Foxina

XXX.XXX.45.51
Zdravím :-)
Chtěla bych vás jako zkušené poprosit, zda byste dokázali poradit s výběrem vhodného plemene :-)
Vlastního pejska jsem nikdy neměla. Od mala jsem v kontaktu s různými plemeny pejsků, ať už je měl někdo z rodiny (Jezevčíci, Kavalír, neznámá kříženka, Australský Honáček) nebo jsem řadu let vypomáhala s venčením kvůli nedostatku času paničky (kříženka Zlaťáka x Labíka), hlídání v době dovolené páníčků (Jorkšírky, štěndo Výmaráka), či jsem v rámci domácího výcviku stála Rotvajlerce jako figurant s rukávem a peškem :-)
Pracuji z domova, takže na pejska budu mít čas. K dispozici máme zahradu, ale venčit chci primárně na okolních loukách a v lesích. Finance ve výběru nehrají roli, řekla bych, že ani v krmení, protože maso denně nepotřebuji a tak mu ho ráda nechám. To se dostáváme k tomu, že by to měl být pejsek :-) Velký. Byla bych ráda, kdyby z něj šel přirozený respekt, abych se s ním sama nemusela bát. V dospělosti by pro něj neměl být problém ujít od pár až po několik desítek km v různě náročném terénu.
Co bych nechtěla, aby to bylo plemeno s loveckými pudy, jelikož mám někdy srnky jen pár metrů od sebe.
V hledáčku máme zatím plemena NO, BŠO a HO. Možná na to jdu špatně, ale koukám u nich na pracovní linie z důvodu vyrovnaných povah. Narazila jsem i na to, že majitelé píší, jak jsou zvířata po fyzické stránce k neutahání i po procházce a času stráveném na cvičáku. Zřejmě to pak vede k tomu, že se zvíře začne nudit a zabaví se samo třeba formou ničení všeho okolo. Jsou to extrémy, nebo je to u pracovní linie normální? Pejska bych chtěla primárně jako parťáka. Je mi jasné, že se mu budu muset věnovat a ač s žádným psím sportem zkušenost nemám, zaujal mě nosework, stopování, tak pokud to s procházkama a výlety půjde dohromady, ráda do toho půjdu :-) A kdo ví, třeba nás to přivede i k jiným disciplínám.
Vím, že to nebude lehké, vím, že se toho i bojím, vím, že když se jdu sama projít, myslím na to, jak tam budeme ťapkat spolu a taky se těším na to, co mě naučí on :-)
Předem děkuji za všechny rady, výtky, doplňující info a tak
Ani jedno z těchto plemen neznám dlouhodobě osobně do hloubky, ale - z těchto tří Německý ovčák odpustí začátečníkovi, myslím, nejvíc chyb a je taky nejvíc tvárný. Mám známou ta má celý život pracáky NO vlkošedy a věnuje se normálnímu výcviku vč. obran, stopování Zrovna stopování je pro psa náročná disciplína /a pro páníčky taky /, která dokáže psa hezky unavit.. Jsou hodně venku, jezdí po výletech, psům se věnuje, ale normálně chodí do práce, byt nemá rozebraný, psy má vychovaný. Myslím, že pokud si předem najdete a očíhnete dobrý cvičák v okolí, abyste viděla, jak se tam se psy pracuje, a psu se budete věnovat tak jak plánujete a máte-li v sobě přirozenou autoritu, tak proč ne?
Uživatel s deaktivovaným účtem

juhaj
napsal(a):
Prosím, co je HO? Mě nic nenapadá 🤔.
Mně napadli hovawart. Ale ten má zkratku HW, si myslím.

Holandský ovčák má zkratku HHO
Holandský ovčák dlouhosrstý: HHD
Holandský ovčák hrubosrstý: HHR
Holandský ovčák krátkosrstý: HHK

Já jsem na ty medvědy, takže mě napadl leonberger....z ovčáků taky kraťanda třeba a nebo klasická dlouhosrstá. Jinak NO z mého pohledu pořád tak nějak universál.
Foxina

XXX.XXX.45.51
S tou autoritou to dobré nebude, takže si jeho respekt nějakou vhodnou cestou určitě budu muset získat. Zase bych se nechtěla dostat do bodu, že bez cvičáku to nepůjde a bude to jediné východisko, jak psa trochu fyzicky utahat. Neříkám, že chci, aby to byl nějaký povaleč, to určitě ne, ale aby si taky uměl odpočinout a být v klidu i s tím, že se ten den třeba jen dost chodilo. Nerada bych, aby se u nás trápil a já mu jako ten pán, co s ním bude během dne, nebyla schopná splnit a dát to, co potřebuje ... proto váhám, zda je výběr z pracovní linie vůbec vhodný.
Naučit neřešit ostatní zvířátka budeme muset už doma, máme Osmáky degu :-)
HO jsem myslela Holandského ovčáka :-)
Na Leonbergra jsem taky koukala, jen jsem nezjišťovala víc informací, protože jsem si říkala, že vzhledem k tomu, jak je mohutný, tak ho asi nikdo do rukou začátečníka nesvěří :-)

"Zase bych se nechtěla dostat do bodu, že bez cvičáku to nepůjde a bude to jediné východisko, jak psa trochu fyzicky utahat. "
cvičák je hlavně o "utahání" psychickém
a u ovčáckých plemen bych s tím počítala
ne že by neexistovali jedinci ovčáci schopni normálního života i bez cvičáku a podobných pracovních aktivit
"... proto váhám, zda je výběr z pracovní linie vůbec vhodný."
tak zde pravděpodobnost nutnosti "práce" dost roste.....

Foxina
napsal(a):
S tou autoritou to dobré nebude, takže si jeho respekt nějakou vhodnou cestou určitě budu muset získat. Zase bych se nechtěla dostat do bodu, že bez cvičáku to nepůjde a bude to jediné východisko, jak psa trochu fyzicky utahat. Neříkám, že chci, aby to byl nějaký povaleč, to určitě ne, ale aby si taky uměl odpočinout a být v klidu i s tím, že se ten den třeba jen dost chodilo. Nerada bych, aby se u nás trápil a já mu jako ten pán, co s ním bude během dne, nebyla schopná splnit a dát to, co potřebuje ... proto váhám, zda je výběr z pracovní linie vůbec vhodný.
Na Leonbergra jsem taky koukala, jen jsem nezjišťovala víc informací, protože jsem si říkala, že vzhledem k tomu, jak je mohutný, tak ho asi nikdo do rukou začátečníka nesvěří :-)
Měla jsem ovčandu a měla jsem a mám medvědy a já jsem lenoch, co chce na procházce procházkovat a přestože ovčanda byla dokonalá, tak než jsme se k té dokonalosti propracovaly, tak to bylo hodně práce.
Teď mám pyrenejku a chtěla jsem k ní něco jednoduchého na výchovu, takže to vyhrál berňák, ve výběru byl právě i leonek, ale nakonec jsme plemeno zvolili dle preferencí naší pyrenejky...betrňáky miluje.
Chci tím prostě říct, že pes pro začátečníka není nutně o velikosti. Berňák pes v dospělosti kolem 50.60 kilo....nevím, co už může být pro začátečníka jednosušší.
Zatímco třeba belgický ovčák...podstatně menší a subtilnější je prostě už vyšší dívčí.
Pokud bych neměla pyrenejku, tak bych volila spíše leona, protože berňák toho moc neohlídá...teda štěká to ano, ale myslím si, že by na pozemek pustil kohokoliv, kdo by byl na něj milý.
Takže za mě medvěd je super...chcete chodit na cvičák..můžete...chcete skládat zkoušky...můžete, chcete jen tak procházkovat...můžete...stačí když ho naučíte přivolání a netahat na vodítku, k tomu sedni, lehni, zlstaň a máte příjemného společníka, kterému na prochajdě nemusíte vymýšlet nějakou zábavu.
A zrovna leon...ti co znám...znala jsem...zvládnou delší výlety, ale když se s nima udělá krátká prochajda, tak se z toho nebudou hroutit, klidně budou s vámi doma nebo na zahradě, hlavně že jsou ve společnosti paničky....rodiny. Je to pes, který budí respekt a přestože není žádný radikál, spíš něžný obr s veselou dušičkou, tak ohlídá a i ochrání spolehlivě. Prostě stačí laskavá a důsledná výchova.
Pokud bych měla strach z velikosti, tak pořídím fenku, ty hsou o něco menší.
A ještě k tomu velký pes začátečníkovi....já mám celý život pouze velké psy, 12 let psy medvědovité, ale třeba na výchovu čivavy a nebo krysaříka bych si netroufla
Tím vás samozřejmě nenutím do pořízení leonka.

Zrovna holanďáci nejsou moc ustálení, můžou být dobře šibnutí.
Do výběru bych přidala groenendala, černý chlupatý pes budící na pohled respekt, když si vyberete vhodnou linii, jsou to bezva parťáci na dlouhé výlety a takovou tu domácí pohodu. Na vypsané další aktivity by se také hodil.

Foxina
napsal(a):
Viz hmn - cvičák neslouží (neměl by) k fyzickému utahání. Leonberger je mohutný, ale není to žádný drak. Vzbuzuje respekt, ale nežere lidi na potkání. Kolega je léta chová, dělá s nimi záchranařinu.

"Na Leonbergra jsem taky koukala, jen jsem nezjišťovala víc informací, protože jsem si říkala, že vzhledem k tomu, jak je mohutný, tak ho asi nikdo do rukou začátečníka nesvěří :-)"
hmotnost psa zas tak nekoresponduje s náročností
ano, znamená to, že v případě nutnosti musím být schopná ta kila udržet
znamená to vyšší finanční výdaje
ale neznamená to automaticky vyšší nároky na výchovu/výcvik, pohyb, zaměstnání
je to spíš o nějakém souznění typ člověka x typ psa (ovčák/lovecký/pastevec/společenský/....temperament plemene/aktivity/nároky na pohyb...)

napsal(a):
"Na Leonbergra jsem taky koukala, jen jsem nezjišťovala víc informací, protože jsem si říkala, že vzhledem k tomu, jak je mohutný, tak ho asi nikdo do rukou začátečníka nesvěří :-)"
hmotnost psa zas tak nekoresponduje s náročností
ano, znamená to, že v případě nutnosti musím být schopná ta kila udržet
znamená to vyšší finanční výdaje
ale neznamená to automaticky vyšší nároky na výchovu/výcvik, pohyb, zaměstnání
je to spíš o nějakém souznění typ člověka x typ psa (ovčák/lovecký/pastevec/společenský/....temperament plemene/aktivity/nároky na pohyb...)
...je to spíš o nějakém souznění typ člověka x typ psa (ovčák/lovecký/pastevec/společenský/....temperament plemene/aktivity/nároky na pohyb...)
Moc dobře napsáno!
Foxina

XXX.XXX.45.51
Moc děkuji za tohle zmínění, zřejmě jsem to špatně pochopila. Snažím se v tom množství informací nějak zorientovat. Pokud by se tedy nenavštěvoval cvičák, znamená to vymyslet pejskovi jinou adekvátní činnost, kde se ta hlavička zaměstná?
Klidně mě opravte. Na pracovní linie jsou koukala hlavně z toho důvodu, že mi přišlo, že tu povahu někdo řeší, že se dbá na to, aby byl pes vzhledem k vzájemné spolupráci s člověkem vyrovnaný, zatímco u exteriérové se to tolik neřeší a jde o vzhled a muskulaturu psa.
Pokud se pletu a nechci pejska primárně z důvodu práce, myslíte, že je exteriérová linie vhodnější a pokud si spolu najdeme cestu k nějaké disciplíně, bude to jen ku prospěchu nás obou, ale pejsek by se bez ní jinak obešel?
Foxina
napsal(a):
Moc děkuji za tohle zmínění, zřejmě jsem to špatně pochopila. Snažím se v tom množství informací nějak zorientovat. Pokud by se tedy nenavštěvoval cvičák, znamená to vymyslet pejskovi jinou adekvátní činnost, kde se ta hlavička zaměstná?
Klidně mě opravte. Na pracovní linie jsou koukala hlavně z toho důvodu, že mi přišlo, že tu povahu někdo řeší, že se dbá na to, aby byl pes vzhledem k vzájemné spolupráci s člověkem vyrovnaný, zatímco u exteriérové se to tolik neřeší a jde o vzhled a muskulaturu psa.
Pokud se pletu a nechci pejska primárně z důvodu práce, myslíte, že je exteriérová linie vhodnější a pokud si spolu najdeme cestu k nějaké disciplíně, bude to jen ku prospěchu nás obou, ale pejsek by se bez ní jinak obešel?
Takhle - ten cvičák bych navštěvovala určitě -protože jak pracovní, tak nepracovní linie tu práci potřebují, každý v jiné míře. Ale i u tý pracovní line to neznamená, že tam musíte být sedm dní v týdnu :-) . Jde o to, dát psu adekvátní vyžití, které mu cvičák umožní a jinak s ním pracovat i sama. Zrovna stopování si můžete jet sama, když budete vědět jak.
Je dobře, že tu někdo zmínil i ten lovecký pud - ten základ mají v sobě podle mě všichni psi a je zapotřebí na něm v nějaké úrovni zapracovat. Lovit může klidně i kavalír - však je to ptačí pes, že jo. A vlčák nevychováván ke správnému chování klidně lovit bude, tak není dobré počítat s tím, že pes není lovecký plemeno a tím pádem tohle nemusím řešit. To možná jen tak s pekinézem.
Napadá mě ale jedna věc - třeba za sebe, nejsem znalec- trošku bych se možná obávala u pracáka-hlavně samce tý tvrdosti, razantnosti, v některých případech možná až "žiletkovosti" kterou v sobě v určitém chovu ti psi mít budou a musí mít.Protože je zapotřebí, aby to byl pes velmi sebevědomý, nebojácný a opravdu tvrdý asi ve všech ohledech. Takže bych hledala taková spojení, kde tohle nepůjde do extrému (který někdo uvítá a potřebuje, a někomu to může trošku zasolit)
K tomu loveckému pudu, můžeu psát jen za hovawarty, kteří by ho měli mit slabší, vzhledem k využiti plemene. Jasně že moje feny za zajícem jako mladé vyletěly, ale opravdu za nim letěly tak 50 metrů, nebo dokud nezmizel v křoví, ale pak toho nechaly. Jako psi, ktere baví stopováni, pak jsou hovici ochotni čuchat po stopě, odkud zajic vyběhl treba ctvrt hodiny, pokud je člověk neodvolá, ale za zvěří běží vždycky na pohled a pro radost. Pokud zvěř není vidět, dál po stopě nejdou. Předchozí fena, pokud se nám stalo a na zvěř narazila tak, že zvíře nemohlo utéci, tak stála a koukala co jako, honička nebude? Nikdy se nepokusila zvíře nějak tahat.