Chovatelská stanice - daně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.1.2022 17:43
Amys

XXX.XXX.165.20

Dobrý den/Ahoj,
chtěla jsem se jen zeptat chovatelů jak je to s odvodama za chov psu? Něco jsem projela na netu ,ale úplně moc tomu nerozumím, jsem normálně zaměstná a nejsem OSVČ.
Stačí pak tedy nějak normálně vyplnit ten růžový papir? A z prodeje štěňátek se tedy odvádí 21%? A platí se 1x ročně?
Děkuji moc za odpověď :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.1.2022 17:53

Na živá zvířata je 15 % (ale to je úplně vedlejší, nejste plátce DPH, neřešte) a být Vámi, dám to účetní v práci, ona to zapíše do správného řádku :-)
Nebo - pokud Váš příjem ze psů přesáhne 30 tisíc (nebo to budete dělat soustavně - furt, několikrát ročně atp.), tak si najděte účetní a nechte to řešit ji.

12.1.2022 21:13

DPH je něco jinýho než daň z příjmu. Neřešíte tudíž, jestli 15 nebo 21 % (to řeší ti, co jsou plátci DPH, to je úplně jiná písnička), ale podáváte daňový přiznání.

Já si teda tipnu, že prodat vrh štěňat je již soustavná výdělečná činnost (prodám víc než 1 ks a asi to bude přes limit), takže by mi přišlo nejlepší založit si živnost jako vedlejšák a poté si podávat klasický daňový přiznání (kdo je génius, tak sám, kdo ne, tak přes účetní).
Ale třeba to je jinak, místní chovatelé určitě napoví :)

12.1.2022 21:35

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
DPH je něco jinýho než daň z příjmu. Neřešíte tudíž, jestli 15 nebo 21 % (to řeší ti, co jsou plátci DPH, to je úplně jiná písnička), ale podáváte daňový přiznání.

Já si teda tipnu, že prodat vrh štěňat je již soustavná výdělečná činnost (prodám víc než 1 ks a asi to bude přes limit), takže by mi přišlo nejlepší založit si živnost jako vedlejšák a poté si podávat klasický daňový přiznání (kdo je génius, tak sám, kdo ne, tak přes účetní).
Ale třeba to je jinak, místní chovatelé určitě napoví :)

jeden vrh štěňat je těžko soustavná činnost.

pokud to přesahuje 30 tisíc nebo kolik to dneska je ten limit, tak se to nacvaká do přiznání, pěkně tam přiznáte i všechny náklady spojené s odchovem, zůstane nula a z té daně odvádět nemusíte.

12.1.2022 21:40

" tak se to nacvaká do přiznání, pěkně tam přiznáte i všechny náklady spojené s odchovem"

ale to neni pravda. to uz musite mit zivnost

12.1.2022 21:52

" tak se to nacvaká do přiznání, pěkně tam přiznáte i všechny náklady spojené s odchovem"

ale to neni pravda. to uz musite mit zivnost

ne ne

je to normálně náklad.

rozdíl je v tom, že nelze nijak převádět jakékoliv výdaje třeba z předchozího roku, jen to, co bezprostředně souvisí. ale toho je s odchovem spojeno až až. prostě žrádlo pro vrh, savé podložky, veterina....

12.1.2022 22:29

jo - uz to ctu - mate pravdu. jdou uplatnit výdaje.

13.1.2022 09:44
Amys

XXX.XXX.165.20

Moc Vám děkuji, najdu si nějakou účetní, také jsem myslela že když nejsem OSVČ že nemohu dávat výdaje. Děkuji :)

5008

13.1.2022 11:18
5008

XXX.XXX.228.41

Cca před šesti lety musela být živnost, aby šlo odečítat náklady. Ale možná to změnili. Účetní Vám řekne nejlíp

13.1.2022 11:52

viz. § 10 Ostatní příjmy Zákona o daních z příjmů

Příjmy z příležitostných činností, které nepřesáhnou ve zdaň. období 30t Kč, jsou od daně osvobozeny. Pokud má ale člověk živnost na tuto činnost, tak i když je částka nízká, musí ji zahrnout do základu daně. Pokud přesáhne 30t Kč, musí zdanit (a to celou částku, ne jen to, co převyšuje 30 tisíc) - lze si uplatnit výdaje na dosažení příjmu a tudíž zdanit rozdíl.

13.1.2022 13:53
daisynka

XXX.XXX.130.247

Ono hlavně záleží na výkladu finančáku. Někde Vám řeknou ze když si zakládáte CHS plánujete mít štěňata pravidelně, jinde Vám řeknou ze na to ŽL nepotřebujete. Bohužel na to není jednotný názor, co FÚ a správce daně to jiný názor

Pokud máte první vrh asi bych to riskla a jela podle §10 a do nákladů dávala pouze výdaje spojené právě s tím vrhem. Do 30tis. zisku nic nedaníte

Pokud někdy v budoucnu budete mít další vrh asi už bych si udělala ŽL + přihlásila na zdravotku a sociálku. Jako vedlejší činnost (pokud jste teď zaměstnaná zálohy dopředu neplatíte a potom daníte 15% rozdíl příjmů a výdajů (do výdajů si můžete dát všechno v ten rok, nejen to co souvisí s vrhem) nebo výdajový paušál 60%. Zdravotní platíte z každého zisku a sociální platíte až pokud budete mít zisk nad určitý limit (rok 2022 je to 93.387,-).
No a v těch letech kdy sice budete mít ŽL a nebudete mít příjmy z prodeje, tak buď můžete podávat nulové přehledy zdravotní a sociální a 0 příjmy z podnikání nebo budete mít jen výdaje a budete v mínusu, který si můžete dalších 5 let odečíst od zisku.

5008

13.1.2022 20:49
5008

XXX.XXX.228.41

viz. § 10 Ostatní příjmy Zákona o daních z příjmů

Příjmy z příležitostných činností, které nepřesáhnou ve zdaň. období 30t Kč, jsou od daně osvobozeny. Pokud má ale člověk živnost na tuto činnost, tak i když je částka nízká, musí ji zahrnout do základu daně. Pokud přesáhne 30t Kč, musí zdanit (a to celou částku, ne jen to, co převyšuje 30 tisíc) - lze si uplatnit výdaje na dosažení příjmu a tudíž zdanit rozdíl.

Ok. Ale při těch dnešních cenách štěňat, těch 30 000,- stejně přesáhnete. A pokud si dáte náklady za celý rok, tak to není příležitostná činnost

13.1.2022 21:04

5008 napsal(a):
Ok. Ale při těch dnešních cenách štěňat, těch 30 000,- stejně přesáhnete. A pokud si dáte náklady za celý rok, tak to není příležitostná činnost

Pochybuju, ty náklady jsou dnes fakt darda.

14.1.2022 08:51

5008 napsal(a):

Asi nerozumím, co tím chtěl básník, v reakci na můj příspěvek, říct.

Přidejte reakci

Přidat smajlík