Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.1.2023 18:08
P.C.

XXX.XXX.234.100

Prosím o názory a zkušenosti.
Feňule prožívá první hárání. Jsme domluvení na kastraci a řešíme, kdy je vhodné ji provést.
Je na to hodně různých názorů, momentálně se přikláníme k tomu, že ještě jednou jí necháme odhárat. Vím, že někdo kastruje hned po první, někdo čeká na určitý věk psa...
Ráda bych znala vaše zkušenosti, jaký věk cca se doporučuje jako ideální nebo se vám osvědčil.

5.1.2023 18:17
Tery56

XXX.XXX.89.181

Samozřejmě záleží na plemeni. Fenku budu taky kastrovat, bude to ve dvou letech. Ve dvou letech je fena pohlavně i tělesně dospělá

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.1.2023 18:30

P.C. napsal(a):
Prosím o názory a zkušenosti.
Feňule prožívá první hárání. Jsme domluvení na kastraci a řešíme, kdy je vhodné ji provést.
Je na to hodně různých názorů, momentálně se přikláníme k tomu, že ještě jednou jí necháme odhárat. Vím, že někdo kastruje hned po první, někdo čeká na určitý věk psa...
Ráda bych znala vaše zkušenosti, jaký věk cca se doporučuje jako ideální nebo se vám osvědčil.

Otázka není "kdy" ? ale "proč" ?

5.1.2023 19:27
lupus4

XXX.XXX.205.61

třeba vám tohle pomůže v rozhodování a kdybyste chtěla i +/- tak můžu do SZ

https://psinfo.cz/kastrace/

5.1.2023 19:37
P.C.

XXX.XXX.234.100

Otázku "ano nebo ne" neřešme, to už je rozhodnuté.

Tery, jaké plemeno máte vy? Nebo cca jak velký pes?

5.1.2023 19:44
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Tery56 napsal(a):
Samozřejmě záleží na plemeni. Fenku budu taky kastrovat, bude to ve dvou letech. Ve dvou letech je fena pohlavně i tělesně dospělá

No asi jak která... Fyzicky asi většina fen ano - i když větší plemena se "dodělávají" třeba i kolem třetího roku...

Pohlavně dospělá je myšleno co? Že je schopná se rozmnožovat? Tak to je v podstatě i při prvním hárání.

Já bych z osobní zkušenosti největší problém ale viděla v dospělosti (zralosti) psychické. A spousta fen ve dvou letech prostě ještě není "hotových" (psychicky). Moje fena byla ve dvou letech pořád bláznivé štěně - i z toho důvodu jsem ji kolem toho druhého roku nenechala nakrýt, protože mi na to ještě nepřišla připravená, zralá. O rok déle už to bylo o něčem jiném.. A to nemám žádné velké plemeno...

Takže bych v případě kastrace brala v potaz i toto...

5.1.2023 20:30

Myslím, že zadavatelka psala už jinde, že fenka je kříženec, ale už nevím, jestli menšího nebo většího vzrůstu.
Já bych jen chtěla potvrdit, co píše Marcela. Mně moje fenka taky přišla pořád jako střelený štěně, takže první štěňata měla až ve třech letech a jsem přesvědčená, že to byla správná volba. Takže bych určitě v žádným případě po prvním hárání nekastrovala. Ale já teda pořád váhám kastrovat i šestiletou fenu.

5.1.2023 21:44
P.C.

XXX.XXX.234.100

marcelaamax napsal(a):
No asi jak která... Fyzicky asi většina fen ano - i když větší plemena se "dodělávají" třeba i kolem třetího roku...

Pohlavně dospělá je myšleno co? Že je schopná se rozmnožovat? Tak to je v podstatě i při prvním hárání.

Já bych z osobní zkušenosti největší problém ale viděla v dospělosti (zralosti) psychické. A spousta fen ve dvou letech prostě ještě není "hotových" (psychicky). Moje fena byla ve dvou letech pořád bláznivé štěně - i z toho důvodu jsem ji kolem toho druhého roku nenechala nakrýt, protože mi na to ještě nepřišla připravená, zralá. O rok déle už to bylo o něčem jiném.. A to nemám žádné velké plemeno...

Takže bych v případě kastrace brala v potaz i toto...

Taky si myslím, že pohlavně už právě dospělá je. Tzn může mít mladý. Jako 13 náctiletá mladá holka, která už může mít teoreticky děti, ale ještě vyspělá není.

Naše je pořád prdlá, teď jí teda asi hormony trochu zklidnily, ale pořád je to štěndo. Neumím si představit, že by měla mladé.

Asi se to teda těžko určí a spíš podle té vyspělosti....

6.1.2023 17:00
Tery56

XXX.XXX.89.181

Mám středoasiatku, před ní jsem měla fenku Moskevského strážního.

Přidejte reakci

Přidat smajlík