🐾 Hledá se gauč Máme tři chlapy, co vám ho rádi obsadí

Prodám Australského ovčáka - ‼️ Poslední tři kluci z vrhu Brenniny hledají...
V textušv
XXX.XXX.25.2
Ahoj, je mi 13 let a už od malička si přeji psa konkrétně Ausika.
Na pejska by jsem denně měla zhruba 2-3 hodiny.
Stačilo by to ??
Uživatel s deaktivovaným účtem
Proč AUS ? Jsou jednodušší plemena pro dítě : malý knírač, střední pudl. ( Možná i pro rodiče schůdnější - jestli nejsou pejskaři )
Co je od malička? AUS jsou poslední dobou populární a všude, ale není to plemeno pro každého a už vůbec ne pro dítě, které si za chvilku bude rozmýšlet střední školu.
Mame
napsal(a):
Pokud se mu budeš opravdu věnovat, myslím si že jo. Odpo třeba s ním někam vyrazit,... Dej na svý pocity a zhodnoť jak to dobrý, tak to špatný (kam budeš chtít později na školu,...). Aby pejsek pak neskončil v útulku nebo celý den doma a nic vic. měj se hezky
No hlavně, jestli bude mít opravdu KAŽDÝ den ty 2-3 hodiny pro psa. I když bude venku horko, zima, déšť... Když by radši na diskotéku nebo do kina.
Viděla jsem to u některých našich dětí, které měly na škole psa. Kolik času s nimi trávili. Zrovna s AUS. A BOCkami.
A taky u koní. Mladé slečny, kterým rodiče koupili vysněného koně. Nejdřív chodily skoro každý den. Postupně se frekvence snižovala na jednou za týden, jednou za 2 týdny, jednou za měsíc... A nakonec se kůň prodal.
Pořídit si psa je závazek na cca 15 let. A jak píše Mí, rozhodují rodiče. Zrovna v této době to může být i otázka financí.
třináct let je takový divný věk. velmi rychle chce člověk trávit čas s kamarády venku, pak se zamiluje, pak jde na střední... na toho psa tam prostě moc času být nemusí, pokud člověk není fakt zapálený a to se na dálku nepozná, to asi ví nejlépe maminka
moje mladší sestra dostala taky ve 13 psa. děsně ho chtěla.
pak ho chtěla ještě asi půl roku, rok dejme tomu a většinu života toho zvířete jsem byla paničkou já. přijela od přítele ještě na pohřeb.
Tak já prvního svého psa měla ve 13letech. Musela jsem si ho zaplatit, musela jsem vzdy po skole jit vencit, po veceři taky, od 15 i vecer. Kazdou sobotu jsem jezdila tramvají pres celou Prahu na cvičák. Časem samozřejmě jsem nemusela kazdy vecer, po několika letech odpadl cvičák ( ne mou vinou, to mi bavilo, ale prestěhoval se na nejvzdálenější konec Prahy a v neděli ráno to bez auta už nešlo). Za mě, pokud aspon část rodiny nesouhlasí s pomocí péče o psa, nema cenu o tom uvažovat, sama to nedáš. Pokud se o péči podělí vic členů, problém to není. Ale zvaz, proc chces právě tohle plemeno.
Psa, který potřebuje spoustu práce, musí chtít celá rodina. Zvlášť když si ho primárně přeje dítě.
V mých 12ti letech táta přinesl jezevčíka. Obrazně řečeno z hospody. Soused vedle z ulice končil s chovem a jedno nadbytečné štěně (tenkrát to tak chodilo, teď už to jsou jen žvásty množitelů) si nechal doma, byly mu 4 m. Psa jsem jako většina dětí odjakživa chtěla, ale smířila jsem se s tím, že "až vyrosteš, pořiď si klidně slona, tvoje odpovědnost". O to větší radost to byla. Každopádně z jezevce bylo mé druhé já, poslouchal primárně mě, byl pořád se mnou. Jenže po gymplu jsem pokračovala ve studiu a odstěhovala se od rodičů. Na psa při škole prostě nebyl čas. Naštěstí jsem bydlela o pár ulic dál, takže jezevčík nijak extra netrpěl, chodila jsem ho samozřejmě venčit apod. Ale nedokážu si představit, že by to bylo jinak. Můj vyfňukaný pes, rodiče by byli naštvaní, že jim zůstal, nijak extra by se nestarali... A znám takové případy, aktuálně vizsla 5 let. Obejde blok ráno a večer, frustrovaný, doma problémy, řeší se, co s ním bude.
napsal(a):
Psa, který potřebuje spoustu práce, musí chtít celá rodina. Zvlášť když si ho primárně přeje dítě.
V mých 12ti letech táta přinesl jezevčíka. Obrazně řečeno z hospody. Soused vedle z ulice končil s chovem a jedno nadbytečné štěně (tenkrát to tak chodilo, teď už to jsou jen žvásty množitelů) si nechal doma, byly mu 4 m. Psa jsem jako většina dětí odjakživa chtěla, ale smířila jsem se s tím, že "až vyrosteš, pořiď si klidně slona, tvoje odpovědnost". O to větší radost to byla. Každopádně z jezevce bylo mé druhé já, poslouchal primárně mě, byl pořád se mnou. Jenže po gymplu jsem pokračovala ve studiu a odstěhovala se od rodičů. Na psa při škole prostě nebyl čas. Naštěstí jsem bydlela o pár ulic dál, takže jezevčík nijak extra netrpěl, chodila jsem ho samozřejmě venčit apod. Ale nedokážu si představit, že by to bylo jinak. Můj vyfňukaný pes, rodiče by byli naštvaní, že jim zůstal, nijak extra by se nestarali... A znám takové případy, aktuálně vizsla 5 let. Obejde blok ráno a večer, frustrovaný, doma problémy, řeší se, co s ním bude.
Problém je v tom, že 13, 14, 15 leté dítě si neumí představit, že mu bude 20, 25, 30 a pes tu stále bude. Střední škola, vysoká, cesty do ciziny na zkušenou....vlastní rodina, děti. A kdo se o psa postará, bude se mu věnovat? Pak je součinnost rodičů nezbytná. Proto jsem psala, že snažší plemeno by bylo vhodnější.
A pak, když někdo opravdu touží po psu a je dítě.....mě kdyby tenkrát přinesli psa, bylo by mi jedno, že má "3 uši a žádný ocas".
napsal(a):
Problém je v tom, že 13, 14, 15 leté dítě si neumí představit, že mu bude 20, 25, 30 a pes tu stále bude. Střední škola, vysoká, cesty do ciziny na zkušenou....vlastní rodina, děti. A kdo se o psa postará, bude se mu věnovat? Pak je součinnost rodičů nezbytná. Proto jsem psala, že snažší plemeno by bylo vhodnější.
A pak, když někdo opravdu touží po psu a je dítě.....mě kdyby tenkrát přinesli psa, bylo by mi jedno, že má "3 uši a žádný ocas".
Vždyť Ollie píše úplně to samé, co vy.
napsal(a):
Ale já to mám hezčí !
napsal(a):
Ale já to mám hezčí !
😂😂👍
napsal(a):
Obě to máte hezký.
já vím, že se to tématu dotýká jen hodně vzdáleně - ale co mě na cestách po Francii zaujalo, bylo obrovské množství australáků a malin. Opravdu dvě nejpotkávanější plemena. Bordera nevidět - australák na každém kroku
Moje předpojatost vůči plemeni mi nedovolí auo doporučovat nikomu natož dítěti
každopádně jsou děti, které jsou ve 13 zodpovědné a psa úplně s klidem dávají, pak jsou také děti, které to bude bavit měsíc dva a pes jde na vedlejší kolej. Tohle ale musí zhodnotit rodiče. Uvědom si, kolik času a peněz pes stojí, v dnešní době, kdy se všechno zdražuje, ty bankovky jen lítají.
Třeba můj malý bratránek (11 let) si nejvíc na světě přeje border kolii. Chce jít na kynologii a věnovat se psům. zvířata má rád. Má doma fenku AST a i když je hodná a poslušná, její chuť do práce a její ochota dělat různé triky je velmi nízká. Klučina je šikovný, stará se, půjčoval si moje psy a chodil s nimi na kynologický kroužek, moje fena ho miluje. I přes to všechno, jsem mu štěně ze svého vrhu nenechala, i když prosil on i jeho rodiče. Prostě ne, i za cenu, že na mě bude část rodiny naštvaná, protože za mě - takový pes prostě dítěti do rukou nepatří. On totiž u mých psů vidí ten finální produkt - jak oni hezky tancují, umějí triky, jsou poslušní, mají ho rádi. Neuvědomuje si, že to stálo spoustu času, úsilí i peněz je do té podoby dostat. Neuvědomuje si, že to s některými mohlo dopadnout úplně jinak, kdyby byli v rukou nezkušeného člověka. Je jasné, že si to neuvědomuje, je to dítě. Před pár dny jsem se po delší době viděla s jeho rodiči a v podstatě mi oba dva poděkovali, že jsem jim to nedovolila. Protože staví barák, chodí do práce... času je málo, granule jsou drahý. Klučina začal lítat s kamarády po venku, jezdí na motorce a jejich fena leží doma na gauči.
Za mě je rozhodně lepší australák než střední pudl, miluju a mám obě plemena ale pudl mi dal sakra zabrat. Ale zase u pudla nehrozí takový průšvih.
Já nevím no, mam ve svém okolí holčiny které mají a měli psa (i AUO) ve stejném věku a štěně bych jim dala hned. Ale je pravda že mají podporu od rodiny.
Jen teda počítat s tím že ty australáci jsou docela drahá sranda, a to nemyslím pořizovací cenu.
Za mě je rozhodně lepší australák než střední pudl, miluju a mám obě plemena ale pudl mi dal sakra zabrat.
Tohle je asi o jedincích a ne o plemeni.
Jen příklad : Máme v příbuzenstvu holčinu, dostala psa ve 14. Poctivě, s radostí a se zájmem se starala 4 roky. Pak zůstal pes doma. Nedávno jsem s ní mluvila, přiznala :
"Já jsem se starala 4 roky, mamka 11 let". Pes umřel, když už holčina byla vdaná a vozila kočárek.
Proto jsem psala, že pořízení psa i výběr plemene hodně záleží na rodičích.
Napadla mě geniální myšlenka - najdi si, dítě, v okolí nějakého AUO u lidí, kteří na něj právě ten čas nemají. A půjčuj si ho. Bude to nejspíš zadáčo, lidi budou vděční, pes bude vděčný, na cvičák s ním taky určitě můžeš, když si to zaplatíš, a minimálně na tom denním stráveném čase přijdeš na to, zda ti to stojí za to. Vem si, že když si ho denně budeš půjčovat na tři hodiny, tak si ušetříš jednu procházku ráno a jednu večer a užiješ si jen to odpoledne, kdy je nejvíc zábavy. No a když bude hnusně... tak s ním ven nemusíš.
Takové bezplatné pronájmy koní jsou celkem běžné, mohlo by se rozvinout i u psů :-) Třeba by to pár psům zlepšilo život.
napsal(a):
Napadla mě geniální myšlenka - najdi si, dítě, v okolí nějakého AUO u lidí, kteří na něj právě ten čas nemají. A půjčuj si ho. Bude to nejspíš zadáčo, lidi budou vděční, pes bude vděčný, na cvičák s ním taky určitě můžeš, když si to zaplatíš, a minimálně na tom denním stráveném čase přijdeš na to, zda ti to stojí za to. Vem si, že když si ho denně budeš půjčovat na tři hodiny, tak si ušetříš jednu procházku ráno a jednu večer a užiješ si jen to odpoledne, kdy je nejvíc zábavy. No a když bude hnusně... tak s ním ven nemusíš.
Takové bezplatné pronájmy koní jsou celkem běžné, mohlo by se rozvinout i u psů :-) Třeba by to pár psům zlepšilo život.
Vím, že se to tak dřív dělalo. Ale potom, co jsem si přečetla, že za škody způsobené psem odpovídá majitel ( i kdyby byl v tu chvíli na druhém konci republiky či světa ),
pochybuji, že někdo s důvěrou svěří dítěti psa. A ještě k tomu AUO.
napsal(a):
Vím, že se to tak dřív dělalo. Ale potom, co jsem si přečetla, že za škody způsobené psem odpovídá majitel ( i kdyby byl v tu chvíli na druhém konci republiky či světa ),
pochybuji, že někdo s důvěrou svěří dítěti psa. A ještě k tomu AUO.
A hlavně, ten co na psa nemá čas, tak je předpoklad, že pes taky nemusí být řádně vychovaný.
Jinak já si třeba ausíka z nějaké výstavní linie dovedu představit i ke třináctiletému děcku, když ho pořídí zodpovědní rodiče, kteří...pokud jsou začátečníci...si nastudují, co takové pes obnáší, resp. co obnáší jakýkoliv pes a budou si vědomi toho, že hlavní starost je na nic a to včetně zodpovědnosti za výchovu psa. Budou psa sami chtít a budou srozuměni s tím, že dítě může odejít někam na internát, že pes může dítě omrzet...no prostě, že jim pes může zůstat komplet na krku a že prostě nejde, aby byl pes třeba samorost na zahradě a že ho nestačí jen nakrmit.
Obecně děcka, co se tady ptají, jestli by pro ně bylo vhodné to a tamto plemeno, si myslím, že povětšinou se teprve snaží rodiče přemluvit k pořízení psa....že to není o tom, že by se rodina už rozhodla, že svému potomkovi splní jeho pejskové přání a že se tedy snaží získat informace, jaké plemeno by bylo vhodné popř. zda je vybrané plemeno vhodné.
A hodně záleží samozřejmě i na dítěti....třináctileté slečny za mých mladých let běžně chodily na cvičák s NO a že takový samec NO není úplně malý pes a zvládaly to.
Takže obecně bych řekla...AUO...proč ne....ale zrovna zadavatelka mi nepřijde jako zapálený budoucí kynolog, spíš jen líbí se mi AUO a mám denně 2-3 hodiny čas a teď je venku hezky a bylo by fajn, když je teď o prázdninách nuda si pohrát na zelené travičce se štěňátkem. Už nevidí, že v září začne škola a dny se budou zkracovat a bude hnusný počasí a zima..........no možná křivdím, ale spíš bych řekla, že nee.
šv
XXX.XXX.25.2
napsal(a):
A hlavně, ten co na psa nemá čas, tak je předpoklad, že pes taky nemusí být řádně vychovaný.
Jinak já si třeba ausíka z nějaké výstavní linie dovedu představit i ke třináctiletému děcku, když ho pořídí zodpovědní rodiče, kteří...pokud jsou začátečníci...si nastudují, co takové pes obnáší, resp. co obnáší jakýkoliv pes a budou si vědomi toho, že hlavní starost je na nic a to včetně zodpovědnosti za výchovu psa. Budou psa sami chtít a budou srozuměni s tím, že dítě může odejít někam na internát, že pes může dítě omrzet...no prostě, že jim pes může zůstat komplet na krku a že prostě nejde, aby byl pes třeba samorost na zahradě a že ho nestačí jen nakrmit.
Obecně děcka, co se tady ptají, jestli by pro ně bylo vhodné to a tamto plemeno, si myslím, že povětšinou se teprve snaží rodiče přemluvit k pořízení psa....že to není o tom, že by se rodina už rozhodla, že svému potomkovi splní jeho pejskové přání a že se tedy snaží získat informace, jaké plemeno by bylo vhodné popř. zda je vybrané plemeno vhodné.
A hodně záleží samozřejmě i na dítěti....třináctileté slečny za mých mladých let běžně chodily na cvičák s NO a že takový samec NO není úplně malý pes a zvládaly to.
Takže obecně bych řekla...AUO...proč ne....ale zrovna zadavatelka mi nepřijde jako zapálený budoucí kynolog, spíš jen líbí se mi AUO a mám denně 2-3 hodiny čas a teď je venku hezky a bylo by fajn, když je teď o prázdninách nuda si pohrát na zelené travičce se štěňátkem. Už nevidí, že v září začne škola a dny se budou zkracovat a bude hnusný počasí a zima..........no možná křivdím, ale spíš bych řekla, že nee.
uplně nemáte pravdu o psech mám načteno snad úplně všecko a vím co pes obnáší. Sama mám 2 kočky kterým se věnuji. Ausika chci hlavně kvůli jeho povaze a kvůli tomu že jsme sportovní rodina máme velký dům,3 sady a velkou zahradu. Na střední chci jít na kynologii do Uherského Brodu kde jsou psy na intru dovoleni. A psa mám dovoleného od mámi která mě ho chce na jaře pořídit jediné co jí na tom vadí je plemeno. Všichni známí říkají že na psa máme ideální podmínky. Na psa šetřím a jsem schopná polovinu pořizovacího nákladu zaplatit. Se známými se domlouvám na venčení Bárta ( AUO) a u jiných známých na venčení Roxy (Borderku ). A od mala znamená od 6 z toho že AUO si přeji od 11 kdy jsem ho poprvé spatřila na Potštejně.A navíc se na všeobecně na venčení strašně těším a i na věci kolem toho. Jsem připravená i na ty nemenší detaili jako je připravit se o silvestr nebo dovolenou u moře.
šv
napsal(a):
uplně nemáte pravdu o psech mám načteno snad úplně všecko a vím co pes obnáší. Sama mám 2 kočky kterým se věnuji. Ausika chci hlavně kvůli jeho povaze a kvůli tomu že jsme sportovní rodina máme velký dům,3 sady a velkou zahradu. Na střední chci jít na kynologii do Uherského Brodu kde jsou psy na intru dovoleni. A psa mám dovoleného od mámi která mě ho chce na jaře pořídit jediné co jí na tom vadí je plemeno. Všichni známí říkají že na psa máme ideální podmínky. Na psa šetřím a jsem schopná polovinu pořizovacího nákladu zaplatit. Se známými se domlouvám na venčení Bárta ( AUO) a u jiných známých na venčení Roxy (Borderku ). A od mala znamená od 6 z toho že AUO si přeji od 11 kdy jsem ho poprvé spatřila na Potštejně.A navíc se na všeobecně na venčení strašně těším a i na věci kolem toho. Jsem připravená i na ty nemenší detaili jako je připravit se o silvestr nebo dovolenou u moře.
No tak s chutí do toho. Ausíka máme v rodině. Je teda z výstavní linie a je to teprve půlroční štěně, ale momentálně jeho výchovu velmi dobře zvládají a to je jeden začátečník a jeden žil sice se psy celý život, ale nepodílel se na výchově a výcviku.
Pes má přiměřený temperament na příjemného rodinného psam žádný pracovní "magor".
Co třeba na tom celém vadí mě jsou ty 2-3 hodiny denně. Jasně pokud pes žije v domácnosti s rodinou a těmi 2-3 hodiny denně je myšlená prochajda a nějaká zábava, práce, tak ok. Pokud to je pes venkovní a měl by se mu někdo věnovat dvě hodiny denně, tak si myslím, že u takového plemene je to sakra málo. A u štěněte je to málo obecně.
Něco jiného je jít s půjčeným psem na procházku...toho pak vrátíš a tím to končí. Když je venku hnusně, no tak prostě nejdeš. Když se ti nechce, no tak prostě nejdeš.
A obecně...pes se nepořizuje dítěti. Psa si primárně pořizují rodiče, kteří jsou srozuměni s tím, že vše padá na jejich hlavu a psa musí CHTÍT oni. A samozřejmě pořízení štěněte není to samé, jako mít doma dospělého vychovaného psa. Štěně kouše, ničí, loužičkuje, musí se krmit 5x denně a musíme se mu věnovat. Dítě může psa úspěšně vycvičit, fungovat, ale zase jsou tady rodiče, kteří (pokud nemáš cvičák někde blízko, kam dojdeš sama) musí dítě na cvičák vozit. Pokud nebude cvičák, tak je potřeba asistence...naučit svého potomka, jak s pejskem cvičit...prostě jak na to a dohlížet, zda to dělá správně. Pokud tedy nejsi talent od přírody, co všechno ví a zná...a to myslím bez ironie.
Procházky nejsou jen super, když je venku hezky, bohužel v zimě, když je už brzo tma a počasí hnus, už to taková radostná zábava není.
Pořád se opakuju, ale mě vždycky trochu děsí, když si dítě přeje psa a rodiče na to nakonec kývnou, protože dítě slibuje, že se o něj bude starat a máme barák a zahradu, tak proč ne. A pak děcko přestane pejsek bavit, protože pes je sice radost, ale hlavně velká starost a rodiče dítě nutí, ať se teda stará, když to slibovalo a ze psa se stane nemilá povinnost.
Jestli máš nastudováno, tak doufám, že máš nastudovaná hlavně ta negativa, co život se psem přináší.
O kynologických školách si já osobně myslím že je to blbost. K tomu, aby ze mě byl třeba profesionální psovod takovou školu rozhodně nepotřebuju a naopak pokud se nakonec rozhodnu dělat něco jiného, tak je mi takové vzdělání totál na prdlačku.....ale tak to je každého věc.
No a k té dovolené u moře.......je ti 13 let, takže na to by spíš měli být připraveni rodiče. A Silvestr?? No trochu mě zaráží, proč takové děcko zmiňuje Silvestr,
Za mě ausíka pro 13 leté děcko....proč ne...je to malý ovčák a pokud s ním budeš pracovat, samozřejmě s podporou rodičů, tak já v tom nevidím problém, Velká zahrada je fajn, ale není to měřítko vhodných podmínek..možná tak pro pastevce, ale pro ausíka je to jen malé bezvýznamné plus.
A ještě bych dodala, že jsem trošku zmatená.....zatímco úvodní dotaz byl strohý, defakto jediné info, co psu nabízím je 2-3 hodiny denně a je mi 13 let a líbí se mi ausík....jo to by tak odpovídalo děcku (bez urážky), co si přeje pejska....tento příspěvek je jak kdyby to psal někdo jiný..........ale je to jen můj pocit.
uplně nemáte pravdu o psech mám načteno snad úplně všecko a vím co pes obnáší.
No původní dotaz tomuto tvrzerní dle mého neodpovídá.
šv
XXX.XXX.25.2
díky všem co se do této diskuse zapojili
šv
napsal(a):
díky všem co se do této diskuse zapojili
Já jen doufám, že si podobné diskuze přečtou skutečné děti nebo ještě raději jejich rodiče...
ŠV
XXX.XXX.25.2
Na dítě jsi dost chlupaté.
ŠV
XXX.XXX.25.2
napsal(a):
Na dítě jsi dost chlupaté.
To je Kiki moje kočka 😂