Jak zklidnit hysterčení

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.1.2022 08:48
beastie

XXX.XXX.161.3

Dobrý den, mám dotaz na to, co mám dělat já, v případě, že se pes chová hystericky.
Máme dva roky starou kříženku bígla, z útulku, u nás je rok. Předtím klasika u bezdomovců, v útulku, v dočasce, a u dvou rodin, co jí vrátili. Má docela destruktivní nálady, utíkála jim, nezvladatelná (podle nich).
My s ní nemáme problémy, protože díky covidu jsme pořád doma, takže se na její separační úzkosti dá pracovat, máme druhého psa, na kterém si svoje destruktivní nálady vybije řáděním, běháním a žužláním se, hračky a cvičení jí taky docela zklidnily.
Co jí ale zůstalo, i když se to trošku zlepšilo, jsou její "ataky" a kousání. Samozřejmě nemluvím o zlém útočném kousání do krve nebo ničem takovém, ale takové to štěněcí všechno řeším pusou ze kterého nikdy nevyrostla. Kouše nejčastěji ruce, rozjíví se, nedá se pak pohladit, zklidnit, skáče, kouše oblečení, snaží se dostat na ruce, občas kousne i záda, jednou už mě takhle chytla i do obličeje. Nikdy to nebolí, překvapivě si dává pozor, nezkousne úplně, vlastně jí za to dost obdivuji, ale rozjíví se. To je ještě taky dobré, dá se s ní hrát, dát jí hračka do pusy nebo tak.
Ale to s čím poradit potřebuji je, když má ještě trochu jiný záchvat, je vidět, že chce pozornost, a štěká.
Štěká vysokým rezonujícím hlasem, kouká při tom na člověka, dělá to když se nudí, když jíme a ona to jídlo chce taky, když chce pozornost.
Nepomáhá odejít z místnosti (půjde štěkat za vámi), nepomáhá jí ignorovat (vydržela jsem deset minut, málem mi praskla hlava), nepomáhá se na ní nedívat, otočit se k ní zády. U tohoto štěkání kouše všechno okolo, polštáře na gauči, celý gauč, stůl, křeslo, okolo čeho jde to kouše nebo drží v puse. Nepomáhá jí okřiknout, odvolat, nic, naopak nám občas rozštěká i druhého psa. Nechci jí odvolávat na pamlsek, protože mi přijde ,že bych odměnovala chování, které ona využívá k získání pozornosti.
jediné co nám pomáhá je si na ní lehnout. Kdykoliv má takovýhle záchvat, prostě jí něžně zalehneme, u toho ona nejdřív teda zubí a kouše ale celou dobu velmi silně mlátí ocasem, pak přestane vyšilovat, oddychne si, uklidní se. Pak jí pustíme, většinou už je pak klidná.

Zkusili jsme jí zezačátku i plácnout nebo držet/otočit, ale je vidět že jí někdo mlátil, její reakce je pak plně strachová třeba když leží na zádech, bojuje pak " o život". Takže jí nechci v žádném případě stresovat.

Nevím co s ní, jestli teda zkoušet odvolat na nějaký příkaz, ale aby si to fakt nespojila s tím "začnu vyvádět, hysterčit, pak si sednu a dostanu hned pamlsek, to budu dělat často". Už i takhle, to že k ní dojdeme a všímáme si jí je nezdravé odměnování.
Díky za tipy.

5.1.2022 09:10
Atheira

XXX.XXX.209.8

Nejzásadnější věc u takových psů je nenechat situaci dojít do té fáze, kdy už hysterčí. Protože pak vám nepomůže ani Bůh, když už ten pes má temno.
Na to je potřeba znát řeč těla toho psa, mít pro něj porozumnění a umět vyhodnotit situaci. Reagovat v ten moment, kdy ten pes začíná být nervozní, ale stále vás vnímá. V tenhle moment se psem odcházíte opodál, kde vydrží vklidu, posadíte, odměníte. Když se o to budete snažit ve chvíli, kdy už štěká, nedosáhnete nikdy ničeho. Právě naopak, ten pes si posiluje zkušenost - když vyvádím jak blázen, věc/osoba, které se bojím, po čase odejde, takže to znamená, že to hysterčení pomáhá. Vy potřebujete tenhle systém rozbít, aby pes fungoval - já odejdu v klidu, koukám zpovzdálí a můj strach si mě nevšímá a odchází pryč, tak asi dobrý.
Ale musíte udržovat vzdálenost, kterou pes snese, nejde to praktikovat hned na úzké cestičce bohužel.

