Zdravím,
zajímal by mě váš názor jaká plemena má asi tak v sobě. Budou jí skoro tři měsíce.
Tlapky ma dost veliké nohy kratší (myslim ze se ale jeste vytáhne), trochu delší tělo hlavou a výrazem mi připomíná staff.
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Teriér a kolie.

Takhle bílou mám i bulici...všechny 4, náprsenka, + břicho, hlava středem, na krku tečka-není límec...chybí špička ocasu...kdysi jsem někde viděla, četla že to je" irský" vzor...u angl. bula,borderka...
Já tam vidím určo teriera, foxteriera, krysarku jakoukoliv ale těch je...spíš něco jako, jack rasel,
Je to normální voříšek.
A genetika bílé platí pro všechna plemena stejně.
http://www.doggenetics.co.uk/photos/bcanim.gif

assil
napsal(a):
Je to normální voříšek.
A genetika bílé platí pro všechna plemena stejně.
http://www.doggenetics.co.uk/photos/bcanim.gif
Neplatí pro všechna stejně. To přece nemůže.
Některá plemena vůbec nemají irish spotting nebo piebald ve výbavě. Něco je extrémní bílá, něco červená, něco ředění.
Takže když vidím bílou tam a tam, flíčky v bílé ploše, pigmentovaný čenich a víčka, bílý konec ocásku, tlapky, lysinku, uši jak chipsy, postavičku tříměsíčního pitbulíčka, tak prostě mi tam padá teriér x kolie.
Samozřejmě že jen mně, já vidím teriéra všude :-)
Nebo tak. Ale některá plemena bych asi mohla určitě vyloučit, nebo ne?
Celé je to takhle
http://www.doggenetics.co.uk/white.htm
http://www.doggenetics.co.uk/black.htm#domblack
napsal(a):
Neplatí pro všechna stejně. To přece nemůže.
Některá plemena vůbec nemají irish spotting nebo piebald ve výbavě. Něco je extrémní bílá, něco červená, něco ředění.
Takže když vidím bílou tam a tam, flíčky v bílé ploše, pigmentovaný čenich a víčka, bílý konec ocásku, tlapky, lysinku, uši jak chipsy, postavičku tříměsíčního pitbulíčka, tak prostě mi tam padá teriér x kolie.
Samozřejmě že jen mně, já vidím teriéra všude :-)
Nebo tak. Ale některá plemena bych asi mohla určitě vyloučit, nebo ne?
Celé je to takhle
http://www.doggenetics.co.uk/white.htm
http://www.doggenetics.co.uk/black.htm#domblack
Platí to pro všechna plemena stejně, jen prostě se v některých plemenech některé barvy nevyskytují. Ovšem ten gif ukazuje, jak se generacemi šíří bílá po krytí bílá x černá a nadále s bílou, takže u voříška nelze říct, jestli je po rodičích s irish spotting například a nebo v předcích bylo krytí černá x bílá.

assil
napsal(a):
Platí to pro všechna plemena stejně, jen prostě se v některých plemenech některé barvy nevyskytují. Ovšem ten gif ukazuje, jak se generacemi šíří bílá po krytí bílá x černá a nadále s bílou, takže u voříška nelze říct, jestli je po rodičích s irish spotting například a nebo v předcích bylo krytí černá x bílá.
Tak máte nějaké imaginární rodiče, ze kterých by tohle mohlo vzniknout? Příklad... matka by mohla být x, taťka y.
Nebo ... celý černý pes (K) + celý bílý (vzhledově) pes = děti irish nebo pseudo ir.?
To se děje?
A co délka kožichu, řeknu teda kolie x jack třeba, děti budou dlouhochlupí spíše, má tohle nějaké pravidlo, nebo třeba půl na půl?
V kolika plemenech vůbec existuje černá a bílá?
A ještě chci vyřadit další, takže když je jeden rodič tricolor, nějaké štěně to schytá také?
Jdu vylučovací metodou. Omluva za blbé otázky.

