Rudé až černé vylízané břicho

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.3.2022 16:27
nikdonevi

XXX.XXX.19.53

Dobrý den, fena poprvé odhárala a asi si intenzivně lízala ceciky, je to venkovní pes, veterinář mi dal šampon biodexin a 2x denně umývat, můžu jí ještě nějak pomoct?

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.3.2022 16:48

Au. Spíše bych k tomu přistupovala jako u miminka a plínek. Řepík, pudr, sucho.
Samozřejmě to nesmí dál ošetřovat. Jako jo, desinfekce... ale...
nepřijde mi ok, že se jen kvůli hárání
(zapaření třeba?) takto rozbije... není jiný problém? Myslím třeba v tom vemenu nebo něco horšího. Asi ji to bolí.

22.3.2022 16:52
nikdonevi

XXX.XXX.19.53

nezjistila jsem, začala se tak šíleně olizovat jak hárala, vzala jsem ji včera dom do chodby abych ji měla pod dohledem ale nemám šanci ji ohlídat, stravu jsem nezměnila

22.3.2022 17:03

nikdonevi napsal(a):
nezjistila jsem, začala se tak šíleně olizovat jak hárala, vzala jsem ji včera dom do chodby abych ji měla pod dohledem ale nemám šanci ji ohlídat, stravu jsem nezměnila

Spíše myslím zánět v tom vemenu nebo někde jinde,
na stravu bych to nesváděla, to by se asi nevydřela zrovna tady. Může to být jen zapaření. Jestli se nedá uhlídat, tak límec. Psi umí vydřít kůži až do krve. Umí to rychle.

22.3.2022 17:16
impact

XXX.XXX.56.117

nikdonevi napsal(a):

Jestli ji nezvládnete ohlídat, dejte jí límec a nebo jí oblečte tričko naopak - zadní nohy do rukávů a lem trika uvázat kolem obojku. Triko případně na zádech sepnout, aby ho netahala po zemi.

22.3.2022 17:17
nikdonevi

XXX.XXX.19.53

namazala jsem jí to sudocremem a veterinář mě sprdl, že vůbec takové věci nemám na psa používat, protože má úplně jiné PH kůže a akorát mu to zhorším

22.3.2022 17:19
nikdonevi

XXX.XXX.19.53

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Spíše myslím zánět v tom vemenu nebo někde jinde,
na stravu bych to nesváděla, to by se asi nevydřela zrovna tady. Může to být jen zapaření. Jestli se nedá uhlídat, tak límec. Psi umí vydřít kůži až do krve. Umí to rychle.

ceciky měla celou dobu měkké, nikde žádnou zatvrdlinu, ale chvíli po hárání je nalité měla, pak to ale splasklo

22.3.2022 17:20
nikdonevi

XXX.XXX.19.53

je docela možné že jak si to olízala, a pak se schoulila v boudě do klubka tak se jí to zapařilo a zase si to lízala atd až má tohle, v boudě má sice dřevitou vlnu, ale to neznamená že se na břiše nemůže zapařit

22.3.2022 17:49

nikdonevi napsal(a):
namazala jsem jí to sudocremem a veterinář mě sprdl, že vůbec takové věci nemám na psa používat, protože má úplně jiné PH kůže a akorát mu to zhorším

tak je to zbytečné, jediná dobrá složka je "zinek", jinak je to celkem zbytečné šílené složení,
to zas zinková mast by šla..
mýt bylinkami, takové ty klasické řepík, měsíček... a dobře osušit.
No, zhoršíte, víte co, on každý zas na psa leje tyhle clorexidermoblbo a ty na psí kůži zlikvidují úplně vše - včetně toho užitečného.
Takže jo, desinfikovat, ale ne dělo na mravence. Nejvíc důležité tu ale je, ale by se k tomu už nedostala, protože pak infekce...

