Hedvikka54

XXX.XXX.17.81
Dobry den, prosim o radu. Mame 2.5 leteho ovcaka s dysplazii loktu (stupen C). Kycle a ramena jsou v poradku. Pes nam cas od casu po probuzeni pajdal na jednu predni nozku, nez to rozchodil. Byli jsme na dornovce, ta mu evidentne pomohla, ted uz tedy nepajda. Davame Alavis triple blend. Shaneli jsme informace o DLK ze vsech stran a dozvedeli jsme se toto:
1. Veterinar, co psa rentgenoval, mimo jine rikal, ze tam ma pes osteofyty asi 4 mm, takze urcite podavat kloubni vyzivu s MSN, udrzovat psa lehkeho, hodne nasvaleneho, plavat atd.. a ze operace neni nutna, ze ty lokty nejsou v tak hroznem stavu, ze videl mnohem horsi.
2. Fyzioterapeutka, co delala psovi dornovku rikala, ze kloubni vyziva s MSN neni u tak mladeho psa nutna, ze pry stejne nepomaha, protoze se ten prasek nevstreba a ze MSN je na bolest a tu nas pes v tomhle veku nema... dale rikala, ze Librela jsou v podstate jen analgetika, takze to take nedoporucuje, a naopak by zvolila operaci.
My vubec nevime komu verit a co si z tech informaci vzit... to, ze pomaha plavani, nizka hmotnost psa a nasvaleni, to vsechno vime. Ale proc fyzioterapeutka nedoporucuje MSN, kdyz veterinar nam ho vylozene doporucil? (Rozhodne to neni tak, ze by nam veterinar chtel kloubni vyzivu prodat, to ne)... proc fyzioterapeutka doporucuje operaci, kdyz veterinar rika, ze to na operaci vubec neni? Fyzioterapeutka take videla snimky z rtg, takze to neplacla jen tak.
Dale fyzioterapeutka doporucila dornovku 3-4× rocne, i v pripade, ze pes nebude mit zadne potize. Pry jako preventivne. Nevite prosim proc?
Prosim o vas nazor, jak byste se zachovali v teto situaci vy a nebo jestli mate zkusenosti. A jakou kloubni vyzivu byste nam doporucili. Mozna neco s kolaganem, o kterem jsem cetla, ze je take dobry? Popravde nam se do operace vubec nechce, bojime se, ze bude dlouha rekonvalescence a ze pejsek uz asi nebude do budoucna tak pohyblivy jako ted. Krom toho kulhani, ktere ted trvalo asi mesic nez jsme se na fyzio dostali, pejsek predtim zadne problemy s kulhanim nemel. A kdybychom nebyli na rtg, tak ani nevime, ze nejakou dysplazii ma...
Uživatel s deaktivovaným účtem

dlk je takový složený název pro více patologických stavů, takže takhle na dálku nemůžeme tady na fauně rozhodnout nikdo nic
pokud nevíte, nejlepší je obrátit se na veterinárního ortopeda a o konzultaci požádat jeho.
Myslíte asi spíše MSM, které je proti bolesti a proti zánětu, vstřebává se úplně normálně u každé věkové skupiny. Z hlediska řešení veterináře zní naprosto logicky a správně to, co doporučuje. Pokud pes nemá potíže, není důvod operovat.
Fyzioterapeutka dělá pouze Dornovu metodu nebo i jiné ošetření?
Pokud chcete další názor, šla bych za ortopedem, u nás v ČR MVDr. Ekr v Hradci Králové, ale jistě najdete i jinde. Zažádala bych o konzultaci na základě rtg a klinického vyšetření.
MSM má efekt i v prevenci vzniku (nebo aspoň zpomalení postupu) artrózy, takže při této diagnóze je určitě indikace na místě. Podáváte kloubní výživu s MSM nonstop nebo děláte pauzy? U mladého psa, pokud nemá výrazné potíže, má smysl podávat MSM 3 měsíce a na 3 měsíce zase vysadit. Pro kontrolu, protože bez vysazení si nemusíte včas všimnout zhoršení stavu.
Librela je pouze proti bolesti, z hlediska kloubní výživy má spíše smysl podat intravenózně Bonharen (čistá kyselina hyaluronová, která je součástí kloubní synovie).
Pokud budete psa udržovat lehkého, v kondici a budete se vyhýbat se psem potenciálně nebezpečným činnostem, je možné, že zvládnete celý život bez operace.
Netuším, jaké má fyzioterapeutka vzdělání, ale nejsme doktoři. Nemůžeme dělat diagnózy a neurčujeme, zda by měla či neměla být operace.
Hedvikka54

XXX.XXX.24.72
jana.jenickova
napsal(a):
Myslíte asi spíše MSM, které je proti bolesti a proti zánětu, vstřebává se úplně normálně u každé věkové skupiny. Z hlediska řešení veterináře zní naprosto logicky a správně to, co doporučuje. Pokud pes nemá potíže, není důvod operovat.
Fyzioterapeutka dělá pouze Dornovu metodu nebo i jiné ošetření?
Pokud chcete další názor, šla bych za ortopedem, u nás v ČR MVDr. Ekr v Hradci Králové, ale jistě najdete i jinde. Zažádala bych o konzultaci na základě rtg a klinického vyšetření.
MSM má efekt i v prevenci vzniku (nebo aspoň zpomalení postupu) artrózy, takže při této diagnóze je určitě indikace na místě. Podáváte kloubní výživu s MSM nonstop nebo děláte pauzy? U mladého psa, pokud nemá výrazné potíže, má smysl podávat MSM 3 měsíce a na 3 měsíce zase vysadit. Pro kontrolu, protože bez vysazení si nemusíte včas všimnout zhoršení stavu.
Librela je pouze proti bolesti, z hlediska kloubní výživy má spíše smysl podat intravenózně Bonharen (čistá kyselina hyaluronová, která je součástí kloubní synovie).
Pokud budete psa udržovat lehkého, v kondici a budete se vyhýbat se psem potenciálně nebezpečným činnostem, je možné, že zvládnete celý život bez operace.
Netuším, jaké má fyzioterapeutka vzdělání, ale nejsme doktoři. Nemůžeme dělat diagnózy a neurčujeme, zda by měla či neměla být operace.
Dekuji moc za nove poznatky. Ano, jedna se o MSM, trochu se mi popletly pismenka. Alavis davame 2x za rok jako 3mesicni kuru, mezi tim delame 3mesicni pauzu, takze presne jak pisete.
A co se tyce fyzioterapeutky, tak vzdelani v oboru ma, dokonce i spoustu kurzu na pohybovy aparat, takze o to vic me zarazi, ze je proti te kloubni vyzive a vylozene navrhuje jako reseni operaci.
Ale jak pisete, jeste to zkusime prokonzultovat s ortopedem, abychom zjistili co a jak. Ale operaci asi teda fakt ne, rozhodne ne v nejblizsi dobe, kdyz vidim, ze psovi, krom toho docasneho kulhani, nic neni...
Hedvikka54
napsal(a):
Dekuji moc za nove poznatky. Ano, jedna se o MSM, trochu se mi popletly pismenka. Alavis davame 2x za rok jako 3mesicni kuru, mezi tim delame 3mesicni pauzu, takze presne jak pisete.
A co se tyce fyzioterapeutky, tak vzdelani v oboru ma, dokonce i spoustu kurzu na pohybovy aparat, takze o to vic me zarazi, ze je proti te kloubni vyzive a vylozene navrhuje jako reseni operaci.
Ale jak pisete, jeste to zkusime prokonzultovat s ortopedem, abychom zjistili co a jak. Ale operaci asi teda fakt ne, rozhodne ne v nejblizsi dobe, kdyz vidim, ze psovi, krom toho docasneho kulhani, nic neni...
Není vůbec za co.
Super, tak to je dobře, že máte i srovnání bez MSM :-) Jinak můžu v pauze doporučit Geloren, ten nemá MSM ani boswelii serrata, takže v pauze můžete i nadále podávat kloubní výživu. Případně jsou i jiné možnosti, teď se hodně jede i s CBD oleji, zrovna budu zkoušet, ale já mám fenu s DKK, ne DLK.
Tak těžko říct, ono je fakt, že DLK je zrovna dost na houby, kdy prognóza je postupně se zhoršující se projevy. Ale taky se to nemusí dostat tak daleko. Osobně bych si vzala něco z obojího, ale konzultovala bych ještě jinde. Z hlediska ortopedů mě napadá ještě MVDr. Musil v Českém Brodě, nebo my byli u MVDr. Deckera u Plzně. Ale obecně když se zeptáte u jiného ortopeda, tak bych spíš brala ten další názor lékaře. Je možné, že má paní zkušenosti, kdy to i přes všechno možné stejně vždy došlo k operaci, to nevíme nikdo. Ale je možnost se obrátit i na jiného fyzioterapeuta.
Obecně Dornovka je sice super, ale někdy je výslovně kontraindikována, což u DLK, je-li tam osteofyt, bych skoro řekla, že je ten případ.. Takže dělat jiná ošetření v oblasti lokte minimálně.
Určitě bych zkonzultovala s ortopedem a uvidíte. Ale pokud pes nemá výrazné potíže, je lepší an to jít prevenčně, pomocí všeho, co vám ortoped řekl.
Držím palce :)