napsal(a):
Takhle bílou mám i bulici...všechny 4, náprsenka, + břicho, hlava středem, na krku tečka-není límec...chybí špička ocasu...kdysi jsem někde viděla, četla že to je" irský" vzor...u angl. bula,borderka...
Já tam vidím určo teriera, foxteriera, krysarku jakoukoliv ale těch je...spíš něco jako, jack rasel,
Jsem našla obrázek... chudák malej
https://www.cbc.ca/news/canada/manitoba/puppy-blinded-by-hair-dye-to-get-surgery-he-needs-in-saskatoon-1.3020972
Varaxi: nemůžete mi to vysvětlit nějak česky, prosím? :-)
Jako tu genetiku barev?
assil má pravdu, protože zákony genetiky jsou vázané na druh; tj. každý gen se v rámci druhu dědí stejně.
Vy máte pravdu, protože některé uzavřené skupiny některé geny neobsahují, a proto pokud znáte plemeno, lze některé geny vyloučit. Tím pádem se genetika může chovat odlišně, protože bude pestřejší, obsahovat jiné geny se stejným projevem apod. A proto některá plemena se chovají po genetické stránce jinak než jiná.
Co se týče toho gifu, je obecnou tendencí domestikovaných zvířat si ty bílé flíčky vytvářet, množit si je a zvětšovat. Proto např. divocí koně nemají odznaky, přírodní plemena velmi málo a prošlechtění koně naopak hodně. Známé je to i např. u lišek - když se chovaly lišky na kožešinu, logicky se do dalšího chovu pouštěla ta zvířata, která byla klidnější povahy a dobře snášela klecový chov. Jaké bylo překvapení, že čím klidnější se rodila mláďata, tím byla flekatější. A při přikřížení divoké lišky, aby se docílilo žádoucího jednolitého zbarvení, byla celobarevná mláďata nejvíc divoká.
Z toho vyplývá, že když budete mít uzavřenou chovnou skupinu, u které nebude důležitá barva a chovatelé tedy nebudou vyřazovat z chovu příliš světlé jedince, v průběhu generací budou jedinci v průměru čím dál více světlejší. A pokud budete chovat přímo na klidnou a mírnou povahu, bude ten proces rychlejší.
Nicméně, haha, je to genetika. Takže, haha, v případě, že to budete testovat, tak se Vám to může třikrát potvrdit - a pak najednou klidně vyvrátit. Haha.
napsal(a):
Tak máte nějaké imaginární rodiče, ze kterých by tohle mohlo vzniknout? Příklad... matka by mohla být x, taťka y.
Nebo ... celý černý pes (K) + celý bílý (vzhledově) pes = děti irish nebo pseudo ir.?
To se děje?
A co délka kožichu, řeknu teda kolie x jack třeba, děti budou dlouhochlupí spíše, má tohle nějaké pravidlo, nebo třeba půl na půl?
V kolika plemenech vůbec existuje černá a bílá?
A ještě chci vyřadit další, takže když je jeden rodič tricolor, nějaké štěně to schytá také?
Jdu vylučovací metodou. Omluva za blbé otázky.
V genetice je samozřejmě vše o statistice, ale tak obecně:
foto štěně po krytí černá x bílá
Pokud takové štěně nakryjete dál bílou, bílá se u štěňat bude rozšiřovat dle gifu - bílé znaky se zvětší, až za pár generací můžete dosáhnout celé bílé.
dlouhá srst je recesivní, tedy ze spojení krátká x dlouhá budou krátkosrstí, ovšem za předpokladu, že ten krátkosrstý nemá někde v předcích dlouhou srst
tricolor je strakoš s black and tan znaky (místo černé má strakatou), tan barva je recesivní, takže na tricolor štěňata by tento recesivní neprojevený gen musel mít i druhý netricolor rodič

Světlá bude víc a víc, ok.
A.. takže nejklidnějšího psa si vyberu, že vezmu toho nejflekatějšího? :-)
To je zajímavé! U prasátek to bude teda taky! Ale já chtěla černé. Tak to přehodnotím.
No jo, fracek, konec tohle, co má co fracek mít vůbec v ruce lak na vlasy a...

