Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.9.2022 08:50
Vricedo

XXX.XXX.195.3

Zdravím, tak se nám u feny potvrdila březost a nastává nám tím čas přípravy jak na porod, tak i následná péče o štěňátka
Co je podle vás nezbytné mít doma nachystané a co není tak potřeba, ale přesto by jste to z vlastní zkušenosti doporučili doma mít?
Jak máte zařízenou porodní bednu? Co do ní dáváte? Používáte vetbedky?

25.9.2022 08:13
bobina65

XXX.XXX.101.216

Dobrý den, když nikdo nepíše tak sem něco dám. Dost záleží na tom , jak to doma máte a kde fenka bydlí.Také jak se chcete moc věnovat chovu. Jinak porodní bednu ani nepotřebujete. Já si ji tedy udělala , Agi když rodila, tak jen do peřin. tvrdé rozhodně ne.(radili mně dát lepenku, ale to neprošlo) Neteř bednu nemá, nyní jsou k dostání takové montovací ohrádky, které jdou složit do velkých velikostí,podle toho kolik si koupíte dílců.Potom můžete použít pro štěňata až začnou být větší. Dám pár fotek.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.9.2022 08:59

Já jsem měla porodní bednu bez dna a na podlahu jsem dávala vetbedku, na ni inkontinenční podložky, pak povlečení nebo prostěradlo, které jsem podvlíkla pod stěny bedny, aby se neshrnovalo. A nakonec jsem ještě dala froté osušku, kterou jsem měnila průběžně podle toho, jak byla pokakaná. A byla dost často hodně, protože štěňat bylo 11. První týden jsem měla ještě v rohu bedny zapnutou vyhřívací podložku. Jak začala štěnda běhat, tak jsem je taky začala dávat do ohrádky, měla jsem koupené dvě sady a pak jak už bylo venku teplo, tak jsem ji dávala i ven. Na porod jsem měla nachystanou odsávačku, dezinfekci a nit na podvázání pupečníku, ale nic z toho jsem nakonec nepotřebovala, všechno obstarala fena. Hodně mně pomohlo při dokrmování silikonové krmítko, kterým se dají krmit 4 štěnda naráz.

25.9.2022 09:22

Vricedo napsal(a):
Zdravím, tak se nám u feny potvrdila březost a nastává nám tím čas přípravy jak na porod, tak i následná péče o štěňátka
Co je podle vás nezbytné mít doma nachystané a co není tak potřeba, ale přesto by jste to z vlastní zkušenosti doporučili doma mít?
Jak máte zařízenou porodní bednu? Co do ní dáváte? Používáte vetbedky?

Hlavně mějte telefon na aspoň 3 veterináře. Viz vedlejší vlákno. Ale to určitě máte.

25.9.2022 10:20
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Tak já napíšu z pohledu toho, komu se fena první týdny o štěňata nestarala. Rozhodně jsem využila vyhřívanou podložku, a to i když bylo léto a štěňata v domě, prvních pár dnů to teplo bylo fakt potřeba, vzhledem k tomu, že s nima fena nebyla. No pak jsme potřebovali lahvičky, mléko (fena sice pod dohledem kojila, ale jednu chvíli měla problémy, zánět, přestávalo se dělat mléko), na telefonu zkušenou chovatelku a veterináře, kteří vždycky poradili ohledně štěňat i feny. No a pak hlavně spoustu času, energie a nervů , protože to krmení a masírování štěňat bylo ze začátku dost masakr, na spánek nějak nezbýval čas.

Porodní bednu jsem měli, nevyužili jsme ochranu proti zalehnutí, protože zalehnutí u nás nehrozilo. Bedna byla bez dna, pod ní jsem dávala i s přesahem kus okolo staré lino, na to vetbedky. Později deky, pelíšky, jednorázové podložky do jednoho rohu. Když se začala štěnda víc pohybovat, tak jsem bednu vyměnila za ohrádku. No a začalo se taky chodit ven, protože to vyšlo krásně tak, že bylo teplo. Takže pak venku druhá ohrádka a část zahrady uzpůsobená tak, aby tam byla štěnda v bezpečí a mohla si zkoumat. Když bylo hezky tak jsme byli na zahradě od rána do večera a to bylo teda super. Vím, že ne vždycky to jde úplně naplánovat tak, aby byla štěnda na jaro, léto, ale já už po jednom odchovu můžu říct, že jestli bude nějaký další, tak se určitě budu snažit aby to vyšlo spíš takhle, než podzim/zima. Myslím, že je pak obrovský rozdíl jestli můžete se štěndy být velkou část dne venku a nebo jen doma. Ale teda samozřejmě s ohledem na plemeno, u některých to takový problém nebude.

Ještě co mě tak napadá, tak za mě bylo super dát štěňatům kenelku, bez dvířek. Tam ráda lezla a spala, a navíc jako bonus pro majitele pak byla zvyklá .

25.9.2022 10:39
janaa

XXX.XXX.174.242

Porodní bednu mám plastovou, dřív jsem měla dřevěnou,ale hůř se udržovala, samozřejmě se zábranama proti zalehnutí. Vetbedky používám, na ně hadry,staré povlečení apod., ze začátku hygienické podložky na inkontinenci,ale třeba fena u posledního vrhu je nesnesla,pořád je hrabala a trhala je. Jinak,co mít doma, v první řadě spoustu hadrů,starých ručníků, atd. - froté ručníky se mi nejvíc osvědčily na sušení štěňat po porodu,a pak ty hadry do bedny,ohrádky atd. K váze připravit papír,tužku, stužky nebo rozlišovací obojky, peán a nit na podvázání pupečníku (já nikdy nepoužila,feny se postarají ), vlhčené ubrousky. Během porodu dávám vodu s glukopurem, tak ten mám taky připravený u bedny, a já dávám i homeopatika. Pak samozřejmě mít ve výbavě věci,pokud by vše nešlo podle plánu a ideálně, takže sušené kozí mlíko nebo mlíko pro novorozená štěnda, lahvičky,dudlíky nebo to krmítko,co sem dávala Sarah. Vyhřívací podložku nebo termofor,pokud by bylo potřeba. A na později samozřejmě krmítka pro štěnda, ohrádku, nějaké hračky,interaktivní záležitosti, krmítka atd. Já mám vždy jarní štěnda, do tří týdnů doma, čtvrtý týden je podle počasí dávám na několik hodin ven, od měsíce,opět podle počasí, jsou venku celý den a na noc chodí domů. Pokud budete mít štěnda jen venku,tak řešit nemusíte, pokud i uvnitř,tak se zamyslet,jak štěňatům vybavit "domácí záchod"
A samozřejmě pevná domluva s veterinářem,kdy má fena termín porodu, informovat ho,když začne rodit,aby byl připravený,kdyby se něco pokazilo. Držím palce

26.9.2022 06:21

Já ještě doplním, pro fenku jsem měla během porodu nachystanou vanilkovou zmrzlinu a smetanové krémy typu Lipánek, Bobík, Míša atd. Vodu s Glukopurem totiž nechtěla, ale zmrzlinu zblajzla postupně celou a ty krémy jsem jí dávala po celou dobu kojení štěňat.
Jinak co se týká váhy, tak jsem zjistila, že nejlepší je taková ta závěsná, kterou používají rybáři na ryby. Normální kuchyňská digitální se ukázala jako nepoužitelná, protože štěňata se pořád mlela a nebylo možné tu váhu přesně určit.

26.9.2022 08:13

Porodní bednu mi tenkrát vyrobil známý, podle mého nákresu, super byla výklopná dvířka - když byli prcci ještě fakt mrňaví, dali se zavřít do bedničky anebo přes otevřená dvířka sklouzávali dolů Máma si mohla z a do bedýnky vyskočit dle libosti. V bedně jsem měla podložky a taky výhřevnou dečku pro prvních pár dnů - měli jsme velmi studený barák, tak jsem miminům přitápěla.
Když už štěnda běhala a byla starší, dala jsem mámě do ohrádky vyvýšené místo, kam před nimi mohla utéct - v našem případě to byl bobík od křesla, kam si vyskočila a malý pirani na ní nemohli. Na podlaze v ohrádce mimo bednu jsem měla noviny. Je to už 13 let....
Mmch porodní bedna slouží dodnes jako nejoblíbenější pelech - dala jsem dovnitř matraci z paměťové pěny.

26.9.2022 08:54
keissa

XXX.XXX.155.174

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Já ještě doplním, pro fenku jsem měla během porodu nachystanou vanilkovou zmrzlinu a smetanové krémy typu Lipánek, Bobík, Míša atd. Vodu s Glukopurem totiž nechtěla, ale zmrzlinu zblajzla postupně celou a ty krémy jsem jí dávala po celou dobu kojení štěňat.
Jinak co se týká váhy, tak jsem zjistila, že nejlepší je taková ta závěsná, kterou používají rybáři na ryby. Normální kuchyňská digitální se ukázala jako nepoužitelná, protože štěňata se pořád mlela a nebylo možné tu váhu přesně určit.

Váhu používam na lidské mimina ,je do 20 kg ,je dost velká a nevadí když sebou mrskaji , váží přesněji než ta závěsná tam muže být rozdíl až 500g a víc ..

26.9.2022 10:16

Porodní bednu mi tenkrát vyrobil známý, podle mého nákresu, super byla výklopná dvířka - když byli prcci ještě fakt mrňaví, dali se zavřít do bedničky anebo přes otevřená dvířka sklouzávali dolů Máma si mohla z a do bedýnky vyskočit dle libosti. V bedně jsem měla podložky a taky výhřevnou dečku pro prvních pár dnů - měli jsme velmi studený barák, tak jsem miminům přitápěla.
Když už štěnda běhala a byla starší, dala jsem mámě do ohrádky vyvýšené místo, kam před nimi mohla utéct - v našem případě to byl bobík od křesla, kam si vyskočila a malý pirani na ní nemohli. Na podlaze v ohrádce mimo bednu jsem měla noviny. Je to už 13 let....
Mmch porodní bedna slouží dodnes jako nejoblíbenější pelech - dala jsem dovnitř matraci z paměťové pěny.

Já se z tý vaší smečky fakt picnu...vždycky když tam vidím kocoura, tak mi to hnedka spraví náladu a musím se fakt smát... ...jsou super

Moc myslím na toho vašeho maroda...ať to dobře dopadne.

26.9.2022 10:31
janaa

XXX.XXX.174.242

keissa napsal(a):
Váhu používam na lidské mimina ,je do 20 kg ,je dost velká a nevadí když sebou mrskaji , váží přesněji než ta závěsná tam muže být rozdíl až 500g a víc ..

Taky se mi ta závěsná na mrksající se mimina neosvědčila

26.9.2022 10:43

keissa napsal(a):

No vidíte, každej to asi má jinak, já štěňata dávala do košíku s dekou a vážení probíhalo rychle a bez problémů, za chvilku zvážena všechna mimina.

26.9.2022 13:23
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Efe!! Ta třetí fotka!!!!!! Ten výraz: "Ubrzdim to pane Lórenc?" A ten jeliman vedle -"Pápááá, dobře dojeď!"

26.9.2022 13:24
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Já se z tý vaší smečky fakt picnu...vždycky když tam vidím kocoura, tak mi to hnedka spraví náladu a musím se fakt smát... ...jsou super

Moc myslím na toho vašeho maroda...ať to dobře dopadne.

A kde tam jako vidíte kocoura? Sou tam enem štyry mopsle.

26.9.2022 14:11
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Zrzavci napsal(a):
Efe!! Ta třetí fotka!!!!!! Ten výraz: "Ubrzdim to pane Lórenc?" A ten jeliman vedle -"Pápááá, dobře dojeď!"

Cituju sama sebe protože mě právě napadlo, že ty mopslí jelimani vypadají jako Teletabíííís

26.9.2022 14:15

Zrzavci napsal(a):

A teď se picnu já

26.9.2022 14:23
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

A teď se picnu já

No ale řeknite - nemám já pravdu? Že to přesně takhle je? Voni jsou mopslata děsně komický

edit - a na tý čtvrtý fotce, tam zas vypadaj, jak ty latexový pískací prasátka, co i chrochtaj . A ten nenažranec s obřím pupkem, co spí na zádech, ten sežral vlka i s babičkou

Omlouvám se tímto zadavatelce seriózního dotazu, ale když voni mě ty smraďoši mopslí hrozně rozdováděli

26.9.2022 14:55

Zrzavci napsal(a):
No ale řeknite - nemám já pravdu? Že to přesně takhle je? Voni jsou mopslata děsně komický

edit - a na tý čtvrtý fotce, tam zas vypadaj, jak ty latexový pískací prasátka, co i chrochtaj . A ten nenažranec s obřím pupkem, co spí na zádech, ten sežral vlka i s babičkou

Omlouvám se tímto zadavatelce seriózního dotazu, ale když voni mě ty smraďoši mopslí hrozně rozdováděli

A zajímavý je, že ten nejtlustší pučmeloun, kterej přibíral před očima a když ho čuba tlačila ven, tak jí ty voči fakt málem, chuděře malý, vypadly, tak ten je nakonec v dospělosti nejmenší a nejhubenější

26.9.2022 15:18

A ešče vám sem dám taky jednu ťuťu ňuňu - voni se ty smradi roděj s růžovejma plackama!

26.9.2022 16:32

Zrzavci napsal(a):
A kde tam jako vidíte kocoura? Sou tam enem štyry mopsle.

Já teda vidím kocoura, který se tváří jako mopsle.

Přidejte reakci

Přidat smajlík