Štěňátka Jack Russell teriéra s PP

Prodám Jack Russell teriéra - Chovatelská stanice White Star Bohemia přijím...
25000 KčMary12
XXX.XXX.77.234
Dobrý den,
jdu si pro radu, už nám došly nápady.
Máme 8 měsíčního JRT, který nezvládá samotu. Zkoušeli jsme už všechno, od utahání, po hračky po bytě, kterého po odchodu absolutně nezajímají a jenom kňučí.
Pejska jsme si pořídili v jeho 3 měsících, měsíc jsme s ním byli střídavě doma já i manžel (14 dní já a 14 dní on) V druhých 14 dnech jsme ho začali postupně zvykat na samotu (šli jsme do jiného pokoje na pár sekund, ale vždy začal jančit, vždy jsme se snažili počkat, až aspoň na chvíli utichne a potom jsme se vrátili. Po příchodu jsme ho ignorovali, až se uklidnil, tak jsme ho pohladili. Máme ho už 5 měsíců a nevidíme žádný posun. Máte nějaké nápady, případně vaše zkušenosti, co zabralo?
M.
My teda chodili pryč v podstatě hned. Ze začátku to byl oboustranný pláč při odchodu. Štěně vylo až se překotilo na záda, já pětkrát zavírala a zase otevírala dveře se slzami v očích.
Ale jelikož bylo potřeba jít do práce, tak jsem prostě šla.
Vždycky jsem řekla "papapa hezky hlídej" a doteď když se vrátím strašně se vítáme.
Na Štědrý den provyla celou večeři protože byla ve vedlejší místnosti a bála se jít za námi... Postupně se osmělovala a zvětšoval se rádius, který byla ochotná urazit od pelíšku.
Podle mě je základ moc to nehrotit. Štěně prostě plakat bude. Bude vám to rvát srdce. Ale musí přijít na to, že se vrátíte a když se vrátíte tak to bude super. To ignorování po návratu podle mě není úplně fajn. Aspoň mlsinku, pochválit že to krásně zvládlo. (I když třeba nezvládlo)... My měli problém třeba jen první týden. A to vítání po příchodu stojí za každý odchod.
Uživatel s deaktivovaným účtem
chybu jste udělali již na začátku - samotu učím od prvního dne doma. Štěník je vykulený z jiného prostředí, je ještě snadno unavitelný.... takže psí mimino nakrmím, vyvenčím a utahám hrou. Pak dám nějakou ňamku na pelíšek a zavelím jednu stále stejnou větu - třeba "buď tady hodný a hlídej". A odejdu. Hned na počátku minimálně na půl hodiny. A opravdu pryč. Nemá cenu jít za dveře - štěně o vás ví a snaží se vás brekem přivolat.
Funguje nám to dokonale. Ale toto už u vás nepomůže. Pes má separační úzkost a to je běh na dlouhou trať. Vygooglete si postupy - ale všechny jsou dlouhodobá intenzivní práce s nejistým výsledkem...
článek o separační úzkosti a jak ji řešit (2 díly), opravdu stojí za to si přečíst :
https://www.ecanis.cz/clanky/separacni-uzkost-u-psa-jak-ji-poznat-a-co-ne-delat-i-dil_1395.html?pid=75
https://www.ecanis.cz/clanky/separacni-uzkost-u-psa-jak-ji-resit-ii-dil_1406.html?pid=75
Zakladatel
XXX.XXX.12.108
napsal(a):
článek o separační úzkosti a jak ji řešit (2 díly), opravdu stojí za to si přečíst :
https://www.ecanis.cz/clanky/separacni-uzkost-u-psa-jak-ji-poznat-a-co-ne-delat-i-dil_1395.html?pid=75
https://www.ecanis.cz/clanky/separacni-uzkost-u-psa-jak-ji-resit-ii-dil_1406.html?pid=75
K pánovi, který článek psal chodíme, doporučil nám nějaké cvičení ale moc nefunguje. Nevidíme žádný posun.
Na separačku se specializuje Malena DeMartini (snad jsem nezkomolila jméno), zkuste si sehnat její knížku (nejlépe druhou, k první se sama vyjadřovala tak, že jsou tam nějaké mouchy).
"doporučil nám nějaké cvičení ale moc nefunguje. Nevidíme žádný posun."
to ale neznamená, že je problém v tom "cvičení", ale problém může být v konkrétním provedení (posloupnost kroků, odměňování, intenzita cvičení-ta bývá mnohdy podceňována, atd.)
používáte při cvičení klikr?
zakladatel
XXX.XXX.77.234
Nepoužívame, byli jsme odrazovani, ze 90% lidi ho nepoužívá se správnou chvíli. Máme odměňováci povel, který je krátký a zvučny
zakladatel
XXX.XXX.77.234
Já tím myslela, ze na našeho psa. Ne všeobecně
zakladatel
XXX.XXX.77.234
napsal(a):
Na separačku se specializuje Malena DeMartini (snad jsem nezkomolila jméno), zkuste si sehnat její knížku (nejlépe druhou, k první se sama vyjadřovala tak, že jsou tam nějaké mouchy).
Není k dostání někde v češtině?
Já jsem začala s navykáním na samotu až po měsíci, kdy si dokonale zvykl a byt byl fakt jeho domov, sto pro jistota. Vždycky jsem dala nějaký mega populární ultra humus (začínalo to střívky apod., skončila jsem u plic), řekla něco ve stylu 'pa pa, zlato, já přijdu', dobu nepřítomnosti jsem prodlužovala. Pohoda, jenže to bylo naturelem i výchovou pohodové štěně a hlavně jsem na to měla půl roku. Nikdy žádný problém, ale nesmím porušit rituál, to je zle. Rituál č. 2 je místo kusu žvance pytel s odpadky v ruce, to taky brzy pochopil - 'jdu s košem, hned jsem zpátky, zlato'.
zakladatel
napsal(a):
Není k dostání někde v češtině?
Obávám se, že přeložena nebyla. Ale jestli chodíte k R. Zlochovi, tak on z ní pravděpodobně bude čerpat, měl ji letos na MET konferenci.
Zakladatel
XXX.XXX.12.108
Ano chodíme :)
Pyrenejce nebo chrťákovi to třeba bylo úplně putna, jestli jsou sami a nebo jsme přítomni a Jack se mnou chodil dost dlouho i na záchod.Brečel i když zůstal sám uprostřed obýváku a najednou se rozhlédl a nikdo nikde...já si šla sednout na gauč.
Naučili se nakonec všichni. A řekla bych, že víc než cílený nácvik na samotu to spíš souvisí s nějakým denním režimem. Unavit, napapat a spát, klidně na pelíšek s kostičkou, ale už se nebude blbnout, už nebude zábava, teď se odpočívá.
Moji psi po nějaké ranní činnosti...pomazlení, pomordování, venčení nebo krátká prochajda, snídaně...pro psy, já si s nima většinou sednu na zahradu, dám si tanní kafe a cigáro a pak jdu buď do práce a nebo když mám volno, tak něco dělat nebo si ještě lehnou k televizi a chvíli se ještě válet....prostě psi v určitou hodinu zalehnou, většinou kolem osmé ráno. Pokud nevyvíjím činnost která je echt zajímá, tak je jim tak nějak putna, jestli následně odejdu a nebo ne.
Jack mě teda vyprovázel a když jsem vylezla ze dveří, tak stál, krk nataženej jak žirafa a museli jsme si dát pusinku....po pusince si šel okamřitě lehnout.
Takže denní režim a rituál bez přehnaných emocí.
Zatím se mi ještě nepodačilo vyrobit psa se separační úzkostí.
tohle je v prvé řadě o nervové soustavě, povaze psa
zakladateli, vzhledem k tomu, že chodíš k trenérovi, který umí, bych se v prvé, druhé i třetí řadě ptala sama sebe (a poté i trenéra) - co, u všech všudy, dělám blbě ?!
Co poradil RZ?
"Zkoušeli jsme už všechno, od utahání, po hračky po bytě"
a co všechno mezi tím "utaháním" a "hračkami po bytě" bylo?
utahání a hračky po bytě budou stačit bezproblémovému psu, jen takovému