velkou nelibostí, zdá se mi to nadužívané… Bohužel v tomto směru se lidé chovají jako “spotřebitelé” - reagují na reklamu, ale nezamýšlí se nad možnými důsledky. Ale nedávno tady bylo epi vlákno, kde údajně vet už neviděl jiné řešení než psa utratit - tak v takovém případě bych to asi zkusila. Jinak ne. Když člověk nezná rizika, ba ani ty účinky…

3.1.2022 21:03

fikovnice napsal(a):
Btw, začínám ale o nich uvažovat stran těch mých strašných bolestí...

Jestli není nějaká kontraindikace… 😅 U těžkých depresí se teď “experimentuje” s ketaminem, taky zajímavé.

3.1.2022 21:06
4.1.2022 04:17
fikovnice

XXX.XXX.134.35

Jestli není nějaká kontraindikace… 😅 U těžkých depresí se teď “experimentuje” s ketaminem, taky zajímavé.

Zrovna na ten ketamin a depresi mám teď dva studenty na sepsání a obhájení práce. Těším se, co vybádáme/vybádají... Mmch. v minulosti byl hodně zneužívaný tzv. andělský prach - fencyklidin, blízký příbuzný ketaminu...

A teď někdy by měla obhajovat moje studentka se šalvějí divotvornou a salvinorinem...

Jinak já kanabinoidy zase nějak nedémonizuji, horší mi určitě přijde alkohol nebo nikotin. Bolesti se mi zhoršují, náplasťová forma léčby moc nepomáhá, tak si říkám, co si zkusit zainhalovat... V Brně se to provádí ve FN USA - přímo na klinice, ne že se zakoupí jointy...

4.1.2022 09:35
barevnalentilka

XXX.XXX.144.81

Na jaře bude mít 5.

Přidejte reakci

Přidat smajlík