Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.8.2022 16:22
Sandy001

XXX.XXX.211.19

Zdravím, 3 dny zpět byla fenka na operaci. Dělali jí kastraci plus odebrání mléčné lišty. Celou dobu má pruban, ale jednou jsme neuhlídali a fenka si jizvu olízala. Ještě ten den jsme byli na kontrole a vet říkal ze se to hojí opravdu hezky, ale večer se objevil v místě, kde si to olízala červený flek, dneska jsem se na to dívala a nelepší se. Máme se bát a raději volat vetovi? Nebo je to v rámci možností v pohodě a máme čekat? Předem dekuju.
Přikládám foto.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.8.2022 21:15

Sandy001 napsal(a):
Zdravím, 3 dny zpět byla fenka na operaci. Dělali jí kastraci plus odebrání mléčné lišty. Celou dobu má pruban, ale jednou jsme neuhlídali a fenka si jizvu olízala. Ještě ten den jsme byli na kontrole a vet říkal ze se to hojí opravdu hezky, ale večer se objevil v místě, kde si to olízala červený flek, dneska jsem se na to dívala a nelepší se. Máme se bát a raději volat vetovi? Nebo je to v rámci možností v pohodě a máme čekat? Předem dekuju.
Přikládám foto.

Vypadá to na počínající zánět. Dostává fenka antibiotika? Jestli ano, tak bych si troufla vyčkat a párkrát denně dezinfikovat zárukou oblast naředěnou betadinou. Kdyby se to nelepšilo, tak navštivte veterináře.

28.8.2022 21:25
Sandy001

XXX.XXX.211.19

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vypadá to na počínající zánět. Dostává fenka antibiotika? Jestli ano, tak bych si troufla vyčkat a párkrát denně dezinfikovat zárukou oblast naředěnou betadinou. Kdyby se to nelepšilo, tak navštivte veterináře.

Dobrý den,
děkuji moc za odpověď. Ano, dostává 2x denně Amoksiklav(snad píšu správně). Vet říkal jen jizvu kontrolovat, ani nerekl čím muzu pomoct hojit, nějakou mast či jiný přípravek. Tak se bojím do toho nějak zasahovat. Betadine doma máme, pokud tedy myslíme to samé. Je to v zelené lahvičce. Myslíte ze by jste mi mohla poradit, jak naředit? Není to i tak moc “agresivní”?

28.8.2022 21:46

nechte to být, je to pěkné

udělá se tam modřina, velká fialová. to je při této operaci normální, je tam veliká preparace v podkoží.

28.8.2022 21:47

Sandy001 napsal(a):
Dobrý den,
děkuji moc za odpověď. Ano, dostává 2x denně Amoksiklav(snad píšu správně). Vet říkal jen jizvu kontrolovat, ani nerekl čím muzu pomoct hojit, nějakou mast či jiný přípravek. Tak se bojím do toho nějak zasahovat. Betadine doma máme, pokud tedy myslíme to samé. Je to v zelené lahvičce. Myslíte ze by jste mi mohla poradit, jak naředit? Není to i tak moc “agresivní”?

Kupte Betadine mast.

28.8.2022 21:48

Sandy001 napsal(a):
Dobrý den,

A mně přijde jizva klidná, červený flek může být jen hematom, modřina po operaci, případně nedře ji tam pruban? Rozblemcané mi to také nepřijde. Nezasahujte do ničeho, nepomáhejte hojení žádným přípravkem na kůži. Podstatný je teď pro fenku klid na lůžku, pohyb jen na vodítku, žádné skákání, zkrátka velmi omezený režim, ať dobře sroste.
Jestli máte pochybnosti, jeďte na veterinu, to je ta nej rada. Tady z jedné fotky těžko něco soudit. Klidné hojení přeji!
edit - než něco napíšu, máte radu přímo od vetky (Bodlinka)

28.8.2022 22:33

Sandy001 napsal(a):
Dobrý den,

Podle mě ředěnou betadinou nic nezkazíte, roztok by měl mít zhruba barvu čaje.

29.8.2022 02:53
fikovnice

XXX.XXX.132.63

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Podle mě ředěnou betadinou nic nezkazíte, roztok by měl mít zhruba barvu čaje.

No jo, ale to máš zrovna takové ředění, které každý může udělat jinak...
Ještě než jsem přečetla všechny příspěvky, tak se mi rána jevila jako OK.

No, a já Betadine používala pro proplach toho abscesového tunelu u Fida - ale to jsem fakt ředila pomocí stříkaček - naprosto přesným odměřením objemu antiseptika a vody.

To stejné jsem dělala se svým bolavým zubem a čištěním upálené gingivy.

V případě zadavatelky bych také nic neaplikovala, sledovala bych fenku (teplota, chuť k jídlu, atp.), a občas bych teda jukla na to místo, jestli se to nehorší. Ale tím horšením nemyslím vytváření hematomu, jak výše už napsaly dámy.

29.8.2022 08:18
impact

XXX.XXX.34.206

Sandy001 napsal(a):
Dobrý den,

Jizva je pěkná, suchá. Zhmožděnina se holt po její péči udělá. Pokud si fenka jinak jizvy nevšímá, zbytečně ji na ni neupozorňujte nějakým mazáním. Jizva se zahojí i bez toho a bude stejně za pár měsíců prakticky neviditelná. Mám zkušenosti se stovkami kastrací fen, sem tam i odebrání nějakých nádorků a pokud tam není evidentní problém, jakože tady není, může být upozorňování na problém spíše ke škodě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík