Německa doga vs zlatý retrívr, jak přemluvit manžela?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.1.2022 19:01
JitkaSvarova

XXX.XXX.15.85

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Vaše zkušenosti s ND vs GR.
Manžel má zvířata rád, chtěl by zlatého retrívra, ale můj sen je doga.
Vím co doga potřebuje a obnáší, sbírala jsem informace dříve u chovatelky a na 2 výstavách, vím na co trpí apod.,

Zkušenosti mám dobré. Pracovala jsem 3 roky pro útulek jako dočaska a poté jako výpomoc na cvičáku a veterině. Prošlo mnou přes 20 psů od malých po opravdu velké psy různých povah, ale to jsem ještě žila sama. Psi jsou můj život. Do roka budeme mít domek se zahradou, takže zatím se spíš dohadujeme. Dogu chci samozřejmě domů, s výběhem na zahradu, do rodiny. Jemu se líbí vsechno kromě velikosti. A tímto neustále dokola argumentuje. On chce proste zlaťáka, jenže starat se budu já. Doga se k nám hodí ve všech směrech. Máme 2 malé děti, malou fenku z útulku, rádi chodíme na procházky, výlety, rádi se válíme, atd.. taková klasika.
Chci se zeptat jaké jsou výhody/nevyhody
Zlaťák x Doga?
A hlavně co mu doprčic rict na tu velikost? Stejně si myslím, že ani tak nejde o tu velikost, ale spis o to „co řekne jeho rodina“ a jeho rodina je teda fakt na palici, nemají rádi zvířata a budu s nimi v tomhle bojovat celý zivot, ikdyz to neni jejich věc. Manžel je jiný, spíš má z nich jen strach.

Poté bych se chtěla zeptat jestli je nějaká chovatelská stanice nebo někdo, kdo má dogu doma a nevadilo by, že bychom se přišli podívat, informovat?(Pardubický, Královéhradecký kraj, Olomoucký kraj) prostě musí vidět, že ikdyz je velká, tak je to v pohodě, nikdy takového velkého psa neměl, vlastně nemá zkušenosti žádné a neví co má z takové velikosti psa čekat. Jen potřebuje zjistit, že je to v pohodě, nikdy to neviděl. Musí si ji prostě zamilovat :). Děkuji mockrát za odpovědi.
A poprosím jen k tématu.

Otázka

5.1.2022 19:19
Otázka

XXX.XXX.230.195

Já dogu doma nemám, ale když pominul ostatní věci, velikost je argument. Zlaťáky se tak nějak vejde, doga už ne. Máte děti, rádi výletíte, vejde se třeba doga do auta? Já už psi do normálního auta nenacpu, musíme jezdit dodávkou.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.1.2022 19:30

ale vejde se doga do auta
i domů
předpokládám že dojde majitelka dog zde vystupující jako xerxová, která s nimi sjezdila půl světa (či více)

co znamená velká hmotnost je asi zbytečné psát

manžel si zvykne na malé štěně a ani si nevšimne, že to nějak vyrostlo
velikostně mi přijde ke člověku přesně tak akorát
povahově i temperamentem asi ideální rodinný pes
délka života nic moc
zdravotně taky žádná výhra

já to mám tak, že hlavní slovo má ten, kdo bude psovodem, tečka

5.1.2022 19:50

My jsme o pořízení dogy svého času taky uvažovali, ale odradila mě doba dožití...když má člověk smůlu, tak to může být klidně pět nebo šest let. Další velkou nevýhodu vidím v nákladech na takhle velkého psa a nemluvím jen o nějakém krmení, i když i to samozřejmě není zadarmo, ale třeba taková veterina...ono už jenom nějaké léky, je rozdíl platit za malého psa a za psa 70 kilo plus.

Jak přemluvit manžela?? Problém s velikostí?? No co na to říct, prostě nemáte doma psa, ale poníka. Ono všechno je relativní, my máme už x let psy, co mají v kohoutku cca 70 cenťáků a všichni říkají "ty máš ty veeeelký psy", no a my jim doma říkáme "švec prťavec".
Nevím, kolikrát váš manžel viděl naživo v reálu dogu, ale obzvlášť samec je prostě kolos. Musím říct, že i můj manžel, který má pojem a dojem o velikosti a standardně když dávají Slunce, seno, erotika, tak když nastoupí na scénu ta černá doga "zavej Bročku zavej", tak si nikdy neodpustí pronést tu známou frázi "ale velebnosti, vždyť je to ještě štěně" a pak když jsme v reálu a zblízka potkali sedmiměsíční štěndo, tak teda docela čuměl a jenom tak pronesl, že kdybychom si pořídili někdy dogu, tak bychom si museli pořídit větší gauče.

5.1.2022 19:56

doga je skladná. Vejde se do postele, do malého auta, na křeslo, vejde se všude, kde jste vy. Doga prostě je společenský rodinný pes.

Ale vážně... Prostor není to, co by vás mělo limitovat. Doga je obrovská, tudíž je třeba dát jí v růstu vše, co potřebuje. To stojí nejen peníze, ale i nějaké to studium potřeb. A mít nakoukáno, co je správně utvářená tlapka, chytat prošlapy ihned... vápnit a nebo nevápnit... Prostě trocha alchymie.

Doga je drahá. Ne v pořizovací ceně, ale ve výživě, v lécích (odčervení, ATB, léky na bolest - to vše je na kila).

Doga je krátkosrstá - tj. jsou z ní všude zapíchané krátké tvrdé chlupy. Opravdu všude. A všude jsou i flusy. Máme v pohotovosti ručníčky dětské v každé místnosti (pračka flusáků se pere každý týden), přesto je schopná nahodit flus i na strop...

Doga je krátkověká. Průměrný věk je kolem 6 let... A kolem toho šestého roku většinou i přichází neduhy stáří - bolesti kloubů či páteře, srdeční vady. Strašák torze je taky velký. Dogu neodnesete, i jedno patro schodů může být pro starou dogu trápení.

Jsou báječné - doma, i na cestách, jako štěníci i jako důchodci. Měli jsme kliku - na dosavadní všechny čtyři

5.1.2022 20:10

Vše tu už padlo a pod vše bych se podepsala.

Vypíchla bych poznámku hmn, a to, že když si přivezete štěně a ten růst máte
v přímém přenosu, ta velikost vám už vůbec nepřijde

Důkazem je můj choť. Mnou vybraného
psa tehdy nechtěl, že ta velikost už je moc. A dneska? Řekne, že je velikostně tak akorát a rozhodně ne moc velký.

5.1.2022 20:25

a ještě dodám - doga je hodně přizpůsobivá. Znám vysloveně gaučáky, ale jakmile má možnost pohybu - miluje to a na dobře osvalenou pohyblivou dogu je krásný pohled.
Je neagresivní (výjimky se najdou - chce si to pohlídat povahu předků), miluje lidi, zvířata, je často "nad věcí" - jen tak ji něco nerozhází.
Je závislák na své smečce - třeba my ji nikdy neodkládáme - všechny dovolené jezdí s námi. Takže žádné letadlo (nedá se pro velikost přepravit standardním postupem - neb přepravka je větší, než se povoluje), po vlastech českých, moravských, slezských i po zahraničí jezdíme autem. Kufr je psa, pokud jezdíme s dítky (dnes už s vnoučaty), musíme mít na střeše velkou rakev... Jo a s dětmi je báječný parťák. Platí obecně - od Arony až po Nighta...

6.1.2022 09:02

Přidám názor kolemjdoucího.
Doga by mě lákala klidem, majestátností. Nelákala by mě zdravotní stránka věci, krátký život, velká hmotnost a z toho vyplývající náklady na žrádlo a veterinární péči. Také jakmile by se musel pes někam manipulovat, může být váha problém. Krátká srst je také protivná.
Zlaťák by mi vyhovoval příjemnější velikostí a dlouhým chlupem. Na druhou stranu mám pocit, že je to oproti dogám mnohem aktivnější pes, je to vlastně lovecký plemeno. Kdyžtak mě někdo opravte, ale v prvních 2-3 letech to bude asi daleko větší magor s daleko větším nárokem na vyžití než doga, ne?

6.1.2022 09:25

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Přidám názor kolemjdoucího.
Doga by mě lákala klidem, majestátností. Nelákala by mě zdravotní stránka věci, krátký život, velká hmotnost a z toho vyplývající náklady na žrádlo a veterinární péči. Také jakmile by se musel pes někam manipulovat, může být váha problém. Krátká srst je také protivná.
Zlaťák by mi vyhovoval příjemnější velikostí a dlouhým chlupem. Na druhou stranu mám pocit, že je to oproti dogám mnohem aktivnější pes, je to vlastně lovecký plemeno. Kdyžtak mě někdo opravte, ale v prvních 2-3 letech to bude asi daleko větší magor s daleko větším nárokem na vyžití než doga, ne?

Já to nemůžu moc porovnat, protože neznám v reálu žádnou dogu. Ale co se týká GR, je to lovecké plemeno, i když se ho dnes spousta lidí snaží nacpat k plemenům společenským. Ano, vydrží ležet celý dny na gauči asi, někteří, moji teda ne. Já s nimi jeden den nejdu na delší procházku (třeba teď jsem nemohla kvůli očkování) a další den se z toho potom můžu doslova pos.at....lítají jak čamrdy.
Určitě je lepší jim ten lovecký výcvik dopřát, milují to a asi jako každej pes je pro ně lepší, když se unaví hlavou, než jenom běháním, to jim ani nestačí. Já jim teď přes zimu dávám trochu, co se výcviku týká, oddych, ale od února března, záleží samozřejmě na počasí, zase najedeme na dohledávky a vlečky, mrtvoly už čekají v mrazáku.

6.1.2022 10:21
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

ale vejde se doga do auta
i domů
předpokládám že dojde majitelka dog zde vystupující jako xerxová, která s nimi sjezdila půl světa (či více)

co znamená velká hmotnost je asi zbytečné psát

manžel si zvykne na malé štěně a ani si nevšimne, že to nějak vyrostlo
velikostně mi přijde ke člověku přesně tak akorát
povahově i temperamentem asi ideální rodinný pes
délka života nic moc
zdravotně taky žádná výhra

já to mám tak, že hlavní slovo má ten, kdo bude psovodem, tečka

Já si myslím, že hlavní slovo by měl mít ten, kdo to bude platit - jak psala Xerxová:
doga je drahá a její držení spolkne nezanedbatelnou část rozpočtu.

6.1.2022 11:38

ještě přidám k vaší situaci - hodně dog žije s malými psy - ale přeci jen hravý šedesátikilový dorostenec a malá fenka nemusí být zcela dobrá kombinace. Koordinace malého mamuta není vždy zcela dokonalá a stačí jedno blbé šlápnutí... (znám příběh zašlápnuté jorkšírky - nešťastná náhoda uprostřed zcela normální hry, fenečku nezachránili...). Pokud se rozhodnete pro dogu - budete muset hry korigovat - ale to asi znáte a bude to nutné i u her s dětmi. Ono se sice píše, že je doga velmi jemná... ale ty šrámy od drápů a modřiny od ocasu prostě vždycky nějaké jsou...

A pak zvažte, že pokud část rodiny je "nepsí" - jak budete jezdit na návštěvy. Neb přítomnost dogy u lidí, kteří se bojí (či se jim psi hnusí) není jednoduchá. I tvrdá podlaha je drápy poznamenaná, protože prostě těch osmdesát kilíček ve smyku drápem vryp udělá. Pokud je manžel hodně proti, nelámala bych to. I když věřím, že by si zvyknul rychle

6.1.2022 12:00

A já bych ještě přihodila poznámku k tomuhle:

prostě musí vidět, že ikdyz je velká, tak je to v pohodě, nikdy takového velkého psa neměl, vlastně nemá zkušenosti žádné a neví co má z takové velikosti psa čekat. Jen potřebuje zjistit, že je to v pohodě, nikdy to neviděl. Musí si ji prostě zamilovat :)

V rámci fair play, kdy manžel byl nepsí a měl jen velmi obecnou představu, co že to chci za psa, jsem ho vzala do chovky právě z těch důvodů, co popisuje zadavatelka. Výsledky nebyly dobré
Naopak právě tam si tu velikost uvědomil v celém rozsahu.

Což myslím, že je správné a měla byste to s manželem absolvovat. Takovou léčbu šokem.

6.1.2022 12:34

A já bych ještě přihodila poznámku k tomuhle:

prostě musí vidět, že ikdyz je velká, tak je to v pohodě, nikdy takového velkého psa neměl, vlastně nemá zkušenosti žádné a neví co má z takové velikosti psa čekat. Jen potřebuje zjistit, že je to v pohodě, nikdy to neviděl. Musí si ji prostě zamilovat :)

V rámci fair play, kdy manžel byl nepsí a měl jen velmi obecnou představu, co že to chci za psa, jsem ho vzala do chovky právě z těch důvodů, co popisuje zadavatelka. Výsledky nebyly dobré
Naopak právě tam si tu velikost uvědomil v celém rozsahu.

Což myslím, že je správné a měla byste to s manželem absolvovat. Takovou léčbu šokem.

připadá mi to kdysi jednu návštěvu kolegyně s dcerkou (která moc chtěla velkého pejska), jak celou návštěvu obě stály - bály se sednout, že by byly menší než ten šílený pes (naše historicky nejmenší Arona). Nakonec si pořídily fenku středně velkého plemene a byly spokojené všechny tři.

Jen pro představu - jídelní stůl má desku 75 cm vysoko. Night má tedy kohoutek o 14 cm výš a k tomu se musí přidat ještě dlouhý krk a mohutná hlava. Klidně (a moc rád) pije v koupelně z umývadla (a shlíží se při tom v zrcadle). Ne - na špičky si stoupat nemusí, všude hravě dosáhne. Pro hodně lidí je setkání nablízko překvapivé - i ti, co mají "normálně" velká plemena jsou překvapení, jaký je to rozdíl. Holt na druhou stranu mně zase všichni psi připadají malí... a když mám pohladit "trpajzlíka" (kamarádka má bívra), tak se bojím, abych mu neublížila

6.1.2022 12:50

připadá mi to kdysi jednu návštěvu kolegyně s dcerkou (která moc chtěla velkého pejska), jak celou návštěvu obě stály - bály se sednout, že by byly menší než ten šílený pes (naše historicky nejmenší Arona). Nakonec si pořídily fenku středně velkého plemene a byly spokojené všechny tři.

Jen pro představu - jídelní stůl má desku 75 cm vysoko. Night má tedy kohoutek o 14 cm výš a k tomu se musí přidat ještě dlouhý krk a mohutná hlava. Klidně (a moc rád) pije v koupelně z umývadla (a shlíží se při tom v zrcadle). Ne - na špičky si stoupat nemusí, všude hravě dosáhne. Pro hodně lidí je setkání nablízko překvapivé - i ti, co mají "normálně" velká plemena jsou překvapení, jaký je to rozdíl. Holt na druhou stranu mně zase všichni psi připadají malí... a když mám pohladit "trpajzlíka" (kamarádka má bívra), tak se bojím, abych mu neublížila

Jo jo, pamatuji, jak jsem jednou přijela autem do penzionu a jako první mě vítal dogák. Nebyl to úplně příjemný pocit, když měl hlavu výš než já (a to měřím 175). Chvíli jsem se i přemlouvala, než jsem z toho auta vystoupila. Ale bylo to samozřejmě zlatíčko.

Přidejte reakci

Přidat smajlík