Překrásná vymazlená štěňátka

Prodám Portugalského vodního psa - Na konci června hledají nový domov krásn...
38000 KčMamaPortugala
XXX.XXX.12.118
Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu, případně doporučení na psího trenéra v okolí Brna.
Máme rok a půl starého portugala. Jezdí se mnou denně do práce do kanceláře, socializovaný snad na všech místech, které šly vyhledat. Ke psům a ostatním zvířatům přátelský, k lidem taktéž.
Ale oč jde. Posledních pár týdnů, začal štěkat na návštěvy jak doma, tak v kanceláři, nebo třeba při zvuku zvonku... Je to takový hluboký, rychlý štěkot, připadá mi jako ustrašený, bojácný...Neutíká se při něm schovat.. je cca 2 metry před člověkem pobíhá v malém prostoru a takto vyštěkává. Důrazné NE nepomáhá, taktéž uklidňování, že se nic neděje.. už jsem bezradná. Toto trvá pár vteřin, pak se zklidní. Ale člověk, na kterého takto štěkal z něj pak má logicky strach.. Toto dělá na místech, které zná...většinou v interiéru. Jak toto hlídání odnaučit? Případně doporučení na někoho, kdo by nám s tímto mohl pomoci?
Mockrát děkuji.
MamaPortugala
napsal(a):
Dobrý den,
Máme rok a půl starého portugala. Jezdí se mnou denně do práce do kanceláře, socializovaný snad na všech místech, které šly vyhledat. Ke psům a ostatním zvířatům přátelský, k lidem taktéž.
Ale oč jde. Posledních pár týdnů, začal štěkat na návštěvy jak doma, tak v kanceláři, nebo třeba při zvuku zvonku... Je to takový hluboký, rychlý štěkot, připadá mi jako ustrašený, bojácný...Neutíká se při něm schovat.. je cca 2 metry před člověkem pobíhá v malém prostoru a takto vyštěkává. Důrazné NE nepomáhá, taktéž uklidňování, že se nic neděje.. už jsem bezradná. Toto trvá pár vteřin, pak se zklidní. Ale člověk, na kterého takto štěkal z něj pak má logicky strach.. Toto dělá na místech, které zná...většinou v interiéru. Jak toto hlídání odnaučit? Případně doporučení na někoho, kdo by nám s tímto mohl pomoci?
Mockrát děkuji.
Trenéra ve vaší oblasti neporadím, ale........ myšlenka - když je to v interiéru, máte to o to snažší, že máte situaci pod dobrou kontrolou, takže vodítko a mít psa u nohy, tím obejdete těch pár vteřin a příchozí se nemusí bát.
MamaPortugala
napsal(a):
Dobrý den,
Mockrát děkuji.
Pošlete ho na místo a tam odmeňte a pak průběžně odměňujte po celou dobu odložení.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Popřemýšlejte, co tomu chování předcházelo. Nenosily mu návštěvy pamlsky?
Třeba vyštěkává : Dělej, dělej, naval !
Podle mě dospívá a začíná hlídat, i v nehlídacím plemeni se můžou vyskytnout hlídači. Pár vteřin, co by za to někteří dali. Co s tím, obvykle pomáhá naučit psa štěkat a zmlknout na povel a tím ho pak prostě utišit, ale i tak někdy když je pes moc v rauši, to moc nejde. A nebo se s někým domluvit a normálně trénovat, že za zvonek a přicházející lidi se neštěká, ale místo toho třeba vezme plyšák, jakože trénovat co má dělat místo toho štěkání.
Zrzavci
napsal(a):
Trenéra ve vaší oblasti neporadím, ale........ myšlenka - když je to v interiéru, máte to o to snažší, že máte situaci pod dobrou kontrolou, takže vodítko a mít psa u nohy, tím obejdete těch pár vteřin a příchozí se nemusí bát.
Jsem tam zapomněla napsat to podstatné , assil doplnila za mne. Tedy naučit, co má dělat. Já bych učila , že příchozí návštěva = v klidu sezení v mé přítomnosti - to proto, abych měla psa na dosah a mohla korigovat a odměňovat jeho chování,a následně odměnila normální chování v blízkosti návštěvy, to pokud by byl schopný ji normálně vstřebat.
Zrzavci
napsal(a):
Jsem tam zapomněla napsat to podstatné , assil doplnila za mne. Tedy naučit, co má dělat. Já bych učila , že příchozí návštěva = v klidu sezení v mé přítomnosti - to proto, abych měla psa na dosah a mohla korigovat a odměňovat jeho chování,a následně odměnila normální chování v blízkosti návštěvy, to pokud by byl schopný ji normálně vstřebat.
Já bych zas sezení neučila, to je na nervního štěkače moc statický, takže u nás se dělají kolečka s plyšákem, což už teda rozšířil a na tvrdý rohlíky, co se mu tam válej a vůbec cokoliv, co je zrovna v dosahu, ale tak to už je jedno. I v bytě se dá s plyšákem někam třeba běžet a zase zpátky. Tím upustí páru a překlene těch pár vteřin rauše a pak už je to hooodnej pes.
assil
napsal(a):
Já bych zas sezení neučila, to je na nervního štěkače moc statický, takže u nás se dělají kolečka s plyšákem, což už teda rozšířil a na tvrdý rohlíky, co se mu tam válej a vůbec cokoliv, co je zrovna v dosahu, ale tak to už je jedno. I v bytě se dá s plyšákem někam třeba běžet a zase zpátky. Tím upustí páru a překlene těch pár vteřin rauše a pak už je to hooodnej pes.
Jenže za mě - Loki je něco jinýho, tam jsou to vítací, ne hlídací emoce. Pokud ten pes hlídá, tak bych chtěla, ať sedí, věnuje pozornost mně, která to tam celý řídí, jako běh zeměgule
Zrzavci
napsal(a):
Jenže za mě - Loki je něco jinýho, tam jsou to vítací, ne hlídací emoce. Pokud ten pes hlídá, tak bych chtěla, ať sedí, věnuje pozornost mně, která to tam celý řídí, jako běh zeměgule
Nevím, podle mě je jedno jestli vítací nebo hlídací, oboje mi připadá, že pes se vytočí do obrátek nějakým vzruchem a pak upouští páru pobíháním, poskakováním a štěkáním.
Klasika hlídací štěkot vypadá úplně jinak, to pes stojí jako socha a vrčoštěká, hluboko a pomalu, s tím hysterickým štěkotem to nemá nic společného. Hodně psů umí jen ten emotivní nervní štěkot a chtít takového psa znehybnit je skoro nemožný a zdá se mi to jako zbytečně moc práce s nejistým výsledkem.
Ostatně čtu teď knižku, kde jsou tahle chování a jejich úprava klikrem přesměrováním na jiné docela polopaticky vysvětlený, dokonce je tam i kapitola šílený pes a co s tím
Akorát si nemůžu vzpomenout jak se to jmenuje, když to najdu, tak to sem hodím.
A tak je to tohle https://www.plotknihy.cz/cs/souzneni-dvou-dusi/654/p/
assil
napsal(a):
Nevím, podle mě je jedno jestli vítací nebo hlídací, oboje mi připadá, že pes se vytočí do obrátek nějakým vzruchem a pak upouští páru pobíháním, poskakováním a štěkáním.
Klasika hlídací štěkot vypadá úplně jinak, to pes stojí jako socha a vrčoštěká, hluboko a pomalu, s tím hysterickým štěkotem to nemá nic společného. Hodně psů umí jen ten emotivní nervní štěkot a chtít takového psa znehybnit je skoro nemožný a zdá se mi to jako zbytečně moc práce s nejistým výsledkem.
Ostatně čtu teď knižku, kde jsou tahle chování a jejich úprava klikrem přesměrováním na jiné docela polopaticky vysvětlený, dokonce je tam i kapitola šílený pes a co s tím
Akorát si nemůžu vzpomenout jak se to jmenuje, když to najdu, tak to sem hodím.
No já nevím - právě proto to vodítko, když pes hlídá - jakkoliv hlídá, tak já bych prostě chtěla, aby byl u mně - i kvůli tomu člověku, aby on se nebál. Je potřeba taky koukat na tu návštěvu.
A já bych zase psa, který hlídá odeslala na misto, protože když bude u mě, tak má logicky větší motivaci hlídat mě před návštěvou a vodítko to ještě umocňuje, protože mu dodává jistotou.
Když mu dám jasný pokyn k tomu, co od něj chci a odeberou mu ten předmět hlídání (sebe), tak ví, kde má být a seberu mu tu sebejistotu, kterou mu dodává moje přítomnost.
Když jste nervní, vytočení, ustrašení, sezení a stání na místě je to nejtěžší.
Lidé pochodují, cvakají propiskou, rozbíjí nádobí, jdou běhat, řvát z okna.
A po psech chceme sedět.
Stačí naučit, že zvonek/dveře = vezmu hračku, co mám na svém místě.
Kousání uklidňuje, běhot uklidňuje, je to činnost, sezení není činnost v pravém smyslu, je to hodně náročné v tu chvíli.
Na tom místě můžu pomoct ze začátku vodítkem, můžu tam se psem sedět na zemi, odměním vteřinu klidu, pak deset vteřin... a tak.
"Kousání uklidňuje, běhot uklidňuje, je to činnost,........"
anebo naopak rozvášňuje, šroubuje emoce do nebeských výšin
auau znám na zcela vlastní kůži ...nutno uvést do statiky
neboli, možné je vše, co jste kdo napsaly
opravdu bude záležet na konkrétním psu
i člověku
a tak by to měl majitel psa i číst
napsal(a):
Když jste nervní, vytočení, ustrašení, sezení a stání na místě je to nejtěžší.
Lidé pochodují, cvakají propiskou, rozbíjí nádobí, jdou běhat, řvát z okna.
A po psech chceme sedět.
Stačí naučit, že zvonek/dveře = vezmu hračku, co mám na svém místě.
Kousání uklidňuje, běhot uklidňuje, je to činnost, sezení není činnost v pravém smyslu, je to hodně náročné v tu chvíli.
Na tom místě můžu pomoct ze začátku vodítkem, můžu tam se psem sedět na zemi, odměním vteřinu klidu, pak deset vteřin... a tak.
Však žvejkat si může klidně něco i na tom místě.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
A já bych zase psa, který hlídá odeslala na misto, protože když bude u mě, tak má logicky větší motivaci hlídat mě před návštěvou a vodítko to ještě umocňuje, protože mu dodává jistotou.
Když mu dám jasný pokyn k tomu, co od něj chci a odeberou mu ten předmět hlídání (sebe), tak ví, kde má být a seberu mu tu sebejistotu, kterou mu dodává moje přítomnost.
No jo, ale.... on nevnímá, nebude vnímat, že má jít na místečko, takže proto bych ze začátku volila to vodítko - tím máme zajištěný splnění povelu a místo ležení, bych chtěla klidné sezení a pohled na mne. Pochopitelně učeno postupně za vydatné pomoci několika ošetřovatelů. Zdatných :D
napsal(a):
"Kousání uklidňuje, běhot uklidňuje, je to činnost,........"
anebo naopak rozvášňuje, šroubuje emoce do nebeských výšin
auau znám na zcela vlastní kůži ...nutno uvést do statiky
neboli, možné je vše, co jste kdo napsaly
opravdu bude záležet na konkrétním psu
i člověku
a tak by to měl majitel psa i číst
Přesně - a nebo právě naopak rozvášňuje a stupňuje to dál. jo, záleží na konkrétním psu. Ale, když to dokáže Taliprd.... tak to klidný sezení půjde. Dneska jsem uďála majstrštyk - klidné sezení tří čoklidů při příjezdu auta s kontejnerem. Pan řidič byl v rauši, že jsem je zhypnotizovala a chtěl mi vnutit svýho psa. Odvětila jsem, že děkuji nechci, z pubertálního výmara už by mě jéééblo definititně, už takhle mám našlápnuto :-)
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Však žvejkat si může klidně něco i na tom místě.
Však jsem to napsala... :)
Na každého bude fungovat něco jiného, smysl je v tom, co už tu řeklo asi hodně lidí, nečetla jsem... naučit, že dveře = signál pro jdu na směnu (na místo, na gauč, pod stůl, kousat hračku, mýt nádobí, ...) a nehrabe mi ze zvonku, je to normální věc, protože mě to páníček naučil.
Tady se spojila dvě slova s jiným významem :-) stát na místě jako stát, nehýbat se a mlčet + jít na své místo, to mají většinou jen psi, děcka posíláme do pokoje, a když nevydržím nepískat, tak se do něčeho zakousnout.
Radikální fena a reaktivní bojínek…. tak to teda nějaké klidné sezení na vodítku, když by přišla návštěva bylo sci-fi… vodítko naopak situaci vyhrocovalo. Lepší bylo chovat se sebejistě a klidně, návštěvu vítat hodně přátelsky a psy držet povelem dál od návštěvy a mít návštěvu na očích, aby tuto funkci nepřebrala fena, do té doby než skončí fáze vítání a potom dle situace odvelet na místo a dát jim třeba prasečí ucho. U jednorázových návštěv typu opravář se Sára s Jackem pro jistotu zavírali. Toliko moje zkušenost.