assil
napsal(a):
Pokud takové štěně nakryjete dál bílou, bílá se u štěňat bude rozšiřovat dle gifu - bílé znaky se zvětší, až za pár generací můžete dosáhnout celé bílé.
dlouhá srst je recesivní, tedy ze spojení krátká x dlouhá budou krátkosrstí, ovšem za předpokladu, že ten krátkosrstý nemá někde v předcích dlouhou srst
tricolor je strakoš s black and tan znaky (místo černé má strakatou), tan barva je recesivní, takže na tricolor štěňata by tento recesivní neprojevený gen musel mít i druhý netricolor rodič
Dík. A ten bílý rodič tohoto štěkanátka byl co?
assil
napsal(a):
Toto strašně záleží, která ta bílá to je. Protože můžete mít i dominantní bílou, kde dva homozygoti (černý a bílý) dají jen heterozygotní bílá štěňata. Například.

Varaxi
napsal(a):
Toto strašně záleží, která ta bílá to je. Protože můžete mít i dominantní bílou, kde dva homozygoti (černý a bílý) dají jen heterozygotní bílá štěňata. Například.
Nó, to je to, co jsem myslela, že ta bílá není bílá; není jedna bílá, že vlastně nemůžu vědět, když křížím bílou a černou, co z té "taky bílé" přejde dál.
Ale ve skutečnosti tomu nerozumím a jen jsem takových potomků "asi bordera" a "asi teriér vesnický voříšek" viděla hodně, takže mě nic jiného nenapadlo :D
napsal(a):
Světlá bude víc a víc, ok.
To je zajímavé! U prasátek to bude teda taky! Ale já chtěla černé. Tak to přehodnotím.
No jo, fracek, konec tohle, co má co fracek mít vůbec v ruce lak na vlasy a...
Ne nezbytně. A o tom to je. :)
Ale obecně v rámci plemene to tak být může. Třeba u bulíků se říká, že ti nejstrakatější a nejsvětlejší bývají relativně klidní. Samozřejmě můžou být divočejší než průměrný NO, protože má vliv víc faktorů.
Stejně tak se říkává, že bělouši jsou mírní dříči, ale bílý plnokrevník bude větší rapl než chladnokrevný hnědák.
A taky - strakatost by neměla mít přímý vliv na povahu; spíš jde o to, že některé geny se rády dědí spolu. Proto klidný a strakatý jedinec předá klidné a strakaté geny zaráz. Údajně teda.
Nebyla to barva na vlasy? Ale ono to bude asi jedno.

Varaxi
napsal(a):
Ne nezbytně. A o tom to je. :)
Ale obecně v rámci plemene to tak být může. Třeba u bulíků se říká, že ti nejstrakatější a nejsvětlejší bývají relativně klidní. Samozřejmě můžou být divočejší než průměrný NO, protože má vliv víc faktorů.
Stejně tak se říkává, že bělouši jsou mírní dříči, ale bílý plnokrevník bude větší rapl než chladnokrevný hnědák.
A taky - strakatost by neměla mít přímý vliv na povahu; spíš jde o to, že některé geny se rády dědí spolu. Proto klidný a strakatý jedinec předá klidné a strakaté geny zaráz. Údajně teda.
Nebyla to barva na vlasy? Ale ono to bude asi jedno.
A nevíte, kde se vzalo černé prasátko? Domácí jsou velká a růžová... i flekatá... je nějaké plemeno, co je běžně černé? To asi nebude divočák, že ne :-) Asi vietnamské? Malincí, co se prodávají, mají takové zmačkané rypáčky.
Myslím ty minipašíky, co si pořídím k megý.
napsal(a):
A nevíte, kde se vzalo černé prasátko? Domácí jsou velká a růžová... i flekatá... je nějaké plemeno, co je běžně černé? To asi nebude divočák, že ne :-) Asi vietnamské? Malincí, co se prodávají, mají takové zmačkané rypáčky.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Cornwallsk%C3%A9_prase
Ale jako mini to není. :)
Jinak göttingenské může mít libovolnou barvu. A asi by bylo i relativně k sehnání. Ale pozor, i miniprase je pořád kus prasete.
Varaxi
napsal(a):
No pak ta bílá štěňata budou geneticky strakoši ne? Jako nechtěla jsem to rozebírat tak do detailu, proto jsem psala obecně a jen na téma šíření bílé po těle.
assil
napsal(a):
No pak ta bílá štěňata budou geneticky strakoši ne? Jako nechtěla jsem to rozebírat tak do detailu, proto jsem psala obecně a jen na téma šíření bílé po těle.
Teda chtěla jsem jen prostě připomenout, že to že štěně neznámého původu má bílé znaky běžné u nějakých plemen neznamená, že je nemůže mít úplně stejně náhodně po křížení daných barev.

Tak ale... když vezmu dva špice - černý + bílý, irish spotting mi z toho nevyleze, ne?
Teda kdyby byl špic krátkochlupý... ale prostě dvě barvy, to není celé, ne? Tady jsou v bílé fleky...
Mně tohle štěně prostě nepřijde jako černobílé, má úplně typické nejhezčí zbarvení teriérů :D a border, no
Špicové jsou podle tamtoho webu ředění červení. Jako má lesnížínka samojeda, že jo? On má nažloutlé uši a tak. Podle toho zjistím, že to je ve skutečnosti ne bílá, ale ředěná červená. Jo?
U každého plemene za bílou může něco jiného. Ale takhle pocákané bílé plochy umí jen někdo. Jsem z toho všeho vypreparovala.

napsal(a):
..kdysi šel na ČT dvě pořád, tuším že Pološero a jeden z dílů byl o mini prasatkach chovaných jako mazlíčci, doporučuji každému kdo by kdy tohle prasátko chtěl, ja diky tomu pořadu jsem z toho vylécená jednou pro vždy...

napsal(a):
..kdysi šel na ČT dvě pořád, tuším že Pološero a jeden z dílů byl o mini prasatkach chovaných jako mazlíčci, doporučuji každému kdo by kdy tohle prasátko chtěl, ja diky tomu pořadu jsem z toho vylécená jednou pro vždy...
Aha.. něco speciálního, přímo to göttingenské? My měli prase prostě ze statku, rodiče měli cca 35 kg, měli se tam hezky, plánuji si pořídit podobně i tohle. Nevím, jestli to také jede v množírnách jako psi a kočky, to rozhodně podporovat nebudu. Chci si akorát koupit menší prase než 200 kg.
assil
napsal(a):
Bílých je strašně moc druhů. A strakatosti taky. Takže - možná. Záleží, jaká ta bílá je a jaké jsou další geny.
napsal(a):
Aha.. něco speciálního, přímo to göttingenské? My měli prase prostě ze statku, rodiče měli cca 35 kg, měli se tam hezky, plánuji si pořídit podobně i tohle. Nevím, jestli to také jede v množírnách jako psi a kočky, to rozhodně podporovat nebudu. Chci si akorát koupit menší prase než 200 kg.
Hele, ty 200kg prasata jsou prasata výkrmová a podobně. Když budete mít svoje domácí prasátko, budete je kvalitně krmit tak, aby mělo všeho dost, ale nebylo tlusté, tak typicky ta sádelnatá prasata tolik nenaberou. Masné prase prostě je veliké, nebo nemocné. Sádelnaté prase je buďto veliké, nebo taky štíhlé.
Ale bude to teda z Vaší strany vyžadovat nejen krmivo založené na trávě, ale taky docela dost pohybu. A i tak počítejte, že to prase prostě bude veliké, i když ne až tak strašně moc, jak se píše v normovaných tabulkách výkrmových prasat.
Ale ono i to miniprase, má-li být zdravé, těch 50 kg vážit bude. Miniaturizace s sebou nese negativa, ať se bavíme o čivavách, nebo prasatech.
napsal(a):
Tak ale... když vezmu dva špice - černý + bílý, irish spotting mi z toho nevyleze, ne?
Teda kdyby byl špic krátkochlupý... ale prostě dvě barvy, to není celé, ne? Tady jsou v bílé fleky...
Mně tohle štěně prostě nepřijde jako černobílé, má úplně typické nejhezčí zbarvení teriérů :D a border, no
Špicové jsou podle tamtoho webu ředění červení. Jako má lesnížínka samojeda, že jo? On má nažloutlé uši a tak. Podle toho zjistím, že to je ve skutečnosti ne bílá, ale ředěná červená. Jo?
U každého plemene za bílou může něco jiného. Ale takhle pocákané bílé plochy umí jen někdo. Jsem z toho všeho vypreparovala.
Délka chlupu s barvou nesouvisí.
Bílý může mít různý genetický základ, může to být ředěná barva, zesvětlený strakoš a tak, různá plemena to mají různě.
Ale obecně - černá x bílá = bílé znaky, které se přídáním bílé každou generaci zvětšují.
To štěně na fotce je 1. generace = malé bílé znaky.
Když toto štěně nakryjete bílou, bílé znaky zůstanou na stejných místech, ale se zvětší.
A v další generaci při krytí bílou se zase zvětší.
Výsledkem může být komplet bílý pes, geneticky strakoš.
V některých plemenech je rozložení bílé geneticky ustálené, jako berňák třeba a v jiných je variabilní, jako třeba kolie a v jiných náhodné, v některých plemench i nežádoucí.
Proto prostě u štěněte neznámého původu nevíte, jestli jeho bílé znaky jsou znaky plemene jako třeba u berňáků nebo teriéra a nebo jestli je to výsledek nějaké x nebo jedno generačního krytí bílá x černá.
A ano, žluté fleky na bílém psovi je ředěná barva a víceméně je to žádoucí u plemen udržovat protože ředění ovlivňuje i pigment a toto žloutnutí udržuje černý pigment.