22.3.2022 20:00
nikdonevi

XXX.XXX.105.57

tak je to zbytečné, jediná dobrá složka je "zinek", jinak je to celkem zbytečné šílené složení,
to zas zinková mast by šla..
mýt bylinkami, takové ty klasické řepík, měsíček... a dobře osušit.
No, zhoršíte, víte co, on každý zas na psa leje tyhle clorexidermoblbo a ty na psí kůži zlikvidují úplně vše - včetně toho užitečného.
Takže jo, desinfikovat, ale ne dělo na mravence. Nejvíc důležité tu ale je, ale by se k tomu už nedostala, protože pak infekce...

zinkovou mast doma určitě mám, tak jí to na noc máznu a uvidím, nikdy se mi žádný pes nezapařil ani neolezl, tak jsem z toho byla dost zděšená

22.3.2022 20:34

No, ten šampon je mimo cca třista kč ceny k čemu?
Udělal vet kožní stěry?
Na tento šampon bych se v této fázi vykašlala, čistotu podrážděné kůže zaručí i obyčejný oplach bylinkami, decentně růžovým roztokem KMnO4 apod.
Vykašlala bych se i na zinkovou mast, zbytečně vysušuje, zašla bych do lékárny nebo drogerie a koupila toto:
https://www.drpopov.cz/produkt/rakytnikova-mast-s-aloe-vera-rakytela-50-ml/?gclid=EAIaIQobChMI0o3smbba9gIV45PVCh2TagRvEAQYASABEgI40PD_BwE

Masťový základ je vepřové sádlo - skvěle promazává kůži čehokoliv - člověk, kůň, pes, pták - velmi dobrá mast na opruzeniny, drobná poranění, popáleniny apod., zabraňuje rozšiřování lézí a velmi dobře hojí.
Narozdíl od megí spíše u opruzenin preferuji omytí a promazávání, nikoliv pudr. Tolik moje praktická zkušenost u zvířat i lidí.

Důležitá je průběžná očista a promazávání i přes den, je důležité mít psa pod kontrolou, aby si dál mechanicky nepoškozoval podrážděnou kůži a neslintal do otevřených ranek další nežádoucí mikroflóru.

22.3.2022 20:55

na té fotce je superficiální dermatitida

dermatitida je prakticky vždy jakmile trvá delší dobu komplikovaná bakteriální infekcí, i když prvotní příčina může být jiná

a chlordexidin je léčba lege artis první volby.

asi tak, no.

22.3.2022 21:10

nikdonevi napsal(a):

Proč by měl mít pes jiné pH kůže? Nemá to logiku.

22.3.2022 21:11

nikdonevi napsal(a):
Dobrý den, fena poprvé odhárala a asi si intenzivně lízala ceciky, je to venkovní pes, veterinář mi dal šampon biodexin a 2x denně umývat, můžu jí ještě nějak pomoct?

Viz bodlinka. Moc "hezká" dermatitida.

22.3.2022 21:11

Nepřu se se s Vámi, bodlinko, to ani omylem...

Jen mám jednak osobní odpor ke všemu, co šlo okolo fenolu, a za druhé mi nepřide vhodná forma - šampon vyžaduje přiaplikaci důkladné namočení, promasírování té inkriminované kůže a opět důkladný oplach, a to mi nepřijde v této situaci štastné - máčet furt dokola psa, který standardně bydlí venku v boudě s dermatitidou.
Tak když už, jestli by nebylo na tu očistu něco aplikačně vhodnějšího než šampon, no.

22.3.2022 21:28

chlorhexidin má s fenolem společného asi to, že oboje jsou organické sloučeniny

a prodává se i ve formě kožního roztoku.

22.3.2022 21:32

Dermatitida jako pra... Mám hormona, co si v top době hárání komplet okolí líže třísla. Jednou to přehnal, měl tam i nekrotickou tkáň. Vyšetření, baterie přípravků a léků, vet košilka (na prd). Začarovaný kruh, zvlášť když je to primárně psycho problém. Nakonec jsem si to okoučovala sama, ani jsem to nehlásila vet, až pak. Nechala jsem si jen spešl mýdlo, mega drahou desinfekční pěnu apod. jsem pak vrátila. Obětovala jedno své bavlněné pyžamo (rukávy a nohavice s manžetami) a ušila 2 overaly na střídání. Od hrudníku dozadu uzavřené, nohavice až k tlapkám. Na noc a před mým odchodem umýt, namazat Bepanthenem a navléct do kombinézy. Prali jsme se s tím předtím skoro 3 týdny, stálo to raketu, ale pak stačil týden a třísla čistá. Ale zas já mám nedestrukční zlato, které by ani nenapadlo si pyžamo rozškubat, když mu to na začátku zakážu. Jinak by to bylo horší, Bepanthen je i dost mňamka.

