Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.4.2022 12:02

Ahoj, jakou máte zkušenost se sháněním pronájmu se psem?
Už je to pár let, hodně let co jsem s bývalým hledala pronájem a tehdy to bylo celkem v pohodě. Několik majitelů nás odmítlo, ale nebyl to problém a během pár měsíců jsme sehnali. A to jsme měli zamluvené štěňátko - větší plemeno.

Zatím je to předběžné, jen informativní. Ale co se dívám po pronájmech tak u hodně bytů rovnou v inzerci uvádí že pouze bez domácích mazlíčků. Nezajímá je ani velikost.

Samozřejmě ve větším městě je to asi jednodušší, je z čeho vybírat tak je asi jen otázka času najít vhodný byt kde není problém pes. Ale na tom malém městečku kdy se objeví 3 byty za půl roku Nebo ani to ne.

22.4.2022 12:22

Tak ono zničení nově zrekonstruovaného bytu není vůbec o velikosti psa Dveře zvládne podrápat jak jezevčík, tak doga.

Já pronajímatele celkem chápu, pokud zvíře v bytě nechtějí. Nákladně zrekonstruovaný byt nikdo nechce přebírat zpět pročůraný a zničený, například. Na druhou stranu od toho tu máme jistotu (kauci).

Budu mluvit za sebe, já se zvířaty v bytě problém nemám a nezakazuji. Nicméně upozorňuji předem, že každá škoda jde za nájemcem a taky trvám na tom, že pes nebude obtěžovat ostatní v domě.

22.4.2022 13:09
janaa

XXX.XXX.174.216

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ahoj, jakou máte zkušenost se sháněním pronájmu se psem?
Už je to pár let, hodně let co jsem s bývalým hledala pronájem a tehdy to bylo celkem v pohodě. Několik majitelů nás odmítlo, ale nebyl to problém a během pár měsíců jsme sehnali. A to jsme měli zamluvené štěňátko - větší plemeno.

Zatím je to předběžné, jen informativní. Ale co se dívám po pronájmech tak u hodně bytů rovnou v inzerci uvádí že pouze bez domácích mazlíčků. Nezajímá je ani velikost.

Samozřejmě ve větším městě je to asi jednodušší, je z čeho vybírat tak je asi jen otázka času najít vhodný byt kde není problém pes. Ale na tom malém městečku kdy se objeví 3 byty za půl roku Nebo ani to ne.

Nj,tak to asi bude chtít se odstěhovat do toho většího,kde je větší nabídka

22.4.2022 13:53
manitschka

XXX.XXX.76.255

Rovnou jsme nabízeli vyšší kauci, ptali se na psa hned při zájmu o prohlídku, uváděli maximum informací (že se se psem pracuje, je zvyklý v bytě, i tak sám doma minimálně, že máme ještě dvě kočky atd.). Cca třetina pronajímatelů nás odmítla kvůli velikosti psa (30 kg). Na inzeráty rovnou zmiňující, že pes ne, jsme samozřejmě vůbec nepsali.
Nakonec bydlíme v domě, kde nám nezvedli kauci, ale zvedli nám s ohledem na psa nájem. Vyhodnotili jsme, že bychom měli zájem i v případě, že by nájem byl rovnou inzerován ve výši "pluspes". Nicméně bydlíme v Praze. Celá akce hledání nového bydlení trvala cca měsíc.

22.4.2022 14:17

Tak ono zničení nově zrekonstruovaného bytu není vůbec o velikosti psa Dveře zvládne podrápat jak jezevčík, tak doga.

Já pronajímatele celkem chápu, pokud zvíře v bytě nechtějí. Nákladně zrekonstruovaný byt nikdo nechce přebírat zpět pročůraný a zničený, například. Na druhou stranu od toho tu máme jistotu (kauci).

Budu mluvit za sebe, já se zvířaty v bytě problém nemám a nezakazuji. Nicméně upozorňuji předem, že každá škoda jde za nájemcem a taky trvám na tom, že pes nebude obtěžovat ostatní v domě.

Ani nejde jen o nové byty. To samozřejmě vím co pes dovede napáchat. Určitě budou větší škody od velkého psa než od malého, na druhou stranu velký pes nemusí nic ničit a malý může být ničitel.
To je individuální.

Mně spíš vadí to když zakáží psa obecně. Jsou psi co jsou bezproblémoví - nikoho neruší, neničí, pohodáři. Děti často zničí mnohem víc a ty smí všude...Prostě by to mělo být tak že něco zničí tak to majitel zaplatí / opraví, nahradí.
A jak píšete, od toho je ta kauce. Tak bych pochopila třeba vyšší kauci.

22.4.2022 14:32

manitschka napsal(a):
Rovnou jsme nabízeli vyšší kauci, ptali se na psa hned při zájmu o prohlídku, uváděli maximum informací (že se se psem pracuje, je zvyklý v bytě, i tak sám doma minimálně, že máme ještě dvě kočky atd.). Cca třetina pronajímatelů nás odmítla kvůli velikosti psa (30 kg). Na inzeráty rovnou zmiňující, že pes ne, jsme samozřejmě vůbec nepsali.
Nakonec bydlíme v domě, kde nám nezvedli kauci, ale zvedli nám s ohledem na psa nájem. Vyhodnotili jsme, že bychom měli zájem i v případě, že by nájem byl rovnou inzerován ve výši "pluspes". Nicméně bydlíme v Praze. Celá akce hledání nového bydlení trvala cca měsíc.

Jj v Praze to bude jednodušší.
S vyšší kaucí bych neměla problém. Ale zvednout nájem kvůli psovi mi fér nepřijde a nerozumím kvůli čemu?

Pokud něco zničí tak to musíte zaplatit a opravit, to je jasné, ale proč platit vyšší nájem? Neplatí se přece za osoby, ale za byt. Jestli budete 2 osoby ve 2+1 nebo 4 osoby taky neplatíte nikde víc.

22.4.2022 14:37
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Nevím, o jak velké město se jedná, ale kousek od nás je taky menší město a má svojí skupinu na FB, často tam nabízí přímo majitelé byty k pronájmu jako první, případně tam někdo shání, taky třeba i se psem, a majitele se mu pak přímo ozývají. Byty jsou většinou hned pryč. Nevím, třeba už v takových skupinách jsi, ale jestli ne, tak doporučuji.

Případně jsem i viděla podobné dotazy na byty přímo ve psích skupinách, a i tam často lidé se psem byt sehnali, tak možná zkusit i tak.

22.4.2022 15:00

Ani nejde jen o nové byty. To samozřejmě vím co pes dovede napáchat. Určitě budou větší škody od velkého psa než od malého, na druhou stranu velký pes nemusí nic ničit a malý může být ničitel.
To je individuální.

Mně spíš vadí to když zakáží psa obecně. Jsou psi co jsou bezproblémoví - nikoho neruší, neničí, pohodáři. Děti často zničí mnohem víc a ty smí všude...Prostě by to mělo být tak že něco zničí tak to majitel zaplatí / opraví, nahradí.
A jak píšete, od toho je ta kauce. Tak bych pochopila třeba vyšší kauci.

Já mohu potvrdit, že i ve větším městě jsem měla poměrně dost problém sehnat podnájem a to mám 7kg, nelínajícího psa. Pes je prostě eliminační faktor.

Co se týká těch dětí, viděla jsem totálně zničený pronajatý byt 3+1 v novostavbě, rozryté dřevěné podlahy,pokreslené zdi, okopané dveře od dvou děcek s tzv. volnou výchovou. A zda měli kvůli dětem navýšenou kauci? Pochybuju... Ale tak hádám, že zákaz dětí se do inzerátu uvést nesmí, protože je to diskriminační... Já být majitelem, tak mě z takové devastace trefí šlak...

22.4.2022 15:35
manitschka

XXX.XXX.76.255

Jj v Praze to bude jednodušší.
S vyšší kaucí bych neměla problém. Ale zvednout nájem kvůli psovi mi fér nepřijde a nerozumím kvůli čemu?

Pokud něco zničí tak to musíte zaplatit a opravit, to je jasné, ale proč platit vyšší nájem? Neplatí se přece za osoby, ale za byt. Jestli budete 2 osoby ve 2+1 nebo 4 osoby taky neplatíte nikde víc.

No, já bych si z hlavy zkusila vyhnat takové myšlenky jako zda je či není fér zvyšovat kauci/nájem či případně zvíře v bytě chtít nebo nechtít. Já osobně si myslím, že to by mělo být zcela na rozhodnutí majitele. Nikdo vás přece nenutí si byt pronajmout za podmínek, které se vám nelíbí.
Já můžu stokrát tvrdit, že můj pes nic nezničí, a pronajímatel si to ověří jak? Leda tak, že to zkusí. Přijde mi zcela v pořádku, že se mu to zkoušet nechce a upřímně, do bytu, který s přítelem pronajímáme, bychom se psem vzali leda kamarády, u kterých skutečně víme, jak se jejich zvíře chová.
Jak píšu výše, nad zvýšením nájemného jsme se prostě zamysleli zcela neosobně ve smyslu, jestli bychom měli zájem, i kdyby od začátku jednání bylo vyšší. Zároveň to vcelku chápu. "Opotřebení prostor" v případě, že bydlíte se zvěří, je prostě skutečně větší, i když se jedná o zvěř vychovanou. A zároveň to nejsou zas takové škody, aby opravňovaly propadnutí kauce. Jinak počet osob trvale obývajících prostory je myslím taky na majiteli. Čímž myslím třeba to, že když si dům, kde teď bydlíme ve čtyřech (dva páry), chtěli pronajmout studenti v tuším osmi, tak ač by se kapacitně vešli v pohodě, prostě jim to nepronajali. Jako jasně, můžete zatajit nebo neuvést ať už osoby nebo zvířata, ale to mi nepřijde ok. Stejně tak například v rámci krátkodobého pronájmu objektů za účelem dovolené většina majitelů neubytuje skupiny mladých lidí (do 25, někde i 30 let), protože párty, přestože mají možnost si třeba nastavit mnohem vyšší kauci, nicméně jim ty možný komplikace nestojí za to. Taky je to jejich věc. Jinak teda za ubytování zvířete v rámci dovolené se platí běžně, plus bývá i zvířecí přirážka k závěrečnému úklidu.

26.4.2022 13:14

marcelaamax napsal(a):
Nevím, o jak velké město se jedná, ale kousek od nás je taky menší město a má svojí skupinu na FB, často tam nabízí přímo majitelé byty k pronájmu jako první, případně tam někdo shání, taky třeba i se psem, a majitele se mu pak přímo ozývají. Byty jsou většinou hned pryč. Nevím, třeba už v takových skupinách jsi, ale jestli ne, tak doporučuji.

Případně jsem i viděla podobné dotazy na byty přímo ve psích skupinách, a i tam často lidé se psem byt sehnali, tak možná zkusit i tak.

Malé město, do 20tis obyvatel.

Díky moc za tip, tato možnost mě nenapadla. Jak to bude aktuální tak aspoň vím o další možnosti kde hledat.

26.4.2022 13:22

manitschka napsal(a):
No, já bych si z hlavy zkusila vyhnat takové myšlenky jako zda je či není fér zvyšovat kauci/nájem či případně zvíře v bytě chtít nebo nechtít. Já osobně si myslím, že to by mělo být zcela na rozhodnutí majitele. Nikdo vás přece nenutí si byt pronajmout za podmínek, které se vám nelíbí.
Já můžu stokrát tvrdit, že můj pes nic nezničí, a pronajímatel si to ověří jak? Leda tak, že to zkusí. Přijde mi zcela v pořádku, že se mu to zkoušet nechce a upřímně, do bytu, který s přítelem pronajímáme, bychom se psem vzali leda kamarády, u kterých skutečně víme, jak se jejich zvíře chová.
Jak píšu výše, nad zvýšením nájemného jsme se prostě zamysleli zcela neosobně ve smyslu, jestli bychom měli zájem, i kdyby od začátku jednání bylo vyšší. Zároveň to vcelku chápu. "Opotřebení prostor" v případě, že bydlíte se zvěří, je prostě skutečně větší, i když se jedná o zvěř vychovanou. A zároveň to nejsou zas takové škody, aby opravňovaly propadnutí kauce. Jinak počet osob trvale obývajících prostory je myslím taky na majiteli. Čímž myslím třeba to, že když si dům, kde teď bydlíme ve čtyřech (dva páry), chtěli pronajmout studenti v tuším osmi, tak ač by se kapacitně vešli v pohodě, prostě jim to nepronajali. Jako jasně, můžete zatajit nebo neuvést ať už osoby nebo zvířata, ale to mi nepřijde ok. Stejně tak například v rámci krátkodobého pronájmu objektů za účelem dovolené většina majitelů neubytuje skupiny mladých lidí (do 25, někde i 30 let), protože párty, přestože mají možnost si třeba nastavit mnohem vyšší kauci, nicméně jim ty možný komplikace nestojí za to. Taky je to jejich věc. Jinak teda za ubytování zvířete v rámci dovolené se platí běžně, plus bývá i zvířecí přirážka k závěrečnému úklidu.

Ano, je to na rozhodnutí majitele jestli psa do bytu ano či ne.
Já jsem se jen ptala na zkušenosti jak je těžké takový pronájem sehnat v jiných městech. Se psem, ne se zvěří.

Vadí mi že byt může vyhovovat po všech stránkách, tím víc že v malých městech se objeví pár bytů za rok a diskriminace v podobě vyššího nájmu kvůli psovi se mi prostě nelíbí a není to fér. To si nebudu z hlavy vyhánět, to je fakt.

Protože jak jsem psala, pokud pes cokoliv zničí nebo silně opotřebuje tak to musí majitel uhradit - uvést do původního stavu. Od toho je kauce pokud majitel není schopný zaplatit, případně kauci nevrátit celou. S Ale aby preventivně někdo platil vyšší nájem (už i tak dost vysoký) kvůli tomu že má psa není v pořádku.

Až budou vyšší nájem platit rodiny s dětmi, které zničí byt obecně mnohem víc než pes a taky kuřáci tak potom bude v pořádku vyšší nájem pro majitele se psem. Víc už to asi není třeba rozebírat.

26.4.2022 13:27

Já jsem se jen ptala na zkušenosti jak je těžké takový pronájem sehnat v jiných městech. Se psem, ne se zvěří.

Vadí mi že byt může vyhovovat po všech stránkách, tím víc že v malých městech se objeví pár bytů za rok a diskriminace v podobě vyššího nájmu kvůli psovi se mi prostě nelíbí a není to fér. To si nebudu z hlavy vyhánět, to je fakt.

Protože jak jsem psala, pokud pes cokoliv zničí nebo silně opotřebuje tak to musí majitel uhradit - uvést do původního stavu. Od toho je kauce pokud majitel není schopný zaplatit, případně kauci nevrátit celou. S Ale aby preventivně někdo platil vyšší nájem (už i tak dost vysoký) kvůli tomu že má psa není v pořádku.

Až budou vyšší nájem platit rodiny s dětmi, které zničí byt obecně mnohem víc než pes a taky kuřáci tak potom bude v pořádku vyšší nájem pro majitele se psem. Víc už to asi není třeba rozebírat.

tak takový kuřák má taky veliké mínus a s dětmi to samé, i když se to nesmí říkat nahlas

problém je čistě v tom, že s tou vymahatelností škod je to u nás takové, jaké to je.

to by ta kauce musela být astronomická.

26.4.2022 13:38

tak takový kuřák má taky veliké mínus a s dětmi to samé, i když se to nesmí říkat nahlas

problém je čistě v tom, že s tou vymahatelností škod je to u nás takové, jaké to je.

to by ta kauce musela být astronomická.

Přesně tak. Takže nechápu proč by majitel psa měl platit vyšší nájem. Radši 3 vychovaní psi na patře než jeden kuřák nebo rodina s dětma. Protože v dnešní době ty děti...

Pokud se nesmí říkat nahlas s dětma a kuřákem, tak se nesmí říkat nahlas ani se psem.

26.4.2022 13:39

Víte Im, jste (nebo tedy budete) v pozici toho, kdo něco chce, shání, potřebuje. Budete muset skousnout i tuhle "diskriminaci". A bodlinka má pravdu. Vymáhání škody, kterou by kauce nepokryla, je trochu sci-fi. A musíte pochopit, že majitelé bytů to riskovat nechtějí.

Někdo tu psal, že malý pes nadělá menší škody. No, nemyslím si. Když vidím, kolik malých psů je učeno na podložku místo venčení, a představím si, jak se následně venčí na dřevěných parketách...

26.4.2022 13:50

Víte Im, jste (nebo tedy budete) v pozici toho, kdo něco chce, shání, potřebuje. Budete muset skousnout i tuhle "diskriminaci". A bodlinka má pravdu. Vymáhání škody, kterou by kauce nepokryla, je trochu sci-fi. A musíte pochopit, že majitelé bytů to riskovat nechtějí.

Někdo tu psal, že malý pes nadělá menší škody. No, nemyslím si. Když vidím, kolik malých psů je učeno na podložku místo venčení, a představím si, jak se následně venčí na dřevěných parketách...

Ono stačí, když pes onemocní. Jinak čistotný pes najednou začne močit, nebo kálet, nebo obojí doma. V bytě parkety, nebo plovoučka...

26.4.2022 13:51

Ale ano, o to mi nejde, já se jen ptám proč by měl tohle skousnout jen ten co má psa? to mi vadí. Proč ne ten co byt může zničit mnohem víc, což je kuřák a rodina s dětma? Proč se v inzerátu řeší jen pes.

26.4.2022 13:53

Ono stačí, když pes onemocní. Jinak čistotný pes najednou začne močit, nebo kálet, nebo obojí doma. V bytě parkety, nebo plovoučka...

To se dá taky řešit tím že si koupíte a položíte vlastní lino. My jsme to tak dělali vždycky v nájmu, už proto že podlahy nebyly zrovna hezké. A nebylo to vždy se psem.

26.4.2022 13:54

Běžně vídám inzeráty s podmínkami: bez zvířat, dětí, nekuřák. Není to jen o psech.

A i kdyby, nijak by vám to nepomohlo, že jsou diskriminováni i jiní, nebo ano? Můžete si tu povzdechnout nad nespravedlností světa, ale to je tak všechno, co s tím můžete dělat.

26.4.2022 13:57

Běžně vídám inzeráty s podmínkami: bez zvířat, dětí, nekuřák. Není to jen o psech.

A i kdyby, nijak by vám to nepomohlo, že jsou diskriminováni i jiní, nebo ano? Můžete si tu povzdechnout nad nespravedlností světa, ale to je tak všechno, co s tím můžete dělat.

Potom je to v pořádku pokud je to takto. Bez dětí jsem neviděla ještě nikdy v žádném inzerátu. U kuřáků si nejsem jistá.

Nejde o to aby mi to pomohlo. Ale to je jedno, asi se nechápeme.

26.4.2022 13:58

Jde vám o princip?

26.4.2022 13:58
manitschka

XXX.XXX.76.255

Není třeba se čílit, nechápu proč si to berete osobně. Zvěří myslím domácí mazlíčky různé, tedy i psy, zároveň jsem se setkala už i s tím, že důvodem k odmítnutí byla kočka, a pes velikosti NO byl v pohodě.
Jak sama uvádíte, ptala jste se na zkušenosti, tedy ne na to, zda se nám či vám něco líbí, nebo nám to připadá v pořádku. Píšu vám tedy svoje zkušenosti. Že byste chtěla, aby to vypadalo jinak, že vám to nepřipadá fér, to vám ve shánění nijak nepomůže a většinový přístup majitelů bytů to nezmění, prostě to takhle je, no. Se psem v podnájmu žiju posledních cca 15 let, za tu dobu jsem těch bytů vystřídala asi deset, včetně bydlení v zahraničí. Není to neobvyklé, platit víc. Prostě, pokud máte psa a chcete bydlet v nájmu, tak vám holt nezbývá než se ohledně toho psa přizpůsobit podmínkám majitele. Pak něco najít podle mých zkušeností většinou až takový problém není.

26.4.2022 13:59
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Ale ano, o to mi nejde, já se jen ptám proč by měl tohle skousnout jen ten co má psa? to mi vadí. Proč ne ten co byt může zničit mnohem víc, což je kuřák a rodina s dětma? Proč se v inzerátu řeší jen pes.

Já aktuálně psa nemám, ale když jsem se ptala na to, co by majitelé řekli, kdybych si psa koupila, tak mi bylo sděleno, že pokud nebudou problémy, tak OK.
Mám ve smlouvě, že pes nesmí rušit hlukem. Víc tam není.
Třeba na kouření se nás ptali zrovna. To si myslím, že kdybych řekla, že jsme kuřáci (což nejsme), tak by si nás zrovna škrtli a měli bychom po ptákách.
Takže záleží, na koho narazíte.

26.4.2022 14:00

To se dá taky řešit tím že si koupíte a položíte vlastní lino. My jsme to tak dělali vždycky v nájmu, už proto že podlahy nebyly zrovna hezké. A nebylo to vždy se psem.

Na to byste měli být domluvení s majitelem bytu. A pokud on nebude chtít?

26.4.2022 14:06

Tak třeba tady máte všechny tři diskriminační podmínky zároveň

https://reality.bazos.cz/inzerat/151601595/1kk-cerna-pole-tisnovska-cihlovy-po-oprave.php

26.4.2022 14:08
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Když to lino nenalepí, tak to snad nevadí, ne? To je pak jako s kobercem.

26.4.2022 14:11

Tak třeba tady máte všechny tři diskriminační podmínky zároveň

https://reality.bazos.cz/inzerat/151601595/1kk-cerna-pole-tisnovska-cihlovy-po-oprave.php

To je pálka za takovou kučku ve sklepě! 10m2! To je tak pro jednoho...

26.4.2022 14:13

Zrzavci napsal(a):
Když to lino nenalepí, tak to snad nevadí, ne? To je pak jako s kobercem.

Nevím... asi ne. Nepronajímám nic, a jsem ráda, že nemám takové starosti.

26.4.2022 14:17
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Nevím... asi ne. Nepronajímám nic, a jsem ráda, že nemám takové starosti.

No přesně, já jednu chvíli uvažovala, že by to bylo fajn, nechat byt po mámě, jako rezervu, kdyby něco a pronajímat ho. Pak mě drahá půle přesvědčila, že to úplně - vzhledem k chování lidí - není procházka růžovým sadem. A tak jsem od toho cukla. A jak bych ráda klidně, kdyby člověk měl jistotu slušnýho člověka, ten by někomu pronajala za normoš peníz.

26.4.2022 14:19
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Pardon, ale tohle mě rozsekalo v jednom tom inzerátu , hodně jako, hodně -

s nádherným výhledem na OC Vaňkovka.

vyloženě krásnej výhled .....na obchodní centrum, to byl vždycky můj sen, po to musí každej skočit, dívat se celej den na obchodní centrum

26.4.2022 14:19

Zrzavci napsal(a):
No přesně, já jednu chvíli uvažovala, že by to bylo fajn, nechat byt po mámě, jako rezervu, kdyby něco a pronajímat ho. Pak mě drahá půle přesvědčila, že to úplně - vzhledem k chování lidí - není procházka růžovým sadem. A tak jsem od toho cukla. A jak bych ráda klidně, kdyby člověk měl jistotu slušnýho člověka, ten by někomu pronajala za normoš peníz.

