Labrador štěňátka s PP

Prodám Labradorského retrívra - Máme volná krásná černá štěňátka LR s rodok...
25000 Kč
Co byste poradili? Máme 3 letého labradora , při výcviku soustavně vyštěkává na ostatní psy, když cvičí, trénují aport, přinášení. Je strašně natěšený, netrpělivý, honem, aby už zase mohl běžet on.
To stejné dělá, když ukončíme třeba hru s nějakým psem, ale on si chce ještě hrát, běhat. Štěká pak neustále. Okřikování nepomáhá. Nejhorší je, když to dělá i při zkouškách.
Děkuji za rady.
A co vám poradili na cvičáku?
Za mě - nebudu cvičit se psy, pokud ho to takto rozrušuje. Resp. budu,ale pouze to svoje a v takové vzdálenosti, v jaké ještě dovede být klidný. Takže ve skupině cvičí aport,já v dostatečné vzdálenosti cvičím základní poslušnost, a za vhodné chování aportem odměňuji. I kdyby to mělo být ze začátku sto,stopadesát metrů. Jinak se dostáváte do začarovaného kruhu,pes vyvádí,není schopen se uklidnit,a nakonec je za chování odměněn - přijde na řadu - vyštěkal si to (bez ohledu na to,že vy to takto nevidíte).
Druhá věc,naučte ho naprosto pevné nekompromisní odložení - pokud cvičí jiný pes,můj bude odložen. Vykonává cvik, rovná se,že neštěká. Opět zvyšujte složitost, nejdřív v dostatečné vzdálenosti, pak se přibližujte. Tohle využijete i na zkouškách a vyplatí se to, pes je mezi disciplínami odložen, je v klidu,koncentrovaný, přesně ví, že dokud leží a vy stojíte opodál,jeho se dění netýká a může být v klidu. Tohle už umí moje roční štěňata, cvičím s jiným psem,druhý je volně odložen,ví,že může být v klidu,protože jeho se to netýká, týkat se ho to bude,až se pro něj vrátím. Hlavně se na psa koncentrujte, mám zkušenost,že lidi,pokud nejsou na řadě, mají tendence mezi sebou kecat, nechat psy se očuchávat, poblbovat, to je špatně. I čekání mezi disciplínami se musí pes naučit (na zkouškách to bývá pro mnoho psů to nejtěžší), a je nutné to psovi vysvětlit,a nastavit správně podmínky
Ano,domluvit se, a momentálně se vybodnout na hromadné cvičení stylem jeden cvičí,ostatní čekají,ale v dostatečné vzdálenosti,kdy pes ještě zvládne být v klidu,cvičit sám. A postupně vzdálenost zkracovat, pak cvičit ve dvou. V zásadě vyhnout se situaci,kdy je pes tak rozrušený,že už se není schopen ovládat, a vy nejste schopná s ním jakkoli komunikovat. To k ničemu nevede,jen ke zhoršování situace.
Btw s takovým psem hlavně necvičte stylem odhozený aport-pes pro něj běží. Tam 3/4 cvičení musí být o ovladatelnosti a klidech, hozený aport, se psem u nohy odcházím jinam, nebo si udělám pár obratů, nebo psa odložím a pro aport si dojdu sama atd., těch variant je mnoho. Už to pomáhá,protože takový pes prostě nesmí mít rovnítko mezi odhozeným aportem a přinášením
Lizi
napsal(a):
On je tak nateseny, že ani pamlsek nechce.
Není natěšený, je přetočený...janaa vám to vysvětluje moc hezky.
V takovém stavu pes není schopen se učit, i kdybyste se snažila kdovíjak. Maximálně můžou fungovat povely, které má perfektně zvládnuté až na úroveň reflexu, tzn. nemusejí projít hlavou.
Pro vás je teď nejdůležitější, aby se pes do takového stavu vůbec nedostával. Existuje taková zásada ve výchově psů - pokud pes dělá nějaké nežádoucí chování a já mu v tom nejsem v tu chvíli schopna zabránit, musím se takové situaci za každou cenu vyhnout. Čím víc opakování takového chování, tím těžší náprava.
Jak píše janaa, popracujte se vzdáleností - musíte najít takovou, kdy vás pes ještě bez problémů vnímá a zkracovat ji po milimetrech
Konkrétně tyhle věci moc dobře učí Franta Šusta.
Uživatel s deaktivovaným účtem
Přehřátej mozek, je úplně jedno, jak se pes do takového stavu dostane, ale je to zcela nežádoucí, v té situaci se nic nenaučí a špatným pokračováním se mozek naopak přepálí příště ještě dřív nebo to bude trvat delší dobu. berte to jako varování pro sebe, že tomu se musíte vyhnout za každou cenu a celé cvičení podřiďte tomu, aby se to nestalo.
viz rady nahoře, odejít od podnětů, které to způsobují, buď fyzicky nebo duševně nebo fyzicky a pak postupně duševně.
A když společně odložíte dva psy vedle sebe, a přivoláte jednoho, zvládne druhý zůstat?
pes zvladne vsechno, co ho naucite
Doron
napsal(a):
Janaa to jste vysvětlila skvěle, inspirovala jste mě s tím odložením když váš druhý pes cvičí, to je taková vyšší dívčí ovladatelnosti.
Moji to umí když cvičí cizí, tohle bude těžší.
A když společně odložíte dva psy vedle sebe, a přivoláte jednoho, zvládne druhý zůstat?
Jasný,jméno,povel, a ví pes,kterému ten povel patří. Případně,pokud by se druhý zvedal, na něj udělat gesto příslušící povelu zůstaň. Když si "hrajeme", tak si dvě čuby posadím v terénu,poodejdu,postavím se k ním čelem,odhodím dva aporty,na dvě strany, první feně ukážu gestem zůstaň, druhou pošlu pro aport (klidně i pro ten,co je na straně druhé čuby), a hned posílám dalším gestem druhou čubu pro druhý aport,vlastně křížem. To už jsou takový srandičky, ale pokud má pes odložení,směřování,aport, tak to velmi rychle pochopí a naučí se. Umí to už i nejmladší,rok a půl stará,která má jinak z mého pohledu ještě velké rezervy v ovladatelnosti
Lizi
napsal(a):
Snažíme se klidy pořád učit. Výcvik u retrieveru je právě o tom aportu, přinášení zvěře... ale vždy ho vypustíme, až je úplně v klidu, nebo si uděláme předtím ještě kolečko.
Ale nejhorší je to, když cvičí ostatní.
Děkuji za rady, všechno si znovu pročtu.
Ano,to se dělá,ale většinou to k ničemu nevede,situaci to nijak nezlepšuje to vidíte sama. To je o celkovém systému cvičení. Z mé zkušenosti,ani na většině retrívřích cvičáků, si s tímhle docela častým "šílenství" u magorů labradorů neví rady, protože jedou podle jednoho mustru, a podle toho cvičí. A udělat si kolečko u magora prostě nepomůže. To není o disciplíně alá naučíme psa nevybíhat pro aport,ale o celkovém přístupu. Při správném přístupu by tříletý pes tohle už neměl vůbec dělat. O to hůř se to teď bude přeučovat
Lizi
napsal(a):
Ano, tohle by určitě tříletý pes neměl dělat. To je mi jasné. Pokusime se to zlepšit. Každé plemeno je specifické, ale nemyslím, že labradoři jsou magoři. To si spíše myslím o jiné rase. Retrívři jsou pro me ❤.
Tak mladej aportuchtivej temperamentní labrador,pokud se s ním vhodně nepracuje,se magorem rychle stane. A ta přetáčivost na aport je pro ně dost typická. Proto je potřeba s ním pracovat tak,aby k tomu nedošlo. A to,že jsou to magoři,nemyslím nijak zle,okolo mě jich teď šest leží
Doron
napsal(a):
Janaa, to se mi opravdu líbí, jak to se svými psy děláte.👍
Já s nimi cvičím s každým zvlášť a dobrý, ale na procházkách se chovají jako taková jednotka, na přivolání přiběhnou oba atd..
Takže já to zkusím tak, jak to děláte Vy a asi tak za měsíc se přijdu pochlubit, že už to umíme 🤣🤣
Ale tak to je přece dobře,že přiběhnou oba. Něco jiného je povel k přivolání na procházce, to na povel reagují (a mají zareagovat) všichni, něco jiného je cvičení,když záměrně má být jeden (nebo několik) odložen,a jeden cvičí
Terven
napsal(a):
Není natěšený, je přetočený...janaa vám to vysvětluje moc hezky.
V takovém stavu pes není schopen se učit, i kdybyste se snažila kdovíjak. Maximálně můžou fungovat povely, které má perfektně zvládnuté až na úroveň reflexu, tzn. nemusejí projít hlavou.
Pro vás je teď nejdůležitější, aby se pes do takového stavu vůbec nedostával. Existuje taková zásada ve výchově psů - pokud pes dělá nějaké nežádoucí chování a já mu v tom nejsem v tu chvíli schopna zabránit, musím se takové situaci za každou cenu vyhnout. Čím víc opakování takového chování, tím těžší náprava.
Jak píše janaa, popracujte se vzdáleností - musíte najít takovou, kdy vás pes ještě bez problémů vnímá a zkracovat ji po milimetrech
Konkrétně tyhle věci moc dobře učí Franta Šusta.
