VeleNEúspěšné výstavy, vzdát to nebo ne?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.7.2022 08:29
wdog

XXX.XXX.73.171

Vzdali byste výstavy, kdyby Váš pes dostal VD i ve třídě, kde je sám? Přičemž ona je skvělá, má i krásnej exteriér, bohužel nese špatně ocas, ale jen v kruhu, když vyjdeme z kruhu má ho zas na svém místě. Máte s tím zkušenost? Co byste dělali? Bohužel jsem dostala tentokrát od rozhodčího, docela studenou sprchu s tím, že neví jestli by jí měli pustit do chovu. Ve standardu to je uvedeno jako vážná vada, nikoliv vylučující + vážně jde jenom o stresový situace + nikdo ze sourozenců, rodičů a široké rodiny nikdy podobný problém neměl

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.7.2022 08:36

nese špatně ocas? nese.

3.7.2022 08:41
wdog

XXX.XXX.73.171

Ano, nese a je to exterierová vada a vím to. Na to jsem se, ale přeci vůbec neptala.

3.7.2022 08:49

wdog napsal(a):
Ano, nese a je to exterierová vada a vím to. Na to jsem se, ale přeci vůbec neptala.

no jak to říct, no. takový špatně nesený ocas je hodně viditelná exteriérová vada, může být viditelnější než zásadnější vada, která tak vidět není. ale ocas vidí i allrounder co si standard přečetl večer před výstavou.

takže za mě vyhozený peníze za výstavní poplatek.

3.7.2022 08:58

ji nauč ten ocas držet správně na povel

3.7.2022 09:06
wdog

XXX.XXX.73.171

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
ji nauč ten ocas držet správně na povel

Máte s tím zkušenost? Ona je teda ještě mladý trdlo, sem tam trvá než jí něco do toho mozečku dojde + je to docela těžko cvičitelné plemeno obecně. Mě právě každý říká něco jiného, buď je to "musíš chodit pes si zvykne a už to pro ní nebude vzrůšo takový" nebo že jí to s věkem přejde. Tak nevím nevím

3.7.2022 09:17

Co je to za plemeno?
Jak nese ocas v kruhu a jak mimo něj?
Je nutné ji uchovňovat?

3.7.2022 09:18

jo, pes ocas na povel svěsil
stejně jako měl povel na zuby i koule

"Mě právě každý říká něco jiného, buď je to "musíš chodit pes si zvykne a už to pro ní nebude vzrůšo takový""
je to ocas nesený stočený nad hřbet?
jo, to dělá vzrušení
a jo, může (ale nemusí) se ochodit

u mého psa ocas stočený nad hřbet, vylučující je tak nesený trvale, ne v rámci vzrušení
ale na výstavě se to nelíbí.....

3.7.2022 09:30
wdog

XXX.XXX.73.171

Ano, měla by ho mít volně dolů, max vodorovně se hřbetem bývá ještě norma. Sem tam nějaký pes nosí ocas "/" takhle a přivřou se nad tím oči. Ona ho stočí nad hřbet a to nikdo u našeho plemena ještě nikdy neviděl.
Ona je tralaláček teď je v pubertě a hodně se to mírní, ale nevím jestli to bude stačit. Jinak jsem si naprosto jistá, že to není tím, že by ho měla špatně nasazený.

3.7.2022 09:53

wdog napsal(a):
Ano, měla by ho mít volně dolů, max vodorovně se hřbetem bývá ještě norma. Sem tam nějaký pes nosí ocas "/" takhle a přivřou se nad tím oči. Ona ho stočí nad hřbet a to nikdo u našeho plemena ještě nikdy neviděl.
Ona je tralaláček teď je v pubertě a hodně se to mírní, ale nevím jestli to bude stačit. Jinak jsem si naprosto jistá, že to není tím, že by ho měla špatně nasazený.

tak ten ocas určitě bude výše než by měl být, jinak by prostě fyzicky nebylo možné, aby si ho hodila na záda.

3.7.2022 10:05
wdog

XXX.XXX.73.171

tak ten ocas určitě bude výše než by měl být, jinak by prostě fyzicky nebylo možné, aby si ho hodila na záda.

Ne, zkoumala to chovatelka, která o těch psech něco ví, její závěr byl, že ho nemá víš nasazený než ostatní, ten problém je v hlavě dle ní.

3.7.2022 10:06

plemeno?

3.7.2022 10:07
wdog

XXX.XXX.73.171

Saarloos

3.7.2022 10:17
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Co byste dělali?

Otázka zněla, co bychom dělali. Tak já osobně bych s takovou fenou na výstavy prostě nejezdila. Sama píšete, že fena je v kruhu ve stresu.... Buď bych se teda snažila někde mimo výstavu trénovat, aby v tom kruhu byla v pohodě (ale ona ta atmosféra výstavy jde blbě někde navodit) a nebo bych se s výstavami prostě rozloučila . Každý pes na to není. Mojí fenu to taky nebaví, a to není ve stresu, dává to v pohodě, ale není z toho nějak odvařená. Posudky a známky má sice pěkné, ale nechytlo to ani mě, takže si radši zajedeme někam na výlet nebo trénink .

Co se týče toho uchovnění, tak to bych konzultovala s chovateli plemene, jestli vůbec takového jedince chtít uchovnit.

3.7.2022 10:28

tak ona bude ta výstava, nebo výstavy, na uchovnění

a saarloosové tak početné plemeno nejsou, aby se kvalitní jedinec kvůli něčemu, co není vada, neuchovňoval....POKUD to je kvalitní jedinec a nejedná se skutečně o vadu

3.7.2022 10:31

wdog napsal(a):
Ne, zkoumala to chovatelka, která o těch psech něco ví, její závěr byl, že ho nemá víš nasazený než ostatní, ten problém je v hlavě dle ní.

i kdybych měla v hlavě, že si olíznu loket, tak to prostě fyzicky není možné

pes, který má ocas nasazený níže si ho na záda dát prostě nemůže, i kdyby strašně moc chtěl.

3.7.2022 10:35
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

tak ona bude ta výstava, nebo výstavy, na uchovnění

a saarloosové tak početné plemeno nejsou, aby se kvalitní jedinec kvůli něčemu, co není vada, neuchovňoval....POKUD to je kvalitní jedinec a nejedná se skutečně o vadu

Jo tak jasně, já nevím jak moc velká je to u toho plemene vada, ale myslela jsem spíš než na ten ocas na tu povahu, na to, že je to "stresař" (tak jestli právě proto je to kvalitní jedinec), což ale vzhledem k plemenu může být taky běžné.... Proto jsem psala, že bych to konzultovala s chovateli plemene.

Ten ocas exteriérová vada je, to psala sama zadavatelka. Já bych víc než ten ocas řešila tu povahu..

3.7.2022 10:42

standard:

"OCAS: Silný, u kořene bohatě osrstěný, dosahující nejméně ke hleznům. Vypadá poněkud nízko nasazený, což je často ještě zdůrazněno malým prohnutím u kořene. Ocas je nesen lehce šavlovitě zahnutý nebo téměř rovný. V afektu nebo v klusu může být nesen poněkud výše."

vypadá nízko nasazený nebo je?
může být nesen výše?
je tam anatomický důvod, proč by ho nemohl mít zatočený nad hřbet?

"VADY: ......
Ocas
• Zatočený ocas. Ocas nesený nad hřbetem."

trvale?
nebo jen že je pes vůbec schopen ten ocas tak dát?

3.7.2022 10:43

"na tu povahu, na to, že je to "stresař" (tak jestli právě proto je to kvalitní jedinec), což ale vzhledem k plemenu může být taky běžné...."

no právě....

3.7.2022 10:47

standard:

"OCAS: Silný, u kořene bohatě osrstěný, dosahující nejméně ke hleznům. Vypadá poněkud nízko nasazený, což je často ještě zdůrazněno malým prohnutím u kořene. Ocas je nesen lehce šavlovitě zahnutý nebo téměř rovný. V afektu nebo v klusu může být nesen poněkud výše."

vypadá nízko nasazený nebo je?
může být nesen výše?
je tam anatomický důvod, proč by ho nemohl mít zatočený nad hřbet?

"VADY: ......
Ocas
• Zatočený ocas. Ocas nesený nad hřbetem."

trvale?
nebo jen že je pes vůbec schopen ten ocas tak dát?

v afektu nebo v klusu může být nesen poněkud výše - to v podstatě už omlouvá ten afekt, že normálně dolů, ale "poněkud" výše pokud je pes v presu.

takže nad hřbetem je zakázáno vždycky.

nebo jinak. mám slepice, kde je výše nesený ocas vylučující vada. doma na dvorku může spoustu kohoutů mít ocas ok, ale na výstavě ve stresu se projeví všechno a tím pádem tam mohou jít jen ta zvířata, která nemají výše nesený ocas za žádných okolností.

3.7.2022 11:02
wdog

XXX.XXX.73.171

marcelaamax napsal(a):
Jo tak jasně, já nevím jak moc velká je to u toho plemene vada, ale myslela jsem spíš než na ten ocas na tu povahu, na to, že je to "stresař" (tak jestli právě proto je to kvalitní jedinec), což ale vzhledem k plemenu může být taky běžné.... Proto jsem psala, že bych to konzultovala s chovateli plemene.

Ten ocas exteriérová vada je, to psala sama zadavatelka. Já bych víc než ten ocas řešila tu povahu..

Ale ona je naopak povahově velmi povedená. Není stresař, špatně jsem to napsala, to jsem já a stres na ní asi přenáším. Pro ní výstavy nejsou problém, ocásek zvedá z nadšení, vidí spoustu pejsků má radost atd atd... Kdyby byla ve stresu, tak má ocas stažený mezi nohama, což je koneckonců u plemene běžné. Tam jde o to, že něco se děje, že to není rutina a ona je prostě rozrušení, ale ne v negativním smyslu.

3.7.2022 11:03

ano, stres je i radost
prostě emoce, vzrušení

4.7.2022 13:38
janaa

XXX.XXX.174.173

Já jen musím dopsat,že známka velmi dobrá je velmi dobrá, a určitě to není výsledek veleneúspěšné výstavy. To byste odcházela s dobrou,dostatečnou nebo nedostatečnou. Psa by vám měli kvalitně vyhodnotit na bonitaci, a v případě krytí se pak poraďte buď s chovatelem, nebo s poradcem chovu, abyste vadu dál nepodporovali (znalost rodokmenů). Pokud jinak fena odpovídá standardu, má dobrou povahu, je zdravá, tak si myslím,že obecně mají psi daleko zásadnější problémy,než nesení ocasu

4.7.2022 13:50
fikovnice

XXX.XXX.132.166

janaa napsal(a):
Já jen musím dopsat,že známka velmi dobrá je velmi dobrá, a určitě to není výsledek veleneúspěšné výstavy. To byste odcházela s dobrou,dostatečnou nebo nedostatečnou. Psa by vám měli kvalitně vyhodnotit na bonitaci, a v případě krytí se pak poraďte buď s chovatelem, nebo s poradcem chovu, abyste vadu dál nepodporovali (znalost rodokmenů). Pokud jinak fena odpovídá standardu, má dobrou povahu, je zdravá, tak si myslím,že obecně mají psi daleko zásadnější problémy,než nesení ocasu

A jaké jsou tedy známky?
U nás, když odejde student s velmi dobrou, tak má jedna mínus!

4.7.2022 13:59
janaa

XXX.XXX.174.173

fikovnice napsal(a):
A jaké jsou tedy známky?
U nás, když odejde student s velmi dobrou, tak má jedna mínus!

No vždyť, a to je přeci super známka. Velmi dobrou může dostat jen výborný jedinec. Bohužel často je vidět,že 99% psů odchází z kruhu s výbornou, což je prostě nesmysl. V cizině má často jen pár psů, kvalitní jedinci dostanou velmi dobrou a ostatní klidně dobrou. Pak se tu lidi vztekají,když dostanou VD, přeci oni jsou zvyklý na výborné. A opačně,když rozhodčí posuzuje přísně, tak pak si člověk té výborné i bez pořadí o to víc váží. Schválně sem zkopíruju koment ke známkám z výstavního řádu ČMKU
Uvedená klasifikace musí odpovídat těmto definicím:
 výborná: - Tato známka smí být přiznána jen takovému jedinci, který se velmi přibližuje
ideálu, jak ho popisuje standard a je předveden ve výborné kondici. Jeho povaha musí být
harmonická a vyrovnaná. Typem musí pes odpovídat své třídě a musí mít prvotřídní postoj
psa. Převaha jeho kvalit musí vyvážit jeho drobné nedostatky. Musí vykazovat typické
vlastnosti svého plemene.
 velmi dobrá: - Tato známka se přiznává takovému jedinci, který má typické vlastnosti svého
plemene, vyvážené proporce a je v dobré kondici. Prominou se mu drobné vady, nikoli však
vady morfologické. Toto ocenění může být uděleno jen prvotřídnímu jedinci.
 dobrá: - Toto ocenění se uděluje jedinci, který sice vykazuje znaky svého plemene, ale má
viditelné hrubší vady. Dobré znaky by měly převážit chyby, takže pes může být považován za
dobrého představitele plemene.
 dostatečná: - Toto hodnocení obdrží jedinec, který sice vykazuje znaky svého plemene, ale
jehož tělesnému vzhledu chybí do ideálu velmi mnoho, nevykazuje obecně přijímané
charakteristické znaky nebo jehož fyzická kondice není dostačující.
 diskvalifikace: - Musí být zadána psovi, který neodpovídá typu požadovanému standardem
plemene; který vykazuje chování zjevně neodpovídající standardu nebo který je agresivní;
který vykazuje abnormality varlat; který má vadu chrupu nebo anomální čelist; který
vykazuje nedostatky barvy a/nebo srsti nebo vykazuje zjevné známky albinismu. Tato
známka má být také zadána psům, kteří tak málo odpovídají jednotnému plemennému
vzhledu, že to ohrožuje jejich zdraví. Dále má být zadávána psům, kteří vykazují vyřazující
vady podle standardu plemene. Důvod, proč byl pes hodnocen známkou DISKVALIFIKACE,
musí být uveden v posudku.

4.7.2022 14:18
fikovnice

XXX.XXX.132.166

janaa napsal(a):
No vždyť, a to je přeci super známka. Velmi dobrou může dostat jen výborný jedinec. Bohužel často je vidět,že 99% psů odchází z kruhu s výbornou, což je prostě nesmysl. V cizině má často jen pár psů, kvalitní jedinci dostanou velmi dobrou a ostatní klidně dobrou. Pak se tu lidi vztekají,když dostanou VD, přeci oni jsou zvyklý na výborné. A opačně,když rozhodčí posuzuje přísně, tak pak si člověk té výborné i bez pořadí o to víc váží. Schválně sem zkopíruju koment ke známkám z výstavního řádu ČMKU
Uvedená klasifikace musí odpovídat těmto definicím:
 výborná: - Tato známka smí být přiznána jen takovému jedinci, který se velmi přibližuje
ideálu, jak ho popisuje standard a je předveden ve výborné kondici. Jeho povaha musí být
harmonická a vyrovnaná. Typem musí pes odpovídat své třídě a musí mít prvotřídní postoj
psa. Převaha jeho kvalit musí vyvážit jeho drobné nedostatky. Musí vykazovat typické
vlastnosti svého plemene.
 velmi dobrá: - Tato známka se přiznává takovému jedinci, který má typické vlastnosti svého
plemene, vyvážené proporce a je v dobré kondici. Prominou se mu drobné vady, nikoli však
vady morfologické. Toto ocenění může být uděleno jen prvotřídnímu jedinci.
 dobrá: - Toto ocenění se uděluje jedinci, který sice vykazuje znaky svého plemene, ale má
viditelné hrubší vady. Dobré znaky by měly převážit chyby, takže pes může být považován za
dobrého představitele plemene.
 dostatečná: - Toto hodnocení obdrží jedinec, který sice vykazuje znaky svého plemene, ale
jehož tělesnému vzhledu chybí do ideálu velmi mnoho, nevykazuje obecně přijímané
charakteristické znaky nebo jehož fyzická kondice není dostačující.
 diskvalifikace: - Musí být zadána psovi, který neodpovídá typu požadovanému standardem
plemene; který vykazuje chování zjevně neodpovídající standardu nebo který je agresivní;
který vykazuje abnormality varlat; který má vadu chrupu nebo anomální čelist; který
vykazuje nedostatky barvy a/nebo srsti nebo vykazuje zjevné známky albinismu. Tato
známka má být také zadána psům, kteří tak málo odpovídají jednotnému plemennému
vzhledu, že to ohrožuje jejich zdraví. Dále má být zadávána psům, kteří vykazují vyřazující
vady podle standardu plemene. Důvod, proč byl pes hodnocen známkou DISKVALIFIKACE,
musí být uveden v posudku.

Děkuji!
A ano, jedna mínus je krásná známka.
Slovně je hodnocení výborná, velmi dobrá, dobrá, uspokojivá, vyhovující a nevyhovující.

A já jsem stará konzerva , takže do indexu (pokud jej ještě student vůbec má) píšu i toto slovní hodnocení.

4.7.2022 14:35
janaa

XXX.XXX.174.173

fikovnice napsal(a):
Děkuji!
A ano, jedna mínus je krásná známka.
Slovně je hodnocení výborná, velmi dobrá, dobrá, uspokojivá, vyhovující a nevyhovující.

A já jsem stará konzerva , takže do indexu (pokud jej ještě student vůbec má) píšu i toto slovní hodnocení.

Fakt? Já nikdy v indexu slovní hodnocení neměla,beeee

4.7.2022 14:44

My měli na vejšce jen 4 známky: výborná, velmi dobrá, dobrá, neprošel

4.7.2022 14:46
janaa

XXX.XXX.174.173

My měli na vejšce jen 4 známky: výborná, velmi dobrá, dobrá, neprošel

Já si taky myslím

4.7.2022 14:50

Já nevím, no, pokud vás ty výstavy baví, tak zkoušejte dál a jezděte. Každý rozhodčí hodnotí svým subjektivním dojmem a můžete se stát, že naopak se někomu ten vysoko nesený ocas bude líbit. U goldenů je třeba vysoko nesený ocas taky nežádoucí a přesto znám několik goldenů šampionů, kteří ho takto nosí.
Jinak nevím, jak je to u vašeho plemene, ale u nás třeba pes s hodnocením D do chovu nemůže. Takže VD je ještě pěkná známka.

4.7.2022 14:53

janaa napsal(a):

Taky to neznám, protože kluci měli jen A, B, C, D, E, F.

4.7.2022 15:04

janaa napsal(a):

Já taky ne. Schválně jsem prohrábla šuplík, kde mám téměř všechny své studijní výsledky a pouze známky výborně, velmi dobře a dobře (z vědeckého komunismu).

4.7.2022 15:17
janaa

XXX.XXX.174.173

Já taky ne. Schválně jsem prohrábla šuplík, kde mám téměř všechny své studijní výsledky a pouze známky výborně, velmi dobře a dobře (z vědeckého komunismu).

Jj, "4" už znamenala nesplněnou zkoušku

4.7.2022 15:19
janaa

XXX.XXX.174.173

Já nevím, no, pokud vás ty výstavy baví, tak zkoušejte dál a jezděte. Každý rozhodčí hodnotí svým subjektivním dojmem a můžete se stát, že naopak se někomu ten vysoko nesený ocas bude líbit. U goldenů je třeba vysoko nesený ocas taky nežádoucí a přesto znám několik goldenů šampionů, kteří ho takto nosí.
Jinak nevím, jak je to u vašeho plemene, ale u nás třeba pes s hodnocením D do chovu nemůže. Takže VD je ještě pěkná známka.

No,já bych zase řekla,proč se nervovat výstavama,když prostě pes tuhle vadu má. Moje Berta taky nosí ocas jak teriér vím,co mám doma,VD tomu naprosto odpovídá, jinak je krásná a přesná,ale abych zkoušela něco vyjíždět,když vím...ale zas je fakt,že u saarlose bude často sama,třeba se u nějakého allroundera zadaří,no...

4.7.2022 15:27
fikovnice

XXX.XXX.132.166

janaa napsal(a):

Ono to možná dřív nebylo...? Teď si to nevybavuji... Vlastně bylo, a nebylo (teda za mě) hodnocení písmeny.

4.7.2022 15:27
Caty

XXX.XXX.46.169

janaa napsal(a):
No,já bych zase řekla,proč se nervovat výstavama,když prostě pes tuhle vadu má. Moje Berta taky nosí ocas jak teriér vím,co mám doma,VD tomu naprosto odpovídá, jinak je krásná a přesná,ale abych zkoušela něco vyjíždět,když vím...ale zas je fakt,že u saarlose bude často sama,třeba se u nějakého allroundera zadaří,no...

Jenže u psa by to mělo být jinak než u feny - pokud někdo chce, prostě uchovní fenu na VD a ať chová, je to jeho věc.
Pes si myslím, že by měl být opravdu vyníkající, aby se dostal do chovu, připouštět psem s nedokonalostmi v exteriéru mi přijde špatně, ten pes by měl být zlepšovatel, ne?

4.7.2022 15:28
fikovnice

XXX.XXX.132.166

Taky to neznám, protože kluci měli jen A, B, C, D, E, F.

Ali, ale takhle to teď je, a ke každému tomu písmenu náleží to slovní hodnocení, které jsem psala výše. Ale na to už "hraje" málokdo, do systému se zadávají písmena.

4.7.2022 15:30
fikovnice

XXX.XXX.132.166

Za nás to bylo takhle, jak to popisujete Vy.
Já ani nevím, zda stupnice, kterou uvádím, je upravena nějak centrálně VŠ zákonem nebo si to různé VŠ dělají po svém.

4.7.2022 15:36
janaa

XXX.XXX.174.173

Caty napsal(a):
Jenže u psa by to mělo být jinak než u feny - pokud někdo chce, prostě uchovní fenu na VD a ať chová, je to jeho věc.
Pes si myslím, že by měl být opravdu vyníkající, aby se dostal do chovu, připouštět psem s nedokonalostmi v exteriéru mi přijde špatně, ten pes by měl být zlepšovatel, ne?

Hele,úplně nesouhlasím. On pes s VD určitě nebude hojně využívaný plemeník, ale pokud bude mít třeba VD za ten ocas, jinak je téměř dokonalý,zdravý, pro mě pracovně úspěšný, a navíc s nepříbuzným rodokmenem, tak ho klidně použiju, samozřejmě na fenu,které sama, a ani její předci nemají předpoklad předávat stejnou vadu. Protože co si budeme povídat, on i ten super truper výstavně úspěšný pes tu vadu může předávat úplně stejně. A navíc jí předá půlce republiky. Prostě chce o tom přemýšlet a nějak s tím pracovat

4.7.2022 16:10

Caty napsal(a):

a já nesouhlasím jako dost hodně

do chovu se má dostat každý pes, který je řádně uchovněn
využití plemeníků má být (plusmínus) rovnoměrné
protože tím nejdůležitějším úkolem chovu je a musí být udržování maximální genetické variability
jinak jde plemeno k šípku

"ten pes by měl být zlepšovatel, ne?"
víš, co znamená pojem zlepšovatel?
jak se k tomu člověk dobere, že je pes zlepšovatel?

4.7.2022 16:28

Caty napsal(a):

Nesouhlasím. Na mě váš příspěvek dělá dojem, jako by na kvalitě feny nezáleželo. Podle mého názoru záleží na kvalitě obou rodičů. Je strašně snadné zanést do chovu nějakou vadu, a tou špatné neseni ocasu je. Náprava nebývá snadná.

4.7.2022 16:45

janaa napsal(a):

Jo, však proto píšu, jestli to majitelku baví, ať jezdí. Ale podle všeho asi nebaví, když píše, že je ve stresu. Znám lidi, kteří jezdí pro zábavu, i když pes má VD, je jim to šumák. Jezdí se prostě podívat na konkurenci, udělat si třeba fotky, poklabosit, v mezičase si vystaví psa, oběhnou všechny stánky a jedou domů.

4.7.2022 17:55

Jo, však proto píšu, jestli to majitelku baví, ať jezdí. Ale podle všeho asi nebaví, když píše, že je ve stresu. Znám lidi, kteří jezdí pro zábavu, i když pes má VD, je jim to šumák. Jezdí se prostě podívat na konkurenci, udělat si třeba fotky, poklabosit, v mezičase si vystaví psa, oběhnou všechny stánky a jedou domů.

Tak nějak to máme my. Pokecáme se známými, okoukneme ostatní jedince plemene, pomazlime štěňátka, na koupíme dobroty, hračky, v mezičase vystavíme a domů. Nicméně i tak jsem v kruhu nervózní, vím že mám kvalitní psy a špatným předvedením jim zbytečně můžu kazit hodnocení
Nicméně i tak na výstavy jezdím ráda. Aspoň mají kluci změnu

4.7.2022 22:46
Caty

XXX.XXX.51.50

Nesouhlasím. Na mě váš příspěvek dělá dojem, jako by na kvalitě feny nezáleželo. Podle mého názoru záleží na kvalitě obou rodičů. Je strašně snadné zanést do chovu nějakou vadu, a tou špatné neseni ocasu je. Náprava nebývá snadná.

Ne, tak jsem to vůbec nemyslela, to se omlouvám za špatné vyjádření. Brala jsem to jako v chovu hospodářských zvířat, na hřebce či býky se kladou mnohem vyšší požadavky než na samice, ale rozhodně ne proto, že by matka nebyla důležitá. Naprosto s Vámi souhlasím, že ideálně by se nemělo chovat na zvířatech s vadou vůbec.

4.7.2022 22:55
Caty

XXX.XXX.51.50

a já nesouhlasím jako dost hodně

do chovu se má dostat každý pes, který je řádně uchovněn
využití plemeníků má být (plusmínus) rovnoměrné
protože tím nejdůležitějším úkolem chovu je a musí být udržování maximální genetické variability
jinak jde plemeno k šípku

"ten pes by měl být zlepšovatel, ne?"
víš, co znamená pojem zlepšovatel?
jak se k tomu člověk dobere, že je pes zlepšovatel?

Tady si s Vámi dovolím nesouhlasit já, pokud by úcelem chovu bylo hlavně udržení genetické variability, bylo by vlastně ideální pustit do chovu úplně vše. Pokud si dobře pamatuji definici, zlepšovatel je plemeník, který pravidelně dává kvalitní potomstvo, nebo ne? A ano, napsala jsem blbost, jestli plemeník bude zlepšovatel se na začátku poznat nedá.

5.7.2022 07:13

"bylo by vlastně ideální pustit do chovu úplně vše."

tak to bychom se minimálně nesměly bavit o plemeni, které má nějaký standard, že?
a už vůbec neuvažujeme zdraví, že?

ano, tím hlavním úkolem chovu je zajištění maximální genetické variability PLEMENE

Přidejte reakci

Přidat smajlík