Pomoc s výběrem plemene

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.4.2022 15:11
ZuzSova

XXX.XXX.0.78

Krásný den všem
S přítelem uvažujeme o pořízení štěnátka. Akorát si tak úpně nevíme rady, jakou rasu vybrat.
Líbil by se nám pejsek střední velikosti, ale nevadil by ani menší. Chtěli bychom aby neměl problém s dětmi a ostatními pejsky (my žádného dalšího nemáme, ale lidé se kterými se stýkáme mají).
Ideálně krátký chlup .
Jsme celkově dost akční, milujeme procházky v lese i delší výlety. Máme kousek od baráku rybník a nádherný les. Bydlíme v rodinném domečku se zahrádou, ale pejsek by byl domácí s přístupem na zahradu.
Mě by se libílo, kdyby pejsek dokázal i trochu ochránit, třeba na procházce v lese když půjdeme sami.
Moc by mě bavil také nějaký sport s pejskem (agility, bullsporty...).
Cvičák je samozřejmostí.
Máme v plánu si pořídit pejska s PP.

Zkušenosti s pejsky máme, přítel měl výmarského ohaře, fouska a křížence amstaffa.
Já jsem měla jorkšírka a kokršpaněla.

To by bylo asi tak vše.
Budu moc ráda za jakékoli doporučení.

Děkuji moc a hezký zbytek dne

4.4.2022 15:29
janaa

XXX.XXX.174.216

Střední, malý pes vás neochrání, ani vzhledem,to si vyškrtněte. Obecně mě napadá knírač,pudl, je na výběr z barev i velikostních rázů, pudl teda nemá krátkou srst, knírač se trimuje. Ten knírač bude i v rámci mezí hlídat

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.4.2022 15:44

Mě hned při čtení napadl boxer. A pak střední knírač.

4.4.2022 16:00
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Také mě hned "trknul" boxer, jen nevím, jak jsou na tom dneska se zdravím. Případně si myslím, že by šel i bostonek, to je takové malé torpédo (ale teda moc vás neohlídá a ani respekt budit nebude ).

4.4.2022 18:52
BlueBee

XXX.XXX.3.174

Jestli psa vychovate a budete dusledni, tak by slo poridit i německého pinče. Mam akorat pulrocni fenku a jak Vas ctu, tak by k Vam toto plemeno taky snad slo. Nase miluje deti, lidi. Krasne se cvici a doma naprosto bezudrzbova. Taky mame RD se zahradou. Ja jsem z ni naprosto nadsena zatim. Psiska jste meli, tak snad vite, ze to nesmi rust jak drivi v lese:-)) I ten knirač zminovany by jiste vyhovoval,ale treba stajovej pinč ve Švejkovi je knirac, kniraci jsou z pincu:-)

8.4.2022 07:15
Eli23

XXX.XXX.108.2

marcelaamax napsal(a):
Také mě hned "trknul" boxer, jen nevím, jak jsou na tom dneska se zdravím. Případně si myslím, že by šel i bostonek, to je takové malé torpédo (ale teda moc vás neohlídá a ani respekt budit nebude ).

Taky se přikláním k bostonkovi, ten podle popisu sedí, teda až na to hlídání!

Já mám teď 11-ti týdenní štěňátko bostonka a je to božan. Je neskutečně inteligentní, všechno chápe hrozně rychle, ale je kolikrát tvrdohlavej teda Akční je dost, když to na něj přijde, lítá sem a tam furt dokola Děti i ostatní pejsky, co jsme zatím potkali, tak byl velmi kamarádský a hravý :) My jsme si vybrali tedy štěníka, který má obrovské sebevědomí, takže prohání a troufá si na psi, kteří jsou třikrát větší než je on sám Bojím se dne, kdy na to doplatí

8.4.2022 07:16
Eli23

XXX.XXX.108.2

BlueBee napsal(a):
Jestli psa vychovate a budete dusledni, tak by slo poridit i německého pinče. Mam akorat pulrocni fenku a jak Vas ctu, tak by k Vam toto plemeno taky snad slo. Nase miluje deti, lidi. Krasne se cvici a doma naprosto bezudrzbova. Taky mame RD se zahradou. Ja jsem z ni naprosto nadsena zatim. Psiska jste meli, tak snad vite, ze to nesmi rust jak drivi v lese:-)) I ten knirač zminovany by jiste vyhovoval,ale treba stajovej pinč ve Švejkovi je knirac, kniraci jsou z pincu:-)

Nádherná fenka!

8.4.2022 07:33

Tady se zase střetávají dva protichůdné požadavky - střední, spíše menší pes proti "kdyby pejsek dokázal i trochu ochránit, třeba na procházce v lese když půjdeme sami".
Takže např. zde navržený bostonek splní pouze ten první požadavek, ale kdyby měl splnit druhý, bude útočníkovi pro smích.

Proto by bylo dobré, aby si zadavatelka ujasnila, jaké požadavky na psa jsou prioritní. A pokud to bude ochrana na procházce, tak musí vybírat plemeno, které je toho schopné.

8.4.2022 08:09

Na požadavky zadavatelky mi sedí často zmiňovaný střední knírač. Přiměřeně velký pes s kratší srstí, společenský, děti milující, příjemně akční, jako společník na vycházky i na výcvik ideální. Dokáže i ochránit - měla jsem černého a uměl vzbudit respekt.

8.4.2022 08:40

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Na požadavky zadavatelky mi sedí často zmiňovaný střední knírač. Přiměřeně velký pes s kratší srstí, společenský, děti milující, příjemně akční, jako společník na vycházky i na výcvik ideální. Dokáže i ochránit - měla jsem černého a uměl vzbudit respekt.

Ano, ten už tu byl navržen víckrát. Já bych to viděla i na boxera, chodského psa,...

Jestlipak se zadavatelka vůbec ještě ozve?

8.4.2022 11:42
Fatia

XXX.XXX.134.127

A já se zas a znova ptám, proti čemu by měl pes společník, co má rád děti, psy a agility, chránit páníčky v českém lese. Proti divočákovi? Proti myslivci? Proti houbařům, cyklistům, turistům? Kolikrát se zakladatelce stalo, že v lese měla potřebu být bráněna?

8.4.2022 13:04

Fatia napsal(a):
A já se zas a znova ptám, proti čemu by měl pes společník, co má rád děti, psy a agility, chránit páníčky v českém lese. Proti divočákovi? Proti myslivci? Proti houbařům, cyklistům, turistům? Kolikrát se zakladatelce stalo, že v lese měla potřebu být bráněna?

Nejsem zadavatelka, ale přijde mi praktické, že se můžu na psa spolehnout, že v případě potřeby zasáhne. Pro mě je to jeden z důvodů, proč psa mám. Vhodně zvolené plemeno funguje jako prevence...
A ptáte-li se proti komu, tak proti člověku. Proti člověku se zlými úmysly...

8.4.2022 14:06
Zoia

XXX.XXX.209.82

Fatia napsal(a):

Třeba proti divných chlapům v lese. My se občas couráme v době, kdy je všude liduprázdno, a už jsme s psama potkali lecjaký typy, takže jsem byla ráda, že se mnou šel větší pes, kterej sice je hodnej, ale už sama jeho přítomnost působí jako repelent.

Jinak k těm boxerům, boxer mi přijde jako hodně energickej pes, kterej není úplně pro začátečníka. Ale možná mám smůlu jen na samy hyperaktivy, pravda je, že až tolik jich nepotkávám.

Edit: Teď ještě koukám, že se začátečníkem jsem se sekla, nějak mi v hlavě utkvěly jen slova "yorkšírek, zahrádka, domeček", to mi úplně na budoucího majitele boxera nesedlo.

8.4.2022 18:26

Souhlas se Zoiou a balu - párkrát jsem byla ráda, že se prsí, když se blížil podivný chlap. A za tmy byl ještě ostřejší, opravdu jsem se s ním cítila klidnější.

9.4.2022 00:59
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Taky jsem už na mých procházkách narazila na divnýho chlapa. Malina nakonec nebude tak velká, jak jsme si mysleli, ale je černá a štěkat umí taky. Tak aspoň vypadá celkem neohroženě, když se jí něco nezdá.

9.4.2022 07:19
Fatia

XXX.XXX.134.127

Já jsem taky divná, takže divní chlapi se mi vyhýbají, asi :D naštěstí na mě nepouštějí psy

9.4.2022 09:36
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Já jsem taky nikdy neměla pocit, že bych byla ohrožená a potřebovala, aby mě bránil pes. I když zrovna můj pes by to jistě ocenil . Ale tak chápu, že někdo to tak má...

Stejně si ale myslím, že když jde do tuhého, v případě skutečného ohrožení, zasáhne i pes, do kterého bychom to vůbec neřekli.

9.4.2022 10:06
juhaj

XXX.XXX.164.121

marcelaamax napsal(a):
Já jsem taky nikdy neměla pocit, že bych byla ohrožená a potřebovala, aby mě bránil pes. I když zrovna můj pes by to jistě ocenil . Ale tak chápu, že někdo to tak má...

Stejně si ale myslím, že když jde do tuhého, v případě skutečného ohrožení, zasáhne i pes, do kterého bychom to vůbec neřekli.

Presně tak, psala jsem to tu už mockrát. Měla jsem nejhodnější fenku na světě, všechny lidi milovala. Ale 3x byla situace, kterou vyhodnotila jako mé ohrožení. A tvrdě zasáhla. Měla necelých 30 kg a fakt v tu chvíli budila strach.

9.4.2022 10:11

To nikdo nerozporuje, juhaj a marcelaamax,...
Ale pokud poptávám psa i na svou ochranu, nezvolím malé společenské plemeno.

9.4.2022 10:15

Já jsem se teda vždycky spíš bála ve městě, než v lese. Ale když bych si měla představit psa, který by měl vizuálně odradit útočníka, tak by to vždycky byl velký pes, mám pocit že takový střední knírač by nějakého odhodlaného "průšu" moc nezastrašil.
Soukromě se občas kochám představou sama sebe na procházce s kanagalem , ale jelikož nemám ani prostor, ani zkušenosti s těmito psy, zůstane to pouze v oblasti snů.

9.4.2022 10:18
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

To nikdo nerozporuje, juhaj a marcelaamax,...
Ale pokud poptávám psa i na svou ochranu, nezvolím malé společenské plemeno.

No jo, jenže oni poptávají psa malého, maximálně středního . Další věc je, co berou za střední velikost psa, to může mít taky každý trochu jinak.

Asi by to chtělo i dovysvětlit, jak je myšlena věta: "Mě by se libílo, kdyby pejsek dokázal i trochu ochránit, třeba na procházce v lese když půjdeme sami."
mě to v celém tom kontextu přijde spíš tak, že to má být hlavně rodinný pohodový společník, který se dokáže před člověka postavit když bude třeba, nebo který budí respekt a dokáže odradit, a ne vyloženě jako nějaký razantní pes na ochranu. Ani mi z toho textu nějak nevyplívá, že by ta ochrana byla priorita číslo jedna.

Ale vypadá to, že to už se asi nedozvíme

9.4.2022 10:25

Já jsem se teda vždycky spíš bála ve městě, než v lese. Ale když bych si měla představit psa, který by měl vizuálně odradit útočníka, tak by to vždycky byl velký pes, mám pocit že takový střední knírač by nějakého odhodlaného "průšu" moc nezastrašil.
Soukromě se občas kochám představou sama sebe na procházce s kanagalem , ale jelikož nemám ani prostor, ani zkušenosti s těmito psy, zůstane to pouze v oblasti snů.

Nikdy nevíte, koho potkáte, ve městě stejně jako v lese, a kdekoliv. Střední knírač vypadal líp, tvrději, když se ještě kupíroval. Dřív se s nimi běžně cvičilo a dělaly obrany. Do chovu potřeboval zkoušku. Jak moc se s nimi cvičí dnes, nevím. Ale pořád ho počítám mezi psy, kteří by byli schopni zasáhnout, to znamená útočníka pokousat.

Kangal je nádherný.

9.4.2022 10:32

marcelaamax napsal(a):
No jo, jenže oni poptávají psa malého, maximálně středního . Další věc je, co berou za střední velikost psa, to může mít taky každý trochu jinak.

Asi by to chtělo i dovysvětlit, jak je myšlena věta: "Mě by se libílo, kdyby pejsek dokázal i trochu ochránit, třeba na procházce v lese když půjdeme sami."
mě to v celém tom kontextu přijde spíš tak, že to má být hlavně rodinný pohodový společník, který se dokáže před člověka postavit když bude třeba, nebo který budí respekt a dokáže odradit, a ne vyloženě jako nějaký razantní pes na ochranu. Ani mi z toho textu nějak nevyplívá, že by ta ochrana byla priorita číslo jedna.

Ale vypadá to, že to už se asi nedozvíme

...mě to v celém tom kontextu přijde spíš tak, že to má být hlavně rodinný pohodový společník, který se dokáže před člověka postavit když bude třeba, nebo který budí respekt a dokáže odradit, a ne vyloženě jako nějaký razantní pes na ochranu.

Mně také. A proto bych určitě nedoporučila malé společenské plemeno. Pro mě je střední plemeno právě ten střední knírač s kohoutkovou výškou cca 45 - 50 cm. Nic moc menšího by to - podle mého názoru - být nemělo.

Upřesnění priorit v požadavcích se opravdu asi nedočkáme, protože zadavatelka nekomunikuje. Třeba aspoň čte a ty priority si ujasní pro sebe.

9.4.2022 10:46
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

...mě to v celém tom kontextu přijde spíš tak, že to má být hlavně rodinný pohodový společník, který se dokáže před člověka postavit když bude třeba, nebo který budí respekt a dokáže odradit, a ne vyloženě jako nějaký razantní pes na ochranu.

Mně také. A proto bych určitě nedoporučila malé společenské plemeno. Pro mě je střední plemeno právě ten střední knírač s kohoutkovou výškou cca 45 - 50 cm. Nic moc menšího by to - podle mého názoru - být nemělo.

Upřesnění priorit v požadavcích se opravdu asi nedočkáme, protože zadavatelka nekomunikuje. Třeba aspoň čte a ty priority si ujasní pro sebe.

Tím společenským plemenem asi narážíte na toho bostonka? Tam jsem psala hned, že tu ochranu plnit nebude, a ani respekt nebudí, ale jinak mi do toho režimu přišel jako vhodný, tak jsem ho zmínila. Ten knírač zase třeba nesplňuje požadavek krátké srsti . Ono totiž prostě asi ideální plemeno, které by bylo malé max. střední, mělo krátkou srst, a do toho plnilo tu ochranu, asi nebude...

9.4.2022 11:06
BlueBee

XXX.XXX.3.174

Tak zrovna mnou zminovany nemecky pinč ten respekt celkem vzbuzuje. Neni to uplne maly pes a proste vzhledem hodne dobrmaní. Uz ted v jejim pul roce vidim, ze ji lidi neberou na nežnou vílu:-) Jen jak jsem psala, pinč se musí vychovat. Ale zadavatelka psala, ze uz psi meli, tak snad zkusenosti jsou..

9.4.2022 11:17

Nikdy nevíte, koho potkáte, ve městě stejně jako v lese, a kdekoliv. Střední knírač vypadal líp, tvrději, když se ještě kupíroval. Dřív se s nimi běžně cvičilo a dělaly obrany. Do chovu potřeboval zkoušku. Jak moc se s nimi cvičí dnes, nevím. Ale pořád ho počítám mezi psy, kteří by byli schopni zasáhnout, to znamená útočníka pokousat.

Kangal je nádherný.

Já mám i pocit, že dřív bývalo kníračů tak nějak mnohem více a často to byli služební psi, osobně jsem znala jednu malou celnickou kníračku na hledání drog, ale vím, že těch kníračů tam měli vícero. Ta feňulka byla ostřejší vůči cizím, ale páníka zbožňovala. Myslím, že teď prostě nejsou knírači v módě a asi jen dobře pro ně, když pak člověk vidí jak to dopadá u jiných plemen.

U rodičů ve vsi mají u jednoho domku fenku kanagala a je krásná, vždycky, když se tam vyskytnu a jdeme kolem na procházku a ona je na zahradě, tak ji obdivuju. Z patřičné vzdálenosti Jednou jsem ji potkala na prochajde s majitelem, tak jsme se chvíli bavili a pán byl na ni evidentně hrdý a říkal, že budí obrovský respekt, ale co se týká rodiny, tak prý nikdy neměl mazlivější fenu a malá vnoučata si s ní často hrajou na lov medvěda což ale blíže nespecifikoval

10.4.2022 17:16
juhaj

XXX.XXX.164.121

Můj první pes byl černý střední knírač, tehdy k uchovnění a taky k neplacení poplatků že psa v Praze byla nutná zkouška a tak jsem s ním, jako 13-létě dítě chodila na speciální cvičák pro knírače k panu Rouskovi. Z tehdy si pamatuji, jak figuranti říkali, že středňáci mají dobrý zákus a jdou i na holou ruku.
Náš malý kníračí byl taky nebojsa. Když jsme přišli o čuvače, cítil se pánem dvora, drzý soused k nám klidně tehdy došel až do kuchyně a měl ho zakouslého v nohavici. A že to je dlouhý dvůr, co ho musel nést.

10.4.2022 17:33

To je pěkný dotaz... ani za týden se nepřijde podívat :D

11.4.2022 11:38
fikovnice

XXX.XXX.135.237

To je pěkný dotaz... ani za týden se nepřijde podívat :D

Třeba to tu čte...i když možná jste se dívala, zda byla přihlášená (já ne)...
No ale jinak ta zpětná vazba tu opakovaně chybí - rad milión a zadavatel(ka) ani není schopna napsat jedinou zprávu či poděkování...
A tato nedostala nakládačku, ne...?

11.4.2022 12:21
assil

XXX.XXX.121.3

Já bych ty malý plemena zas tak nepodceňovala, můj střední špic, 8 kg živé váhy, dovedl tak pouštět hrůzu, že se ho lidi báli víc než druhého většího, byl kvůli tomu předmětem obdivu a dokonce jsem dostala dvě nabídky na odkup.
Von prostě nesnášel cizí lidi.

11.4.2022 13:17
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

assil napsal(a):
Já bych ty malý plemena zas tak nepodceňovala, můj střední špic, 8 kg živé váhy, dovedl tak pouštět hrůzu, že se ho lidi báli víc než druhého většího, byl kvůli tomu předmětem obdivu a dokonce jsem dostala dvě nabídky na odkup.

Můj čtrnáctikilový pes zas držel v šachu pána, navíc majitele celé objektu, kde můj táta pracoval a nepustil ho do jídelny na oběd, asi si ho nezasloužil . Můj táta byl uvnitř a v klidu obědval a vůbec netušil, že náš pes venku jen tak nečeká, ale rovnou "pracuje" .
Prostě "vyvařený NO". Prostě tu duši německého ovčáka v sobě měl a bylo fuk, že je jen miniauturní verze původního plemena .

12.4.2022 10:40
Atheira

XXX.XXX.209.8

assil napsal(a):

Ona i ta malá plemena odhodlání chránit mají. Jsou to psi, často si ani neuvědomují, jak směšně malí jsou. Běžný vysírce asi stačí i řvoucí špic a kdyby někdo opravdu ublížit chtěl, tak ublíží i tomu většímu psovi (který navíc třeba ani není vyloženě obranář, jen se právě snaží jen tak strašit nebo vzhledem budí respekt, ale skutek utek)...Navíc, když člověk vybírá psa, který "dovede ochránit", každý si pod tím představí něco jinýho a každý pes vyhodnocuje ten objekt, před kterým je třeba chránit jinak. Na někoho už pak ten pes samotný může být moc velké sousto, se kterým si nebude umět poradit. Taky pak může chtít řešit i houbaře, že...
Moje fena je taky drobnější, necelých 15kg. Jedno zimní ráno, tma jako v pytli, na nás zpoza sloupu bafnul známý. Že prý sranda. Fena v mžiku zdrhla. Srab, říkám si, ona by mě nechala zabít. A najednou ji měl na zádech a kdyby nezačal řvát a nepoznala ho po hlase, tak ho v tom zápalu fakt pokouše a že šla do krku a hlavy. Přesto, kdyby šlo do tuhého a já měla tu možnost reagovat jinak než při tomhle incidentu, tak po ní nechci, aby mě bránila, ale ideálně se mnou zdrhla, držela hubu a schovala se, protože se samozřejmě v takový situaci nebojím jen o sebe, ale chci, aby z toho vyváznul v pohodě i ten pes.

Neregistrovaný uživatel

12.4.2022 13:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.246

Tady se zase střetávají dva protichůdné požadavky - střední, spíše menší pes proti "kdyby pejsek dokázal i trochu ochránit, třeba na procházce v lese když půjdeme sami".
Takže např. zde navržený bostonek splní pouze ten první požadavek, ale kdyby měl splnit druhý, bude útočníkovi pro smích.

Proto by bylo dobré, aby si zadavatelka ujasnila, jaké požadavky na psa jsou prioritní. A pokud to bude ochrana na procházce, tak musí vybírat plemeno, které je toho schopné.

I malej pejsem dokáže divy. Už jsem to psala dřív. 6kilovy voříšek ubránil majitele a útočníka málem zabil. Vtipné ale pravda. Znala jsem majitele i onoho voříška. Napohled samovencici vestaj s delším chlupem milujicic vsecky lidi a za naminku delajici pomalu kotrmelce. A voala. Jak šlo do tuhyho...

Akamura

25.4.2022 20:42
Akamura

XXX.XXX.248.224

Já myslím že možná i pitbulík nebo stafbull

26.4.2022 10:24

Akamura napsal(a):
Já myslím že možná i pitbulík nebo stafbull

Pam? Bu? petržel? atd... Na hromadné akce, kde se předpokládá i větší koncentrace psů, to není dobrý nápad. Viz výše.

Přidejte reakci

Přidat smajlík