Snad si někdo nemyslí, že to spraví MSM. Prověřen je celadrin. Ale stejně to nevyléčí. Bude to horší a horší. Dyť je to milimetr od nejhorší varianty.
Názor dalšího vet. Ale odborníka - ortopeda.
Tady nejde o prevenci. Preventivně se dává kolagen, ale štěněti. Tady jsou skoro půlcentimetrové výrůstky, artroza? to asi potravinový doplněk nespraví, ne?
Loket nese psa.
Mam trileteho NO po operaci ramene (OCD) i loktu (DLK - FPC).
Prvni bylo OCD, ktere se zjistilo pri oficialnich RTG. Tri ortopedi (Ekr, Hnizdo a Musil) doporucili artroskopicke osetreni, aby nemel problemy v budoucnosti. Po operaci byl hned fit, ale jak zatezoval vice levou nohu, vsimla jsem si, ze na ni obcas zakulha (skoro neznatelne). Na RTG se potvrdila FPC a opet byla doporucena operace. Pokud je ten nalez jeste maly a pes nema problem, muze artroskopie zabranit poskozeni kloubu a vzniku artrozy. Pan MVDr. Musil mi jeste po operaci rikal, ze maji u nich na cvicaku hodne NO s odoperovanymi lolty a ze sportuji bez omezeni.
Muj pesan je cca rok po operaci a musim zaklepat (tuk tuk), ze psa nijak nesetrim (vc. behu u kola a canicrossu) a neprojevuje zadny naznak problemu.
Pokud jste jeste nekonzultovala primo s ortopedem, tak doporucuji tak ucinit. Na nazor bezneho veta bych v tomhle ohledu opravdu nedala.
Jinak viz vyse, MSM je proti zanetu a bolesti, tim padem dvojsecna zbran. Ale vstrebava se uplne normalne. Opacne to ani nedava smysl. Jako kloubni vyzivu doporucuji Geloren, ktery ma docela vysoky obsah kuseliny hyauronove a zadne MSM, ktere by pripadne mohlo zakryt mensi kulhani.
Jinak i obcasne kulhani uz je spatne - ocividne v tom kloubu dochazi k mechanickemu poskozovani, coz casem povede k uplne znicenemu kloubu, tak bacha. Pes nekulha (byt obcasne) jen tak.
Hodne stesti
napsal(a):
Snad si někdo nemyslí, že to spraví MSM. Prověřen je celadrin. Ale stejně to nevyléčí. Bude to horší a horší. Dyť je to milimetr od nejhorší varianty.
Názor dalšího vet. Ale odborníka - ortopeda.
Tady nejde o prevenci. Preventivně se dává kolagen, ale štěněti. Tady jsou skoro půlcentimetrové výrůstky, artroza? to asi potravinový doplněk nespraví, ne?
Loket nese psa.
MSM je něco, co samozřejmě pomáhá, ale není všespásné.
Obecně ostatní doporučení - jako držet psa lehkého, v kondici a chodit na fyzioterapii, to je prevence, která komplexně má velký smysl. DLK je zrádné a není to nikdy stejné - rozdíl je v plemeni, diagnóze, záteži... Fyzioterapie umožňuje udržovat měkké tkáně a případné přetěžování v důsledku kompenzace, ale také pomáhá s kondicí, takže určitě není prevence ani v případě diagnózy marná. Spíše mi přijde, že konzervativní řešení je úspěšné u DKK než-li u DLK. Ale jsou i pacienti s DLK/OCD, kteří dochází pravidelně a jde to úspěšně udržovat v takovém stavu, že operace třeba není. To je ale obvyklejší u lehčích plemen..
U MSM je dokázáno, že zabraňuje vzniku artrózy, resp. zpomaluje její vznik (což u takových případů, jako je tento hrozí). V případě již přítomné artrózy, tak samozřejmě zmírňuje bolest, ale zmírňuje i progresi artrózy. Ale není v žádném případě, pokud to není absolutně nutné, dávat to celoročně. Aby se neobvili případné potíže. Preventivně se dává leccos, nejen štěněti. Smysl to má.
Ještě bych si dovolila přihodit doporučení na omega 3 mastné kyseliny, které mají taky neuvěřitelný vliv při léčbě nejen ortopedických potíží. Vyhla bych se kastraci, pokud to nebude nutné - testosteron je pro tvorbu svaloviny u samců velkou výhodou, ovšem na stáří mohou přijít potíže, kdy se tomu stejně nevyhnete.

A třeba odkaz na studii by nebyl, kde to dokázali?
Já třeba věřím taky v omega 3 a co nejmenší poměr k omega 6. Ale je to jen víra. Protože jedna studie je z výsledků nadšená a druhá řekne "nepotvrdilo" :-)
4 mm... Jako jo, samozřejmě se to snažíme podpořit vším možným...
Měli jsme tu pěkné vlákno s osteoartrozou, ale co já vím, kde je.
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3890444/dkk-a-dlk-co-ocekavat-do-budoucna?from-list=1#a3891207
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3843259/dobry-ortoped-stene-no-s-dlk?from-list=1#a3843456
Nemám studie už přístupné, ale pokusím se je přes známé stáhnout a pošlu do SZ, lépe přes mail, protože odkazy, kde se nedají bez přístupu stáhnout budou asi k ničemu.
Jinak ty omega 3 mají vyzkoušené u nás (bez studie), i v léčbě neurologických onemocnění, ale tam to vychází ze spolupráce MVDr. Musila a Physiodogu, schválně se zkusím taky blíž zeptat jak bude příležitost. Z praxe udávají výborné výsledky u neurologických a ortopedických onemocnění, ať už u řešení po operacích, tak i u konzervativně řešených potíží. Osobně s tím zrovna taky experimentuju, jak u sebe, tak u psa, tak jsem taky zvědavá.
Něco k omega 3 mastným kyselinám píše i tady, což není zrovna studie, ale aspoň nemám jen jeden..
http://www.petklinika.cz/dotazy-veterina/co_jsou_to_mastne_kyseliny_a_proc_je_dulezity_jejich_prijem_v_potrave_ve_spravnem_pomeru
Nicméně lososový olej se neukazuje už být až tak super zdrojem, a vzhledem k množství těžkých kovů a dovozu, kdy je často olej už žluklý, je vhodnější zdroj z krillu.

Mně stačí autor a rok. Děkuji. O. 3 fungují i na alergie např., o to nejde,
podpora ano, proti zánětu, proti bolesti, ale nevěřím, že to udělá něco víc.
Olej né, musel by být "z lékárny", kapsle, tmavý obal, definovaný vit. A, EPA, DHA... EPA je potřeba 60-100 nebo víc mg/kg psa, tam umí zastoupit léky na bolest a zánět, ale dál... dál, si myslím, nic. Ale tak já jsem pomlouvač...
Odkazů na petmd apod. mám hodně, mě spíše zajímají ty studie, no. Pár jsem si jich našla... pomáhá to, ale zázrak se nekoná. Tuto si sem odložím https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3514349/

Jen tak btw. ty rehabky nemaji potencial "opravit " dysplazku nebo vyrustky dokonce, ale maji za ukol ulevit zbytku tela - ktere diky min. diskomfortu, kdyz uz ne bolesti v loktu - jsou pretezovany.
Proto to "preventivne" nekolikrat za rok...
A ke zbytku - jestli operovat nebo ne - muze rozhodnout jen ortoped, ne diskuze.
DLK je komplex onemocnění,které může mít tři příčiny,podle toho se volí řešení. Když je v kloubu ulomený a uvolněný kousek,operace je doporučována vždy, protože tím,jak se pohybuje, odírá chrupavku a dochází k velmi rychlému rozvoji. Pokud ulomený kousek není, řeší se podle stavu kloubu. Dřív se operovalo vše, kloub se čistil,dnes už se od toho ustupuje, kloub bývá půl roku po operaci tam,kde dřív. Každopádně alfa a omega, jak už tu zaznělo,je názor odborníka,tedy kvalifikovaného ortopeda. Ten může nejlíp rozhodnout,jaké řešení zvolit. Jinak určitě doporučuju jednou ročně 10 dávek Bonharenu do žíly, kloubní výživu s MSM, Boswelií pulsně,tj., třeba dva měsíce,pak měsíc nic atd MSM v případě postiženého kloubu je víc jak vhodný

Hedvikka54
napsal(a):
Připojuji se k ostatním. Konzultace s ortopedem. Jde o dalších cca 10 let života. Kvalitního.