Všechno jde, když se chce, paní Zrzavá. Já bych se toho nebála. Mám letité zkušenosti, tož vám můžu dělat rady-porady s. r. o. Za drobný bakšiš, samozřejmě

26.4.2022 14:26
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Všechno jde, když se chce, paní Zrzavá. Já bych se toho nebála. Mám letité zkušenosti, tož vám můžu dělat rady-porady s. r. o. Za drobný bakšiš, samozřejmě

To je škoda, že jsem nevěděla dřív, páč byt už nemáme. Zato ale máme teda díky němu Domeček. A to je nakonec to nejlepčejší. Ale když si představím to nervování s lidma potom........ to by mě asi sežralo.

26.4.2022 14:34

Zrzavci napsal(a):
To je škoda, že jsem nevěděla dřív, páč byt už nemáme. Zato ale máme teda díky němu Domeček. A to je nakonec to nejlepčejší. Ale když si představím to nervování s lidma potom........ to by mě asi sežralo.

Helejte jako jo, někdy je to výživný. Zrovna nedávno mi nájemník (bydlí tam cca půl roku) psal, jestli funguje zvonek u dveří...

26.4.2022 14:36
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Helejte jako jo, někdy je to výživný. Zrovna nedávno mi nájemník (bydlí tam cca půl roku) psal, jestli funguje zvonek u dveří...

nemá ten pán nohy a prstik, aby si to zjistil?

26.4.2022 14:36

Jestli někdy nedejbože budu pronajímat, zkusím se ozvat o rady, snad nedostanu košem

26.4.2022 14:37

Na to se nemusíte nikoho ptát, tím že položíte lino (ne přilepíte) mu nic nezničíte. A pak jednoduše sundáte až odcházíte. Nebo necháte, to už je na domluvě.

26.4.2022 14:39
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Na to se nemusíte nikoho ptát, tím že položíte lino (ne přilepíte) mu nic nezničíte. A pak jednoduše sundáte až odcházíte. Nebo necháte, to už je na domluvě.

Jo, já bych zrovna s tímhle problém neměla, přijde mi to jako fajn a i ohleduplnej nápad.

26.4.2022 14:40

Zrzavci napsal(a):
nemá ten pán nohy a prstik, aby si to zjistil?

Končetiny jsem mu při prohlídce bytu nelustrovala, takže těžko říct
Takových story mám opravdu dost, ale kdybych začala popisovat, spíš bych vás odradila, takže nebudu.

Buggyro, kdykoliv

26.4.2022 14:45

Jde vám o princip?

Ano jde mi o princip a o stejné podmínky pro všechny. Inzeráty jsem pročetla, viz espiro, někde opravdu uvádí i děti a kuřáky. U nás je těch bytů málo tak jsem na to nenarazila.

V každém případě prostě jako nájemník třeba se 2 psy a 3 dětmi můžu být naprosto bezproblémová. Je to o myšlení a povaze dospělých. Takže mi to škatulkování vadí. Ikdyž na druhou stranu chápu ty majitele, někteří lidi jsou příšerní a nechtějí riskovat.

Tak všem díky, asi nemá cenu to dál rozebírat.

26.4.2022 14:57

A tak to já si tu s dovolením ještě rozebírat budu. Protože mám pocit, že se tu čílíte nad neexistencí rovnoprávnosti nájemníků celkem neprávem. Stejné podmínky pro všechny? A proč bych je měla mít? Dávám všanc svoji nemovitost a děj se vůle boží, takže pokud si můžu jakkoliv zvýšit šanci na bezproblémové fungování v bytě i celém domě, tak si holt nějaké podmínky dám.

26.4.2022 15:11

....ono je ale také velký problém sehnat kvalitního řemeslnika, který případně škody opraví, takže nejen o penězích, ale i o řemeslnícich...a ještě, pes může být sebevzornějsí, ale může přijít jeho nemoc, stáří a pa podlahy zničené zkratky, moci nebo výkaly....zabodavaci krátké chlupy textilií také jen tak nezlikvidujete....

26.4.2022 15:18

Stejné podmínky pro všechny musejí mít státní inštituce, takže pokud budete ve svém hlášeném bydlišti hledat městský byt, musí to být bez problému i se psem.

Ale se soukromým vlastnictvím si může majitel nakládat jak mu libo a smí si nastavit podmínky jaké mu libo, jsou-li oprávněné. Pochopitelně je zákonem zakázáno diskriminovat na základě náboženského vyznání nebo barvy pleti (doslova z důvodu rasy, etnického původu, národnosti, pohlaví, sexuální orientace, věku, zdravotního postižení, náboženského vyznání, víry či světového názoru), ale diskriminovat na základě kuřáctví nebo pejskařství, to není zakázáno.

26.4.2022 15:21

Tak tady bych Buggyro jen upřesnila, že majitel bytu nemůže nájemci zakázat pořízení si zvířete. Ovšem vyškrtnout si z pořadníku zájemců ty se psem samozřejmě může.

26.4.2022 15:23
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Víte co by mě zajímalo? Jestli to je jen českej fenomén ten problém s nájemníky, který je u nás, podle mě, docela dost rozšířen, a nebo je to i jinde?

26.4.2022 15:24

Jasná, když psa zatajím a řeknu, že jsem si ho koupila měsíc po nastěhování, tak holt majitel, pokud nemá v nájemní smlouvě vymíněno, nemůže mimo rámec smlouvy nic podniknout... A důvody pro výpověď z nájmu už upravuje zase nějaká legislativa, pokud nejsou zanesené extra ve smlouvě.

26.4.2022 15:27

Zrzavci napsal(a):
Víte co by mě zajímalo? Jestli to je jen českej fenomén ten problém s nájemníky, který je u nás, podle mě, docela dost rozšířen, a nebo je to i jinde?

Nevím, jak je to jinde, ale u nás je to až úsměvně smutné. Občanský zákoník nebývale chrání nájemníky a ti na to hřeší. Úročení jistoty, nemožnost výpovědi z bytu pro neplacení nájemného, nemožnost okamžitého vystěhování osoby bez titulu k užívání bytu atd. atd. atd. Kdyby to nebylo k pláči, bylo by to k smíchu.

Edit: Buggyro, nemůžu si ve smlouvy vymínit něco, co odporuje zákonu. Takže ani ve smlouvě nemůžu mít podmínku nepořízení si zvířete.

26.4.2022 15:30

Tím vymíněním ve smlouvě jsem nemyslela zvíře, ale délku výpovědní lhůty například. U nájmu na dobu neurčitou je daná legislativou nějak, ale nájemce a pronajímatel ji ve vzájemné shodě mohou zkrátit. Myslím. Jdu se podívat. -> ano, je to tak, lze smluvně ošetřit kratší než tříměsíční výpovědní lhůtu

Edit: ale ochrana nájemníka jak píšete je vysoká, a důvody pro podání výpovědi z nájmu pronajímatelem jsou striktně dány, takže je tam velmi málo manévrovacího prostoru. Pronajímatel by musel efektivně využít jednoho ze zákonných důvodů.... A pak by výpověď byla s okamžitou platností.

26.4.2022 15:36

Tím vymíněním ve smlouvě jsem nemyslela zvíře, ale délku výpovědní lhůty například. U nájmu na dobu neurčitou je daná legislativou nějak, ale nájemce a pronajímatel ji ve vzájemné shodě mohou zkrátit. Myslím. Jdu se podívat. -> ano, je to tak, lze smluvně ošetřit kratší než tříměsíční výpovědní lhůtu

Edit: ale ochrana nájemníka jak píšete je vysoká, a důvody pro podání výpovědi z nájmu pronajímatelem jsou striktně dány, takže je tam velmi málo manévrovacího prostoru. Pronajímatel by musel efektivně využít jednoho ze zákonných důvodů.... A pak by výpověď byla s okamžitou platností.

Ale výpověď smlouvy musí mít zákonné důvody. A vlastnictví zvířete důvodem není.

26.4.2022 15:36
Huskyjanina

XXX.XXX.107.230

Tak tady bych Buggyro jen upřesnila, že majitel bytu nemůže nájemci zakázat pořízení si zvířete. Ovšem vyškrtnout si z pořadníku zájemců ty se psem samozřejmě může.

Takže to funguje tak, že když si psa pořídím až když budu v nájmu, tak s tim ten majitel nic nemůže udělat, ani když měl třeba v inzerátu, že jen bez zvířete? Chápu to správně?

26.4.2022 15:38

Tak já myslím, že se tu všichni shodneme, že pronajímatel si může klást požadavky podle sebe, je to jeho majetek, má na to právo. Bavíme se spíš asi o tom, že je poněkud frustrující, být opakovaně odmítán kvůli psovi, byť člověk i souhlasí s tou vyšší kaucí. Ale tak s tím se nic nenadělá.

Já znám hrůzostrašné historky z obou stran, od pronajímatelů co si nasadili nevědomky do bytu "lidskou zvěř" i od těch, co si byt pronajímali a pronajímatel měl naprosto choré podmínky. Jako vždy je to o lidech.

26.4.2022 15:41

Huskyjanina napsal(a):
Takže to funguje tak, že když si psa pořídím až když budu v nájmu, tak s tim ten majitel nic nemůže udělat, ani když měl třeba v inzerátu, že jen bez zvířete? Chápu to správně?

Když to nebude ve smlouvě přímo uvedeno, že nesmíte, tak podle mě ne...
Ale vždy se dává smlouva na určito, takže pokud něco takového provedete, tak Vám asi majitel bytu neprodlouží smlouvu....logicky.

26.4.2022 15:49

Když to nebude ve smlouvě přímo uvedeno, že nesmíte, tak podle mě ne...
Ale vždy se dává smlouva na určito, takže pokud něco takového provedete, tak Vám asi majitel bytu neprodlouží smlouvu....logicky.

Ani když to bude ve smlouvě výslovně uvedeno, tak se nic nestane. Toto ustanovení předmětné smlouvy by bylo totiž protizákonné a jako takové by při zachování platnosti zbytku smlouvy bylo neplatné.

26.4.2022 15:56

Huskyjanina napsal(a):

Chápete to naprosto správně.

26.4.2022 16:05

Já vidím zásadní potíž v tom, že se všude píše jak si máme odvyknout na vlastnění nemovitostí. Všude v Evropě je ok nemít barák/byt a bydlet do smrti v nájmu. A pak zase čtete jak nájemce s dětmi, zvířaty, kuřáky, marťany nebrat. Tak kde mají lidi bydlet, na vlastní dosáhne málokdo (aktuální ceny), do cizího jedině bez toho co člověku třeba zlepšuje kvalitu života/dává mu smysl.
Jsou nájemci co vám byt zdemolují a nepotřebují k tomu ani křečka. Pak jsou majitelé, kteří chtějí dokonaleného nájemce, který bude platit vysoký nájem, byt po deseti letech vrátí ve stejném ne-li lepším stavu (něco jako běžné opotřebování neexistuje) a ještě bude ochotný si "drobné vylepšení" bytu platit ze svého.
Celá situace s bydlením je hrozně frustrující na všech frontách a přeji silné nervy a štěstí všem ať už jste v jakékoliv pozici

26.4.2022 16:12

Já vidím zásadní potíž v tom, že se všude píše jak si máme odvyknout na vlastnění nemovitostí. Všude v Evropě je ok nemít barák/byt a bydlet do smrti v nájmu. A pak zase čtete jak nájemce s dětmi, zvířaty, kuřáky, marťany nebrat. Tak kde mají lidi bydlet, na vlastní dosáhne málokdo (aktuální ceny), do cizího jedině bez toho co člověku třeba zlepšuje kvalitu života/dává mu smysl.
Jsou nájemci co vám byt zdemolují a nepotřebují k tomu ani křečka. Pak jsou majitelé, kteří chtějí dokonaleného nájemce, který bude platit vysoký nájem, byt po deseti letech vrátí ve stejném ne-li lepším stavu (něco jako běžné opotřebování neexistuje) a ještě bude ochotný si "drobné vylepšení" bytu platit ze svého.
Celá situace s bydlením je hrozně frustrující na všech frontách a přeji silné nervy a štěstí všem ať už jste v jakékoliv pozici

No, základní problém vidím v tom, že z cizího krev neteče. Věřte, že takhle to má nastaveno velká řada nájemníků. Když si domů koupíte nové dveře, nenecháte dítě, aby si po nich čmáralo nebo jezdilo autíčkem. Ale když nejsou vaše? Tsss, za to nájemný ať si to majitel užije.

Jinak máte pravdu ve všem.

26.4.2022 16:16

Tak já myslím, že se tu všichni shodneme, že pronajímatel si může klást požadavky podle sebe, je to jeho majetek, má na to právo. Bavíme se spíš asi o tom, že je poněkud frustrující, být opakovaně odmítán kvůli psovi, byť člověk i souhlasí s tou vyšší kaucí. Ale tak s tím se nic nenadělá.

Já znám hrůzostrašné historky z obou stran, od pronajímatelů co si nasadili nevědomky do bytu "lidskou zvěř" i od těch, co si byt pronajímali a pronajímatel měl naprosto choré podmínky. Jako vždy je to o lidech.

V první větě se velmi mýlíte. Pronajímatel nemůže skoro nic. Jen si vybrat nájemníka a doufat.

Třeba takový počet lidí v bytě. Ano, uvedu do smlouvy, že max 4. Vzhledem k velikosti bytu a hygieně atd. Ovšem nezabráním nájemníkovi přijmout členy své rodiny a ještě i osoby blízké. A asi nemusím popisovat, jak některé rodiny mohou být košaté. A neděláte leda tak prd. Ani nemůžete adekvátně zvýšit nájemné, jistotu, prostě nic.

26.4.2022 17:09

Bohužel, nejvhodnější doba pro pořízení vlastního bydlení je pryč. Mladí jsou v pasti - na hypotéku dosáhnou čím dál hůř a nájmy jsou čím dál vyšší. Podobně špatně jsou na tom duchodci žijící sami v nájmu. Z důchodu byt čím dál hůř utáhnou. A bude hůř.
Pro mě je divné, že ačkoliv není v naší zemi o moc víc obyvatel než před třiceti lety, tak je čím dál větší poptávka po bytech, domech. A pořád se staví další a další. Kdo v těch bytech, domech, bydlí?
Teď teda je poptávka po bytech pro Ukrajince, ale to jsou dva měsíce..

26.4.2022 17:18

Bohužel, nejvhodnější doba pro pořízení vlastního bydlení je pryč. Mladí jsou v pasti - na hypotéku dosáhnou čím dál hůř a nájmy jsou čím dál vyšší. Podobně špatně jsou na tom duchodci žijící sami v nájmu. Z důchodu byt čím dál hůř utáhnou. A bude hůř.
Pro mě je divné, že ačkoliv není v naší zemi o moc víc obyvatel než před třiceti lety, tak je čím dál větší poptávka po bytech, domech. A pořád se staví další a další. Kdo v těch bytech, domech, bydlí?

Protože už nefrčí vícegenerační bydlení.

26.4.2022 17:38

Protože už nefrčí vícegenerační bydlení.

To nemůže být jen tím. Vícegenerační bydlení přestalo frčet už za komunistů. Umožnila to právě masová výstavba panelákových bytů, které v drtivé většině nebyly vícegenerační.

26.4.2022 17:46
lenocka

XXX.XXX.47.47

Mimo jiné možná proto, že je mraky prázdných domů. A to nejen na venkově. Stačí si projít centrum Prahy např. okolo Staromáku: dole obchůdky nebo restaurace, od prvního patra výš prázdno, a to celé ulice

26.4.2022 18:28

V první větě se velmi mýlíte. Pronajímatel nemůže skoro nic. Jen si vybrat nájemníka a doufat.

Třeba takový počet lidí v bytě. Ano, uvedu do smlouvy, že max 4. Vzhledem k velikosti bytu a hygieně atd. Ovšem nezabráním nájemníkovi přijmout členy své rodiny a ještě i osoby blízké. A asi nemusím popisovat, jak některé rodiny mohou být košaté. A neděláte leda tak prd. Ani nemůžete adekvátně zvýšit nájemné, jistotu, prostě nic.

Já to myslela v kontextu podmínek při výběru. Takové to přesně nekuřák, bez dětí, bez zvířat, neperoucí prádlo po 20h atd.
Vymahatelnost je věc druhá. Je fakt, že jsem kdysi viděla úplně šílenou reportáž o manželích, co pronajal být chlapovi. Ten přestal platit a odmítal se vystěhovat, majitelům vyhrožoval zbraní. Nepomohl jim ani vyhraný soud a soudní příkaz, spor se táhnul léta.

26.4.2022 18:52
Huskyjanina

XXX.XXX.107.230

No tak mladí hlavně neumí šetřit. Protože si přece musí užívat....mám kolegyni v práci, kde její syn bere 50 000 čistýho a neušetří ani korunu. Protože musí mít vše luxusní, dovolená 4x a víc do roka, nevaří, ale chodí na jídlo atd. A kolegyně nadává, že jsou vysoký hypotéky, že ani při takovym platu by ji její syn nemohl splácet. Je to prostě o prioritách, někdo si chce užívat a někdo holt bydlet ve svém.

26.4.2022 19:00

Huskyjanina napsal(a):
No tak mladí hlavně neumí šetřit. Protože si přece musí užívat....mám kolegyni v práci, kde její syn bere 50 000 čistýho a neušetří ani korunu. Protože musí mít vše luxusní, dovolená 4x a víc do roka, nevaří, ale chodí na jídlo atd. A kolegyně nadává, že jsou vysoký hypotéky, že ani při takovym platu by ji její syn nemohl splácet. Je to prostě o prioritách, někdo si chce užívat a někdo holt bydlet ve svém.

Tak tohle je jedna věc, ten by ušetřit mohl, ale nechce.
Spousta lidí na hypotéku nedosáhne, nemají takové výdělky.

26.4.2022 19:41
juhaj

XXX.XXX.164.121

Nevím, zda to tu padlo, ale je to pár let zpátky, pronajímatel si nesmí klást podmínky typu ne děti, ne zvíře. Ale praxe je jiná, samozřejmě. Měla jsem podnájemnici, která nesehnala dlouho podnájem, protože podmínka byla maximálně jedno dítě, většinou nad 12 let. No a měla dvě. O zvířeti nemluvě. Mě to je jedno, sama jsem měla doma dva psy, akvárko, morčat, králíka 😁. Takže paní s dcerou v současnosti měli kočku a dva malé psy. Dcera se pak s jedním odstěhovala a starý pes a kočka odešli za datový most. Tak zbylá paní 😉.

26.4.2022 19:59

já platím hypo šest tisíc. dobře, po skončení fixace se splátka pravděpodobně o něco zvedne, ale pořád je to levnější než pronájem garsonky vedle ve městě. kde bych se s Norou nevešla.

ne každý potřebuje přece kupovat byt v Praze.

26.4.2022 20:05

já platím hypo šest tisíc. dobře, po skončení fixace se splátka pravděpodobně o něco zvedne, ale pořád je to levnější než pronájem garsonky vedle ve městě. kde bych se s Norou nevešla.

ne každý potřebuje přece kupovat byt v Praze.

Kdy jste si hypo brala a na jakou částku, a na jak dlouho?

Jestli si myslíte, že drahé nemovitosti jsou jen v Praze, tak fakt ne.

26.4.2022 20:08
Huskyjanina

XXX.XXX.107.230

No já nevim, když mají na nájem 12 000, tak na hypotéku ne? To je nějaký divný. Mimochodem jsem z Vysočiny, kde je běžnej plat průměrně kolem 20 000 -25 000. Takže mi neřikejte, že mladý, který mají mamahotel a daj domů tak max 5 000 by nemohli ušetřit měsíčně 10 000. Jenže se jim prostě nechce.

26.4.2022 20:11

Kdy jste si hypo brala a na jakou částku, a na jak dlouho?

Jestli si myslíte, že drahé nemovitosti jsou jen v Praze, tak fakt ne.

tři roky zpátky na 30 let.

a z okolí Prahy jsem prchla právě proto, že tam se bydlet ve vlastním nedalo.

je to celkem o výběru a prioritách. jako dobře, od té doby ceny nemovitostí stouply do neuvěřitelné bubliny, ale to je opravdu poslední třeba dva roky a podle mě se to přežene jak to přišlo.

26.4.2022 20:22

Huskyjanina napsal(a):

Máte představu, kolik v dnešní době stojí byty a kolik ti mladí berou? Mediánová hrubá mzda je kolem 34 000 Kč (to je v čistém necelých 28 000 Kč). Pro hypotéku potřebujete alespoň 20 % ceny nemovitosti, to je při malém pražském bytu za 5,5 milionu 1 100 000 Kč. Pokud nebydlíte "zadarmo" u rodičů a musíte tak platit i nájem, ušetříte maximálně 12 000 Kč měsíčně, takže budete šetřit skoro osm let jenom na ten základ. Který se ale stejně bude zvyšovat, protože nemovitosti zlevňovat nikdy nebudou. V odlehlejších regionech jsou sice nemovitosti o něco levnější, ale levnější je i ta práce.
Kdo nemá rodiče, kteří mu od mala spořili, nebo štěstí na velmi dobře placenou práci, tak má teď smolíka a není to vůbec o rozežranosti.

26.4.2022 20:26

malý pražský byt prostě není pro každého, pět milionů je fakt hodně peněz.

pětkrát menší platy v těch regionech nejsou, takže pořád to dává smysl, nevázat se na tu ideu bytu ve velkém městě.

pokud teda člověk není fakt bohatý.

26.4.2022 20:29

Huskyjanina napsal(a):
No já nevim, když mají na nájem 12 000, tak na hypotéku ne? To je nějaký divný. Mimochodem jsem z Vysočiny, kde je běžnej plat průměrně kolem 20 000 -25 000. Takže mi neřikejte, že mladý, který mají mamahotel a daj domů tak max 5 000 by nemohli ušetřit měsíčně 10 000. Jenže se jim prostě nechce.

Nájem už dávno není 12 tisíc, ale s energiemi, internetem a poplatky 15 a víc, podle toho, co je to za lokalitu a byt. Spíš ale víc.
Nejsem ekonomický expert, ani odborník na hypotéky, žádnou nemám. Takže se můžu mýlit, když si myslím, že to, že někdo platí tolik za nájemní bydlení, neznamená, že je automaticky bonitní pro banku při žádosti o hypotéku.

Zdá se mi to, nebo vám mladí nějak leží v žaludku, že jste na ně taková nabroušená?

26.4.2022 20:35

malý pražský byt prostě není pro každého, pět milionů je fakt hodně peněz.

pětkrát menší platy v těch regionech nejsou, takže pořád to dává smysl, nevázat se na tu ideu bytu ve velkém městě.

pokud teda člověk není fakt bohatý.

Výrazně levnější byty jsou leda tak v profláknutých lokalitách, nebo tam, kde není práce, nebo práce je a mizerné placená.

26.4.2022 20:40

tři roky zpátky na 30 let.

a z okolí Prahy jsem prchla právě proto, že tam se bydlet ve vlastním nedalo.

je to celkem o výběru a prioritách. jako dobře, od té doby ceny nemovitostí stouply do neuvěřitelné bubliny, ale to je opravdu poslední třeba dva roky a podle mě se to přežene jak to přišlo.

Tři roky nazpět byla jiná situace na trhu nemovitostí i na hypotečním trhu, Podminky pro získání hypotéky byly mnohem výhodnější.

26.4.2022 20:48
Terven

XXX.XXX.110.191

Huskyjanina napsal(a):

Mamahotel nemá zdaleka každej....a pokud berou ten plat, co uvádíte, tj. 20 - 25 000 a zaplatí cenu běžnou za nájem, tak si spočítejte, kolik jim zbyde.
A z toho musí platit jídlo, oblečení, telefon, dopravu....kdyby ten člověk nejdejbože chtěl mít zvíře nebo jinýho koníčka, o tom už ani nemluvím...z toho se moc šetřit nedá.
Někteří to možná neumí, někteří umí...a jistá část je fakt ráda, že přežije.
Nelze dělat závěr z pár známých případů.

26.4.2022 20:54

Problém nebývá platit hypo. Ale mít ten základ. A když měsíčně dáváte třebas 15k na nájem tak na ten základ máte našetřit z čeho? Aktuální mladí jsou v kýblu.

26.4.2022 21:47
Huskyjanina

XXX.XXX.107.230

Nájem už dávno není 12 tisíc, ale s energiemi, internetem a poplatky 15 a víc, podle toho, co je to za lokalitu a byt. Spíš ale víc.
Nejsem ekonomický expert, ani odborník na hypotéky, žádnou nemám. Takže se můžu mýlit, když si myslím, že to, že někdo platí tolik za nájemní bydlení, neznamená, že je automaticky bonitní pro banku při žádosti o hypotéku.

Zdá se mi to, nebo vám mladí nějak leží v žaludku, že jste na ně taková nabroušená?

Proč nabrousena? Jen píšu, jak to doopravdy je tady v mém okolí.

26.4.2022 21:59
Huskyjanina

XXX.XXX.107.230

Terven napsal(a):
Mamahotel nemá zdaleka každej....a pokud berou ten plat, co uvádíte, tj. 20 - 25 000 a zaplatí cenu běžnou za nájem, tak si spočítejte, kolik jim zbyde.
A z toho musí platit jídlo, oblečení, telefon, dopravu....kdyby ten člověk nejdejbože chtěl mít zvíře nebo jinýho koníčka, o tom už ani nemluvím...z toho se moc šetřit nedá.
Někteří to možná neumí, někteří umí...a jistá část je fakt ráda, že přežije.
Nelze dělat závěr z pár známých případů.

No jsem ve věku, kdy ostatní mají děti ve věku mezi 20 a 30. Takže naprostá většina pobývá v mamahotelu do věku kolem 25. Do ty doby můžou celou dobu šetřit. Jinak to maji ti, co studuji vysokou, ale ti jsou pak zas na jiných penězích. Takže do 30 let má naprostá většina možnost našetřit na hypotéku. To, že to neumějí, nebo nechtějí, už je ale jen jejich problém. Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Protože ono šetřit, znamená hodně slevit z životni úrovně a životní úroveň se naprostý většině mladejch snižovat nechce.

26.4.2022 22:19
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Zrzavci napsal(a):

To vaše drahá půle měla pravdu. Táta pronajímal byt a jako děs. To se sice říká s tou kaucí, ale hůř prokazuje a kolikrát člověk ty potíže neodhalí hned. Taky ty lidi vypadjí vždy slušně a nakonec se s z toho v drtivé většině vyklube neplatič a než ho vykážete, tak vám dluží celkem dost a kdo by se chtěl tahat po soudech. Prostě za těch 20 let, co ten byt můj táta má, tak to byla jen ztráta, žádný zisk.

Nebo znám případ, kdy paní v bytě měla kočky a když teda zemřela a bylo potřeba dát byt do pořádku, tak to bylo na vytrhání podlah, seškrabání omítky a stejně to tam pořád smrdělo. Ono stejně jako člověk cítí, že v tom bytě se kouří, tak dost často je cítit i pes, což si kolikrát majitel psa vůbec neuvědomuje a necítí to, ale pro nepejskaře to může být nepříjemný a může majitel mít taky pak problém to pronajmout. Člověk musí mít kliku na dobré nájemníky a u těch většinou dojde na to, že si nakonec najdou něco vlastního.

26.4.2022 22:48

Huskyjanina napsal(a):
No jsem ve věku, kdy ostatní mají děti ve věku mezi 20 a 30. Takže naprostá většina pobývá v mamahotelu do věku kolem 25. Do ty doby můžou celou dobu šetřit. Jinak to maji ti, co studuji vysokou, ale ti jsou pak zas na jiných penězích. Takže do 30 let má naprostá většina možnost našetřit na hypotéku. To, že to neumějí, nebo nechtějí, už je ale jen jejich problém. Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. Protože ono šetřit, znamená hodně slevit z životni úrovně a životní úroveň se naprostý většině mladejch snižovat nechce.

A kolik si myslíte, že dnes ti mladí můžou našetřit? Mám syna pěknýho škrťu, našetřil si na byt za cca deset let půl melounu, ovšem byt stál těch melounů skoro pět. A žádnej mamánek to nikdy nebyl, z domu vypadnul na koleje a od té doby se živí sám. Od nás nic nedostal, páč mám děti tři a jaksi není z čeho, my taky začínali s holým zadkem. Není to dnes fakt jednoduchý pro ty mladý a to jsem je finančně fakt nikdy nepodporovala, vždy byli všichni samostatní, naopak půjčovala jsem si občas já od nich.

26.4.2022 22:52
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

A kolik si myslíte, že dnes ti mladí můžou našetřit? Mám syna pěknýho škrťu, našetřil si na byt za cca deset let půl melounu, ovšem byt stál těch melounů skoro pět. A žádnej mamánek to nikdy nebyl, z domu vypadnul na koleje a od té doby se živí sám. Od nás nic nedostal, páč mám děti tři a jaksi není z čeho, my taky začínali s holým zadkem. Není to dnes fakt jednoduchý pro ty mladý a to jsem je finančně fakt nikdy nepodporovala, vždy byli všichni samostatní, naopak půjčovala jsem si občas já od nich.

Teď ty nemovitosti hrozně vylítly nahoru. Ty platy se zas tolik nezvedly. Kolikrát ruina stojí tolik peněz a i když si člověk je schopen ten dům opravit sám, tak za materiál utratí další balík. Před pár lety to bylo snažší.

26.4.2022 23:17
Terven

XXX.XXX.110.191

Huskyjanina napsal(a):

Jinak to maji ti, co studuji vysokou, ale ti jsou pak zas na jiných penězích.

Máte to vidění světa dosti zjednodušené. Tohle konkrétně je blbost. Resp. rozhodně neplatí, že čím vyšší vzdělání, tím víc peněz. Věřte, že absolvent VŠ má těch vámi uvedených 20-25 tisíc klidně

26.4.2022 23:53

Dovolila bych si k tomu několik poznámek.

- Poptávka mnohonásobně převyšuje nabídku. To má více důsledků. Jednak má každá zajímavější nemovitost během velmi krátkého časového úseku desítky zájemců, druhak se tím šponují ceny nemovitostí.
- Kde je mnoho zájemců, vždy se najde někdo, kdo si nebere hypotéku (což je časově poměrně náročný proces), ale dá majiteli peníze na ruku.
- Kde je mnoho zájemců, dělají se často tiché aukce - kdo nabídne nejvíc peněz (a nejlépe si zároveň nebere hypotéku), ten nemovitost dostane.
- Ceny nemovitostí jsou často vyšponovány vysoko nad reálnou hodnotu - aby člověk dostal hypotéku, musí být udělán odhad ceny nemovitosti - bance se to musí vyplatit, musí vědět, že když klient nebude schopen splácet, peníze se jí vrátí. Pokud je odhad ceny nižší než kupní cena, musí klient ty prachy vysolit z vlastní kapsy de facto nad rámec našetřeného základu, což je 10 % nebo 20 % v závislosti na věku žadatele (a že ty ceny bývají nadsazené významně, o desítky procent), protože banka mu půjčí jen do výše odhadnuté částky. Případně lze zadlužit rodinu a ručit jinou nemovitostí. V médiích se tomu říká “ochrana před špatnou koupí”.
- V současnosti nejsou vyšponované jen ceny nemovitostí, ale také úrokové sazby, které jsou aktuálně někde na hranici 5 %. ČNB se netají tím, že se úroky budou pravděpodobně nadále zvyšovat. To, že je drahý úrok znamená, že se významně navyšuje měsíční splátka, což pro mladé lidi s lehce nadprůměrnými příjmy (a tedy i lehce nadprůměrnou výší hypotéky) může dělat jednotky tisíc měsíčně.
- Další věc jsou podmínky pro získání hypotéky - nutný našetřený základ (10 % / 20 %), bonita (zde jsou různé kategorie, od kterých se pak odvíjí úroky), maximální částka může být devítinásobek ročního příjmu atd.
- K tomu musíme započítat vedlejší výdaje - cenu odhadu, právníka na kontrolu smluv, poplatky na katastru atd.
- Každý se nemůže přestěhovat na libovolné místo v republice jen proto, že jsou tam levnější nemovitosti - např. specializované profese mohou být vázány ne konkrétní geografické území, infrastrukturu, ale myslím, že je validní i nechtít opouštět rodinu, nechtít být nukleární rodina, pokud jsou děti, nechtít měnit zaměstnání, které generuje příjmy, z nichž se bude hypotéka platit atd.
- Novostavby jsou cenově nedostupné, pozemků je málo, takže reálně si myslím, že většina mladých lidí kupuje nemovitosti před rekonstrukcí. Pokud je prováděna celková rekonstrukce, může být po její dobu nutné bydlet na jiném místě, což opět skokově navyšuje náklady. (O současných cenách ve stavebnictví a dodacích lhůtách taktně pomlčím.)
- Nájmy jsou cenově zhruba na stejné úrovni jako hypotéky. Což na je na jednu stranu dost hrozné psychologicky - představa, že člověk bude platit celý život nájem, a nic mu nezůstane (na důchod, pro děti), nejistota stran (ne)prodlužování smlouvy, nejistota stran situace v důchodu. Zároveň se ale při takových nákladech těžko šetří. Mzdy nerostou plošně ani na roveň s inflací, natož aby se z toho reálně daly ušetřit za poměrně krátkou dobu (pokud budeme uvažovat situaci mladých lidí, kdy např. VŠ vzdělaní lidé si budou chtít pořídit vlastní bydlení dříve než si pořídí děti) statisícové až milionové obnosy.
- Se současnými cenami nemovitostí potřebuje většina mladých vzít si hypotéku co nejdřív, a to proto, že je třeba splácení takových obnosů roztáhnout do co nejdelšího časového úseku, a pak také proto, že do 36 let věku žadatele stačí mít našetřený základ 10 %, nikoli 20 %.

Určitě by mě napadlo ještě něco, kdybych o tom chtěla hlouběji přemýšlet. Tak to berte jen jako takovou kapičku do moře...

Neregistrovaný uživatel

27.4.2022 01:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.182

Dovolila bych si k tomu několik poznámek.

- Poptávka mnohonásobně převyšuje nabídku. To má více důsledků. Jednak má každá zajímavější nemovitost během velmi krátkého časového úseku desítky zájemců, druhak se tím šponují ceny nemovitostí.
- Kde je mnoho zájemců, vždy se najde někdo, kdo si nebere hypotéku (což je časově poměrně náročný proces), ale dá majiteli peníze na ruku.
- Kde je mnoho zájemců, dělají se často tiché aukce - kdo nabídne nejvíc peněz (a nejlépe si zároveň nebere hypotéku), ten nemovitost dostane.
- Ceny nemovitostí jsou často vyšponovány vysoko nad reálnou hodnotu - aby člověk dostal hypotéku, musí být udělán odhad ceny nemovitosti - bance se to musí vyplatit, musí vědět, že když klient nebude schopen splácet, peníze se jí vrátí. Pokud je odhad ceny nižší než kupní cena, musí klient ty prachy vysolit z vlastní kapsy de facto nad rámec našetřeného základu, což je 10 % nebo 20 % v závislosti na věku žadatele (a že ty ceny bývají nadsazené významně, o desítky procent), protože banka mu půjčí jen do výše odhadnuté částky. Případně lze zadlužit rodinu a ručit jinou nemovitostí. V médiích se tomu říká “ochrana před špatnou koupí”.
- V současnosti nejsou vyšponované jen ceny nemovitostí, ale také úrokové sazby, které jsou aktuálně někde na hranici 5 %. ČNB se netají tím, že se úroky budou pravděpodobně nadále zvyšovat. To, že je drahý úrok znamená, že se významně navyšuje měsíční splátka, což pro mladé lidi s lehce nadprůměrnými příjmy (a tedy i lehce nadprůměrnou výší hypotéky) může dělat jednotky tisíc měsíčně.
- Další věc jsou podmínky pro získání hypotéky - nutný našetřený základ (10 % / 20 %), bonita (zde jsou různé kategorie, od kterých se pak odvíjí úroky), maximální částka může být devítinásobek ročního příjmu atd.
- K tomu musíme započítat vedlejší výdaje - cenu odhadu, právníka na kontrolu smluv, poplatky na katastru atd.
- Každý se nemůže přestěhovat na libovolné místo v republice jen proto, že jsou tam levnější nemovitosti - např. specializované profese mohou být vázány ne konkrétní geografické území, infrastrukturu, ale myslím, že je validní i nechtít opouštět rodinu, nechtít být nukleární rodina, pokud jsou děti, nechtít měnit zaměstnání, které generuje příjmy, z nichž se bude hypotéka platit atd.
- Novostavby jsou cenově nedostupné, pozemků je málo, takže reálně si myslím, že většina mladých lidí kupuje nemovitosti před rekonstrukcí. Pokud je prováděna celková rekonstrukce, může být po její dobu nutné bydlet na jiném místě, což opět skokově navyšuje náklady. (O současných cenách ve stavebnictví a dodacích lhůtách taktně pomlčím.)
- Nájmy jsou cenově zhruba na stejné úrovni jako hypotéky. Což na je na jednu stranu dost hrozné psychologicky - představa, že člověk bude platit celý život nájem, a nic mu nezůstane (na důchod, pro děti), nejistota stran (ne)prodlužování smlouvy, nejistota stran situace v důchodu. Zároveň se ale při takových nákladech těžko šetří. Mzdy nerostou plošně ani na roveň s inflací, natož aby se z toho reálně daly ušetřit za poměrně krátkou dobu (pokud budeme uvažovat situaci mladých lidí, kdy např. VŠ vzdělaní lidé si budou chtít pořídit vlastní bydlení dříve než si pořídí děti) statisícové až milionové obnosy.
- Se současnými cenami nemovitostí potřebuje většina mladých vzít si hypotéku co nejdřív, a to proto, že je třeba splácení takových obnosů roztáhnout do co nejdelšího časového úseku, a pak také proto, že do 36 let věku žadatele stačí mít našetřený základ 10 %, nikoli 20 %.

Určitě by mě napadlo ještě něco, kdybych o tom chtěla hlouběji přemýšlet. Tak to berte jen jako takovou kapičku do moře...

Kde sakra berete lidi to info ze musi!!! Byt nasetreno tech 10-20%?
My hypoteku dostali. Nasetreno nebylo nic. Existuje takova kouzelná vecicka ktere se rika preklenovaci uver. A to uz naky dluhy byly. Platy nic extra a treba mamka uz tehdy byla za 50tkou. Ono to slo. Takze výmluvy jak se nezvládá nasetrit neberu. Jo holt nebudou dovoleny u more, medak pred barakem a novej ajfoun.

Otázka

27.4.2022 06:42
Otázka

XXX.XXX.230.195

Ono to taky chce mít chuť makat. A tím nemyslím jen fyzicky, začíná to už na školách. Kolikrát čtu a slýchám historky, jak jsou učitelè přísní, škola má mít na děti požadavky co nejmenší, žádné úkoly, hodnocení slovní. Volba oboru pak nejlíp humanitní, aby chudáci nenamáhali mozkovny. Pak se nedivím, že má vysokoškolák plat ubohoučký. Kluk nebyl žádný ajnštajn, tak jsme ho dali na nástrojáře a má plat okolo 50000, když se berou iodměny. Má slečnu, zdravotní sestra přijde si na cca 40 000, na hypotéku mají.

27.4.2022 06:50
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
My hypoteku dostali. Nasetreno nebylo nic. Existuje takova kouzelná vecicka ktere se rika preklenovaci uver. A to uz naky dluhy byly. Platy nic extra a treba mamka uz tehdy byla za 50tkou. Ono to slo. Takze výmluvy jak se nezvládá nasetrit neberu. Jo holt nebudou dovoleny u more, medak pred barakem a novej ajfoun.

Tak já Vám to přeju, asi berete průměrný plat, to se to šetří jedna radost.
Kdo bere 20 klacků čistého, ten to prostě sám nenašetří. Ani ve dvou, když už jsou děti.

27.4.2022 07:04

Kdy jste hypo dostali? Už je to nějaký rok, že. To byly podmínky pro získání hypotéky jiné.

27.4.2022 07:06

Otázka napsal(a):
Ono to taky chce mít chuť makat. A tím nemyslím jen fyzicky, začíná to už na školách. Kolikrát čtu a slýchám historky, jak jsou učitelè přísní, škola má mít na děti požadavky co nejmenší, žádné úkoly, hodnocení slovní. Volba oboru pak nejlíp humanitní, aby chudáci nenamáhali mozkovny. Pak se nedivím, že má vysokoškolák plat ubohoučký. Kluk nebyl žádný ajnštajn, tak jsme ho dali na nástrojáře a má plat okolo 50000, když se berou iodměny. Má slečnu, zdravotní sestra přijde si na cca 40 000, na hypotéku mají.

Odběhnu od tématu hypoték - blbé je, když takový "žádný ajnštajn" není ani manuálně zručný. Co pak s ním? Jde učit...

27.4.2022 07:17

Odběhnu od tématu hypoték - blbé je, když takový "žádný ajnštajn" není ani manuálně zručný. Co pak s ním? Jde učit...

Jsem Holly...Mám IQ 6000. To je jako 6000 učitelů tělocviku.

27.4.2022 07:17
rapotacka11

XXX.XXX.224.183

Ne, jde do neziskovky , dělá aktivistu , lektora na školách.

27.4.2022 07:21

Překlenovací úvěr nebyl výhodný nikdy, vysoce ho přeplatíte. S dnešními úroky si ho každý dovolit nemůže, protože by měl vysoké měsíční splátky (navíc existující dluhy snižují bonitu, čímž se zvedne ještě úrok na hypotéce).
Ke zbytku se nechci příliš vyjadřovat, snad jen řeknu, že ne každý má drahá auta a drahé dovolené, a bere si hypotéku s rodiči…

Otázka

27.4.2022 07:25
Otázka

XXX.XXX.230.195

Obávám se, že to není vtip, ale realita. Mají to mladí těžké s bydlením, ale je to i o přístupu. Doma bych to nahlas neřekla, ale druhý starší syn je sice chytřejší, ale ne pracovitější. Není líný , nicméně do dříče má daleko. Jeho slečna je ochotná dělat jen v kanclu za pár korun. Ten má samozřejmě s bydlením problémy.

27.4.2022 07:28

Odetto, to už je moc počítání
Pokud na to člověk kouká jen z toho pohledu, aby byl barák, aniž by se zamyslel nad reálnou výší úroku, pak ano. Zajímavé by pak bylo, kdyby si onen člověk s mamkou sednul a spočítal, na kolik ho reálně ten dům vyšel.

Co jsem tak kdysi na jiné diskuzi pročítala názory mládežnictva, tak pro ně bylo podstatnější žít, než bydlet ve vlastním. Nemyslím, že je to výmluva. Je to jen jiný pohled na život. Těžko čekat od dvacetileté holky, že nikdy nepůjde do kina, do klubu, na večeři, protože nutně potřebuje byt, aby mohla v padesáti juchat, že vlastní nemovitost.

27.4.2022 07:49

@espiro Ono taky záleží, jak mladí ti mládežníci jsou - člověk má jiné priority třeba v prváku na vysoké a má jiné priority pár let po vysoké, s partnerem po boku, kdy se třeba začíná řešit to zakládání rodiny. A musím říct, že ten předpoklad, který v některých příspěvcích výše taky prosakuje, že kdo chce bydlet, nemá právo na nic jiného než makat a šetřit, mě mrzí. Nezdá se mi v pořádku, že když chce někdo své vlastní, skromné bydlení, je standardem, že si de facto nesmí ani dojít do kina nebo jet na low cost dovolenou, tak by to být, myslím, nemělo - bydlení by mělo být dostupnější. Divím se, že širší “publikum” nevidí, že je tady bytová krize a že bytová politika je naprosto špatně nastavená (systémově), ale místo toho se říká, že jsou mileniálové rozežraní. No nic, to je jen takový povzdech…

27.4.2022 07:54
Andrýsek3

XXX.XXX.17.66

Ahoj, já byla se psem ve 4 pronájmech a momentálně sháním pátý. Nepřišlo mi to nikdy nějak extra těžké. Jak už bylo psáno, nabízím vyšší kauci, na inzeráty, kde rovnou psa zakazují nepíšu, naopak pokud se majitel nezeptá předem, tak psa oznamuji až face to face na prohlídce. Myslím, že člověk lehce člověka odsoudí přes zprávy, ale když mě poznají už osobně, tak třeba přimhouří oči.
Jinak mě fascinují takové ty inzeráty, kde je v jednom inzerátu psáno: bez zvířat, bez děti, ne cizinci, ne studenti, max 2lidi do 3+1 apod. To by mě zajímalo, co si představují majitelé bytů , že ten člověk bude vést za život. 😄

27.4.2022 08:01

Abych nebyla jen OT, tak k nájmům - sháněli jsme cca před šesti lety ve větším městě, a bylo to peklo. Obešli jsme těch bytů hodně (často to byly hromadné prohlídky, po kterých se musely psát motivační dopisy - no hrozné), u několika jsme se nedostali ani na prohlídku, protože než nastal smluvený termín, bylo již pronajato. Stran psa jsem měla podobnou strategii jako Andrýsek, ale i tak to byl problém. Nájem jsme sehnali asi po osmi měsících intenzivního hledání.

27.4.2022 08:03
rapotacka11

XXX.XXX.224.183

Bejvalo hůř.
Když si vzpomenu na králíkárny, které
stavěly národní podniky pro své zaměstnance
a ti nemuseli dělat pod pasákem = "agenturou".
Je fakt, že teď je to lepší .

27.4.2022 08:13
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Překlenovací úvěr nebyl výhodný nikdy, vysoce ho přeplatíte. S dnešními úroky si ho každý dovolit nemůže, protože by měl vysoké měsíční splátky (navíc existující dluhy snižují bonitu, čímž se zvedne ještě úrok na hypotéce).
Ke zbytku se nechci příliš vyjadřovat, snad jen řeknu, že ne každý má drahá auta a drahé dovolené, a bere si hypotéku s rodiči…

Taky jsme museli mít překlanovací úvěr...V době, kdy jsme si brali hypotéku, jsme museli mít 20% vlastních prostředků - a i přesto, že jsme něco našetřeno měli, tak jsme z vlastních dali 10% a zbylých 10% museli vyřešit takhle. Nevýhodné to je, to máte pravdu, ale nějak se začít musí. Teď po pár letech jsme si ten překlanovací úvěr nechali převést do "naší" banky, kde máme i hypo (předtím to muselo být u jiné banky nebo společnosti, to byla podmínka), a i tím dost ušetříme, protože ty původní podmínky byly fakt šílené, ale jinak to nešlo....

Jenže druhá věc je to, že ten samý barák bychom teď koupili za dvojnásobnou cenu, a platy máme stejné jako v době, kdy jsme si hypo brali . A to nemluvím o úrocích, jsem ráda, že je máme zatím zafixované, protože když vidím, kolik jsou ty úroky teď, tak to je teda mazec...

No nic, chci tím jen říct, že koupit si barák na hypotéku dneska, je úplně něco jiného než bylo třeba ještě před 3-4 rokama. A není to nutně o tom, že by mladí rozhazovali... Ani nevím jak je to s těmi vlastními prostředky, myslím, že jednu chvíli byla i podmínka, že opravdu museli být vlastní a nešlo to vyřešit půjčkou/jiným úvěrem, a přesně tak to mělo dost bank už v době, kdy jsme si hypo brali i my, takže i banka se musela vybírat podle toho. Teď budou mít mladí vůbec problém dosáhnout na cenu baráku, plus ještě teda aby zvládli splácet a žít....Jako fakt jsem ráda, že barák už máme...

Jinak ono je to vidět i u lidí, co staví, nebo přestavují.... vzali si na to hypotéku, měli nějakou kalkulaci, jenže ta stavba trvá a všechno jde nahoru, a do kalkulace už se ani náhodou nevejdou, a problém je na světě.... Fakt nezávidím těm, co shání bydlení dneska...

27.4.2022 08:14

rapotacka11 napsal(a):
Bejvalo hůř.
Když si vzpomenu na králíkárny, které
stavěly národní podniky pro své zaměstnance
a ti nemuseli dělat pod pasákem = "agenturou".
Je fakt, že teď je to lepší .

Musíte pracovat pod agenturou? Nemusíte. Můžete si sehnat práci sama.

27.4.2022 08:51
rapotacka11

XXX.XXX.224.183

balu
Já nemusím pracovat.
U nás lidi, které znám a pronajímají
byty v těch "králíkárnách", mají nájemníky
ve většině z tzv, agentur.

27.4.2022 08:56

rapotacka11 napsal(a):
balu
Já nemusím pracovat.
U nás lidi, které znám a pronajímají
byty v těch "králíkárnách", mají nájemníky
ve většině z tzv, agentur.

Vidíte, to mě nikdy nenapadlo řešit, zkoumat, jestli ti, co bydlí u nás na sídlišti v pronajatých bytech, jsou anebo nejsou zaměstnanci agentur...

27.4.2022 09:00
rapotacka11

XXX.XXX.224.183

Zase zkoumáte spotřebu auta u cizích.

Já to vím od rodiny - pronajímají.
A vidí, jaké ti nájemci mají problémy.
Mají totiž (pronajímatelé) sociální cítění,
zajímají se.

27.4.2022 09:13

rapotacka11 napsal(a):

zajímají se.

Ano, když to tu fíkovnice řeší, tak proč ne. Zajímá mě to...

zajímají se.

Nebo jsou jen pronajímatelé obyčejně zvědaví, nebo v rámci chránění svého majetku sbírají informace... neodsuzuji to, není proč. Jen jsem napsala, že tohle zkoumat mě nenapadlo, co je na tom?

27.4.2022 09:35
fikovnice

XXX.XXX.135.236

Terven napsal(a):
Jinak to maji ti, co studuji vysokou, ale ti jsou pak zas na jiných penězích.

Máte to vidění světa dosti zjednodušené. Tohle konkrétně je blbost. Resp. rozhodně neplatí, že čím vyšší vzdělání, tím víc peněz. Věřte, že absolvent VŠ má těch vámi uvedených 20-25 tisíc klidně

Máte pravdu, bohužel...

Neregistrovaný uživatel

27.4.2022 09:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.182

Varaxi napsal(a):
Tak já Vám to přeju, asi berete průměrný plat, to se to šetří jedna radost.
Kdo bere 20 klacků čistého, ten to prostě sám nenašetří. Ani ve dvou, když už jsou děti.

No ja 25, mamka s pritelem dohromady 45 a hypo byla. Pohoooda.

Neregistrovaný uživatel

27.4.2022 09:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.182

Kdy jste hypo dostali? Už je to nějaký rok, že. To byly podmínky pro získání hypotéky jiné.

Jo 3,5 roku zpět. Pravda. Ale to nikde nerikam ze ted je to ruzove ale mladi nedospeli az ted behem doby covidove vsici ze... To je vec co se tahne dyl. Byt ted extrem to je fakt.

Neregistrovaný uživatel

27.4.2022 09:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.182

@espiro Ono taky záleží, jak mladí ti mládežníci jsou - člověk má jiné priority třeba v prváku na vysoké a má jiné priority pár let po vysoké, s partnerem po boku, kdy se třeba začíná řešit to zakládání rodiny. A musím říct, že ten předpoklad, který v některých příspěvcích výše taky prosakuje, že kdo chce bydlet, nemá právo na nic jiného než makat a šetřit, mě mrzí. Nezdá se mi v pořádku, že když chce někdo své vlastní, skromné bydlení, je standardem, že si de facto nesmí ani dojít do kina nebo jet na low cost dovolenou, tak by to být, myslím, nemělo - bydlení by mělo být dostupnější. Divím se, že širší “publikum” nevidí, že je tady bytová krize a že bytová politika je naprosto špatně nastavená (systémově), ale místo toho se říká, že jsou mileniálové rozežraní. No nic, to je jen takový povzdech…

Ja to netvrdim. Je to silene. Hnus. Jen rikam ze jestr nedavno kdo chtel tak moh. Ted je to horsi ale i tak se někdy naskytne...

Neregistrovaný uživatel

27.4.2022 09:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.182

Shodneme se na tom ze bydleni ted je uz fakt sileny. At najmy nebo vlastni. Casem se to treba snad zas trosku umoudri.

27.4.2022 10:03
rapotacka11

XXX.XXX.224.183

Aktuální prognózy říkají, že by se počet válečných uprchlíků z Ukrajiny mířících do České republiky mohl ve finále pohybovat kolem 400 tisíc, přičemž nemalá část jich v tuzemsku zůstane trvale. Podle analýzy společnosti CYRRUS bude mít tento fakt za následek nárůst poptávaného množství nájemních bytů v Česku v roce 2022 o přibližně 60 tisíc, tedy asi o 20 % nad standardní úroveň. Tato poptávka nemá momentálně na trhu protistranu, byť český bytový fond touto kapacitou disponuje.
Pro její uvolnění na trh bude ovšem nutný růst cen nájmů.

27.4.2022 10:40
assil

XXX.XXX.121.3

rapotacka11 napsal(a):
Aktuální prognózy říkají, že by se počet válečných uprchlíků z Ukrajiny mířících do České republiky mohl ve finále pohybovat kolem 400 tisíc, přičemž nemalá část jich v tuzemsku zůstane trvale. Podle analýzy společnosti CYRRUS bude mít tento fakt za následek nárůst poptávaného množství nájemních bytů v Česku v roce 2022 o přibližně 60 tisíc, tedy asi o 20 % nad standardní úroveň. Tato poptávka nemá momentálně na trhu protistranu, byť český bytový fond touto kapacitou disponuje.

Byty jsou, jen prostě dost velká část slouží jen jako investice pro bohatší lidi, kteří si koupí 5-10 bytů a nechávají je prázdné, byl někde článěk o tom, že v každém nově postaveném domě je polovina bytů prázdná. Jinde toto řeší vlády, u nás se na to kašle, to je celý.
Mladým se moc dělat nechce, znám x lidí kolem 25-30, kteří nikdy nebyli ani na brigádě, pak vylezou ze školy a diví se, že ani nemají na kauci, makat za 30 se jim nechce, tak jsou radši rok dva bez práce, pak je jim 30 nebo 35, chtějí rodinu a nadávají, že nemají kde bydlet a že je draho. Jako kdo chce kam...

27.4.2022 10:47
Varaxi

XXX.XXX.150.244

No ja 25, mamka s pritelem dohromady 45 a hypo byla. Pohoooda.

Tak to máte dohromady příjem 70 tisíc měsíčně. To je dost specifická situace, to se nedivím, že to byla pohoda. :)

27.4.2022 10:47

rapotacka11 napsal(a):

Jojo, moc bych se divila, kdyby za všechno zlé nemohli jedině Ukrajinci
Lze to napasovat úplně na fšechno, fčetně drahých nájmů a hypoték....
Tady je zase pěkně...

Trochu porýpnu - z rodinného kruhu (potěšilo je to velmi, i když i tak si museli vzít půjčku):
2019 - obecní byt v Praze, 50 m čtverečních, cihla, x-tá vlna privatizace (a asi poslední), prodej do osobního vlastnictví nájemníkům se smlouvou na dobu neurčitou z doby ještě za socialismu, za cca 690 000 Kč. Pět let nelze prodat dál, ale jinak jsou noví majitelé velmi spokojeni.

Jediná cesta z toho všeho je stavět znovu obecní, státní či podnikové byty, a zdůrazňovat každodenně, že být vlastníkem domu či bytu a bydlet tedy ve vlastním rozhodně není standard a pro všechny. Akorát že to nikdo nechce slyšet.

Jen dodatek k té společnosti Cyrrus, kterou zmiňujete: viděla jste její recenze na strejdovi gůglovi?

27.4.2022 10:54

Jediná cesta z toho všeho je stavět znovu obecní, státní či podnikové byty, a zdůrazňovat každodenně, že být vlastníkem domu či bytu a bydlet tedy ve vlastním rozhodně není standard a pro všechny. Akorát že to nikdo nechce slyšet.

Tohel bych vypíchla, protože je to velká pravda. Za hranicemi naprosto normální (nájemní bydlení), u nás zatracované. Má to své důvody, to je potřeba uznat. Ale taky je třeba si otevřeně přiznat, že doba, kdy bylo standardem kupovat si nemovitost do vlastnictví, kdežto nájem byl nějakou dočasnou záležitostí, je pryč.

27.4.2022 10:59

jen technická :
takové PVC položené na dřevěné podlaze umí tuto hezky zaplísnit

27.4.2022 11:04
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Tohel bych vypíchla, protože je to velká pravda. Za hranicemi naprosto normální (nájemní bydlení), u nás zatracované. Má to své důvody, to je potřeba uznat. Ale taky je třeba si otevřeně přiznat, že doba, kdy bylo standardem kupovat si nemovitost do vlastnictví, kdežto nájem byl nějakou dočasnou záležitostí, je pryč.

Jenomže tam taky nájem stojí v poměru k ceně vlastního bydlení půlku co tady. Takže nájem je tam finančně dostupnější než hypotéka, kdežto tady to vychází plus mínus na stejno.

27.4.2022 11:14

Jenže pokud budete žít celý život v nájmu, budete platit dnes cca 15 - 20 tisíc (i víc za větší byt), a stále víc a víc, tak nebudete mít pořád nic... Přijde důchod a vy pořád v nájmu, který ale z důchodu neutáhnete. Takže co? Stát se bezdomovcem? Skočit z mostu? Jít na stará kolena na ubytovnu? Nevím, jak to dělají za hranicemi, ale zřejmě tam nejsou nájmy v takové výši k platům a důchodům jako u nás.
Proto chce každý bydlet ve svém. Je to jistota, majetek, určité zajištění na stáří.

Edit: Varaxi byla rychlejší.

27.4.2022 11:19

Varaxi, Balu, já s vámi ale souhlasím. Jen jsem konstatovala fakt, že už nebude naprosto běžné pořídit si byt nebo dům. Tak to bohužel je, byť všechny vaše argumenty jsou pravdivé.

Poptávka po nájemním bydlení prostě poroste s tím, jak bude klesat schopnost pořízení si vlastní nemovitosti. Je to dobře nebo špatně? Neposoudím, nehodnotím.

27.4.2022 11:23

Varaxi, Balu, já s vámi ale souhlasím. Jen jsem konstatovala fakt, že už nebude naprosto běžné pořídit si byt nebo dům. Tak to bohužel je, byť všechny vaše argumenty jsou pravdivé.

Poptávka po nájemním bydlení prostě poroste s tím, jak bude klesat schopnost pořízení si vlastní nemovitosti. Je to dobře nebo špatně? Neposoudím, nehodnotím.

Podle mě je to špatně. Co je špatného na vlastnictví nemovitosti k bydlení?

Špatné je to, že má někdo x investičních bytů, které nechává prázdné a tím uměle navyšuje poptávku po bytech. Ne, že by tedy byty nebyly, ale nejsou k dispozici pro uspokojení poptávky.

27.4.2022 11:26

Pokroucený trh s bydlením bohužel ale podporují i sami lidé díky představě o vlastním pohodlí.
Málokdo si dokáže představit bydlet s dvěma malými dětmi v 1+1 - to přece nejde....
Nebo bydlet ve větším bytě s rodiči...

Současnou krizi nájemního bydlení nikdy nevyřeší ani ti, kteří si koupí jeden, dva byty jako investici - to je věc státu a obcí.

27.4.2022 11:26
Atheira

XXX.XXX.209.8

Ano jde mi o princip a o stejné podmínky pro všechny. Inzeráty jsem pročetla, viz espiro, někde opravdu uvádí i děti a kuřáky. U nás je těch bytů málo tak jsem na to nenarazila.

V každém případě prostě jako nájemník třeba se 2 psy a 3 dětmi můžu být naprosto bezproblémová. Je to o myšlení a povaze dospělých. Takže mi to škatulkování vadí. Ikdyž na druhou stranu chápu ty majitele, někteří lidi jsou příšerní a nechtějí riskovat.

Tak všem díky, asi nemá cenu to dál rozebírat.

Když nabízím svůj vlastní byt, můžu si dát podmínky jaký chci. Pokud by existovaly podmínky pro to, jak mám svůj byt nabízet a komu ho mám nabízet, pak je to možná fér vůči všem zájemcům, ale rozhodně ne vůči mně... A v rozhodování, jak naložím se svým majetkem a komu ho poskytnu k užívání, se fakt nebudu ohlížet na to, aby se někdo neurazil.

Poptáváte něco, co nikdo kolem vás nenabízí? A je to teda chyba těch, co vlastní byty a mohou si dovolit je pronajímat? Nemyslím si. Musíte se poprat s podmínkami, které máte, ne si stěžovat na to, že někdo nechce nabídnout svůj byt někomu se psy, ale s dětma problém nemá. Je to jeho svobodná vůle a jeho majetek.

edit: Kdybych byla v pozici pronajímatele bytu, tak tam za boha nechci kočky, prostě ne, ani kdyby se majitelé na hlavu stavěli a tvrdili mi kdovíco... Takže bych za to měla dostat za uši, že chudáci majitelé koček?

27.4.2022 12:30
assil

XXX.XXX.121.3

Pokroucený trh s bydlením bohužel ale podporují i sami lidé díky představě o vlastním pohodlí.
Málokdo si dokáže představit bydlet s dvěma malými dětmi v 1+1 - to přece nejde....

Současnou krizi nájemního bydlení nikdy nevyřeší ani ti, kteří si koupí jeden, dva byty jako investici - to je věc státu a obcí.

I jiné pohodlí, lidi radši hořekují na vysoký nájem, jen když to mají 5 minut pěšky do práce a přitom stačí poohlídnout se dál než 10 km kolem Prahy a dalších velkých měst a máte vlastní bydlení dostupné skoro pro každého. Jen to je pak holt hoďku do práce, kdo není línej, tak v pohodě vlastní pořídí.

27.4.2022 12:48
elisak

XXX.XXX.194.232

No za mě to fakt nejde. Já beru jako minimum pro mě s přítelem 3+kk. Ale vím, že dost záleži na stylu života a práci. Oba jsme programátoři, děláme hodně na HO, potřebujem rozumný pracovní místa. Takže musí být pracovna, obývák, ložnice.
Nějakou dobu jsme bydleli s přitelovo babičkou, ktrerá neutáhla v Praze nájem, ale v bytě žila celý život, takže stěhování jinam nepřipadalo v úvahu. Měli jsme s ní společnou kuchyň a naše byli 2 velký pokoje, no bylo to dost naprd. Já věčně nevyspalá, protože přitel chodí spát pozdě (cca ve 3 nebo ve 4 ráno) a já potřebuju na spaní tmu a ticho. Když zas potřeboval spát on, třeba když marodil, tak to bylo zas opačně. Nakonec majitelka byty rekonstruavala a předělávala na garsonky, to už si babička dovolit mohla. Takže my jsme si zařídili hypo a šli za Prahu do domku. Protože jsetli platit ať už nájem nebo hypo za prťavej byt v Praze, nebo se přetěhovat za Prahu a platit to samý za hypo v prostorným domku se zahradou...

27.4.2022 13:00

assil napsal(a):
I jiné pohodlí, lidi radši hořekují na vysoký nájem, jen když to mají 5 minut pěšky do práce a přitom stačí poohlídnout se dál než 10 km kolem Prahy a dalších velkých měst a máte vlastní bydlení dostupné skoro pro každého. Jen to je pak holt hoďku do práce, kdo není línej, tak v pohodě vlastní pořídí.

takže + výdaje za dojíždění
a ten čas taky není o lenosti

27.4.2022 13:28

assil napsal(a):

Hoďku do práce? To bude víc, pokud člověk nepracuje zrovna na tom okraji města, v jehož směru kdesi za městem bydlí. A ceny nemovitostí 10 km za Prahou budou stejné jako v Praze. Tak 50 km od Prahy, někde se špatnou dopravní dostupností, budou ceny nižší.

27.4.2022 13:37

Milovice cca 50 minut na Černý Most, pak ještě MHD, ceny 3+1 či 3+KK od 4,5 do 5,5 mega cca.

27.4.2022 13:43
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Hoďku do práce? To bude víc, pokud člověk nepracuje zrovna na tom okraji města, v jehož směru kdesi za městem bydlí. A ceny nemovitostí 10 km za Prahou budou stejné jako v Praze. Tak 50 km od Prahy, někde se špatnou dopravní dostupností, budou ceny nižší.

Ale dá se, koukejte

https://www.sreality.cz/detail/prodej/dum/rodinny/bdin-bdin-/193395036

na kraj Prahy 40 min. pak tramvají do centra tak třicet.

K nastěhování hned a postupně můžou předělávat. Jako bonus nádherná příroda. Než rvát těžký prachy za bydlení v praze či u prahy, investuju radši takhle

edit a tohle taky nemá špatnou dostupnost
https://www.sreality.cz/detail/prodej/dum/rodinny/hostomice-radous-/3800639836
- pochopitelně je nutné hledat směrem, kde člověk pracuje, vzala jsem jen půlku prahy, zbytek ne.

27.4.2022 13:52

Jsem to chtěla napsat. Ono z jednoho konce Prahy na druhý to stačí. Já jezdila z Barrandova na Chodov. Tuším, že 45 min, pokud to z kopce zrovna nestálo, což teda většinou stálo.

27.4.2022 13:56

Já z Řep na Čerňák, když jsem byla hbitá, a navazovaly mi spoje, tak za 45 minut. Bohužel na Hlavák už to bylo stejných 45 minut. A do Vršovic? Tak to bylo na hodinu a dvacet minut, a za trest. Pokud má člověk ještě od mastné tyčky někam docapat, tak je hodinka řekla bych velmi optimistický čas.

27.4.2022 13:58

Zrzavci napsal(a):
Ale dá se, koukejte

K nastěhování hned a postupně můžou předělávat. Jako bonus nádherná příroda. Než rvát těžký prachy za bydlení v praze či u prahy, investuju radši takhle

- pochopitelně je nutné hledat směrem, kde člověk pracuje, vzala jsem jen půlku prahy, zbytek ne.

Spojení přímé do Prahy není. Dojíždění do práce do Prahy víc jak hodina jedna cesta v ideálním případě. Odjedeš ráno, přijedeš večer. Na baráku nic neuděláš. A to nepočítám finance na dojíždění.
Občanská vybavenost v místě není.
Obchod v místě není.
Nic tam není...

27.4.2022 13:59
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Já z Řep na Čerňák, když jsem byla hbitá, a navazovaly mi spoje, tak za 45 minut. Bohužel na Hlavák už to bylo stejných 45 minut. A do Vršovic? Tak to bylo na hodinu a dvacet minut, a za trest. Pokud má člověk ještě od mastné tyčky někam docapat, tak je hodinka řekla bych velmi optimistický čas.

Z Řep? Heh tak to jsme byly možná sousedky :-)

27.4.2022 13:59
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Jsem to chtěla napsat. Ono z jednoho konce Prahy na druhý to stačí. Já jezdila z Barrandova na Chodov. Tuším, že 45 min, pokud to z kopce zrovna nestálo, což teda většinou stálo.

To jo to stačí, ale proto musí člověk lovit místně tak, aby dojížděl jen na svůj břeh Vltavy.

27.4.2022 14:03
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Spojení přímé do Prahy není. Dojíždění do práce do Prahy víc jak hodina jedna cesta v ideálním případě. Odjedeš ráno, přijedeš večer. Na baráku nic neuděláš. A to nepočítám finance na dojíždění.
Občanská vybavenost v místě není.
Obchod v místě není.
Nic tam není...

No ano, přímé není. Když se musí jet autobusem, je to dobrodrůžo. Ale s autem je ten dojezd na kraj slušný a vzhledem k počtu aut a vzhledem k věku řidičů, které člověk za volantem vidí, si troufnu říct, že dnes je velmi málo těch, co auto nemají. Dá se koupit halt v bazaru. I na tom baráku se udělá po práci, nic převratnýho, ale udělá, každý den něco. Jistí to víkend. když chci bydlet tak halt se nedá nic dělat. A pokud chci bydlet a nemám horentní sumy, tak musím z něčeho slevit. Nenakoupím v sousedství paneláku a halt nakoupím cestou z práce, nebo o víkendu udělám velkonákup.

27.4.2022 14:04

Zrzavci napsal(a):
Ale dá se, koukejte

K tomuto -
pochopitelně je nutné hledat směrem, kde člověk pracuje, vzala jsem jen půlku prahy, zbytek ne.

A pak tam dělat až do důchodu, nebo si hledat novou práci jen ve směru kde bydlí... Ideály jsou ideály.

27.4.2022 14:06

No jo, ale kde budu parkovat v té Prahé? P+R? Je v mém směru nějaké? A nebudu muset jezdit na šestou, abych tam našla místo?

27.4.2022 14:06
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

K tomuto -
pochopitelně je nutné hledat směrem, kde člověk pracuje, vzala jsem jen půlku prahy, zbytek ne.

A pak tam dělat až do důchodu, nebo si hledat novou práci jen ve směru kde bydlí... Ideály jsou ideály.

Balu - vy jste přímo ukázkový příklad toho, že kdo nechce hledá důvody a kdo chce hledá způsoby.

Proboha pokud chci bydlet a nemám na centrum prahy, řadovku na kraji prahy, tak prostě musím slevit a hledat . A nebo platit horentní nájem. to je taky možnost.

27.4.2022 14:07

Zrzavci napsal(a):
To jo to stačí, ale proto musí člověk lovit místně tak, aby dojížděl jen na svůj břeh Vltavy.

Jakože od koupi baráku nesmím změnit zaměstnání?

27.4.2022 14:07
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

No jo, ale kde budu parkovat v té Prahé? P+R? Je v mém směru nějaké? A nebudu muset jezdit na šestou, abych tam našla místo?

zatím nemám problém nechat auto kousek od konečný.

27.4.2022 14:08

Zrzavci napsal(a):
No ano, přímé není. Když se musí jet autobusem, je to dobrodrůžo. Ale s autem je ten dojezd na kraj slušný a vzhledem k počtu aut a vzhledem k věku řidičů, které člověk za volantem vidí, si troufnu říct, že dnes je velmi málo těch, co auto nemají. Dá se koupit halt v bazaru. I na tom baráku se udělá po práci, nic převratnýho, ale udělá, každý den něco. Jistí to víkend. když chci bydlet tak halt se nedá nic dělat. A pokud chci bydlet a nemám horentní sumy, tak musím z něčeho slevit. Nenakoupím v sousedství paneláku a halt nakoupím cestou z práce, nebo o víkendu udělám velkonákup.

Školka 2 a škola 3 km, krám vesnickej 2 km, dyť to máme na vsi tady taky, akorát já mám vše blízko :D ale teda nevím, kdo by nakupoval na vsi, leda někdo, kdo neví, co s prachama.
Lidi z města rozmazlený, těm nic nejde, to je zbytečný.

hmn_ pvc - lino s filcem, ne guma z obi...

panebože eště že teď nepotřebuju kupovat barák a makat v praze
nebo hůř - v brně :D :D

27.4.2022 14:09

Pokud bydlíte do 50 km za Prahou a vaše práce začíná standardně mezi 8. a 9. a končí mezi 16. a 17. hodinou, počítejte násobící koeficient dojezdového času minimálně 1,5 (spíše 2) času předpokládaného pouze ze vzdálensoti - špička, zácpy, kolony.

27.4.2022 14:10
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Jakože od koupi baráku nesmím změnit zaměstnání?

A co na to kouknout tak, že pokud k té změně dojde, budu zase hledat nejdřív na svém břehu řeky? Já jsem třeba kvůli ohařům, když jsem skončila ve svém nej zaměstnání prostě nešla do stejného oboru, protože jsem ani v té Praze dojíždět nechtěla, bylo by to právě na druhou stranu města. Teď nedávno jsem musela taky hledat způsob, jak se v rámci reorganizace nepřesunout na druhý okraj Prahé, nemůžu si dovolit dojíždět tak dlouho.

27.4.2022 14:11

Zrzavci napsal(a):

No, v Praze se většinou pracuje od 9 do 17:30, soudím podle naší pražské pobočky. To na baráku fakt už nic neuděláte, když se vrátíte v 19 hodin domů.
Je jasné, že při takovém bydlení kdesi v tramtárii je auto nezbytné. A kolik stojí takové denní dojíždění?
Když se to celé posoudí, cena nemovitosti, cena dojíždění, ztráta času při dojíždění, skutečnost, že v obci nic není - obchod, doktor, škola, školka, tak se vůbec nejeví výhodně pořízení nemovitosti v takové lokalitě.

27.4.2022 14:13
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Školka 2 a škola 3 km, krám vesnickej 2 km, dyť to máme na vsi tady taky, akorát já mám vše blízko :D ale teda nevím, kdo by nakupoval na vsi, leda někdo, kdo neví, co s prachama.
Lidi z města rozmazlený, těm nic nejde, to je zbytečný.

hmn_ pvc - lino s filcem, ne guma z obi...

panebože eště že teď nepotřebuju kupovat barák a makat v praze
nebo hůř - v brně :D :D

No právě. Oni překvapivě na tý vesnici lidi žijí i tak, bez toho, že by měli za zadnicí všechno. To měťák asi neví.
No my ale třeba máme počtu!! Heč a má dokonce tak, že dva dni v týdnu tam stihnu i dojít. Miluju ji. Do doby našeho přesunu jsem počtu nesnášela, protože tam člověk ztratil bambilijoun času. Teď tam chodím ráda, nikdo tam není s mladou paní pošmistrovou hodím řeč, Rumouš jí dá hubičku a snaží se procpat tím válcem na balíky za ní - máme to jako civilizaci. Dokonce jsem tam dostala dobrej typ na kadeřníka, zítra to jdu otestovat.

27.4.2022 14:14

Zrzavci napsal(a):
A co na to kouknout tak, že pokud k té změně dojde, budu zase hledat nejdřív na svém břehu řeky? Já jsem třeba kvůli ohařům, když jsem skončila ve svém nej zaměstnání prostě nešla do stejného oboru, protože jsem ani v té Praze dojíždět nechtěla, bylo by to právě na druhou stranu města. Teď nedávno jsem musela taky hledat způsob, jak se v rámci reorganizace nepřesunout na druhý okraj Prahé, nemůžu si dovolit dojíždět tak dlouho.

Ale jo, máte pravdu. Moje optika je trochu středověká, protože už je to drahně let, co jsem tam bydlela. Tehdy prostě práce nebyla, určitě jí nebylo tolik, aby si člověk mohl vybírat podle břehu. Tak jsem holt jezdila přes celou Matičku Stověžatou. Mně to nevadilo. Mladice v plné síle si holt přivstala. Z Braníku to bývala taky katastrofa, v Nuslích jsem se bála a tak jsem se pak přesunula na Chodov. Do práce jsem to měla čtyři schody

27.4.2022 14:16
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

No, v Praze se většinou pracuje od 9 do 17:30, soudím podle naší pražské pobočky. To na baráku fakt už nic neuděláte, když se vrátíte v 19 hodin domů.
Je jasné, že při takovém bydlení kdesi v tramtárii je auto nezbytné. A kolik stojí takové denní dojíždění?
Když se to celé posoudí, cena nemovitosti, cena dojíždění, ztráta času při dojíždění, skutečnost, že v obci nic není - obchod, doktor, škola, školka, tak se vůbec nejeví výhodně pořízení nemovitosti v takové lokalitě.

No tak ne, nejeví. Já nikoho přesvědčovat nebudu.
Já jsem v podobném umístění spokojená. Škola se školkou, jsou ve vedlejší obci, a děti který budou tady vyrůstat, tak věřte, že jednou budou v životě normálnější, než ty z hluku města.
Já byla v práci dneska třebas v 6:12. Dá se udělat dohoda o změně pracovní doby.
chci /potřebuju a pak to udělám no a nebo holt nebydlím.

27.4.2022 14:17
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Ale jo, máte pravdu. Moje optika je trochu středověká, protože už je to drahně let, co jsem tam bydlela. Tehdy prostě práce nebyla, určitě jí nebylo tolik, aby si člověk mohl vybírat podle břehu. Tak jsem holt jezdila přes celou Matičku Stověžatou. Mně to nevadilo. Mladice v plné síle si holt přivstala. Z Braníku to bývala taky katastrofa, v Nuslích jsem se bála a tak jsem se pak přesunula na Chodov. Do práce jsem to měla čtyři schody

Řešení - vždy se dá hledat řešení. A povětšinou si myslím, že se i najde.

27.4.2022 14:25

Zrzavci napsal(a):
Balu - vy jste přímo ukázkový příklad toho, že kdo nechce hledá důvody a kdo chce hledá způsoby.

Proboha pokud chci bydlet a nemám na centrum prahy, řadovku na kraji prahy, tak prostě musím slevit a hledat . A nebo platit horentní nájem. to je taky možnost.

Víte, já to řešit nemusím. Ale baví mě tu diskutovat.

Kdysi, ještě za totáče, kdy byty nebyly, a byly na ně pořadníky (na nás by se dostalo asi za 5 let), jsme s manželem odešli z Brna 300 km daleko od všech příbuzných a přátel, do pohraničí, jen kvůli tomu, abychom měli kde bydlet. On kvůli tomu změnil práci, já jsem byla na mateřské, a pak začala dělat něco jiného, než na co jsem měla školu. Takže vím, co to je, dělat kompromisy, i se uskrovnit.

27.4.2022 14:28

Zrzavci napsal(a):
No tak ne, nejeví. Já nikoho přesvědčovat nebudu.
Já jsem v podobném umístění spokojená. Škola se školkou, jsou ve vedlejší obci, a děti který budou tady vyrůstat, tak věřte, že jednou budou v životě normálnější, než ty z hluku města.
Já byla v práci dneska třebas v 6:12. Dá se udělat dohoda o změně pracovní doby.
chci /potřebuju a pak to udělám no a nebo holt nebydlím.

Jak kdy a kde. Jsou prostě zaměstnání, kde si vymýšlet nemůžete. Pracovní doba je dána dohodou mezi vaší firmou a vaším zákazníkem. A když potřebujete být k dispozici zákazníkovi, tak se musíte přizpůsobit jemu.

27.4.2022 14:40
Zrzavci

XXX.XXX.104.195

Víte, já to řešit nemusím. Ale baví mě tu diskutovat.

Kdysi, ještě za totáče, kdy byty nebyly, a byly na ně pořadníky (na nás by se dostalo asi za 5 let), jsme s manželem odešli z Brna 300 km daleko od všech příbuzných a přátel, do pohraničí, jen kvůli tomu, abychom měli kde bydlet. On kvůli tomu změnil práci, já jsem byla na mateřské, a pak začala dělat něco jiného, než na co jsem měla školu. Takže vím, co to je, dělat kompromisy, i se uskrovnit.

no tak vidíte balu, i dneska nějaké ty možností jsou, ale vždy to prostě něco stojí. Ale mám dojem , že současná generace zvyklá na vše dostupné s tím asi moc počítat neumí.

27.4.2022 14:41
Zrzavci

XXX.XXX.104.195

ano jak kdy a kde, dávám to jen jako možnost, ne vždy je vše prostě dostupné všem

27.4.2022 15:54
assil

XXX.XXX.121.3

takže + výdaje za dojíždění
a ten čas taky není o lenosti

Výdaje na dojíždění, když se vhodně zvolí lokalita a například vlaky a pid, jsou mnohonásobně menší než nájem a čas, času maj lidi spoustu, jen holt v tomhle režimu ho netrávíte u pc a u tv a nebo i jo, ono i na tom baráku furt jenom nemakáte. Jde to v pohodě, já to vím a ví to tak půlka středočeskýho kraje, která takhle dojíždí. Vono tak nějak je úplně jedno, jestli ty 2 hodiny denně strávíte ve vlaku a nebo u tv, jak to dělá většina lidí v paneláku.

27.4.2022 16:03

Já si to prostě asi neumím představit z té perspektivy "odstěhuji se ven z Phy kvůli psovi, ale pak trávím 12 hodin v práci" (8,5 h + 3 h dojíždění, nedejbože se pokusit ještě nakoupit nebo pošta).

27.4.2022 16:34
Andrýsek3

XXX.XXX.169.53

Já už jsem se nějak smířila, že vlastní bydlení jen tak mít nebudu. Ty reálný šance se za posledních 5 let přesunuly hodně nízko. Pamatuji si, když si ještě před pěti lety brali známí 100% hypotéky na baráky za 3 miliony, pak to skončilo na těch 10, 20% už v tu dobu hodně lidí nadávalo a teď? Teď lituji všechny s hypotékami do stáří nebo ty, co ten barák začali stavět a celé se jim to posunulo (kdyby jen časově). Vlastní bydlení jsem chtěla tak do 30. Teď si myslím, že to posunu tak do 40. Člověk by rád věřil, že bude líp, ale pochybuji o tom, však to se říká už roky. V jiných zemích je běžné, že lidi žijí v nájmech, my máme obrovský podíl vlastních bytů a domů, tak se to asi taky tak překlopí. Vrátí se vícegenerační soužití. Ale to i ty nájmy by nemohly jít do tak šílených částek a lidi by to prostě za ty ceny neměly brát. Ale to se lehko řekne, taky momentálně hledám větší byt v Brně a první strop byl 15k, pak 17k a teď už si říkám, že jestli byt bude splňovat vše co chci tak těch 20k dáme. Řešení je samozřejmě pryč z měst, ale to se mi ještě nechce. A třeba kolem Brna je 50km kolem situace dost zoufalá stále. Asi zase ne každý je schopný žít mimo civilizaci. Čas je asi tak to nejdrahocennejsi, co člověk má a strávit 2hodiny denně v autobuse, autě, atd. než třeba s dětmi, psem apod. je na nic a není divu, že si lidé vybírají tu bližší lokalitu. Ale jak bylo řečeno každý nemůže mít vše a každý má ty priority jinde.

27.4.2022 19:49
Zrzavci

XXX.XXX.98.107

assil napsal(a):
Výdaje na dojíždění, když se vhodně zvolí lokalita a například vlaky a pid, jsou mnohonásobně menší než nájem a čas, času maj lidi spoustu, jen holt v tomhle režimu ho netrávíte u pc a u tv a nebo i jo, ono i na tom baráku furt jenom nemakáte. Jde to v pohodě, já to vím a ví to tak půlka středočeskýho kraje, která takhle dojíždí. Vono tak nějak je úplně jedno, jestli ty 2 hodiny denně strávíte ve vlaku a nebo u tv, jak to dělá většina lidí v paneláku.

Přesně tak. A bydlení venku třeba mně umožňuje neskutečný venčení. Já to mám přesně o pouhopouhých 33 minut jízdy autem delší, než když jsem jezdila do práce z pražskýho bytu. Dobrej dojezd byl v mým případku jedním z důležitých kritérii

27.4.2022 19:55
Zrzavci

XXX.XXX.98.107

Já si to prostě asi neumím představit z té perspektivy "odstěhuji se ven z Phy kvůli psovi, ale pak trávím 12 hodin v práci" (8,5 h + 3 h dojíždění, nedejbože se pokusit ještě nakoupit nebo pošta).

K domu patří zahrada a ti psi, krom venčení, kdy jsme každý den dvě poctivý hodiny na loukách, v lese nebo v létě u rybníka, tak do večera jsou pak ještě venku, protože mají tu zahradu. Mají tak doma mnohem větší možnosti, než když bydleli v bytě. Až budou staří, bude fajn, že si můžou kdykoliv vyběhnout ven, že tu nejsou schody, že i když už budou staří tak, že procházka pro ně bude moc, budou i tak moci být venku, poležet si na sluníčku, pozorovat cvrkot. Netrávím dvanáct hodin v práci, cesta se mi prodloužila o pouhých 33 minut. Nakoupit můžu klidně potom, večer a nebo o víkendu. V městečku vzdáleným 10 min. jízdy autem je Lidl a hlavně skvělej zelinář-farmář, který má pro mě svoje skvělý domácí brambory, mrkev a jinou zeleninu, bezobalový obchod, kde si kupuju domácí máslo, vyhlášený řeznictví, psí krámek, kavárna, skvělá vinárna, železářství, instalatérství - najdu tam opravdu všechno co potřebuju. Když jdu na úřad potvrdit podpis netrávím tam mládí, přijdu a za chvíli mám vyřízeno a navíc je to osobní, s těma lidma se poznávám, se sousedy si pomáháme......... mě už by do města nedostal nikdo ani heverem.

27.4.2022 20:08

"A bydlení venku třeba mně umožňuje neskutečný venčení."
no jistěže
ale pokud bych musela do mého minulého zaměstnání dojíždět hromadnou dopravou, tak by žádné venčení nebylo, páč bych na cestách trávila takové hezké i 4 hodinky denně.....

27.4.2022 20:13

To je sice hezké, takový ráj na Zemi, ale nic to nemění na faktu, že momentální doba pořízení vlastního bydlení rozhodně nepřeje a lepší to nebude.
Naopak to bude už jen horší - cenově, materiálově i prostorově.

Stejně tak s nájmy - pokud se toho razantně neujme stát či obce, budou si lidé muset zvyknout na jinou realitu a velmi slevit ze současných představ o možnostech budoucího bydlení.

Moji prarodiče bydleli v Praze v domě v bytě o dvou místnostech (kuchyně, do které se vstupovalo přímo z domovní chodby vchodovými dveřmi do bytu - takže včetně "předsíně", a vedle kuchyně byla další místnost - ložnice) bez koupelny a se záchodem na chodbě. Není to tak dávno.

27.4.2022 20:18
aluska

XXX.XXX.168.15

Já mám teda pesany zmlsaný, barák vlastní na vesnici s cca 1500 obyvateli, (škola do 5 třídy, školka, pošta, potraviny, benzínka) 3 km od města České Budějovice. Zahrada 1000m2, les za barákem, do práce autem 5 minut, na kole v létě 15 minut. V poledne dojedu domů pustit pesany. V zimě je lehce proběhnu, od jara už nechám po o na zahradě. Ráno obejdem lesík, odpo 1-1,5 hodinky poběháme po lese a loukách.

27.4.2022 20:27
Zrzavci

XXX.XXX.98.107

To je sice hezké, takový ráj na Zemi, ale nic to nemění na faktu, že momentální doba pořízení vlastního bydlení rozhodně nepřeje a lepší to nebude.

Stejně tak s nájmy - pokud se toho razantně neujme stát či obce, budou si lidé muset zvyknout na jinou realitu a velmi slevit ze současných představ o možnostech budoucího bydlení.

Moji prarodiče bydleli v Praze v domě v bytě o dvou místnostech (kuchyně, do které se vstupovalo přímo z domovní chodby vchodovými dveřmi do bytu - takže včetně "předsíně", a vedle kuchyně byla další místnost - ložnice) bez koupelny a se záchodem na chodbě. Není to tak dávno.

Repto - když se podíváte na ten inzerát který jsem sem dávala, zjistíte že momentálně to ještě právě jde - jen se musíte koukat a nemít nároky na to, že budu mít prostě všechno. Ten dům je v podstatě k nastěhování. Ano není to novostavba, ale taky nestojí 10 mega a bydlet se v něm dá s přehledem. Není to ruina na spadnutí, je to velmi dobře obyvatelný dům, který si postupem času můžu přestavět.

Jde o to, že musím hledat, nesmím mít šílený představy o tom jak budu mít novej bejvák hned a okamžitě a o tom, že tomu musím něco prostě obětovat. Teď a nebo nikdy - pak už opravdu bude jen hůř.

Edit -a ten ráj na zemi - je takový, jaký jsem si ho udělala, protože hledám, všímám si a nehledám spotřebu. Když budu Julča, která touží po novostavbě v žádaný lokalitě paneláků na placato,za deset mega, asi tohle neobjevím.

27.4.2022 20:55
Zrzavci

XXX.XXX.98.107

"A bydlení venku třeba mně umožňuje neskutečný venčení."
no jistěže
ale pokud bych musela do mého minulého zaměstnání dojíždět hromadnou dopravou, tak by žádné venčení nebylo, páč bych na cestách trávila takové hezké i 4 hodinky denně.....

Hm - se přiznám, že vám nerozumím. Přece neexistuje jen jedna jediná lokalita, jediný místo, kde byste mohla nemovitost hledat když hledám - hraje velkou roli lokalita, dostupnost přeci to odevšad není do té práce 4 hod cesty.

27.4.2022 20:56

V podobném bytě jsem vyrostla...resp. bydlelly jsme s mamkou u babičky, než maminka dostala družstevní byt v paneláku, mě bylo asi 6 let a měly jsme o jednu místnost víc. Než se odstěhovali strejček a teta a než umřel děda a prababička, tak nás prakticky ve dvou pokojích...velká obytná kuchyně a další místnost obávák a ložnice v jednom a pokojík, který obývala prababička bydlelo 6 dospělých lidí a já-dítě.
Záchod venku na verandě, sice splachovací, ale vodu si člověk musel donést v kýblu.
Kamna na uhlí, na kterých se vařilo. V Bytě jenom studená voda. Koupání probíhalo tak, že se z verandy dotáhla plechová vana do kuchyně, ohřála se voda na kamnech.

Jako dítěti mi to přišlo samozřejmý, žádnej problém.

Myslím, že já osobně bych se v bydlení dokázala hodně uskromnit, slevit ze svého pohodlíčka, když bych musela,ale třeba manžel, tak o tom pochybuju.

Neregistrovaný uživatel

27.4.2022 21:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.182

aluska napsal(a):
Já mám teda pesany zmlsaný, barák vlastní na vesnici s cca 1500 obyvateli, (škola do 5 třídy, školka, pošta, potraviny, benzínka) 3 km od města České Budějovice. Zahrada 1000m2, les za barákem, do práce autem 5 minut, na kole v létě 15 minut. V poledne dojedu domů pustit pesany. V zimě je lehce proběhnu, od jara už nechám po o na zahradě. Ráno obejdem lesík, odpo 1-1,5 hodinky poběháme po lese a loukách.

Jee tak to jate kousek od nás. My Čejkovice 😁

27.4.2022 21:08
Zrzavci

XXX.XXX.98.107

Balu - jen ještě k tomu, že se po práci nic nestihne udělat na domě - zrovna teď drahá půle dokončuje betonování kolem pece. V půl sedmý začal dělat šaluňk, pak si udělal beton a pustil se do toho. S přestávkou na véču a nějaký zařízení věcí po netu. Za čtvrthoďky končí a má připravený válendo grando u televize.

27.4.2022 21:09
aluska

XXX.XXX.168.15

Jee tak to jate kousek od nás. My Čejkovice 😁

máme to přes řeku , Borek

27.4.2022 21:54

Zrzavci napsal(a):
Hm - se přiznám, že vám nerozumím. Přece neexistuje jen jedna jediná lokalita, jediný místo, kde byste mohla nemovitost hledat když hledám - hraje velkou roli lokalita, dostupnost přeci to odevšad není do té práce 4 hod cesty.

nemovitost mám, nehledám
to bylo k tomu dojíždění levnou hr. dopravou- viz assil
autem to bylo cca 25 minut od dveří do dveří......

ale taky - taková zima, pět ráno, tma, černý led....když člověk viděl, jak auto před ním v mírné zatáčce roztočilo hodiny, brzdu nelze použít.....a doma kupa zvířat, na něm závislých....

28.4.2022 08:26
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

nemovitost mám, nehledám
to bylo k tomu dojíždění levnou hr. dopravou- viz assil
autem to bylo cca 25 minut od dveří do dveří......

ale taky - taková zima, pět ráno, tma, černý led....když člověk viděl, jak auto před ním v mírné zatáčce roztočilo hodiny, brzdu nelze použít.....a doma kupa zvířat, na něm závislých....

Já si asi pořád sedím na vedení.......bavíme se te´d o tom, že člověk, když chce sehnat bydlení, tak musí koukat i jinam, než v místě, kde má práci.......ale i v takovým případku prostě hledá vhodnou lokalitu s nějakou dostupností. A ty dva inzeráty co jsem sem v rychlosti vyhodila tu dostupnost dobrou mají. nebudu přece brát něco, kde už je to za hranou, já mluvím o tom, že se řešení najít dá - jak slušnou cenou, tak slušnou dostupností. Tak ty čtyři hodiny právě v týhle souvislosti moc nechápu. Pokud jste dům zdědila, nebo se tam narodila, tak to je pak neměnné, ale pokud byste ho kupovala s tímhle, tak pak prostě musíte spoléhat čistě jen na to auto. a jak jsem psala, dneska má auto, nebo možnost si ho koupit z bazaru už myslím skoro každý.

Jo, to že během dojíždění to v zimě není legrace je fakt, ale prostě pořád a vždycky je to o tom, že je něco za něco. Tak to je. Já prostě dávám informaci, že když se tu píše, že mladí si nemůžou pořídit bydlení, že je to finančně nedostupný, tak že prozatím tu šanci ještě mají. Jenže to není bohužel o komfortu mamahotelu, kdy po práci ještě legraci a jdeme pařit, jdeme do kina. To ne, to není. ale on život holt néni dycky pežíčko, jak říkával můj kolega. My jsme náš první byt měli k rekonstrukci na vlastní náklady. V Prahé, takže po práci domů, se psem a makat, protože byt byl v zoufalým stavu. No tak jsme pařili o víkendu a ne po práci, jako ostatní. A stalo se nám něco? Nepozoruju to na sobě. No a zatímco ostatní chodili pařit, tak my jsme pak už bydleli.

28.4.2022 08:47
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Zrzavci napsal(a):
Já si asi pořád sedím na vedení.......bavíme se te´d o tom, že člověk, když chce sehnat bydlení, tak musí koukat i jinam, než v místě, kde má práci.......ale i v takovým případku prostě hledá vhodnou lokalitu s nějakou dostupností. A ty dva inzeráty co jsem sem v rychlosti vyhodila tu dostupnost dobrou mají. nebudu přece brát něco, kde už je to za hranou, já mluvím o tom, že se řešení najít dá - jak slušnou cenou, tak slušnou dostupností. Tak ty čtyři hodiny právě v týhle souvislosti moc nechápu. Pokud jste dům zdědila, nebo se tam narodila, tak to je pak neměnné, ale pokud byste ho kupovala s tímhle, tak pak prostě musíte spoléhat čistě jen na to auto. a jak jsem psala, dneska má auto, nebo možnost si ho koupit z bazaru už myslím skoro každý.

Jo, to že během dojíždění to v zimě není legrace je fakt, ale prostě pořád a vždycky je to o tom, že je něco za něco. Tak to je. Já prostě dávám informaci, že když se tu píše, že mladí si nemůžou pořídit bydlení, že je to finančně nedostupný, tak že prozatím tu šanci ještě mají. Jenže to není bohužel o komfortu mamahotelu, kdy po práci ještě legraci a jdeme pařit, jdeme do kina. To ne, to není. ale on život holt néni dycky pežíčko, jak říkával můj kolega. My jsme náš první byt měli k rekonstrukci na vlastní náklady. V Prahé, takže po práci domů, se psem a makat, protože byt byl v zoufalým stavu. No tak jsme pařili o víkendu a ne po práci, jako ostatní. A stalo se nám něco? Nepozoruju to na sobě. No a zatímco ostatní chodili pařit, tak my jsme pak už bydleli.

Já teda neznám moc mladých, co chodí pařit po práci. Pokud nedělá víkendy, tak se chodí pařit dál o víkendu. Kdo má totiž vstávat pak do práce že. Pařit v týdnu chodí studenti

28.4.2022 08:53
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Trickyvoo napsal(a):
Já teda neznám moc mladých, co chodí pařit po práci. Pokud nedělá víkendy, tak se chodí pařit dál o víkendu. Kdo má totiž vstávat pak do práce že. Pařit v týdnu chodí studenti

No jo, tak jsme byli asi odolnější

28.4.2022 08:58

Trickyvoo napsal(a):

V případě pařby v týdnu je rozumnější nejít spát vůbec a z báru se odebrat rovnou do zaměstnání. Šéf se pak na vás nemůže dívat, jaké máte pytla pod očima a zívete na celé kolo a s chápavým úsměvem vás pošle domů... Jé, to byly časy...

28.4.2022 09:00
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

V případě pařby v týdnu je rozumnější nejít spát vůbec a z báru se odebrat rovnou do zaměstnání. Šéf se pak na vás nemůže dívat, jaké máte pytla pod očima a zívete na celé kolo a s chápavým úsměvem vás pošle domů... Jé, to byly časy...

28.4.2022 09:04
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

No ne, to mi nepřipomínejte, tahle varianta mi jednou neudělala vůbec, vůbec dobře. a bohužell můj šéf nebyl z těch milosrdnejch Nicméně joooo, to byly časy.

28.4.2022 09:07

U nás to teď ani nejde. Pokud se vrátným něco nezdá, tak dají rovnou na vrátnici dýchnout a člověk může dostat i na hodinu padáka.

28.4.2022 09:10
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

U nás to teď ani nejde. Pokud se vrátným něco nezdá, tak dají rovnou na vrátnici dýchnout a člověk může dostat i na hodinu padáka.

Já bych řekla, že asi všude ta tolerance vůči tomuhle klesla. Teď už tak maximálně bonbóny s likérem.

28.4.2022 09:26
assil

XXX.XXX.121.3

Až na to, že nás nikdo domů neposílal, tak jooo, to byly časy.

28.4.2022 09:31

assil napsal(a):

Vono tak nějak je úplně jedno, jestli ty 2 hodiny denně strávíte ve vlaku a nebo u tv

ne ve chvili, kdy mate doma zavrene psy a vlak ma dalsi hodku zpozdeni

A jen k te idealni dojezdove vzdalenosti - jsem na pulce vzdalenosti od Prahy - 20 km - a nedokazu si predstavit 40.

28.4.2022 09:33
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Což je i pochopitelný, je to prostě bezpečnější. Zaměstnavateli se nedivím.
My jsme měli štěstí, že jsme žili v době,kdy děti normálně mohli na prolejzačky a svět byl takovej normálnější.Dneska nemůžu u nás ani zorganizovat akci, kdy by se šlo - jako to dělají u druhé půle - uklízet přírodu. Protože zaměstnavatel se bojí - a zase- nedivím se mu, páč lidi dokážou být děsný - že kdyby se někomu něco stalo, půjde to za zaměstnavatelem. já si teda nedovedu za sebe představit, že se na takový brigošce nějak zraním, zrakvím a půjdu to hnát na zaměstnavatele, ale je pravda, že tací se zkrátka dneska najdou - inšpiraci hledejme v jůesej, kde jsou schopní se lidi soudit proto, že výrobce nedal na mikrovlnku uporoznění, že pokud tam dám kočku a zapnu to, tak ji zabiju.

28.4.2022 10:39
assil

XXX.XXX.121.3

Vono tak nějak je úplně jedno, jestli ty 2 hodiny denně strávíte ve vlaku a nebo u tv

ne ve chvili, kdy mate doma zavrene psy a vlak ma dalsi hodku zpozdeni

A jen k te idealni dojezdove vzdalenosti - jsem na pulce vzdalenosti od Prahy - 20 km - a nedokazu si predstavit 40.

Tak když je zahrada, nemusí být psi zavření.
30 km je vlakem na půl hoďky, u nás v práci jsou lidi, kteří jen po Praze jedou hoďku i víc, ale za Prahu, odkud by vlakem jeli půl hoďky, by se neodstěhovali ani za zlatý prase.
Na tohle téma jsem s lidma diskutovala mockrát a fakt to není o čase, ale spíš o prioritách, tihle lidi maj jako prioritu pekárnu a večerku za rohem a holt si jenom neuvědomujou, že tenhle komfort něco stojí a platí to v nájmu. A nářky na to jak je bydlení drahý, od nich slyším pořád, ale neměnili by.

28.4.2022 10:56
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

assil napsal(a):
30 km je vlakem na půl hoďky, u nás v práci jsou lidi, kteří jen po Praze jedou hoďku i víc, ale za Prahu, odkud by vlakem jeli půl hoďky, by se neodstěhovali ani za zlatý prase.
Na tohle téma jsem s lidma diskutovala mockrát a fakt to není o čase, ale spíš o prioritách, tihle lidi maj jako prioritu pekárnu a večerku za rohem a holt si jenom neuvědomujou, že tenhle komfort něco stojí a platí to v nájmu. A nářky na to jak je bydlení drahý, od nich slyším pořád, ale neměnili by.

Přéésně - 30 km vlakem je mnohem, ale mnooooooohem horší, než se drkotat v koloně přes celou Prahu :-) . Vyloženě peklo! Když jsme bydleli v Prahé, tak kolegové či kolegyně ze stejnýho místa, kdy cesta do práce mi trvá tramvají 15-20 min. museli nutně jet autem , to mi přijde úplně už úchylný. Na čas, prachy i ekologii. Ale...... vezou si zadek, že jo. Že pak nadávaj, jak tvrdli v autě v koloně a jak je to stojí peníze hrozný...... to je komický. Přemýšlí zadelí nebo čím?

28.4.2022 12:27

assil napsal(a):

i kdyz je zahrada - feny haraji, a pak je mi k nicemu

jako ja jsem ten clovek, co se z Prahy odstehoval mimo, protoze zvirata. Takze tu diskuzi, co je pro me lepsi mesto vs. dedina - uz mam davno za sebou.

ale uplne idealni to cestovani neni ani pri polovicni vzdalenosti. To jsem chtela napsat.
ani na čas, ani na peníze.

28.4.2022 12:49

Já měla šéfa, který by zasloužil andělská křídla, opravdu. Milionový člověk a opravdu mě tehdy po hodině trápení poslal domů se slovy "Běžte se vyspat. Já se na vás nemůžu dívat. A cestou se stavte k Míše do kanceláře, protože ta je na tom úplně stejně a vezměte ji domů taky. Vy jste byly spolu, že?"

No byly. Tenkrát jsme vyrazily na nákup potravin do Billy asi v sedm večer. A cestou zpět, že si dáme v baru při cestě dvoječku, ať se nám jde z lehka. Myslím, že dál už je to jasné.

Dneska už bych samozřejmě nonstop tah fyzicky nedala a taky jak říkáte, ta benevolence k podobným výstřelkům už není, co bývala.

28.4.2022 13:14
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Já měla šéfa, který by zasloužil andělská křídla, opravdu. Milionový člověk a opravdu mě tehdy po hodině trápení poslal domů se slovy "Běžte se vyspat. Já se na vás nemůžu dívat. A cestou se stavte k Míše do kanceláře, protože ta je na tom úplně stejně a vezměte ji domů taky. Vy jste byly spolu, že?"

No byly. Tenkrát jsme vyrazily na nákup potravin do Billy asi v sedm večer. A cestou zpět, že si dáme v baru při cestě dvoječku, ať se nám jde z lehka. Myslím, že dál už je to jasné.

Dneska už bych samozřejmě nonstop tah fyzicky nedala a taky jak říkáte, ta benevolence k podobným výstřelkům už není, co bývala.

A cestou se stavte k Míše do kanceláře,

Do zlata ho zasadit, pána hodnýho.

Ono to nakupování někdy prostě rizikový bývá, stejně jako třeba pošta. My máme malinkou poštu, jsem to tu už psala a kousek od tý pošty je - v místě, kde bydlíme, zcela nečekaně zasazená - kavárničko-vinárničko-hospůdka. Prostředí na vesnici fakt nečekaný . No, tak jsme šli tuhle na poštu..... a jejda . Ale jsme už dospělý, že jo, tak to nebylo až tak velký to je fakt.

28.4.2022 13:15

"Já si asi pořád sedím na vedení.......bavíme se te´d o tom, že člověk, když chce sehnat bydlení, tak musí koukat i jinam, než v místě, kde má práci......"

ne, já reagovala čistě na tu jednoduchost levného dojíždění
jak byl argument assil na mou poznámku o financích na dojíždění, a času

auto je drahé a ještě dražší - pohonné hmoty
a vlak apod. tu dobu dojíždění protáhne do absurdna (jsem konkrétní příklad)
ono taky člověk nebydlí ani nepracuje na nádraží, a také nelze uvažovat čistě čas jízdy, vlak jezdí podle jízdního řádu a ne dle potřeb člověka, někde nutný přestup.....
ani všichni nebydlíme v Praze

28.4.2022 13:40

"Já si asi pořád sedím na vedení.......bavíme se te´d o tom, že člověk, když chce sehnat bydlení, tak musí koukat i jinam, než v místě, kde má práci......"

ono taky člověk nebydlí ani nepracuje na nádraží, a také nelze uvažovat čistě čas jízdy, vlak jezdí podle jízdního řádu a ne dle potřeb člověka, někde nutný přestup.....

Vlak no comment, začaly opravy tratí, nikdy fakt nikdy se nikam nedostanete úplně bez zpoždění.

28.4.2022 14:58
assil

XXX.XXX.121.3

No tak třeba od nás je to do Prahy vlakem rychlejší než autem, takže většina lidí dojede pár km autem na nádraží, náklady na pohonné hmoty tedy malé a pak jede vlakem. Vlaky jezdí každou půlhoďku a ještě mezitím semtam rychlík nebo spěšný vlak, fakt se nikdy nečeká moc dlouho, vždyť tyhle příměstský linky furt pendlujou sem a tam, přijede a za 10 minut zase odjíždí zpět.
Já jako nerozporuju, že někde je to s dostupností horší, ale jak psala Zrzavci, řeč je tu o přestěhování z drahého nájmu a to si pak člověk tu lokalitu s dobrou dostupností může vybrat.

28.4.2022 15:17
assil

XXX.XXX.121.3

Jsem se schválně teď koukla jak to vypadá u nás v okolí a třeba malý domek 2+1 s hospodářskou budovou, na nádraží do města 7 km, takže v Praze je člověk za necelou hoďku, hned k bydlení, za milion a půl.
Jako jo, jsou teď ty baráky drahý, ale dá se pořád najít a nebo jak jsem viděla, je v nabídce docela dost levných zděných chat na trvalé bydlení.

28.4.2022 15:22
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

assil napsal(a):
Jsem se schválně teď koukla jak to vypadá u nás v okolí a třeba malý domek 2+1 s hospodářskou budovou, na nádraží do města 7 km, takže v Praze je člověk za necelou hoďku, hned k bydlení, za milion a půl.
Jako jo, jsou teď ty baráky drahý, ale dá se pořád najít a nebo jak jsem viděla, je v nabídce docela dost levných zděných chat na trvalé bydlení.

Jééénže - to není ta novostavba a problém taky je, jak jsem si uvědomila, že nový generace jaksi nejsou manuálně zručný a málokomu se chce po práci místo tý legrace máknout, jako to děláme my teď ale nejen teď, ale i tehdy pradávno - nic jsme neměli zadáčo, všechno jsme si pěkně odpracovali.

28.4.2022 15:25

většina lidí dojede pár km autem na nádraží

a - nezaparkuje
protoze tohle zkousi vsichni....
auta u nadrazi zacina byt velmi palcivy problem pro vetsinu primestskych vlaku. a bude hur -to se pred par lety taky neresilo.

a to si pak člověk tu lokalitu s dobrou dostupností může vybrat.

v okoli vetsich mest s opravdu dobrou dostupnosti neni to porizeni bydleni o moc levnejsi. pred par lety ano...ted uz ne.

a za me - ty priklady, co tu zrzavci vytahla - to uz neni dobra dostupnost. ajo, vim, ze uz se opakuji.
ale travit zivot na cestach proste taky neni zadna vyhra.

28.4.2022 15:29

Na objekty s číslem evidenčním (což bývají ty chaty) je ale velký problém vzít si hypotéku.

28.4.2022 15:35
aluska

XXX.XXX.197.205

Zrzavci napsal(a):
Jééénže - to není ta novostavba a problém taky je, jak jsem si uvědomila, že nový generace jaksi nejsou manuálně zručný a málokomu se chce po práci místo tý legrace máknout, jako to děláme my teď ale nejen teď, ale i tehdy pradávno - nic jsme neměli zadáčo, všechno jsme si pěkně odpracovali.

jak kdo, syn s přítelkyní ( teď už rodina ), šli bydlet k Praze kvůli klukovo práci, je kameraman. Lokalita byla docela jedno, stejně točí pokaždý někde jinde, jen chtěli směr jih - Č. Budějovice. Sehnali v Radějovicích u Horních Jirčan zděnou chatu se zahradou 1200 m2 za 2,5 mil. Celá se musela předělat, vzali to jen proto, že já a můj otec jsme stavaři a že to s naší pomocí předělaj. Kluk boural, zdil, já v 50ti u míchačky, u cirkulárky se sbíječkou....za 2 roky, kdy se fakt předělávalo z gruntu, bouraly se zdi, přistavovala koupelna, rovnaly podlahy, nový příčky v podkroví, instalace voda a elektro, se stěhovali. Nejvíc práce jsme udělali my. Dokonce jsme ve třech postavili garáž dřevostavbu 9x 6 m za víkend. Celej domek jsme zateplovali a tahali fasádu. Nejvíc práce udělal kluk.

28.4.2022 16:12
Andrýsek3

XXX.XXX.169.53

assil napsal(a):

Hoďte odkaz, to by mě fakt zajímalo.

28.4.2022 16:18

ad Radejovice - to byl ten bysnys plan nejake realitky - z pred cca 15ti lety? vymen byt v Praze za domek u Prahy.
jj. jen to byla louka naproti prasecaku...

28.4.2022 20:09
aluska

XXX.XXX.168.15

ad Radejovice - to byl ten bysnys plan nejake realitky - z pred cca 15ti lety? vymen byt v Praze za domek u Prahy.
jj. jen to byla louka naproti prasecaku...

Netuším, oni tam bydlí 4 roky, kupovali domek v zahrádkářský kolonii, skoro na samotě u lesa

28.4.2022 22:36
assil

XXX.XXX.121.3

většina lidí dojede pár km autem na nádraží

a - nezaparkuje
protoze tohle zkousi vsichni....
auta u nadrazi zacina byt velmi palcivy problem pro vetsinu primestskych vlaku. a bude hur -to se pred par lety taky neresilo.

a to si pak člověk tu lokalitu s dobrou dostupností může vybrat.

v okoli vetsich mest s opravdu dobrou dostupnosti neni to porizeni bydleni o moc levnejsi. pred par lety ano...ted uz ne.

a za me - ty priklady, co tu zrzavci vytahla - to uz neni dobra dostupnost. ajo, vim, ze uz se opakuji.
ale travit zivot na cestach proste taky neni zadna vyhra.

Nevím jak jinde, ale když jedu vlakem, vidím skoro u každého nádraží nově opravené parkoviště.
Ono myslím byl někde uváděný průzkum na tohle téma cest do práce a tuším průměrná doba cesty do práce byla půl hoďky, lidí, co to maj kousek pěšky zas tolik není. A půl hoďky nebo hoďka už zas takový rozdíl není.
Člověk musí být realista, z vesnic jezdí všichni lidi od tý doby, co zrušili JZD.

28.4.2022 22:42
assil

XXX.XXX.121.3

Andrýsek3 napsal(a):
Hoďte odkaz, to by mě fakt zajímalo.

https://www.sreality.cz/detail/prodej/dum/rodinny/petroupim--/2946697564#img=13

28.4.2022 23:06

assil napsal(a):

Podívala jsem se na to do katastru, a celkem mě to pobavilo. Kdyby to někoho zajímalo, hledejte ev. č. 26 v Petroupimi.

https://www.ikatastr.cz/#kde=49.8116,14.75851,21&info=49.8117,14.75828&mapa=zakladni&vrstvy=parcelybudovy

28.4.2022 23:07

assil napsal(a):

mvdr 645 m :-) paráda, chtít tam bydlet, jdu vzbudit makléře (nebo si ušetřím 300 tis. a kontaktuji majitele) ...cesta překáží, takže stodolu prodat... týjo si to koupim snad jen tak a za chvíli prodám za trojnásobek

28.4.2022 23:16

Trochu nesouhlasí čísla :D

28.4.2022 23:27
assil

XXX.XXX.121.3

Podívala jsem se na to do katastru, a celkem mě to pobavilo. Kdyby to někoho zajímalo, hledejte ev. č. 26 v Petroupimi.

https://www.ikatastr.cz/#kde=49.8116,14.75851,21&info=49.8117,14.75828&mapa=zakladni&vrstvy=parcelybudovy

K bydlení to je a chudák s milionem a půl nemůže chtít haciendu.
A vono vůbec tyhle starý domečky a pozemky na vesnicích, to jsou někdy hlavolamy.

29.4.2022 00:24

Dále bych si zahrála na ďáblova advokáta stran té nemovitosti, kterou doporučovala Zrzavci. Odkaz pro připomenutí: https://www.sreality.cz/detail/prodej/dum/rodinny/bdin-bdin-/193395036#fullscreen=false&img=0

Nemovitost si můžete prohlédnout v katastru, viz zde: https://www.ikatastr.cz/#kde=50.21381,13.85971,21&info=50.21382,13.85973&mapa=zakladni&vrstvy=parcelybudovy Je inzerována jako rodinný dům, ale nemá číslo popisné. :-) To samo o sobě je de facto diskvalifikující parametr při žádosti o hypotéku. Pominu drzost, že někdo prodává rekreační objekt se zahradou o výměře 120 metrů čtverečních 40 km od Prahy (vzdušnou čarou?) za 4M. Snad by to ani nepotřebovalo další komentář, ale dám si tu práci...

...zahrajme si hru na to, že je to doopravdy rodinný dům s číslem popisným, který je v katastru vedený jako objekt k trvalému obývání.

Kupní cena činí 3 990 000,- Kč. Nemovitost neodpovídá dnešním běžným standardům, takže řekněme, že jsme mladý pár (dojíždějící do Prahy do zaměstnání - tenhle scénář se rozehrál dříve v diskuzi), který se rozhodl pro skromnou rekonstrukci ve výši 1 010 000,- Kč. Tzn. potřebujeme získat 5 000 000,- Kč. Protože jsme mladí žadatelé, ještě nám nebylo 36 let, můžeme si od banky půjčit až 90 % LTV. Z vlastní kapsy tedy vytáhneme 500 000,- Kč, od banky si vypůjčíme 4 500 000,- Kč.

Rekapitulace:
3 990 000,- Kč .......... kupní cena
1 010 000,- Kč .......... cena rekonstrukce
5 000 000,- Kč .......... celková cena nemovitosti (koupě + rekonstrukce)
500 000,- Kč .......... vlastní zdroje
4 500 000,- Kč .......... hypotéka

Jakou máme bonitu? Jelikož se v tomto vlákně bavíme o středně až nízko příjmových skupinách, jelikož 2/3 zaměstnanců nedosahují ani průměrné mzdy a jelikož se někde výše v diskuzi operovalo 20k, řekněme, že naši modeloví manželé dohromady vydělávají 50 000,- Kč měsíčně (2 x 25 000,- Kč - mohou to být dva státní zaměstnanci s tabulkovými platy relativně těsně po škole, to by platově, myslím, mohlo zhruba odpovídat). Již z tohoto údaje víme, že jejich měsíční splátka nesmí přesáhnout 25 000,- Kč. Výše jejich celkového zadlužení nesmí přesáhnout 5 700 000,- Kč.
V tomto odstavci čerpám z podmínek daných ČNB pro žadatele mladší 36 let, viz https://www.cnb.cz/cs/cnb-news/aktuality/Nove-zavazne-limity-pro-posuzovani-hypotek/.
Předpokládejme, že nemají žádné dluhy ani vyživovací povinnosti, a jejich skóring ze Solusu a BRKI bude tedy příznivý.

Nebudu zabírat do podrobností toho, jak se co počítá, pro jednoduchost se odrazíme od internetové kalkulačky banky mBank. Vybrala jsem ji proto, že jako jedna z mála v ČR nabízí účet, který mohou vlastnit dva majitelé (nikoli režim majitel - disponent, jak nabízí většina bank), a taky proto, že mají snadno dostupnou kalkulačku. Aktuální úrok je 6,44 %. Počítám s dobou splatnosti 30 let a fixací na 5 let. Pojištění nechávám stranou, o ta se nám výsledná částka samozřejmě mírně navýší. Pravidelná splátka (bez pojištění) by tedy byla něco málo přes 28 000,- Kč (udělala jsem vám printscreen).
Když si dám do map trasu od domu do "města Prahy" (což mapy berou jako někde uprostřed), ukazují mi vzdálenost 59,6 km. Abych si zjednodušila výpočet, řeknu, že budou do práce dojíždět 50 km/cesta, tzn. denně najezdí 100 km. Budou mít auto se spotřebou 7 l na 100 km, takže projezdí 7 l benzinu denně. Samozřejmě budou tankovat obyčejný Natural 95. Dnes jsem jela přes tři kraje a nejčastější cena na benzinkách byla 43,90,- Kč za litr N 95. Pokud by jezdili jen do práce při běžné pracovní době (PO-PÁ) a nikam jinam, utratili by za měsíc (20 pracovních dnů) 6 146,- Kč jen za benzin (nepočítám přidružené náklady jako servis, opotřebení auta, povinné ručení atd.).
Řekněme, že budou šetřit i na jídle (a drogerii), a měsíčně za rodinné nákupy tohoto typu utratí 6 000,- Kč. Žádné restaurace ani kavárny, obědy si budou vařit doma.
Zálohy na energie budou mít nastaveny na 1 200,- Kč za elektro a 800,- za plyn měsíčně. (To jsem si vymyslela, v inzerátu o inženýrských sítích nic nepíší.) Vodu ponechám stranou, třeba mají studnu. Za internet dají 400,- Kč měsíčně, a s mobilními telefony se vejdou do 700,- Kč měsíčně za oba. Budou mít televizi, takže budou platit koncesionářské poplatky - 135,- Kč za TV a 45,- Kč za rozhlas. Netflix, Spotify a podobné záležitosti nevyužívají, protože po práci budou rekonstruovat a nebudou mít na to čas. :-) Vzdají se kina, koncertů, divadel a dovolených. Ušetří navíc na nájmu, protože budou bydlet v rekonstruované nemovitosti. Další náklady jako např. svoz odpadu pro jednoduchost vynechávám.

Rekapitulace měsíčních výdajů:
28 000,- Kč .......... měsíční splátka hypotéky
6 146,- Kč .......... benzín
6 000,- Kč .......... potraviny + drogerie
2 000,- Kč .......... zálohy na energie
1 100,- Kč .......... telekomunikace (internet + mobily)
180,- Kč .......... koncesionářské poplatky
43 426,- Kč .......... celková výše měsíčních nákladů

Měsíční bilance:
50 000,- Kč
- 43 426,- Kč

To těm mladým moc peněz nezbylo, že? Při dnešní nekončící (12,7%) inflaci... Ale pozorný čtenář už ví, že naše modelová dvojice ušetří, protože při příjmech 50 000,- Kč jim pravidla ČNB zakazují mít splátku 28 000,-Kč. Na hypotéku u mBank tedy nedosáhnou.

Poznámka autorky: mBank jsem vybrala čistě náhodně, jejich kalkulačka nevyžaduje zanechání kontaktu pro zaslání nabídky. V současnosti má nejlevnější úrok asi Moneta, ale ten je pro půjčky na 80 % LTV (dle informací na webu).

29.4.2022 00:32

assil napsal(a):
Nevím jak jinde, ale když jedu vlakem, vidím skoro u každého nádraží nově opravené parkoviště.
Ono myslím byl někde uváděný průzkum na tohle téma cest do práce a tuším průměrná doba cesty do práce byla půl hoďky, lidí, co to maj kousek pěšky zas tolik není. A půl hoďky nebo hoďka už zas takový rozdíl není.
Člověk musí být realista, z vesnic jezdí všichni lidi od tý doby, co zrušili JZD.

sorry, ale ja realista jsem. ty park. mista aktivne hledam, ne, ze na ne koukam z vlaku.
ono nekdy si nemuzete vybirat prac.dobu mimo spicku atd.

z Petroupimi do Prahy za hodku ? a dal?
Par let jsem pracovala v Bedrci

29.4.2022 00:37

odetta a to se jim snad nerozbije to auto, bez ktereho jsou namydleni
zase nemusi resit psa -na toho uz jim nezbyde...

29.4.2022 00:42

odetta a to se jim snad nerozbije to auto, bez ktereho jsou namydleni
zase nemusi resit psa -na toho uz jim nezbyde...

Tak v nejhorším busíkem, to na osmou do práce stíhají. Cena na osobu za tento spoj je 70,- Kč. To je měsíčně asi o pětibáu levnější jak auto, tak aspoň ušetří. ;-))

29.4.2022 00:53

jeste litacka po Praze pak je ale treba :-)

to je presne co pisu -zivot na cestach pak clovek travi...
ani levne to neni.

29.4.2022 04:35

Vzhledem k tomu, že téma je pro mě víceméně aktuální, přihodím svou zkušenost.
Po tom, co mě hodil můj ex přes palubu, potřebovala jsem sehnat bydlení pro sebe a dva obří psy. Takže barák se zahradou. Zadarilo se mi 15 km od místa zaměstnání sehnat starý domeček 3+1, zahrada 1000 m, garáž dílna, za kouzelných 13000 nájmu včetně záloh. Majitel je vstřícný ochotný.
Dost při čtení tohoto tématu koukám, kolik jsou nájmy na bytech, řekla bych, že jsem v hledání bydlení vyhrála první cenu. Ale doufám, že jednou budu mít svoje, ještě pořád mě sen o vlastním bydlení v podhůří neopustil ani s nynější situaci

29.4.2022 06:07
Andrýsek3

XXX.XXX.169.53

Odetto, super.
Jen teda mi nesedí částka za jídlo, dnes ve dvou lidech 6000 korun za jídlo + drogerii. To snad už dnes zvládne málokdo. To je 1500 korun za týden (a nedejbože,jdyz těch týdnů bude 5) kdo dá za týdenní nákup dnes 1500 pro dva? Před pěti lety jsem se vešla tak do 1200, teď je to aspoň 2000. Nehledě na to, že se bude ještě zdražovat.
A částka na energie, 2000 mi při dnešních cenách taky nepřijde úplně reálná, ale tak když budou jen v práci nebo na cestě, tak možná ušetří i na energiích.
A ještě teda měsíční náklady na toho psa/psy.

29.4.2022 06:17

Částku na energie v domku bych fakt hodně zvedla, navíc pokud se bude rekonstruovat, tak spotřeba bude vyšší. Nastavila bych to na aspoň 4 tisíce.

29.4.2022 06:51
Andrýsek3

XXX.XXX.17.66

assil napsal(a):

Jakože přímo tady nevidím absolutně žádný benefit z toho bydlet těch 60km od Prahy. Myslela jsem, že lidi se na vesnice do domu stěhují proto, aby tu nedostupnost těch pražských výstřelků kompenzovali třeba velkym domem, velkou zahradou, klidem. 60m dům, kde je tuna práce, zahrada, která je spíš jen přijezdovka. Každý den na cestách. Hodina do Prahy plus něco po Praze? To je třeba hodina a půl jedna cesta?
Myslím, že s takovou se nejednomu vyplatí fakt zůstat v tom paneláku.

29.4.2022 07:17

Andrýsek3 napsal(a):
Jakože přímo tady nevidím absolutně žádný benefit z toho bydlet těch 60km od Prahy. Myslela jsem, že lidi se na vesnice do domu stěhují proto, aby tu nedostupnost těch pražských výstřelků kompenzovali třeba velkym domem, velkou zahradou, klidem. 60m dům, kde je tuna práce, zahrada, která je spíš jen přijezdovka. Každý den na cestách. Hodina do Prahy plus něco po Praze? To je třeba hodina a půl jedna cesta?

Tam není tuna práce. Do centra Phy je to 50 km. Pokud vlak/bus,... tak měsíční jízdenka, samozřejmě nebudu kupovat denně lístek.
Počítám, že mladí nebudou úředníci a nepracují v Pze proto, aby dělali za 25, to prodavačka v supermarketu má víc, takže pro tyhle peníze nemusí nikam jezdit.
A při této ceně mi dají úvěr typu Buřinka atp., což se zdá lidem drahé, ale - neručím tou nemov., lze i na chatu, úrok se zdá vysoký, ale já si to spočítala, kolik dám celkově s poslední splátkou, na kolik celkově mě ta chalupa vyjde i s pojištěním a při stále stejném úroku bez fix ... a výsledná cena je ok...
Např. https://www.burinka.cz/uvery-na-bydleni/uver-od-burinky/ za deset let mám splaceno, je to i na vybavení... a to jsem vzala první, co mi gůgl ukázal... zatímco v tom paneláku dávám peníze...házím je z okna

29.4.2022 07:37

Andrýsku, Sarah, záměrně jsem ty částky zvolila hodně nízké, aby to nevypadalo, že to uměle přifukuju. Spousta nákladů, které člověk reálně má, tam ani započítaná není.

29.4.2022 07:44
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Odetta :
bych si zahrála na ďáblova advokáta

Nemám moc čas nakukovat do katastru, takže to jsem neověřovala (je mi divný, že by na vesnici někdo původní dům k bydlení přehodil na chalupu?? ). Nicméně ten0 dům , kdyby tedy byl rodinným domem - mi přijde (- jasně podle inzerátu, zatím neověřeno) v podstatě hned obyvatelný, tedy - k tomu, že nemusím rekonstruovat hned a teď a můžu rovnou bydlet a postupně jak finance dovolí k té rekonstrukci přistoupit, tím pádem vypadává ten meloun na rekonstrukci. Ano neodpovídá standardům dnešních mladých lidí, ale opět pokud dnešní mladí lidé chtějí bydlet tak prostě nemůžou mít všechno hned, je tam elektrika, voda,záchod, koupelna, dům se zdá být suchý, bez konstrukčních vad...... to je z mýho pohledu tu podstatný, že si tam uklidím, upustím kabelku a můžu bydlet. Můžu a hned . Není tam nic rozpadlýho, nic co by odpuzovalo, je to jako když přijedu k babičce na prázdniny. Času na rekonstrukci budu mít pak dost. A pokud i po odečtení všech nezbytných nákladů mi ještě zůstane v ruce šest litrů s tím, že jím, dostanu se do práce, splácím atd a můžu ještě šest litrů dát stranou!!! - jestli jsem ve svý rychlosti Tvůj rozpočet pochopila, tak to je přece ale sakra výhra! protože bydlím- ve svým! něco málo mi ještě zbyde a můžu syslit. Ano zahrada není ani podle mých, ani podle tvých požadavků, ale koukáme na to optikou majitele čoklů. Tu odpreparuj a dívej se na to, že je to pár, kterej prostě potřebuje a chce bydlet. Pak ta možnost je.

29.4.2022 07:45

A nevejde se taky spousta měst do PID?
Neni to dnes legrace, no, už i chatičky 8 m2 stojí 700 tisíc :D bez eletriky

29.4.2022 07:47
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Andrýsek3 napsal(a):

Andrýsku - dům za tuhle cenu znamená vždy nějakou práci. A tenhle dům z prvního pohledu, pochopitelně jsem tam nebyla, není ruina. Znovu opakuju - nemám kde bydlet a chci vlastní??? Pak tu možnost mám. Nebo........ budu platit horentní sumu a zůstat v paneláku. prostě přesun do domu není nikdy, Andrýsku, o tom, že odhodím kabelku a půjdu se opalovat na terasu. teda je, ale musíte mít mega mega a koupit si to hotový. chci bydlet ve svým? Musím máknout. To je jasná rovnice.

29.4.2022 07:50
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Vzhledem k tomu, že téma je pro mě víceméně aktuální, přihodím svou zkušenost.
Po tom, co mě hodil můj ex přes palubu, potřebovala jsem sehnat bydlení pro sebe a dva obří psy. Takže barák se zahradou. Zadarilo se mi 15 km od místa zaměstnání sehnat starý domeček 3+1, zahrada 1000 m, garáž dílna, za kouzelných 13000 nájmu včetně záloh. Majitel je vstřícný ochotný.
Dost při čtení tohoto tématu koukám, kolik jsou nájmy na bytech, řekla bych, že jsem v hledání bydlení vyhrála první cenu. Ale doufám, že jednou budu mít svoje, ještě pořád mě sen o vlastním bydlení v podhůří neopustil ani s nynější situaci

Můj sen je zase najít časem někoho, kdo mi sedne, pro pobyt na mojí milovaný chalupě, kterou bude mít stejně rád a bude ji zvelebovat, tu mu dlouhodobě pronajmout a pak až, se osvědčí, mu to s výhodou prodat. Třebas máte taky takovýho majitele.

29.4.2022 07:52
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Jo a ještě jedna podstatná věc -ta cena nemovitosti nemusí být vždy konečná - my jsme při koupi taky požadovali slevu a došlo na ni.

29.4.2022 07:53

Jojo. Někdo to reálné spočítá - nehodí se to. Lidi přece nepracují za 25k a tak. Prostě jsou mladí líní a basta. A nejlíp generalizovat ještě dál o ajfounech a terasách.
Pardon, ale pak nemají lidi padat do exekucí, když je cajk žít tak na knop, že v případě úmrtí lednice na novou z rezerv nemají.

29.4.2022 07:54

Nemusí být konečná..pravděpodobně bude vyšší. Viz tiché aukce (aktuálně trend).

29.4.2022 07:58

Mně ten domeček nepřijde špatnej a ani se mně nezdá, že by tam bylo moc práce. Ale jako problém bych viděla ty obecní pozemky kolem, který nejdou odkoupit. Asi už jsem rozmazlená svojí zahradou.

29.4.2022 08:01

Zrzavci napsal(a):
Jo a ještě jedna podstatná věc -ta cena nemovitosti nemusí být vždy konečná - my jsme při koupi taky požadovali slevu a došlo na ni.

To je hrozný, jak to někdo vidí složitějc :D řekla jsem, že peníze přinesu ráno a 10 % šlo dolů... a když vím, komu to patří, tak vynechám makléře, peníze do úschovy adv. kanclu a je to... když já nevzdělanec, tak snad už každej
A fakt mi nikdo neříkejte, že děláte za 25 30 a bydlíte v Brně, Pze.

29.4.2022 08:03

Mně ten domeček nepřijde špatnej a ani se mně nezdá, že by tam bylo moc práce. Ale jako problém bych viděla ty obecní pozemky kolem, který nejdou odkoupit. Asi už jsem rozmazlená svojí zahradou.

Ty pozemky jsou na houby... chtělo by to koupit i vedlejší barák nebo dát úplatek :D ale já třeba naproti místo stodůlky vidím mini cvičák :-)

29.4.2022 08:04

Žiju v Brně a 25K čistého nemám tabulka a to nejsem ani klasický úředník

29.4.2022 08:05
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Jojo. Někdo to reálné spočítá - nehodí se to. Lidi přece nepracují za 25k a tak. Prostě jsou mladí líní a basta. A nejlíp generalizovat ještě dál o ajfounech a terasách.
Pardon, ale pak nemají lidi padat do exekucí, když je cajk žít tak na knop, že v případě úmrtí lednice na novou z rezerv nemají.

No jenže na tu lednici si dávám bokem - výborný obálkový systém - prostě dopředu, klidě po pětistovce - vždy si vytvářím rezervu na věci neočekávaný. Hele, já tu nechci hlásat o mých mladých časech, ale naše první výplaty s druhou půlí vypadaly tehdy takhle:
400 záloha :D :D a 800 dobírka (vůbec nechápu, proč to tehdy takhle bylo, ale bylo) Celá ta záloha padla na legitku na tramvaj a obědy v práci. Zbylo osm stováků. takže dohromady 1600,- káčées. A to jsme se tehdy v těch osmnácti starali o mého, tehdy dvanáctiletého švagra, platili byt, kde jsme dočasně bydleli a zároveň vlastnoručně rekonsturovali ten, který jsme sehnali. No.....kupovala jsem tehdy přední hovězí, preparovala z toho ty kousky masa a dělala z toho třebas guláš. KOupila jsem kuře, vykostila ho a naporcovala tak, aby z toho bylo habakůk žrádla, což třeba z upečenýho není. Kupovala jsem kuřecí skelety a vypreparovávala maso na rizoto. a jiný věci pro úsporu rodinnýho rozpočtu, kdy puberťák i dvoumetrovej manžel žerou jako prokopnutý a ten čokl taky musí něco jíst. A..... dařilo se nám i šetřit právě díky tomu obálkovýmu systému. Jasně dovča byla u kámoše na chatě - /bože chudáci játra / Auto jsme neměli. Ale nikdy jsme se nedostali do situace, že odejde pračka /mimochodem tu jsem v začátcích neměla, jen bubnovou, do který jsem musela lít horkou vodu a prádlo máchala v ruce/. Nicméně našetřili jsme a pokud něco odešlo - byla rezerva, kam sáhnout. Rezervu musím vytvářet vždycky a za každých okolností i kdybych měla chvíli v měsíci fakt - když to přeženu - být o chlebu a vodě. Bez rezervy nejde v klidu žít. Aspoň já to tak mám, pak se nevysypu, když mi ta lednice odejte.Teď nedělám chytrou, jen dávám osvědčenou radu do života. Mít rezervu je nutnost a vždycky musím vymyslet, jak ji vytvořit.

29.4.2022 08:06
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Nemusí být konečná..pravděpodobně bude vyšší. Viz tiché aukce (aktuálně trend).

tady u těch domů? kam nikdo z vás nechce jít?

29.4.2022 08:07

Zrzavci napsal(a):
Odetta :
bych si zahrála na ďáblova advokáta

Nemám moc čas nakukovat do katastru, takže to jsem neověřovala (je mi divný, že by na vesnici někdo původní dům k bydlení přehodil na chalupu?? ). Nicméně ten0 dům , kdyby tedy byl rodinným domem - mi přijde (- jasně podle inzerátu, zatím neověřeno) v podstatě hned obyvatelný, tedy - k tomu, že nemusím rekonstruovat hned a teď a můžu rovnou bydlet a postupně jak finance dovolí k té rekonstrukci přistoupit, tím pádem vypadává ten meloun na rekonstrukci. Ano neodpovídá standardům dnešních mladých lidí, ale opět pokud dnešní mladí lidé chtějí bydlet tak prostě nemůžou mít všechno hned, je tam elektrika, voda,záchod, koupelna, dům se zdá být suchý, bez konstrukčních vad...... to je z mýho pohledu tu podstatný, že si tam uklidím, upustím kabelku a můžu bydlet. Můžu a hned . Není tam nic rozpadlýho, nic co by odpuzovalo, je to jako když přijedu k babičce na prázdniny. Času na rekonstrukci budu mít pak dost. A pokud i po odečtení všech nezbytných nákladů mi ještě zůstane v ruce šest litrů s tím, že jím, dostanu se do práce, splácím atd a můžu ještě šest litrů dát stranou!!! - jestli jsem ve svý rychlosti Tvůj rozpočet pochopila, tak to je přece ale sakra výhra! protože bydlím- ve svým! něco málo mi ještě zbyde a můžu syslit. Ano zahrada není ani podle mých, ani podle tvých požadavků, ale koukáme na to optikou majitele čoklů. Tu odpreparuj a dívej se na to, že je to pár, kterej prostě potřebuje a chce bydlet. Pak ta možnost je.

Stačí se kouknout nad inzerátem do mapy, je to tam označené správně, ten čtvereček bez čísla. :-)
Když si na rekonstrukci vezmeš hypo později, bude to ale s novým úrokem, což při současné ekonomice může být průšvih. Aktuálně to vypadá, že v nejbližších týdnech se bude opět zdražovat, a že úrok za 7 % bude nový normál… Z vlastních zdrojů to ten modelový pár neufinancuje, když všechny úspory utratí při koupi. To by začali s rekonstrukcí tak na důchod.
O inenýrských sítích v tom inzerátu nic nepíší, voda může být třeba sezónní (u rekr. obj. časté), to nevíme.
Pointa je, že jim šest litrů nezůstane, protože splátka je tak vysoká, že jim banka nesmí půjčit. Ale i kdyby, tak takhle začínají příběhy o exekucích - zbyde ti šest litrů, pak se zdraží elektro a plyn, přidá se inflace, tak se to zazáplatuje půjčkou… a už se vezou. 4 miliony pro nízkopříjmové skupiny je na hraně…

Reálně to na mě působí poměrně nedobrým dojmem, abych řekla pravdu, cena je přestřelená. I kdyby to byl objekt k trvalému bydlení, což není, tak to odhadce z banky s největší pravděpodobností rozcupuje.

29.4.2022 08:07
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Nekoukat na to optikou naší, který už to řešit nemusíme, ale optikou toho, kdo chce bydlet sám a na byt ve městě pochopitelně nemá a nájem je tam jako prase.

29.4.2022 08:10

Zrzavci napsal(a):
No jenže na tu lednici si dávám bokem - výborný obálkový systém - prostě dopředu, klidě po pětistovce - vždy si vytvářím rezervu na věci neočekávaný. Hele, já tu nechci hlásat o mých mladých časech, ale naše první výplaty s druhou půlí vypadaly tehdy takhle:
400 záloha :D :D a 800 dobírka (vůbec nechápu, proč to tehdy takhle bylo, ale bylo) Celá ta záloha padla na legitku na tramvaj a obědy v práci. Zbylo osm stováků. takže dohromady 1600,- káčées. A to jsme se tehdy v těch osmnácti starali o mého, tehdy dvanáctiletého švagra, platili byt, kde jsme dočasně bydleli a zároveň vlastnoručně rekonsturovali ten, který jsme sehnali. No.....kupovala jsem tehdy přední hovězí, preparovala z toho ty kousky masa a dělala z toho třebas guláš. KOupila jsem kuře, vykostila ho a naporcovala tak, aby z toho bylo habakůk žrádla, což třeba z upečenýho není. Kupovala jsem kuřecí skelety a vypreparovávala maso na rizoto. a jiný věci pro úsporu rodinnýho rozpočtu, kdy puberťák i dvoumetrovej manžel žerou jako prokopnutý a ten čokl taky musí něco jíst. A..... dařilo se nám i šetřit právě díky tomu obálkovýmu systému. Jasně dovča byla u kámoše na chatě - /bože chudáci játra / Auto jsme neměli. Ale nikdy jsme se nedostali do situace, že odejde pračka /mimochodem tu jsem v začátcích neměla, jen bubnovou, do který jsem musela lít horkou vodu a prádlo máchala v ruce/. Nicméně našetřili jsme a pokud něco odešlo - byla rezerva, kam sáhnout. Rezervu musím vytvářet vždycky a za každých okolností i kdybych měla chvíli v měsíci fakt - když to přeženu - být o chlebu a vodě. Bez rezervy nejde v klidu žít. Aspoň já to tak mám, pak se nevysypu, když mi ta lednice odejte.Teď nedělám chytrou, jen dávám osvědčenou radu do života. Mít rezervu je nutnost a vždycky musím vymyslet, jak ji vytvořit.

Byla jste šikovná, ale doby se srovnávají těžko. A když Vám odejde pračka teď hned, tak Vás ušetřených 500 Kč v obálce nespasí. Já znám dost mladých a kromě skeletů škudlí podobně sama nejsem stará, ale s jistými věcmi smířená... Teď mi známá obcházela byty ke koupi, nakonec berou něco dál od města. Hypo 30 let snad, bezúčelová půjčka a ještě zastavují barák rodičů. Tak se jim nic nepokazí Tohle je ta realita, kterou vidím.

29.4.2022 08:11

Zrzavci napsal(a):
tady u těch domů? kam nikdo z vás nechce jít?

Ano, i u těchto domů. To, že to nechceme my nic moc neznamená. Trh je tak napnutej, že si za to ještě někdo připlatí.

29.4.2022 08:15
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Stačí se kouknout nad inzerátem do mapy, je to tam označené správně, ten čtvereček bez čísla. :-)
Když si na rekonstrukci vezmeš hypo později, bude to ale s novým úrokem, což při současné ekonomice může být průšvih. Aktuálně to vypadá, že v nejbližších týdnech se bude opět zdražovat, a že úrok za 7 % bude nový normál… Z vlastních zdrojů to ten modelový pár neufinancuje, když všechny úspory utratí při koupi. To by začali s rekonstrukcí tak na důchod.
O inenýrských sítích v tom inzerátu nic nepíší, voda může být třeba sezónní (u rekr. obj. časté), to nevíme.
Pointa je, že jim šest litrů nezůstane, protože splátka je tak vysoká, že jim banka nesmí půjčit. Ale i kdyby, tak takhle začínají příběhy o exekucích - zbyde ti šest litrů, pak se zdraží elektro a plyn, přidá se inflace, tak se to zazáplatuje půjčkou… a už se vezou. 4 miliony pro nízkopříjmové skupiny je na hraně…

Reálně to na mě působí poměrně nedobrým dojmem, abych řekla pravdu, cena je přestřelená. I kdyby to byl objekt k trvalému bydlení, což není, tak to odhadce z banky s největší pravděpodobností rozcupuje.

je přestřelená a půjde dolů. Teda podle mě. protože právě do toho nikdo nechce jít. Nicméně určitě by se dalo najít něco jinýho, já to sem švihla jako příklad. Nemusíme se točit na tomhle.

Pak je taky ta možnost, že prostě si jeden či oba vezmou druhou práci. Moje ségra to taky musela udělat, když zůstala se třema dětma sama. Taky žila na vesnici, taky dojížděla. takže tohle taky jde. Vzít druhou práci na nějakou dobu. Prostě se musím ohánět. musím. A to se klidně budu muset ohánět i pokud zůstanu v tom městě, kde nebudu mít na nájem. Jakej je rozdíl platit horentní nájem a platit hypo.Myslíte, že ty nájmy se nebudou šroubovat??

Tak co je lepší varianta,to mi někdo řekněte. Já pokud bych v téhle situaci dnes byla, budu volit tohle. Pořád to bude tanec na žhavým uhlí, pořád, ale tady budu mít v ruce nemovitost. V nájmu nemám nic. A pokud si doopravdy, doopravdy utáhnu opasek a nebudu sahat po půjčkách, místo abych škudlila, tak si prostě já osobně myslím, že tohle se dá.

29.4.2022 08:17

Zrzavci napsal(a):
Nekoukat na to optikou naší, který už to řešit nemusíme, ale optikou toho, kdo chce bydlet sám a na byt ve městě pochopitelně nemá a nájem je tam jako prase.

Ono je to těžké. Na jednu stranu chceš bydlet, ale zároveň víš, že se kvůli tomu zadlužíš na 30 let a pravděpodobně tam budeš do smrti bydlet. To pak člověk nechce bezhlavě vzít to první, co se namane, jen proto, že to stojí 4M…
Já mám třeba známé - paní na rodičáku, mají dvě děti, takže hlavní žadatel o hypo musel být manžel. Jenže on je OSVČ, což je u hypotéky velký problém. Kvůli bytu asi za 3M museli zadlužit celou rodinu a zastavit jejich byty… Takže pokud oni nebudou schopni splácet, přijdou o byt nejen oni, ale i jejich rodiče. To se mi taky nezdá optimální…

29.4.2022 08:18

Žiju v Brně a 25K čistého nemám tabulka a to nejsem ani klasický úředník

Když to zpětně čtu, tak jsem se špatně vyjádřila, nemám ANI těch 25K

29.4.2022 08:21
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Byla jste šikovná, ale doby se srovnávají těžko. A když Vám odejde pračka teď hned, tak Vás ušetřených 500 Kč v obálce nespasí. Já znám dost mladých a kromě skeletů škudlí podobně sama nejsem stará, ale s jistými věcmi smířená... Teď mi známá obcházela byty ke koupi, nakonec berou něco dál od města. Hypo 30 let snad, bezúčelová půjčka a ještě zastavují barák rodičů. Tak se jim nic nepokazí Tohle je ta realita, kterou vidím.

Jasně, já to nechci srovnávat, chleba nestál čtyři pětky, ale taky vidíte, jaký byl plat. Ale my fakt neměli nic a na krku puberťáka, tam ta spotřeba je jak u jaguára- a to mluvím jen o jídle, ne o ošacení a tak. Ad ta pračka - když ji nemám, holt musím prát nějakou dobu v ruce - jooo, máchání velkýho prádla ve studený vodě je výživný, dodneška si to pamatuju. Můžu to taky koupit z druhý ruky. Prostě opravdu vždy musím hledat řešení. My jsme si všechno s drahou půlí vydupali sami a ze země.
Není to jednoduchý a ve městě právě vůbec, proto bych já volila tohle řešení. Byt ve městě, stojí mnohonásobně víc, než domek za městem.

29.4.2022 08:26

A na vsi můžete pěstovat brambory. Zvlášť, když ještě v dubnu mrzne.

29.4.2022 08:28
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Ono je to těžké. Na jednu stranu chceš bydlet, ale zároveň víš, že se kvůli tomu zadlužíš na 30 let a pravděpodobně tam budeš do smrti bydlet. To pak člověk nechce bezhlavě vzít to první, co se namane, jen proto, že to stojí 4M…
Já mám třeba známé - paní na rodičáku, mají dvě děti, takže hlavní žadatel o hypo musel být manžel. Jenže on je OSVČ, což je u hypotéky velký problém. Kvůli bytu asi za 3M museli zadlužit celou rodinu a zastavit jejich byty… Takže pokud oni nebudou schopni splácet, přijdou o byt nejen oni, ale i jejich rodiče. To se mi taky nezdá optimální…

Však já neříkám bezhlavě, to vůbec, jen si prostě myslím, že se ještě něco najít dá.Jen musím někdy upravit některý svoje požadovaný parametry. Páč- když půjdu po tý zahradě třebas, ta by pro mě byla podstatná stejně jako pro každýho z nás, co máme čokle - tak zase menší zahrada je lepší, než balkon. Z pohledu toho psa, jo nebude mít rozběh jako naši ohaři na chalupě , ale bude si moct vyjít ven a to třeba na stáří toho psa je z mýho pohledu úplná výhra. Stejně tak děti - můžu je vypustit na zahradu ať se popelej v pískovišti, jezděj si autíčkem po trávě. A nejsou mezi betonama.
No a nebo počkat, zda se situace někdy nevylepší, ale to je otázka, no.

29.4.2022 08:28
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Když to zpětně čtu, tak jsem se špatně vyjádřila, nemám ANI těch 25K

já to tak i pochopila.

29.4.2022 08:30

ať se popelej v pískovišti :D
Existuje nějaká státní půjčka pro mladé, mělo to nízký úrok atp., ale letos prý už v březnu vyčerpáno na celý rok.

29.4.2022 08:31

Zrzavci napsal(a):
Jasně, já to nechci srovnávat, chleba nestál čtyři pětky, ale taky vidíte, jaký byl plat. Ale my fakt neměli nic a na krku puberťáka, tam ta spotřeba je jak u jaguára- a to mluvím jen o jídle, ne o ošacení a tak. Ad ta pračka - když ji nemám, holt musím prát nějakou dobu v ruce - jooo, máchání velkýho prádla ve studený vodě je výživný, dodneška si to pamatuju. Můžu to taky koupit z druhý ruky. Prostě opravdu vždy musím hledat řešení. My jsme si všechno s drahou půlí vydupali sami a ze země.
Není to jednoduchý a ve městě právě vůbec, proto bych já volila tohle řešení. Byt ve městě, stojí mnohonásobně víc, než domek za městem.

Oni kupuji byt, mimo město Prát třebas 4 měsíce košile do kanceláře v ruce si pravda neumím představit.
Ano, nějak to udělat musí. Jinak budou mladí bezdomovci. Ale prosím netvařme se, že to že se jim praní v ruce nelíbí nebo nechtějí dojíždět do práce 4 hodiny denně (tam i zpět) znamená, že jsou mladí líní lemplové. Ta situace prostě není normální a já neznám nikoho kolem 30, kdo by čekal, že dostane barák zadarmo a bude se opalovat na terase. Já znám zoufalé lidi, kteří nemají na základ hypo, protože základ na který našetřili je už mimo.

29.4.2022 08:39

Existuje nějaká státní půjčka pro mladé, mělo to nízký úrok atp., ale letos prý už v březnu vyčerpáno na celý rok.

Jestli se něco nezměnilo, tak to fungovalo jako FIFO, takže se na Vás dostane řada za x let. 😅

Co koukám, tak trochu změkčili podmínky, ale při dnešních cenách… no nevím. Nejvíc cool je ten úrok.

https://sfpi.cz/vlastni_bydleni/

29.4.2022 08:42
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Oni kupuji byt, mimo město Prát třebas 4 měsíce košile do kanceláře v ruce si pravda neumím představit.
Ano, nějak to udělat musí. Jinak budou mladí bezdomovci. Ale prosím netvařme se, že to že se jim praní v ruce nelíbí nebo nechtějí dojíždět do práce 4 hodiny denně (tam i zpět) znamená, že jsou mladí líní lemplové. Ta situace prostě není normální a já neznám nikoho kolem 30, kdo by čekal, že dostane barák zadarmo a bude se opalovat na terase. Já znám zoufalé lidi, kteří nemají na základ hypo, protože základ na který našetřili je už mimo.

No ale - to že se mi praní nelíbí - není to o lenosti? No mně se to taky nelíbilo a dělala jsem to, prostě život s sebou nese věci, kdy se sakra musím zapřáhnout. Podívejte co psala Andrýsek - tohle by jí za přesun z města nestálo. No, dobře nestálo, je to věc každého, ale bylo by to řešení bytové situace. Buď ji řešit chci a musím a budu a nebo ne.
Situace rozhodně normální není a bohužel asi nebude :-( .Já nepopírám, že to je pro mladý náročný, ale pořád, pokud chtějí nějaký to řešení se hledat dá. Jen prostě není v tom designu , co si třeba představují. Ale je na nich, aby se k němu časem propracovali. My jsme dávali dohromady ve dvou byt, kde nejdřív bydlela šílená paní s bambilionem koček a posléze elektrikáři, který tam měli sklad materiálu. Neskutečná kůča, kterou jsem třeba desinfikovala do dvou metrů všude savem, ručně jsme vytrhávali trubky od prorezlýho topení. Naše první linka byla ta, kterou manžel růčo! nařezal pilou z dřevotřísky a otapetoval . Na nic jinýho nebylo. A víte že to byly super časy? Do toho by ovšem dneska asi šel jako mladej málokdo.

29.4.2022 08:45
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

No tak dobře, udělala jsem z nich trochu slepičky, no. Páč pořád mám před sebou tu svou vizi slepiček strýptýzek z klecáků, který si pořídím a který budou bydlet pod ořešákem.

29.4.2022 08:53
aluska

XXX.XXX.197.205

Zrzavci napsal(a):
No ale - to že se mi praní nelíbí - není to o lenosti? No mně se to taky nelíbilo a dělala jsem to, prostě život s sebou nese věci, kdy se sakra musím zapřáhnout. Podívejte co psala Andrýsek - tohle by jí za přesun z města nestálo. No, dobře nestálo, je to věc každého, ale bylo by to řešení bytové situace. Buď ji řešit chci a musím a budu a nebo ne.
Situace rozhodně normální není a bohužel asi nebude :-( .Já nepopírám, že to je pro mladý náročný, ale pořád, pokud chtějí nějaký to řešení se hledat dá. Jen prostě není v tom designu , co si třeba představují. Ale je na nich, aby se k němu časem propracovali. My jsme dávali dohromady ve dvou byt, kde nejdřív bydlela šílená paní s bambilionem koček a posléze elektrikáři, který tam měli sklad materiálu. Neskutečná kůča, kterou jsem třeba desinfikovala do dvou metrů všude savem, ručně jsme vytrhávali trubky od prorezlýho topení. Naše první linka byla ta, kterou manžel růčo! nařezal pilou z dřevotřísky a otapetoval . Na nic jinýho nebylo. A víte že to byly super časy? Do toho by ovšem dneska asi šel jako mladej málokdo.

ten domek v zahradní kolonii, co kupoval kluk, byl taky v hrozným stavu, odpojenej od elektriky, bez koupelny, bez topení, několik let neobývanej, prochcanej od kun, jen prázdný špinavý místnůstky, zahrada zabordelená. Byli jsme se tam podívat v zimě, cesta skoro nesjízdná, čerpadla ve studních ukradený, docela jsme kluka od toho zrazovali. Nedal si říct, naštěstí peníze byly v hotovosti za byt, kterej jsem jim dala a další vydělal + téměř vše jsme oddělali my. Já, můj 80ti letý otec a syn. A je z toho toto , první fotka je ještě před fasádou

29.4.2022 08:59

aluska napsal(a):
ten domek v zahradní kolonii, co kupoval kluk, byl taky v hrozným stavu, odpojenej od elektriky, bez koupelny, bez topení, několik let neobývanej, prochcanej od kun, jen prázdný špinavý místnůstky, zahrada zabordelená. Byli jsme se tam podívat v zimě, cesta skoro nesjízdná, čerpadla ve studních ukradený, docela jsme kluka od toho zrazovali. Nedal si říct, naštěstí peníze byly v hotovosti za byt, kterej jsem jim dala a další vydělal + téměř vše jsme oddělali my. Já, můj 80ti letý otec a syn. A je z toho toto , první fotka je ještě před fasádou

Moc hezký.
Tu dřevěnou verandičku jste tam nechali?

29.4.2022 08:59

Nemyslím si, že je to lenost. Já, když si vzpomenu jak jsem prala exmuži věci z kuchyně, tak bych to fakt ručně nevyprala. Nevím teda jestli byl nějaký super kuchařské prase. Ale se skvrnami na těch bílých hadrech by ho vyhodili (lepšohotel, ale plat otřes - nechápu dodnes).
Myslím si, že lidi mají mít nějakou přirozenou záklopku "to už je moc!". Protože jinak se věci budou jen zhoršovat. Protože proč by se měla situace měnit, když na ni všichni přistoupí?

29.4.2022 09:02
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

aluska napsal(a):

synátor je šikovnej a jak píšete i v příspěvku předtím- je z těch,kdo se práce nebojí, což je dobře. Neříkám, že jsou takový všichni,ale bohužel prostě doba hojnosti je rozmazlila, nikdo si dneska neumí přišroubovat pomalu ani poličku a řemeslo dělá taky málokdo. V tom - krom situace - mají dnešní generace taky nevýhodu - neumí si se spoustou věcí poradit sami a musí za všechno platit.
Moc se vám to povedlo!

29.4.2022 09:04

"Nevím jak jinde, ale když jedu vlakem, vidím skoro u každého nádraží nově opravené parkoviště."

tak u nás není opravené, zde není prosím žádné!

odetta
a jo, ze energii to bude více, plyn tam není uveden, vytápění lokální na tuhá paliva

"Nemám moc čas nakukovat do katastru, takže to jsem neověřovala (je mi divný, že by na vesnici někdo původní dům k bydlení přehodil na chalupu?? "
to by to muselo mít číslo evidenční
a dle mapy nemá číslo žádné
takže by to objekt k bydlení ani nebyl
a stav bych jen dle fotografií neposuzovala

"Jo a ještě jedna podstatná věc -ta cena nemovitosti nemusí být vždy konečná - my jsme při koupi taky požadovali slevu a došlo na ni."
v dnešní době?

"To je hrozný, jak to někdo vidí složitějc :D řekla jsem, že peníze přinesu ráno a 10 % šlo dolů... a když vím, komu to patří, tak vynechám makléře, peníze do úschovy adv. kanclu a je to... když já nevzdělanec, tak snad už každej"
opět - v dnešní době?

"A fakt mi nikdo neříkejte, že děláte za 25 30 a bydlíte v Brně, Pze."
tak opět připomenu, že zde jsou i jiné lokality, kde jsou tyto výdělky jako slušné
a cena tohoto domu by u nás byla tak od 5ti M výše

obálkový systém je možný, pokud do obálky mám co dávat
a ono mnohdy opravdu NENÍ

tehdy není teď
a co bude potom......
vzít si hypotéku taky může znamenat směr "pod most"....

29.4.2022 09:06
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Nemyslím si, že je to lenost. Já, když si vzpomenu jak jsem prala exmuži věci z kuchyně, tak bych to fakt ručně nevyprala. Nevím teda jestli byl nějaký super kuchařské prase. Ale se skvrnami na těch bílých hadrech by ho vyhodili (lepšohotel, ale plat otřes - nechápu dodnes).
Myslím si, že lidi mají mít nějakou přirozenou záklopku "to už je moc!". Protože jinak se věci budou jen zhoršovat. Protože proč by se měla situace měnit, když na ni všichni přistoupí?

Nějak by to prostě muselo jít - namáčet,vyvářet? nevím, muselo by se vymyslet. Prostě kdyby byla nouze, musela byste řešení hledat a najít.
Já nevím, jak tu situaci změnit - a to asi nikdo z nás, páč prostě šmejdi toho využívají a stát to neřeší, jako dvěstěpadesát milijounů věcí, já jen prostě hledám řešení, kdybych v té situaci byla.

29.4.2022 09:09
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

hmn

tehdy není teď

:-) měli jsme totálně holou zadnici, bylo nám osmnáct a dvanáctiletýho kluka k tomu (o psu nemluvím)

a růst nájemného ne?

29.4.2022 09:11
aluska

XXX.XXX.197.205

Moc hezký.
Tu dřevěnou verandičku jste tam nechali?

jj, byla to jen otevřená veranda a my jí takto uzavřeli a zateplili a z části verandy udělali koupelnu, v tý zadní části co není dřevěná. V domku není předsíň, tak ta veranda jí nahrazuje

29.4.2022 09:16
assil

XXX.XXX.121.3

sorry, ale ja realista jsem. ty park. mista aktivne hledam, ne, ze na ne koukam z vlaku.
ono nekdy si nemuzete vybirat prac.dobu mimo spicku atd.

z Petroupimi do Prahy za hodku ? a dal?
Par let jsem pracovala v Bedrci

Jak dál? Autem na nádraží 10 minut, rychlíkem na hlavák 40 minut.
Jezdím ráno ve špičce a na těch parkovištích je vidět, že tam jsou pořád volný místa.
Ceny se tu točej, ale teď je všude kolem Prahy PID a ceny jsou mírný.
Pididomek pro každého není, ale já mám teď velkej barák s velkou zahradou a mnohem víc času než dojíždění by mi ušetřil takovej pididomek s pidizahradou.
Mám dojem, že strávím víc času sekáním trávy než dojížděním.

29.4.2022 09:20
assil

XXX.XXX.121.3

Zrzavci napsal(a):
hmn

tehdy není teď

:-) měli jsme totálně holou zadnici, bylo nám osmnáct a dvanáctiletýho kluka k tomu (o psu nemluvím)

a růst nájemného ne?

Jo, pár známejch už mi teď říkalo, že už jim přišly dopisy o dost velkém zvednutí nájmů, co se týká nájmů, asi to hlavní navýšení teprve přijde.
Každej to má prostě jinak, já bych taky než platit mega nájem za něco, co není moje, koupila radši nějakou tu chatku.

Neregistrovaný uživatel

29.4.2022 09:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.246

Andrýsek3 napsal(a):
Odetto, super.
Jen teda mi nesedí částka za jídlo, dnes ve dvou lidech 6000 korun za jídlo + drogerii. To snad už dnes zvládne málokdo. To je 1500 korun za týden (a nedejbože,jdyz těch týdnů bude 5) kdo dá za týdenní nákup dnes 1500 pro dva? Před pěti lety jsem se vešla tak do 1200, teď je to aspoň 2000. Nehledě na to, že se bude ještě zdražovat.
A částka na energie, 2000 mi při dnešních cenách taky nepřijde úplně reálná, ale tak když budou jen v práci nebo na cestě, tak možná ušetří i na energiích.
A ještě teda měsíční náklady na toho psa/psy.

Mám 100+ hadů, všem se svítí a vyhrejva. Jsme dve rodiny. Sporáky a trouby na elektriku. Vecne bezi pc, tv naradi sviti se. Hadum. Jedou svetla a folie presto!!!! Mame za obe rodiny a hady jen 4,5 elektriku, a. S netem, vodou, netflixem hbo, atd se vejdeme do 6, 8. Sranda. Pro 6 lidi a tunu zvířat.

29.4.2022 09:24

assil napsal(a):
Jo, pár známejch už mi teď říkalo, že už jim přišly dopisy o dost velkém zvednutí nájmů, co se týká nájmů, asi to hlavní navýšení teprve přijde.
Každej to má prostě jinak, já bych taky než platit mega nájem za něco, co není moje, koupila radši nějakou tu chatku.

Jenže milion na nájmu člověk platí postupně třeba tři, čtyři roky. Chatku musí zaplatit jednorázově a bez hypotéky...

29.4.2022 09:28

No, ano, v dnešní době. Bavíme se o té díře vedle Benešova U Phy - chalupa za 1,5 a výplata 25 tisíc a jak je to strašné a nikdo to nechce... a to už tam je voda v plastu a el. v mědi a na půdu stačí sádroš a natáhnout.
Bílé se vyváří v hrnci na kamnech :D jako kdysi plíny... a jádrové mýdlo, vločky, byla to práce, no, ale fleky nezůstaly... ale my měli už pračku, která ohřívala na 90 a vedle měla ždímání, to byla velká legrace. Podle mě je dnes pořízení pračky a dalších o dost levnější než kdysi. Teda nevím, kolik stála pračka před 40 lety vzhledem k výplatě... ale dnes buď vezmu za 5 6 tis. novou, nebo bazar... a už nemusim bejt Nastěnka... plus vezmu starou sušičku a hned mám hodinu dvě navíc na vycházku s megýnkem.
My, co si pamatujem tuhle pračku starobylou, máme výhodu... kdo se bojí, nesmí do lesa. Ale taky to neznamená, že se zadlužím do smrti... taky jsem si nevzala nic za 10 mega, protože počítám, že ne vždy budu mít na to platit... a za chvíli bude dítě dospělé a potáhne do práce :D

29.4.2022 09:30

Jenže milion na nájmu člověk platí postupně třeba tři, čtyři roky. Chatku musí zaplatit jednorázově a bez hypotéky...

Ale na to je staveb. úvěr, nic naspořené mít nemusíte... akorát je to jen do 2,5 mil., ale počítá se do toho vše - nová okna, kuchyně, podlahové krytiny, omítky, výmalba,...
Mám to vyzkoušené. Jenže mně se to zdá nějaké zvláštní, kdo ví, co je tam za sousedy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík