Zvýšená močovina v krvi, zvýšený vápník, snížené trombocity,... Možná střevní infekce? Prosím o názory

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.1.2022 20:40

Ahoj, dlouho jsem tu nebyla, ale možná si mě někteří budete pamatovat měla jsem Akimka, černého labradorka. Už téměř 2 roky mám úžasného pejska plemene Kooikerhondje.

Potřebovala bych poradit. Vy všichni a ideálně Bodlinka, pokud bude mít chvilku budu vděčná.

Už 10 dní má Elvinek trávící problémy, začalo to minulý týden v úterý kdy opakovaně zvracel žaludeční šťávy, nechtěl jídlo, byl unavený a přešlý. Na veterině dostal injekci proti zvracení, měla by pomoct i na bolest, nepříjemný pocit v žaludku. Na doma Helicid, probiotika, Enterozoogel. 2 dny nejedl, naštěstí pil, potom dieta - vařené kuřecí prsa, později stehna bez kůže a příloha střídavě rýže, těstoviny, batáty. Jeden den jedl, druhý den už v noci mu šíleně kručelo v břichu a celý další den jídlo odmítal. Zkoušeli jsme i to co není úplně vhodné, jen aby se rozjedl - nakonec se rozjedl na pár kolečkách párku, který normálně vůbec nedávám. No ale celý týden to bylo jako na houpačce, jeden den jedl, druhý den ne, pak dva dny jedl a další den ne. Často to kručení, velká únava, bez nálady. Některé dny si ale i hrál a byl živý. Na krátké procházky chodit chtěl a venku si čmuchal, o vše se zajímal. Některé dny měl průjem. Změny ze dne na den. Docela často mlaská, nevím jestli se mu vrací žaludeční šťávy.
Teď poslední 4 dny jedl bez problému, od včerejška jsme zařadili syrové kuřecí - svalovinu a mrkev, dneska oloupané rajče.
Krmím barfem, mám to nastudované, vážím téměř vše, snažím se dodržovat poměry, aby mu nic nechybělo, nepřebívalo a tak. Takže mě ty hodnoty vykolejily.
Dávám svalovinu, vnitřnosti i kosti, jako přílohu zeleninu a ovoce (ovoce jen trošku). Žloutek, bílý jogurt občas,...
Kuřecí, vepřové, ryby. Hovězí mu moc nechutná, tak jednou za měsíc dám a se žloutkem většinou sní. Nevím jestli nedávám moc čistého - pěkného masa, šlachy mu moc nejedou, takže spíš čistá svalovina. Beru vše z masny a obchodu. Vše dostává přemražené (maso), zeleninu a ovoce syrovou. A ty kosti a hlavně vnitřnosti by ten poměr snad měly vyrovnat?

Včera na veterině komplet odběr krve a sono břicha. Na sonu se veterinářce nelíbilo střevo. Ale byl hodně zaplynovaný tak to nešlo dobře vidět. Myslím že říkala že má ztluštělou střevní stěnu. Nejsem si jistá. Že to vypadá asi na střevní infekci. No ale hodnoty krve mě děsí, bylo to docela hektické, všechno jsem se nestihla poptat, veterinářka jen říkala že úplně neví proč má zvýšenou močovinu a vápník. Že by to možná mohlo souviset s barfem. Ostatní nezmínila, to jsem nastudovala až doma. Dostal ATB injekčně - že je to šetrnější pro trávení a zítra jedeme na další ATB v injekci. Pak možná dostane tablety na doma.

Kdo z vás rozumí tak posílám hodnoty z krve.
Ca - PS 3,37 (2,30 - 3,00)
BUN - PS 11,50 (3,30 - 8,30)
BUN / CRE 151,3 (50,4 - 128,2)
samotný CRE - PS 76 (35 - 110) nepochopila jsem proč je v jedné hodnotě CRE v normě a v další dohromady s močovinou hodně zvýšený. Doufám že se nejedná o poškození nebo selhání ledvin? Vet teda nic nezmínila, ale...

HCT 56,98 (37 - 55)
MCHC 29,9 (31 -34)
PLT 188 (200 - 500)
GGT - PS 0,07 (0,08 - 0,23)

Předem všem děkuji, jsem z toho dost nervozní.

20.1.2022 21:03

A ostatní hodnoty?

Jinak co se té močoviny týče, může být zvýšená barfem - je to produkt trávení bílkoviny. Tou bílkovinou ale může být třeba i krev pronikající do střeva, to se prostě takhle nedá říct.

Co se hyperkalcemie týče, to je problém. Respektive je to problém, pokud jsou to hodnoty skutečné - dehydratace, hemolýza nebo lipemické sérum může hodnoty zkreslovat.

Pokud je hyperkalcemie skutečná, úplně nejčastější obecnou příčinou je lymfosarkom. No a pak různé legrace jako Addison a podobně. K vyloučení je potřeba víc laboratoře.

20.1.2022 21:18

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A ostatní hodnoty?

Jinak co se té močoviny týče, může být zvýšená barfem - je to produkt trávení bílkoviny. Tou bílkovinou ale může být třeba i krev pronikající do střeva, to se prostě takhle nedá říct.

Co se hyperkalcemie týče, to je problém. Respektive je to problém, pokud jsou to hodnoty skutečné - dehydratace, hemolýza nebo lipemické sérum může hodnoty zkreslovat.

Pokud je hyperkalcemie skutečná, úplně nejčastější obecnou příčinou je lymfosarkom. No a pak různé legrace jako Addison a podobně. K vyloučení je potřeba víc laboratoře.

Děkuji... Lymfosarkom? I u tak mladého psa? Proboha
Ty ostatní nemoci zní taky děsivě.

Nevím co znamená hypercalcemie. To je ten zvýšený vápník? Jak se pozná jestli jsou hodnoty skutečné nebo je to třeba dehydratace?
Odběr krve byl 14:30h, ráno dostal snídani o půl 8 a potom už žádné jídlo, ani pamlsky. Vodu měl k dispozici.

Ostatní hodnoty opíšu, je jich moc tak jsem nevěděla jestli bude někdo reagovat. Hned jdu na to. Děkuji

20.1.2022 21:24

Děkuji... Lymfosarkom? I u tak mladého psa? Proboha
Ty ostatní nemoci zní taky děsivě.

Nevím co znamená hypercalcemie. To je ten zvýšený vápník? Jak se pozná jestli jsou hodnoty skutečné nebo je to třeba dehydratace?
Odběr krve byl 14:30h, ráno dostal snídani o půl 8 a potom už žádné jídlo, ani pamlsky. Vodu měl k dispozici.

Ostatní hodnoty opíšu, je jich moc tak jsem nevěděla jestli bude někdo reagovat. Hned jdu na to. Děkuji

hyperkalcemie je zvýšený vápník

právě že podle jediného výsledku z laboratoře se to nepozná. nevíme podmínky odběru, jestli tam může být hemolýza nebo ne

dehydratace tam trochu bude, má vyšší hematokrit, ale jestli je to příčinou to se prostě nedá říct.

a lymfosarkom může být i u mladého psa, ale prostě zatím se vlastně o tom zvířeti nic neví.

jediné co bych řekla s jistotou je, že zánět střev může způsobit dehydrataci, která změní laboratorní hodnoty, ale sám o sobě hyperkalcemii nevyvolá.

20.1.2022 21:41

A ostatní hodnoty?

Posílám ostatní hodnoty:

vAMY - PS 16,07 (6,20 - 25,10)
vLIP - PS 0,68 (0,17 - 2,67)
Mg - PS 0,95 (0,69 - 1,10)
TG - PS 0,60 (0,30 - 3,90)
GOI - PS 0,44 (0,10 - 1,00) nebo GOT, jde to špatně vidět
Na - PS 151 ( 140 - 155)
K - PS 4,4 (4,0 - 5,5)
CI - PS 108 (100 - 115)
Na / K 34,3 (29,9 - 39,2)

TP - PS 69 (55 - 75)
ALB - PS 39 (26 - 40)
ALP - PS 0,25 (0,10 - 4,00)
GLU - PS 6,4 (3,1 - 6,7)
TBIL - PS 5 (0 - 7)
IP - PS 1,38 (1,00 - 2,10)
TCHO - PS 5,84 (3,50 - 7,80)
GPT - PS 0,76 (0,10 - 1,00)
CRE - PS 76 (35 - 110)
GLOB 30 (16 - 37)
ALB / GLOB 1,3 (0,7 - 1,9)

WBC 11,30 (6-17)
LYM 2,74 (1 - 4,8)
MON 0,44 (0,2 - 1,5)
NEU 8,05 (3-12)
EOS 0,06 (0-0,8)
BAS 0,01 (0-0,4)
LY% 24,3 (12-30)
MO% 3,9 (2-4)
NE% 71,3 (62-87)
EO% 0,5 (0-8)
BA% 0,1 (0-2)

RBC 7,52 (5,5 - 8,5)
HGB 17 (12-18)
MCV 76 (60-77)
MCH 22,6 (19,5-24,5)
RDWc 13,5 %

PCT 0,16 %
MPV 8,7 (3,9-11,1)
PDWc 38,8

Tak co myslíte?

20.1.2022 21:52

že addison to spíš není a lehká dehydratace je přítomna.

já bych si takového psa stáhla na infuze a i/d a zopakovala odběr následující nebo ten další den.

20.1.2022 21:59

že addison to spíš není a lehká dehydratace je přítomna.

já bych si takového psa stáhla na infuze a i/d a zopakovala odběr následující nebo ten další den.

A ten lymfosarkom nebo ostatní nádory?

Z čeho ta dehydratace může být? On normálně pije celou dobu. To může vzniknout i tak?
Pokud bych chtěla zítra odběr znovu tak musí být na lačno na ten vápník? Teda ale nevím jestli to má smysl když infuze nedostal.

Potom ještě ta případná pronikající krev do střeva - to by na sonu nebylo vidět?

Moc děkuji

20.1.2022 22:03

A ten lymfosarkom nebo ostatní nádory?

Z čeho ta dehydratace může být? On normálně pije celou dobu. To může vzniknout i tak?
Pokud bych chtěla zítra odběr znovu tak musí být na lačno na ten vápník? Teda ale nevím jestli to má smysl když infuze nedostal.

Potom ještě ta případná pronikající krev do střeva - to by na sonu nebylo vidět?

Moc děkuji

ne, to by na sonu nebylo vidět.

dehydratace může vzniknout, když má pes trávicí problémy, je mu blbě a má průjem. že pes pije ještě celkem nic neznamená. hematokrit i albumin má na vrchní hranici normy, prostě trochu suchý je.

na lačno být nemusí.

