Zdravím, mému psovi praskla anální žláza (O problému jsme nevěděli, nesáňkoval, choval se pořád normálně. Zjistil jsme to, až když se to zanítilo a až to prasklo.). Veterinářka klasicky ošetřila, dala antibiotika a léky proti bolesti a nařídila že mám ránu pravidelně desinfikovat. Jenže s tím je problém.
Je to papillon, takže všude srst. Kvůli tomu, mu musím ránu ošetřovat častěji (dávat pryč chlupy, aby mohla rána dýchat). Včera probíhalo ošetřování bez větších komplikací. Nelíbilo se mu to, ale nechal se. Při každém desinfikování se mu to líbilo čím dál míň (asi ho to bolí a on je dost citlivý a na sebe opatrný normálně, natož když ho něco bolí). Jen pro představu, nepřeháněla jsem to. Ránu jsem ošetřila 3x - ráno, odpoledne a večer.
Dneska si ránu pomalu nenechá ošetřit, což je problém a já moc nevím co s tím. Nechci se s ním prát a využívat toho, že mám fyzickou převahu, protože to není cesta. On je navíc velmi těžko motivovatelnej přes žrádlo (a to i přes šunku, sušené maso, sýr... Když se něco děje nebo má pocit že mohlo dít, tak ho jídlo absolutně nezajímá). Tak to zkouším přes pochvaly a uvolnění tlaku. To funguje poměrně dobře avšak do doby, než mu začnu s tou ránou nebo v jejím okolí něco dělat (ráda bych tam alespoň ostříhala srst, pak bude čištění mnohokrát jednodušší, ale to se nenechá a lámat ho, to fakt pro mě není cesta).
Nějaké nápady? Tipy? Cokoliv? Jsem z toho poměrně nešťastná už jen z důvodu, že si tím kazím vztah s ním.
Uživatel s deaktivovaným účtem

tak ostříhat.
a nebála bych se nějakého kažení vztahu. prostě vezmu, udělám, co je potřeba, pochválím a jedeme dál.

Čím menší tanečky okolo ošetření budete dělat, tím míň to bude pes řešit. Hlavně ho nelituje předem.

Co zkusit takový ten přístroj na odstraňování chloupků bezdotykově? :-D ten s tím jedovatým UV světlem, které zabije chlupové folikuly. Kolem řiti by to mohl prosvítit....
To ale může být strašná blbost, jen mě to prostě napadlo, že ohledně chlupů by třeba šlo vyřešit takto. Pokud místní nebudou mít zkušenost, optala bych se na to veta, zda by to šlo použít...

napsal(a):
Co zkusit takový ten přístroj na odstraňování chloupků bezdotykově? :-D ten s tím jedovatým UV světlem, které zabije chlupové folikuly. Kolem řiti by to mohl prosvítit....
To ale může být strašná blbost, jen mě to prostě napadlo, že ohledně chlupů by třeba šlo vyřešit takto. Pokud místní nebudou mít zkušenost, optala bych se na to veta, zda by to šlo použít...
To tam pak bude mit dozivotne ples, ne?

Mám dlouhosrstou fenu N.O. Loni onemocněla autoimunním onemocněním, měla fistule okolo konečníku, asi 4 titěrné, ale jednu tak 4 mm, teklo z toho. Od srpna nasazena léčba+ 2x denně čistit vlhčenýma tamponkama a pak namazat. pořád, denně, pravidelně. léčba zabrala, ta větší fistule(dírka) úplně srostla, není po ní ani památky, ještě do teď, obden vyčistím okolí konečníku tamponkama a namažu. Psa normálně postavte, zvedněte ocásek vyčistěte a fertig, bez diskuze. Okolí konečníku musí být vystříháno úplně na kratičko. To kdyby jste viděla, jaké chlupy má moje fena, je jak medvěd, kam se hrabe papilon. Ale celé okolí konečníku má na krátko, dole i zevnitř ocásku. A žije, ani to není poznat.

napsal(a):
To tam pak bude mit dozivotne ples, ne?
píšou na webu "IPL epilátory vás tedy nezbaví chloupků na trvalo, pouze prodlouží dobu, po kterou se nebudete muset epilovat, protože chloupky v růstové (anagenní) fázi uvede do fáze kataggení a následné telogenní. Než se tak vytvoří nová vlákna, může to v závislosti na partii trvat až několik měsíců. I to je však dobrý výsledek, nemyslíte? Mějte na paměti, že IPL nezabrání vašemu organismu produkovat nová vlákna."
Ale taky tam píšou, že "V případě, kdy chloupek neobsahuje dostatečné množství melaninu, nelze IPL technologii efektivně využívat. Příkladem jsou zmiňované zrzavé, světlé blond, nebo šedivé chloupky."
Takže na jemnou bílou srst, kterou předpokládám u pejska, to použitelné asi nebude. Taky pochopitelně upozorňují, že se nesmí použít na kůži poraněnou. Takže asi mimo diskusi. To bylo jen takové plácnutí....
A taky se zřejmě nejedná o UV světlo, jak jsem se domnívala, pouze světlo intenzivní.
https://www.ohol.cz/ipl-epilatory-philips-lumea/

......naš motýl si takhle sám vykousal napřed jednu žlázku pak druhou...příznaky neměl....krásně si to místo vyčistil od chlupů takže vet ho jen zajistil ATB a injekci na bolest, sám se podivil jak hluboko se mu to podařilo vykousat....místo pak zarostlo chlupy krásně znovu a problémy se zlazkami se už neobjevily...