Nerozumím. Povely, které nemusejí projít hlavou? Jinak s vámi souhlasím.
napsal(a):
Nerozumím. Povely, které nemusejí projít hlavou? Jinak s vámi souhlasím.
to je takový to, když zařvu "prr" a kůň zarazí kopyta deset čísel do země
a pak teprve začne zjišťovat, proč jsme zastavili
výborná věc do situací hrozících panickou reakcí (noha v postraňku, otočené sedlo, noha v otěži...)
To jsou povely, které má zvíře tak zahryznuté do nervového systému, že reakce probíhá na reflexním základě (jako reakce na bolest například) a není k ní potřeba vyhodnocení kognitivními funkcemi.
napsal(a):
to je takový to, když zařvu "prr" a kůň zarazí kopyta deset čísel do země
a pak teprve začne zjišťovat, proč jsme zastavili
výborná věc do situací hrozících panickou reakcí (noha v postraňku, otočené sedlo, noha v otěži...)
To jsou povely, které má zvíře tak zahryznuté do nervového systému, že reakce probíhá na reflexním základě (jako reakce na bolest například) a není k ní potřeba vyhodnocení kognitivními funkcemi.
To ano, ale reakce na bolest neprochází mozkem (teda jo, ale až později, primárně je zpracovává páteřní mícha). A je to reflex nepodmíněný (vrozený, neměnný).
Zařvání "prr" je na úrovni podmíněného reflexu (naučený, proměnlivý) dotaženého na maximum a k tomu je potřeba mozková kůra. Neboli hlava.
To je to, oč mi běží.
Mám za to, že od nás, laiků, se nedá očekávat, že budeme takto rozlišovat.
Takže nepotřebou mozku bych v tomto případě označila prostě nepotřebu pokyn vědomě zpracovat.
napsal(a):
Takže nepotřebou mozku bych v tomto případě označila prostě nepotřebu pokyn vědomě zpracovat.
Děkuji, že jste to vysvětlila za mě
Pro kometu - jako jo, nervová soustava to samozřejmě musí zpracovat a já nejsem v neurologii sběhlá, takže netuším, kde jsou ta příslušná centra.
Je to myšleno tak, že pokud je povel zautomatizován na úroveň reflexu, nemusí živočich o jeho splnění přemýšlet. Prostě slyší "sedni" a zadek jde sám k zemi
napsal(a):
Ale to není přesné. Ten mozek (přesněji řečeno mozková kůra) to prostě musel nejdřív zpracovat právě na podmíněný reflex. A pak už nepřemýšlí. Protože to má "vypálené" na ten reflexní oblouk.
Stejná automatizace, jako když při prudkém zabrždění šlápne vyježděný řidič na brzdu i spojku zároveň. Ale nejdřív se to musel naučit. Poté, co mu auto několikrát chcíplo.Rozumíme si?
Terven
napsal(a):
Děkuji, že jste to vysvětlila za mě
Pro kometu - jako jo, nervová soustava to samozřejmě musí zpracovat a já nejsem v neurologii sběhlá, takže netuším, kde jsou ta příslušná centra.
Je to myšleno tak, že pokud je povel zautomatizován na úroveň reflexu, nemusí živočich o jeho splnění přemýšlet. Prostě slyší "sedni" a zadek jde sám k zemi
Však ano (a že učení probíhá v mozkové kůře, určitě víte). Já rozporovala formulaci - povely nemusejí projít hlavou. Musejí. Viz výše.
Jistěže si rozumíme. Výsledkem je prostě reflexní oblouk, a my se tu bavíme o výsledku.
Tj. u popisu "Maximálně můžou fungovat povely, které má perfektně zvládnuté až na úroveň reflexu" jako běžný uživatel neočekávám nic jiného, než vámi popsaný výsledek, kdy je reflex. oblouk hotový, reakce zvířete je nezávislá na jeho vůli.
Třeba já nevím, že učení probíhá v mozkové kůře. Určitě nás to učili, a já jsem to spokojeně zapomněla
Jako řidič musím říct, že vypálený reflex do mozku, když se přeučujete na osobní vůz s automatem (žádná spojka, jen veeelká brzda), je zdrojem nekonečné zábavy
napsal(a):
Jistěže si rozumíme. Výsledkem je prostě reflexní oblouk, a my se tu bavíme o výsledku.
Tj. u popisu "Maximálně můžou fungovat povely, které má perfektně zvládnuté až na úroveň reflexu" jako běžný uživatel neočekávám nic jiného, než vámi popsaný výsledek, kdy je reflex. oblouk hotový, reakce zvířete je nezávislá na jeho vůli.
Třeba já nevím, že učení probíhá v mozkové kůře. Určitě nás to učili, a já jsem to spokojeně zapomněla
Jako řidič musím říct, že vypálený reflex do mozku, když se přeučujete na osobní vůz s automatem (žádná spojka, jen veeelká brzda), je zdrojem nekonečné zábavy
Učení v mozkové kůře probíhá učením. A opakováním. To není nic složitého. Až se z toho stane reflex. To jsme se shodly.
Nedávno jsem se bavila s kamarádkou. Má manuál, její muž automat. A obě auta střídá. Trvalo mu měsíc, než jeho mozek vstřebal obojí. Teď už nad tím taky nemusí přemýšlet.
napsal(a):
Ale to není přesné. Ten mozek (přesněji řečeno mozková kůra) to prostě musel nejdřív zpracovat právě na podmíněný reflex. A pak už nepřemýšlí. Protože to má "vypálené" na ten reflexní oblouk.
Stejná automatizace, jako když při prudkém zabrždění šlápne vyježděný řidič na brzdu i spojku zároveň. Ale nejdřív se to musel naučit. Poté, co mu auto několikrát chcíplo.Rozumíme si?
kometo, tak tohle je snad všem jasné a o tom tady snad ani řeč nebyla, tedy o tom procesu vytváření reflexu, o učení
řeč byla o reflexu, tedy již vybudovaném, automatické reakci atd.........
napsal(a):
kometo, tak tohle je snad všem jasné a o tom tady snad ani řeč nebyla, tedy o tom procesu vytváření reflexu, o učení
řeč byla o reflexu, tedy již vybudovaném, automatické reakci atd.........
Viz výše. Já jenom rozporovala formulaci, že povely nemusejí projít hlavou.
napsal(a):
Viz výše. Já jenom rozporovala formulaci, že povely nemusejí projít hlavou.
Když ono se to tak ve výcviku psů říká, pokud je řeč o zautomatizovaných dovednostech.
Samozřejmě, že každej průměrně inteligentní člověk chápe, že hlava je k tomu třeba...už proto, že jsou na ní uši, který musí ten povel slyšet
"Nemusí projít hlavou" v tomto případě znamená, že netřeba o tom přemýšlet.
Terven
napsal(a):
Když ono se to tak ve výcviku psů říká, pokud je řeč o zautomatizovaných dovednostech.
Samozřejmě, že každej průměrně inteligentní člověk chápe, že hlava je k tomu třeba...už proto, že jsou na ní uši, který musí ten povel slyšet
"Nemusí projít hlavou" v tomto případě znamená, že netřeba o tom přemýšlet.
Tak to jo. Teď už to chápu - terminus technicus. Já to brala moc vědecky, omlouvám se.
napsal(a):
Tak to jo. Teď už to chápu - terminus technicus. Já to brala moc vědecky, omlouvám se.
Vím, že máte ráda přesnost - hlavně že jsme si to vysvětlily
napsal(a):
Vím, že máte ráda přesnost - hlavně že jsme si to vysvětlily
Jsem doktorka a k tomu učitelka - takže diagnóza je jasná.
lupus4
napsal(a):
Tak místo abyste pozorně sledovaly plodný dialog janaa x lizi a něco se dozvěděly o výcviku, jste to zase, jako už tradičně, zazdily nepodstatnými tlachy...
Jaké nepodstatné tlachy?
napsal(a):
Jaké nepodstatné tlachy?
začala jste s tím včera v 08:25 , jak to bylo myšleno vám tam Buggyra i Terven vysvětlily hned
a v XX příspěvcích melete neustále dokola a dokola a dokola až se konečně "dopídíte" o všem zde známém a prostém fungování podm. reflexu
(ještě jste do toho mohla namíchat neuronové dráhy a třeba kognitivní fce mozku, aby vaše "diagnoza" byla potvrzena )
PS. neberte to ve zlém , ale já po vašich některých "vstupech "
( např.zrak u agam, ostříž, určování hmyzu atd...) jen jako laik žasnu a odborník se určitě diví
lupus4
napsal(a):
začala jste s tím včera v 08:25 , jak to bylo myšleno vám tam Buggyra i Terven vysvětlily hned
a v XX příspěvcích melete neustále dokola a dokola a dokola až se konečně "dopídíte" o všem zde známém a prostém fungování podm. reflexu
(ještě jste do toho mohla namíchat neuronové dráhy a třeba kognitivní fce mozku, aby vaše "diagnoza" byla potvrzena )
PS. neberte to ve zlém , ale já po vašich některých "vstupech "
( např.zrak u agam, ostříž, určování hmyzu atd...) jen jako laik žasnu a odborník se určitě diví
A tak tam šlo jenom o ujasnění pojmů, které jsme každá chápala jinak. Na tom snad není nic špatného.
Ale s piebaldismem jsem měla pravdu, ne? To jsem náhodou trefila.