20.1.2022 22:05

nádor se z krve nepozná. respektive zvýšený vápník může být jediným změněným parametrem.

ale prostě nejdřív je potřeba vyloučit jiné příčiny takového výsledku, které jsou v podstatě laboratorní chyba (dehydratace, lipémie, hemolýza)

20.1.2022 22:07

nádor se z krve nepozná. respektive zvýšený vápník může být jediným změněným parametrem.

ale prostě nejdřív je potřeba vyloučit jiné příčiny takového výsledku, které jsou v podstatě laboratorní chyba (dehydratace, lipémie, hemolýza)

Dobře chápu, ale jak poznáme pokud bude mít vápník zítra znovu vysoký jestli je pořád dehydrovaný nebo je to skutečná hodnota a tím pádem velký problém?

20.1.2022 22:42

ne, to by na sonu nebylo vidět.

dehydratace může vzniknout, když má pes trávicí problémy, je mu blbě a má průjem. že pes pije ještě celkem nic neznamená. hematokrit i albumin má na vrchní hranici normy, prostě trochu suchý je.

na lačno být nemusí.

Používá se u psů nějaký ekvivalent imunochemického TOKSu?

20.1.2022 22:44
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Ahoj, ahoj neporadím, jen si myslím, že s takto rozhozeným trávením budou ty výsledky zavádějící. Proto i Bodlinka píše, hodit ho na kapačku a na dietu a po zklidnění znovu odběry. A to trávení...může to být jen nějaký bacil, někde něco olíznul a zamávalo to s ním. Až mu nebude blbě, třeba se to všechno srovná, chce to trochu čas. Kam chodíte na veterinu?

20.1.2022 23:06

Houby tomu rozumím, ale při googleni jsem teď narazila na toto:
https://www.dromy.cz/vino--hrozinky-a-jejich-toxicita/

Klinické příznaky:
Otrava začíná podrážděním GIT. A může přejít až k akutnímu renálnímu selhání.
Do 2 hodin nastává vomitus - zvracení.
Další příznaky, jako jsou průjem, břišní bolesti, křeče, letargie, polydipsie, se objeví za 5 -6 hodin.
Selhání ledvin se začne projevovat až za 24 hodin nebo až po několika dnech.

Diagnostika:
Biochemické změny krve - hyperkalcemie, zvýšená močovina, kreatinin, dusík, hyperfosfatemie.

21.1.2022 01:06
b.k

XXX.XXX.243.118

Ahoj ,podobné příznaky u 8mi leté feny. Veterináři vystřídání tří - opravdu tři - sono,rtg,krev ji dělali všichni - bezvýsledně .fena je prý zdravá ...No není . Nicméně dnes u 4 - zánět žaludku . Budu věřit ,že se někdo konečně trefil,ale nevím. Dostala Cladaxxa 2 x denně ..
V té mizérii je štěstí,že veterinářů je hodně a dá se říct ,že jeden z pěti se trefí... sorry

21.1.2022 06:04

Klinické příznaky:
Další příznaky, jako jsou průjem, břišní bolesti, křeče, letargie, polydipsie, se objeví za 5 -6 hodin.

Diagnostika:
Biochemické změny krve - hyperkalcemie, zvýšená močovina, kreatinin, dusík, hyperfosfatemie.

což ale nemáme. ani zvýšený kreatinin ani fosfor. akutnímu selhání ledvin prostě ty krve nenapovídají a navíc po deseti dnech neléčeného AKI by byl pes zcela placatý nebo mrtvý.

21.1.2022 06:05

Dobře chápu, ale jak poznáme pokud bude mít vápník zítra znovu vysoký jestli je pořád dehydrovaný nebo je to skutečná hodnota a tím pádem velký problém?

nijak.

proto říkám, že bych takové zvíře vzala na kapačku a dietu a pak bych si rozbor zopakovala. pak. po odstranění vnějších faktorů (dehydratace, krmení s velkým množstvím bílkoviny), které výsledky mohou zkreslovat.

21.1.2022 09:58

Klinické příznaky:

Diagnostika:

Nerozumím tomu, ale jak odepisovala bodlinka.
A hlavně asi to že rozinky a hrozny mu nikdy nedávám. Mohlo by se stát že by venku něco málo našel, ale to je asi velká náhoda a mohlo by to být jen miminum co by slupl než bych si všimla.

21.1.2022 10:02

b.k napsal(a):
Ahoj ,podobné příznaky u 8mi leté feny. Veterináři vystřídání tří - opravdu tři - sono,rtg,krev ji dělali všichni - bezvýsledně .fena je prý zdravá ...No není . Nicméně dnes u 4 - zánět žaludku . Budu věřit ,že se někdo konečně trefil,ale nevím. Dostala Cladaxxa 2 x denně ..
V té mizérii je štěstí,že veterinářů je hodně a dá se říct ,že jeden z pěti se trefí... sorry

Ahoj, díky za zprávu. Já hlavně po tom co jsem zažila se svým labradorem jsem s nervama úplně v háji kdykoliv to vypadá na něco vážnějšího.
Vůbec to psychicky nedávám.

A jak je na tom fenečka teď?
Jaké má projevy, jako u nás?
Na sonu se jí právě nelíbilo to střevo, žaludek se zdál asi ok.

No, jenže podstupovat ty vyšetření opakovaně u několika veterinářů je hodně špatné a stresující pro toho psa.

21.1.2022 10:07

což ale nemáme. ani zvýšený kreatinin ani fosfor. akutnímu selhání ledvin prostě ty krve nenapovídají a navíc po deseti dnech neléčeného AKI by byl pes zcela placatý nebo mrtvý.

A chronické selhání ledvin? To snad taky ne, nebo by mohlo být?

Omlouvám se, ale v tom chumlu informací co jsem posílala jsem zapoměla zmínit jednu důležitou věc - v srpnu byl přiotrávený pipetou proti klíšťatům ! Začal hodinu po podání kapiček zvracet a už to jelo. Byl na tom tehdy hodně zle. Jezdili jsme opakovaně na kapačky, vůbec nejedl několik dní ani nepil, sotva se držel na nožičkách, nosila jsem ho na venčení, měl hodně vysoké CRP a dlouho ATB. Byl šíleně unavený. CRP kleslo až po delší době, snad po 2 týdnech. Potom po cca měsíci jsme dělali rozbory krve játra, ledviny,... jestli to nezanechalo následky a tehdy to bylo vše v pořádku.

Tak jenom mě napadá jestli to nemůže s tím souviset? Jako nějaká následek?

21.1.2022 10:16

Ca nad 3 měl pastevec coby mlaďoch také (ale i P)
domnívám se, že příčinou bylo "inteligentní" vyrovnávání svaloviny přídavkem kalcia citrát
nemoc žádná, v 9ti letech výsledky takřka vzorové (i když přílohy nula)

jinak ty příznaky odpovídají zánětu střev/žaludku (dobře znám )
s tím se dehydratace pojí
příčina?

přihodím zkušenost s kocourem - nespecifický zánět střev - opakovaně atb - účinkovala stále méně - jiný vet nasadil kortikoidy, ty ho zachránily

21.1.2022 14:00

nijak.

proto říkám, že bych takové zvíře vzala na kapačku a dietu a pak bych si rozbor zopakovala. pak. po odstranění vnějších faktorů (dehydratace, krmení s velkým množstvím bílkoviny), které výsledky mohou zkreslovat.

Takže dnes to ani odebírat nebudeme. Když tu kapačku nedostal. Pokud bude normálně jíst, bude aktivní a přejdu postupně na běžné krmení - i kosti a vnitřnosti tak teprve potom třeba za týden nechat znovu zkontrolovat ten vápník?
Nebo za jak dlouho?

Je pravda že posledních 10 dní jí jenom kuřecí svalovinu, což je asi hodně bílkovin. Tak jestli i toto mohlo vápník zvýšit.

21.1.2022 14:06

Ca nad 3 měl pastevec coby mlaďoch také (ale i P)
domnívám se, že příčinou bylo "inteligentní" vyrovnávání svaloviny přídavkem kalcia citrát
nemoc žádná, v 9ti letech výsledky takřka vzorové (i když přílohy nula)

jinak ty příznaky odpovídají zánětu střev/žaludku (dobře znám )
s tím se dehydratace pojí
příčina?

přihodím zkušenost s kocourem - nespecifický zánět střev - opakovaně atb - účinkovala stále méně - jiný vet nasadil kortikoidy, ty ho zachránily

Děkuji, trošinku mě to uklidnilo. Vy jste ale přidávali doplněk vápník, já nepřídávám nic. Kostí dávám kolem 25% krmné dávky. Výjimečně ke 30%.
A veterinář to nijak neřešil - nebo co vám k tomu zvýšenému vápníku řekl? Z jakých důvodů to může být a tak.

Snad je to i u nás opravdu jen zánět střev, infekce a bude dobrý. Hlavně aby se i ta krev co nejdřív srovnala.
Dneska v noci se zase hodně budil, brkal, mlaskal, chvilku i potichu kňučel

21.1.2022 14:10
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.60.19

A chronické selhání ledvin? To snad taky ne, nebo by mohlo být?

Omlouvám se, ale v tom chumlu informací co jsem posílala jsem zapoměla zmínit jednu důležitou věc - v srpnu byl přiotrávený pipetou proti klíšťatům ! Začal hodinu po podání kapiček zvracet a už to jelo. Byl na tom tehdy hodně zle. Jezdili jsme opakovaně na kapačky, vůbec nejedl několik dní ani nepil, sotva se držel na nožičkách, nosila jsem ho na venčení, měl hodně vysoké CRP a dlouho ATB. Byl šíleně unavený. CRP kleslo až po delší době, snad po 2 týdnech. Potom po cca měsíci jsme dělali rozbory krve játra, ledviny,... jestli to nezanechalo následky a tehdy to bylo vše v pořádku.

Tak jenom mě napadá jestli to nemůže s tím souviset? Jako nějaká následek?

Co to bylo za značku pipety?

21.1.2022 14:11

lesnížínka napsal(a):
Ahoj, ahoj neporadím, jen si myslím, že s takto rozhozeným trávením budou ty výsledky zavádějící. Proto i Bodlinka píše, hodit ho na kapačku a na dietu a po zklidnění znovu odběry. A to trávení...může to být jen nějaký bacil, někde něco olíznul a zamávalo to s ním. Až mu nebude blbě, třeba se to všechno srovná, chce to trochu čas. Kam chodíte na veterinu?

Ahooooj, snad máš pravdu. Doufám v to, že jsou rozhozené kvůli trávícím problémům. A ne naopak. A hlavně aby opravdu jen něco olíznul, kéž by měl jen citlivé trávení. Problém je i v tom že on ty dietní konzervy odmítá, nechutná mu to, zkoušeli jsme je. Speciální gastro z veteriny. Tak jsem zůstala na vařeném.

Spíš jsou to i hrozné nervy pro mě, však víš co jsme zažívali, jakou neustále nejistotu, jak to bylo jak na houpačce a více než rok. Poznamenalo mě to. Představa že by se něco takového mělo opakovat...

21.1.2022 14:15

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Co to bylo za značku pipety?

Frontline to byl. V životě by mě nenapadlo že něco takového může způsovit. Už mu tu chemii nikdy nedám.

21.1.2022 14:20
fikovnice

XXX.XXX.132.29

Frontline to byl. V životě by mě nenapadlo že něco takového může způsovit. Už mu tu chemii nikdy nedám.

Nečetla jsem to důkladně...ale Vy nemáte potvrzeno, že problém byl způsoben Frontlinem, ne?

21.1.2022 14:23
Terven

XXX.XXX.110.191

Já jenom úplně na okraj - zaujalo mě totiž to oloupané rajče. Rajčata jsou u psů trochu diskutabilní, už jsem četla i názor, že nevhodná kvůli možné toxicitě, jsou-li mírně nezralá.
Úplně dozrálého rajčete ze zahrádky v sezóně rajčat bych se nebála, ale momentálně seženete pouze rajčata z Nizozemí, která hlínu a slunce neviděla ani z rychlíku, sklízejí se nezralá a dozrávají někde uměle. Obvykle i v marketu jsou mírně nedozrálá. To bych psovi určitě nedala a psovi, kterej není úplně OK co se týče trávení, už vůbec.
Po střevní infekci bych nasadila dietu na úpravu trávení. Chvíli bych zapomněla na pestrej barf, na poměry živin apod., prioritou je hodit zažívání do kupy. Pokud nebude OK, pes si z z pestrý stravy stejně nic moc nevezme. Počkala bych i s kostma, dala bych pár dní nějakou libovou svalovinu - králík, kuře, hovězí, k tomu mrkev, brambor, dýni....já občas dávám při trávicích problémech i strouhaný jablko.
Plus nějaký probiotika, třeba Probican.

21.1.2022 14:44

A já bych žádné maso nedala. Rozvařenou rýži po jednodenní hladovce, osídlit kamarádskými bakteriemi určitě jo.
Jak jste psala na začátku - kosti to spraví, ale vnitřnosti rozhodně ne, to je také svalovina (žaludek, srdce).
Rajče není dieta. 10 dní svalovina asi nebude úplně nejlepší.
Nemohl ten vápník způsobit problémy trávení, jako to je u hyperkalc.?
Taky by to mohla být příštítná žláza, jestli to u psů existuje; u tak mladých. Anebo taky nic a příště bude vápník ok.

Ale... Nemůže mít něco v tom střevu, něco spolk?

21.1.2022 14:50
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.60.19

Já jsem si právě kdysi otrávila psa Fipronem - ten má stejnou účinnou látku , jako Frontline🤔

21.1.2022 14:52

Děkuji, trošinku mě to uklidnilo. Vy jste ale přidávali doplněk vápník, já nepřídávám nic. Kostí dávám kolem 25% krmné dávky. Výjimečně ke 30%.
A veterinář to nijak neřešil - nebo co vám k tomu zvýšenému vápníku řekl? Z jakých důvodů to může být a tak.

Snad je to i u nás opravdu jen zánět střev, infekce a bude dobrý. Hlavně aby se i ta krev co nejdřív srovnala.
Dneska v noci se zase hodně budil, brkal, mlaskal, chvilku i potichu kňučel

To už ho ale něco hodně trápí, když v noci kňučí...

21.1.2022 14:55
Terven

XXX.XXX.110.191

A já bych žádné maso nedala. Rozvařenou rýži po jednodenní hladovce, osídlit kamarádskými bakteriemi určitě jo.
Jak jste psala na začátku - kosti to spraví, ale vnitřnosti rozhodně ne, to je také svalovina (žaludek, srdce).
Taky by to mohla být příštítná žláza, jestli to u psů existuje; u tak mladých. Anebo taky nic a příště bude vápník ok.

Tak jasný, v případně akutní blicí či sr.ací příhody, jak píšete - hladovka a pak rozvařená rejže. Ale tady beru, že pes už plus mínus funguje a dostává relativně normální barf.
Tak je asi zbytečný se vracet k hladovce a rozvařenej rejži. Spíš bych se snažila tomu trávení odlehčit, aby se dalo do kupy.
10 dní svalovina ok nebude. Na druhou stranu, v takovým případě je priorita, aby fungovalo trávení. Poměry živin jsou úplně jedno, pokud pes blbě tráví.
Ale ono to 10 dní většinou netrvá.

21.1.2022 14:58
Terven

XXX.XXX.110.191

To asi jo. Moje feny se v případě problémů s trávením protahujou, odmítají pamlsky, snaží se pást, škrundají, blbě čumí.
Když už pes kňučí, asi má fakt problém.

21.1.2022 15:00

Terven napsal(a):
To asi jo. Moje feny se v případě problémů s trávením protahujou, odmítají pamlsky, snaží se pást, škrundají, blbě čumí.
Když už pes kňučí, asi má fakt problém.

Toto všechno dělá nárazově taky, ale občas v noci i chvilku kňučí. Hlavně teda ze začátku a teď to bylo dneska v noci. Asi jsem to zkazila tím rajčetem, ale dala jsem mu na kousíčky cca 25g a oloupané - bez slupky.

21.1.2022 15:02

fikovnice napsal(a):
Nečetla jsem to důkladně...ale Vy nemáte potvrzeno, že problém byl způsoben Frontlinem, ne?

Jak myslíte potvrzeno? Na 95 % jsme o tom přesvědčené já i veterinářka. Že to způsobila pipeta. Protože to zvracení nastalo hodinu po podání kapek na kůži. Předtím se velmi intenzivně škrábal.

21.1.2022 15:10

Terven napsal(a):
Já jenom úplně na okraj - zaujalo mě totiž to oloupané rajče. Rajčata jsou u psů trochu diskutabilní, už jsem četla i názor, že nevhodná kvůli možné toxicitě, jsou-li mírně nezralá.
Úplně dozrálého rajčete ze zahrádky v sezóně rajčat bych se nebála, ale momentálně seženete pouze rajčata z Nizozemí, která hlínu a slunce neviděla ani z rychlíku, sklízejí se nezralá a dozrávají někde uměle. Obvykle i v marketu jsou mírně nedozrálá. To bych psovi určitě nedala a psovi, kterej není úplně OK co se týče trávení, už vůbec.
Po střevní infekci bych nasadila dietu na úpravu trávení. Chvíli bych zapomněla na pestrej barf, na poměry živin apod., prioritou je hodit zažívání do kupy. Pokud nebude OK, pes si z z pestrý stravy stejně nic moc nevezme. Počkala bych i s kostma, dala bych pár dní nějakou libovou svalovinu - králík, kuře, hovězí, k tomu mrkev, brambor, dýni....já občas dávám při trávicích problémech i strouhaný jablko.
Plus nějaký probiotika, třeba Probican.

Tak můžu radši rajčata vyřadit úplně, ale dávám si pozor aby byly zralé. Je pravda že z obchodu v zimě nezrají na sluníčku.

To jsem mu ale dala až včera, veterinářka mi řekla že klidně můžu kousek. Celkově ho nedávám často. Zatím měl ze zeleniny jen mrkev, za těch 10 dní, tak aby nejedl pořád totéž. A nevím jakou zeleninu zvolit aby nebyla nadýmavá a byla lehká na trávení co teď má?

Jakou konkrétně dietu? Psala jsem jakou dietu měl a nic jiného mě nenapadá. Pestrý barf právě nedostává už 10 dní a nevím jestli mu jen ta svalovina nerozhodila ty hodnoty.
Jinak kromě kuřecího dostávala i vařené brambory, batáty, rýži a těstoviny na střídačku. Ono ideální byla rozvařená rýže ty první dny, ale tu prostě odmítal.

Jablko a ovoce nemám zatím dávat, aby mu to nekvasilo v žaludku.Probiotika od ProPlanu i Enterozoogel dávám celou dobu.

21.1.2022 15:11

Bylo mu asi hodně těžko od žaludku, protože pak si velmi nahlas odříhl, brknul a už nekňučel. Nevím ani co bych měla vyžadovat za další vyšetření.

21.1.2022 15:16

Terven napsal(a):
Tak jasný, v případně akutní blicí či sr.ací příhody, jak píšete - hladovka a pak rozvařená rejže. Ale tady beru, že pes už plus mínus funguje a dostává relativně normální barf.
Tak je asi zbytečný se vracet k hladovce a rozvařenej rejži. Spíš bych se snažila tomu trávení odlehčit, aby se dalo do kupy.
10 dní svalovina ok nebude. Na druhou stranu, v takovým případě je priorita, aby fungovalo trávení. Poměry živin jsou úplně jedno, pokud pes blbě tráví.
Ale ono to 10 dní většinou netrvá.

Já to brala, že píše "na houpačce obden" a teď koukám, že probiotika a enterogel dostali. Dostal i ATB, tak snad už to bude dobré.

21.1.2022 15:17

Těžko říct, ale myslím si že spíš asi cizí předmět ne. To by měl asi zácpu střídavě s průjmem?
Viděla na sonu myslím ztluštělou stěnu po celé délce, nebo tak nějak to říkala.

Na dietě byl doteď, pomalu máme přecházet na normální krmení. Opatrně.
A rozvařenou rýži úplně odmítal, i s masem, natož samotnou. Gastro konzervu taky. Tak než by nejedl dostával těstoviny a potom si vzal i batáty. To by snad nemělo škodit.

No 10 dní svalovina není nejlepší, to se shodneme, ale co mu teda mám dávat? Na kosti to teď není, vniřnosti taky ne, ještě pokud se počítají do svaloviny. Zelenina nadýmá a je těžká, ovoce kvasí, vůbec nevím co by měl teď jíst?

Příštítná žláza vůbec netuším, zeptám se na to.

Jestli nemohl vápník způsobit problémy trávení právě nevíme. Teď to nejde zpětně zjistit.

21.1.2022 15:19

Já jsem si právě kdysi otrávila psa Fipronem - ten má stejnou účinnou látku , jako Frontline🤔

A můžu se zeptat jaký to mělo u vás průběh? Dostal se z toho?
Jj ta látka by měla být stejná. On si to bohužel asi i trochu olízal. Dala jsem samozřejmě za krk na místo kde nedosáhne, ale škrábal se a pak jsem viděla že si olizoval tu nožku...

21.1.2022 15:22
Terven

XXX.XXX.110.191

To jsem mu ale dala až včera, veterinářka mi řekla že klidně můžu kousek. Celkově ho nedávám často. Zatím měl ze zeleniny jen mrkev, za těch 10 dní, tak aby nejedl pořád totéž. A nevím jakou zeleninu zvolit aby nebyla nadýmavá a byla lehká na trávení co teď má?

Myslím, že je omyl myslet si, že pes potřebuje i v zimě plnou misku barevný zeleniny. Já se snažím krmit sezónně, nekupovat v zimě zeleninu, která zraje kdovíkde ve skleníku - rajčata, papriky, okurky apod.
V zimě dávám mrkev, řepu, růžičkovou kapustu...pokud dám brambor, dýni, batát, už zeleninu nedávám, myslím, že pes jí nemusí mít denně.
Na dietu bych dávala tu mrkev, brambor, dýni, batát, případně banán na kašičku a já bych se nebála ani najemno nastrouhanýho sladkýho jablka bez slupky.

21.1.2022 15:26

Těžko říct, ale myslím si že spíš asi cizí předmět ne. To by měl asi zácpu střídavě s průjmem?
Viděla na sonu myslím ztluštělou stěnu po celé délce, nebo tak nějak to říkala.

Na dietě byl doteď, pomalu máme přecházet na normální krmení. Opatrně.
A rozvařenou rýži úplně odmítal, i s masem, natož samotnou. Gastro konzervu taky. Tak než by nejedl dostával těstoviny a potom si vzal i batáty. To by snad nemělo škodit.

No 10 dní svalovina není nejlepší, to se shodneme, ale co mu teda mám dávat? Na kosti to teď není, vniřnosti taky ne, ještě pokud se počítají do svaloviny. Zelenina nadýmá a je těžká, ovoce kvasí, vůbec nevím co by měl teď jíst?

Příštítná žláza vůbec netuším, zeptám se na to.

Jestli nemohl vápník způsobit problémy trávení právě nevíme. Teď to nejde zpětně zjistit.

No něco jíst musí... takový zánět umí stěnu taky zesílit, myslím, nevím.

21.1.2022 15:28
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

A můžu se zeptat jaký to mělo u vás průběh? Dostal se z toho?
Jj ta látka by měla být stejná. On si to bohužel asi i trochu olízal. Dala jsem samozřejmě za krk na místo kde nedosáhne, ale škrábal se a pak jsem viděla že si olizoval tu nožku...

U nás hodinu a půl po podání pipety začala čubina slinit, motat se, měla úplně rozstřelený zorničky a byla mimo.
Hned jsem jí tu pipetu vymyla saponátem a do 3 hodin byla zase v pohodě.

21.1.2022 15:34
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Bylo mu asi hodně těžko od žaludku, protože pak si velmi nahlas odříhl, brknul a už nekňučel. Nevím ani co bych měla vyžadovat za další vyšetření.

Kolikrát denně krmíš? Worka má celý život problémy s asi překyseleným žaludkem. Roky brkal, olizoval se, chodil pořád pít(hasil to pálení žáhy) On už teďka moc kosti nechroupe, spíš mu dávám jen chrupky, některé dny má teda kuřecí krky nebo křídla, ale jestli to sní on, nebo sousedů kocour, který mu to chodí krást, ani nevím. Vím, že tě děsí i ten vápník, pokud to není příznak něčeho hrozného(ani nechci domyslet) tak bych ho až tolik neřešila. Workovi místo kostí sypu na všechno jídlo teď vaječné skořápky, rozemleté na prach. A co mu hodně pomohlo na to překyselení, dát mu ráno kapsičku. Prostě ,,normál" jídlo. Doteď míval nějaké ty kosti, které ani kolikrát nesnědl a nějaké mlsky, když jdeme na obchůzku...a to nestačilo. Za hodinu už bylo vidět, že je mu blbě. Teďka po té kapsičce, se celkem rozežere a často sní i ty kosti...a už vůbec nemívá problém s překyselením. Tím chci říct, že psu s tímto problémem bych jídlo rozdělila klidně i na 3x denně.

21.1.2022 17:26

když mluvím o dietě, tak myslím komerční stravu.

proč? protože je zvýšená ta močovina. na domácí stravě zvýšená bývá, ale taky to může být známka krvácení do střevního lumina a to je dobré odlišit, ne? nejjednodušší je odstranit vliv stravy. tzn. komerční dieta na gastro potíže.

zvýšená hladina vápníku umí způsobit nechutenství a zvracení

onemocnění příštitných tělísek je u psa vzácnější než jiné možné příčiny.

na kortikoidy zapomeňte. kdyby to byl střevní lymfom, což bohužel není úplně vzácná diagnóza i u mladých zvířat ( a umí ztluštělou stěnu!") tak si kortikoidy zavíráte cestu k chemoterapii.

21.1.2022 18:13

proč? protože je zvýšená ta močovina. na domácí stravě zvýšená bývá, ale taky to může být známka krvácení do střevního lumina a to je dobré odlišit, ne? nejjednodušší je odstranit vliv stravy. tzn. komerční dieta na gastro potíže.

na kortikoidy zapomeňte. kdyby to byl střevní lymfom, což bohužel není úplně vzácná diagnóza i u mladých zvířat ( a umí ztluštělou stěnu!") tak si kortikoidy zavíráte cestu k chemoterapii.

Mohl by se takhle zvýšit Ca kvůli hromadě fosforu dávané skrz maso (jogurt, žloutek, ovoce, obilí,...) týden, dva, měsíc?

21.1.2022 18:26

Mohl by se takhle zvýšit Ca kvůli hromadě fosforu dávané skrz maso (jogurt, žloutek, ovoce, obilí,...) týden, dva, měsíc?

spíš ne. hladina vápníku v těle je hormonálně regulovaná. přebytek totiž způsobuje zdravotní potíže nebo i smrt.

jen tak "normálně" může být vyšší hladina u mladých rostoucích psů obřích plemen. nebo idiopaticky, tzn. prostě to tak je, ale to není úplně obvyklé

přebytek fosforu způsobí hyperparatyreózu, při které hladina vápníku bude naopak nízká - tělo nedokáže vyloučit jen fosfor bez vápníku. takže k tomu je brutál měknutí kostí. nemoc řeznického psa. t.č. častější jen u fretek.

21.1.2022 18:27

Lze u psa nějakým testem vyšetřit krev ve stolici?

21.1.2022 18:34

Lze u psa nějakým testem vyšetřit krev ve stolici?

tak pokud zvyšuje močovinu pak se už ve střevě stráví a v trusu čerstvá krev nebude.

21.1.2022 19:46
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Bodlinko, střevní lymfom...tak mi vychází, že ho třeba Berry mít mohl...se diagnostikuje jak?

21.1.2022 19:47

S dietou komerční je problém v tom že on od štěňátka odmítá všechny granule - hlavně kvůli tomu jsem začala barfovat a konzervy co jsme zkoušeli gastro diety taky nejedl vůbec.
Takže vůbec nevím jak toto vyřešit. Kdyby je jedl ochotně bych hned na dietu přešla aby se to pak podle toho poznalo.

Pochopila jsem že ta močovina je s největší pravděpodobností zvýšená kvůli tomu že je na barfu a že by to nemělo ničemu vadit.

Vápník mě děsí, ale pořád doufám že to bude jen ta dehydratace...
Podle toho co víte tak se přikláníte spíš ke které variantě?

A to nechutenství nebo zvracení by nebylo denně, několikrát do týdne a dlouhodobě?

Ztluštělou stěnu má prý po celé délce ale vet říkala že to může být i z infekce. Ach jo. Zase mám nad čím přemýšlet. Řekla mi že máme přijít na krev za cca 10 dní. Na ten vápník. Pokud bude jíst normálně, nedávat tolik bílkovin, více příloh a méně masa. A pokud se zklidní to břicho tak že by se mělo poznat z čeho je pak ten vápník zvýšený.

Střevní lymfom žádné další projevy to nemá?

21.1.2022 19:52

S dietou komerční je problém v tom že on od štěňátka odmítá všechny granule - hlavně kvůli tomu jsem začala barfovat a konzervy co jsme zkoušeli gastro diety taky nejedl vůbec.
Takže vůbec nevím jak toto vyřešit. Kdyby je jedl ochotně bych hned na dietu přešla aby se to pak podle toho poznalo.

Pochopila jsem že ta močovina je s největší pravděpodobností zvýšená kvůli tomu že je na barfu a že by to nemělo ničemu vadit.

A to nechutenství nebo zvracení by nebylo denně, několikrát do týdne a dlouhodobě?

Ztluštělou stěnu má prý po celé délce ale vet říkala že to může být i z infekce. Ach jo. Zase mám nad čím přemýšlet. Řekla mi že máme přijít na krev za cca 10 dní. Na ten vápník. Pokud bude jíst normálně, nedávat tolik bílkovin, více příloh a méně masa. A pokud se zklidní to břicho tak že by se mělo poznat z čeho je pak ten vápník zvýšený.

nepřikláním se k ničemu, jen říkám možnosti tak, jak se mi líhnou v hlavě.

návrh vašeho veterináře je rozumný. zklidnit, méně masa a ne tolik bílkovin, to je přesně to, co omezí vliv stravy na močovinu a pak zopakovat vyšetření.

střevní lymfom jiné projevy než takové tyhle obecné jako nechutenství, zvracení a pod. nemá. akorát že to prostě odmítá zmizet, takže zvíře vyhubne no a pak to žere střevo, takže konečné stadium jsou vředy a proděravění střeva nebo žaludku.

21.1.2022 19:55

lesnížínka napsal(a):
Kolikrát denně krmíš? Worka má celý život problémy s asi překyseleným žaludkem. Roky brkal, olizoval se, chodil pořád pít(hasil to pálení žáhy) On už teďka moc kosti nechroupe, spíš mu dávám jen chrupky, některé dny má teda kuřecí krky nebo křídla, ale jestli to sní on, nebo sousedů kocour, který mu to chodí krást, ani nevím. Vím, že tě děsí i ten vápník, pokud to není příznak něčeho hrozného(ani nechci domyslet) tak bych ho až tolik neřešila. Workovi místo kostí sypu na všechno jídlo teď vaječné skořápky, rozemleté na prach. A co mu hodně pomohlo na to překyselení, dát mu ráno kapsičku. Prostě ,,normál" jídlo. Doteď míval nějaké ty kosti, které ani kolikrát nesnědl a nějaké mlsky, když jdeme na obchůzku...a to nestačilo. Za hodinu už bylo vidět, že je mu blbě. Teďka po té kapsičce, se celkem rozežere a často sní i ty kosti...a už vůbec nemívá problém s překyselením. Tím chci říct, že psu s tímto problémem bych jídlo rozdělila klidně i na 3x denně.

Krmím 2x denně, a mezitím v průběhu dne dostává poměrně hodně pamlsků. Ještě si i dávám pozor abych mu chvilku před spaním dala kousek sušeného masa nebo psí sušenku. Aby měl co trávit. Protože syrové se tráví opravdu o hodně rychleji než granule.
Je možné že to vařené se tráví ještě rychleji než syrové? To vůbec nevím.

On to právě normálně nedělal, až teď. Občas se stalo že se jednou vyzvracel, jen šťávy, nad ránem nebo brzy ráno. To jsem pochopila že má hlad, prý se to barfařům stává často a není to problém. Pak ale normálně vždycky snídal, měl chuť na jídlo a byl v dobré náladě.
3x denně je trochu problém kvůli práci. Po práci jdeme na procházku tak to by potom jedl cca 3h po sobě.

Ráno dávám svalovinu a zeleninu, večer kosti obalené masem a vnitřnosti, zeleninu / ovoce. Někdy žloutek.

Kdybych věděla že ten vápnín není příznak něčeho vážného tak to neřeším. Původně když jsem se ptala tak jsem vůbec nepočítala že se dozvím něco tak děsivého, že by to mohlo být něco tak vážného

A když dáš ráno svalovinu? Ty kosti teda asi moc nanasytí...

lesnížínka napsal(a):
Bodlinko, střevní lymfom...tak mi vychází, že ho třeba Berry mít mohl...se diagnostikuje jak?

biopsie.

ale jsou různé příznaky, že by to mohlo být. vysoký vápník, ztluštělá stěna se ztrátou vrstev, masa viditelná na rtg, defekty sliznice viditelné na rtg při použití kontrastu... prostě je to takové puzzle. ale potvrzení nebo vyloučení je biopsie střeva a histologie.

plus během toho stavění toho puzzle mohou dílky skládačky začít ukazovat na něco jiného, co třeba sedí víc, tak se pátrá spíš po tom a biopsie se nedělá, protože je to invazivní a tak nějak až na konci toho diagnostického postupu.

lesnížínka

XXX.XXX.132.8

návrh vašeho veterináře je rozumný. zklidnit, méně masa a ne tolik bílkovin, to je přesně to, co omezí vliv stravy na močovinu a pak zopakovat vyšetření.

střevní lymfom jiné projevy než takové tyhle obecné jako nechutenství, zvracení a pod. nemá. akorát že to prostě odmítá zmizet, takže zvíře vyhubne no a pak to žere střevo, takže konečné stadium jsou vředy a proděravění střeva nebo žaludku.

Zvracení je u toho vždycky?

21.1.2022 19:58
janaa

XXX.XXX.47.93

Musíte koupit diety od xx značek a vyzkoušet. Já to takhle musela udělat s buldočkou,nakonec žrala jen RC a Vetexpert, po RC ale měla stejné problémy jako po normální stravě, takže nakonec ze všech značek jediná,co žrala, a přitom na urputné zažívací problémy zabrala
A já bych přidala do žrádla i Smectu,nic nezkazí,ale zabírá i na reflux jícnu a překyselení

21.1.2022 20:03

lesnížínka napsal(a):
Zvracení je u toho vždycky?

většinou jo

někdy i průjem, nebo jen zvracení

21.1.2022 20:07
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

většinou jo

někdy i průjem, nebo jen zvracení

Berry nezvracel nikdy. Děkuju

21.1.2022 23:25
fikovnice

XXX.XXX.132.29

Já to určitě nevylučuji, odčervovadla jsou silné a toxické látky...ale nemají to potvrzeno (zakladatelka).

21.1.2022 23:27
fikovnice

XXX.XXX.132.29

Jak myslíte potvrzeno? Na 95 % jsme o tom přesvědčené já i veterinářka. Že to způsobila pipeta. Protože to zvracení nastalo hodinu po podání kapek na kůži. Předtím se velmi intenzivně škrábal.

Aha, tak pokud je to i názor vetky, tak to samozřejmě je nejen možné, ale i pravděpodobné. Omlouvám se, nečetla jsem důkladně celé vlákno.

21.1.2022 23:29
fikovnice

XXX.XXX.132.29

U nás hodinu a půl po podání pipety začala čubina slinit, motat se, měla úplně rozstřelený zorničky a byla mimo.
Hned jsem jí tu pipetu vymyla saponátem a do 3 hodin byla zase v pohodě.

Ano, toto je typické pro intoxikaci fipronilem.

21.1.2022 23:38
fikovnice

XXX.XXX.132.29

biopsie.

ale jsou různé příznaky, že by to mohlo být. vysoký vápník, ztluštělá stěna se ztrátou vrstev, masa viditelná na rtg, defekty sliznice viditelné na rtg při použití kontrastu... prostě je to takové puzzle. ale potvrzení nebo vyloučení je biopsie střeva a histologie.

plus během toho stavění toho puzzle mohou dílky skládačky začít ukazovat na něco jiného, co třeba sedí víc, tak se pátrá spíš po tom a biopsie se nedělá, protože je to invazivní a tak nějak až na konci toho diagnostického postupu.

Píšete o RTG. Není tedy ze zobrazovacích metod lepší CT (event. MRI)? U lidí se dnes už RTG s kontrastem nedělá nějak často, UTZ střev je spíš věštění z koule. Jako zesílení střevní stěny vidět bude, ale ptám se, zda na to není lepší třeba to CT? Jinak u lidí zesílení střevní stěny typické pro zánět (např. nespecifické IBD - Crohn, CU), toxické magacolon, apod.

Možná si vzpomínáte, že dif. dg. jste zde na iFAUNĚ uvažovala o střevním lymfomu u mého kocoura...? Jak se pak prokázal kočičí mor...a následně šílený ikterus a selhání jater (chválabohu to tehdy bylo reverzibilní, i když to pro mě bylo z kategorie zázraků).
Jinak lymfom v oblasti střeva u lidí často způsobí NPB a při operaci z vitální indikace pak bývá objeven lymfom (viz Karel Gott).

21.1.2022 23:49
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

fikovnice napsal(a):
Píšete o RTG. Není tedy ze zobrazovacích metod lepší CT (event. MRI)? U lidí se dnes už RTG s kontrastem nedělá nějak často, UTZ střev je spíš věštění z koule. Jako zesílení střevní stěny vidět bude, ale ptám se, zda na to není lepší třeba to CT? Jinak u lidí zesílení střevní stěny typické pro zánět (např. nespecifické IBD - Crohn, CU), toxické magacolon, apod.

Možná si vzpomínáte, že dif. dg. jste zde na iFAUNĚ uvažovala o střevním lymfomu u mého kocoura...? Jak se pak prokázal kočičí mor...a následně šílený ikterus a selhání jater (chválabohu to tehdy bylo reverzibilní, i když to pro mě bylo z kategorie zázraků).
Jinak lymfom v oblasti střeva u lidí často způsobí NPB a při operaci z vitální indikace pak bývá objeven lymfom (viz Karel Gott).

Ono to CT a MRI bohužel není ve veterině tak dostupné jako v humánní medicíně - jak cenově, tak vybavením pracovišť.

22.1.2022 00:31
b.k

XXX.XXX.243.195

Ahoj, díky za zprávu. Já hlavně po tom co jsem zažila se svým labradorem jsem s nervama úplně v háji kdykoliv to vypadá na něco vážnějšího.
Vůbec to psychicky nedávám.

A jak je na tom fenečka teď?
Jaké má projevy, jako u nás?
Na sonu se jí právě nelíbilo to střevo, žaludek se zdál asi ok.

No, jenže podstupovat ty vyšetření opakovaně u několika veterinářů je hodně špatné a stresující pro toho psa.

Ahoj ,je na tom špatně. Stále nejí a když tak to z větší části vyzvrací . Takže narvat do ní 2xdenně prášek je celkem problém. Jednou ho spolkne bez problému - na to ji silou rozevírám čelist a prášek rvu až do krku. .. ovšem ani to moc nepomáhá - něco nechá,něco vyzvrací .. Dietu samozřejmě má ,ale málo platné - nesní téměř nic.. a to je zrovna u ní opravdu na pováženou..
No a vzhledem k tomu všemu - dávám v tomto stavu už max. víkend a když to bude furt takhle špatně tak ji vezmu v pondělí na fakultu do Brna ..
Nevím co jí je . Opravdu jsem si myslela,že xtý vet už konečně něco odhalil ... ale nevím ..
Musí mít dole pomalu 5kg ..

22.1.2022 01:06
fikovnice

XXX.XXX.132.29

Ono to CT a MRI bohužel není ve veterině tak dostupné jako v humánní medicíně - jak cenově, tak vybavením pracovišť.

Ano, vím. Obzvlášť MRI. Záleží asi, odkud paní je. Vím, že tu někteří radili, že kdo je ze severu a potřeboval by pro psa CT, že levněji vychází Polsko (nebo to bylo MRI? Už si to nepamatuji.).

22.1.2022 01:09
fikovnice

XXX.XXX.132.29

b.k napsal(a):
Ahoj ,je na tom špatně. Stále nejí a když tak to z větší části vyzvrací . Takže narvat do ní 2xdenně prášek je celkem problém. Jednou ho spolkne bez problému - na to ji silou rozevírám čelist a prášek rvu až do krku. .. ovšem ani to moc nepomáhá - něco nechá,něco vyzvrací .. Dietu samozřejmě má ,ale málo platné - nesní téměř nic.. a to je zrovna u ní opravdu na pováženou..
No a vzhledem k tomu všemu - dávám v tomto stavu už max. víkend a když to bude furt takhle špatně tak ji vezmu v pondělí na fakultu do Brna ..
Nevím co jí je . Opravdu jsem si myslela,že xtý vet už konečně něco odhalil ... ale nevím ..

A smím vědět, jaké léky tedy dostává? A s jakou dg. (byť třeba spornou) se léčí? Pokud jste to psala někde výše, omlouvám se. Vlákno už je celkem dlouhé.

22.1.2022 01:13
fikovnice

XXX.XXX.132.29

tak pokud zvyšuje močovinu pak se už ve střevě stráví a v trusu čerstvá krev nebude.

Možná měla "Repta" na mysli stanovení okultního krvácení (nějaká obdoba Haemoccultu?)...?

22.1.2022 01:32
b.k

XXX.XXX.243.195

fikovnice napsal(a):
A smím vědět, jaké léky tedy dostává? A s jakou dg. (byť třeba spornou) se léčí? Pokud jste to psala někde výše, omlouvám se. Vlákno už je celkem dlouhé.

Naposledy dostala atb. Cladaxxa , prý zánět žaludku ..