Varaxi
napsal(a):
Hele, ty 200kg prasata jsou prasata výkrmová a podobně. Když budete mít svoje domácí prasátko, budete je kvalitně krmit tak, aby mělo všeho dost, ale nebylo tlusté, tak typicky ta sádelnatá prasata tolik nenaberou. Masné prase prostě je veliké, nebo nemocné. Sádelnaté prase je buďto veliké, nebo taky štíhlé.
Ale bude to teda z Vaší strany vyžadovat nejen krmivo založené na trávě, ale taky docela dost pohybu. A i tak počítejte, že to prase prostě bude veliké, i když ne až tak strašně moc, jak se píše v normovaných tabulkách výkrmových prasat.
Ale ono i to miniprase, má-li být zdravé, těch 50 kg vážit bude. Miniaturizace s sebou nese negativa, ať se bavíme o čivavách, nebo prasatech.
Můžu teda vzít čistokrevné vietnamské, to metrák asi nepřesahuje? Takový těžší pes.
Chodit bude normálně se psem. Se mnou.
Jako zas nějaké 20 kg netvorky týrané chovem fakt nechci. Ale ona mají prohnutá záda a břicho na zem, krátké nožičky, to by chtělo spíše křížence, moc kopců by to s námi nedalo... hm to budu hledat sto let.
napsal(a):
Můžu teda vzít čistokrevné vietnamské, to metrák asi nepřesahuje? Takový těžší pes.
Chodit bude normálně se psem. Se mnou.
Jako zas nějaké 20 kg netvorky týrané chovem fakt nechci. Ale ona mají prohnutá záda a břicho na zem, krátké nožičky, to by chtělo spíše křížence, moc kopců by to s námi nedalo... hm to budu hledat sto let.
Zkuste kuknout na kune kune. To by mohl být dobrý kompromis - ne veliké, relativně pohyblivé, celkově nenáročné. Nebo prostě nějaké pastevní prasátko, které má genetické předpoklady pro ťapání.
Zkřížíme ho s kamzíkem a budeme mít prase turistické. :)
http://www.kunekune.cz/nabidka.php

napsal(a):
koukněte na přeštické černostrakatí prase....z čeho vzniklo, kde se vzala černá...takový tip.
jinak jsou laboratorní zakrslá prasatka.....v zem. výzkum. ústavech...
a pak klasické gotlingenské a kříženci....
taky bych chtěla pjase, čistila bych mu do paneláku kopýtka...

