JardaN

XXX.XXX.245.5
Dobrý den, chtěl bych požádat o rozsouzení mého sporu s přítelkyní. Tvrdí, že je zakázané množit a prodávat psi bez PP. Prý je to protizákonné. Kde je prosím pravda?
Uživatel s deaktivovaným účtem

JardaN
napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych požádat o rozsouzení mého sporu s přítelkyní. Tvrdí, že je zakázané množit a prodávat psi bez PP. Prý je to protizákonné. Kde je prosím pravda?
Stačí se podívat na inzerci třeba na bazoši. Kolik se tam nabízí psů bez PP. Takže to není trestné a tudíž protizákonné.
Chov psů je zájmová a/nebo podnikatelská činnost. Pokud dodržujete příslušné zákony a vyhlášky, nikdo vás nemůže omezovat v jejím výkonu.
ČMKU (příp. jiná organizace) vydávající průkazy původu a chovatelské kluby jsou z pohledu právní formy zájmová sdružení, členství v nich je dobrovolné. Průkaz původu je interní listinou příslušného sdružení a má úplně stejnou právní váhu jako rodokmen, který si ručně vytvoříte ve školním sešitku. Názvy plemen nejsou chráněnou registrovanou známkou, tudíž když svého vořecha vořechoviče prohlásíte za německého ovčáka, nijak tím neporušujete autorská či jiná práva.
Použiji-li hyperbolu, chovat a prodávat psy bez PP můžete úplně stejně, jako můžete pěstovat a prodávat květák, aniž byste byl sdružený ve Svazu zahrádkářů, který vašemu květáku vydá osvědčení o pravosti odrůdy.
Jinou otázkou je etika takového počínání. Neregistrovaný chov je nepřehlednou a špatně kontrolovatelnou šedou zónou, v které se děje mnoho špatného. Netvrdím, že papírový chov je čistý jako horská studánka, nicméně platí zde alespoň nějaká pravidla a případné nepravosti je mnohem jednodušší odhalit.
Navíc se začátečník při koupi bezpapíráka snadno napálí - za drahé peníze místo vysněného plemene často dostane cosi vzhledem či povahou plemeni jen vzdáleně podobné, v horším případě trpící různými zdravotními neduhy.
Ačkoliv tedy prodávat a kupovat psy bez PP není přestupkem ani trestním činem, osobně každému doporučuji pořizovat si psa s PP z prověřeného zdroje. Pokud někdo nechce investovat vysokou částku, s jistou dávkou trpělivosti lze najít nestandarda, odrostlé štěně, které se nepodařilo chovateli včas prodat nebo již dospělé zvíře, pro které původní majitel hledá nový domov. Cena za takového jedince je často podobná nebo i nižší, než za jakou se dá pořídit pochybný bezpapírák.

hersyko
napsal(a):
Tresné je uvádět kupující v omyl. Viz plemeno,.......atd
To je, ale když jsem já koupila tuto fenu a tohoto psa jako pudla, vypadají jako pudli a prodávám jejich děti jako pudly, tak jsem se nedopustila ničeho špatného. Já věřila, že jsou to pudli. Dobrá víra. Nedokážete mi nic.

napsal(a):
To je, ale když jsem já koupila tuto fenu a tohoto psa jako pudla, vypadají jako pudli a prodávám jejich děti jako pudly, tak jsem se nedopustila ničeho špatného. Já věřila, že jsou to pudli. Dobrá víra. Nedokážete mi nic.
Na druhou stranu pokud já jako kupující prokážu, že to pudl není, je to podstatná vada předmětu prodeje, pro kterou je možné odstoupit od smlouvy, pokud v oné smlouvě bylo uvedeno, že se o pudla jedná.

napsal(a):
Na druhou stranu pokud já jako kupující prokážu, že to pudl není, je to podstatná vada předmětu prodeje, pro kterou je možné odstoupit od smlouvy, pokud v oné smlouvě bylo uvedeno, že se o pudla jedná.
Nejsem odborník na pudly ;-) Já je tak koupila. Nikde není napsané, že pudl = pudl s papírem, aby bylo možné prokázat, že je pudl. Prostě není.

Bavíme se o věci, která by měla mít vlastnosti v místě a čase obvyklé. Pokud mám ve smlouvě pudla, měl by mít pes vlastnosti pudla. Má-li, a nepotřebuji k tomu papír, pak si nestěžuji. Ale nemá-li, např. narodí-li se mi po něm s druhým rodičem prokazatelně čistokrevným pudlem jezevčíci (a já si plánovala, jak podvrhnu papírově tyhle jakopudlata pod svou čistokrevnou fenu), tak je někde chybička a na tom základě chci kompenzaci :-) Jsem si toho psa chtěla taky zákonně rozmnožit jako pudla, a vy mi do toho svým nepudlem hážete vidle

napsal(a):
Bavíme se o věci, která by měla mít vlastnosti v místě a čase obvyklé. Pokud mám ve smlouvě pudla, měl by mít pes vlastnosti pudla. Má-li, a nepotřebuji k tomu papír, pak si nestěžuji. Ale nemá-li, např. narodí-li se mi po něm s druhým rodičem prokazatelně čistokrevným pudlem jezevčíci (a já si plánovala, jak podvrhnu papírově tyhle jakopudlata pod svou čistokrevnou fenu), tak je někde chybička a na tom základě chci kompenzaci :-) Jsem si toho psa chtěla taky zákonně rozmnožit jako pudla, a vy mi do toho svým nepudlem hážete vidle
:-) jako já bych věděla, jako asi všici, jak na to - prokážu úmysl tak, že prodejce upozorním, že teda to nějak pudl není... nebo mám zdroj informací, kde prodejce věděl, že to nejsou pudli, přesto pak děcka tak prodával... no takže řeknu, že to nejsou pudli a on dál prodává pudly... když se narodí jezevčíci, tak to bude jasné - ti se z pudlů ale nenarodí - ne ze psů, co vypadají jako pudli. Pudl je takový kudrnatý pes. To je obvyklé :-)
Třeba ten mops, co se předved v nějakém tady vedle vlákně, Buggyra by řekla - námitka! Má hlavu nějakého buldoka/teriéra, dlouhé nožičky, delší čumec... A já bych řekla - je to mops z přelomu 19. a 20. století. Obvyklé v čase u psů - irelevantní. Mop existuje stovky let.
Zamítá se!
Já být lawyer, tak mě vykážou po dvaceti vteřinách :-) Vás po třiceti :-)

Pokud mám ve smlouvě pudla, měl by mít pes vlastnosti pudla
.A pokud nemá, tak hodně štěstí při vymáhání nějaké kompenzace.
To je furt dokola, jediná záruka, že mám opravdu čistokrevného psa je PP.
Pokud koupím zaručeně čistokrevného psa, ale bez PP navíc na inzerát od lidí, které vůbec neznám, tak se tomu riziku, že pudl nebude pudl, prostě vystavuji a vystavuji se i tomu, že potom na paní Vomáčkovou, která mi zaručeně čistokrevného pudla prodala, budu podávat trestní oznámení, protože ta milá paní, pokud je problém, okamžitě přestane komunikovat.
A upřímně řečeno, nářky lidí na to, jak byli podvedeni a nemají to čistokrevné zvíře, ve snaze ušetřit, protože na co PP stejně nebudeme chodit na výstavy, jsou mi teda úplně putna, jejich soutěž. Je to takové riziko podnikání, kde ne vždycky risk je zist a nakonec se může stát, že místo hodně levného pudla, mám v lepším případě zdravého, ale hodně drahého křížence
Navíc u některých plemen se pečlivě vybírá i to štěně s PP a člověk studuje rodokmeny s ohledem na zdraví a nejen otce a matku štěněte, ale i jejich sourozence, babičky, dědečky, jejich sourozence, případné předchozí odchovy, celkově, jak jsou na tom psi z dané CHS, A toto je možné právě proto, že budoucí štěník má ten průkaz původu a v dnešní internetové době je spousta jeho příbuzných dohledatelných.....což u štěníka bez PP tak nějak možné není.
Když jsem kupovala pyrenejku, tak byla v nabídce štěňata s PP za 15 tisíc...po dohledání informací o této CHS a celkově o jejich odchovech, jsem raději deset tisíc připlatila a koupila jiné štěně.
Stejně tak jsem zrušila rezervaci na štěně jiného plemene z chovky, kde mi to původně přišlo jako supr čupr a pak jsem zjistila, že jejich odchovy jsou na tom často mizerně se zdravím.....opět kouzlo dohledatelnosti.

Ještě bych dodala, ať má Buggyra (hledejte Continental Bulldog Club rosz. tribunálu 2013) radost - názvy plemen zvířat nelze zaregistrovat (ochranná známka).

sardullah: Ale kdeže trestní oznámení, to by byl pouze občanskoprávní spor - žaloba o náhradu škody. Vůbec bych paní neudávala pro porušení zákona, jen popotahovala pro porušení podmínek smlouvy (počkat, to by se asi pod porušení zákona vešlo, že?) :-)
No a pak by záleželo na tom, jaké bych měla důkazy a jak šikovného právníka, a jak šikovného borca by měla dáma na druhé straně
No v zákoně se sice o definici plemen možná nic nepíše, ale pokud prodávám mercedes (i kdyby bez PP, tedy pardon bez TP) a kupující odjede s fabií se znáčkem mercedesu přivrutovaným na kapotě, tak skoro hádám, že to bude napadnutelné, i kdybych v dobré víře věřila, že to, co mi děda v poslední vůli odkázal jako mercedes, skutečně mercedes je. Jaký bude výsledek sporu, to je otázka druhá.

napsal(a):
sardullah: Ale kdeže trestní oznámení, to by byl pouze občanskoprávní spor - žaloba o náhradu škody. Vůbec bych paní neudávala pro porušení zákona, jen popotahovala pro porušení podmínek smlouvy (počkat, to by se asi pod porušení zákona vešlo, že?) :-)
No a pak by záleželo na tom, jaké bych měla důkazy a jak šikovného právníka, a jak šikovného borca by měla dáma na druhé straně
No v zákoně se sice o definici plemen možná nic nepíše, ale pokud prodávám mercedes (i kdyby bez PP, tedy pardon bez TP) a kupující odjede s fabií se znáčkem mercedesu přivrutovaným na kapotě, tak skoro hádám, že to bude napadnutelné, i kdybych v dobré víře věřila, že to, co mi děda v poslední vůli odkázal jako mercedes, skutečně mercedes je. Jaký bude výsledek sporu, to je otázka druhá.
Žaloba o náhradu škody....promiňte, ale to se teda fakt vyplatí. To by se mi tedy chtělo se tahat po soudech.....není prostě jednodušší, pokud chci čistokrevné plemeno, tak prostě koupit psa s PP??
O prachy jde až na prvním místě. Možná si to lidi neuvědomují, ale to, že jsou ochotni dát takové sumy za zaručeně čistokrevné štěně, podporuje fungování a vznik množíren, protože kde je poptávka, tam je i nabídka a pes je prostě v tomto případě jenom zboží, za kterým je bohužel často utrpení pejsků.
Jasně nikdo není dokonalý a může se stát i dvorková nehoda čistokrevných psů...sama jsem takovou čubu měla, ale ....
Ale jinak, pokud jde o plánovaný odchov, tak za mě je to prostě jen a jen o penězích, protože upřímně pochybuju, že odchovatel štěňat bez PP měl nějaké chovatelské ambice s ohledem nejen na exteriér a dobrou prodejnost štěňat, ale také na zdraví a v neposlední řadě na povahu.
Zažila jsem slečnu, co nakryla svojí fenu nejmenovaného bull plemene samozřejmě v modré barvě a už se těšila na to, kolik bude modrých štěňátek neboť modrá je dobrá a lidi za ní zaplatí víc než za nějakého černouška a nebo zrzečka....a v životě neslyšela o tom, co je to ataxie, co může způsobit a že by rodiče štěňat na tuto chorobu měli být vyšetřeni a že nelze sprsknout naslepo dva jedince a doufat, že se nepotká ta nejblbější možnost. No hlavně, že taťka je mohutnej a hezkej.
napsal(a):
To vás neomlouvá v případě sporu.

hersyko
napsal(a):
To vás neomlouvá v případě sporu.
Pes není hospodářské zvíře, nevztahuje se na něj plemenářský zákon, není to ani zvíře v laborce. Nesmím ho samozřejmě týrat, musím mu dát čip a tak.
Koupila jsem dva psy s očkovacími průkazy a pasy, kde je uvedeno - pudl. Rozmnožím a prodám pudly. Čeho jsem se dopustila?
Víte co, ono se říká, že s papírovým psem kupuji vzhled, povahu.
A když bude mít jinou povahu a přeroste, půjdeme k soudu?
Třeba by mohli v televizi hlásit "bez pp to není pudl".
No teď ještě bez kterého pp... Tu tu tu tu tú je třináct hodin nekupujte psy bez pp.
napsal(a):
Žaloba o náhradu škody....promiňte, ale to se teda fakt vyplatí. To by se mi tedy chtělo se tahat po soudech.....není prostě jednodušší, pokud chci čistokrevné plemeno, tak prostě koupit psa s PP??
O prachy jde až na prvním místě. Možná si to lidi neuvědomují, ale to, že jsou ochotni dát takové sumy za zaručeně čistokrevné štěně, podporuje fungování a vznik množíren, protože kde je poptávka, tam je i nabídka a pes je prostě v tomto případě jenom zboží, za kterým je bohužel často utrpení pejsků.
Jasně nikdo není dokonalý a může se stát i dvorková nehoda čistokrevných psů...sama jsem takovou čubu měla, ale ....
Ale jinak, pokud jde o plánovaný odchov, tak za mě je to prostě jen a jen o penězích, protože upřímně pochybuju, že odchovatel štěňat bez PP měl nějaké chovatelské ambice s ohledem nejen na exteriér a dobrou prodejnost štěňat, ale také na zdraví a v neposlední řadě na povahu.
Zažila jsem slečnu, co nakryla svojí fenu nejmenovaného bull plemene samozřejmě v modré barvě a už se těšila na to, kolik bude modrých štěňátek neboť modrá je dobrá a lidi za ní zaplatí víc než za nějakého černouška a nebo zrzečka....a v životě neslyšela o tom, co je to ataxie, co může způsobit a že by rodiče štěňat na tuto chorobu měli být vyšetřeni a že nelze sprsknout naslepo dva jedince a doufat, že se nepotká ta nejblbější možnost. No hlavně, že taťka je mohutnej a hezkej.
Zrovna aktuálně se řeší pořízení štěněte v rodině....Ještě tak trochu blbě v tom, že je to pro dotyčné dárek (ale teda oni o tom vědí, souhlasí, psa chtějí, výběr nechali na užší rodině, tedy ne výběr plemene, ale výběr jedince, štěněte), jestli s PP nebo bez PP je jim jedno...takže rodina, která vybírá, rozhodla bez PP. Já už jsem se v tomhle přestala angažovat, protože úplně vidím situaci, kdy já prostě doporučím psa s PP, oni vezmou toho prvního, který zrovna bude (protože jak to tak bývá, teď se rozhodli a teď hned pes musí být), ten bude mít nějaké problémy a já budu ta nejhorší a všichni ostatní měli pravdu, a zase se jen potvrdilo to, že psi bez PP jsou "odolnější" . Takže jsem jen ve zkratce řekla svůj názor...
Budoucím majitelům jde hlavně o zdraví a nechtějí podpořit množírny, to je hlavní. No a samozřejmě když si pořizují plemeno, tak chtějí, aby to to plemeno taky bylo. Když jsem se snažila okrajově naznačit, že ale právě tím pořízením psa bez PP ty množírny podpoří, a že záruka zdraví tam není vůůůůbec žádná, tak mě bylo rychle odpovězeno, že se na to štěně jednou podívat ještě před odběrem, že ti lidi jsou fajn, a že rodiče těch štěňat jsou zdraví, protože běhají po zahradě , tak jako no comment, fakt to u některých lidí nemá smysl...
Jo jinak částka to není nijak závratná, štěňata jsou asi odchovaná s láskou, vypadají pěkně, chtějí, aby šli do dobrých rukou, nevadí nezávazná návštěva...Na druhou stranu zrovna u toho plemene není závratná ani ta částka psů s PP, takže v tom případě už to vůbec nechápu... Ale ono vlastně o peníze nejde, jen ty "papíry" jsou zbytečné a k ničemu.....

marcelaamax
napsal(a):
Zrovna aktuálně se řeší pořízení štěněte v rodině....Ještě tak trochu blbě v tom, že je to pro dotyčné dárek (ale teda oni o tom vědí, souhlasí, psa chtějí, výběr nechali na užší rodině, tedy ne výběr plemene, ale výběr jedince, štěněte), jestli s PP nebo bez PP je jim jedno...takže rodina, která vybírá, rozhodla bez PP. Já už jsem se v tomhle přestala angažovat, protože úplně vidím situaci, kdy já prostě doporučím psa s PP, oni vezmou toho prvního, který zrovna bude (protože jak to tak bývá, teď se rozhodli a teď hned pes musí být), ten bude mít nějaké problémy a já budu ta nejhorší a všichni ostatní měli pravdu, a zase se jen potvrdilo to, že psi bez PP jsou "odolnější" . Takže jsem jen ve zkratce řekla svůj názor...
Budoucím majitelům jde hlavně o zdraví a nechtějí podpořit množírny, to je hlavní. No a samozřejmě když si pořizují plemeno, tak chtějí, aby to to plemeno taky bylo. Když jsem se snažila okrajově naznačit, že ale právě tím pořízením psa bez PP ty množírny podpoří, a že záruka zdraví tam není vůůůůbec žádná, tak mě bylo rychle odpovězeno, že se na to štěně jednou podívat ještě před odběrem, že ti lidi jsou fajn, a že rodiče těch štěňat jsou zdraví, protože běhají po zahradě , tak jako no comment, fakt to u některých lidí nemá smysl...
Jo jinak částka to není nijak závratná, štěňata jsou asi odchovaná s láskou, vypadají pěkně, chtějí, aby šli do dobrých rukou, nevadí nezávazná návštěva...Na druhou stranu zrovna u toho plemene není závratná ani ta částka psů s PP, takže v tom případě už to vůbec nechápu... Ale ono vlastně o peníze nejde, jen ty "papíry" jsou zbytečné a k ničemu.....
Já si v tomhle připadám jak magor...to může člověk stokrát vysvětlovat a proč a nač a stejně.........ve své podstatě z toho vychází, že ta čístka navíc je defakto jen za ten papír "průkaz původu" jinak je to to samé.
As jakože přijedete si pro čistokrevný štěně, vyberete si Fifinku a chovatel vám řekne "s papírama bude za 30 tis, bez papíru za 15 tisíc.....no tak pořád je to ta konkrétní Fifinka, na výstavu nechci a cár papíru, co stojí 15 tisíc fakrticky nepotřebuju.....jenže takhle to bohužel nefunguje.
Nejsem žádný PP fanatik, sama jsem měla křížence i bez PP, ale i v těhle případech jsem věděla, co si pořizuju. A kdyby se stalo, že by mi z toho nevyrostlo to, co jsem očekávala, tak bych si tak max mohla nasypat popel na hlavu.
A nechápe to ani můj manžel......taky brblal, proč nepořídíme berňáka bez PP, když je minimálně o deset tisíc levnější a na výstavy nechceme a co už vůbec nepochopil, že když se mi nepovedlo získat pejska z chovky, kterou jsem opravdu pečlivě vybírala a rozhodli jsme se pro jiné štěně, tak že jsem týden visela na internetu a dohledávala všechny příbuzné, co šli dohledat...délku dožití, nemoce. Prej, co mi na tom tak trvá...a už jsi to štěně zamluvila...ne?? ..a proč ne??...a co furt dohledáváš za informace??
U něj bylo jediné kritérium, aby se mu typově líbili rodiče štěněte, prostě abychom měli hezkýho psa.
As jakože přijedete si pro čistokrevný štěně, vyberete si Fifinku a chovatel vám řekne "s papírama bude za 30 tis, bez papíru za 15 tisíc.....no tak pořád je to ta konkrétní Fifinka, na výstavu nechci a cár papíru, co stojí 15 tisíc fakrticky nepotřebuju.....jenže takhle to bohzřel nefunguje.
Jo, přesně takhle to funguje. Tohle znám jako jeden z nejčastějších důvodů, proč ten zaručeně čistokrevný pes po rodičích šampionech nemá papíry. A pere se to o první příčky s "on byl poslední z vrhu" a "on má tady trochu bílých chlupů (dosadit lze jakákoli vada)".

sardullah: ale já se nehádám o to, zda je správné množení bPP nebo záměrné křížení, zda je rentabilní takový spor, atd. Já pouze poukazuji na to, že takový prodej s vydáváním psa za plemeno, které není, prostě JE napadnutelný. Je. Jestli to dotyčný stěžovatel vyhraje nebo ne, to už nerozebírám :-) Jakož ani zda je logické či morální kupovat bPP s vidinou ušetření kačky. Šlo mi čistě o ten jeden bod, ačkoli uznávám, že diskuse by se mohla rozšířit i na náš vztah k Tchai-Wanu :-)
V gruntu s vámi všemi ale samozřejmě naprosto souhlasím. :-)
Je přepsováno (přezvířátkováno), nastává krizička, a do této situace množit zvířata bez chovného nebo užitného potenciálu (jakákoli) je nezodpovědné.

whasabi
napsal(a):
As jakože přijedete si pro čistokrevný štěně, vyberete si Fifinku a chovatel vám řekne "s papírama bude za 30 tis, bez papíru za 15 tisíc.....no tak pořád je to ta konkrétní Fifinka, na výstavu nechci a cár papíru, co stojí 15 tisíc fakrticky nepotřebuju.....jenže takhle to bohzřel nefunguje.
Jo, přesně takhle to funguje. Tohle znám jako jeden z nejčastějších důvodů, proč ten zaručeně čistokrevný pes po rodičích šampionech nemá papíry. A pere se to o první příčky s "on byl poslední z vrhu" a "on má tady trochu bílých chlupů (dosadit lze jakákoli vada)".
.s pár bílými chlupy v uchu měl náš pes, je to u tohoto plemene vada vyrazujici z chovu i vystav...ale měl normálně vystavený PP, jen šel za poloviční cenu....
Já osobně bych rozlišoval mnohé druhy množení psů bez PP, od:
1/vesnických nehod voříšků (to jsou prostě zlatí a zdraví a pejsci, naše holka zemřela v požehnaném věku 16 let a s vetem jsme za její život řešily pouze jednou zánět dělohy a jinak očkování)
přes
2/máme doma labradorku a moje kamarádka má labradora, tak budeme mít štěňátka, rozdáme je za symbolickou cenu po známých
až po
3/množení za úplatu různých stupňů od těch, kde se stále podnikatelé chovají hezky, lidsky a odpovědně k těm svým psům až po ty, kde je to otřesná továrna se všemi lži, podvody a týráním okolo.
S jedna a dva víceméně nemám žádný velký problém. Bod 3, tedy množení za úplatu jako podnikatelský plán a jako paralelní trh oficiálních chovných stanic nedává smysl a jakákoliv chybějící kontrola vede často k hrozným extrémům.

molok
napsal(a):
Já osobně bych rozlišoval mnohé druhy množení psů bez PP, od:
1/vesnických nehod voříšků (to jsou prostě zlatí a zdraví a pejsci, naše holka zemřela v požehnaném věku 16 let a s vetem jsme za její život řešily pouze jednou zánět dělohy a jinak očkování)
přes
2/máme doma labradorku a moje kamarádka má labradora, tak budeme mít štěňátka, rozdáme je za symbolickou cenu po známých
až po
3/množení za úplatu různých stupňů od těch, kde se stále podnikatelé chovají hezky, lidsky a odpovědně k těm svým psům až po ty, kde je to otřesná továrna se všemi lži, podvody a týráním okolo.
S jedna a dva víceméně nemám žádný velký problém. Bod 3, tedy množení za úplatu jako podnikatelský plán a jako paralelní trh oficiálních chovných stanic nedává smysl a jakákoliv chybějící kontrola vede často k hrozným extrémům.
Jenže z bodu 2 končí nejvíc psů v útulcích.
napsal(a):
Jenže z bodu 2 končí nejvíc psů v útulcích.
Samozřejmě záleží jako vždy na odpovědnosti lidí, kteří připustí tímto způsobem psy a mají například už zajištěny lidi, známé, kamarády, kteří chtějí pejska třeba na základě povahových vlastností rodičů nebo to dělají vyloženě dle stylu "fena musí mít jednou za život štěňata" a uvidíme. Obecně v tom hraje největší roli ten zdravý rozum a odpovědnost. Nevím, zda existuje reálná statistika, jací pejsci z jakých vrhů končí nejčastěji v útulcích.

Bod dva neexistuje, si myslím :-)
Statistiky... když budete chvíli koukat např. na pesweb, uvidíte to... nezvladatelní, staří, "přecenili jsme se".
Štěkanátka sebraná z továren (nebo měl majitel poruchu sběratelství) a vynesené slepice.
Taky mi přijde, že bod 2 je hooodě výjimečný. Jo někdy se tak asi stane, že člověk nakryje svou fenu kamarádovo psem, protože chce po ní štěně, a ostatní štěňata třeba rozdá v rodině, mezi známými. Ale spíš si ten člověk zjistí, za kolik cca se prodávají a dá si cenu podobnou...
Mě osobně přijde, že je tak trochu jedno, jestli to člověk dělá primárně za cílem se obohatit, vydělat na tom, a nebo primárně proto, že chce po feně jedno štěně, nebo prostě jen chce, aby fena jednou štěňata měla... Protože tak jako tak ty psy vydává za "čistokrevné", tak jako tak v 99% případů nemá rodiče štěňat nijak zdravotně vyšetřené, a v x případech ti psi ani jako plemeno nevypadají, nebo se tak nechovají... Případně ten konkrétní jedinec tak ještě vypadat může, ale mezi předky se mohlo přimíchat něco, co se projeví třeba až v další generaci. Všechny takové vrhy kazí pověst plemenům jako takovým. A navíc ze všeho tohohle krytí vzniká spoustu psů, které pak nechají majitele rozmnožovat dál a dál a už to jede... Tohle mi přijde, že lidi vůbec nevidí. I když je to vidina toho, že přece jeden můj vrh štěňat to nevytrhne, najdu jim dobré domovy a bude to ok, ale už nikdo nepřemýšlí dál, že se i ta štěňata můžou množit, a jejich štěňata dál a dál...
napsal(a):
Bod dva neexistuje, si myslím :-)
Statistiky... když budete chvíli koukat např. na pesweb, uvidíte to... nezvladatelní, staří, "přecenili jsme se".
Štěkanátka sebraná z továren (nebo měl majitel poruchu sběratelství) a vynesené slepice.
Když spočítám psy v blízké rodině a nejlepších kamarádů, tak 4 ze 6 psů jsou z bodu dva. Tzn. lidé okolo mne mají nejčastěji psa od známých či kamarádů bez PP. Znají se osobně s majiteli rodičů psa a znali před tím dlouhodobě i toho rodiče co mají jejich kamarádi doma. Jenom já mám psa s PP a jeden z mých nejlepších kamarádů má voříška z útulku. Malý vzorek na velkou statistiku, ale divil bych se pokud by to nebyla velmi častá praxe.

molok
napsal(a):
Samozřejmě záleží jako vždy na odpovědnosti lidí, kteří připustí tímto způsobem psy a mají například už zajištěny lidi, známé, kamarády, kteří chtějí pejska třeba na základě povahových vlastností rodičů nebo to dělají vyloženě dle stylu "fena musí mít jednou za život štěňata" a uvidíme. Obecně v tom hraje největší roli ten zdravý rozum a odpovědnost. Nevím, zda existuje reálná statistika, jací pejsci z jakých vrhů končí nejčastěji v útulcích.
Některé útulky si statistiku dělají. Spíš bych teda řekla, že většina, hlavně ti známější. A takových psů tam dle nich končí víc než 90%.
Jinak teda abych to upřesnila, je to spíš množení typu "naše fenka je krásná a chtěli bychom po ní aspoň jednou štěňátka" nebo "každá fenka by měla mít aspoň jednou štěňátka". To nevím, do jaké kategorie to zařazujete, ale úplně 3 to podle mě až tak není.

whasabi
napsal(a):
Ne takhle jsem to nemyslela....myslela jsem, čistě hypoteticky, že máte vrh opravdu papírových štěňat a Fifinka je opravdu štěně s PP a že to nefunguje tak, jako když vám třeba instalatér přijde opravit vodovod a řekne "paninko s dokladem za 3000,- bez dokladu za 2000,-". Tak že vám chovatel řekne "s dokladem (PP) bude stát Fifinka 25 tisíc, bez dokladu za 15tis.
Ale že bohužel dost lidí si něco podobného myslí, že prostě ty "šílený" peníze, co platí navíc je defakto jen za ten "cár papíru".
Samozřejmě pohádky, proč štěňata nemají PP ty jsou všeobecně známé. Od "nebaví nás chodit po výstavách" po "tohle je nadbytečné štěně a ty PP nedostávají".
Taky mám ty "drahý cáry papíru" hozený někde v šupleti a už je nikdy nebudu ani potřebovat vytáhnout a taky poslouchám od známých "ježíš tolik peněz za psa, to bych nedal, k čemu ti to PP je, když nebudeš jezdit po výstavách". A to nemám zdaleka psy, kteří by stáli nějakou závratnou sumu.
Musím říct, že co nepochopím už vůbec je, že lidi jsou, co se snaží koupit čistokrevné štěně za co nejnižší cenu a pak jsou za psa schopni utratit horentní sumy. Sama mám známého, co si svého času postupně pořídil dvě čivavy bez PP...a k tomu značkovou psí tašku, kočárek, obojky od Swarovskího, luxusní oblečky...no prostě výbavička cenově, že se mi protáčeli panenky. Nakonec obě holky problémy s patelama, obě operované....
Neříkám, že čivava s PP by ty problémy mít nemohla, ale když bude zodpovědně vybírat chovku, tak to riziko bude o hóóódně nižší. No ale proč kupovat čivavu s papírama, že??
napsal(a):
Ne takhle jsem to nemyslela....myslela jsem, čistě hypoteticky, že máte vrh opravdu papírových štěňat a Fifinka je opravdu štěně s PP a že to nefunguje tak, jako když vám třeba instalatér přijde opravit vodovod a řekne "paninko s dokladem za 3000,- bez dokladu za 2000,-". Tak že vám chovatel řekne "s dokladem (PP) bude stát Fifinka 25 tisíc, bez dokladu za 15tis.
Ale že bohužel dost lidí si něco podobného myslí, že prostě ty "šílený" peníze, co platí navíc je defakto jen za ten "cár papíru".
Samozřejmě pohádky, proč štěňata nemají PP ty jsou všeobecně známé. Od "nebaví nás chodit po výstavách" po "tohle je nadbytečné štěně a ty PP nedostávají".
Taky mám ty "drahý cáry papíru" hozený někde v šupleti a už je nikdy nebudu ani potřebovat vytáhnout a taky poslouchám od známých "ježíš tolik peněz za psa, to bych nedal, k čemu ti to PP je, když nebudeš jezdit po výstavách". A to nemám zdaleka psy, kteří by stáli nějakou závratnou sumu.
Musím říct, že co nepochopím už vůbec je, že lidi jsou, co se snaží koupit čistokrevné štěně za co nejnižší cenu a pak jsou za psa schopni utratit horentní sumy. Sama mám známého, co si svého času postupně pořídil dvě čivavy bez PP...a k tomu značkovou psí tašku, kočárek, obojky od Swarovskího, luxusní oblečky...no prostě výbavička cenově, že se mi protáčeli panenky. Nakonec obě holky problémy s patelama, obě operované....
Neříkám, že čivava s PP by ty problémy mít nemohla, ale když bude zodpovědně vybírat chovku, tak to riziko bude o hóóódně nižší. No ale proč kupovat čivavu s papírama, že??
No to je o tom, že ti lidi to prostě vůbec nechápou. Oni si to nějak nedají dohromady, vůbec. Už jsem tu psala jinde hodně blízkou zkušenost, kdy bylo pořízené štěně bez PP, to úplně nejlevnější, které v dojezdové vzdálenosti sehnali. Navíc s viditelným problémem už v době odběru, fakt to nebylo čisťoučký vymazlený štěně, ale spíš zubožený, začervený, pokousaný štěně... .Přesto si ho vzali, koupili. Dávali ho do kupy dlouho, peníze, které nechaly na veterině, by převýšily cenu štěněte s PP...Tolik probrečených nocí, nervů, štěně na tom bylo fakt špatně, málem nepřežilo... A ponaučení? Další pes bude taky bez PP, vybíraný úplně stejným způsobem, a kdyby to měli řešit znovu, udělali by to stejně a štěně si vzali... A to vůbec nemluvím o povaze a vzhledu....

naše laborantka toužila po hnědém labradorovi. Vedly jsme spolu řeči, vysvětlila jsem jí problém bezpapíráků (lokty, kyčle, slepota...), tak prý bude s PP. Nakonec si přivezla "nadpočetné" štěně - a proto nemá PP... Vraždila bych tehdá... Dneska pes v nejlepších letech hrozně kulhá... panička už ví, kde udělala chybu... stará se, investuje... Naštvaná může být jen na sebe
Teď jsme potkali "borderáka". Jeho páník se nám smál, když jsme nepoznali plemeno (dostali jsme od něj hádanku) - že pro něj jeli až do Plzně, a že zaručeně čistokrevný borderák. Vyrostl jim chlupatý dalmatin s černými plotnami (vzhled mezi přerostlým českým strakáčem, dalmatinem a možná i tou borderou) ... Prý veterinář se jim tehdá hodně smál, že je zvědav, co jim vyroste. Vyrostlo z toho vořechoidní zvíře - a pán to s nadhledem bere tak, že snad ta směska bude zdravější a že je pes kamarádský a zatím (roční pejsek) zcela bezproblémový...

No, nevím, molok, nikoho takového neznám, ale neberu Vám to, taky neznám moc lidí.
Zato znám po vsích dost lidí, kterým je úplně fuk, kde jim lítá fena - a ti pak opravdu děti dají za symbolickou cenu - v tom lepším případě.
Ale jakmile člověk čuchne k penězům, už psy za pětikilo nerozdá.
napsal(a):
naše laborantka toužila po hnědém labradorovi. Vedly jsme spolu řeči, vysvětlila jsem jí problém bezpapíráků (lokty, kyčle, slepota...), tak prý bude s PP. Nakonec si přivezla "nadpočetné" štěně - a proto nemá PP... Vraždila bych tehdá... Dneska pes v nejlepších letech hrozně kulhá... panička už ví, kde udělala chybu... stará se, investuje... Naštvaná může být jen na sebe
Teď jsme potkali "borderáka". Jeho páník se nám smál, když jsme nepoznali plemeno (dostali jsme od něj hádanku) - že pro něj jeli až do Plzně, a že zaručeně čistokrevný borderák. Vyrostl jim chlupatý dalmatin s černými plotnami (vzhled mezi přerostlým českým strakáčem, dalmatinem a možná i tou borderou) ... Prý veterinář se jim tehdá hodně smál, že je zvědav, co jim vyroste. Vyrostlo z toho vořechoidní zvíře - a pán to s nadhledem bere tak, že snad ta směska bude zdravější a že je pes kamarádský a zatím (roční pejsek) zcela bezproblémový...
A tak to je pán ještě dobrej, že přizná, že pes je voříšek.
Většina majitelů psů bez PP se s Vámi bude do krve hádat, že ten pes je čistokrevnej a tečka , a že vypadá trochu jinak? No to nevadí, protože se mu tak líbí víc, ale čistokrevný je . Klasika třeba u jorků - no ale vždyť má 10 kg? Jooo to on je ta "maxi verze" .
napsal(a):
Některé útulky si statistiku dělají. Spíš bych teda řekla, že většina, hlavně ti známější. A takových psů tam dle nich končí víc než 90%.
Jinak teda abych to upřesnila, je to spíš množení typu "naše fenka je krásná a chtěli bychom po ní aspoň jednou štěňátka" nebo "každá fenka by měla mít aspoň jednou štěňátka". To nevím, do jaké kategorie to zařazujete, ale úplně 3 to podle mě až tak není.
Jo, já tomu rozumím, jen vycházím subjektivně z toho co znám, psi z těchto vrhů v mém okolí jsou běžně i kontaktu se svými rodiči, ceny těch psů co jsem popisoval veskrze nepřesáhly náklady na vypiplání takového štěněte, možná tam byla i ta pohnutka, "taková hodná holka, to by bylo škoda kdyby neměla potomky", žádný z těch psů, co jsem popisoval není problémový, jsou to klasičtí rodinní psi a kdyby tam vznikl nějaký problém se štěnětem, nová rodina by se přecenila, nezvládala to, původní majitelé, jejich kamarádi, by si ho vzali zpátky a nabídli někde jinde. Nejsou tam žádné smlouvy, kde by někdo trval na svém podnikatelském zisku a bránil se si vzít štěně kvůli zisku zpátky, co už měl v kapse. Možná je to nějaká komunitní záležitost v mém okolí, že lidé mají spousty známých a tak nemají potřebu hledat štěně někde na bazoších, nevím.
molok
napsal(a):
Jo, já tomu rozumím, jen vycházím subjektivně z toho co znám, psi z těchto vrhů v mém okolí jsou běžně i kontaktu se svými rodiči, ceny těch psů co jsem popisoval veskrze nepřesáhly náklady na vypiplání takového štěněte, možná tam byla i ta pohnutka, "taková hodná holka, to by bylo škoda kdyby neměla potomky", žádný z těch psů, co jsem popisoval není problémový, jsou to klasičtí rodinní psi a kdyby tam vznikl nějaký problém se štěnětem, nová rodina by se přecenila, nezvládala to, původní majitelé, jejich kamarádi, by si ho vzali zpátky a nabídli někde jinde. Nejsou tam žádné smlouvy, kde by někdo trval na svém podnikatelském zisku a bránil se si vzít štěně kvůli zisku zpátky, co už měl v kapse. Možná je to nějaká komunitní záležitost v mém okolí, že lidé mají spousty známých a tak nemají potřebu hledat štěně někde na bazoších, nevím.
To docela koukám. Jo, taky znám lidi, kteří mají štěně od známých, kamarádů - ale většinou jsou to "dvorkové" nehody, kdy prostě neuhlídají fenu, a štěňata rozdají za flašku po známých... Případně takhle znám i štěňata bez PP, co mají lidi od kamarádů, ale za ta už si normálně zaplatili, cenu běžnou za to plemeno bez PP: Přemýšlím, neznám nikoho, kdo by měl od známého či kamaráda "čistokrevného" psa bez PP, za symbolickou cenu... A většina mých známých a kamarádů psa má, ale ne takto pořízeného...
Nejsou tam žádné smlouvy, kde by někdo trval na svém podnikatelském zisku a bránil se si vzít štěně kvůli zisku zpátky, co už měl v kapse.
Jak je prosím myšlena tahle věta? Asi jsem mimo, ale čtu si to pořád dokola v stále tomu nerozumím , díky.
marcelaamax
napsal(a):
To docela koukám. Jo, taky znám lidi, kteří mají štěně od známých, kamarádů - ale většinou jsou to "dvorkové" nehody, kdy prostě neuhlídají fenu, a štěňata rozdají za flašku po známých... Případně takhle znám i štěňata bez PP, co mají lidi od kamarádů, ale za ta už si normálně zaplatili, cenu běžnou za to plemeno bez PP: Přemýšlím, neznám nikoho, kdo by měl od známého či kamaráda "čistokrevného" psa bez PP, za symbolickou cenu... A většina mých známých a kamarádů psa má, ale ne takto pořízeného...
Nejsou tam žádné smlouvy, kde by někdo trval na svém podnikatelském zisku a bránil se si vzít štěně kvůli zisku zpátky, co už měl v kapse.
Jak je prosím myšlena tahle věta? Asi jsem mimo, ale čtu si to pořád dokola v stále tomu nerozumím , díky.
No není to moc česky, omlouvám se ... prostě ty situace kdy si rodina pořídí psa od někoho cizího, zacálne za něj velké prachy, klasické vánoční štěně, pak to nezvládá a původní majitel (často množírna) si ho prostě nevezme zpátky a nepostará se o jeho udání, tak takové štěně typicky může skončit v útulku. Jenom píšu, že taková situace by u těch psů, co znám, nenastala. Původní "chovatelé" by se o to stěně postarali zpátky, protože ho neprodávali, aby měli zisk.

molok
napsal(a):
Já to mám stejně jako Marcela, taky koukám a nikoho takovýho fakt neznám. Asi opravdu komunitní záležitost. Já ze svýho okolí znám nejvíc těch, kteří právě koupí bez PP štěně za šílené peníze na Bazoši. Samozřejmě ale nejvíc znám lidí, kteří si koupí s PP, protože chtějí plemeno, což je právě daný taky komunitou, kde se nejvíc pohybuju.

marcelaamax
napsal(a):
No to je o tom, že ti lidi to prostě vůbec nechápou. Oni si to nějak nedají dohromady, vůbec. Už jsem tu psala jinde hodně blízkou zkušenost, kdy bylo pořízené štěně bez PP, to úplně nejlevnější, které v dojezdové vzdálenosti sehnali. Navíc s viditelným problémem už v době odběru, fakt to nebylo čisťoučký vymazlený štěně, ale spíš zubožený, začervený, pokousaný štěně... .Přesto si ho vzali, koupili. Dávali ho do kupy dlouho, peníze, které nechaly na veterině, by převýšily cenu štěněte s PP...Tolik probrečených nocí, nervů, štěně na tom bylo fakt špatně, málem nepřežilo... A ponaučení? Další pes bude taky bez PP, vybíraný úplně stejným způsobem, a kdyby to měli řešit znovu, udělali by to stejně a štěně si vzali... A to vůbec nemluvím o povaze a vzhledu....
Tohle je snad to nejhorší....čert vem prachy, ale nemocné štěnítko a nebo pejsek následně celoživotně zdravotní problém.

molok
napsal(a):
Za me je tohle idealni stav - koupit stene od cloveka, ktereho dobre znam a vim, jake chovani od nej muzu ocekavat. Zaroven vim, jak se ke psum chova a jak je mnozi. A ze to nedela pro penize.
Porad lepsi mit pohodoveho psa bez papiru, nez trosku s PP (viz napr. https://www.novinky.cz/krimi/clanek/tri-zanedbane-sarpeje-museli-utratit-chovatelka-dostala-podminku-40390935)
a pak jsou plný parky kousavejch psů...... alespoň u našeho plemene, který musí projít výstavou , zkouškou a bonitací, se hodnotí i povaha. Pes, kterej na sebe nenechá sáhnout, není uchovněn kvůli povaze. Tím se eliminují špatné povahy v chovu . A ti neuchovnění s PP i třeba kvůli té povaze, to pak dávají dál ve štěňatech bez PP a pak všichni povídaj, co znají kousavejch jezevčíků......

aluska
napsal(a):
a pak jsou plný parky kousavejch psů...... alespoň u našeho plemene, který musí projít výstavou , zkouškou a bonitací, se hodnotí i povaha. Pes, kterej na sebe nenechá sáhnout, není uchovněn kvůli povaze. Tím se eliminují špatné povahy v chovu . A ti neuchovnění s PP i třeba kvůli té povaze, to pak dávají dál ve štěňatech bez PP a pak všichni povídaj, co znají kousavejch jezevčíků......
Tak to i ti majitele musi byt nevyrovnane povahy, kdyz mnozi kousave jezevciky. To asi normalni clovek neudela, ne?
napsal(a):
Tak to i ti majitele musi byt nevyrovnane povahy, kdyz mnozi kousave jezevciky. To asi normalni clovek neudela, ne?
Tak třeba fenka je v pohodě, a že otec sežere každýho na potkání, už jim nevadí, hlavně kačky....za jezevčíka bez PP chtěj 15 000,-........no a jezevčíci přece koušou, tak co.....je to pro ně normální
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.246
A ja znám par lidi co mnozej jak vy rikate bezpapiraky. Pr del je ze feny jsou s pp, nektere i uchovnene, psi totez. At to je uchovneny nebo ne ma to veskery testy vhodny pro dany plemeno. Povahove odpovidaj,, vzhledove taky. A pohádka ze nekdo nechová s pp kvuli idiotum v klubech byva i realita. A prosim ze funguje predevsim protekce vime vsichni. Zas si nehrajme ze to je svate.
Takhle to maj bez nervu a nikdo je neprudi.
Psy mivaj sve kryjí ob rok max jednou rocne a jen do urciteho veku. Povahove vsecko sedi, zdrave je to taky.
Pokud nekdo jede takovyto bez pp chov proc ne kdyz kolikrat tohle nejede ani ten pp že. Ale uznavam že takovýchto je minimum.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A ja znám par lidi co mnozej jak vy rikate bezpapiraky. Pr del je ze feny jsou s pp, nektere i uchovnene, psi totez. At to je uchovneny nebo ne ma to veskery testy vhodny pro dany plemeno. Povahove odpovidaj,, vzhledove taky. A pohádka ze nekdo nechová s pp kvuli idiotum v klubech byva i realita. A prosim ze funguje predevsim protekce vime vsichni. Zas si nehrajme ze to je svate.
Psy mivaj sve kryjí ob rok max jednou rocne a jen do urciteho veku. Povahove vsecko sedi, zdrave je to taky.
Pokud nekdo jede takovyto bez pp chov proc ne kdyz kolikrat tohle nejede ani ten pp že. Ale uznavam že takovýchto je minimum.
Ja mam taky trochu podezreni, ze tim do budoucna eliminuji konkurenci papiraku a udrzuji tak vysokou cenu pro dane plemeno s PP. Tohle je jedine vysvetleni, ktere nas s kamaradkou napadlo, kdyz si par let dozadu kupovala entlebucha a pan ji rekl, ze ji ho proda jenom bez PP.
Mozna je to blbost, kdyztak mi to vyvratte.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A teď tu o Karkulce...
Někdo uchovní psa/fenu a bude mrskat bezpapíráky za poloviční cenu?
Někdo udělá se psem úspěšně veškeré testy pro dané plemeno, ale neuchovní (proč??) a raději mrská bezpapíráky za poloviční cenu?
To postrádá logiku. Ale vždycky to má nějaký důvod, který se nesděluje...

Právěže tady je vtipné, že bezpapírák nestojí polovinu co papírák. Oni totiž lidé neví, kolik stojí papírák, jen si myslí, že děsně hodně.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já teda takového neznám opravdu nikoho. Ani jednoho člověka. Jo znala jsem třeba lidi, co měli čubu s PP, nechtělo se jim uchovňovat, bylo by to moc práce, tak měli štěňata bez PP. Jenže tam nebyly žádné zdravotní vyšetření, nic. A otec byl vybraný stylem, že ten který je nejblíž, toho bereme...
A k tomu vašemu, proč ne? Já bych se na to zase zkusila podívat trochu hlouběji než jen tak, že já mám fenu ok, najdu psa ok (taky s PP, taky uchovněného nebo se všemi vyšetřeními?), štěňata budou ok a je fuk, že nemají PP. Přemýšlí ti lidi pak i dál, co bude s těmi jejich štěňaty? Vždyť ty můžou zase lidi množit, a vzhledem k tomu, že nemají rodokmen, tak klidně s někým příbuzným, sourozencem...
napsal(a):
Ja mam taky trochu podezreni, ze tim do budoucna eliminuji konkurenci papiraku a udrzuji tak vysokou cenu pro dane plemeno s PP. Tohle je jedine vysvetleni, ktere nas s kamaradkou napadlo, kdyz si par let dozadu kupovala entlebucha a pan ji rekl, ze ji ho proda jenom bez PP.
Pokud kamarádce pán řekl, že jí prodá štěně jen bez PP, tak ten pes prostě bez PP byl a nebyla jiná možnost , bez PP byli i rodiče, případně nebyli uchovnění.
Když se uchovněné feně narodí vrh štěňat (při normálním krytí, kdy je nahlášen krycí pes atd...) tak chovatel hlásí vrh, hlásí všechna štěňata a všechna mají PP. Asi by bylo možné nějaké štěně zatajit a prodat bez PP, ale absolutně nerozumím tomu, proč by to někdo dělal?

napsal(a):
Právěže tady je vtipné, že bezpapírák nestojí polovinu co papírák. Oni totiž lidé neví, kolik stojí papírák, jen si myslí, že děsně hodně.
Ano, to je pravda - entlebucha bez PP chtel pan prodat za plnou cenu. Proste to bylo 3-4 roky zpatky zadane plemeno a bylo jich malo.
Jinak, kdo umi cist, psat a telefonovat, si ceny bez problemu porovna.
Bracha psal pani o cenu civavy s PP - napsala mu 30tis. Za tyden se sama od sebe ozvala, ze zjistila, ze ceny sly dolu a nova cena stenete je 25tis.
Tomu se musim fakt smat.

marcelaamax
napsal(a):
Pokud kamarádce pán řekl, že jí prodá štěně jen bez PP, tak ten pes prostě bez PP byl a nebyla jiná možnost , bez PP byli i rodiče, případně nebyli uchovnění.
Když se uchovněné feně narodí vrh štěňat (při normálním krytí, kdy je nahlášen krycí pes atd...) tak chovatel hlásí vrh, hlásí všechna štěňata a všechna mají PP. Asi by bylo možné nějaké štěně zatajit a prodat bez PP, ale absolutně nerozumím tomu, proč by to někdo dělal?
Ano, byl zamerne bez PP, rodice uchovneni s PP.

marcelaamax
napsal(a):
A další možnost je ta, že pán kecal . Že rodiče vůbec uchovnění nebyli, jen na to "lákal" zájemce.
To si nemyslim, to plemeno bylo fakt v CR malopocetne. Kamaradka chtela fenku, nakonec ji koupila s PP jinde.
Lidi jsou ruzni.
napsal(a):
To si nemyslim, to plemeno bylo fakt v CR malopocetne. Kamaradka chtela fenku, nakonec ji koupila s PP jinde.
Lidi jsou ruzni.
Tak ale málopočetné neznamená, že musel tu fenu uchovnit, že jo. Jo tak lidi dělají různé věci, neříkám, že to je nemožné, jen mě absolutně nenapadá jeden jediný důvod, proč by to někdo dělal. Chápu i nějaké neshody v klubu třeba, ale jako když už mám uchovněnou fenu, stačí nahlásit krycího psa a vrh, a štěňata budou mít PP. Ale já nic z toho nenahlásím, a štěňata budou bez PP, prodávat je budou za stejnou cenu jako ty s PP?
To sorry, ale v tom vidím jednu jedinou věc - prachy. Jediný rozumný vysvětlení mě napadá to, že rodiče štěňat uchovnění nebyli (nebo minimálně jeden z nich), a pán zkoušel tuhle pohádku na zájemce, aby ze štěňat vytřískal co nejvíc peněz.

napsal(a):
Lidi jsou ruzni.
To už vůbec nedává smysl u málopočetného plemene.

marcelaamax
napsal(a):
Tak ale málopočetné neznamená, že musel tu fenu uchovnit, že jo. Jo tak lidi dělají různé věci, neříkám, že to je nemožné, jen mě absolutně nenapadá jeden jediný důvod, proč by to někdo dělal. Chápu i nějaké neshody v klubu třeba, ale jako když už mám uchovněnou fenu, stačí nahlásit krycího psa a vrh, a štěňata budou mít PP. Ale já nic z toho nenahlásím, a štěňata budou bez PP, prodávat je budou za stejnou cenu jako ty s PP?
To sorry, ale v tom vidím jednu jedinou věc - prachy. Jediný rozumný vysvětlení mě napadá to, že rodiče štěňat uchovnění nebyli (nebo minimálně jeden z nich), a pán zkoušel tuhle pohádku na zájemce, aby ze štěňat vytřískal co nejvíc peněz.
Chtela fenku a pan evidentne nechtel, aby ji uchovnila. Prachy za tim byly zcela urcite a podle me nemel zadny problem vsechna svoje stenata prodat.

marcelaamax
napsal(a):
Mít uchovněnou fenu nestačí, musí mít CHS nebo smlouvu s nějakou CHS na kterou ten vrh odchová... A další podmínky dle plemene a klubu...

marcelaamax
napsal(a):
To jo. Je nelogický, že by někdo měl uchovněnou fenu málopočetného plemene a mrskal na ní štěňata bez PP.
Co je nelogickeho na monopolu?
napsal(a):
Chtela fenku a pan evidentne nechtel, aby ji uchovnila. Prachy za tim byly zcela urcite a podle me nemel zadny problem vsechna svoje stenata prodat.
Jakože ta fena, to štěně, PP vydaný měla, ale pán ho k ní nechtěl dát, aby ji nemohla uchovnit? Před chvíli jste psala, že vrh byl záměrně bez PP, tak bez toho by tu fenu prostě neuchovnila...
A nebo to myslíte tak, že pán měl uchovněnou fenu málopočetného plemene, nechtěl, aby se plemeno nějak rozšiřovalo, a tak radši produkoval psy bez PP, aby jeho odchov nebyl uchovněn? , to mi přijde při nejmenším hodně zvláštní .

Nejsem chovatel, s nejvetsi pravdepodobnosti nikdy ani nebudu a zacinam si myslet, ze se zivymi tvory (pro zacatek aspon s nekterymi) by se nemelo obchodovat. Vic k tomu asi nemam.

marcelaamax
napsal(a):
Jakože ta fena, to štěně, PP vydaný měla, ale pán ho k ní nechtěl dát, aby ji nemohla uchovnit? Před chvíli jste psala, že vrh byl záměrně bez PP, tak bez toho by tu fenu prostě neuchovnila...
A nebo to myslíte tak, že pán měl uchovněnou fenu málopočetného plemene, nechtěl, aby se plemeno nějak rozšiřovalo, a tak radši produkoval psy bez PP, aby jeho odchov nebyl uchovněn? , to mi přijde při nejmenším hodně zvláštní .
Vydany ho nejspis nemela - muzu to zjistit, jestli to potrebujete vedet.
Hodne zvlastni to cele bylo, proto se ten obchod neuskutecnil.

marcelaamax
napsal(a):
To jo. Je nelogický, že by někdo měl uchovněnou fenu málopočetného plemene a mrskal na ní štěňata bez PP.
třeba má bráchu a ségru/matku a syna...
a množí
si u málopočetného plemene i dokážu představit
aluska
napsal(a):
Tak třeba fenka je v pohodě, a že otec sežere každýho na potkání, už jim nevadí, hlavně kačky....za jezevčíka bez PP chtěj 15 000,-........no a jezevčíci přece koušou, tak co.....je to pro ně normální
Aha, tak já ještě kousavého jezevčíka nepotkala, jo štěkacího to jo, ale nevím, zda ti, se kterými se setkávám jsou papíroví.
napsal(a):
třeba má bráchu a ségru/matku a syna...
a množí
si u málopočetného plemene i dokážu představit
To když někdo prodává bez papíráka a jako plus uvádí, že na rodiče se lze podívat u nich doma, tak mě vždy napadne, že jsou asi rodiče sourozenci, nebo matka a syn...
Janae.

XXX.XXX.160.6
Mí
napsal(a):
Neznám nikoho kdo by při koupi psa bez PP dostal nějakou smlouvu.
Já u bez PP kočky ano, podobnou jako u to byla u PP psa, obsahuje pouze datum narození kotěte, plemeno, něco málo o zdraví.
Ale jedná se o plemeno kočky, kde je čistokrevnost jasná, každé přikřížení je znát do miliontého kolene a oba rodiče s PP (ano jsem si jistá, že šlo o rodiče), takže si mohli dovolit do smlouvy napsat plemeno.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.246
napsal(a):
Ti o kterych mluvim to fakt delaji kvuli byrokracii a podrazum a kamaradickovani mezi vedoucimi klubu atd. Ceny vysoke nemaji. Oproti pp bych rekla tak o tretinu min a neb vyjma vystav maj naprosto stejne a nekdy mi prijde i vetsi vydaje (nepovinna vysetreni, ne dvacet fen v kotcich ale fakt psi domaci a individualni péči...) nevidim duvod proc by pak stenda meli jit lidove receno za flašku
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.246
napsal(a):
A teď tu o Karkulce...
Někdo udělá se psem úspěšně veškeré testy pro dané plemeno, ale neuchovní (proč??) a raději mrská bezpapíráky za poloviční cenu?
Ne každýmu jde o pracjy a vydelek
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.246
Mí
napsal(a):
Neznám nikoho kdo by při koupi psa bez PP dostal nějakou smlouvu.
No vidite. Ja jo. Zrovna ti o kterych mluvim.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
..jo tahle pohádka předčila I tu o Třeech kůzlatkach....

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ti o kterych mluvim to fakt delaji kvuli byrokracii a podrazum a kamaradickovani mezi vedoucimi klubu atd. Ceny vysoke nemaji. Oproti pp bych rekla tak o tretinu min a neb vyjma vystav maj naprosto stejne a nekdy mi prijde i vetsi vydaje (nepovinna vysetreni, ne dvacet fen v kotcich ale fakt psi domaci a individualni péči...) nevidim duvod proc by pak stenda meli jit lidove receno za flašku
Nechápu to!!
Budu majitelka feny, s fenou absolvuji vyšetření jako bych ji chtěla uchovnit, ale ne výstavy, fenu neuchovním, protože se pohádám v klubu, a proto začnu sekat bezpapíráky? Jaký to má význam? Jen jeden jediný, a to pro mě jako majitelku feny, totiž prachy za štěňata. Žádný jiný přínos...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
O jaké jde plemeno? Neděljí nic nezákonného, dle toho, co píšete, naopak produkují zodpovědné odchovy. Takže o koho jde? Jak řeší rodokmeny, jak řeší výběr krycích psů, vhodnost spojení? Já jen nemohu vymyslet důvod, proč to dělat takhle. Chápala bych chov pod jinou než FCI organizací, chápala bych založení dalšího chovatelského klubu, ale nechápu, proč to celé dělat nadivoko. Jakoby "bez papírů" byl znak lepošího chovu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.246
napsal(a):
Nechápu to!!
Budu majitelka feny, s fenou absolvuji vyšetření jako bych ji chtěla uchovnit, ale ne výstavy, fenu neuchovním, protože se pohádám v klubu, a proto začnu sekat bezpapíráky? Jaký to má význam? Jen jeden jediný, a to pro mě jako majitelku feny, totiž prachy za štěňata. Žádný jiný přínos...
Ale prd. Ach nema cenu vysvetlovat a nebudu jmenovat konkretne. Jen dodavam ze dane psy vidam casto a maj se luxusnejc nez vetsina papiraku. Vse co se vydela at na zviratech nebo v praci jde zas do zvirat. Ne na dovoleny ne na novy hadry a auto. Jen vylepseni zazemi pro zver. A péči o ne. I takovi jsou. Netvrdim ze to neni mizive mnozstvi a ojedinely ukaz ale proste to existuje. Smirte se s tim.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale prd. Ach nema cenu vysvetlovat a nebudu jmenovat konkretne. Jen dodavam ze dane psy vidam casto a maj se luxusnejc nez vetsina papiraku. Vse co se vydela at na zviratech nebo v praci jde zas do zvirat. Ne na dovoleny ne na novy hadry a auto. Jen vylepseni zazemi pro zver. A péči o ne. I takovi jsou. Netvrdim ze to neni mizive mnozstvi a ojedinely ukaz ale proste to existuje. Smirte se s tim.
Takové ty řeči, jak se mají luxusněji než většina papíráků - bezva, přeji to těm psům, i když je to poněkud velkohubé, říct, že se mají líp než většina papíráků. Ale je to tím, že jsou bez PP? Ne, stejně by se ti lidé chovali k psům s PP, nebo ne?
Co nechápu je množení na těchto psech, výroba bezpapíráků. Z jakého důvodu? A ten mě napadá jen jediný - peníze za štěňata.

No, naposledy jsme o tom, jak se nějací psi mají luxusně, od Leithian “slyšeli” v souvislosti s těmi odebranými jorky/biewry v jižních Čechách, tak nevím. I tam jsem šla do kolen, když jsem viděla fotky. Nechci tady nic rozdmýchávat, ba ani být jedovatá, ale… no, na některých věcech se asi neshodneme.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.246
napsal(a):
No, naposledy jsme o tom, jak se nějací psi mají luxusně, od Leithian “slyšeli” v souvislosti s těmi odebranými jorky/biewry v jižních Čechách, tak nevím. I tam jsem šla do kolen, když jsem viděla fotky. Nechci tady nic rozdmýchávat, ba ani být jedovatá, ale… no, na některých věcech se asi neshodneme.
Odetto. Ja narozdil od tebe tu osobu i jeji psy znam. A klid e sem reknu info co nebylo doted verejne. Naposled jsem tam byla koncem září.!!! A chov její neměl sebemenší problem. Psi cisti, v cistem nakrmeni. Drapy v norme. Ti co byli zrovna doma ucesani. Ti co prilitli z venku rozcuchani, ale az na nejakou travu a trosku hliny cisti taky.. Vsude zasoby granuli, pamlsku hraček, pelechu a všeho pro psy. Jde j

Však ta slavná poradkyně chovu šarpejů měla na výstavě taky luxusní psy. A doma ve sklepě sbírku mrtvol.
Vono by to šlo udělat líp i bez existujícího klubu - založím svůj. Zaplatím za skladování DNA, vyrobím luxusní logo na rodokmeny, čipy...
Ale když nevím, že toto je sestřička mého pejska, tak jsem akorát hlupec.
I před FCI, KC, UKC, ADBA, CKC,.... se chovali psi. Měli stájový deník!
Kdo nemá, je vůl.
napsal(a):
A teď tu o Karkulce...
Znala jsem chovatele, kterej je už po smrti, kterej radil jiný chovatelce, která si vybírala jorky bez PP na množení a vydělávání, aby si pořídila jorky s PP a uchovnila je. Tak, že na tom vydělá víc. Nakreje v jednom roce 2x. Jednou s PP a podruhý bez.

😡
kamilakamca

XXX.XXX.96.72
tohle je zdraví samo-určitě bez vady když ma PP https://zvirata.bazos.cz/inzerat/150033727/mini-civava-s-pp.php

Huskyjanina
napsal(a):
Znala jsem chovatele, kterej je už po smrti, kterej radil jiný chovatelce, která si vybírala jorky bez PP na množení a vydělávání, aby si pořídila jorky s PP a uchovnila je. Tak, že na tom vydělá víc. Nakreje v jednom roce 2x. Jednou s PP a podruhý bez.
A řekl jí, že pokud se na to přijde, že bude mít problém v klubu a s ČMKU? Ale takovým je to asi jedno...

kamilakamca
napsal(a):
tohle je zdraví samo-určitě bez vady když ma PP https://zvirata.bazos.cz/inzerat/150033727/mini-civava-s-pp.php
A tím chcete říct co? Že je lepší mrskat bezpapíráky?

Fiona.Praha
napsal(a):
PP je zárukou zdraví?
Zárukou ne. PP ve skutečnosti není zárukou vůbec ničeho, pokud není v chovu povinná DNA.
Ale co by mělo být jisté - nemnožit zvířata, která nemají normální hlavu, nohy, nemohou se přirozeně množit atp.
Protože psi nejsou ohrožený druh. Nemusí se množit vše.
napsal(a):
Zárukou ne. PP ve skutečnosti není zárukou vůbec ničeho, pokud není v chovu povinná DNA.
Ale co by mělo být jisté - nemnožit zvířata, která nemají normální hlavu, nohy, nemohou se přirozeně množit atp.
Protože psi nejsou ohrožený druh. Nemusí se množit vše.
Megííí, Vy se schováváte pod Kamiloukamcou?
Chtěla jsem znát její názor.
Janae.
napsal(a):
Já u bez PP kočky ano, podobnou jako u to byla u PP psa, obsahuje pouze datum narození kotěte, plemeno, něco málo o zdraví.
Ale jedná se o plemeno kočky, kde je čistokrevnost jasná, každé přikřížení je znát do miliontého kolene a oba rodiče s PP (ano jsem si jistá, že šlo o rodiče), takže si mohli dovolit do smlouvy napsat plemeno.
No ale bez PP to ve finále stále plemeno není, nebylo a nebude. Přes to nejede vlak...

fikovnice
napsal(a):
Předpokládám, že dotyčná už Vám neodpoví...
Musela by přiznat, že napsala hloupost.
Proč hloupost?
Proč je nějaký papír zárukou toho, že mí rodiče jsou mí rodiče? Já si teda myslím, že jsem adoptovaná, případně spadlá z jiné planety, ale papír říká něco jiného.
napsal(a):
Proč hloupost?
Proč je nějaký papír zárukou toho, že mí rodiče jsou mí rodiče? Já si teda myslím, že jsem adoptovaná, případně spadlá z jiné planety, ale papír říká něco jiného.
"Fiona" se ptala, jestli je PP zárukou zdraví (s udivenými smajlíky) a to snad všichni víme, že není, ne?

fikovnice
napsal(a):
"Fiona" se ptala, jestli je PP zárukou zdraví (s udivenými smajlíky) a to snad všichni víme, že není, ne?
Ale to je snad o dědičných nemocech, jak vylezou zuby, jak špatné nožičky budou atp.
Což všichni chápou, že ne vše se dá ovlivnit předem, testovat.
Co ale ovlivnit ohledně zdraví lze - nemnožit netvory. Na to kamila upozornila, že toto nezáleží na papíru. A když to vidím vedle ve vsi, čivavy, jak vypadají, týrané nejsou, ale jsou divné, tak tam prostě je "mezinárodně chráněná chov. stanice" taková jako výhoda, i když ani nedokázali pochopit, že chráněný je název, nikoli stanice, a "my přece nemůžeme dělat nic špatně", ale já si říkám - vy nejste chráněná stanice, ale chráněná dílna, případně haj.li.
Co není vtipné - v té stejné vsi je chovka staffbullů, to jsou ti prťaví s velkým úsměvem, a tam se jede jeden vrh papír, druhý bez. Ale psíci jsou hezcí. Samozřejmě do sklepa nevidíme. (si dělám legraci, pán je akorát vyčůránek, zlej neni)
No a když vezmu dva psy stejného plemene, budou mít děti, tak i když to nikam nenapíšu, jiné plemeno z nich asi nevznikne, ne?
Jako jo, všichni jsme proti množení bezhlavému, říká se bezPP, ale mně to vadí jen kvůli možné příbuznosti a nemocem. To ostatní najdeme v obou táborech.
napsal(a):
Ale to je snad o dědičných nemocech, jak vylezou zuby, jak špatné nožičky budou atp.
Což všichni chápou, že ne vše se dá ovlivnit předem, testovat.
Co ale ovlivnit ohledně zdraví lze - nemnožit netvory. Na to kamila upozornila, že toto nezáleží na papíru. A když to vidím vedle ve vsi, čivavy, jak vypadají, týrané nejsou, ale jsou divné, tak tam prostě je "mezinárodně chráněná chov. stanice" taková jako výhoda, i když ani nedokázali pochopit, že chráněný je název, nikoli stanice, a "my přece nemůžeme dělat nic špatně", ale já si říkám - vy nejste chráněná stanice, ale chráněná dílna, případně haj.li.
Co není vtipné - v té stejné vsi je chovka staffbullů, to jsou ti prťaví s velkým úsměvem, a tam se jede jeden vrh papír, druhý bez. Ale psíci jsou hezcí. Samozřejmě do sklepa nevidíme. (si dělám legraci, pán je akorát vyčůránek, zlej neni)
No a když vezmu dva psy stejného plemene, budou mít děti, tak i když to nikam nenapíšu, jiné plemeno z nich asi nevznikne, ne?
Jako jo, všichni jsme proti množení bezhlavému, říká se bezPP, ale mně to vadí jen kvůli možné příbuznosti a nemocem. To ostatní najdeme v obou táborech.
Nu, ano, já s Vámi souhlasím.

"No a když vezmu dva psy stejného plemene, budou mít děti, tak i když to nikam nenapíšu, jiné plemeno z nich asi nevznikne, ne?"
a děti těch dětí?
psi "plemeno bPP" neposkytují žádné informace o předcích
a to je jediná informace o tom, že jsou nositelé genotypu plemene (v kontextu toho, že uchovněn by měl být jen ten pes, který splňuje požadavky vycházející ze standardu a zdravotního stavu plemene)
a to je to, co dělá plemeno plemenem, předávání genotypu z generace na generaci
"dědičně přenáší standardní znaky, typ plemene a povahu typickou pro plemeno "
a to mi vadí na spojování názvu plemene a bPP

No, to říká FCI. Jako by bez papíru rodiče nepředávaly geny dětem :-)
První část souvětí je "Za dědičně zdravého psa je považován takový pes".
Jo, zdravý pes vs. zdravý pes tohoto plemene.
Na tomto základě mohu říct, že pokud nemá pes standardní povahu a má nějakou tu nemoc, není psem tohoto plemene.
Ano, nemá se takový jedinec množit, ale stále je to plemeno. Nějaká org. má nějaký standard, jiná má jiný, ten klub má nějaká pravidla, jiný má jiná.
A já si, až pořídím barvy do tiskárny, ustavím jiný klub, a lidé mi budou říkat, že to nejsou pudli :-)
hmn_, občas je slyšet "povaha šla do h. ...", no papíry ale mají. U kolika plemen se dělají v rámci FCI povahové testy? Ona org. hlásá pěkně, ale praxe... dtto placaté hlavy.
Samozřejmě bez stájového deníku jsem v pytli, to se nedá dělat pořádně... to je bezohled.
Ale se podívejte na psy z posledních 30 50 let, jak se měnili. Vzhled, povaha. A furt je to to plemeno.

" Jako by bez papíru rodiče nepředávaly geny dětem "
megi, prosím všimni si, že jsem použila slovo informace....
"hmn_, občas je slyšet "povaha šla do h. ...", no papíry ale mají. U kolika plemen se dělají v rámci FCI povahové testy? Ona org. hlásá pěkně, ale praxe... dtto placaté hlavy."
píši o principu, mechanizmu, systému
a stokrát v minulosti zde na ifauně jsem se vyjadřovala k tomu, jak jej lidé przní, ohýbají, přečurávají
ale to nic na tom principu, mechanizmu nemění

"No, to říká FCI. Jako by bez papíru rodiče nepředávaly geny dětem :-)
První část souvětí je "Za dědičně zdravého psa je považován takový pes".
Jo, zdravý pes vs. zdravý pes tohoto plemene.
Na tomto základě mohu říct, že pokud nemá pes standardní povahu a má nějakou tu nemoc, není psem tohoto plemene."
ne megí
to je řeč o chovných jedincích
to jsou ti z toho PP

No ale o chovných v tomto klubu.
"neposkytují žádné informace o předcích
a to je jediná informace o tom, že jsou nositelé genotypu plemene"
Chápu to tak, že potřebuji informaci - jakou, kde, od koho?
Mohu použít DNA test. A databáze (Genomia) říká, že se lehce liší pes plemene xxx z Austrálie od psa stejného plemene z Evropy.
Jak kvalitní je ten jedinec... za jakých podmínek bylo rodičům umožněno se množit. A to není všude stejné. Tamten pes nebude chovný tady atp.
Čistokrevnost doložená papírem od yyy, proč ne od zzz? Všichni nemají stejné podmínky pro chovnost, tak kdo řekne, že tohle už není to plemeno...
Jo, pokud by název plemene byl patřící někomu (jako elo pes), byl to "patent", pak jsme jinde.
I jsem o tom nejednou přemýšlela, ale nepátrala, proč ty názvy (s vlastnostmi samozřejmě) nebyly přiklepnuty zakladatelům (dědicům). Protože u nové odrůdy se to může. Dnešní plemena byla také někdy nová, autory tak nějak známe, tak co.

"No ale o chovných v tomto klubu."
klubu?
FCI není klub, to je mezinárodní organizace
" "neposkytují žádné informace o předcích
a to je jediná informace o tom, že jsou nositelé genotypu plemene"
Chápu to tak, že potřebuji informaci - jakou, kde, od koho?"
jakou informaci?
dědičnost
vidím do budoucna?
ne
musím se podívat do minulosti, tam ty informace mám
o čem?
no o dědičnosti
kde? od koho?
no od chovatele a patřičné organizace
megí, nedělej si ze mně srandu, kecací dopoledne mi už skončilo.....
"Mohu použít DNA test."
co všechno mi ten test řekne?

Rezzzy
napsal(a):
Tak se jen tak koukám na inzeráty, pes s PP, z chovky co dělá vše možné testy i testy DNA prodává psa za 18000, bez PP za 14000, to se fakt lidem vyplatí koupit Vojtěcha pochybného zdraví a původu jen o 4000 levněji?
Nemyslím si to. Když ty ceny budou takto vidět a někdo má 14 tisíc, tak má i 18. Uvedení ceny je jedna z cest, na 90 % kupců funguje.
napsal(a):
Nemyslím si to. Když ty ceny budou takto vidět a někdo má 14 tisíc, tak má i 18. Uvedení ceny je jedna z cest, na 90 % kupců funguje.
Je to možný, pro někoho kdo neví, není rozhodnutý jestli s PP nebo bez, tak vidí, že ten rozdíl není tak velký, když s PP neuvedou kolik, můžou si lidi myslet, že stojí 2x tolik.

hmn_, už je zase dopoledne :D ten test říká, jak moc je pes podobný ostatním psům, od kterých má databáze vzorky... tři generace zpět. Genomia vidí 1877 znaků v genomu psa a... 200 250 plemen? Embark jich má trochu víc. Já v tom nevidím nějakou záhadu. Nevědět, co s penězi, tak testnu celou ves :-) A začnu u hus, s čím to je křížený, když zas rozplítaj plot.
Ale chápu, že je určeno, že plemeno se dokládá papírem. Ale nechápu, že bych se na to mohla spolehnout. No jo no, co už. Mír.