Eliskaaaa

XXX.XXX.71.45
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné jít se psem na socializaci na letiště. Je to dospělý pes veľkého plemene a má zanedbanou socializaci, proto se ptám, jestli je možné s ním jít na letiště, i když nikam neletíme. Prošli bychom si to tam, potrénovala bych s ním nevšímání si lidí atd.
Uživatel s deaktivovaným účtem

myslím, že každé nádraží (vlakové, autobusové) udělá stejnou službu... a není tam tak drahé parkovné

Nevím, jestli jste plánovala Letiště Václava Havla, ale pokud ano, zkuste v Praze metro, jezdící schody, nějaké obchodní centrum (chovatelské potřeby) - budete ve stínu a lidí i nových vjemů spousta.
Chcete-li jít na letiště, jdete. Vstup se psem zde není zakázán (občas jdu někoho doprovodit a svého psa běžně beru s sebou). Jak již bylo zmíněno výše, podmínkou je vodítko a u nesocializovaného jedince by měl být samozřejmý i košík.
Já se psem v rámci socializace hodně chodila také po hobby marketech. Na rozdíl od obchodních center je zde vstup se psem povolen.
rapotacka11
napsal(a):
Určitě jděte.
Rozhodně byste s tím
zanedbancem
měla sfárat do dolů.
Potápění a seskok padákem
taky není marný.
Proběhla bych s ním i krematorium.
Dobrý den, proč reagujete, když jste akorát ironická a neporadíte? To jste tak zamindrákovaná, agresivní a zklamaná z toho, jak jste pokazila socializaci u svých psů, nebo co? To mám se svým psem pouze běhat po lesích a lukách, nejlépe bez obojku a vodítka, abych ho chudáčka netrápila? Nechat ho žít volně, netrénovat ho, nic? Žijeme v rušném městě, chci, aby rušné a těžké situace zvládal, až budeme potřebovat dopravit se na nějaké místo vlakem, nebudu ho vystresovaného tahat v náručí, protože nikdy na vlakovém nádraží nebyl a bojí se (váží 48 kg a opravdu ho neunesu - maximálně vyzvednu do auta, nebo na veterinární stůl). Letiště mě napadlo, protože ho máme blíže, než vlakové, nebo autobusové nádraží a byla by to výborná socializace (lidé, zvuky, zavazadla, psi,..). Navíc na něj sama musím jet, takže mě napadlo vzít psa s sebou, jen jsem se ujišťovala, jestli nás tam pustí, nebo ne (protože neletíme).
Zoia
napsal(a):
Na letiště se psem smíte, ale samozřejmě musí být na vodítku a vemte s sebou i náhubek.
Děkuji za rady, náhubek samozřejmě vezmeme, je z útulku, má zanedbanou socializaci (předchozí majitel ho měl pouze v kotci na zahradě), na všechno přílišně reaguje, buď bojácně, nebo agresivně, takže náhubek má ve všech náročnějších situacích.
Eliskaaaa
napsal(a):
Děkuji za rady, náhubek samozřejmě vezmeme, je z útulku, má zanedbanou socializaci (předchozí majitel ho měl pouze v kotci na zahradě), na všechno přílišně reaguje, buď bojácně, nebo agresivně, takže náhubek má ve všech náročnějších situacích.
Kolik mu cca je, jestli se můžu zeptat?
napsal(a):
myslím, že každé nádraží (vlakové, autobusové) udělá stejnou službu... a není tam tak drahé parkovné
Děkuji, to vím, ale letiště máme blíž, tak mě napadlo zajít na něj. Parkovné mi nevadí, těch pár stovek mě nezabije, navíc na letiště jedu i tak (jen mě napadlo zkusit vzít s sebou psa).

V tom případě psa nesocializujete.

socializace je proces celoživotní

To svým způsobem přeneseně ano, ale vidím tam značné rozdíly v "zapisování" informací na straně psa ve věku pár měsíců a u dospělého hotového syrového zvířete.
Eliska navíc netuší vůbec nic o jakékoliv posloupnosti či optimalizaci zvykání psa na nové prostředí, ona bere psa na letiště, protože tam zrovna potřebuje jet a spíše se ptá, zda tam psi mohou...nepíše bohužel nic o tom, co bude dělat, když pes bude reagovat bázlivě nebo naopak agresivně, pomočí se, pokálí se, bude nejistý na hladkých površích, z hluku, pachů, davů lidí, vozíků...
Těžko říkat socializace tomu, když vytáhnete syrového dospělého kotcového psa na letiště jen proto, že si tam potřebujete něco vyřídit.
napsal(a):
To svým způsobem přeneseně ano, ale vidím tam značné rozdíly v "zapisování" informací na straně psa ve věku pár měsíců a u dospělého hotového syrového zvířete.
Eliska navíc netuší vůbec nic o jakékoliv posloupnosti či optimalizaci zvykání psa na nové prostředí, ona bere psa na letiště, protože tam zrovna potřebuje jet a spíše se ptá, zda tam psi mohou...nepíše bohužel nic o tom, co bude dělat, když pes bude reagovat bázlivě nebo naopak agresivně, pomočí se, pokálí se, bude nejistý na hladkých površích, z hluku, pachů, davů lidí, vozíků...
Těžko říkat socializace tomu, když vytáhnete syrového dospělého kotcového psa na letiště jen proto, že si tam potřebujete něco vyřídit.
Zvlášť když tam potřebuje jít a nemůže to otočit a jít pryč, když z toho bude pes hodně panickej. Začala bych něčím menším a postupně. Víc mezi lidi, pak jít na to nádraží a zas pryč, nebo k němu, prostě postupně, ale každý pes je jiný. První náš pes zvládl jakoukoliv situaci, druhý pes měl nějaké trauma, než k nám přišel a bál se všeho téměř do konce života, i když jsme snažili, aby se socializoval, až tak rok přes smrtí pochopil, že když někam jedeme autem, tak se ho nejedem zbavit a některých věcí se konečně přestal bát, ale bouřky, dělbuch a podobných věcí se bát nepřestal.

Žijeme v rušném městě, chci, aby rušné a těžké situace zvládal, až budeme potřebovat dopravit se na nějaké místo vlakem, nebudu ho vystresovaného tahat v náručí, protože nikdy na vlakovém nádraží nebyl a bojí se (váží 48 kg a opravdu ho neunesu - maximálně vyzvednu do auta, nebo na veterinární stůl)
Na vlakáči nikdy nebyl, tak zkusíte rovnou letiště? Nic ve zlém, ale umíte si vůbec představit, jaky hluk musí na letišti a v jeho okolí pobírat citlivý psí sluch? Startující nebo přistávající letadla jsou děs a běs i pro bubínky navyklého psa.
Jak píší nade mnou, začněte s nižším levelem, vemte psa do haly nádraží busového či vlakového, vestibulů metra apod. Letiště je blbý nápad.
Navíc na něj sama musím jet, takže mě napadlo vzít psa s sebou, jen jsem se ujišťovala, jestli nás tam pustí, nebo ne (protože neletíme).
Pustí vás tam, ale pes nebude vůbec happy. Jeďte sama, psa nechte doma.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.24.244
Az se tam pes v panice vyrve a něco provede to teprv bude psina!

Hodně záleží na tom, jak dlouho už zadavatelka psa má, jak jí pes věří, jestli už spolu mají vybudovaný vztah.
Pak hodně záleží na tom, jak se majitelka chová a jaké tím pádem psu vysílá signály.
Signály pro lidi nepostřehnutelné, ale pro psa jasné.
Jestli bude vyklepaná a bude stále očekávat, že pes něco provede, že bude hysterčit, škubat se a případně blafat, on jí "rád vyhoví".
Jestli cestu do rušného prostředí bude považovat za něco úplně normálního, pes bude klidnější.

A tenhle příspěvek pomůže jak? Viz výše.

Trickyvoo
napsal(a):
Hlavně nemáme ani žádné informace, abysme mohli soudit, to že je psů tolik a tolik let neznamená, že ona něco zanedbala. Může ho klidně mít měsíc.
Ale jo, jenže je potřeba trochu soudnosti. Vzít ho na první dobrou zrovna na letiště opravdu není dobrý nápad. Je to o něco víc hlídaný prostor, a jestli se pes lekne a vyrve se (osobně bych 48 kg psa neudržela, kdyby v amoku vyletěl), tak i s náhubkem může mít zadavatelka pěkný prů.... Na letadla může být zvyklý, jestli žijí poblíž, ale třeba nikdy neslyšel hlášení s "gongem", neviděl hlučné hromady lidí s kufry, atd. atd. Vyděsit ho může cokoliv nezvyklého, takhle se nesocializuje.
Strachu z výšek se taky člověk nezbaví tím,že na první dobrou půjde skočit na laně z mostu, strachu z pavouků se nezbaví tím,že by se zavřel do krabice plné pavouků. S takovým dospělým psem se musí polehoučku, z dálky,dokud je v klidu. Pokud reaguje tak přehnaně,jak popisujete, zcela určitě mu bude pro začátek stačit rušnější ulice, až jí zvládne,tak rušnější náměstí,až bude v klidu tam,pak můžete zkusit menší autobusák a tak dále. Letiště bude pro takového psa jen šok

teda ja nevim, ale jste nikdo nebyl v odletove nebo priletove hale?
neni rozdil mezi nadrazim a halou na letisti - to letiste je asi i klidnejsi ...
napsal(a):
neni rozdil mezi nadrazim a halou na letisti - to letiste je asi i klidnejsi ...
Tam jde spíš o to, že tam potřebuje a nemůže to otočit, když to ten pes nebude zvládat. Tak nějak mi přijde, že nebude mít dost času na to jít polehoučku.
napsal(a):
No,zrovna jsem tam byla, a hlava na hlavě,zvlášť teď v sezoně. Nepředpokládám,že tam chce zadavatelka jet ve čtyři ráno
ant7d

XXX.XXX.2.176
janaa
napsal(a):
Strachu z výšek se taky člověk nezbaví tím,že na první dobrou půjde skočit na laně z mostu, strachu z pavouků se nezbaví tím,že by se zavřel do krabice plné pavouků. S takovým dospělým psem se musí polehoučku, z dálky,dokud je v klidu. Pokud reaguje tak přehnaně,jak popisujete, zcela určitě mu bude pro začátek stačit rušnější ulice, až jí zvládne,tak rušnější náměstí,až bude v klidu tam,pak můžete zkusit menší autobusák a tak dále. Letiště bude pro takového psa jen šok
Přesně tak, přirozeně polehoučku to stupňovat až pro něj ten hluk a dav bude pohodička a přirozená věc. Je to pracnější ale efektivnější než ho rovnou "hodit do vody" a věřit že panika z cizího prostředí zmizí

Trickyvoo
napsal(a):
Tam jde spíš o to, že tam potřebuje a nemůže to otočit, když to ten pes nebude zvládat. Tak nějak mi přijde, že nebude mít dost času na to jít polehoučku.
a nechcete to nechat na zadavatelce?
napsal(a):
a nechcete to nechat na zadavatelce?
Tak stejně je to na ní. My si tu můžeme radit, co chceme. Sama pak v dalším příspěvku psala, že si tam jde něco vyřídit. Ono se něco blbě vyřizuje, když pes člověka táhne z budovy pryč. Mně se tohle stalo ve Zverimexu. Malina tam už byla a chodila s nadšením, nebýt prodavačky, která jí bez varování energicky zkoušela náhubek. Když jsem tam šla příště. Malina šla v pohodě se mnou do chvíle než jsem šla na kasu, to najednou propadla panice a málem mě odtáhla bez placení. Zadavatelka samozřejmě může být připravená, že nic nevyřídí. Situaci nespecifikuje, může to být něco, co prostě lze přerušit a odejít, ale třeba odcházející 15 kg pes mi u placení dál zabrat. Možná kdybych uměla platit zubama ...
Apropó, tady na Fauně jsme snad studnice nevyžádaných rad, jaktože já zrovna nemůžu ? Potřebovat je zadavatelka nemusí, ale můžou se i hodit. Já už taky přemýšlím, jestli teda té Malině mám pořídit ten jiný náhubek, jak jsem byla upozorněna jinde.
impact
napsal(a):
Asi tak.. Chudák chtěla jenom vědět, jestli může jít se psem na letiště, aniž by někam letěla a tady z ní všichni kolektivně udělali jelito, co nezvládá svýho psa a ničemu nerozumí.
Navíc si vzala psa z útulku, udělala záslužnou činnost!
Také se mi nelíbí navážet se do ní. Chce se psem pracovat - socializovat jej...a už se sem možná ani nevrátí, aby napsala, jak s psíkem pokračuje.