Dobrý den, chtěla jsem se poradit s výběrem plemene pro rodinu mé kamarádky (nabídla jsem jí že to můžeme napsat přes můj účet aby si ho nezakládala kvůli jedné diskuzi...) Takže základní informace:
Žijí v rodinném domku se zahrádkou a hledají pejska k dětem (čekají několikáté dítě takže opravdu pejska k takto malému dítěti, pořizovat si ho chtějí na léto až bude miminku cca půl roku). Co se týče velikosti nechcou úplně malinkého pejska ale musí být zvladatelné pro dvanáctileté dítě které ho bude venčit takže bych osobně určitě nešla přes hranici +-20 kg. Dejme tomu cca 6-20 kg. Pejsek by měl přístup z domku ven na zahrádku ale nebyl by to venkovní pes u boudy ale člen rodiny... Teď něco k aktivitě jak by vypadal denní seznam aktivit s pejskem (samozřejmě v dospělosti nechci do toho motat socializaci a venčení štěněte) - cca půl hodina trénování povelů a učení novým věcem -a to nejspíš po škole jednoho z dětí-, delší procházka (s kočárkem se bude vyrážet poměrně často ven) -odpoledne nebo dopoledne- a večer opět vyběhat na procházce po okolí (cca 45 minut) tzn. Aportování, cvičení některých povelů nebo i hra s jinými pejsky (prostě nějaká fyzická aktivita) zbytek času bude pejsek doma nebo na zahradě (většinu času je někdo doma). Už je zaujal pudl a kavalír king charles španěl. Co myslíte vy? Prosím lidi kteří mají v plánu psát odpovědi tipu že třeba plyšový pes atd. aby se své odpovědi zdrželi... PS : Pejsek by byl určitě s průkazem původu a na výběru chs záleží...
Uživatel s deaktivovaným účtem

dlouhosrstá kolie

CherrHoney
napsal(a):
Dobrý den, chtěla jsem se poradit s výběrem plemene pro rodinu mé kamarádky (nabídla jsem jí že to můžeme napsat přes můj účet aby si ho nezakládala kvůli jedné diskuzi...) Takže základní informace:
Žijí v rodinném domku se zahrádkou a hledají pejska k dětem (čekají několikáté dítě takže opravdu pejska k takto malému dítěti, pořizovat si ho chtějí na léto až bude miminku cca půl roku). Co se týče velikosti nechcou úplně malinkého pejska ale musí být zvladatelné pro dvanáctileté dítě které ho bude venčit takže bych osobně určitě nešla přes hranici +-20 kg. Dejme tomu cca 6-20 kg. Pejsek by měl přístup z domku ven na zahrádku ale nebyl by to venkovní pes u boudy ale člen rodiny... Teď něco k aktivitě jak by vypadal denní seznam aktivit s pejskem (samozřejmě v dospělosti nechci do toho motat socializaci a venčení štěněte) - cca půl hodina trénování povelů a učení novým věcem -a to nejspíš po škole jednoho z dětí-, delší procházka (s kočárkem se bude vyrážet poměrně často ven) -odpoledne nebo dopoledne- a večer opět vyběhat na procházce po okolí (cca 45 minut) tzn. Aportování, cvičení některých povelů nebo i hra s jinými pejsky (prostě nějaká fyzická aktivita) zbytek času bude pejsek doma nebo na zahradě (většinu času je někdo doma). Už je zaujal pudl a kavalír king charles španěl. Co myslíte vy? Prosím lidi kteří mají v plánu psát odpovědi tipu že třeba plyšový pes atd. aby se své odpovědi zdrželi... PS : Pejsek by byl určitě s průkazem původu a na výběru chs záleží...
Co jsem tady četla o kavalírech - zdravotně úplně v háji.

kolegyně ke třem dětem volila středního pudlíka - malý syn má parťáka na hry na pískovišti, starší dcerky s pudlajzem chodí na cvičák a agilitit. Spokojení jsou všichni... Bezvadný parťák pro aktivní rodinu

Papillon. Motýlek krásný, šikovný a pro dítě či celou rodinu ideální.
Ještě jsem zapomněla napsat že pejsek musí být pro začátečníka je to totiž premiéra. A chci se zeptat, máte někdo na doporučení chs středních pudlíků? Zatím to není definitivní ale myslím že jsou k nim fajn... Co jsme tak hledali tak v dost chovech je dkk nebo i prcd což bych nejraději byla aby bylo A nebo 0 i těch přenašečů se trošku obávám. A ještě jedna věc, jak je to s péčí o srst pudla (žádné výstavní načechrané kuličky spíše moderní střih ale nemusí být vyloženě podle standratru výstavy nejsou plánované)

standardní střeďák dvacet kilo nemá - znám dvacetikilového králováka (ale ten je štíhlý)
CherrHoney
napsal(a):
Ještě jsem zapomněla napsat že pejsek musí být pro začátečníka je to totiž premiéra. A chci se zeptat, máte někdo na doporučení chs středních pudlíků? Zatím to není definitivní ale myslím že jsou k nim fajn... Co jsme tak hledali tak v dost chovech je dkk nebo i prcd což bych nejraději byla aby bylo A nebo 0 i těch přenašečů se trošku obávám. A ještě jedna věc, jak je to s péčí o srst pudla (žádné výstavní načechrané kuličky spíše moderní střih ale nemusí být vyloženě podle standratru výstavy nejsou plánované)
Pudlí srst se musí česat a stříhat. Což jsou další finance nebo čas (peníze to budou vždy buď pořízení strojku nebo chodit do psího salonu). Já třeba tohle ráda nemám, takže bych spíše volila kolii, kterou stačí jednou za čas učesat a její srst je samočistící, takže z ní bordel opadá. :)
Pro začátečníka je skvělá. Jemňounký pes. Pudl je taky fajn, ale povahově už mi třeba více sedí kolie. Hodně záleží na povaze člověka, které plemeno mu sedne.
Doporučuji objet výstavy ať se na ty psy podívají na živo a přijdou do kontaktu s jejich povahou. Bude jich tam více a můžete najít budoucí matku vašich štěňátek. Zrovna tak se může člověk pobavit i ohledně péče o srst, krmení a dalších věcí. :)

assil
napsal(a):
Pudl je fajn, obecně jen myslet na to, že dvanáctileté dítě neudrží dvacetikilového psa, to spíš tak kolem 10 kg.
Dneska jsou děti veliké.
"Slečna má studentský průkaz?" ..."Slečně je 13 a chodí do 7. třídy".
Ano ta dvacítka je zkrátka maximum přes které to nejede (a střední pudl má maximálně do 19 kg s tím že chtějí fenku takže bude nejspíš drobnější). Já myslím že středního pudla by dvanáctileté dítě zvládnout mělo. Ještě se půjdou podívat na výstavu ta jim s výběrem pomůže protože uvidí všechna plemena o kterých uvažují a mohou se poradit s chovateli... Je tady prosím někdo kdo má tip na dobrou chovku?
CherrHoney
napsal(a):
Ano ta dvacítka je zkrátka maximum přes které to nejede (a střední pudl má maximálně do 19 kg s tím že chtějí fenku takže bude nejspíš drobnější). Já myslím že středního pudla by dvanáctileté dítě zvládnout mělo. Ještě se půjdou podívat na výstavu ta jim s výběrem pomůže protože uvidí všechna plemena o kterých uvažují a mohou se poradit s chovateli... Je tady prosím někdo kdo má tip na dobrou chovku?
Bohužel u pudlíků neporadím. Kdyby náhodou padla volba na dlouhosrstou kolii, tak tam bych pár tipů měla. :)
napsal(a):
Dneska jsou děti veliké.
"Slečna má studentský průkaz?" ..."Slečně je 13 a chodí do 7. třídy".
No jak které. Mám to teď v přímém přenosu, takové dítě a 15 kg rozjívený borderčí mlaďoch, když vyrazil za kočkou, bez šance. Já bych prostě takový dítě samotný se psem 15-20 kg mezi lidi a psy nepustila.

CherrHoney
napsal(a):
19 kg? To se mi nechce věřit, jestli má mít 35-45 cm v kohoutku. Necelých 19 kg mělo moje štěně ohaře, když měřilo 52 cm. A to má spíše robustnější kostru, není to žádné tintítko. Pudl je pod chlupy taky atlet, žádný mastodont…
Souhlasím, kontroluju hodně zdravotní testy a nějak se mi nedaří najít chs u pudlů která je aktivní, a nemá dkk nebo prcd (ať už nakažený nebo přenašeč ale jak jsem psala ani to se mi moc nelíbí riskovat, když je druhý rodič čistý tak štěňata nejspíš nemocná nebudou ale ráda bych byla za čisté oba... rodina si přeje zbarvení černé nebo aprikot ale možná to dopadne jinak) a co se týče salonu zjištěno je ale jak často chodit je otázka. S moderním střihem se má údajně chodit na stříhání jednou za dva měsíce ale myslím že když nepotřebují pejska na výstavy a vlastně ani střiženého podle standartu jen chtějí aby neměl tak dlouhou srst a byla klasicky po celém těle (ne takový ten střih kdy je např. na konci ocasu kulička) tak to tak často potřeba není a moc to neumím odhadnout (je v pohodě třeba jednou za čtyři měsíce?)

Nevěřím, že střední pudl standardní výšky a v ok kondici bude vážit víc než 15 kg. :-))
A co znamená, že mají DKK? Kolik? (Zrovna u středního pudla bych DKK sice brala v úvahu, ale zase bych se nehroutila - je to lehký pes, když bude odpovídajícím způsobem nasvalený, tak nemusíte nenulovou hodnotu de facto ani poznat. Měla jsem ohaře s DKK 1/2, 30+ kg a celoživotně byl bez potíží.)
K té oční vadě - je to autozomálně recesivní mutace, takže přenašeč + čistý Vám nedá štěně touto vadou postižené, štěně bude klinicky zdravé.

Pudl se musí stříhat každé dva měsíce - ta srst fakt rychle roste - a v mezičase doma pravidelně česat (u nás to bylo denně). Výhodou ovšem zase je, že pudl vůbec nelíná, nemá podsadu a je vhodný i pro alergiky. Pokud byste ho nechala 4 měsíce bez stříhání, bude z něj jeden velký dred.
Děkuju :) Já nedávno teprve pochopila co některé značky znamenají takže se v tom tak moc nevyznám a taky dělám možná až moc věcí pro jistotu ale dřív jsem hledala chs AUO a u těch vadí ta dkk o něco víc než u pudlů :D No některé chs tam pro jistotu ukazují jen úspěchy z výstav a zdraví tam už není ale většinou když je tam dkk (kromě A) tak je to B nebo C. Toho C bych se obávala sice jsou pudlové lehčí ale v jedné chs borderek se po fence s C narodilo E a to už je špatně... B je teda ještě v pohodě když bude krycí pes áčkovej takže a otěch očích jsem moc nevěděla jestli teda přenašeč vadí takže ty chs projdu znovu
napsal(a):
Pudl se musí stříhat každé dva měsíce - ta srst fakt rychle roste - a v mezičase doma pravidelně česat (u nás to bylo denně). Výhodou ovšem zase je, že pudl vůbec nelíná, nemá podsadu a je vhodný i pro alergiky. Pokud byste ho nechala 4 měsíce bez stříhání, bude z něj jeden velký dred.
aha, díky tak se uvidí jestli to bude pudl nevím jestli bude mít rodina zájem jezdit každé dva měsíce do salonu a pečovat o srst trochu více nebo vyhraje jiné plemeno
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.112
Pred lety (kdyz byly moje deti male) jsem mela podobna kriteria a uvazovala jsem o seltii. Krome zdravi je treba si pohlidat i povahu (idealne se osobne seznamit s obema rodici budouciho stenete driv, nez si stene zamluvim), ale to bych doporucila u kterehokoli plemene.
Jinak az se rozhodnou, ktere plemeno (nebo budou mit v uzsim vyberu nekolik malo plemen), doporucuji se na Facebooku prihlasit do skupiny, kde se majitele/milovnici prislusneho plemene schazeji. Tam lze dostat i tip na chs, seznamit se s majiteli daneho plemene z okoli a tak podobne.
Zrovna seltie (a taky treba australsky ovcak) maji pomerne aktivni FB skupiny.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pred lety (kdyz byly moje deti male) jsem mela podobna kriteria a uvazovala jsem o seltii. Krome zdravi je treba si pohlidat i povahu (idealne se osobne seznamit s obema rodici budouciho stenete driv, nez si stene zamluvim), ale to bych doporucila u kterehokoli plemene.
Jinak az se rozhodnou, ktere plemeno (nebo budou mit v uzsim vyberu nekolik malo plemen), doporucuji se na Facebooku prihlasit do skupiny, kde se majitele/milovnici prislusneho plemene schazeji. Tam lze dostat i tip na chs, seznamit se s majiteli daneho plemene z okoli a tak podobne.
Zrovna seltie (a taky treba australsky ovcak) maji pomerne aktivni FB skupiny.
Jo jo v obou zmiňovaných skupinách osobně jsem . A můžu se zeptat jestli jste si šeltie pořídila a byla jste spokojená? Ale já myslím že je něco zaujme na výstavě a když uvidí plemena po hromadě tak to rodinnému rozhodování pomůže :D
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.112
CherrHoney
napsal(a):
Jo jo v obou zmiňovaných skupinách osobně jsem . A můžu se zeptat jestli jste si šeltie pořídila a byla jste spokojená? Ale já myslím že je něco zaujme na výstavě a když uvidí plemena po hromadě tak to rodinnému rozhodování pomůže :D
Nene, nakonec jsme seltii neporidili. Mame australskeho ovcaka, seltii jsme porad uplne nevyloucili, ale v dohledne dobe to nebude.

Mám dlouhoprstou kolii a češeme tak jednou za týden až dva. S chuchvalci za ušima bojujeme tak nějak pořád - to bych asi musela česat denně. Srst samočistící - ale v rámci toulek přírodou dokáže nabrat fakt dost bodláčí atp. To je pak na tahání docela horor. Některým koliím se po kastraci prý hodně zhorší srst (zhoustne, zhorší se struktura) - to jen kdyby plánovali kastraci.
Sheltie mi připadá už docela křehká a co jsem měla tu čest tak docela uřvané plemeno (a bohužel i bázlivé).
Pudl by přišel taky dobrý. Ještě jsem nepotkala nějakého nekamarádského, neaktivního. Stříhání se naučit doma a hotovo :)

Osobně se přikláním k dlouhosrsté kolii....pufl určitě taky super.
Jinak obecně psa pro totál začátečníky mám doma, je to bernský salašnický pes. Akorát holt u nich to zdravíčko. Ae jak jsem se o to víc zajímala, tak se dá pořídit, najít i z tzv. dlouhověkých linií.
A k dětem je taky super. Je to povětšinou pes, kterému se nemusí říkat 2x když jde o nějakou hru a nebo lumpárny, zároveň se teda určitě nezhroutí z toho, když se s ním nebude cíleně pracovat a bude "pouze" rodinným psem" s nějakými prochajdami. Ale když si děcko vezme "pytlík piškotků", tak si s nm ochotně bude hrát na cvičák.
Nekonfliktní a stále dobře naladěný usměvavý parťák.
Dle mého s nějakou výchovou a s naučením základních povelů...hlavně teda chůzi na vodítku bez tahání, ho zvládne i starší děcko.....i přes jeho velikost...fenky bývají drobnější.
Berníci jsou super ale myslím že cca 40 kilo je trošku moc. Určitě ho může zvládnout i menší děcko ale potkají agresivního psa co berňáka vyprovokuje (já vím že nejsou zrovna konfliktní ale může se stát že potkají pejska se kterým si nesedne, nebo třeba hárání a pudy s tímto spojené) a dcera prostě nemá cenu psa utáhnout 🤷🏼♀️ takže v krizové situaci bych se trošičku bála... Nebo by si třeba o něco pořezal tlapky (třeba...) a dítě 9kg vážícího pudla i vezme do náruče ale s větším pejskem se tu může řešit hůř. Může to celý život v pohodě a pak se stane nějaká nepříjemnost. Ale moc díky za tip. A dlouhosrstá kolie už tu byla několikrát tak se určitě podívají na výstavě

Já bych pro toho pudlíka byla. Měla jsem ho taky jako dítě (toy) a byl to skvělý parťák, učenlivý, akční tak akorát, mám na něj jen ty nejlepší vzpomínky. Byl to náš první pes a vychoval se tak nějak sám, dokonce jsem s ním chodila po městě bez vodítka, poslouchal na slovo. Skvělý rodinný pes.

"ale potkají agresivního psa co berňáka vyprovokuje (já vím že nejsou zrovna konfliktní ale může se stát že potkají pejska se kterým si nesedne, nebo třeba hárání a pudy s tímto spojené) a dcera prostě nemá cenu psa utáhnout"
si vždy říkám - a má to dítě šanci vyřešit napadení cizím psem?

assil
napsal(a):
Zkuste kouknou i na středního špice, velikost šeltie, ale nejsou tak měkký a bázlivý. A úplně mu stačí procházky, hraní a lehký výcvik. Když nekoupíte přerostlého poma, tak úplně stačí občas pročesat, srst je samočistící.
Nejsou špicové uštěkaní? Sousedi mají vlčího a pokud nejsou doma, aby čubu korigovali, tak řve ve dne v noci. Je to standart nebo výjimka?
napsal(a):
"ale potkají agresivního psa co berňáka vyprovokuje (já vím že nejsou zrovna konfliktní ale může se stát že potkají pejska se kterým si nesedne, nebo třeba hárání a pudy s tímto spojené) a dcera prostě nemá cenu psa utáhnout"
si vždy říkám - a má to dítě šanci vyřešit napadení cizím psem?
Kdyby jen napadení. Potkali jsme dítě tak 12-ti letý s bišonkem nebo podobným plemenem, co se chtělo kamarádit s naší Malinou a to dítě mělo fakt problém toho psa udržet. Nakonec ho vzalo do náruče a kousek cesty neslo.
Trickyvoo
napsal(a):
Kdyby jen napadení. Potkali jsme dítě tak 12-ti letý s bišonkem nebo podobným plemenem, co se chtělo kamarádit s naší Malinou a to dítě mělo fakt problém toho psa udržet. Nakonec ho vzalo do náruče a kousek cesty neslo.
Dřív (a do jisté míry i teď) chodily na cvičák (a venčení, procházky) 10ti leté holky, s 30-40 kg psy a neměly problém je udržet. V 11ti letech jsem dostala psa, který měl v dospělosti ke 40 kg, takže v mých 12ti letech určitě těch 35 měl a nikdy se mi nestalo, že bych ho neudržela. A to říkám na rovinu, že začátky byly krušné a rozhodně se nedalo mluvit o nějakém vzorném chování psa na vodítku....
Čímž teda nechci tvrdit, že bych v dnešní době dítěti pořídila 30-40 kg psa a nechala ho s ním v pohodě lítat po městě, dřív to bylo jiné. Ale zas na druhou stranu je pro mě nepředstavitelné, že bych ve 12ti letech neudržela bišonka . Ono já myslím, že je to hodně i o tom konkrétním dítěti, o tom jak psa držím, jak se zapřu, jak moc počítám s tím, že pes bude mít nějaký "výpad" a podobně....
To spíš jen tak pro zajímavost, jinak souhlasím s pořízením menšího psa. Ale stejně tak souhlasím s "hmn_", že v případě nějakého konfliktu to asi dítě moc nevyřeší ani s menším psem...
napsal(a):
Nejsou špicové uštěkaní? Sousedi mají vlčího a pokud nejsou doma, aby čubu korigovali, tak řve ve dne v noci. Je to standart nebo výjimka?
Spíš výjimka, zvlášť u vlčího, ti mi fakt vždycky štěkali jen jako hlídači na něco. Jako jo, špicové jsou hlídací štěkači, ale nikdy mi žádnej špic neřval jen tak do větru. Vono taky to je pak hlídač naprt.

marcelaamax
napsal(a):
Dřív (a do jisté míry i teď) chodily na cvičák (a venčení, procházky) 10ti leté holky, s 30-40 kg psy a neměly problém je udržet. V 11ti letech jsem dostala psa, který měl v dospělosti ke 40 kg, takže v mých 12ti letech určitě těch 35 měl a nikdy se mi nestalo, že bych ho neudržela. A to říkám na rovinu, že začátky byly krušné a rozhodně se nedalo mluvit o nějakém vzorném chování psa na vodítku....
Čímž teda nechci tvrdit, že bych v dnešní době dítěti pořídila 30-40 kg psa a nechala ho s ním v pohodě lítat po městě, dřív to bylo jiné. Ale zas na druhou stranu je pro mě nepředstavitelné, že bych ve 12ti letech neudržela bišonka . Ono já myslím, že je to hodně i o tom konkrétním dítěti, o tom jak psa držím, jak se zapřu, jak moc počítám s tím, že pes bude mít nějaký "výpad" a podobně....
To spíš jen tak pro zajímavost, jinak souhlasím s pořízením menšího psa. Ale stejně tak souhlasím s "hmn_", že v případě nějakého konfliktu to asi dítě moc nevyřeší ani s menším psem...
Jste mi připomněla - máme na cvičáku dvě tak desetileté holčiny s BŠO - majitelku plus její kamarádku. Dokážou s tím psem neuvěřitelné věci a já se nemůžu vynadívat hlavně na to, jak krásně a s pochopením s tím psem zacházejí. Takže jo, je to hodně o konkrétním dítěti, ale pro začátečníka pudl ideál.
Stříhání doma se mohou naučit, to není zas takový problém. Taky jsem jednoho z mých minulých psů pravidelně brala strojkem, dnes s ním stříhám manžela
Ještě k tomu, co dítě udrží a neudrží - ono nejde jen o to udržení, ale i o to být schopen zasáhnout, když se něco semele. A tady je situace o dost horší než před 30-40 lety, lidi běžně chovají ostřejší a hlavně větší psy. Taky moc dětí bez dospělých venku se psem neuvidíte, i když tam ten záměr třeba na začátku byl, tak většinou venčení skončí na rodičích, a to i tam, kde by třeba potomek o to stál. Proto je třeba počítat s tím, že to venčení bude muset zajišťovat dospělá osoba, ať už bude mít na vodítku těch kilo 5 nebo 25.

CherrHoney
napsal(a):
ještě se chci zeptat myslíte že je vhodný německý boxer? aktuálně připadá v úvahu...
Píšete, že maximum je 20 kg... Navíc placatý čumák a krátkověkost.

CherrHoney
napsal(a):
Ano máte pravdu že boxer nesplňuje limit 20 kg. Já však psala že na můj názor bude lepší do těch + - 20 kg a kdybych si byla jistá že boxer je moc velký tak se neptám na názor... Ptám se co si o tom myslíte pro tuto rodinu. Ale děkuji za připomenutí jak zdraví tak velikosti
Ano, boxer je vhodný.

Lassie!
Boxer teda úplně mimo... pardon, co to je za nápad?
Pudl je super pes a spousta lidí každý den učeše a občas vezme strojkem, nic na tom není.
Už vidím matku s kočárkem, štěnětem a dalšími dětmi, jak řeší boxera, to je další uslintané děcko, co je praštěné do... na věky. A fakt bych nechtěla koupit děcku psa, co umře v jeho první třídě. A ještě na jeho život (trápení) vydám všecky úspory.
Lassie je boží. Kdybych mohla mít dlouhochlupé psy, mám tak osm deset Lassie. Nekonfliktní pes od přírody. Navíc ozdoba.
A ne, dítě se psem fakt nepustíte, leda že nebydlíte na sídlišti.
Ono to je hezké plánovat, taková pohádka... sen... ale chce to zpátky na zem.
Co říkám pro tuto rodinu... no, vůbec je neznám, takže nic. K určité povaze se hodí určitý pes.

rapotacka11
napsal(a):
Znávala jsem jen super boxery.
(dávno)
To je právě to, že DÁVNO a opravdu hodně dávno. Teď je boxer zdravotně úplně v čudu, jako plno jiných plemen. Znám z poslední doby 4, všichni nemocní, dva už uhynuli 5 letý a 6 letý.

myslím, že v posledních letech se zdravotně o kousek boxer vylepšil (v chovu hodně hlídají stav páteře i kloubů), ale přijde mi, že je to nesmírně "praštěné" zvíře plné energie bez vypínače. Všechny, co v poslední době znám jsou nukleární hovada - veselá, ale divoká a skákající a řádící a rozhodně ne snadno cvičitelná. Nebo možná jsou cvičitelní, ale já je potkávám nevychované. Dítě (psí, nebojácné a neřešící poslintání a "pokousání" ) si s ním umím představit na řádění, divoké hry... ale ne na procházky v civilizaci.

Lépe bych to nenapsala
napsal(a):
myslím, že v posledních letech se zdravotně o kousek boxer vylepšil (v chovu hodně hlídají stav páteře i kloubů), ale přijde mi, že je to nesmírně "praštěné" zvíře plné energie bez vypínače. Všechny, co v poslední době znám jsou nukleární hovada - veselá, ale divoká a skákající a řádící a rozhodně ne snadno cvičitelná. Nebo možná jsou cvičitelní, ale já je potkávám nevychované. Dítě (psí, nebojácné a neřešící poslintání a "pokousání" ) si s ním umím představit na řádění, divoké hry... ale ne na procházky v civilizaci.
Já znala jen jednoho boxera blíže. Bylo to torpédo a děsně slintal!

Já jsem znala pár boxerů a všichni byli moc fajn. Poslušní a pohodoví.
Boxera neprosazuji, ale mám dojem jisté zaujatosti proti boxerům na ifauně, a myslím, že si to to plemeno nezaslouží.

CherrHoney
napsal(a):
Dobře všem děkuji boxer vyřazen...
Neukvapujte se, je dost lidí, kteří řeknou "boxera a nikdy jinak".
Mám pro vás ještě jeden návrh ( nevím, jestli už tu nebyl) - vodní pes. Portugalský, nebo italský.

To jsem takhle potkala holčičku (10 let?) venčící SAMA boxera ve městě. Já na špagátu dvě mopsle. Jakmile nás boxer zmerčil, holčička vlála jak hadřík a to hovado se na nás řítilo, až sliny lítaly. Odkopla jsem mopsle zachytila boxeří hovado a všemi svými silami ho (dodnes nevím jak) uvázala k nejbližšímu stromu. Z holčičky pak vypadlo, že tohle se jí nestalo poprvé. Nechápu ty rodiče. Boxera má co dělat udržet dospělej člověk.

napsal(a):
Boxera neprosazuji, ale mám dojem jisté zaujatosti proti boxerům na ifauně, a myslím, že si to to plemeno nezaslouží.
opravdu nejsem zaujatá - mám je ráda - ale do zatím nepsí rodiny k dětem a miminu mi opravdu připadají jako hodně velký živel. Možná mám smůlu - ale žádného, který by nebyl bláznivý potrhlík neznám

napsal(a):
Pro mě by byl super. Já mám totiž už jednoho magorka doma a např. takový pudl je pro mě děsně nudný, s tím nemohu žít.
Ale tady se nejedná o mě...
A ta délka dožití je strašná, můj pes např. dostal rozum (přiměřeně) asi tak v 5 6 letech a že by za rok dva pošel... to asi radši budu bez psa.

napsal(a):
Italský vodní pes

napsal(a):
Je fakt krásný :
https://search.seznam.cz/?q=italsk%C3%BD+vodn%C3%AD+pes&oq=italsk%C3%BD+vodn%C3%AD+pes&aq=1&sourceid=szn-HP&ks=19&ms=11338&thru=sug&sgId=MC4yOTI3NTg1NDA0OTQ2MDkyNSAxNjY0ODA1ODg2LjY0OQ%3D%3D&ctx=n9T6GVlffGIvRxT4-BkKhpKxv3h2dyjKLlWj-ybtW2U_vfIVUaBR0_vGRyBnoZP1lvqbsJTse4ZeoV0W6tjkrw&hpplaceholder=%22Recepty+ze+%C5%A1vestek%22
Italský vodní pes Patří mezi střední plemena Povaha: společenská, učenlivá, věrná Hmotnost: 11-16 kg Dožívá se: 14-16 let Více o Italském vodním psovi na iFauna.cz

napsal(a):
opravdu nejsem zaujatá - mám je ráda - ale do zatím nepsí rodiny k dětem a miminu mi opravdu připadají jako hodně velký živel. Možná mám smůlu - ale žádného, který by nebyl bláznivý potrhlík neznám
Jenže co do takové rodiny? Nabízí se ten plyšový, ale toho prý nechtějí...
Ono je vůbec ošemetné pořizovat psa k dětem nebo dětem. Když po psu netouží rodiče nebo alespoň jeden z rodičů (který by měl aspoň nějaké povědomí o kynologii, výchově psa atd.), když vlastně nevědí co chtějí... A možná chtějí hračku pro děti aby se zabavily...
napsal(a):
Jenže co do takové rodiny? Nabízí se ten plyšový, ale toho prý nechtějí...
Ono je vůbec ošemetné pořizovat psa k dětem nebo dětem. Když po psu netouží rodiče nebo alespoň jeden z rodičů (který by měl aspoň nějaké povědomí o kynologii, výchově psa atd.), když vlastně nevědí co chtějí... A možná chtějí hračku pro děti aby se zabavily...
Já mám boxery ráda, je to moje "oblíbené plemeno". Ale souhlasím s tím, že jsou to děsná torpéda a blázni. Prostě takovej pes na pérech . Jako kdybych se měla třeba já osobně rozhodnout mezi kolií a boxerem, tak jednoznačně vede boxer, bez zaváhání. Ale tady v tomhle případě mi přijde vhodnější ta kolie, protože bych řekla, že je taková "citlivější", jemnější, dáma - alespoň teda v porovnání s tím boxerem.
A taky tady asi rodiče toho psa chtějí, ne? Má to být pes vhodný do rodiny k dětem, ale ne vyloženě pes jako hračka pro děti. Ten režim, který je popisovaný v úvodu mi přijde v pohodě, možná až nadprůměrný . A tu kolii si tam dokážu představit. V minulém bydlišti byla ve vesnici holčina, věkově taky cca těch 12, a měla právě dlouhosrstou kolii - a byly super dvojka. Obě takové jemňoučké a citlivé . Chodívala s ní (chodí asi doteď, ale už je starší) normálně sama ven, ale bylo to na malé vesnici....

Když se líbí (vzhledem i naturelem) boxer a má to být pro děti, navrhuju bostonka.
Tak mi to nedalo a přispěji. Kdysi dávno jsme boxery měli, teda rodiče je měli. A za mě povahově jsou to super psi k dětem, dokáží být opravdu něžní a na děti jsou trpěliví a pokud se s nimi aspoň trochu cvičí, tak by neměl být problém. Sama jsem od páté třídy venčila 3.letého a ano, ze začátku jsem problém měla, protože mi rodiče nechtěli dovolit chodit na cvičák a asi i ty metody byly tenkrát jiné, ale během roku jsme se vcelku sehráli. Jinak teď kolegyně dcera má taky boxera u dětí a fungují suprově, zdraví je hold horší. Přidávám archivní foto :-)

HalíBelí: ale vám toho psa garantovali rodiče a oni ho taky vychovávali. Stejně jako u té dcery kolegyně. Tady to na mě dělá dojem rodiny začátečníků, kde i ti dospělí budou teprve objevovat taje života se psem (dnes mnohdy lidé naprosto odtržení od jakékoli interakce se zvířaty, jejich děti pohybově neschopné a nešikovné)... Je to jakože nejhorší varianta, ale když člověk radí anonymně bez dostatku informací, tak je lepší počítat s tou horší, no. Vy jste měla tříletého od páté třídy, tj. rodiče ho pořídili jako štěně, když už jste se sama o sebe do značné míry postarala, a netahali ho nejspíš s kočárem.
Kombo štěně + mimino (plus ještě malé dítě? ) je už tak dost náročné, a ještě aby to bylo dvacetikilové rozjařené juchátko.
Nic proti boxerům, jen si myslím, že jako prvního psa moudře zvoliti něco, co jde v nejhorším popadnout do ruky a jít (jakože nějaký ten pudl nebo boston). Taky něco, co se nebude bát vám podržet kamarádka během pásání dítěte do sedačky. Nebo co vám aspoň nepřevrhne kočárek. Jo a taky něco, co nedosáhne tlamou na stůl Když se pojede na výlet/k babičce, v kufru zabere místo boxer a kam se dá kočárek a "spoďárů, jako by ses měla třikrát denně pos**t" (<- credit Matka čtyřech kousků)? Kdejaký příbuzný vám pohlídá šeltijku, ale tím boxerem bych si nebyla tak jistá.

napsal(a):
HalíBelí: ale vám toho psa garantovali rodiče a oni ho taky vychovávali. Stejně jako u té dcery kolegyně. Tady to na mě dělá dojem rodiny začátečníků, kde i ti dospělí budou teprve objevovat taje života se psem (dnes mnohdy lidé naprosto odtržení od jakékoli interakce se zvířaty, jejich děti pohybově neschopné a nešikovné)... Je to jakože nejhorší varianta, ale když člověk radí anonymně bez dostatku informací, tak je lepší počítat s tou horší, no. Vy jste měla tříletého od páté třídy, tj. rodiče ho pořídili jako štěně, když už jste se sama o sebe do značné míry postarala, a netahali ho nejspíš s kočárem.
Kombo štěně + mimino (plus ještě malé dítě? ) je už tak dost náročné, a ještě aby to bylo dvacetikilové rozjařené juchátko.
Nic proti boxerům, jen si myslím, že jako prvního psa moudře zvoliti něco, co jde v nejhorším popadnout do ruky a jít (jakože nějaký ten pudl nebo boston). Taky něco, co se nebude bát vám podržet kamarádka během pásání dítěte do sedačky. Nebo co vám aspoň nepřevrhne kočárek. Jo a taky něco, co nedosáhne tlamou na stůl Když se pojede na výlet/k babičce, v kufru zabere místo boxer a kam se dá kočárek a "spoďárů, jako by ses měla třikrát denně pos**t" (<- credit Matka čtyřech kousků)? Kdejaký příbuzný vám pohlídá šeltijku, ale tím boxerem bych si nebyla tak jistá.
Trochu se mi zdá, že děláte z boxerů monstra a ze zadavatelů blbce. Znám rodinu, kde prvního boxera pořídili 10tileté dceři a nedávno pochovali x-tého v řadě a dcera už je víc než dospělá. Jiné plemeno nepřimíchali. Větší problém je ve snižování věku dožití.
Pak také do našeho venčícího prostoru chodil muž a přerostlým boxerem, takový kolohnát to byl ( Xerxovi možná pamatují ), moje střeďačka fena ho milovala, ráda si s ním pohrála a on ji nikdy neušlápl, nepovalil.......byl fakt opatrný. Když odešel, majitelé si pořídili AmStafTeriera, že na stará kolena chtěli něco menšího......nekomentuji.
napsal(a):
No ano, na diskuzi se těžko odhaduje, kdo je na druhé straně klávesnice :-)
Jenom, za mě je boxer pro děti super pes. Máte naprostou pravdu, že je méně skladný než třeba ta šeltie a já sama už jsem boxera pak nechtěla hlavně kvůli krátkověkosti, slintám a krátkým chlupům :-)
Myšlenkově jsem šla podobně, když jsem měla malé děti, chtěla jsem menšího psa a pořídila kavalíra a dalších 13 let jsem litovala, že jsem pořídila menšího psa I když je možné, že to není úplně tou velikostí. Každopádně po kavalírovi už mám zase jenom psy nad 25 kilo a jsem spokojená :-)

napsal(a):
Trochu se mi zdá, že děláte z boxerů monstra a ze zadavatelů blbce. Znám rodinu, kde prvního boxera pořídili 10tileté dceři a nedávno pochovali x-tého v řadě a dcera už je víc než dospělá. Jiné plemeno nepřimíchali. Větší problém je ve snižování věku dožití.
Pak také do našeho venčícího prostoru chodil muž a přerostlým boxerem, takový kolohnát to byl ( Xerxovi možná pamatují ), moje střeďačka fena ho milovala, ráda si s ním pohrála a on ji nikdy neušlápl, nepovalil.......byl fakt opatrný. Když odešel, majitelé si pořídili AmStafTeriera, že na stará kolena chtěli něco menšího......nekomentuji.
Ale to už je hodně dávno, ne?
My měli němdogu a venčili jsme se navzájem... sousedi přes řeku měli dvě Lassie, venčily je dvě malé holky, spousta pejsků běhala po venku bez dovolení...
Dnes by mě to ani nenapadlo. Není to bezpečné pro ta děcka
a psi jsou teď opravdu jiní.
Víte proč? Protože po nich chceme šílené věci. Potkají tisíc nepřátel a mají sedět na místě nebo jít těsně kolem, přitom před 30 lety by se v pohodě takové krávovině vyhnuli.
A v tomto světě se prostě lépe chodí s Lassie, bišonem, pinčem (aj tím kníračským), pudlem, ... než s boxerem.
Ale mohli vymyslet ještě něco lepšího, to je fakt :-)

Dříve mělo každé druhé dítě na vsi psíka na hraní. Nebo kočku v kočárku. Dnes jako by to byl hřích. Dítěti zvíře na hraní. To přece neznamená, že bude zvířeti ubližováno.
Než bílého bišona, to radši toho boxera.
Ale mým favoritem je knírač a ten vodník.
kikionka

XXX.XXX.123.44
HalíBelí
napsal(a):
No ano, na diskuzi se těžko odhaduje, kdo je na druhé straně klávesnice :-)
Jenom, za mě je boxer pro děti super pes. Máte naprostou pravdu, že je méně skladný než třeba ta šeltie a já sama už jsem boxera pak nechtěla hlavně kvůli krátkověkosti, slintám a krátkým chlupům :-)
Myšlenkově jsem šla podobně, když jsem měla malé děti, chtěla jsem menšího psa a pořídila kavalíra a dalších 13 let jsem litovala, že jsem pořídila menšího psa I když je možné, že to není úplně tou velikostí. Každopádně po kavalírovi už mám zase jenom psy nad 25 kilo a jsem spokojená :-)
Co je s kavalirem špatně? Za me nejlepší malý pes ❤️
kikionka

XXX.XXX.123.44
Souhlasím - sousedi hlídali svým dětem v létě boxera a když se rozhodl si hrát s moji fenkou, měly jsme se sousedkou co dělat ho udržet jakožto dvě dospělé ženské. Jedno přátelské přivítání a už je člověk na zemi a pokryt slinami.

kikionka
napsal(a):
Zdraví.

kikionka
napsal(a):
Souhlasím - sousedi hlídali svým dětem v létě boxera a když se rozhodl si hrát s moji fenkou, měly jsme se sousedkou co dělat ho udržet jakožto dvě dospělé ženské. Jedno přátelské přivítání a už je člověk na zemi a pokryt slinami.
Není to spíš o výchově než o síle v rukách? Já bych řekla, že jo.
kikionka
napsal(a):
V prvé řadě zdraví, pak byl to hodně nervní pes, samorost, neuvěřitelně smrděl a bohužel jsme si vůbec nesedli povahově. Byl to pes, který celý život pokud mu člověk polevil v důslednosti, tak toho zneužil. Měl selektivní hluchotu . Já udělala obrovskou chybu, když jsem ho jela kupovat bez předchozí návštěvy, vzala jsem s sebou dcery a když jsme přijely k chovatelce, neměly jsme na výběr z více štěňat, byl volný pouze ten "náš". Moc se mi nezamlouval, ale nechtěla jsem se vracet s prázdnou. Když jsme přijely domů a vyndaly ho na zahradě z auta, tak první věc kterou udělal, že zdrhnul mezerou pod bránou na ulici a chvíli nám trvalo, než jsme ho odchytily. Ale nebylo to, že by zdrhnul, protože se nás bál, prostě zdrhal celej život. Pro mě to s ním bylo hodně nepříjemný, protože před ním jsem měla od štěněte útulkáče, který se ode mě nehnul na krok, byl to můj parťák, na kterého jsem se mohla spolehnout. To samý ti boxíci, prostě parťáci vždy připravení ke spolupráci.
Já osobně teda kavalírka nikdy neměla ale jednoho už pět let chodím venčit a musím říct že k dětem je úžasný ale chodím s ním jen na procházky a už mu je devět možná deset takže o zdraví nevím prakticky nic a třeba pro mě to taky není povahově pes kterého bych si pořídila ale já jsem na ovčáky takže to je někde jinde :D
Hodně mi u něj vadí štěkot, je hrozně ustekany a když něco chce nebo je hrozně rád venku, chce pokračovat v cestě ale něčím se zdržíme prostě cokoliv tak hrozně štěká takovým tím nejvíce pronikavým štěkotem ale to je asi výchovou protože údajně uštěkaní nejsou (i když co pes to osobnost a nemělo by se na to spoléhat) Taky má blbou soustředěnost v okolí děr a myší (a že jich v okolí je ) takže silné lovecké půdy protože v tu chvíli prostě žádný pamlsek ani utíkající já nejsou prioritou nad hrabáním myší ale to jsou řekla bych chybičky jedince... Já mám prostě ráda sportovní psy s velkým drivem a dobře motivovatelné což on sice je ale jakmile za to dostane pamlsek tak to pro něj končí a udělat z toho sekvenci ještě učím... (Myslím ale že když s ním jdu nepravidelně jednou týdně na procházku tak to na úplný, dokonalý výcvik seniora asi nebude já si ho cvičím jen pro zábavu a získávání zkušeností jeho majitelka nejsem...) samozřejmě je pochopitelné že devítiletý pes nebude tak hr do cvičení jako mladý a energický pes (ale na jeho věk je teda aktivní)

napsal(a):
Osobně se přikláním k dlouhosrsté kolii....pufl určitě taky super.
Jinak obecně psa pro totál začátečníky mám doma, je to bernský salašnický pes. Akorát holt u nich to zdravíčko. Ae jak jsem se o to víc zajímala, tak se dá pořídit, najít i z tzv. dlouhověkých linií.
A k dětem je taky super. Je to povětšinou pes, kterému se nemusí říkat 2x když jde o nějakou hru a nebo lumpárny, zároveň se teda určitě nezhroutí z toho, když se s ním nebude cíleně pracovat a bude "pouze" rodinným psem" s nějakými prochajdami. Ale když si děcko vezme "pytlík piškotků", tak si s nm ochotně bude hrát na cvičák.
Nekonfliktní a stále dobře naladěný usměvavý parťák.
Dle mého s nějakou výchovou a s naučením základních povelů...hlavně teda chůzi na vodítku bez tahání, ho zvládne i starší děcko.....i přes jeho velikost...fenky bývají drobnější.
Jo berňák je tříbarevné zlatíčko. Ale na druhou stranu není berňák jako berňák. Ten náš první dokázal postavit do latě i hochy z kriminálky

napsal(a):
Jo berňák je tříbarevné zlatíčko. Ale na druhou stranu není berňák jako berňák. Ten náš první dokázal postavit do latě i hochy z kriminálky
Takovou povahu měla fena, kterou jsem znala. Žila na horské chalupě bez plotu, přesně věděla, kde jsou hranice jejího, nikdy své neopustila. Nikdy nikoho nekousla, neměla důvod, stačilo, když se podívala.
Potom mě překvapilo, kam se povahy berňáků "posunuly".
Taky se nám stalo, že jsme se měli minout s bernským na lesní cestě. Já měla fenu (45 cm v kohoutku ) na vodítku a pes proti nám se vydal do křovin od cesty a dral se poměrně daleko. Majitel odpověděl "on se bojí, tak se radši vyhne".