edit: doma platí to samé. Prostě nenechám situaci rozvinout do momentu, kdy ten pes zmagoří. Vidíte náznaky, že by se to mohlo stát, přeruším všechno, co vede k tomu, že se ten pes dostane do hysterie.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.1.2022 09:23

Jdu jíst = pes jde na místo. Na to místo, co zná, ten povel umí, takže nevolám na pamlsek (co to je???), ani jiné nesmysly nevymýšlím. Jde se jíst, ty jdeš támhle, čau, možná když budeš ticho, donesu ti kousek... tomu psovi to ale nevyprávím, to není na něm, nemá se tady plácat v tom všem,
pes chce jenom jasná pravidla!

5.1.2022 10:20
Aliza

XXX.XXX.167.69

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jdu jíst = pes jde na místo. Na to místo, co zná, ten povel umí, takže nevolám na pamlsek (co to je???), ani jiné nesmysly nevymýšlím. Jde se jíst, ty jdeš támhle, čau, možná když budeš ticho, donesu ti kousek... tomu psovi to ale nevyprávím, to není na něm, nemá se tady plácat v tom všem,
pes chce jenom jasná pravidla!

My jsme tu naši od prvopočátku učili to, že jakmile jedí lidé, žádnou pozornost od nikoho nedostane.Tak se sama krásně naučila zalehnout a něco si žužlat a vůbec se nesnaží vměšovat. Někdy maximálně chvíli čučí a sleduje, co člověk jí, ale to ji po chvilce omrzí.

V případě autorky je na nic, že pejsek už není štěně a z života má naučených hodně nešvarů. :/ Ještě dodám: NIKDY psa neplácat... A to ani v případě, že nic jiného nezabírá. K tomu zbytku ať se raději vyjádří ti zkušení, toto bude asi tvrdý oříšek.

Napadlo mě jen v momentě, kdy pes začíná nabírat a vypadá to, že chytne rapla, vzít třeba hračku na přetahování a hrát si s ním takovým způsobem, při kterém vydá hodně energie, kterou by jinak potom vložil do štěkání a patosu. A hrát si s ním tak dlouho, dokud bude on chtít.

Taky proč podle mě vytrvale štěká i deset minut vkuse, i když ho necháte být. To bude tím, že možná dřívě či později stejně nakonec zvolíte jiné "řešení", jakmile Vám s tím štěkotem dojde trpělivost. Přičemž pes si z toho vezme, že po dlouhém a usilovném štěkání se mu to přecejen podařilo a jakoukoliv pozornost od Vás si vynutil.

5.1.2022 10:26

"Taky proč podle mě vytrvale štěká i deset minut vkuse, i když ho necháte být."

Spíš v tomhle někdy platí "mlčení znamená souhlas".
Psa navíc štěkání může uklidňovat, už jen ten randál a efekt, může to být samoodměňovací chování. Takže ignorovat to není cesta k vyléčení.
Spíše by bylo lepší přijít na způsob, kterým se psovi vysvětlí, že "mlčeti zlato" :)
A samozřejmě předcházet situacím, naučit systém, díky kterýmu se pes nedostane do otáček nebo se naučí včas se uklidnit.

Na jednu stranu mi přijde dobré, že přišli aspoň na něco, co psa uklidní, i když to samozřejmě asi nejde dělat pořád dokola.

5.1.2022 10:34
Aliza

XXX.XXX.167.69

"Taky proč podle mě vytrvale štěká i deset minut vkuse, i když ho necháte být."

Spíš v tomhle někdy platí "mlčení znamená souhlas".
Psa navíc štěkání může uklidňovat, už jen ten randál a efekt, může to být samoodměňovací chování. Takže ignorovat to není cesta k vyléčení.
Spíše by bylo lepší přijít na způsob, kterým se psovi vysvětlí, že "mlčeti zlato" :)
A samozřejmě předcházet situacím, naučit systém, díky kterýmu se pes nedostane do otáček nebo se naučí včas se uklidnit.

Na jednu stranu mi přijde dobré, že přišli aspoň na něco, co psa uklidní, i když to samozřejmě asi nejde dělat pořád dokola.

Že by to pes mohl vzít i takto? To tedy majitelce opravdu nezávidím.

K tomu mlčeti zlato...
Jenže jak přijít na způsob, kterým si pak nezapíše do paměti "aha, zabralo to!", ale "aha, štěkání je zbytečnej efort a toto se mi vyplatí víc"? Když se to podchytí včas, tak na tu situaci ani nedojde, tudíž ty kořeny tohodle chování tam pořád budou. Pořád lepší než nic - problém člověka to řeší, ale pohnutky psa už ne.

5.1.2022 10:43
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Aliza napsal(a):

K tomu mlčeti zlato...
Jenže jak přijít na způsob, kterým si pak nezapíše do paměti "aha, zabralo to!", ale "aha, štěkání je zbytečnej efort a toto se mi vyplatí víc"? Když se to podchytí včas, tak na tu situaci ani nedojde, tudíž ty kořeny tohodle chování tam pořád budou. Pořád lepší než nic - problém člověka to řeší, ale pohnutky psa už ne.

Napadlo mě jen v momentě, kdy pes začíná nabírat a vypadá to, že chytne rapla, vzít třeba hračku na přetahování a hrát si s ním takovým způsobem, při kterém vydá hodně energie, kterou by jinak potom vložil do štěkání a patosu. A hrát si s ním tak dlouho, dokud bude on chtít.

Mě tohle ale taky nepřijde jako úplně šťastný způsob. Tím tomu psovi ukazuji, že po tom, co začne nabírat, dosáhne svého - mojí pozornosti. Spíš než do hry bych se psa snažila uvést do klidu. Základem je určitě aby byl pes vylítaný, unavený. Začala bych řešit povel místo, jak už psala Megí, protože to opravdu řeší spousty situací. No a pak nějaký režim, jak už bylo řečeno. Prostě blbne se venku, doma se odpočívá, já jdu jíst, pes ví, že má jít do pelechu...

Nemá fena třeba nějakou oblíbenou hračku? Toho bych taky využila, hračku pojmenovala ("balonek", "hračka", "uzlík") a v případě, že vidím, že se dostává do toho stavu (ideálně ještě předtím, v souvislosti se situacemi, které ji tam ostávají) , tak bych po ní chtěla, aby si našla a vzala tu hračku, ale aktivně bych si s ní nehrála. Ono i to samotné žvýkání té hračky psa uklidňuje. A taky se s hračkou v hubě blbě štěká, ale někteří psi zvládají i to. Takže klidně "balonek" a "na místo" a tam si ho v klidu žužlej... Ale určitě to nebude vyřešené za jeden trénink, ale bude to chtít s tím hodně pracovat. Nám tohle vcelku funguje.

5.1.2022 10:48
Aliza

XXX.XXX.167.69

marcelaamax:
To je taky fakt. Už i tím nabíráním si vlastně něco vynucuje. Tak třeba prasečí ouško nebo zmražená kong hračka s nějakou oblíbenou dobrotou, která psa zabaví alespoň na dvacet minut a během toho ho pravděpodobně chuť raplit přejde.

Ale asi jak píšete, nejlepší ze všeho bude věnovat psovi dostatek času venku, aby se vyblbnul a tu přebytečnou energii pak neventiloval doma takhle. Nejspíš to nebude žádnej gaučák, takže autorka bude muset nejspíš zabrat v aktivním trávení času s pejskem.

5.1.2022 10:59

Aliza napsal(a):

K tomu mlčeti zlato...

V podstatě by to bylo provést jí něco hnusnýho. Třeba jesli nesnáší stříhání drápků, tak "jé, aha, ty chceš stříhat drápky, žejo? tak pojď" ... nebo něco podobnýho, co fakt nemá ráda. Je to docela negativní metoda :D
Samozřejmě pokud byl pes dříve týrán, musí se s tím opatrně a spíš bych se soustředila na to předcházení situacím.

(Jestliže pohnutky psa k vyvádění jsou, že si ho málo všímáme a on si přitom přeje, abysme kolem něj právě teď skákali, tak je asi jasný, jak moc mě ty pohnutky zajímají. Pokud je to tím, že nebyl celý den venku nebo že má průjem a potřebuje nutně ven, a podobně, je to pochopitelně něco jinýho.)

5.1.2022 11:06
beastie

XXX.XXX.161.3

Bohužel, na hračky není skoro vůbec. Nejvíc se jí na hračkách líbí to, že se pak o ní zajímá druhý pes nebo my, že se s ní honíme nebo taháme. Samotná hračka jí moc neříká. Plus druhý pes je australák a všechny hračky jsou její, nemá žádný problém když jí to ta druhá sebere, naopak to vede k tomu hraní co ta útulková chce, auo na ní doráží, snaží se jí hračku sebrat, to je největší zábava. Báli jsme se hlídacího instinktu a chránění zdrojů u AUO protože nebyla zvyklá se dělit, a musím říct, že je to nakonec fakt zlatíčko. Nechce a nikdy nebude chtít se o hračku tahat s tím druhým psem když jí má v puse, a když občas nechce si jí nechat sebrat tak zavrčí ale jinak si holky fakt sedly jak p*del na hrnec, strašně hezky si hrajou, honí se, AUO leží a kouše jí zespoda do nohy, bígl zezhora žužlá ucho nebo hračku, strašná spokojenost.
Hrajou si nebo se "perou" denně, vevnitř, venku, o hračku, jen tak. Vždycky do toho teda zapojují nás, bez nás se prostě nehraje, i když se koušou, musí se na nás, pod námi,...

Zkusím tedy učit to místo, umí ho tak napůl, je na chodbě, když chci dát před odchodem velký pamlskek řeknu místo, bígl ho má v otevřené kleci, auo na pelechu vedle klece pod stolem (je to moje pracovní místo vlastně), a tam si zajde, dostane mlsku a ok. Ale nezůstane tam, pokud odcházíme hned letí ke dveím jakmile zamknu, štěká, pak až se vrací k pamlsku, jakmile to sežere stejně odejde (ale to nejsme doma)

Bígl není ani moc na hraní, její způsob hry je kousání, ani se neumí moc přetahovat, na to se musí opatrně s ní, všechny hračky pouští. Je ráda, když jí s hračkou někdo honí, ať už my nebo druhý pes, ale to je jak šít si na sebe bič jí tohle učit. Už takhle nám krade všechny věci pod rukama, pantofle, ponožky, věci ze skříně, vařečky, na co dosáhne, ještě jí tak učit, že to honění pak je vlastně hra. Je hodně na jídlo.

To její štěkání a záchvat není jenom u jídla, to pozor. 90% času u jídla leží na gauči, kouká na nás, sedávala i u stolu ale z nás nikdy nic nekápne, nekoukáme na ní, prostě jíme my. U stolu sedí jen když sedí druhá, jinak si jde prostě lehnout na gauč kde je většinou když jíme. Občas začne štěkat, u jídla minimálně, občas je to když pijeme kafe, sedíme jinde, pracujeme, bavíme se s přítelem, sedíme na křesle. Byli jsme na návštěvě, ona na vodítku, chvíli seděla, ležela, vše ok, najednou záchvat štěkání zničehonic, asi se nudila nebo jí vadilo že je omezená vodítkem, nevím. Nebo teď, když přítel odešel. Prvních pár měsíců po adopci jsme měli strašnou separační úzkost když odešel jeden z nás a druhý i se psem zůstal, to bylo 15 minut v kuse štěkání, vytí, fakt neštěstí. To se odnaučilo, hodně taky tím, že jí člověk tu pozornost nedal.
teď ve většině případů když jeden z nás odchází, obě dostanou pamlsek a vše končí, jde se jen podívat ke dveřím.
Ale třeba dneska, odešel, pamlsek, já pracuji a sedím u dveří. Dvacet minut strávila chozením po bytě, štěkáním na dveře (ne vkuse teda), skákáním na nábytek co nesmí (kouká z něj z okna), pak si lehla, pak se zase hned zvedla a šla štěkat, výt,... Přitom já tu jsem, pes tu je. Zkusila jsem párkrát nějaký příkaz, sedni, lehni, mluvit na ní, v klidu, jako kdyby se zbláznila, donutit jí přijít, pohladit. Nic nezabralo dlouhodobě, pokaždé to znovu nastartovala. Taky nevím, co je pak lepší po ní chtít no.

5.1.2022 11:08
Aliza

XXX.XXX.167.69

V podstatě by to bylo provést jí něco hnusnýho. Třeba jesli nesnáší stříhání drápků, tak "jé, aha, ty chceš stříhat drápky, žejo? tak pojď" ... nebo něco podobnýho, co fakt nemá ráda. Je to docela negativní metoda :D
Samozřejmě pokud byl pes dříve týrán, musí se s tím opatrně a spíš bych se soustředila na to předcházení situacím.

(Jestliže pohnutky psa k vyvádění jsou, že si ho málo všímáme a on si přitom přeje, abysme kolem něj právě teď skákali, tak je asi jasný, jak moc mě ty pohnutky zajímají. Pokud je to tím, že nebyl celý den venku nebo že má průjem a potřebuje nutně ven, a podobně, je to pochopitelně něco jinýho.)

Aneb metoda danajského daru.

Ačkoliv já bych si zrovna na stříhání drápků vyraplenému psovi netroufla. Už tak se lze jen domnívat, jak to bude snášet ten náš prcek, zatím jen občas zkusmo mačkáme prsty, aby si pomalu přivykala.

Myslím, že podobných dalších nemilých věcí, které lze psovi v takovém případě dopřát, se najde spousta. A jo, spíš by to mělo být krajní řešení, aby se psovi pak neznechutila i ta činnost, kterou je třeba někdy seriózně provádět.

5.1.2022 11:11

Mimo toho, co tu padlo (té rozumné časti), bych se na to podívala i z hlediska té separační úzkosti a nějakého budování sebevědomí a sebekontroly.

5.1.2022 12:17

Když jste pořád všichni doma, co takhle teda když odchází ten jeden dotyčný, tak jí připravit ranní krmení a vzít ji na procházku (pořádnou). Zatímco z bytu jeden člověk zmizí, pes je na procházce, a pak přijde do bytu, kde dotyčný už není. Není, no. Pes funguje jinak, neuvědomí si to, nebude po něm plakat, páč ho neviděl odcházet těma dveřma, prostě tam není a puntik. A hladový vyběhaný pes a miska žrádla, to je ideál recept na klidné dopoledne.

A taky bych to hbitě začala učit i s totálně prázdným bytem - tj. až to pes bude mít takhle pěkně zažité, že po procházce se jde najíst a pak trávit, tak bych ho pak taky jednou po té procházce šoupla do prázdného bytu a šla rovnou na nákup. Doma nikdo není, jen ta miska žrádla. A druhý pes, na to zapomínám, samozřejmě ta procházka může být s oběma psy, krmení můžou mít připravené oba psi. Výhoda je, že byt není úplně prázdný, když jsou lidi pryč, je tam druhý pes, není nač si stěžovat.

Ale já jsem laik, nejsem pejskař. Takhle bych to zkusila já.

5.1.2022 12:49

@Buggyra Nemůžete psa s vyeskalovanou separační úzkostí nechat samotného a odejít na nákup. U takových psů se to trénuje nejprve po sekundách, je to mravenčí a dlouhodobá práce… Ono se třeba nezačíná ani tím odchodem, ale jen oblékáním, přibližováním ke klice dveří atd.

5.1.2022 13:10
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Mimo toho, co tu padlo (té rozumné časti), bych se na to podívala i z hlediska té separační úzkosti a nějakého budování sebevědomí a sebekontroly.

Souhlasím a rovnou zkusím navrhnout dvě věci, které by při tom šly použít.

Zadavatelko
Všechny psy - ať od štěněte, nebo přišlíky ve věku starším, až nejstarším jsem od začátku učila to, že při odchodu - mým :-), při jejich by to nebylo proveditelný -následující:

-leží pes - vyvenčený, vyběhaný na místě - přišel z venku, má za sebou zábavu a teď je čas odpočívat - v klidu odpočívat. A........před svým odchodem jim v rámci rituálu, který je na odchod v klidu připraví....dám před pelíšek "návnadu" - což je v tom nejjednodušším případě papírová krabička - třeba od čaje, zubní pasty... (je nutno se pochopitelně zazásobit. A v tý krabičce je překvápko - pro psa hračkáře, je tam oblíbená hračka, pro psa konzumenta nějaká ta dobrůtka. Krabičku lze klidně vyplnit papírem či ji vložit do další a další krabice, aby to dobývání se k pokladu bylo napínavější. Krabičku dám před psa s povelem "Dávej pozooor!" což značí, že si teď hned tu vzácnost vzít nemůže (abyste se k tomuhle sebeovládání dostala - prostudujte si toto - https://www.youtube.com/watch?v=ipT5k1gaXhc - nemusíte umět anglicky, abyste pochopila princip, musíte se umět dobře dívat). Tím pádem se pes těší. Povel "Vezmi!" zazní až, když jsem mezi dveřmi. Což posléze vede k tomu, že pes už se modlí, abych sakra konečně vypadla z domu, zároveň si posiluje sebekontrolu a utužuje si to, že být na pelíšku je příjemná záležitost.

v době, kdy jsem doma a nemám na psy čas - dostanou každý za úkol hlídat si svůj pamlsek třeba na židli. Vystrkám židle od stolu do prostoru -dám na ně malou dobrůtku a zase musí dávat pozor. Mají důležitej úkol a nepruděj, když něco dělám. Pochopitelně je nutno je na to naučit postupně. Nicméně zase je to klidová záležitost, při které si pes posiluje svou sebekontrolu.

Hodně mi s naší potrefenou čubinou vyjančenou kdysi pomohly jednoduché domácí hlavolamy. Kdy zase čubina musela před tím, než se k hlavolamu dostala, sedět v klidu a dívat se na mě. tedy opačný postup, než jak to chce pes - ona musí věnovat pozornost mně a pak za to něco má a ne, že si pozornost vynucuje ona na mě. Takový malý šméčko. Hlavolamy opravdu velmi jednoduchý, aby je zvládlo i psychotupo - tedy plato od vajíček a v něm droboulinký odměny, který si vyčmuchává, pamlsek zarolovaný v ručníku, krabice s papíry, balonky, a různým "bordelem" a mezi tím poschovávaný pamlsky, který si musí vyhledat (návody na to jak vyrobit a učit najdete určitě na netu). Učí ji to soustředění, uklidní se u toho. Hlavolam můžete zároveň využít k nácviku přivolání, protože nejdřív musí přijít ona k vám a dívat se na vás a až pak může jako za odměnu jít k hlavolamu.
Tak třeba vám to pomůže

5.1.2022 13:38
Aliza

XXX.XXX.167.69

U nás nastane problém jedině když někdo odejde přesně v případě, jak psala Buggyra - když je pes plně při vědomí, nevyužitej, nevyblbnutej a vidí někoho odcházet dveřmi. To je pak schopná po tom člověku, co odešel, kňučet u dveří třeba deset minut.

Shodli jsme se s přítelem na tom, že u ní je to především hodně o tom, že chce být součástí všeho a když někdo odejde někam, kam ona nemůže, je to pro ni frustrující.

Tohle jsem u štěněte vyřešila tak, že když nechci čekat s odchodem na nákup až na to, až se vzbudí přítel, stačí štěně vzít minimálně na hodinu ven, kde vybije energii, pohraje si, vyhládne mu. Pak dostane krmení, které zblajzne a do pár minut si zaleze na místo a zalomí to. Když se já pak chystám na nákup a jsem na odchodu, ona třeba zvedne hlavu a mžourá na mě, tak otevřu vchodové dveře a řeknu jí: ,,Počkej tu na mě." O téhle větě ona ví, že je to záruka toho, že se vrátím a vše je ok.

Takže spí v klidu, dokud se po cca třičtvrtěhodině nevrátím a kolikrát se mě rozespalá ani nesnaží vítat, jen zvedne hlavu a pak zase pokračuje ve spánku.

EDIT:
Potvrzeno několikrát více zdroji, které byly v tu dobu doma a měly ji na doslech. Ne že bych ji jen neslyšela plašit.

Ale jasně, u dospělého psa s velkou separační úzkostí je to zase něco úplně jiného.

5.1.2022 16:10

@Buggyra Nemůžete psa s vyeskalovanou separační úzkostí nechat samotného a odejít na nákup. U takových psů se to trénuje nejprve po sekundách, je to mravenčí a dlouhodobá práce… Ono se třeba nezačíná ani tím odchodem, ale jen oblékáním, přibližováním ke klice dveří atd.

Taky říkám, že bych toto aplikovala až ve chvíli, kdy ten rituál bude nastavený (přijdeme domů, psi ženou k misce, kde se najedí, pak padnou za vlast). Evidentně je ten pes vyjukaný už z toho, že vůbec někdo opouští byt. Zkusila bych přerušit právě tu informaci "někdo odchází".

Ale ano, máte pravdu, že asi není dobré odejít a nechat tam psa hysterčit, pokud hysterčí. Určitě je fajn počkat za dveřmi a zjistit, jestli postup funguje a psi jsou na dvacet minut zabavení. A když bude hysterčit i tak, tak postupů na řešení separačky je tu sepsáno spoustu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík