Uživatel s deaktivovaným účtem

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Sardullah a zjistili jste někdy co jí záchvat spouští?
No to se obávám, že nezjistili. Člověk by tak nějak logicky předpokládal, že na to může mít vliv rozrušení, velké emoce a třeba v kombinaci s únavou. U mojí občandy se nemoc projevila v pozdějším věku, už si nevybavuji přesně tak plácnu, když jí bylo tak 8-9 let. V té době žila naprosto stereotypním způsobem života. Žádné změny nebo činnosti, co by jí mohly rozrušovat a záchvaty přicházely většinou, když byl klid, příklad koukáme jako rodina na televizi, fena si hoví ve svém křesle a chvíli na to záchvat. Taky si vůbec nepamatuju, že by měla záchvat když jsme byli na zahradě a nikdy ne na procházce. Tak nevím.
Dneska je to 7 let, co jsem si ze Slovenského útulku v Levicích přivezla tohle zrzavý lidožravý nadělení

U předchozí epi mopsle (mírné záchvaty, zachyceny tak 1x za půl roku) byla spouštěčem únava - kombinace psychické a fyzické. Třeba když u nás byla celý den návštěva a ona si nemohla v klidu lehnout a musela pořád vše hlídat apod. Takže ano, spouštěčem mohla být i u vás po tom náročném víkendu. Ale taky to mohlo být milion jiných věcí. Nedejte se přemluvit do léků, pokud by měla mít záchvaty málo, je to spíš kontraproduktivní. A taky toto mohl být ojedinělý případ.
Co se týká té nohy - která to je? Přední/zadní?

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Tak dnes epilepicky záchvat nejspíš prodělala Roza :-(
Klasické křeče, byla mimo, sliny, pomočeni, pokakani. Trvání Cca 1-2 min, byť jsem záchvat ještě nikdy neviděla, myslím, že to bylo "ono"...
Když tak nad tím zpětně přemýšlím , předzvěst?
Rozka ve středu byla divná, občas skákala po třech, ale vždy jen chviličku a pak x hodin chodila normálně.
V pátek jsme odjížděli na víkend pryč, s tím, ze už byla veselá, občas si poposkocila ,ale mnohem méně. Šetřili jsme ji tedy v chůzi, myslela jsem, že někde blbe skočila.
Co ale bylo hooodne divné, že v autě celou dobu velký neklid (dýchala jak v největším vedru) . Přemýšleli jsme proč, když na auto je zvyklá, vždycky se hrne dovnitř a jezdí s náma pro děti na trenink. Od mala s nama jezdí 3-4x ročně na dovolenou. Říkali jsme jestli ji nevadí rádio? Když bylo úplně vyple, byla klidnější (ale opět, nikdy ji nevadilo, nijak nahlas nebylo)...
Dneska po cestě domů, jsme se prošli po lese k hrádku, na nohu si ani nevzpomněla, v autě (bez rádia) klidná.
Ve 14:30 jsme přijeli domu, vše v pohodě. Kolem 19h jsem ji dala masíčko, zrovna šel večeřet i manžel, tak mastila k němu ke stolu (zda nemá něco lepšího) a najednou křeče a záchvat.
Do 10ti minut byla v pohodě, chodila a snědla tu svoji večeři. Teď je v pohodě, ale zase poskakovala po třech:-(
Zítra na 10h jedeme k vetce, tak přemýšlím, zda výše popsané už mohla být předzvěst/spouštěč záchvatu nebo shoda okolností? Co myslíte?
Nenapadá mě nic konkrétního/jiného co by ji mohlo záchvat spustit
...moc držím palce....
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Tak dnes epilepicky záchvat nejspíš prodělala Roza :-(
Klasické křeče, byla mimo, sliny, pomočeni, pokakani. Trvání Cca 1-2 min, byť jsem záchvat ještě nikdy neviděla, myslím, že to bylo "ono"...
Když tak nad tím zpětně přemýšlím , předzvěst?
Rozka ve středu byla divná, občas skákala po třech, ale vždy jen chviličku a pak x hodin chodila normálně.
V pátek jsme odjížděli na víkend pryč, s tím, ze už byla veselá, občas si poposkocila ,ale mnohem méně. Šetřili jsme ji tedy v chůzi, myslela jsem, že někde blbe skočila.
Co ale bylo hooodne divné, že v autě celou dobu velký neklid (dýchala jak v největším vedru) . Přemýšleli jsme proč, když na auto je zvyklá, vždycky se hrne dovnitř a jezdí s náma pro děti na trenink. Od mala s nama jezdí 3-4x ročně na dovolenou. Říkali jsme jestli ji nevadí rádio? Když bylo úplně vyple, byla klidnější (ale opět, nikdy ji nevadilo, nijak nahlas nebylo)...
Dneska po cestě domů, jsme se prošli po lese k hrádku, na nohu si ani nevzpomněla, v autě (bez rádia) klidná.
Ve 14:30 jsme přijeli domu, vše v pohodě. Kolem 19h jsem ji dala masíčko, zrovna šel večeřet i manžel, tak mastila k němu ke stolu (zda nemá něco lepšího) a najednou křeče a záchvat.
Do 10ti minut byla v pohodě, chodila a snědla tu svoji večeři. Teď je v pohodě, ale zase poskakovala po třech:-(
Zítra na 10h jedeme k vetce, tak přemýšlím, zda výše popsané už mohla být předzvěst/spouštěč záchvatu nebo shoda okolností? Co myslíte?
Nenapadá mě nic konkrétního/jiného co by ji mohlo záchvat spustit
Jani, divné chování klidně "předzvěst" být mohla... Moc držím pěsti, ať je dobře zaléčena. Mopsi jsou vůči epi více vnímaví? Že i "efe" má tyto problémy...
Tak nožička od včera zatím bez problémů... zvláštní. mohl se seknout nerv
Máme za sebou odběry krve a výsledky všeho jsou v pořádku.
Máme to zatím brát jako samostatný případ, kdyby se to stalo znovu šly by jsme na CT a případně by se nasadily léky, pokud by byly záchvaty častější než 1-2x do roka.
Nikde jsem nečetla, že by mopsi byli víc náchylní

fikovnice
napsal(a):
Jani, divné chování klidně "předzvěst" být mohla... Moc držím pěsti, ať je dobře zaléčena. Mopsi jsou vůči epi více vnímaví? Že i "efe" má tyto problémy...
U mopsů je onemocnění PDE, které dřív bylo zaměňováno za epilepsii.

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Tak nožička od včera zatím bez problémů... zvláštní. mohl se seknout nerv
Máme za sebou odběry krve a výsledky všeho jsou v pořádku.
Máme to zatím brát jako samostatný případ, kdyby se to stalo znovu šly by jsme na CT a případně by se nasadily léky, pokud by byly záchvaty častější než 1-2x do roka.
Nikde jsem nečetla, že by mopsi byli víc náchylní
Znovu se ptám - která noha?
Pokud by měla záchvaty 1-2x do roka, léky bych rozhodně nedávala. Ty až v případě více záchvatů za měsíc.

napsal(a):
Pokud by měla záchvaty 1-2x do roka, léky bych rozhodně nedávala. Ty až v případě více záchvatů za měsíc.
Já ani kdyby to bylo jednou za čtvrt roku.

napsal(a):
Já ani kdyby to bylo jednou za čtvrt roku.
Ano, jak píšu - max. v případě více záchvatů během jednoho měsíce.

napsal(a):
Rozo, u mého epileptika byla “aura” často den, dva předem. Držím palce.
Jak se pozná aura u psa? Divné, jiné chování?

napsal(a):
Dovolím si odpovědět ze své zkušenosti, ačkoliv u Hupi aura trvala vždy jen chvilku před záchvatem, nikdy ne hodiny nebo dokonce dny. Ona prostě divně čuměla - jakoby skrz člověka - mrtvý pohled, divný, děsivý.

napsal(a):
Bude to individuální (a spousta psů bude bez aury, ostatně jako lidi).
Můj pes měl tendenci se zahledět (i na několik minut), často třeba do rohu místnosti ke stropu, jako kdyby se díval skrz. Byl na mně ještě závislejší než obvykle, nadstandardně si mě hlídal (já jeho samozřejmě taky, aby včas dostal diazepam a nerozjelo se to). K cizím psům a lidem byl trochu nevrlý, ne že by útočil nebo se choval agresivně (on až na výjimky ani nezavrčel), ale viděla jsem na něm, že mu jejich přítomnost v jeho osobním prostoru nebyla příjemná. Myslím, že cizí člověk by na něm nic nepoznal.

Rozo, diazepam pro všechny případy máte?
napsal(a):
Zadní, pravá - napadá Vás něco k tomu ?
Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál , doufám, že co nejlépe.
Těžko říct, co to způsobilo. Prostě jiná byla, nervózní v autě hrozně, zda to bylo v kombinaci, že ji packa už bolela a těšeni se na výlet.
Nebo packa byla neurologický problém.
Ale "aura" tolik dní předem je asi opravdu blbost
Zajímavé, že co jsme přijeli domu cca od 15-19h byla úplně v klidu a pak najednou nese se jídlo a bum .
Dnes ráno pri odběru krve taková scéna, že jsem se divila, že neměla záchvat znovu.
Prali jsme se s jednou mopsici tři lidi
Každopádně dnes ráno do auta zase hupsla a v klidu ležela celou jízdu... žádný stres z auta neměla

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Nemám. Paní doktorka mluvila o akut léku, který by nám napsala, kdyby byly problémy.
Čípky do zadku.
To bude on ?
Jsou to rektální tuby. U psa s podezřením na epku bych je chtěla mít doma. Kdyby šla do těžkého záchvatu, tak ho tím zastavíte.

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Děkuji, zítra paní doktorce zavolám.
Není zač. Je lepší je mít pro jistotu doma, kdyby nastala nějaká krizová situace. Nepotřebujete jich moc, a není to nějaká extra investice, za jednu tubu jsem platívala cca dva roky zpátky asi šedesát korun, a Vám bude stačit ta menší gramáž, takže i s inflací by to mělo být v pohodě. Nechte se poučit stran dávkování a způsobu použití a nezapomeňte pak poučit rodinu.
Moc Vám přeju, aby to bylo dobré a ty tuby jste nikdy nepotřebovala.

Na zadních nohách se takto projevuje luxace pately, u mopsů velmi velmi časté.

Vona prostě porát musí něco mít Už když jsme si Šakala brali, tak nás upozorňovali na chronický zánět meziprstí. Cca každý dva měsíce jí tlapka nateče do obřích rozměrů, pak to praskne, vyteče hnis a je klid. Tentokrát to teda bylo fakt ošklivý, na nohu se vůbec nepostavila, poskakovala po třech a když to prasklo, tak hnis vytékal nepřetržitě dva dny... Přisuzuju to bohužel imunitnímu výkyvu po tom fenobarbitalu (je to možný?). Na foto už je boule po prasknutí. Takže neustále desinfikuju, koupu v řepíku a dračí krvi a patlám černou mastí. Šakal mě za to nenávidí

napsal(a):
Vona prostě porát musí něco mít Už když jsme si Šakala brali, tak nás upozorňovali na chronický zánět meziprstí. Cca každý dva měsíce jí tlapka nateče do obřích rozměrů, pak to praskne, vyteče hnis a je klid. Tentokrát to teda bylo fakt ošklivý, na nohu se vůbec nepostavila, poskakovala po třech a když to prasklo, tak hnis vytékal nepřetržitě dva dny... Přisuzuju to bohužel imunitnímu výkyvu po tom fenobarbitalu (je to možný?). Na foto už je boule po prasknutí. Takže neustále desinfikuju, koupu v řepíku a dračí krvi a patlám černou mastí. Šakal mě za to nenávidí
..chudák malá, posílám ji pusu na ňufáček

chudák Šakal - tak ať se brzy zase tlapka zcelí a dá to na dlouho pokoj

napsal(a):
Zkusit Tenazym?

napsal(a):
Zkusit Tenazym?
ATB jí dávat nechci, to bych jí je musela dávat každý dva měsíce a to není řešení. Vyhojit to dokážu i bez nich. Spíš jí posílím trochu ty játra a imunitu celkově, aby se ty projevy zmírnily a třeba se objevovaly s menší četností.

napsal(a):
ATB jí dávat nechci, to bych jí je musela dávat každý dva měsíce a to není řešení. Vyhojit to dokážu i bez nich. Spíš jí posílím trochu ty játra a imunitu celkově, aby se ty projevy zmírnily a třeba se objevovaly s menší četností.
Tenazym je na místní použití (taky nejsem příznivcem celkového podávání ATB na cokoliv). Další návrh - hypermangan, Anigran.

ta tlapka -to je naprosto typicke pro tato plemena. FB skupiny se tim jen hemzi.
a nema to reseni ve smyslu -jak tomu predejit. Proste se to cas od casu objevi.
Nasledna lecba uz jen resi nasledky.

napsal(a):
ta tlapka -to je naprosto typicke pro tato plemena. FB skupiny se tim jen hemzi.
a nema to reseni ve smyslu -jak tomu predejit. Proste se to cas od casu objevi.
Nasledna lecba uz jen resi nasledky.
Jj vím, z šesti mopslí to mívaly čtyři včetně Šakala. U první to mělo jasnou souvislost se selháním jater. U Šťopky taky vypozorována souvislost s poklesem imunity a Šakal to teď taky potvrdila.
napsal(a):
Jj vím, z šesti mopslí to mívaly čtyři včetně Šakala. U první to mělo jasnou souvislost se selháním jater. U Šťopky taky vypozorována souvislost s poklesem imunity a Šakal to teď taky potvrdila.
Dotaz - co aplikujete na to nahození imunity? ostropestřec a plus něco?
napsal(a):
Tak Šakalka teda Vás zaměstnává :-(
Přeji brzkou uzdravu a hlavně aspoň chvíli klidu !

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Asi budete mít bohužel pravdu.
Zase si občas poskakuje.
Máte zkušenost? Řešila jste ? Jde jinak než operativně?
Kolik jí je? Pokud zatím jen občas poskakuje, tak bych řešila pouze důsledným nasvalováním - procházky, popř. balanční podložky. Nenecháme operovat ani Šakala, tý to koleno občas fakt úplně vypadne, jinak je ok, akorát má ty zadky prostě trochu rozjetý no.

Zrzavci
napsal(a):
Dotaz - co aplikujete na to nahození imunity? ostropestřec a plus něco?
Ostropestřec a dračí krev, v dobách viroz i Vironal (Virovet).

Joo a Céčko samozřejmě, ale tím se Šakal dávkuje sama - jablka :D
napsal(a):
Kolik jí je? Pokud zatím jen občas poskakuje, tak bych řešila pouze důsledným nasvalováním - procházky, popř. balanční podložky. Nenecháme operovat ani Šakala, tý to koleno občas fakt úplně vypadne, jinak je ok, akorát má ty zadky prostě trochu rozjetý no.
5 let ji bude, je to mladoch.
Ale ma zadky rozjetý taky.
Procházky jsou myslím dost, + doplněk stravy dnes přidávám, zda pomůže, ale neuškodí
Uvidíme, ona je totiž hroznej prdlous, všude litá, skáče já pérák nahoru dolů. Hrozně divoká, je nejspíš s něčím šmrnclá, co je temperamentnějši
Tonda byl takovej na sebe opatrnej, rád se nechal obsloužit a rozhodně by neskákal z výšek dolu nebo neletěl že schodů jako torpédo.
Taky s nohama problém neměl
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Procházky jsou myslím dost, + doplněk stravy dnes přidávám, zda pomůže, ale neuškodí
Uvidíme, ona je totiž hroznej prdlous, všude litá, skáče já pérák nahoru dolů. Hrozně divoká, je nejspíš s něčím šmrnclá, co je temperamentnějši
Tonda byl takovej na sebe opatrnej, rád se nechal obsloužit a rozhodně by neskákal z výšek dolu nebo neletěl že schodů jako torpédo.
Hele,luxace je genetická věc, určitě si jí nezpůsobí skákáním,ani ničím jiným. Naopak nasvalenej pes má tu výhodu,že ty svaly ty nohy drží. Operace je možnost,ale stejně se doporučuje až u nejvyššího stupně,když pes opravdu poskakuje po třech. Buldočka taky na jedný noze luxaci má,ale není to nic,co by jí trvale omezovalo,tak neřeším

RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Neřešte to, pokud je akční (my taky mívali mopsteriéra ;) ), tak jedině dobře a naopak to těm nohám pomůže. Kdyby měla bolesti, tak byste to poznala, ale to u těch luxací bývá fakt až v posledním stádiu a toho se nebojte, k tomu nedojdete.

napsal(a):
Neřešte to, pokud je akční (my taky mívali mopsteriéra ;) ), tak jedině dobře a naopak to těm nohám pomůže. Kdyby měla bolesti, tak byste to poznala, ale to u těch luxací bývá fakt až v posledním stádiu a toho se nebojte, k tomu nedojdete.
Mopsteriér...
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Nooo, ještě mě napadá, že skákání o třech nohách může být od zad, resp. od plotýnky.
U mopse bych to skoro tipovala spíš než tu patelu.
Říká se, že 90% frbulů má problém se zády, mops na tom může být podobně. Obzvlášť, když píšete, že lítá a skáče nahoru dolů...
U mý pinčový je taky podezření na hnutou plotýnku, občas se jí stane - obvykle v náročnějším terénu - že začne skákat po třech. Zároveň si tu tlapu intenzivně kouše a ne zrovna v místě čéšky - ona při hnuté plotýnce ta bolest do nohou vystřeluje.
Terven
napsal(a):
Nooo, ještě mě napadá, že skákání o třech nohách může být od zad, resp. od plotýnky.
U mopse bych to skoro tipovala spíš než tu patelu.
Říká se, že 90% frbulů má problém se zády, mops na tom může být podobně. Obzvlášť, když píšete, že lítá a skáče nahoru dolů...
U mý pinčový je taky podezření na hnutou plotýnku, občas se jí stane - obvykle v náročnějším terénu - že začne skákat po třech. Zároveň si tu tlapu intenzivně kouše a ne zrovna v místě čéšky - ona při hnuté plotýnce ta bolest do nohou vystřeluje.
Dovolím si oponovat. Plotýnka to samozřejmě může být, stejně jako jiný problém v zádech,to samozřejmě. Ale jinak opravdu mopsíkové spíš trpí na luxaci,na páteř nikoli, narozdíl od buldočků,u kterých to bývá spojené se zakrnělým ocasem a s tím souvisejícími problémy. Plus tam jsou časté vývojové vady,hodně u hrudní páteře

Já: nezdá se ti, že Šakal kámoší jen s blondýnou Beunou?
Páníček: no prostě je rasistka no!
........
Včera mi přišla do práce SMS s následující fotkou a textem: není rasistka!!!

Zrzavci
napsal(a):
Háčkující rasistka

Zrzavci
napsal(a):
Efe - ten výraz na tý druhý fotce : "Hladce, nebo vobrace?"
Za jak dlouho by to mohla umět?
Vona už to právě umí a tak mi do toho furt kecá. Ten výraz totiž ve skutečnosti znamená: děláš si kozy? co to tam motáš??
Držka placatá, neviňátko,zabiják, Bellinka dnes slaví 7. narozeniny. U ní zvlášť si člověk přeje hlavně to,aby zdraví drželo alespoň tak jak teď

janaa
napsal(a):
Držka placatá, neviňátko,zabiják, Bellinka dnes slaví 7. narozeniny. U ní zvlášť si člověk přeje hlavně to,aby zdraví drželo alespoň tak jak teď
..všechno nejlepší
RozaTonda-mopsi
napsal(a):
Gratuluji a přeji zdravíčko na spoustu dalších let !!!
Lásku a radost ze života jistě má;-)
Z čeho ma dortík korpus ?
To není korpus,volím nejjednodušší cestu,takže rozvařená rýže s masem,do misky potravinová folie,kydnout to tam,dát zatuhnout do ledničky a vyklopit

janaa
napsal(a):
Belinka má narozeniny, my máme přání jediný, hodně štěstí, hodně zdraví...hlavně to zdraví😘 .

aluska
napsal(a):
Krásné narozeniny přeje moje nejstarší Wendulka, 14,5 roku
..ta má kukadla jako dvě zrcadla...

Chudinka malá placatá, porát jí pomlouvají, přeci něgdo s takovým gesichtem nemůže být nic jiného, než anjelik
Anjelik si chudák minulej tejden vzpomněl na starý časy. Byli jsme na honu, a to se vždycky domlouvám se sousedkou,že zbylému osazenstvu přijde otevřít barák,aby mohli podle libosti courat sem a tam, a nebyli zavřený. Sousedka byla nemocná,tak že řekne mužskýmu. Přijíždíme domů a u brány vítačka,Bellina nikde, říkám si,chrápe v teple. V tom anjelik vybíhá z nory,co je pod obrovským převislým jalovcem - nora je asi tak 3+kk,všechny březí feny, i feny s faleškou, jí pravidelně rozšiřují a budují nové místnosti. Bella tam nikdy neleze. Nojo, jenže soused dostal jasnej pokyn - pusť psy, ale jaksi nedostal druhej pokyn - nech jim otevřeno do baráku. Takže ráno přišel,vypustil osazenstvo, zavřel barák a odešel. Naštěstí bylo přes den hezky,mlha padla tak hodinu a půl před naším příjezdem, jenže pro Bellu je zima vše pod dvacet, pod deset je Sibiř. Byť v lehkém domácím svetříku,musela mrznout. Tak si vzpomněla na svoje dlouhá léta - pejsku,postarej se sám, našla noru, nahrabala si do ní listí z blízký jabloně a celý den trávila tam

By mě asi kleplo a myšlenky na minimálně zápal plic bych z hlavy dlouho nedostala.
Jinak Šakal - prý původně čistě venkovní pes - se nyní téměř odmítá venčit, prostě je venku zima a tak se tam prostě nechodí. Tak jsem jí začla oblíkat a je teda ochotná se bleskurychle vyvenčit a kosmickou rychlostí mastí zpátky na gauč a zavrtat se do dek
napsal(a):
By mě asi kleplo a myšlenky na minimálně zápal plic bych z hlavy dlouho nedostala.
Jinak Šakal - prý původně čistě venkovní pes - se nyní téměř odmítá venčit, prostě je venku zima a tak se tam prostě nechodí. Tak jsem jí začla oblíkat a je teda ochotná se bleskurychle vyvenčit a kosmickou rychlostí mastí zpátky na gauč a zavrtat se do dek
Byla tak nasratá,že nesežrala ani večeři,narvala se k topení a házela na mě vražedný pohledy taky jsem se bála,hlavně ona měla před dvěma měsíci hnutý záda,ale naštěstí dobrý. A jinak platí, že vše se děje kvůli něčemu - já si na honu v druhý leči zvrkla kotník,takže jsme jeli domů dřív, jinak by byla ještě jedna leč,jeli bychom na chalupu na večeři,pokec, přijeli bychom daleko později, a to už by asi fakt zmrzla

aluska
napsal(a):
už má šedej zákal berunka, špatně slyší, ale v půl dvanáctý si vyštěká oběd
....I tak ty oči jsou krásný a vůbec je celá krásná....vyřiďte ji prosím pusu na ňufak....
napsal(a):
Tak to jsem ráda, že se to děje i v jiných rodinách
Čikina zřejmě nebyla vůbec zvyklá v zimě chodit ven, max. vyčůrat na zahradu a rychle domů. Přivezli jsme si ji v únoru, při první vycházce vyběhla z baráku, vyčůrala se pod stromem a automaticky zamířila rovnou domů. K jejímu obrovskýmu zděšení vycházka ještě pokračovala.
Byla jsem nucena zainvestovat do jejího ošacení, skončily jsme až u nejteplejší Hurtty a i tak je pro ni venčení v zimě za trest. Nejhorší je vždycky přelom podzim - zima, nástup studenýho počasí, mokrolezavo.
Dneska jsme odvezly Vikinu do salónu a šly se projít samy. Pokud jdeme svižnou chůzí, přežije to a už se ani neklepe. Ale s Vikinou je tempo pomalejší, ta je v zimě spokojená a má potřebu všechno důkladně a pro jistotu 3x očichat

Terven
napsal(a):
Tak to jsem ráda, že se to děje i v jiných rodinách
Čikina zřejmě nebyla vůbec zvyklá v zimě chodit ven, max. vyčůrat na zahradu a rychle domů. Přivezli jsme si ji v únoru, při první vycházce vyběhla z baráku, vyčůrala se pod stromem a automaticky zamířila rovnou domů. K jejímu obrovskýmu zděšení vycházka ještě pokračovala.
Byla jsem nucena zainvestovat do jejího ošacení, skončily jsme až u nejteplejší Hurtty a i tak je pro ni venčení v zimě za trest. Nejhorší je vždycky přelom podzim - zima, nástup studenýho počasí, mokrolezavo.
Dneska jsme odvezly Vikinu do salónu a šly se projít samy. Pokud jdeme svižnou chůzí, přežije to a už se ani neklepe. Ale s Vikinou je tempo pomalejší, ta je v zimě spokojená a má potřebu všechno důkladně a pro jistotu 3x očichat
No tu nahatou taky vždycky na fotkách lituju :)
Šakal se ani nějak moc zimou neklepe, ale hned jak vleze na sníh nebo zmrzlý, tak okamžitě kulhá. Asi jí bolí to její chronický meziprstí. Zkusím jí to něčím namazat.

napsal(a):
Šťopka dnes slaví šesté adoptiny!
..pozice hodná filmové hvězdy všechno nejlepší

napsal(a):
Šťopka dnes slaví šesté adoptiny!

Dočasně nám do smečky přibyla další placka - Kešu. Musim teda říct, že čtyři placky už je celkem záhul, hlavně koordinace venčení, když mrzne a nikomu se ven nechce
A jako bonus posílám Beunku alias Šťopky polštářek
A samozřejmě nesmí chybět hlavní pan mops Bečka.
napsal(a):
Dočasně nám do smečky přibyla další placka - Kešu. Musim teda říct, že čtyři placky už je celkem záhul, hlavně koordinace venčení, když mrzne a nikomu se ven nechce
A jako bonus posílám Beunku alias Šťopky polštářek
A samozřejmě nesmí chybět hlavní pan mops Bečka.
Odkud se vzala? Není z Bukovinky?

Terven
napsal(a):
Odkud se vzala? Není z Bukovinky?
Neee, jen hlídáme kamarádce.
arosek
napsal(a):
Jezis, tohle tema u nas bude na roman :D
Prvni adoptovana byla Borka, i kdyz to nebyla klasicka adopce, ale koupe uz dospele feny od pani, co udajne rusila chov. Takze jsme vycvakla 20 000 za totalni psychickou trosku, coz ale tak nejak lezlo postupne, pac tehda jsme tech zkusenosti mela fakt minimum. Prosli jsme si brutalni strachovou agresi a dalsima vymozenostma, ale ve finale z ni byla neuveritelne vyrovnana a skvela fena, uzasna pracantka. Jen stenda u nas nikdy nemela, byt byla porizovana "na chov" :D Dozila se u nas krasnych 13 let.
Gwen - babka nalezene (asi) vyhozena v lese. Odhadem ji bylo asi 12,5, nador na vajecnikach, brutal podvyziva, spondyloza, artroza a jine diagnozy, pro ktere uz se asi doma nehodila. Jedinej bilej retrivr v nasi smecce, dala holka 2,5 roku.
Happy - tak nejak probehl internetem inzerat na hledani noveho domova fene co zivorila privazana na rezetu mezi harampadim, kdesi v zahradkarske kolonii. Jo, ja tehda delala jen ridice a "dohlizitele na povahu" ... a babka uz u nas zustala. Bylo ji 12, autoimunitni zanet kuze, separacni uzkost, obsese, spondyloza, artroza, ke konci uz ji zlobilo srdicko. Ale umela bajecne bucet a bucela na nas cca 2 roky :)
Imir alias Mirecek - jedinej labuna co u nas kdy byl. Medved nalezenej kdesi u Plzone, bylo mu 14+ a pan starosta za nej nechtel platit utulek. Tak ho soupli do venkovniho kotce, kde byla bouda, do ktere se nevesel. Co na tom ze kotec nebyl kryty a byl konec listopadu ... a kdyz to nestastny blbe chodici zviratko prostydlo, promoklo a prestalo chodit uplne, bylo manazersky rozhodnuto ze bude humanne utracen. Bez porady s veterinarem. No co, dal u nas 9 mesicu, odesel na ledviny, protoze to prochaldnuti pro nej fakt bylo spatne. Ale verim ze se mu unas libilo, hlavne holky on miloval :)
Kitty - goldenka, 13,5. Opustena rodinou po umrti panicky, byla urcena k utraceni. Psychciky nezvladla prechod, byla u nas tri tydny, kdy s nami naprosto nekomunikovala, ignorovala nas, nezajimalo ji nic a nikdo. Po trech tydnech mi v noci prisla do postele, pritulila se, polozila hlavu na rameno ... a prestala dychat :( Jeji rozhodnuti ktere jsem ani po tech letech neprodychala ... ne kvuli ni, ale kvuli tem ldiem co ji zavrhli. V rodine kde to znala a kde byla zvykla mohla v klidu zit dalsi rok, dva :(
Nessy - mamincina kryska vasiliska. 11 let, krizenec retrievera, spice a veverky. Porizena z utulku jako rocni, ale za ty roky je porad stejne hystericka a rozmazlena. Presne jak to ma byt (ok, ta hysterie by byt nemusela, ale to dela jen mamince, me ne :))
Masa - neuveritelny krizenec knirace, ktera se dozila na den presne 23 let. Jako fakt. A jako druhy fakt byla u nas rok a kousek a duvodem odevzdani do utulku jejim prvnim a jedinym majitelem byl fakt, ze se ve svem veku obcas doma pocurala. Jako ja bych chtela ve veku cca sto let plus byt ve stavu, kdy se jen obcas pocuram :D
Lea - krizenka GR a setra, coz z ni dela velmi schopnou a velmi samostatnou lovkyni :D Ma v hajzlu oba lokty (po operaci), obe kycle (operovat nelze) a presto kdyby mohla, veme caru klidne na dve hodiny. Vodu miluje tak ze si do ni sama skace sipky a u toho vesele steka, smecku miluje tak, ze k ni odmita pustit ostatni psy (ted uz je to lepsi, ale stale je trosku rasistka na cerny :D). Je palicata, samostatna, rychla a premejsli - desna kombinace :) Je ji cca 12 let a ja tise doufam, ze mi bude lezt na nervy jeste hodne dlouho.
Otis - krizenec GR ze Slovenska, autista, idealista, klokan, utekar, pan "tlapicka", postrach dek a pelechu ... ted zorvna bojuje se selhanim jater. Ale zda se ze uspesne! Je mu 12,5 a pokud se jatra vzpamatuji, tipuju ze tu patnactku pokori :)
Jste úžasná a musím říct že osudy všech vašich adopťáčků jsou smutné ale u Kitty jsem se regulerně rozbrečela tu zradu nedala chudinka

Tak u nás zas "veselo" Včera se mi Šakal při vítání po mém příchodu z práce skácela. Lehla na bok, ztěžka dýchala, pokadila se, párkrát sebou škubla a dobrý. Dnes ráno bohužel to samý - lehla na bok, ztěžka dýchala, počůrala se, zvedla se a normálka, dobrý. A to se nijak zvlášť nevzrušila se mi zdálo. Celý to trvalo tak 10 vteřin. Na epi mi to nepřijde, spíš srdeční synkopa? Dle vyšetření, co jí dělali, než k nám přišla, tak by měla být zdravá, tak nevim.
napsal(a):
Tak u nás zas "veselo" Včera se mi Šakal při vítání po mém příchodu z práce skácela. Lehla na bok, ztěžka dýchala, pokadila se, párkrát sebou škubla a dobrý. Dnes ráno bohužel to samý - lehla na bok, ztěžka dýchala, počůrala se, zvedla se a normálka, dobrý. A to se nijak zvlášť nevzrušila se mi zdálo. Celý to trvalo tak 10 vteřin. Na epi mi to nepřijde, spíš srdeční synkopa? Dle vyšetření, co jí dělali, než k nám přišla, tak by měla být zdravá, tak nevim.
Vzhledem k těm povoleným svěračům bych to do souvislosti s epi dala ale jinak určitě srdce nech vyšetřit. Bellinka byla podle první prohlídky u holek taky až na luxaci patel a chronickýho zánětu uší"zdravá" a u mě se pak vše rozjelo. Vyšetření srdce se jí tedy asi nedělalo, ale poslechově bylo určitě čistý, moje vetka pak slyšela šelest hned při prvním vyšetření. To je bohužel dost častý, dokud je organismus v nouzi,tak jede na plný plyn,aby přežil, a když je najednou dobře,tak vysadí, a začne se to ukazovat

Ty povolený svěrače se mi právě taky nezdají. Aša měla jeden čas srdeční synkopy a nikdy jí svěrače nepovolily. Asi s ní zajedu na vyšetření radši.

janaa
napsal(a):
Mě to přijde jako mikrozáchvaty epi
Pro klid duše jí nechám natočit EKG, když bude srdce ok, tak předpokládám, že navýšíme fenobarbital.

Hmm, tak musíme jet už dnes, omdlívá už i přes den při venčení na zahradě...

napsal(a):
..moc, moc držím palce

ach jo - držte se, snad zase bude líp

napsal(a):
Dejte vědět, myslím na vás.

Byli jsme na vet, Šakal předvedla záchvat přímo v ordinaci, takže vet poslechl srdce přímo při tom. A srdce je ok, je to opravdu epi. Takže navyšujeme dávku léku. Pro jistotu se i přes to objednáme na kardio. Motá se celý den a několikrát upadla, jak u vet, tak potom doma.
napsal(a):
Byli jsme na vet, Šakal předvedla záchvat přímo v ordinaci, takže vet poslechl srdce přímo při tom. A srdce je ok, je to opravdu epi. Takže navyšujeme dávku léku. Pro jistotu se i přes to objednáme na kardio. Motá se celý den a několikrát upadla, jak u vet, tak potom doma.
Achjo, a to to vypadalo tak dobře. Myslím na vás a držím palce

No on říkal, že se teď tak nějak ta dávka ustálila a tělo si zvyklo. A má fakt tu dalvku malou no.

janaa
napsal(a):
Chápu,ale že až takhle. Snad navýšení zabere a budete mít klid
Co jsem tak pročítala, tak vychytání tý dávky je alchymie no. Tak holt musíme vydržet.
Posíláme poděkování za držení palců.

napsal(a):
Co jsem tak pročítala, tak vychytání tý dávky je alchymie no. Tak holt musíme vydržet.
Posíláme poděkování za držení palců.
Kdyby bylo nejhůř, dá se vyzkoušet i KBr. (a možná i jiná léčba? nevím, jak to teď, když už se nepoužívá jako alternativa Pexion, je). Nezoufejte, stále je šance, že bude líp. Posílám Šakalíně pusu a Vám (vlastně vám) objetí. Zvládnete to. ❤️
janaa
napsal(a):
Anjelik si chudák minulej tejden vzpomněl na starý časy. Byli jsme na honu, a to se vždycky domlouvám se sousedkou,že zbylému osazenstvu přijde otevřít barák,aby mohli podle libosti courat sem a tam, a nebyli zavřený. Sousedka byla nemocná,tak že řekne mužskýmu. Přijíždíme domů a u brány vítačka,Bellina nikde, říkám si,chrápe v teple. V tom anjelik vybíhá z nory,co je pod obrovským převislým jalovcem - nora je asi tak 3+kk,všechny březí feny, i feny s faleškou, jí pravidelně rozšiřují a budují nové místnosti. Bella tam nikdy neleze. Nojo, jenže soused dostal jasnej pokyn - pusť psy, ale jaksi nedostal druhej pokyn - nech jim otevřeno do baráku. Takže ráno přišel,vypustil osazenstvo, zavřel barák a odešel. Naštěstí bylo přes den hezky,mlha padla tak hodinu a půl před naším příjezdem, jenže pro Bellu je zima vše pod dvacet, pod deset je Sibiř. Byť v lehkém domácím svetříku,musela mrznout. Tak si vzpomněla na svoje dlouhá léta - pejsku,postarej se sám, našla noru, nahrabala si do ní listí z blízký jabloně a celý den trávila tam
No ty jo, to by mě asi fláklo!! Chudák Anjelik malej zmrzlej. na jejím místě bych taky byla pekelně nasrštvaná. Je vidět, že je to odolný jedinec, nejen, že nenastydla, ale dokázala se o sebe neskutečně postarat! To by člověk nečekal. Šikovná prtka anjelská.
Zrzavci
napsal(a):
No ty jo, to by mě asi fláklo!! Chudák Anjelik malej zmrzlej. na jejím místě bych taky byla pekelně nasrštvaná. Je vidět, že je to odolný jedinec, nejen, že nenastydla, ale dokázala se o sebe neskutečně postarat! To by člověk nečekal. Šikovná prtka anjelská.
Dokázala,protože ona takhle někde žila dlouhá léta. To nebyl gaučovej povaleč. Taky kvůli tomu má všechny to svoje zdravotní problémy,nebo většinu. Třeba na rentgenu je jasně vidět následky přechozených zápalů plic. Neskutečný,co ty psi zvládnou
napsal(a):
Efe!!! Chudery vy fšicí. Tohle musí být , ne - tohle je strašlivý! Brouček malá Šakalína, musí být chudinka vyčerpaná - ostatně, to Vy taky. Já úplně hrozně moc a nejvíc držím palce, aby se to podařilo zase nastavit.
Je velká pravda to, co píše janaa, dokud se ten pes musí držet,protože je v diskomfortu, tak drží pohromadě, a jak přijde bezpečí, domov a milující náruč, tak prostě už nemusí a pak se to asi takhle vysype. Pomudlejte ji ode mne prosím. Asi tak 300x a sobě něco dobrýho dopřejte.
janaa
napsal(a):
Dokázala,protože ona takhle někde žila dlouhá léta. To nebyl gaučovej povaleč. Taky kvůli tomu má všechny to svoje zdravotní problémy,nebo většinu. Třeba na rentgenu je jasně vidět následky přechozených zápalů plic. Neskutečný,co ty psi zvládnou
Ano, mají můj obdiv, za to všechno, co od zk....nejch lidí dokážou vydržet a přežít. já bych za takovýhle věci regulérně týrala. Toho, kdo týral sám. Čím jsem starší, tím hůř to zvládám.
Člověk prostě nepochopí a má jen děsnej vztek. Tohle je první fotka,když jí holky převzaly. Btw jely pro anglickýho buldoka,jak jim bylo avizováno
janaa
napsal(a):
Člověk prostě nepochopí a má jen děsnej vztek. Tohle je první fotka,když jí holky převzaly. Btw jely pro anglickýho buldoka,jak jim bylo avizováno
Ježiš!!!!!!!!!! Ten strašlivej výraz!
jak můžou být lidi takový sv....ně!
My jsme jediný na světě, kdo týrá ostatní tvory. Ne, že je predátor loví - a dobře, kočka, kosatka atd. si při lovu se svou obětí i "hrají" - ale skutečně, skutečně týráme. Ono nám nestačí, že se ostatníma živíme a nedržíme je v dobrý podmínkách, ale ještě děláme toto. Nedivím se tý Bardotce, že skončila tak, jak skončila. Mám taky dobře našlápnuto.
edit a mimochodem - je z ní už naprosto jinej pes, to se prostě nedá porovnat ty dvě fotky.

Ve všem tom ošklivým jsem včera přeci jen našla okamžik, kterej mě hrozně zahřál na srdci. Šakal se velmi nerada chová a nechá zvedat, ze začátku z toho měla vyloženě paniku, zřejmě velmi špatné zkušenosti z minula. Ale včera, jak jí nebylo dobře, a dneska ráno znova, přišla, sama si mi vylezla do náruče, úplně se do mě vpila, položila mi hlavu na rameno a tak smutně na mě koukala těma obr očima a nechala se asi deset minut chovat a mazlit. Skoro mi to vhrklo slzy do očí, že mi jako tolik věří Ráno se ještě trochu motala, ale vyloženě do záchvatu nespadla. Snad se bude zlepšovat.
janaa
napsal(a):
Já nejdřív myslela,že je křížená s mopslem,jak byla droboučká.
Jj, ta lidská krutost umí být neskutečná, k sobě navzájem i zvířatům. Jsem ráda,že za ten život aspoň pár těmhle duším můžu ukázat,že člověk není jen zlej
Ano, ano , ano joooooooooooo, jsem taky vděčná, za tu příležitost, že tohle můžu udělat. Dává to smysl větší, než si lidi umí představit. Leckdy se člověk stydí za to, že je člověkem.
napsal(a):
Ve všem tom ošklivým jsem včera přeci jen našla okamžik, kterej mě hrozně zahřál na srdci. Šakal se velmi nerada chová a nechá zvedat, ze začátku z toho měla vyloženě paniku, zřejmě velmi špatné zkušenosti z minula. Ale včera, jak jí nebylo dobře, a dneska ráno znova, přišla, sama si mi vylezla do náruče, úplně se do mě vpila, položila mi hlavu na rameno a tak smutně na mě koukala těma obr očima a nechala se asi deset minut chovat a mazlit. Skoro mi to vhrklo slzy do očí, že mi jako tolik věří Ráno se ještě trochu motala, ale vyloženě do záchvatu nespadla. Snad se bude zlepšovat.
Mně ne skoro, efe, mně to tady ty voči hodně zavlhlo. Broučínek, broučínek malej. Musí to být v tom zmatku, který jí duší probíhá, ohromnej a hřejivej pocit, že se má kde schovat, že má někoho, kdo je tu jen pro ni.

No jako musim sama sebe krotit, protože jak normálně psy nelituju, aby se ještě víc nerozložili, tak u ní mi to nějak nejde no.

napsal(a):
No jako musim sama sebe krotit, protože jak normálně psy nelituju, aby se ještě víc nerozložili, tak u ní mi to nějak nejde no.
drž se - je to hrozně těžké... ale ona je bojovník a určitě se s upravenou dávkou léku zase vrátí do blbnutí a řádění... a bude zase v pohodě.
napsal(a):
To naprosto chápu, chápu, chápu, i když si ten nápor ani zdaleka člověk nedokáže představit.Moc a moc si přeju a držím palce, aby se to ustálilo
napsal(a):
Zase to čtu postupně a ukázalo se, že můj dojem byl správný, bohužel.
"Efe", moc na Vás a Šakalku myslím a posílám sílu a energii!

fikovnice
napsal(a):
Ještě "Efe" taková info (asi ji stejně máte od veta): Zrovna u barbiturátů je typický poměrně rychlý rozvoj tolerance .
Tolerance = pro stále stejný efekt je potřeba zvyšovat dávku.
Ano, to on právě včera zmiňoval, že zhruba ty tři měsíce stačí na tu toleranci a pak se zvyšuje/upravuje. A teď jsou to zhruba 3 měsíce, co jsme to začli podávat.
napsal(a):
Ano, to on právě včera zmiňoval, že zhruba ty tři měsíce stačí na tu toleranci a pak se zvyšuje/upravuje. A teď jsou to zhruba 3 měsíce, co jsme to začli podávat.
Ano - barbituráty a benzodiazepiny jsou pro rozvoj tolerance skutečně velmi typické.
Moc, opravdu moc, na vás všechny (Vás a Vaši tlupu) myslím!

a nemohlo Šakala rozhodit i to, že máte doma další mopsinku ?? Přeci jen je to změna

Šakynka nám umřela…

napsal(a):
Šakynka nám umřela…
Moc mě to mrzí, opravdu upřímně. Držte se. Dali jste jí ten nejlepší a milující domov, jaký mohla mít. Měla štěstí.

napsal(a):
Šakynka nám umřela…
Držte se, upřímnou soustrast.

Efe, držte se. Chudinka malá placatá se měla alespoň na konec svých dní báječně - zažila lásku, pohodlí a milující smečku. Jste úžasní, co pro týrané placaté čeníšky děláte

napsal(a):
Šakynka nám umřela…
janaa
napsal(a):
Tak strašně mě to mrzí, život není spravedlivej. Drž se,ostatní mopsle ti pomůžou
Je mi to líto a mám zároveň vzteka, velkýho. Za tu nespravedlno, že když konečně... tak ten čas byl krátkej, vzteka na ty šmejdy, co způsobili, že žila tak jak žila a až teď měla hezký žití.
A díky Vám Efe za to, že jste jí dali domov, že měla milující náruč, mohla obchodovat s ovocem a zeleninou a dýchat jako svobodný pes. Díky za ni. A přeju, ať je ta bolet milosrdná.

Zrzavci
napsal(a):
Je mi to líto a mám zároveň vzteka, velkýho. Za tu nespravedlno, že když konečně... tak ten čas byl krátkej, vzteka na ty šmejdy, co způsobili, že žila tak jak žila a až teď měla hezký žití.
A díky Vám Efe za to, že jste jí dali domov, že měla milující náruč, mohla obchodovat s ovocem a zeleninou a dýchat jako svobodný pes. Díky za ni. A přeju, ať je ta bolet milosrdná.
Za to co a jak jste to napsala👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍😍

Cítím jen obrovskou bezmoc a nekonečný vztek. Svět je zku*vený, krutý a nespravedlivý místo.
napsal(a):
Cítím jen obrovskou bezmoc a nekonečný vztek. Svět je zku*vený, krutý a nespravedlivý místo.
Není úplně zku*rvenej Efe, protože jsou lidi jako Vy.
Možná nevíme, čemu horšímu se Broučka malá tím rychlým odchodem vyhnula. Je to útěcha na prt, nebo spíš není to žádná útěcha, ale třeba to tak je. Co ale útěcho být může, je ta skutečnost, že byla ščastná. A to byla, já jsem to viděla. Poznala to, poznala, co je ščestí a radost ze života.
Vztekejte se nádavejte, plačte, něco roztřískejte, páč nic jinýho v tuhle chvíli nejde. A věřte, že bych Vám s tím ráda upřímně pomohla, protože to cítím stejně, i když jsem cizí, ale tahle placatá dušička mě něčím dostala.
Moc bych si přála, aby tou bolestí probleskla i ta pravda, že ščastlivá, moc a moc ščastlivá byla a to je hodně moc důležitý, pro ni to nejdůležitější, že to poznala.

S největší pravděpodobností to byl nádor v hlavě. Včera stále kolabovala, byla těžce anemická, letální hladina červených krvinek, ale krvácení nikde žádné, prostě se přestaly tvořit...

napsal(a):
..je mi to neskutečně moc lito, ale u vás se měla alespoň na chvíli jako ve psím nebi držte se

Myslíte, že mají za duhovým mostem dost jablek?
napsal(a):
Myslíte, že mají za duhovým mostem dost jablek?
Jistěže, to jste nevěděla? Podívejte....
Kdyby jenom to.... , voni jí to i naservírujou, podivejte - myslím, že Efe nemusí mít strach, bude o ni dobře postaráno
Je to známé, ale kopíruji to sem pro "Efe":
Viděli jste duhu? Viděli jste tu část oblohy, která se nazývá Za duhovým mostem? Je to místo kde, žijí všichni naši mazlíčci, když nás navždy opustí. Říká se, že když naše zvířátko umírá, tak odchází k místu zvané Za duhovým mostem. Jsou tam krásné louky, kopce a jezera pro naše velké i malé domácí mazlíčky. Všechna zvířátka tam společně žijí a hrají si. Mají dostatek dobrého jídla a vody. Vždy tam svítí sluníčko, jsou v teple a v pohodlí. Nikdy netrpí zimou. Zvířátka, která byla stará, slabá a nemocná zde omládnou, stávají se opět mladými, zdravými a plny energie. Jsou opět takoví, jaké si je pamatujeme – šťastní a veselí. No, přece jenom jejich duši trápí jedna jediná věc. Jejich srdce postrádá někoho, koho opustila – svého věrného, nejdražšího přítele, který zůstal daleko od nich. Jednou však přijde den, kdy se váš miláček uprostřed her náhle zastaví a zahledí do dálky. Jeho jasné oči zpozorní, rozzáří se a netrpělivé tělo se začne chvět. Náhle opustí společné hry, letí přes zelené louky, rychleji a rychleji…A když se vy se svým věrným kamarádem opět setkáte a láskyplně se obejmete, víte, že už se nikdy nerozejdete a navždy zůstanete spolu. Opět políbíte jeho milou tvář, vaše ruce pohladí jeho milovanou hlavičku, zahledíte se do těch věrných očí, které nadlouho zmizely z vašeho života, ale nikdy z vašeho srdce. A tehdy společně odejdete na místo zvané Za duhovým mostem.
fikovnice
napsal(a):
Je to známé, ale kopíruji to sem pro "Efe":
Viděli jste duhu? Viděli jste tu část oblohy, která se nazývá Za duhovým mostem? Je to místo kde, žijí všichni naši mazlíčci, když nás navždy opustí. Říká se, že když naše zvířátko umírá, tak odchází k místu zvané Za duhovým mostem. Jsou tam krásné louky, kopce a jezera pro naše velké i malé domácí mazlíčky. Všechna zvířátka tam společně žijí a hrají si. Mají dostatek dobrého jídla a vody. Vždy tam svítí sluníčko, jsou v teple a v pohodlí. Nikdy netrpí zimou. Zvířátka, která byla stará, slabá a nemocná zde omládnou, stávají se opět mladými, zdravými a plny energie. Jsou opět takoví, jaké si je pamatujeme – šťastní a veselí. No, přece jenom jejich duši trápí jedna jediná věc. Jejich srdce postrádá někoho, koho opustila – svého věrného, nejdražšího přítele, který zůstal daleko od nich. Jednou však přijde den, kdy se váš miláček uprostřed her náhle zastaví a zahledí do dálky. Jeho jasné oči zpozorní, rozzáří se a netrpělivé tělo se začne chvět. Náhle opustí společné hry, letí přes zelené louky, rychleji a rychleji…A když se vy se svým věrným kamarádem opět setkáte a láskyplně se obejmete, víte, že už se nikdy nerozejdete a navždy zůstanete spolu. Opět políbíte jeho milou tvář, vaše ruce pohladí jeho milovanou hlavičku, zahledíte se do těch věrných očí, které nadlouho zmizely z vašeho života, ale nikdy z vašeho srdce. A tehdy společně odejdete na místo zvané Za duhovým mostem.
Si dovolím oponovat - nechtěla bych, aby moje zvířata tam něco postrádala - tedy ani mě. Proto každého z nich pustím, ať běží a jsou ščastný svobodný a volný. Tesknění po mě k tomu nepatří.
Zrzavci
napsal(a):
Si dovolím oponovat - nechtěla bych, aby moje zvířata tam něco postrádala - tedy ani mě. Proto každého z nich pustím, ať běží a jsou ščastný svobodný a volný. Tesknění po mě k tomu nepatří.
Já bych je nejradši nepustila, nikdy, ale bohužel to tak nejde. A ne nebudu to číst ,jsem v práci a nemůžu tu plakat.....
Zrzavci
napsal(a):
Já myslím, že oni tam neteskní, to je jen nesprávná pasáž...
Ale až tam přijde jejich člověk, tak si vzpomenou... Vlastně jsem o tom přesvědčená. Nikomu mé přesvědčení ale nechci vnucovat, tedy ani "Efe" ne. Bylo to myšleno v dobrém.
Zrzavci
napsal(a):
Dokonce si myslím, že v tom úplně původním textu ta pasáž o tesknění ani nebyla. Teď jsem prostě googlila a vykouklo na mě toto.
Zrzavci
napsal(a):
Jasný Fíkovnice, já jen nechci, aby měla Efe naloženo víc, než má.
Tak to je jasný, přece.
Ta pasáž tam fakt nebyla (podle mě) a já ji teď přehlídla. Mám "Efe" strašně moc ráda a poslední, co bych si přála, by bylo, aby se trápila ještě víc. Mělo to být povzbuzení o vidině setkání s Šakalkou někdy v budoucnu. Ale jak jsem psala, toto mé přesvědčení nechci nikomu vnucovat.

napsal(a):
Jen obrázek
ano :-)
Víte, já mám důkaz, že ten duhovej most opravdu je. Poslala mi ho Bubrdlína - moje první opravdu adoptovaná psí duše. Když umřela tahle vižlí víla a my ji uložili na chalupě do země, udělala se hned, ale opravdu hned poté obří jasně zřetelná duha. Takovou velkou a do detailu vykreslenou jsem ještě nikdy neviděla. Brečela jsem strašně - protože jsem tý prtce rezatý, která při mě vždycky stála, byla vděčná za tu zprávu.
Zrzavci
napsal(a):
ano :-)
Víte, já mám důkaz, že ten duhovej most opravdu je. Poslala mi ho Bubrdlína - moje první opravdu adoptovaná psí duše. Když umřela tahle vižlí víla a my ji uložili na chalupě do země, udělala se hned, ale opravdu hned poté obří jasně zřetelná duha. Takovou velkou a do detailu vykreslenou jsem ještě nikdy neviděla. Brečela jsem strašně - protože jsem tý prtce rezatý, která při mě vždycky stála, byla vděčná za tu zprávu.
Já mám důkaz také, i proto jsem tam ten text vkládala. A fakt to poslední by teď bylo jakkoli "Efe" stěžovat její situaci.

Zrzavci
napsal(a):
Musím říct, že jsem na toto téma kdysi dávno měla debatu s mamkou, která je silně věřící. Ptala jsem se jí, jestli v nebi jsou i psi. Říkala, že se zeptá faráře, ale ten jí odpověděl, že zvířata do nebe nesmějí. Takže na to jsem řekla já, že do žádnýho nebe nechci, že chci za tu duhu.
napsal(a):
Musím říct, že jsem na toto téma kdysi dávno měla debatu s mamkou, která je silně věřící. Ptala jsem se jí, jestli v nebi jsou i psi. Říkala, že se zeptá faráře, ale ten jí odpověděl, že zvířata do nebe nesmějí. Takže na to jsem řekla já, že do žádnýho nebe nechci, že chci za tu duhu.
Že to řikaj faráři.....tss,tss ts.... a co? Jsou to jen vobyčejný podřízený. Důležitý je, co řekne jejich nejvyšší šéf. A tam jsem si naprosto jistá, že to vidí jinak. Mimochodem je v nebi v Andělu Páně holubice??? No? Je, když může holubice můžou i čokli, kočky, rybičky, papouši - všechny bytosti světa, všechny. Kdyby ne, tak copak si věřící neuvědomují, že by bůh potom nebyl tak milujicí? Vždyť kdo nejvíc trpí? Člověk to rozhodně není. A já věřím, že milující je. I když do kostela nechodim.

Zrzavci
napsal(a):
Že to řikaj faráři.....tss,tss ts.... a co? Jsou to jen vobyčejný podřízený. Důležitý je, co řekne jejich nejvyšší šéf. A tam jsem si naprosto jistá, že to vidí jinak. Mimochodem je v nebi v Andělu Páně holubice??? No? Je, když může holubice můžou i čokli, kočky, rybičky, papouši - všechny bytosti světa, všechny. Kdyby ne, tak copak si věřící neuvědomují, že by bůh potom nebyl tak milujicí? Vždyť kdo nejvíc trpí? Člověk to rozhodně není. A já věřím, že milující je. I když do kostela nechodim.
Tak říká se, že duchovní tady na zemi jsou zástupci Boha. Oni to i tvrdí.
Ale já do kostela taky nechodím. Doma si můžu věřit, čemu chci, na to nepotřebuju kostel ani toho faráře. Já mám tak nějak odjakživa odpor k autoritám.

Ha, tak tohle mě zaujalo a přivedlo ke gůglení a našla jsem kdesi na stránkách pro věřící tuto odpověď
Na otázku, zda jdou zvířata do nebe, nemáme jednoznačnou odpověď. Pokud ale nebe bude naplněným životem v radosti, který dává Bůh, dá se nějak předpokládat, že Tvůrce Vašeho pejska Vás nenechá bez radosti, kterou jste s ním prožívala zde na Zemi.
napsal(a):
Ha, tak tohle mě zaujalo a přivedlo ke gůglení a našla jsem kdesi na stránkách pro věřící tuto odpověď
Na otázku, zda jdou zvířata do nebe, nemáme jednoznačnou odpověď. Pokud ale nebe bude naplněným životem v radosti, který dává Bůh, dá se nějak předpokládat, že Tvůrce Vašeho pejska Vás nenechá bez radosti, kterou jste s ním prožívala zde na Zemi.
No dyk to řikám, ty podřízený začasto netuší, jak to šéf mínil. Zvlášť, když to šécko vyrobil on, že jo, proč by to pak strkal někam jinam, pod postel, pod skříň nebo tak.Ty nejčitší bytosti by tam jako nepustil? To by nebyl ráj. To jsou jen člověčí pravidla a těm se nedá věřit, jako ve všem, co člověk dělá.

napsal(a):
Zase by tam bez těch zvířátek bylo přece smutno, že jo. A jsou to taky boží tvorové, aspoň to vždycky babička říkávala.

Efe, držte se, upřímnou soustrast, ti ostatní mopslíci vám dají sílu překonat to smutné období.
napsal(a):
Myslím si to stejné...a i když ve víře se nedá hledat logika, tak toto prostě je logické!
napsal(a):
Btw, jen pro mě - neposlala bys mi, prosím, odkaz na toto? Do SZ nebo i sem...?

efe, upřímnou soustrast.....

napsal(a):
Šakynka nám umřela…
Nechci psát jak je mi to líto, nechci sem dávat plačící smajlíky a podobně. Myslím, že Šakynka měla obrovské štěstí, že se dostala k vám, ale myslím, že to štěstí a lásku jste si dávaly vzájemně. Snad budu mluvit za všechny fauňačky a fauňáky, minimálně za ty, co sem chodí pravidelně, že i nám bude Šakynka chybět.
Šakynko..znala jsem tě jen přes písmenka, co sem o tobě datlovala tvoje panička. "Veselé historky" o tobě dokázaly u mě vyloudit úsměv na tváři i když jsem měla den blbec.
napsal(a):
S největší pravděpodobností to byl nádor v hlavě. Včera stále kolabovala, byla těžce anemická, letální hladina červených krvinek, ale krvácení nikde žádné, prostě se přestaly tvořit...
Víte, že mě to taky včera napadlo? Nedalo se už pro ní nic udělat, aspoň že poznala lásku a krásný domov. Škoda, že to nepřišlo dřív. Nevím, taky mě to něčím dostalo. Asi tím, že přesto všechno čím prošla, dokázala využít to štěstí, co jí u vás potkalo na maximum.

Nechápu, že až do těch kolapsů vůbec nevykazovala žádné známky tak těžké anémie…

napsal(a):
Nechápu, že až do těch kolapsů vůbec nevykazovala žádné známky tak těžké anémie…
Yodík posílá oblíznutí k narozeninám Netrap se, udělali jste všechno, co jste mohli, aby Šakal měla co nejhezčí život

napsal(a):
Yodík posílá oblíznutí k narozeninám Netrap se, udělali jste všechno, co jste mohli, aby Šakal měla co nejhezčí život
Podrbání oslavenci

napsal(a):
Efe, měli jsme to taky tak. Fena byla úplně normální, pak najednou spadla, ležela a dásně měla v tu dobu toho záchvatu úplně šedé(anémie). Za chvíli vstala pomalu se rozešla, no a pak byla zase normální, jedla, pila, běhala. Dásně růžové, kontrolovala jsem jí je denně i několikrát. Pak 14 dní nic, no a po 14 dnech opět tenhle záchvat s šedými dásněmi, tak jsme jeli, no a ještě týž den jí vyndali tu slezinu. Taky nádor a prasklý, pak to bylo dobré, krve se zlepšovaly do normálu, a v říjnu už záchvat poslední, opět silně anemická. ale to už jsem tu psala. Takže je to asi u těch nádorů ta anémíe normální.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.82
Nemá cenu se tim efe trápit. Udělali jate jí hezký konec a to se počítá. Ta doba u vás. Nesmutnete, neutapejte se v tom. Je tolik mopsich dušiček co vás ještě budou potřebovat. Poplakejte si, to pomáhá. Naberte dech a hurá na rozšíření smečky. At potřebným nebo štěnětem. To jediné celí rány rychlejc jak čas.
(foto davano pro příklad že i po3 minutach hledani lze nalezt)

Tak pro změnu nám marodí Šťopka. V sobotu večer jsme si všimli boule pod uchem na krku, říkám si, to bude zub (má v hubě jen 4 a 2 z nich na této straně). Tak že v pondělí ráno sjedem na vet. Jenže za včerejšek se to zdvojnásobilo, tak jsme jeli už včera odpoledne na pohotovost. Vet vlastně vůbec neví, co by to mohlo být. Zuby má sice samý kámen, ale bez zánětu a navíc ta boule je moc vzadu na čelisti, fakt až jakoby pod uchem. A na slinnou žlázu a uzlinu je to taky prý moc daleko. Dle sona to není ani cysta, nemá to obsah, který by se dal vypustit. Hubu jí prohlídnul pořádně a nikde nic podezřelýho. A další zvláštností je, že jí to vůbec nebolí, resp. nevykazuje žádné známky bolesti, jen lehké nepohodlí při ležení. Takže záhada. Nechala jsem ještě vzít krev, výsledky budou dnes, a vyfásla teda atb.

janaa
napsal(a):
Minimálně bych z toho vzala vzorek na rozbor. Držím palce,ať je to jen nějaká maličkost
To je v plánu, pokud nezaberou atb.
Tak snad to klapne. Ono to může být cokoli. Dvakrát se mi u psů stalo,že po vpíchnutí cizího předmětu, se neudělal klasický absces, ale tkáň okolo začala zbytňovat, a cizí těleso se jakoby rozpouštět. Kdysi před lety se takhle jedný labině udělala boule nad okem, během týdne,fakt obr. Byla jsem i u operace a viděla to vyndavat,báli jsme se nějakého agresivního nádoru,naštěstí podle rozboru toto. A Cácora měla loni to samé zevnitř na stehně, začala jí růst obr boule, ale ne klasický absces (těch jsme měli v tom období xx,protože jsme vyháněli srnčí před sečením,a to jsem si vyřešila sama). Vetka to rozřízla,obsah vydlabala lžičkou, a byl vidět ještě kousíček nerozpuštěné osiny,po sáhnutí se už ale i ten kousek rozpliznul,den,dva a už by nebyl taky. Akorát ta boule by zůstala,no. Tak držím palce,ať je to něco takového

No ona k ničemu takovýmu nemá kde přijít. Chodí už jen na rychločůro na zahradu, tak je mi to fakt záhadou. Navíc jakákoliv operace (navíc hlavy) v jejím věku bude taky obr risk Prostě se modlím, aby to byl jen zánět.
napsal(a):
No ona k ničemu takovýmu nemá kde přijít. Chodí už jen na rychločůro na zahradu, tak je mi to fakt záhadou. Navíc jakákoliv operace (navíc hlavy) v jejím věku bude taky obr risk Prostě se modlím, aby to byl jen zánět.
Hele,to může být trn,kousek jehličí,větvičky atd., nebo taky chlup. Snad je to něco vnějšího

napsal(a):
Tak pro změnu nám marodí Šťopka. V sobotu večer jsme si všimli boule pod uchem na krku, říkám si, to bude zub (má v hubě jen 4 a 2 z nich na této straně). Tak že v pondělí ráno sjedem na vet. Jenže za včerejšek se to zdvojnásobilo, tak jsme jeli už včera odpoledne na pohotovost. Vet vlastně vůbec neví, co by to mohlo být. Zuby má sice samý kámen, ale bez zánětu a navíc ta boule je moc vzadu na čelisti, fakt až jakoby pod uchem. A na slinnou žlázu a uzlinu je to taky prý moc daleko. Dle sona to není ani cysta, nemá to obsah, který by se dal vypustit. Hubu jí prohlídnul pořádně a nikde nic podezřelýho. A další zvláštností je, že jí to vůbec nebolí, resp. nevykazuje žádné známky bolesti, jen lehké nepohodlí při ležení. Takže záhada. Nechala jsem ještě vzít krev, výsledky budou dnes, a vyfásla teda atb.
..moc držíme palce a tlapky aby to nebylo nic vážného...

napsal(a):
myslím na vás, ať to není žádný průšvih... Ať si mopslí babušky tu pohodu u vás užijí co nejdéle

Děkujeme všem za držení palců a podávám hlášení. Dnes tam byla jiná paní doktorka a taky z toho nebyla moc moudrá, nakonec vyslovila podezření na něco podobného, co píše Jana. Ještě jim oběma zkontrolovala uši a dala pod sklíčko, jestli nemají svrab od kocoura. To měli čisté. Takže prostě zřejmě nespecifický zánět kůže a pokračujeme z antibiotiky. Jo a krev v pořádku.
napsal(a):
Děkujeme všem za držení palců a podávám hlášení. Dnes tam byla jiná paní doktorka a taky z toho nebyla moc moudrá, nakonec vyslovila podezření na něco podobného, co píše Jana. Ještě jim oběma zkontrolovala uši a dala pod sklíčko, jestli nemají svrab od kocoura. To měli čisté. Takže prostě zřejmě nespecifický zánět kůže a pokračujeme z antibiotiky. Jo a krev v pořádku.
Tak držím palce,ať je to ono,a ne nějakej bubák. Tohle je lehce řešitelné

napsal(a):
Ještě foto nateklé kebulky.
Uvidíme, jestli něco vyhnisá.
..to je pucinka....pusinku na ňufáček

Efe, držím Šťopce moc palce, ať je to jen banalita a je to brzy dobré. Zažila jsem něco podobného, jen to bylo na boku. Rychle se tam vyklubala poměrně velká boule (která stále rostla), cytolka vyšla sporně, vypadalo to ale spíš na něco zhoubného, takže jsem to i přes relativně velká rizika (protože těžká epka a taky už nějaký věk) nechala operovat. Operace dopadla dobře a ukázalo se, že tu bouli způsobil chlup. Snad to u Šťopinky bude podobného ražení (nejlíp bez operace).

Můžete mi pls doporučit nějaký látkový, popř. podobný “dog friendly” límec?
janaa
napsal(a):
Hele,to může být trn,kousek jehličí,větvičky atd., nebo taky chlup. Snad je to něco vnějšího
Chlup. No to se mi stalo, že mě začalo bolet chodidlo a měla jsem tam zarudlé místo. Tak jsem nakonec začala zkoumat, co to je a nakonec jsem v podstatě měla vražený do chodila psí chlup přitom Timík neměl nějaké tvrdé štětiny. Dodnes nechápu, jak se to mohlo stát.
Takže Efe držím pěsti, aby to byla nějaká taková prkotina.
napsal(a):
Můžete mi pls doporučit nějaký látkový, popř. podobný “dog friendly” límec?
Tady...vlastní zkušenost nemám, ale šla bych do něj
https://plzen.rozhlas.cz/uzdravujici-se-pes-bude-rad-kdyz-tvrdy-plastovy-limec-nahradite-mekkym-8890380?player=on&fbclid=IwAR2xJYlGBzhUyGiDJTAFDSZgIt1WQEurvZXiBgr2Pf76NoO4C9DFZHk9V40
jen zatím nevím, kde sehnat, netuším, jestli je to řečeno ve videu, je to už nějakej čas, co jsem na něj koukala.
Edit. - tak tady píšou, že v eshopu nelze, ale jsou tam nějaké odkazy
https://vetlimce.cz/

Na ty jsem koukala, ale než to dojde, tak to bude strašně trvat 😕

Terven
napsal(a):
To asi jo...já jsem na nebožku použila lidskej krční límec na suchej zip a půjčila jsem ho i kolegyni na shih tzu.
To mě taky napadlo, ale na mopsli bez krku to fakt nainstalovat nejde 😃
napsal(a):
Na ty jsem koukala, ale než to dojde, tak to bude strašně trvat 😕
Hele,takovýty nafukovací mají i v těch velkých zooshopech. Myslím,že v Lbc bys sehnala. Ale jestli jde o to,aby si to neškrabala zadní nohou,tak doporučuju dát na packy botičky

janaa
napsal(a):
Hele,takovýty nafukovací mají i v těch velkých zooshopech. Myslím,že v Lbc bys sehnala. Ale jestli jde o to,aby si to neškrabala zadní nohou,tak doporučuju dát na packy botičky
Zítra musim něco sehnat. Ona si to spíš drbe o nábytek. Oni jí tu bouli oholili kvůli sonu a teď jí to svědí a má to dost zarudlý se sklonem k mokvání. Omývám zatím řepíkem s dračí krví.

Zkuste jí omýt, setřít celé okolí boule třeba jen navlhčeným hadříkem, posbírat pidichloupky. Velmi často psy svědí právě oholení, něco jak když se člověk ošívá po holiči, kadeřnici. Držím palce!

napsal(a):
Provizorium z látkové roušky 🤭
Kdysi jsem "límec" vyrobila. Vystřihla jsem patřičně velké okruží 2x ze sypku a 1x z karimatky. Sešila, dovnitř vložila tu karimatku na vyztužení a zapínala na suchý zip. Plastový "kýbl" bych na psa nedala, tenkrát ostatně ani nebyly.

Dája6
napsal(a):
Dobrý den,
a co límec lidsky krční? Já používám i dva, na malé psy funguje, odzkoušeno.
Dája
Jak jsem psala, na mopse nepoužitelný, on totiž nemá krk 😉

Jupijajej, večer jsem to 2x omyla řepíkem s DK a namazala Bepanthenem a do raĺna se to o půlku zmenšilo 👍🏻👍🏻👍🏻 tři dny na atb.
napsal(a):
Jupijajej, večer jsem to 2x omyla řepíkem s DK a namazala Bepanthenem a do raĺna se to o půlku zmenšilo 👍🏻👍🏻👍🏻 tři dny na atb.
JOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!! BOMBA!!! že drbu Šťopajznu, kam si vybere, krom tý boule teda. A ta fotka - neříkejte jí to, prosím, bylo by to značně netaktní, ale........ já se tu smála nahlas tý druhý fotce, chůdě malý nebohý. Nevím, ešivá vypadá spíš jako babička, nebo vyděšenej pijounýr
Jsem moc ráda, že to bere takovejhle obrat.
O chlupech zapíchnutejch do nohou a rukou vím, ale že se to může otočit takhle, jak tu bylo zmiňováno, že i psu může takhle zarůst chlup, to by mě nenapadlo ani náhodou. Tak ať se pěkně uzdravuje,

Dyš vona takhle čumí porát

napsal(a):
Provizorium z látkové roušky 🤭
Ať se majintatá Šťopinka brzičko zahojí....jste boží adoptivní mamka, smekám před Vámi efe 🐶👍

Děkujeme všem za pozdravy a držení palců. Dnes ráno bylo v podstatě po bouli, už zůstává jen podrážděná zhrublá kůže po tom vyholení. Stále omývám a mažu a Šťopi si toho přestala všímat. Límec jsem včera ani v LBC nesehnala (měli jen malé velikosti), ale není už potřeba.

napsal(a):
Děkujeme všem za pozdravy a držení palců. Dnes ráno bylo v podstatě po bouli, už zůstává jen podrážděná zhrublá kůže po tom vyholení. Stále omývám a mažu a Šťopi si toho přestala všímat. Límec jsem včera ani v LBC nesehnala (měli jen malé velikosti), ale není už potřeba.
hurá - tak ať se boule ráčí nevracet
napsal(a):
Tralala, tralalááá
Ščopka se uzdraviláááá!
ni stopa po bouličce
ať je dobře Štopičce

Mě už fakt trefí. Šťopka zřejmě u veta opět chytla psincák. Od rána příšerný nekončící záchvaty kašle… 😢

napsal(a):
Mě už fakt trefí. Šťopka zřejmě u veta opět chytla psincák. Od rána příšerný nekončící záchvaty kašle… 😢
achjo - psincák u krátkohubky není zrovna nejlepší nápad. A ty máš důchodkyně... Držím palce moc moc - teď si koupit trpaslíka, tak ti snad vyroste, jakou máš kliku...

Mno před dvěma lety jsme v důsledku psincáku přišli o Hupi…

Dneska už kašle trochu míň. Dostává koňský dávky čaje, jitroceláku, dračí krve a Vironalu.

Předloni si psiska přivezli epesní psincák z dovolené. Jitrocelák v kombinaci s kodeinem (na noc) zabral, držím Šťopce palce!

napsal(a):
Předloni si psiska přivezli epesní psincák z dovolené. Jitrocelák v kombinaci s kodeinem (na noc) zabral, držím Šťopce palce!
Vidíte, kodein tu asi taky ještě mám…

napsal(a):
Vidíte, kodein tu asi taky ještě mám…
Viz fikovnice. S kodeinem opatrně. i můj synovec lékař se cukal, když to svým rodičům předepisoval předloni při kovidu. Aby se v noci mohli vyspat.

Trickyvoo
napsal(a):
To ani nevím, co je. Ten psincák. Jakože hrozně kašle?
Jo, hrozně. Až z toho zvrací.
Já to měla nedávno. Až sem si říkala, že ho asi mám. Ale už dobrý.
napsal(a):
Jo, hrozně. Až z toho zvrací.
Já to měla nedávno. Až sem si říkala, že ho asi mám. Ale už dobrý.
Nemusí kašlat ani hrozně, ani zvracet. Už jsem ho zažila x krát, nikdy u toho pes nezvracel. Spíš to pro neznalého diváka vypadá, že se pes dáví, protože že má cizí těleso v krku a s tím taky majitelé často přicházejí na veterinu.
Zrovna tak ani nemusí kašlat strašně, průběhy mohou být různě závažné. Třeba pinčová kašlala asi tak středně, ale o prokašlané noci, jak někteří popisujou, nemohla být ani řeč. A když se od ní nakazila Vikina, jednalo se doslova o pár zakašlání.
Pro Trickyvoo - psincák neboli psincovej kašel je infekční laryngotracheitida. Psi to nejčastěji chytnou na hromadných akcích (závody, výstavy) nebo v oslabení. Průběhy mohou být různé, někdy vám fakt pes jenom sem tam zakašle a vyléčí se spontánně.Jindy jsou ty průběhy horší a je třeba i nasadit ATB.
Hlavně, pokud jste to nezažila, na 90% si budete myslet, že psovi něco uvízlo v krku. Já jsem si myslela, že už mám stran psincáku jasno a přesto mě pinčová oblafla
Měli jsme psincák - laringitidu asi před měsícem. První začala 10ti letá Míja, občas i vyplivla hlen, sliny či co to bylo. Kašlala akorát když běhala za hračkou. Běhat za ní chtěla, otravovala ať házím. Pak párkrát zakašlala a vyzvrátila bílou pěnu. Na vet dostala prášky proti kašli a jitrocelák. Když jsme přijeli z veteriny, tak ten večer začala pokašlávat nejstarší lidožravá Bess. Za další dva dny se přidal nejmladší Mireček, ale ten velmi málo, vloni byl poprvý očkovaný na psincák kvůli výstavám. 11ti letý Idor nezakašlal ani jednou, možná že byl očkovaný už víckrát? Nevím. Ale všichni jedli, byli veselí, chtěli na procházky. Samozřejmě jen na krátké. Nejvíc kašlala asi lidožravka, po 10ti dnech když už jsem si říkala, že s ní pojedu ráno k vet, že už kašle dlouho, tak ráno jako když utne a byl pokoj.
Ale setkala jsem se s tím u svých psů poprvý, co je mám.

My si to dycky přivezem od veta a to tam ani kašlajícího psa přímo nepotkáme.
U Šťopky to má horší průběh, bude to i tím, že ona má téměř jistě částečný kolaps trachey. Když to měly s Hupou tenkrát poprvé, tak prokašlala v kuse celou noc, byla úplně vyřízená, ale jakmile si lehla, spustilo to další záchvaty kašle. Teď kašle taky hodně (x-minutové záchvaty), ale tak moc šílený, jako tenkrát to není. Včera už se prodlužovaly ty klidové intervaly. Naštěstí je jinak ok, žere normálně s chutí, vrtí ocáskem, má zájem, prostě normálka. Jen už nás oba nenávidí, jakmile se k ní blížíme se stříkačkou v ruce...

Ad Codein - dala jsem jí 1/4 tabletky (dávkování od veta), aby se aspoň vyspala, ale nijak to nezabralo. Pamatuju, že tenkrát taky ne. Takže už ho dávat nebudu.
napsal(a):
My si to dycky přivezem od veta a to tam ani kašlajícího psa přímo nepotkáme.
U Šťopky to má horší průběh, bude to i tím, že ona má téměř jistě částečný kolaps trachey. Když to měly s Hupou tenkrát poprvé, tak prokašlala v kuse celou noc, byla úplně vyřízená, ale jakmile si lehla, spustilo to další záchvaty kašle. Teď kašle taky hodně (x-minutové záchvaty), ale tak moc šílený, jako tenkrát to není. Včera už se prodlužovaly ty klidové intervaly. Naštěstí je jinak ok, žere normálně s chutí, vrtí ocáskem, má zájem, prostě normálka. Jen už nás oba nenávidí, jakmile se k ní blížíme se stříkačkou v ruce...
Chůdě malý!! Aspoň, že to teda není takovej brutál, jako jste psala.. Prý se může dávat i Mucosolvan.Nám ho doporučil vet pro Bubrdli na to její chronický kašlání od průdušnice, nebo která ta trubka to je.

Já jí mj. dávám ACC.
Pro placatky je prostě cokoli s dýcháním průšvih Kevin ho měl jednou a byl to mazec. Přitáhla to nějaká bloncka z honu,ale stylem dvakrát zakašlala a my se dohodovaly,jestli kašle jakože kašel,nebo jí zaskočilo,protože tím to skončilo. No a ráno začal Kevin,během hodiny dusící se pes, na veterině už diagnostikovali náběh na zápal plic,takže atb,kortikoidy, naštěstí během dvou dnů léky zabraly a byl klid, ale ta rychlost a zhoršení stavu, to bylo teda mazec. Ať je marůdka co nejdřív fit

napsal(a):
Dneska zase lepší, dokonce už se zase blizní s Beunkou
No tak hurá...
Já sem strašně ráda, že můj pes z útulku byl celý život zdravý a čilý jak rybička. Jinak všem držím palce, ať se zdraví vašich pejsků drží. Jen doufám, že budu mít se zdravím štěstí i udalšího psa
Moje lidožravá Slovenská Bess(tie) je taky zdravá, nepočítám za těch 7 let 2 menší mrtvičky, ze kterých se otřepala jakoby ani nebyly. Babča čumák šedivej, pár zubů už nemá, tipujeme 12-13 let podle těch šedin, ale v lese lítá jak urvanej vagon a domů chodí skoro poslední. Dřív chodila úplně poslední, teď jí vystřídal mlaďoch Mireček . Tenhle týden jsem jí nemohla ráno najít na zahradě, aby šla s náma na procházku tak jsem si dneska dala práci a obešla zahradu a za bývalým skleníkem jsem našla mezírku pod plotem a ta mršina tudy zřejmě chodila k sousedům bufetit na kompost. Kdyby tam nebyla ušlapaná hlína, tak to ani neobjevím.....ale vrtal mi hlavou 3x po sobě pos...ranej barák už v 11 dopoledne a to že není první u vrátek.

Zrzavci
napsal(a):
Šikovná holka a jak dneska?
Díky za optání. Ještě malinko pokašlává, ale je cajk. Stříkačkou do ní už nic nedostanu, všechno okamžitě vypouští nosem , tak jí zkouším pašovat do žrádla co se dá.

napsal(a):
Díky za optání. Ještě malinko pokašlává, ale je cajk. Stříkačkou do ní už nic nedostanu, všechno okamžitě vypouští nosem , tak jí zkouším pašovat do žrádla co se dá.
To vypouštění nosem je její specialita nebo to mopsle prostě dělají? 😇

napsal(a):
To vypouštění nosem je její specialita nebo to mopsle prostě dělají? 😇
Viděla jsem to u ní poprvý, ale už se fakt hooodně bránila tomu jitroceláku, ona ho nesnáší (já se jí nedivim, taky se mi z něj navaluje...).

napsal(a):
Viděla jsem to u ní poprvý, ale už se fakt hooodně bránila tomu jitroceláku, ona ho nesnáší (já se jí nedivim, taky se mi z něj navaluje...).
Aha, to ještě, že to nevdechla, malinká🙈...můj bělouš, jak vidí, že si cmrndám jitrocelák do dlaně, než mu ho dám, už stojí nedočkavě frontu a hned mi ho z ruky vyblíže🙈 naberu pak do dlaně vodu z misky, tu taky vyblízne, aby to trochu spláchnul....je po mně kluk jeden, chutná mi to taky 🤷♀️ už od dítěte 😉
Tak to jí musíte fakt oblafnout a dávat do jídla, jak píšete...moji psi byli na sirupy a prášky v pohodě...tak uvidíme příště, koho si v útulku "vylosuju" třeba to bude jinačí 🙂🐾
Hlavně ať se uzdraví a dělají holky zase ty blizny, to je tak hezký!!
napsal(a):
Aha, to ještě, že to nevdechla, malinká🙈...můj bělouš, jak vidí, že si cmrndám jitrocelák do dlaně, než mu ho dám, už stojí nedočkavě frontu a hned mi ho z ruky vyblíže🙈 naberu pak do dlaně vodu z misky, tu taky vyblízne, aby to trochu spláchnul....je po mně kluk jeden, chutná mi to taky 🤷♀️ už od dítěte 😉
Tak to jí musíte fakt oblafnout a dávat do jídla, jak píšete...moji psi byli na sirupy a prášky v pohodě...tak uvidíme příště, koho si v útulku "vylosuju" třeba to bude jinačí 🙂🐾
Stypík občas prášky taky dostával a to teda taky nebylo lehké ho oblafnout. Zabalili jsem mu to do šunky, on si to vzal a s podivným výrazem tu šunku převaloval v tlamě, po pár minutách jí spolknul a pak vyplivnul ten prášek na zem. Chvíli na něj hleděl a pak se na mě podíval nechápavě "no hele, co jsem tam měl". Po dvou dalších pokusech jsem mu ho vpašovala do paštiky, ale i tak mu ta nebohá tabletka pořád padala z tlamy, ale pak mu mě začalo být líto a snědl to. Drcení nepomáhalo. Nakonec na to přišla mamka, dala mu to bez ničeho, řekla mu, že to musí sníst a jemně mu podržela tlamičku a snědl to. Asi neměl rád, když jsme z něj dělali blbečka a nejednali na férovku.

napsal(a):
Moje Sára ten sirup taky nechtěla, ale když jsem ho přidala do čaje a hrnek postavila v obýváku na stoleček...jakože "to je moje pití a já si jen odskočila", tak to to vypila do dna.
Já jitrocelák taky moc nemusim, ale vím, že funguje, takže pokud je potřeba, tak se přemůžu.
napsal(a):
Moje Sára ten sirup taky nechtěla, ale když jsem ho přidala do čaje a hrnek postavila v obýváku na stoleček...jakože "to je moje pití a já si jen odskočila", tak to to vypila do dna.
Já jitrocelák taky moc nemusim, ale vím, že funguje, takže pokud je potřeba, tak se přemůžu.
moji na něj stáli frontu všichni čtyři
napsal(a):
Představte si, že Flokáč jej miloval. Dostával jej při kašli na lžičce a vždy ji důkladně olizoval snad několik minut!
A jinak moc moc držím pěsti, ať je mopslička brzy úplně fit!
napsal(a):
Vidíte, tak máme ouplně stejné zkušenosti!
On Floky byl celkem na sladké...
Jinak já snad jitrocelák ani nikdy sama neochutnala.
napsal(a):
A copak ten parťák pro Bělouše? Ten tedy u vás neprojde?

fikovnice
napsal(a):
A copak ten parťák pro Bělouše? Ten tedy u vás neprojde?
No parťák/parťačka neprojde, bohužel 😒 ale adeptů by bylo přehršel 🙈 pesweb prohlížím denně a sním si v duchu svůj budoucí důchodcovský sen se dvěma pejsky aspoň...hrozně pejsků je tam a denně jich tam přibývá klidně víc jak deset..a těch štěňat!! Všechny bych si je vzala 🐶 i staroušky....držím se svého snu...

Všechny ostatní mopsle ho vyblížou dobrovolně z misky, jen Šťopka ne. Prostě jí to nechutná, je to odporně sladký, jak já jí chápu Zkoušela jsem jí místo toho dotovat céčko v jabkách, ale taky to nechtěla. Teď jí vždycky trochu toho sirupu propašuju do žrádla a zaliju kýblem vývaru, aby se to pořádně zamaskovalo.
napsal(a):
Šikovná pani mopcová!
To je jak má drahá půle, když měl abces, dělal překapávač, misto aby polknul, šlo to nosem.
U nás naštěstí s jitrocelákem nikdo problém nemá. vlastně jen kocour.

napsal(a):
Všechny ostatní mopsle ho vyblížou dobrovolně z misky, jen Šťopka ne. Prostě jí to nechutná, je to odporně sladký, jak já jí chápu Zkoušela jsem jí místo toho dotovat céčko v jabkách, ale taky to nechtěla. Teď jí vždycky trochu toho sirupu propašuju do žrádla a zaliju kýblem vývaru, aby se to pořádně zamaskovalo.
v neděli jsem si na vás vzpomněla - potkali jsme partu tří mopsíků - kluků - světlých s tmavou maskou a hodně tmavým pigmentem - jeden měl úhoří pruh jak koně. Lítali, řádili a chrochtali ve sněhu - žádné svetry, prostě pohybliví cvalíci plní energie...

napsal(a):
v neděli jsem si na vás vzpomněla - potkali jsme partu tří mopsíků - kluků - světlých s tmavou maskou a hodně tmavým pigmentem - jeden měl úhoří pruh jak koně. Lítali, řádili a chrochtali ve sněhu - žádné svetry, prostě pohybliví cvalíci plní energie...
Tak to jsou správní mopsíci. Úhoří pruh už je celkem vzácnost, vytrácí se. Hupi taky milovala sníh... Oblíkala jsem až starochy s artrózou, jinak nikdy nebylo potřeba.

Zrzavci
napsal(a):
Efe ta druhá fotka s držkou kolem celý hlavy!!!
Jj, Hupinka se smála nepřetržitě celých 13,5 let...