22.1.2022 02:51
Trickyvoo

XXX.XXX.248.31

b.k napsal(a):

Můj pes Timík asi na tom nebyl až takhle špatně, ale podobné potíže mě právě od Barfu zcela odradily. Nakonec jsem vařila mrkev, rýži a kuřecí či hovězí maso a to s kdovíjakou chutí nejedl, ale nezvracel po tom. Nakonec jsem mu začala kupovat různé kapsičky a masové konzervy a v podstatě nebylo moc značek, které by jedl. Na kvalitě jsem nešetřila, ale rozhodně to nebylo to, co preferoval. Vystřídali jsme toho takovou spoustu, že to fakt nedám dohromady, ale co mu chutnalo dlohodobě a neměl po tom potíže, tak z Lidlu ty jejich kapsičky s vlkem. Granule taky nikdy nejedl. Jinak tady se hodně doporučují brambory, ale to jsem právě snad někde četla, že jsou pro psy naprosto nevhodný, že je nějak hůř tráví.

Edit: Ještě mě taky napadla nějaká alergie, ta by to být nemohla?
Jinak tohle plemeno jsem taky okukovala, když jsem v listopadu sháněla psa. Jsou nádherní, ale přišlo mi, že asi není snadné ho získat.

22.1.2022 09:09

b.k napsal(a):

hele jestli vám nežere a pořád blije tak nečekejte

prostě nemůžete léčit zánět žaludku atb když to pes v sobě neudrží a vlastně nemáte diagnózu a s tím, že krevní testy naznačujou že to může být průser

chce to prostě přitlačit s tou diagnostikou a léčbou. a nepřeskočit tu kapačku.

22.1.2022 09:12

fikovnice napsal(a):

co přesně způsobí zesílení střevní stěny se stejně jinak než biopsií nepozná

ale IBD nemá obvykle prudký nástup

a megakolon zrovna poznám na rtg docela dobře, že je to kolon a u psů je to vzácná diagnóza

CT a MRI jsou ve veterinární medicíně duši a využívají se hlavně v ortopedii a neurologii

tady v takové interně je dalším krokem probatorka, no.

22.1.2022 09:46
Trickyvoo

XXX.XXX.248.31

prostě nemůžete léčit zánět žaludku atb když to pes v sobě neudrží a vlastně nemáte diagnózu a s tím, že krevní testy naznačujou že to může být průser

Kapačky pomohly jak psovi tak dceři, když měly gastropotíže.

22.1.2022 09:52

Trickyvoo napsal(a):
Kapačky pomohly jak psovi tak dceři, když měly gastropotíže.

jasný, ono když se jaksi nemůže jíst a je blbě, tak je pak ještě hůř z toho, že se nemůže jíst a je blbě a celé se to řetězí a zhoršuje.

22.1.2022 11:45

Možná by bylo vhodné posbírat všechny výsledky a vyrazit do Brna spíš dříve než v pondělí.

22.1.2022 13:31

b.k napsal(a):

Ahoj, ach jo, to mě tak mrzí přesně vím jak těžké je narvat do psa co nejí prášek nebo cokoli jiného, i ten gel jsem mu vždycky cpala na patro a on pak přede mnou chudáček utíkal, vyděšený. U nás zafungovalo rozdrtit do taveňáku, to si většinou vzal i ve dny kdy nechtěl jíst. Ne teda každý den, ale často se to podařilo.

Asi bych ani nečekala do pondělí... moc držím palce ať je v pořádku a dejte vědět. Budu na vás myslet

22.1.2022 13:37

Jasně, jsem ráda že to říkáte na rovinu, jen mě zaskočilo že by to mohlo být něco až tak vážného. To mě původně vůbec nenapadlo. Počítala jsem s něčím nepříjemným, ale ne něčím tak strašným jako je střevní lymfom a jiné nádory.

Dobře, děkuju, tak zkusíme tu dietu, nechat zklidnit zažívání a potom ty kontrolní odběry. A budu se modlit aby to dopadlo dobře.

22.1.2022 13:50

Úplně tomu nerozumím, psovi je cca už 13 dní špatně, chvíli líp, chvíli hůř, nicméně s progresí spíš k horšímu, navzdory pokusům o léčbu diagnózu pořád nemáte, v noci pes občas kňučí, zpráva z dneška je, že co sní, to vyzvrací, za těch pár dní zhubnul 5 kg, což je u plemene, která má uvedené rozmezí 9 až 11 kg poměrně hodně - a vy budete dál čekat?
Zkoušet dietu? Když nežere?
A pak kontrolní odběry? Možná, když se jich dožije?

Sorry jako, já bych jela do Brna.
Dnes.

Aspoň kapačky a pak se uvidí...

22.1.2022 13:54

Úplně tomu nerozumím, psovi je cca už 13 dní špatně, chvíli líp, chvíli hůř, nicméně s progresí spíš k horšímu, navzdory pokusům o léčbu diagnózu pořád nemáte, v noci pes občas kňučí, zpráva z dneška je, že co sní, to vyzvrací, za těch pár dní zhubnul 5 kg, což je u plemene, která má uvedené rozmezí 9 až 11 kg poměrně hodně - a vy budete dál čekat?
Zkoušet dietu? Když nežere?
A pak kontrolní odběry? Možná, když se jich dožije?

Sorry jako, já bych jela do Brna.
Dnes.

Aspoň kapačky a pak se uvidí...

Pozor, nejedná se ve všech příspěvcích o jednoho a téhož psa. Těch 5kg zhubla fena uživatelky b.k

22.1.2022 13:56

Pozor, nejedná se ve všech příspěvcích o jednoho a téhož psa. Těch 5kg zhubla fena uživatelky b.k

Omluva, máte pravdu.

Ale stejně bych jela do Brna

22.1.2022 14:00
fikovnice

XXX.XXX.134.107

Omluva, máte pravdu.

Ale stejně bych jela do Brna

Souhlasím, každý den se počítá jako prodleva... A vlastně to platí pro obě přispěvatelky.

22.1.2022 15:37
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Ten pes má možná jen zánět střev, tady pokud si tak vzpomínám, poměrně častá diagnoza. Takže je rozumné to zkusit zklidnit, jak píše Bodlinka i další, dietou a kapačkou - na tu nemusí jezdit 100km do Brna. Pokud je to lymfom...nic jí neuteče. Ale myslím si, že určitě ne.

23.1.2022 01:39
b.k

XXX.XXX.243.75

Krevní testy , rtg , sono atd.. několikrát.. - výsledek ? absolutně zdravé zvíře ,prý,,, To jsem psala hned v úvodu ,proto ta zdrženlivost a proto tápu.. Až jiný vet ve středu řekl zánět žaludku. Nečekám,řeším .. Fena za normálního stavu cca 25kg . v tu středu 21 kg
Jo fakt bych byla ráda ,kdyby mě tu diagnozu někdo řekl, s kapačkou už počítám.
Bohužel situace je jaká je a dřív než v pondělí se nikam nedostanu ..
Ale děkuji za názor

23.1.2022 06:36

b.k napsal(a):
Krevní testy , rtg , sono atd.. několikrát.. - výsledek ? absolutně zdravé zvíře ,prý,,, To jsem psala hned v úvodu ,proto ta zdrženlivost a proto tápu.. Až jiný vet ve středu řekl zánět žaludku. Nečekám,řeším .. Fena za normálního stavu cca 25kg . v tu středu 21 kg
Jo fakt bych byla ráda ,kdyby mě tu diagnozu někdo řekl, s kapačkou už počítám.
Bohužel situace je jaká je a dřív než v pondělí se nikam nedostanu ..
Ale děkuji za názor

Nemáte v okolí veterinu, která funguje i o víkendu? Žádnou kliniku? Pohotovost? Veterinář na telefonu, který vás zná?

27.1.2022 00:54
b.k

XXX.XXX.243.115

Nemáte v okolí veterinu, která funguje i o víkendu? Žádnou kliniku? Pohotovost? Veterinář na telefonu, který vás zná?

To nemáme. A byla jsem připravená v pondělí vyrazit na fakultu do toho Brna. Naštěstí to nakonec nebylo třeba. Holka se zlepšila natolik ,že dnes/fakticky už včera jak koukám na hodiny - tj.středa 26 už stála u dveří,že chce jít/být venku a ne doma. Začala jíst v tu neděli .
Obávám se,že se zde promíchalo více témat a reagovalo se taky tak. Zadavatelce se tedy tímto omlouvám,že jsem se jí nabourala do tématu a pak vznikl zmatek. Doufám,že i ona už má vyřešeno a její pes je ok.

3.2.2022 21:29
Terven

XXX.XXX.110.191

Posouvám starší téma - můžu se zeptat, jak to dopadlo?
Aktuálně máme podobnej problém. Minulý víkend ve Vikině hlasitě škrundalo, požírala trávu, zvracela šťávy. Ve chvílích, kdy jí bylo evidentně blivno, byla apatická, třásla se. To se střídalo s epizodama, kdy se projevovala úplně normálně a měla i zájem o žrádlo. V neděli se objevil i průjem.
V pondělí jsme vyrazily na veterinu. Vet dlouho poslouchal peristaltiku, říkal, že škrundá v ní teda pěkně. Prý je teď vlna psích gastroenteritid, během víkendové pohotovosti tam bylo 80% pacientů přesně s tímto.
Dostala injekčně Stomorgyl plus šest tablet na domů plus injekci, o které jsem se domnívala. že je Cerenie - i vet avizoval, že bude štípat. Na paragonu mám psanej Helicid. Plus doporučení diety.
Od pondělní návštěvy veteriny byla výrazně lepší, většinu času už úplně v normálu. Občasný uškubnutí trávy jsem přičítala rozhozenýmu trávení, chápu, že nějakej čas se to musí dávat do kupy. Vařila jsem dietu- kuře, králík, brambor, rejže, mrkev, občas už jsme i zhřešily a myslím, že vet i říkal, že po 2-3 dnech přejít na normální stravu.
Dneska k večeru se zase venku pásla intenzivněji, šla nahrbená, škrundalo v ní, doma chvíli třes.
Zejtra to bude týden od prvních příznaků, možná gastroenteritidy takhle dlouho trvají, jen já na to nejsem zvyklá. Zatím jsem zažila jenom střevní infekty trvající den, maximálně dva.
Bobky už jsou cca od úterka normálně formovaný.
Upřímně teda, ne že bych to pinčovej přála, ale ulevilo by se mi, kdyby taky měla nějaký ty příznaky - utvrdilo by mě to v tom, že je to psí střevní chřipka a ne něco horšího. Pinčová, ač je oproti Vikině o dost větší chcípáček, je OK. Sice si v sobotu mírně zaškrundala a sežrala pár stébel, ale tím to haslo. Energii má na rozdávání, neblije a bobky vynikající.

Jsem rozhodnutá zejtra zajít na veterinu, víkend je před námi....možná budu za hysterku.

3.2.2022 22:56

Sračko-blitek mezi psy lítá teď opravdu hodně.
Dietní chyba asi nenastala, zkuste nechat udělat kvalitní sono? Zda není nějaký problém jinde, žraní trávy, zvracení, třes, nahrbení apod nemusí být problém jen žaludeční. To nechci strašit, ale u nekastrované feny (nevím, zda je Viki kastrovaná) jsou to jedny z průvodních příznaků zánětu dělohy. Na veterinu určitě zajděte, lepší hysterčit než něco podcenit.

3.2.2022 23:44
Terven

XXX.XXX.110.191

Sračko-blitek mezi psy lítá teď opravdu hodně.
Dietní chyba asi nenastala, zkuste nechat udělat kvalitní sono? Zda není nějaký problém jinde, žraní trávy, zvracení, třes, nahrbení apod nemusí být problém jen žaludeční. To nechci strašit, ale u nekastrované feny (nevím, zda je Viki kastrovaná) jsou to jedny z průvodních příznaků zánětu dělohy. Na veterinu určitě zajděte, lepší hysterčit než něco podcenit.

Kastrovaná není, ale zánět dělohy by mi přišel hodně nepravděpodobnej, jelikož je skoro 10 měsíců po hárání. Je to její normální interval, někdy v průběhu února by měla začít hárat.

4.2.2022 00:00

Já bych nechala udělat sono dutiny břišní - cysty, zánět. To byl jen můj návrh, je to na vás. I nepravděpodobnosti se stávají a budu ráda, když se v internetové diagnoze zmýlím.

4.2.2022 00:38
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Terven napsal(a):
Aktuálně máme podobnej problém. Minulý víkend ve Vikině hlasitě škrundalo, požírala trávu, zvracela šťávy. Ve chvílích, kdy jí bylo evidentně blivno, byla apatická, třásla se. To se střídalo s epizodama, kdy se projevovala úplně normálně a měla i zájem o žrádlo. V neděli se objevil i průjem.
V pondělí jsme vyrazily na veterinu. Vet dlouho poslouchal peristaltiku, říkal, že škrundá v ní teda pěkně. Prý je teď vlna psích gastroenteritid, během víkendové pohotovosti tam bylo 80% pacientů přesně s tímto.
Dostala injekčně Stomorgyl plus šest tablet na domů plus injekci, o které jsem se domnívala. že je Cerenie - i vet avizoval, že bude štípat. Na paragonu mám psanej Helicid. Plus doporučení diety.
Od pondělní návštěvy veteriny byla výrazně lepší, většinu času už úplně v normálu. Občasný uškubnutí trávy jsem přičítala rozhozenýmu trávení, chápu, že nějakej čas se to musí dávat do kupy. Vařila jsem dietu- kuře, králík, brambor, rejže, mrkev, občas už jsme i zhřešily a myslím, že vet i říkal, že po 2-3 dnech přejít na normální stravu.
Dneska k večeru se zase venku pásla intenzivněji, šla nahrbená, škrundalo v ní, doma chvíli třes.
Zejtra to bude týden od prvních příznaků, možná gastroenteritidy takhle dlouho trvají, jen já na to nejsem zvyklá. Zatím jsem zažila jenom střevní infekty trvající den, maximálně dva.
Upřímně teda, ne že bych to pinčovej přála, ale ulevilo by se mi, kdyby taky měla nějaký ty příznaky - utvrdilo by mě to v tom, že je to psí střevní chřipka a ne něco horšího. Pinčová, ač je oproti Vikině o dost větší chcípáček, je OK. Sice si v sobotu mírně zaškrundala a sežrala pár stébel, ale tím to haslo. Energii má na rozdávání, neblije a bobky vynikající.

Jsem rozhodnutá zejtra zajít na veterinu, víkend je před námi....možná budu za hysterku.

Zranění žádné nedávno neměla že? Já už všude vidím tetanus, ale toto onomecnění je hodně málo pravděbodobné. Přeji vám, ať je to jen nějaká banalita.

4.2.2022 08:17
janaa

XXX.XXX.2.66

Trickyvoo napsal(a):
Zranění žádné nedávno neměla že? Já už všude vidím tetanus, ale toto onomecnění je hodně málo pravděbodobné. Přeji vám, ať je to jen nějaká banalita.

Takhle se tetanus fakt neprojevuje

Terven, asi bych se vrátila k rozvařený rýži,trochu masa a probiotika a klidně jí na tom držela dva týdny po dobrání léků a pak pomaličku dávala další věci. Někdy se to zažívání tak rozhodí, že návrat na "nedietu" musí být velmi pomalý a pozvolný. Ale samozřejmě návštěvou veta nic nezkazíte

Btw pinčová to nemusí chytit, zrovna k tomuhle může být odolná. Mě si třeba ve smečce psi nepředají ani psincák,a že ten je echt nakažlivý

4.2.2022 09:09

Terven napsal(a):

U nás to ještě úplně dořešené není tak jsem tady zatím nepsala. Od doby co jsem tady psala, nějak kolem toho 20.ledna tak jí normálně, je aktivní, běhá, hraje si, ... akorát v noci se několik dní v týdnu stává že se vzbudí a mlaská. Nevím jestli pálení žáhy, podle vet je to možné a nebo už má rychle strávené a prázdný žaludek, nevím. Dělá to většinou kolem půl 2 a později. Občas teda i přes den. Doufám že jen dozvuky.

Vápník bohužel neklesl, je dokonce malinko vyšší než minule
Máme teď měsíc krmit jak je zvyklý a potom přijít znovu na krev. Co jsem se radila s paní co se dlouhodobě věnuje barfu tak by tomu nepřikláněla velkou váhu, pokud bude psík aktivní a bez potíží. U hodně psů co jsou na barfu je vápník mírně snížený nebo zvýšený, stejně tak močovina a nemusí to být problém. Někdo má i rozhozený fosfor (u nás ok) a taky mi bylo řečeno že jsou tyto hodnoty hodně proměnné - záleží na tom co pes zrovna jedl a podle toho to kolísá nahoru a dolu. Nebo to může být ještě rozhozené z nemoci, že se ještě tělo nedalo úplně do kupy. Stále mě to znervózňuje, ale snad mají pravdu. V každém případě to budeme sledovat a pokud nebude v normě za ten měsíc tak se bude brát ještě odběr na ionizovaný vápník - jiná forma vyšetření. Vet říkala že se stává i to že klasický odběr vyjde zvýšený a potom ten ionizovaný v normě.

Další možnost je udělat barf profil - krev. Tam si nejsem jistá jestli to bude nápomocné.

Doufám že už se to takto udrží jak to je. Snad to byla opravdu jen ta střevní infekce nebo gastro. Už teda nejí přímo dietně, ale velice opatrně přidávám. Kosti a vnitřnosti teprve začínám dávat.

Věřím že u vás je to nějaká ta gastritida, vet mně už minule v tom lednu říkala že to řádí a mají hodně psů se stejnou diagnozou. Hodně z nich i na kapačkách. A i teď nedávno z okolí od kamarádek co vím 2 pejsci taky zvracení, průjmy, nechutenství, většinou tak týden je to drželo.
I u lidí teď koluje něco jako střevní chřipka. Aspoň teda u nás.

4.2.2022 10:37
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

U nás to ještě úplně dořešené není tak jsem tady zatím nepsala. Od doby co jsem tady psala, nějak kolem toho 20.ledna tak jí normálně, je aktivní, běhá, hraje si, ... akorát v noci se několik dní v týdnu stává že se vzbudí a mlaská. Nevím jestli pálení žáhy, podle vet je to možné a nebo už má rychle strávené a prázdný žaludek, nevím. Dělá to většinou kolem půl 2 a později. Občas teda i přes den. Doufám že jen dozvuky.

Vápník bohužel neklesl, je dokonce malinko vyšší než minule
Máme teď měsíc krmit jak je zvyklý a potom přijít znovu na krev. Co jsem se radila s paní co se dlouhodobě věnuje barfu tak by tomu nepřikláněla velkou váhu, pokud bude psík aktivní a bez potíží. U hodně psů co jsou na barfu je vápník mírně snížený nebo zvýšený, stejně tak močovina a nemusí to být problém. Někdo má i rozhozený fosfor (u nás ok) a taky mi bylo řečeno že jsou tyto hodnoty hodně proměnné - záleží na tom co pes zrovna jedl a podle toho to kolísá nahoru a dolu. Nebo to může být ještě rozhozené z nemoci, že se ještě tělo nedalo úplně do kupy. Stále mě to znervózňuje, ale snad mají pravdu. V každém případě to budeme sledovat a pokud nebude v normě za ten měsíc tak se bude brát ještě odběr na ionizovaný vápník - jiná forma vyšetření. Vet říkala že se stává i to že klasický odběr vyjde zvýšený a potom ten ionizovaný v normě.

Další možnost je udělat barf profil - krev. Tam si nejsem jistá jestli to bude nápomocné.

Doufám že už se to takto udrží jak to je. Snad to byla opravdu jen ta střevní infekce nebo gastro. Už teda nejí přímo dietně, ale velice opatrně přidávám. Kosti a vnitřnosti teprve začínám dávat.

Věřím že u vás je to nějaká ta gastritida, vet mně už minule v tom lednu říkala že to řádí a mají hodně psů se stejnou diagnozou. Hodně z nich i na kapačkách. A i teď nedávno z okolí od kamarádek co vím 2 pejsci taky zvracení, průjmy, nechutenství, většinou tak týden je to drželo.
I u lidí teď koluje něco jako střevní chřipka. Aspoň teda u nás.

Možná jsi psala v´předtím, ale nechce se mi znova pročítat: kdy jí naposled?

4.2.2022 10:44

lesnížínka napsal(a):
Možná jsi psala v´předtím, ale nechce se mi znova pročítat: kdy jí naposled?

Krmím 2x denně, večer o půl 8. Potom ještě než jdeme spát kolem 22h mu dávám kousek sušeného masa nebo 2-3 malé psí sušenky. Aby měl víc co trávit.

4.2.2022 11:34
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Krmím 2x denně, večer o půl 8. Potom ještě než jdeme spát kolem 22h mu dávám kousek sušeného masa nebo 2-3 malé psí sušenky. Aby měl víc co trávit.

Teď jsem to psala Marcele vedle na ,,syrové maso". Worka s tou žáhou problémy léta a najednou se to vyřešilo, když ráno místo masa-kostí(a někdy je k tomu klidně sní) dostane kapsičku, která maso neviděla Tím chci říct, když vidím, co dáváš před spaním, zkusit nedávat to sušené maso, zkus třeba jen ty sušenky a když to nepomůže, tak vyřaď oboje a dej mu jen kousek suchého rohlíku.