22.3.2022 21:35

me pro venkovniho psa myti samponem teda mimo misu nepripada. vysusit pak tu oblast do sucha je zalezitost par minut

22.3.2022 21:45
lesnížínka

XXX.XXX.42.16

No, ten šampon je mimo cca třista kč ceny k čemu?
Udělal vet kožní stěry?
Na tento šampon bych se v této fázi vykašlala, čistotu podrážděné kůže zaručí i obyčejný oplach bylinkami, decentně růžovým roztokem KMnO4 apod.
Vykašlala bych se i na zinkovou mast, zbytečně vysušuje, zašla bych do lékárny nebo drogerie a koupila toto:
https://www.drpopov.cz/produkt/rakytnikova-mast-s-aloe-vera-rakytela-50-ml/?gclid=EAIaIQobChMI0o3smbba9gIV45PVCh2TagRvEAQYASABEgI40PD_BwE

Masťový základ je vepřové sádlo - skvěle promazává kůži čehokoliv - člověk, kůň, pes, pták - velmi dobrá mast na opruzeniny, drobná poranění, popáleniny apod., zabraňuje rozšiřování lézí a velmi dobře hojí.
Narozdíl od megí spíše u opruzenin preferuji omytí a promazávání, nikoliv pudr. Tolik moje praktická zkušenost u zvířat i lidí.

Důležitá je průběžná očista a promazávání i přes den, je důležité mít psa pod kontrolou, aby si dál mechanicky nepoškozoval podrážděnou kůži a neslintal do otevřených ranek další nežádoucí mikroflóru.

Stejnou jsem pro psy používala řepíkovou. Na vylízanou packu apod.

22.3.2022 21:48

Repto, masti nic moc, uzavření? Musí se desinfikovat (proto dávají ten šampon, i když se to dá jinak, to jo, tohle už bude i bolet), osušit. Mezi těmi lištami je blbé místo, se to zapaří zas... kdo ví, co tam bylo, je, jaké potvory...
Tadyto už vypadá ošklivě. Ale už jsem vyléčená z toho - rudá plocha, pupínky = ATB apod. Bylinky jsou ok, i obklad, ono tohle je docela i horké, možná svědí... ale tak co já vím, co tam vet viděl.

Tenoučkou vrstvu zinkové masti bez zbytečných příměsí jako tea tree oil (pro psy mimochodem toxic, nevím, jak reakce na kůži), parfemace atp., ale vlastně nevím, esi taková existuje... spíše "lotio".

Tak on každý bude říkat, co mu fungovalo :-)
Ale tohle bych moc nerozpatlávala a neuzavírala a držela od toho psí hubu dál. To jsem chtěla říct :-)

23.3.2022 00:16
fikovnice

XXX.XXX.133.4

chlorhexidin má s fenolem společného asi to, že oboje jsou organické sloučeniny

a prodává se i ve formě kožního roztoku.

Také bych chlorhexidin nezavrhovala...
Jeho spektrum: G+ baktérie, G- baktérie, plísně, kvasinky i některé viry...
A u lidí bývá téměř jako lék 1. volby doporučován u různých gingivitid, po extrakcích k vyplachování úst...takže bych se toxicity nebála (jako že neříkám, že nějakou nevykazuje, ale ne po krátkodobé aplikaci).

23.3.2022 06:33

na povrchový dermatitidy je fakt super a hlavně to je veterinární dermatologií doporučený lege artis postup. jakože lepší než atb.

má v podstatě jedinou nevýhodu může vysušovat a dráždit. takže je fajn přidat případně něco k tomu, ale nedávala bych žádný masti, nic, co udělá vrstvu. možná třeba aloe nebo tak.

tea tree na takovou velkou plochu bych dávat nechtěla. plus psům to smrdí a nenávidí to.

23.3.2022 12:37
nikdonevi

XXX.XXX.9.1

asi jsem mírně zmatená, postup veterináře je tedy OK nebo ne?

23.3.2022 12:38
nikdonevi

XXX.XXX.9.1

mám jí to teda dál umývat a něčím mazat nebo ne? mám doma nějakou domácí konopnou mast tak tím to namazat třeba? a svědí jí to, dneska mi v obýváku jezdila břichem po koberci aby se poškrábala

23.3.2022 13:12
Rronjabutterfly

XXX.XXX.119.6

Co člověk to názor:) Řídila bych se teď instrukcema veterináře. Ten šampon taky občas používáme, psa trápí kožní problémy a dermatolog mě už dávno vyléčil z toho, dávat cosi na cosi. Osobně bych tohle ničím nezapatlávala. Použivejte tak, jak máte a pak uvidíte co dál. Určitě ale dejte psisku límec, triko nebo oboje, jestli je velká expertka, teď jí to prostě bude prudit:(

23.3.2022 15:23
impact

XXX.XXX.56.117

Rronjabutterfly napsal(a):
Co člověk to názor:) Řídila bych se teď instrukcema veterináře. Ten šampon taky občas používáme, psa trápí kožní problémy a dermatolog mě už dávno vyléčil z toho, dávat cosi na cosi. Osobně bych tohle ničím nezapatlávala. Použivejte tak, jak máte a pak uvidíte co dál. Určitě ale dejte psisku límec, triko nebo oboje, jestli je velká expertka, teď jí to prostě bude prudit:(

Někteří ti "člověci" jsou veterináři, víme?

23.3.2022 15:54

+ když to toho psa svědí a bolí, tak samotný šampon (i kvůli němu to může svědět) žádný zázrak, tož teda počkáme, až se z toho zblázní

23.3.2022 17:36

+ když to toho psa svědí a bolí, tak samotný šampon (i kvůli němu to může svědět) žádný zázrak, tož teda počkáme, až se z toho zblázní

ono se celkem nic dalšího dělat nedá, kortikoidy jsou v tomto případě kontraindikované.

24.3.2022 15:42
nikdonevi

XXX.XXX.72.124

omyla jsem jí to tím řepíkem a mám doma tyto masti, plus bepanthen pro děcka mám jí to teda něčím namazat? má to takové suché, šupinaté, jakoby na kůži měla dalších 5 vrstev které tam nemají být.

24.3.2022 17:07

bepanthen by šel

24.3.2022 18:50
nikdonevi

XXX.XXX.105.57

bepanthen by šel

ok, díky

24.3.2022 22:48

@nikdonevi

Na cem ta Vase fenka venku spala? Co ma v boude jako podestylku? A na cem spi ted?

Petra549

25.3.2022 16:08
Petra549

XXX.XXX.5.49

nikdonevi napsal(a):
omyla jsem jí to tím řepíkem a mám doma tyto masti, plus bepanthen pro děcka mám jí to teda něčím namazat? má to takové suché, šupinaté, jakoby na kůži měla dalších 5 vrstev které tam nemají být.

Sudocream je lepší. Mám vyskúšané na našej psej dôchodkyni. Nie je taký lepkavý a zaberie naozaj rýchlo.

27.3.2022 20:29
nikdonevi

XXX.XXX.105.57

@nikdonevi

Na cem ta Vase fenka venku spala? Co ma v boude jako podestylku? A na cem spi ted?

v boudě má dřevitou vlnu a teď je v chodbě na vetbed dece

28.3.2022 09:54

nikdonevi napsal(a):
v boudě má dřevitou vlnu a teď je v chodbě na vetbed dece

Dekuji za odpoved, nase Tapka ma prave v boude taky drevitou vlnu, dost jsem resila, co ji tam dat - zadny problem z toho dosud nemela. Nespi tam v noci, jen pres den tam odpociva, kdyz je venku. Zrovna poprve doharala.
Otazka je, jestli ta drevita vlna Vasi fenku treba nejak nesvedila a nevedlo to k tomu nadmernemu olizovani. Uz se ji to aspon lepsi?

Přidejte reakci

Přidat smajlík