Dobrý den všem,
zKoušela jsem hledat ve starších diskuzích, ale nenašla jsem nic, na čem by se dalo stavět...
Jsem majitelkou dvou starších psů (kříženec 12let, bulteriér 8 let) a nedávno do smečky přibylo štěndo bulteriéra, abychom se doma nenudili.
Bydlím na horách v RD s velkou zahradou, na kterou mají psi celodenní přístup díky okýnkům ve dveřích, takže si chodí dovnitř a ven jak chtějí nebo potřebují. K tomu byly doteď denní procházky se všemi naráz nebo postupně, podle toho jak se jim chtělo.
V letošní zimě jsem si ale všimla, že ti dva starší psi prostě nechtějí chodit ven na procházky ani ve smečce, ani samostatně, ani ve spolku "důchodců" tj. jen ti starší dva aby měli klid. Ve chvíli, kdy se zvedám a chystám se na procházku, tak oni se zdekují do pelechů a dělají, že neexistují, na povely nereagují a dívají se na mě pohledem "vyser si oko, já se ani nehnu". Někdy jdou a mají chuť, ale je to poslední dobou málokdy. Doma jsou živí, po zahradě lítají, se štěndem řádí, pohybu mají dle jejich vlastní chuti. Ven samozřejmě chodí oblíkaní, mají krátkou srst.
A teď ten dotaz - mám je nutit chodit ven mimo zahradu na sílu nebo to prostě nechat na nich a brát je jen když chtějí? Štěndo chce vždycky, takže teď spíš chodím s ním, ale s důchodci si nevím rady, nikdy jsem něco takového nemusela řešit. Předpokládám, že se to na jaře upraví, ale to je ještě daleko.
Děkuji za názory zkušenějších.
To bych asi nenutila, proč? Celý život chodím na prochajdy kvůli psu, ne pes kvůli mě Panelákový pes, co se musí vyvenčit je jiná, ale vaši si odskočí, kdy potřebujou, proběhnou, kdy potřebujou, takže bych to nechala na nich, když tak je vytáhnula míň často a v tom lepším počasí. Jinak...je to pro mě těžko pochopitelné Můj takřka 14letý samojed se zahradou a venku žijící od půl čtvrté odpoledne už stepuje, kdy jdeme...a to chodí hodně špatně, sem tam upadne, ale jít se musí, i když je vánice, i když prší, i když mrzne až praští
Vlastně milé téma. Ta zvířata nejsou hloupá a pokud dávájí najevo ,že zdravotní neduhy třebas neviditelné - prostě stáří a nechce se ..tak bych je na delší,dlouhé,hravé se štěnětem procházky momentálně nebrala. Věnovala bych se hlavně štěněti co se nároků na pohyb a aktivitu vůbec týká .. Staříkům bych upřednostila více klidu.. ono opravdu se může stát ,že s jarem pookřejí a bude to jiné ..a nebo taky ne.. Vlastně budete mít víc práce , starší vzít ven a aktivitě adekvátně jejich věku a kondici a pak vzít rozvíjené štěně a tam naopak přidat všeho..
Vím,že na to jste se neptala ,ale je dobře aby každý kdo zvažuje ke starému psu pořídit štěně si uvědomil i ty jiné nároky na péči a čas a potřeby toho jednoho .. Starý pes a štěně fungovat budou ,proč taky ne,ale ty potřeby,nároky ..jsou prostě jiné ..
Jo sorry ted tedy k vašemu dotazu:
mám je nutit chodit ven mimo zahradu na sílu nebo to prostě nechat na nich a brát je jen když chtějí?
Já bych je na sílu nenutila (ovšem ůplně zlenivět bych nenechala )
To by mě asi ani nepadlo ho nutit, ale je fakt, že jsem měla psa nad hrobem (jen jsem to ještě nevěděla) a ten šel vždycky, ale už si o procházku sám neříkal. Takové "když myslíš, tak já s tebou půjdu". Jen těžko říct, jestli se těm vaším nechce kvůli stáří nebo kvůli štěndovi. Nenutila bych je, jen malinko přesvědčovala a třeba je na procházky se štěndem rozhodně už vůbec nebrala. Je možné, že jim štěndo dává tak zabrat, že nic dalšího už nepotřebují. Dají štěndo "babče" a rádi si užijí chvilku klidu.
Děkuji všem za názory. Štěně jsem pořizovala, protože se některé "věci" blíží, věk nezastavíte, a nechtěla bych aby pak zůstal jen jeden pes, který byl do té doby zvyklý žít ve smečce - to už jsem si zažila a nebyl to hezký pohled, než jsem sehnala druhého psa. Navíc je štěně pravá neteř staršího psa, takže vlastně rodina. Původně jsem chtěla štěně po mém psovi, ale je mu už 8 a i když je chovný, tak o něho zrovna zájem není a já nevím, jak dlouho ještě bude schopný krýt - štěně je dcera jeho pravé sestry z vrhu, takže de facto půlka dna skoro stejná. Já chtěla hlavně "jeho" povahu, což se zatím plní, jak kdybych měla jeho štěně...
Po seznamovací fázi, kdy všichni zjišťovali, jak se k sobě mají chovat, musím konstatovat, že důchodci s příchodem mladé hodně ožili. Hrají si, lítají, jde vidět, že jsou rádi, že štěně mají. Jen to venčení mi dělá resp. dělalo starosti ... Nechám to tedy na nich, snad se to s příchodem lepšího počasí změní k lepšímu
Btw, štěně muselo nosit v době dělání fotky mikiny a svetry, protože přišlo z hodně teplých krajin do 10cm sněhu a větru a nemělo žádnou podsadu, jako první do týdne chytla zánět močáku (i když byla oblíkaná)... Teď už má obleček, jen když jdeme ven, celkem rychle nasrstila
Takhle ožila sousedovic fena, když jsme si my pořídili štěně a myslím si, že jí to přidalo pár let života. Už se po zahradě jen tak loudala, když na ní začalo štěkat malé štěně od nás. Přeskočila plot a šla se podívat, co to máme za novinku a pak spolu lítali, dělali nám jámy na stromky, u nás i u sousedů, náš malý pes pomáhal psu baskervilskemu hlídat, prostě kámoši, ale kolikrát bylo vidět, že je z té naší rozmazané čáry docela utahaná
Trickyvoo
napsal(a):
Takhle ožila sousedovic fena, když jsme si my pořídili štěně a myslím si, že jí to přidalo pár let života. Už se po zahradě jen tak loudala, když na ní začalo štěkat malé štěně od nás. Přeskočila plot a šla se podívat, co to máme za novinku a pak spolu lítali, dělali nám jámy na stromky, u nás i u sousedů, náš malý pes pomáhal psu baskervilskemu hlídat, prostě kámoši, ale kolikrát bylo vidět, že je z té naší rozmazané čáry docela utahaná
Tak utahaní byli na začátku i moji důchodci. Přirovnala bych to k Herriotově vpádu outsidera do exkluzivního klubu, kde mí důchodci měli moc kvalitního jídla, mírné procházky a dlouhá schrupnutí v pohodlných křeslech. A pak přišla ona a bylo po svatém klidu...
Teď je to lepší, důchodci mají lepší kondici a vydrží řádit podstatně dýl, ale procházky teď chtějí jen občas, ne už každý den jak kdysi.
Také bych je nenutila, máme 16ti letou fenku, takže vždycky jen vyčurat, udělat bobeček, dalších 100 metrů pomalé procházky a jde domů,už skoro nevidí takže fakt pomalu. chodíme ji venčit zvlášť, máme ještě 2 jezevčíky i když postarší, ale pořád ještě v dobré formě, tak ty venčíme normálně.
Čekám, že na jaře na zahradě zase trochu pookřeje - tam se jí líbí, a vydrží tam s námi celé odpoledne.
Uživatel s deaktivovaným účtem

První mopsle chtěla chodit, i když už nemohla. Druhá taky. Nechodila jsem už ke konci s nima, nebylo jim potom dobře.
Teď mám smečku 13, 12 a 10+? let a ty ani nechtějí a ani by to nedali. Courají si dle libosti po zahradě a jsou spokojené.
Nenutila bych.