4.2.2022 11:40
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

janaa napsal(a):

Terven, asi bych se vrátila k rozvařený rýži,trochu masa a probiotika a klidně jí na tom držela dva týdny po dobrání léků a pak pomaličku dávala další věci. Někdy se to zažívání tak rozhodí, že návrat na "nedietu" musí být velmi pomalý a pozvolný. Ale samozřejmě návštěvou veta nic nezkazíte

Btw pinčová to nemusí chytit, zrovna k tomuhle může být odolná. Mě si třeba ve smečce psi nepředají ani psincák,a že ten je echt nakažlivý

A jak se projevuje? Kámoščina fenka ho měla a pokud si dobře pamatuji, bylo to stejné, ale třeba měla neobvyklý průběh.

4.2.2022 12:14
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Trickyvoo napsal(a):
A jak se projevuje? Kámoščina fenka ho měla a pokud si dobře pamatuji, bylo to stejné, ale třeba měla neobvyklý průběh.

Ztuhnutí končetin, jako by je nemohl pes ohýbat a hlavně krční páteře, takže neotočí, neohne hlavu a hubu má staženou dozadu, což mu dělá ,,škleb" jako u jokera.

4.2.2022 13:12
Terven

XXX.XXX.110.191

janaa napsal(a):

Jasný, díky. Viděla bych to podobně. Koneckonců myslím, že nevolnosti jí může dělat i ten Stomorgyl, i když na příbaláku píšou, že nežádoucí účinky nejsou známy.
Další věc, co mě napadla, je nevolnost z hladu. Než jsme vychytaly barf, docela na to trpívala. Teď má vařenou dietu, všechno je to libový, dobře stravitelný, žaludek je hned prázdnej.
Ta nevolnost přichází ve vlnách, mezi tím je úplně normální pes.
Na veterinu jsme zašly, chodíme na kliniku, kde jsem dlouhodobě spokojená, jen jeden vet je tam takovej nechvalně proslulej. Dneska jsme si tedy vytáhly černýho Petra ...naposledy jsme na něj narazily, když jsme řešily krční páteř pinčový. Už s ním celkem umím zacházet, pokud usilovně kývu a nepolemizuju, nebejvá problém
Vyslechla jsem si hodně teorie, nad trváním potíží se nepozastavil, fena prý vypadá v cajku, střeva ok, bez teploty. Dostala navíc Famosan, prý ji klidně můžu při potížích držet na černým uhlí.
Akutka to žádná není, pokud by se to opakovalo často nebo vleklo dlouho, pak by zkusil pátrat dál.
Tak mám teď dilema, jestli koupit to Dromy gastro nebo něco jinýho.
Pinčová vypadá, že se to o ni otřelo, jeden večer si zaškrundala, požrala trochu trávy a tím to haslo.

4.2.2022 13:17
Terven

XXX.XXX.110.191

Trickyvoo napsal(a):

A nespletla jste si to s něčím? Ty příznaky fakt vůbec nesedí, navíc bez léčby by po týdnu byla už nejspíš mrtvá anebo ve stavu, že já bych neměla náladu cokoliv řešit na ifauně
http://www.veterinaabc.cz/veterinaabc_-_Infop213_Tetanus_u_psa.html

4.2.2022 14:27

Krmíte masem pro lidi nebo masem pro psy?
Pro Terven tedy
Ale vlastně i obecně.

4.2.2022 14:48

Pro Terven tedy
Ale vlastně i obecně.

Pokud i obecně otázka pro všechny, tak já krmím pouze masem pro lidi. Z více důvodů.

4.2.2022 15:06
Terven

XXX.XXX.110.191

Krmím masem pro lidi i pro psy, to prvně jmenované bývá senzoricky občas horší kvality ,
ale jasně, chápu, že ve psím můžu čekat ledacos. Na druhou stranu, krmím ji tím šest let bez problému. A vzhledem k její zálibě v myších, kočičincích a jiných chuťovkách mě ta mikrobiologická kvalita masa trápí až na druhým místě
Mě jenom znejistěla ta doba trvání choroby, protože na to nejsem zvyklá a u Vikiny už vůbec. Plus to zlepšení a následně zase zhoršení - to mě pak napadají katastrofičtější diagnózy, například moje oblíbené dlouho ložené cizí těleso v žaludku, či slinivka, ledviny apod.
Pokud je to gastroenteritida, který je všude plno, jak mi tvrdí vet, tak já jsem spokojená, pohraju si s dietou, poladím trávení...hlavně, že to není nic horšího.

4.2.2022 15:17

Pro Terven tedy
Ale vlastně i obecně.

..hovězí, drůbež a ryby pro lidi....ostatní druhy masa v barf prodejně....

4.2.2022 16:44
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Terven napsal(a):
A nespletla jste si to s něčím? Ty příznaky fakt vůbec nesedí, navíc bez léčby by po týdnu byla už nejspíš mrtvá anebo ve stavu, že já bych neměla náladu cokoliv řešit na ifauně
http://www.veterinaabc.cz/veterinaabc_-_Infop213_Tetanus_u_psa.html

Nespletla. Začalo to celkem nenápadně a veterinářka si myslela, že to jsou gastropotíže, po 14 dnech bylo jasné, že to tak není a zjistili, že má tetanus. Jeli na kliniku do Brna a tam během dvou dnů zemřela. Ty křeče a tak vypadali stejně jako u vašeho psa. Ty zjevné charakteristické příznaky byly až ke konci.
Edit koukám na ten odkaz a teda reakce na světlo a zvuky neměla žádné.
Diagnózu stanovila veterinářka a na klinice v Brně potvrdili.
Jo ale koukám, že píšete, že jsou i lepší dny. To myslím, že tam to šlo jen pozvolna z kopce

4.2.2022 17:23
Terven

XXX.XXX.110.191

Trickyvoo napsal(a):
Nespletla. Začalo to celkem nenápadně a veterinářka si myslela, že to jsou gastropotíže, po 14 dnech bylo jasné, že to tak není a zjistili, že má tetanus. Jeli na kliniku do Brna a tam během dvou dnů zemřela. Ty křeče a tak vypadali stejně jako u vašeho psa. Ty zjevné charakteristické příznaky byly až ke konci.
Edit koukám na ten odkaz a teda reakce na světlo a zvuky neměla žádné.
Diagnózu stanovila veterinářka a na klinice v Brně potvrdili.
Jo ale koukám, že píšete, že jsou i lepší dny. To myslím, že tam to šlo jen pozvolna z kopce

No, neřekla bych, že lepší dny...spíš jsem se lekla toho, že měla po několika dobrých dnech zase horší chvilku
O křečích nikde nic nepíšu...byly to prostě příznaky žaludeční nevolnosti - požírání trávy, skleslost, nahrbení - to je normální jev při diskomfortu v břiše. Plus škrundání ve střevech a blití šťáv.
To nejsou projevy tetanu.
Ale trávicí potíže jsou u psů běžná věc,.tak dost možná, že fena vaší známé prostě měla dvě nesouvisející choroby.

4.2.2022 17:42
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Terven napsal(a):
No, neřekla bych, že lepší dny...spíš jsem se lekla toho, že měla po několika dobrých dnech zase horší chvilku
O křečích nikde nic nepíšu...byly to prostě příznaky žaludeční nevolnosti - požírání trávy, skleslost, nahrbení - to je normální jev při diskomfortu v břiše. Plus škrundání ve střevech a blití šťáv.
To nejsou projevy tetanu.
Ale trávicí potíže jsou u psů běžná věc,.tak dost možná, že fena vaší známé prostě měla dvě nesouvisející choroby.

Tak určitě jsem vás nechtěla strašit, já to nahrbení popisuju jako křeč a veterinářka si právě myslela, že jsou to normální gastropotíže i to tak vypadalo, ale když to zvracení bylo častější a horšilo se to... U toho tetanu je právě problém, že ze začátku jako tetanus nevypadá, když to jako tetanus začne vypadat, už je pozdě. No ale fenka neměla ani rok, takže asi splňovala to, že to postihuje mladé psy.

4.2.2022 17:52
Terven

XXX.XXX.110.191

Trickyvoo napsal(a):
Tak určitě jsem vás nechtěla strašit, já to nahrbení popisuju jako křeč a veterinářka si právě myslela, že jsou to normální gastropotíže i to tak vypadalo, ale když to zvracení bylo častější a horšilo se to... U toho tetanu je právě problém, že ze začátku jako tetanus nevypadá, když to jako tetanus začne vypadat, už je pozdě. No ale fenka neměla ani rok, takže asi splňovala to, že to postihuje mladé psy.

Nebojte, nevystrašila jste mě spíš se vám snažím vysvětlit, že v tomhle případě je tetanus to poslední, čeho bych se bála. - má tak odlišný projevy...to už bych za tetanus mohla považovat úplně cokoliv a žít v trvalým strachu.
Hlavně se domnívám, že když už ty příznaky vypuknou, má to veliký grády. Že by se pes 14 dní jen tak hrbil a zvracel, to se mi nezdá.

4.2.2022 18:27
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Terven napsal(a):
Nebojte, nevystrašila jste mě spíš se vám snažím vysvětlit, že v tomhle případě je tetanus to poslední, čeho bych se bála. - má tak odlišný projevy...to už bych za tetanus mohla považovat úplně cokoliv a žít v trvalým strachu.
Hlavně se domnívám, že když už ty příznaky vypuknou, má to veliký grády. Že by se pes 14 dní jen tak hrbil a zvracel, to se mi nezdá.

Viděla jsem to taky. Byl to pes mé nejlepší kamarádky, takže jsem do toho byla hodně zainteresovaná. Není to jen z vyprávění. Byla to tak zlatá fenka, byla jí hrozná škoda. Kámoška měla ještě bígla a tohle štěně ho už jako dvoukilové komandovalo a vychhovávalo. Těch posledních pár dnů před smrtí bylo pak už strašných. Nicméně to negradovalo tak rychle, jaký má člověk dojem z těch článků. To jsem jí i měla na pár hodin doma a můj pes, který jí moc nemusel, když jí uviděl, tak kolem ní prošel obloukem a jen zavrtěl ocasem. Byla to neobvyklá reakce a v tu chvíli jsem si říkala, že to s tou fenkou je asi fakt zlý.
Vám přeji ať brzy problémy svého pejska vyřešíte.

7.2.2022 09:25

lesnížínka napsal(a):
Teď jsem to psala Marcele vedle na ,,syrové maso". Worka s tou žáhou problémy léta a najednou se to vyřešilo, když ráno místo masa-kostí(a někdy je k tomu klidně sní) dostane kapsičku, která maso neviděla Tím chci říct, když vidím, co dáváš před spaním, zkusit nedávat to sušené maso, zkus třeba jen ty sušenky a když to nepomůže, tak vyřaď oboje a dej mu jen kousek suchého rohlíku.

Zkusila jsem a nepomohlo. Asi ještě vyzkoušíme to kysané zelí. Akorát se trochu bojím aby mu po té dietě a gastro problémech nebylo těžko.

Přidejte reakci

Přidat smajlík