Dobrý den,
chci se zeptat, jak se to dělá když musíte prakticky okamžitě odstavit fenu od štěňat kdy je štěňatům 4,5 týdne, bohužel nastala nenadálá situace a štěňata musí být odstavena, ty nebudou mít problém s příjmem potravy ani umělého mléka, jde mi o stav feny, jak ji co nejrychleji zastavit laktaci a hodit ji do pohody. děkuji za komentáře.
Uživatel s deaktivovaným účtem

nikdonevi
napsal(a):
Dobrý den,
chci se zeptat, jak se to dělá když musíte prakticky okamžitě odstavit fenu od štěňat kdy je štěňatům 4,5 týdne, bohužel nastala nenadálá situace a štěňata musí být odstavena, ty nebudou mít problém s příjmem potravy ani umělého mléka, jde mi o stav feny, jak ji co nejrychleji zastavit laktaci a hodit ji do pohody. děkuji za komentáře.
Jako u falešné březosti - nasadit dietu, zaměstnat procházkami, hlídat stav MŽ. Co mě napadá. Ostatní doplní.
lupus4
napsal(a):
To je ta rtw co měla na sonu "mít jen 1" ? A kolik jich tedy bylo doopravdy ?
ricinus comunis jsem brala na podporu laktace když jsem kojila to má i jako opačný efekt?
lupus4 fenka má dvě štěňátka nakonec a má dvě fenky, takže sestra je spokojená jednu si nechá a druhá půjde k její kamarádce.
ten náhlý odstav se jedná o fenu jiné mé kamarádky kdy fena kojí cizí štěňata a majitelce nějakým způsobem začalo něco vadit a chce si štěňata odvézt na 4,5 týdnech ikdyž původně byli domluveni na 6 týdnech, věci se změnili a ona teď řeší jak rychle u feny zastavit laktaci.
nikdonevi
napsal(a):
ricinus comunis jsem brala na podporu laktace když jsem kojila to má i jako opačný efekt?
lupus4 fenka má dvě štěňátka nakonec a má dvě fenky, takže sestra je spokojená jednu si nechá a druhá půjde k její kamarádce.
ten náhlý odstav se jedná o fenu jiné mé kamarádky kdy fena kojí cizí štěňata a majitelce nějakým způsobem začalo něco vadit a chce si štěňata odvézt na 4,5 týdnech ikdyž původně byli domluveni na 6 týdnech, věci se změnili a ona teď řeší jak rychle u feny zastavit laktaci.
Ona ty dvě štěňata ale u sebe bude mít,ne? Kolik má těch cizích? Edit-teď už to čtu,jiná fena,jiná kamarádka...pokud nemá žádná svá štěňata, tak fenu prostě unavit,krmnou dávku na minimum, homeo a mělo by to být ok
Ad homeopatika,tam záleží na té potenci, lac caninum 5 je taky na rozkojení

Jako nezlobte se na mě, že jsem nedůvěřivá, ale nějak moc kamarádek, které si neumí sehnat informace. 🤔

nikdonevi
napsal(a):
v pohodě, mám okolo sebe strašně moc pejskařů nebo myslíte že tohle všechno se děje u mě doma? no děkuji pěkně
A vy jste jediná, co má internet a zprostředkováváte informace všem těm pejskařům kolem vás?
napsal(a):
A vy jste jediná, co má internet a zprostředkováváte informace všem těm pejskařům kolem vás?
ne to rozhodně ne, jen mám tady účet a možná mají strach si tady účet založit, nebo nevím, u mé sestry co se týče rtw tak ta ani nevěděla že nějaká ifauna existuje, druhá o ifauně ví, kdysi tu účet měla ale smazala ho, ale to je prý už několik let, mě spíš udivuje že lidi neustále se snaží vycucat nějaké info aby mohli drbat, nebo k čemu to je? pokud položím otázku, jednoduchou, jak odstavit co nejrychleji fenu, tak čekám odpovědi k tématu a ne otázky kdo to je, proč to tak je, kolik jim je, skoro kde bydlí atd odpovědi se mi dostalo, zachovat se k ní jakoby měla falešku, zkusí to a uvidí.

nikdonevi
napsal(a):
ne to rozhodně ne, jen mám tady účet a možná mají strach si tady účet založit, nebo nevím, u mé sestry co se týče rtw tak ta ani nevěděla že nějaká ifauna existuje, druhá o ifauně ví, kdysi tu účet měla ale smazala ho, ale to je prý už několik let, mě spíš udivuje že lidi neustále se snaží vycucat nějaké info aby mohli drbat, nebo k čemu to je? pokud položím otázku, jednoduchou, jak odstavit co nejrychleji fenu, tak čekám odpovědi k tématu a ne otázky kdo to je, proč to tak je, kolik jim je, skoro kde bydlí atd odpovědi se mi dostalo, zachovat se k ní jakoby měla falešku, zkusí to a uvidí.
Tohle je diskuze, ne poradna, do které napíšete otázku a musí vypadnout odpověď. Ty rady zde dávají lidé jen ze své dobroty.
nikdonevi
napsal(a):
Dobrý den,
To přeci není o příjmu potravy.
Fena má pro štěňata i jiný význam.
Jste spolek bláznů?
Dejte od zvířat ruce pryč !
rapotacka11
napsal(a):
Jste spolek bláznů?
Myslím, že to asi úplně nechápete...
Asi jde o to, že majitelka feny si vzala k sobě, ke své feně, štěňata, která z nějakého důvodu nemohla kojit jejich matka, a asi tam byla nějaká dohoda, do kdy štěňata u feny zůstanou, aby z toho neměla újmu ani fena. No a teď nejspíš chce majitelka štěňat (ale nikoli té kojné feny) štěňata dřív a odchovat si je sama.

Feně zvýšit pohyb přiměřeně a postupně, pokud je rozkojená tak, že jí cecíky o sebe tleskají do rytmu, nebude z náhlé nadmíry aktivity úplně nadšená. To samé se stravou, nesnižovala bych krmnou dávku na minimum, ale krmila méně energetické krmivo s balastem, klidně víckrát denně. Na mléčnou žlázu je bezva vychlazený tvaroh, přikládat na hadru třeba, aby se cecíky zklidnily.
Také bych překopala celé uskupení bydlíku feny. Kde kojila štěňata? Někde v pelechu, koutě, kotci? Tak zcela jiné uspořádání, nové spaní na novém místě, sebrat hadry, hračky, věci, které jsou cítit štěňaty, nahradit novými. Změnit režim feny, nabourat jí denní rytmus na pár dní. Pro fenu to musí být těžké, ještě těžší pro ta štěňata.

@plaka To je teda silene drastickej postup 😔
@nikdonevi Muzete napsat, kolik jich koji?
Neodchovalas nikdy nic, chraň bůh :) proto se taky ptám. Faleška mě nenapadla. Moje feny na falešku netrpěly, ale vždy jsem s faleškou četla jen o způsobech, jak ji zastavit. Podpořit ji štěňaty mě prostě nenapadlo a nejsem si jistá, zda bych to své feně udělala pro blaho cizích štěňat.

Nebo mohly feně při porodu umřít její štěňata a přijala náhradní. To jen pro dokreslení možných scénářů.

Dava se i ten galastop, kdyz je to treba.
ale teda vyvadi s fenou/stenatama dobre hoveziny
rapotacka11
napsal(a):
Jste spolek bláznů?
je to fena co se ji narodilo mrtvé štěně, takže přijala 6 štěňat jiného plemene, které odchovává jako vlastní, majitelka kojne feny nabídla majitelce štěňat péči až do odstavu, ta si ale ve 4 týdnech štěňat postavila hlavu, a z nejasneho důvodu si chce štěňata co nejdřív odvézt i přes to že majitelka kojné feny je proti, ale bohužel nemůže u sebe držet násilím cizí štěňata.
lupus4
napsal(a):
tak alespoň malé + , fena nebude moc dorafaná a panička se vyhne období největšího bordelu a úklidu
PS. to lehké odstříkávání před zatvrdnutím fakt pomahá
zkusí to, samozřejmě to už dneska konzultovala s veterinářem, dostala i nějakou kafrovou mast na vemena, kdyby to mělo tendenci někde zatvrdnout, je z toho zklamaná jak kvůli vlastní feně, tak i štěňatům, ale bohužel na sílu si cizí štěňata nechat nemůže, bohužel. říkala že zkusí i ty homeopatika.

Nemůže si majitelka kojné feny za svou službu jedno dvě štěňata nechat? Nemohlo by to vyřešit problém? I snad psychický pro fenu... Stejně nějaká štěňata plánovali mít.
bohužel s majitelkou štěňat nebyla žádná řeč, prakticky téměř okamžitě si je odvezla po tom, co majitelka feny se zmínila že za tu péči bude chtít nějaké peníze, majitelka štěňat se cukala, přitom majitelka feny nechtěla ani cenu za jedno standartní štěně, štěňata už jsou 3 dny pryč, feně prý to mlíko už houstne a víc lepí, tak snad je to náznak že se přestává pomalu tvořit, vemínka jí masíruje, maže, dostává ty homeo tak snad to bude dobrý, no majitelka feny je prý poučená, že tohle ikdyby měla opět možnost už nikdy nikomu nenabídne, akorát prý nervy a ce finále starosti z rozkojenou fenou.

nikdonevi
napsal(a):
bohužel s majitelkou štěňat nebyla žádná řeč, prakticky téměř okamžitě si je odvezla po tom, co majitelka feny se zmínila že za tu péči bude chtít nějaké peníze, majitelka štěňat se cukala, přitom majitelka feny nechtěla ani cenu za jedno standartní štěně, štěňata už jsou 3 dny pryč, feně prý to mlíko už houstne a víc lepí, tak snad je to náznak že se přestává pomalu tvořit, vemínka jí masíruje, maže, dostává ty homeo tak snad to bude dobrý, no majitelka feny je prý poučená, že tohle ikdyby měla opět možnost už nikdy nikomu nenabídne, akorát prý nervy a ce finále starosti z rozkojenou fenou.
Za dobrotu na žebrotu a každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán...
nikdonevi
napsal(a):
Jako upřímně - toto si měly holky domluvit předtím, než se začalo realizovat. Jako že to nebude zadarmo, by mi bylo jasné, ale na druhou stranu, podmínky se mají sdělit předem. A jestli je „cena za jedno standartní štěně“ třeba 30 tisíc, tak ten úprk vcelku chápu.
Co znám chovatele a zkušenější majitele, tak všichni říkají, že nabídnout kojnou chovu, to je o hubu tak nějak z principu. Že do toho by šli jen a výlučně v případě, že chovatele znají naprosto dokonale. Taky už jsem slyšela veselé historky, kterak štěňata nakazila kojnou fenu škrkavkama a podobně.
Majitelka feny se po čtyřech týdnech zmínila,že bude chtít prachy....ta je taky dobrá to měla říct jasně a předem,kolik,kdy....
Cizí štěňata bych ke svý feně přijala jen od velmi dobrých kamarádů, které znám, a vím,že se o psy perfektně starají. Jinak je to o hubu, jednak kvůli lidem obecně,jednak si člověk může domů přitáhnout ke svým psům kde co. A od kamarádů bych si prachy nevzala
máte pravdu, sama majitelka feny řekla že byla chyba že si to neujasnili dopředu, každopádně co jsem se i já ptala jiných chovatelů co s tím mají zkušenosti a někomu vypiplali vrh, tak šli pak půl na půl z prodeje štěňat, takže já osobně si nemyslím, že si řekla nějak moc za to, že někomu zachránila a vypiplala štěňata, ale o tomto tato diskuze není
janaa
napsal(a):
Majitelka feny se po čtyřech týdnech zmínila,že bude chtít prachy....ta je taky dobrá to měla říct jasně a předem,kolik,kdy....
Cizí štěňata bych ke svý feně přijala jen od velmi dobrých kamarádů, které znám, a vím,že se o psy perfektně starají. Jinak je to o hubu, jednak kvůli lidem obecně,jednak si člověk může domů přitáhnout ke svým psům kde co. A od kamarádů bych si prachy nevzala
tam to prý bylo trochu jinak, majitelka štěňat od začátku mluvila o tom, že až dojede příště pobaví se o nějaké finanční kompenzaci, to prý řekla několikrát, ale k ničemu se neměla, tak majitelka feny tuto skoro snad 13 komnatu otevřela a sdělila, co kdo z chovatelů jí řekl, přitom sama majitelka feny ji žádnou konkrétní částku neřekla, jak to řešili oni, na to se majitelka štěňat prý tvářila úplně v pohodě a najednou za dva dny jí prý napsala mail, což mě osobně by nassralo nejvíc, že se někdo schovává za mail a není schopný normálně komunikovat z očí do očí, že chování majitelky feny je nepřípustné a že si okamžitě odváží štěňata, měla jsem screeny konverzaci atd a prakticky majitelka štěňat se začala chovat dost nefér až bych řekla, že vyloženě majitelce feny vrazila kudlu do zad.
Ale zúčastněná všech návštěv a rozhovorů jsem nebyla. Nakonec prý majitelka štěňat řekla a popřela, že o žádné finanční kompenzaci vůbec nemluvila. Na mě to působilo dost nehezky, štěňata se jí zachránili a z majitelky feny chtěla udělat totální blbku.
mám čerstvé info o kojné feně, mléčnou lištu už má na omak měkkou, mléko ještě po zmáčknutí teče, ale už je husté a lepkavé, fena je veselá, žravá, vypadá to, že ji nic netrápí, každý večer promazává a masíruje mléčnou lištu kafrovou mastí a do dnešního večera po dobu 5 dní podávala homeopatika lac caninum 30ch 2x denně 5 kuliček, rozmočila v pár kapkách vody a feně stříkla do tlamy stříkačkou.
Majitelka feny moc děkuje za radu o homeopatikách, domnívá se, že měli hladký průběh na zastavení laktace.
Tímto bych chtěla poděkovat i vám co jste do diskuze přispěli svými nápady.
Třeba se tohle někdy někomu bude hodit.
Hezký večer.