napsal(a):
koukněte na přeštické černostrakatí prase....z čeho vzniklo, kde se vzala černá...takový tip.
jinak jsou laboratorní zakrslá prasatka.....v zem. výzkum. ústavech...
a pak klasické gotlingenské a kříženci....
taky bych chtěla pjase, čistila bych mu do paneláku kopýtka...
mě to kune kune zmátlo, myslela jsem, že mají i dva metráky... hmm...
čistit kopýtka :-) spíše si říkám, esi mu nebude klouzat lino... asi mu dám boty... a musim koupit větší gauč

napsal(a):
..je to možné už si to nepamatuji, zkuste dohledat..

pigmentové a nervové buňky mají stejný embryonální základ. no a skvrnitost není nic jiného než mutace, která narušuje nebo znemožňuje migraci budoucích pigmentových buněk z neurální trubice do kůže na celém těle.
a to, že viditelně nemůžou něco dělat pigmentové buňky má vliv i na ty buňky, co se časem stanou neurony. není úplně jasný co to je, ale souvisí to právě s povahou a "ochočitelností".

napsal(a):
pigmentové a nervové buňky mají stejný embryonální základ. no a skvrnitost není nic jiného než mutace, která narušuje nebo znemožňuje migraci budoucích pigmentových buněk z neurální trubice do kůže na celém těle.
a to, že viditelně nemůžou něco dělat pigmentové buňky má vliv i na ty buňky, co se časem stanou neurony. není úplně jasný co to je, ale souvisí to právě s povahou a "ochočitelností".
... ryzáci jsou braní obecně za "paka" ...barva souvisící s povahou (větší citlivost na avenin než u jiných zbarvení? si nějak vzpomínám? )

napsal(a):
... ryzáci jsou braní obecně za "paka" ...barva souvisící s povahou (větší citlivost na avenin než u jiných zbarvení? si nějak vzpomínám? )
Někdo to říkal o pudlech.

Tak i zrzaví lidé jsou specifičtí (např. stran anestezie, prožívání bolesti).

Hmm, ticking na dalmatinovi... na něj jsem zapomněla... to by vlastně mohl být teda i ohař, nějaký španěl... ohař má i krátký kožich... ukáže se to na dětech vždy, tyhlety tečky? Teda když neberu výjimky.
Pupanec: ukázaly se ty tečky hned, nebo až jako u dalmatinů?
Zrzaví lidé jsou hl. hrdiny v knížkách, co furt nemůžu sehnat celou sérii - F-station Ledová společnost :-)
To fakt s tou bolestí?
napsal(a):
Hmm, ticking na dalmatinovi... na něj jsem zapomněla... to by vlastně mohl být teda i ohař, nějaký španěl... ohař má i krátký kožich... ukáže se to na dětech vždy, tyhlety tečky? Teda když neberu výjimky.
Zrzaví lidé jsou hl. hrdiny v knížkách, co furt nemůžu sehnat celou sérii - F-station Ledová společnost :-)
To fakt s tou bolestí?
Mám ho od 2měsíců a byl už tečkovaný..

napsal(a):
To fakt s tou bolestí?
Jo, jsou citlivější na bolest.

napsal(a):
Jo, jsou citlivější na bolest.
Hustý. Ale náš kocour... zrzavý... seděl na pařezu, přiběhla megý, chytila ho, zatřepala, položila, kocour nic, seděl, neutíkal, než jsem tam došla, byl lapen znovu, no zas neutekl. Ale on měl i bílé stopy, to je asi tím :-)

pupanec
napsal(a):
Mám ho od 2měsíců a byl už tečkovaný..
Zvětšila jsem si foto a má fousky :-) je krásný a hledí moudře.
napsal(a):
Nepochybuju, že máte pravdu. Ale je to tak fundovaně napsané, že nevím, co čtu. :)
Takže jsem si z toho vzala to, že zjednodušeně fleky a barvy přímo souvisí s nervovou soustavou.
Anetzam
napsal(a):
Zdravím,
zajímal by mě váš názor jaká plemena má asi tak v sobě. Budou jí skoro tři měsíce.
Tlapky ma dost veliké nohy kratší (myslim ze se ale jeste vytáhne), trochu delší tělo hlavou a výrazem mi připomíná staff.
Děkuji.
To je UČP.
Univerzální černý pes...
Typologicky jsme měli trošku jiného (viz profilovka), ale byl to také univerzál...