Americký Stafordšírský Teriér štěňata s PP

Prodám Amerického stafordšírského teriéra - Chovatelská stanice nabízí štěň...
Dohodouamstafron
XXX.XXX.35.25
Mému psovi byl diagnostikován chronický zánět slinivky a teď dostává jen dietní granule a nesmí nic jiného. Byl ale zvyklý, pokud splnil nějaký příkaz, že dostal piškot. A bylo na něm vidět, jak mu to dělá radost. Teď nevím, čím bych ho mohla odměňovat, aby neztratil motivaci k plnění příkazů. Granule sice zatím žere s chutí, ale nic jiného ne, takže mám obavy, že mu jako odměna přestanou stačit. Nevíte, čím by šly piškoty nahradit při té dietě?
Uživatel s deaktivovaným účtem
Nie som odborník, ale čo laicky viem, že pri týchto zápaloch je problematický predovšetkým príjem tukov a aj vlákniny. Pokiaľ žerie diétne granule tak je to vlastne super - zostavovať dietnu kŕmnu dávku "laicky" je síce možné, ale chce to riadne vedomosti z oblasti výživy a kŕmenia ☺. Z okolia viem, že psíkom s podobnými diagnózami ako odmenky (ozaj máličko) podávajú čisté sušené mäso - netučné - kuracie prsia, králik ..
Slinivkářku mám doma já.
Low fat granule a konzervy taky máme a ano, na veterině mi tvrdili, že nic jiného nesmí a domácí stravu nedoporučili s tím, že nebudu schopná dodržet správné poměry živin.
Fena ale před tím byla skoro 7 let na barfu a přestože jí veterinární dieta chutná, nebyla jsem ochotná se smířit s tím, že nic jiného dlouho (nebo navždy) do huby nevezme.
A spotřebu pamlsků máme poměrně velkou, cvičíme, trénujeme nosework...
Začala jsem jí tedy vařit maso + zeleninu+přílohy, nějaké info se najít dá a hodně informací je tady:
https://www.dogaware.com/articles/wdjpancreatitis.html#recovering
případně v internetové poradně dr. Šťourače, která už není aktivní, ale funguje tam vyhledávání a pak v časopise Pes přítel člověka 10/2017 je od něj o slinivce článek.
Pamlsky nakonec u nás problém nejsou, jak psala eena, chce to ohlídat množství tuku a vlákniny. Nekupovala bych žádné komerční v chovatelských potřebách a to ani žádná oblíbená sušená 100% masíčka, ve kterých je skoro vždycky i glycerin, ačkoliv tam není uvedený.
Objednávám domácí pamlsky od paní, s níž jsem konzultovala složení - kuřecí nebo krůtí. Moje fena snese občas i kousek sušených plic, pamlskuju i těma low fat granulema a sem tam piškot, v tom taky nevidím problém. I když s těma se snažím to nepřehánět, lámu je na kousky. Mám malé feny, nechci do nich ládovat piškoty, aby netloustly, to za prvé a za druhé se trochu bojím toho cukru v nich (používám normálně dětské Opavia)...ze slinivkářů se dost často v budoucnu vyklubou diabetici
Určitě to není univerzální rada, chce to opatrně zkoušet, co konkrétní pes snese. Moje fena nikdy neměla akutní vzplanutí, že by skončila polomrtvá na infuzích, jak je obvyklé. Spíš jí slinivka hapruje dlouhodobě a střídají se období klidu a období zhoršení potíží.
amstafron
XXX.XXX.35.25
U mého psa to je také dlouhodobý problém, který se předtím řešil jako často opakovaná gastroenteritida antibiotiky. Minulý týden byly provedeny odběry a prokázán zánět slinivky. Dostal opět antibiotika, Algifen a Omeprazol. Konzervy jsem ještě nezkoušela, ale mám je objednané, protože skoro vůbec nepije. Jak dlouho trvalo Vaší fence, než se jí zažívání zklidnilo po nasazení dietních granulí? Pes je sice klidnější, ale po týdnu v něm ještě chvílemi bublá, protahuje se a mlaská.
Před odběry zvracel jen 2x, neustále však krkal a polykal. Průjem neměl vůbec, ale děsně v něm bublalo a měl hodně zapáchající větry.
amstafron
napsal(a):
U mého psa to je také dlouhodobý problém, který se předtím řešil jako často opakovaná gastroenteritida antibiotiky. Minulý týden byly provedeny odběry a prokázán zánět slinivky. Dostal opět antibiotika, Algifen a Omeprazol. Konzervy jsem ještě nezkoušela, ale mám je objednané, protože skoro vůbec nepije. Jak dlouho trvalo Vaší fence, než se jí zažívání zklidnilo po nasazení dietních granulí? Pes je sice klidnější, ale po týdnu v něm ještě chvílemi bublá, protahuje se a mlaská.
Před odběry zvracel jen 2x, neustále však krkal a polykal. Průjem neměl vůbec, ale děsně v něm bublalo a měl hodně zapáchající větry.
Tak to máte podobně jako my. U nás se ty epizody taky řešily jako gastroenteritidy, dokud veta nenapadlo ji nabrat. Projevovalo se to nadýmáním, měla příznaky bolení břicha, občas zvracela šťávy, žrala trávu. Stolice byla povětšinou úplně normální.
V červenci ty epizody byly častější, cca každý 2-3 den, tak jsem se vydala na veterinu, kde ji nabrali TLI. Antibotika nedostala, jen dietu a Famosan, na bolesti nám vet doporučil Algifen, ale ten jsem zatím nikdy nepoužila.
Řekla bych, že se zlepšila hned po nasazení diety, čili po vynechání tučného. Nebylo to sice ještě úplně ok, občas měla nechuť k pohybu, válela se, hrbila...když se jí ulevilo, byla až nepřirozeně divoká a euforická. A přesně, jak píšete - strašně málo pila, přestože bylo léto.
Na kontrolní náběr jsme šly v září, to už byla úplně v pohodě, nic bych na ní nepoznala a TLI už bylo zvýšené jen nepatrně. Bylo nám doporučeno přesto pokračovat v dietě, pokračovala jsem ve stejném režimu vařené maso plus přílohy, občas veterinární dieta - pokud jsem nestihla rozmrazit, uvařit nebo jsme byli mimo domov.
Prakticky celý podzim byla fena bez potíží, plná elánu, úplně vyměněnej pes oproti časům před diagnózou.
Koncem listopadu se slinivka zase ozvala, začala mít zase epizodky nadýmání.
1x zvracela a 1x měla průjem, ačkoliv jinak má i v době potíží stolici učebnicovou.
Změnily jsme veterinu, víceméně spíše kvůli druhé feně a já jsem vetovi zmínila i její problémy. K mé veliké radosti jí nabral PLi, což je momentálně nejspolehlivější ukazatel -a hodnota byla vyšší.
Čekala jsem to. Vet se vyjádřil, že žádné drama, ale je vidět, že dráždění tam je a v dietě máme pokračovat. V lednu je v plánu sono břicha.
amstafron
XXX.XXX.35.25
To chování je také stejné. Když vidí, že půjdeme ven, tak téměř splyne s postelí abych ho neviděla, což u něho nebývá zvykem. Venku sice běhá, ale není v tom až zas taková radost. V průběhu dne pak občas za mnou přijde a chce si hrát a je dost v pohybu, ale to trvá jen chvíli. Pak si lehne, převaluje se a občas mlaská nebo v něm zabublá.