Štěňátko a chůze na vodítku - začátky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lucka1998

23.3.2023 14:03
Lucka1998

XXX.XXX.9.138

Zdravím,

chtěla bych se zeptat, jak u vás začínali prcci chodit na vodítku.
Máme 10ti týdenní holčičku zlaťáka, začali jsme s ní nějak kolem toho 8mého týdnu hned chodit na vodítku. Na obojek byla zvyklá, takže tam problém nebyl. Nejdříve jsem ji vodítko připnula na zahradě, běhala jsem s ní a blbla, aby ho brala jako takovou běžnou součást života. Poté jsme zkusili jít naší ulicí k řece a zpět, poté jsme i obešli druhou ulici a vrátili se domu, šla absolutně poslušně, bez záseků, jako by n chodítku chodila už někdy předtím, ale poslední 3 dny se nám začala z neznámých důvodů sekat.
Chodíme hodinu před krmením (3x denně - ráno, odpo, večer) a tak se z 90% ihned vykadí. Nyní vždy popojde tady u nás v ulici několik metrů, v trávě hodí bobek a poté se ihned otočí a začne rvát směrem domů, když chci pokračovat v procházce opačným směrem, furt se mi otáčí, táhne proti mě, chce domů, když ji tedy "donutím" jít tím směrem, co já, celou chůzi kňučí a snaží se při každé příležitosti otočit směrem domu. Pobízím jí mlaskáním, veselým voláním na její jménem, sedám si k ní na bobek a přivolávám jí - to vždy přijde, většinou odměním i pamlskem, ale poté se opět otočí a chce jít prostě domu.
Nevíte, čím by tato náhlá změna mohla být způsobena?
Trasy, které zná, jít nechce, když jsme byli minulý víkend ve vedlejším městě na seznamovaččce s přítelovo fenkou, byla v prostředí které absolutně neznala a nikdy tam nebyla a šla vedle druhé fenky také úplně ukázkově. Máme v plánu tento víkend fenku přivézt k naší zlaťandě a zkusit s nimi jít na procházku i po "našich" trasách, kde mi začala dělat záseky - třeba se jí s druhým pejskem půjde lépe. Vím, že je to ještě malé miminko a bude to chtít hodně času, než začne tak nějak hezky ťapat sama od sebe.
Nemáte nějaké typy, jak jí tu chůzi na vodítku ještě více zpříjemnit? Momentálně používáme klasický obojek, časem, až bude větší, bych jí ráda pořídila do výbavy i kšíry až pojedeme na nějaký větší výlet, hlavně kvůli převozu v autě a celkovému pohodlí, ale zatím nám jde o to naučit se na obojek.

Děkuji a hezký den všem.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.3.2023 17:45

Chodíme hodinu před krmením

tady mate odpoved
prestante krmit po navratu...
vas pes bude asi "zvykar"

BarboraNovotná

23.3.2023 19:17
BarboraNovotná

XXX.XXX.230.90

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Chodíme hodinu před krmením

tady mate odpoved
prestante krmit po navratu...
vas pes bude asi "zvykar"

Taky krmíme 1-2 hoďky po procházce, co je na tom prosím špatně? Lepší než krmit před, ne?

23.3.2023 19:36

24.3.2023 09:22

BarboraNovotná napsal(a):
Taky krmíme 1-2 hoďky po procházce, co je na tom prosím špatně? Lepší než krmit před, ne?

ze se pes muze tesit domu na jidlo a proto se mu nechce byt venku

24.3.2023 09:23

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Třeba toto? https://psinfo.cz/kritickaobdobi/

"když jsme byli minulý víkend ve vedlejším městě na seznamovaččce s přítelovo fenkou, byla v prostředí které absolutně neznala a nikdy tam nebyla a šla vedle druhé fenky také úplně ukázkově"

24.3.2023 09:32

Druhý pes řekne psovi, že má dávat jednu nohu před druhou...
A jo, jsou taková období, kdy se pes začne bát, nechce jíst z modré misky, chce jen hovězí
a vodu z pet lahve...

Před procházkou se krmit může, nebavíme se o vypuštění na překážkovou dráhu přece.
Hodinu po procházce? Tak to by mě asi pes sněd venku :-)
Deset týdnu mimino... jí 4x 5x denně?

Hele, třeba má jen hlad :-)
Ale když je to zaměstnané něčím novým nebo zajímavým, tak jde hlad a zažitý vzorec stranou :-)

24.3.2023 10:02

podle mě běžné období strachu - od branky nechce některé štěně stejně, jako vlče od nory. Měla to i dogata - některé silněji, jiné méně. Fungovalo vyvést je autem o kousek dál - a průzkumničili v pohodě a drželi se nás krásně... A nebo je kousek od vrátek poponést... což u dogat tak jednoduché není.
O to více jsme si v tom období užívali zahradu - ta byla jejich...

24.3.2023 11:09
aluska

XXX.XXX.197.205

já teda nemám štěňátko, pesani večeří hned po odpolední dlouhý procházce a já ty zmetky nemůžu dostat z procházky domu....dvě hodiny je málo

24.3.2023 11:32

Môj názor je, že s kŕmením to asi nesúvisí. Proste je to šteňa a prechádza si takým obdobím. Ja som pri učení na vodítko dosť prekrmovala formou odmien. Jednoduché "povely" - poď, stoj a pod. Viac ako dva dni sme problém nemali - proste psíci vedeli, že vodítko je niečo fajn - ide sa von, budú sa mi venovať. Teraz sa vodítka nemôžem ani dotknúť bez toho, aby reagovali radosťou z prechádzky. A mimochodom - vždy som kŕmila po návrate (akosi mi to logicky tak vyplynulo - po jedení sa už nič nerobí - trochu panikárim z torzie - a okrem toho sa zas na návrat tešia, lebo bude papanie a neodmietajú sa vrátiť)

24.3.2023 12:05
Nikyyyc

XXX.XXX.246.80

Ahoj, mám podobný problém a trochu jsem doufala, že pod tvým příspěvkem najdu odpovědi a přijde mi smutné, že si člověk jde pro radu za zkušenějšími a dostane akorát výsměch ve většině případů :) Budu ti držet palce.

24.3.2023 12:07
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Nikyyyc napsal(a):
Ahoj, mám podobný problém a trochu jsem doufala, že pod tvým příspěvkem najdu odpovědi a přijde mi smutné, že si člověk jde pro radu za zkušenějšími a dostane akorát výsměch ve většině případů :) Budu ti držet palce.

Můžu se zeptat? Kde prosím vidíte výsměch?

24.3.2023 12:53

Nikyyyc napsal(a):

víte co?

https://www.ifauna.cz/psi/kynologicka-poradna/rozcestnik

24.3.2023 13:13
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

U prvního psa nebyl problém s venčením. Rád mě následoval, o to víc mě překvapil druhý, kterého jsem ani nemohla dostat z domu a nynější, která se sice nechala vyvést z domu, ale dál než k sousedovic brance nedošla. Před procházkou jsem teda nekrmila taky. Ona o to ani nestála, ale zadavatelka by mohla zkusit dát jídlo trochu před a zbytek po procházce. Tím, že moje Malina o jídlo před procházkou nestála, se pak lépe motivovala na ní a jela hodně na pamlsky. Jednu procházku jsem jí dovedla k sousedovic brance, pak jí přesvědčila o kousek dál a tak jsme prodlužováli a prodloužovali. Na procházkce jsem jí pořád musela chválit, ukecávat, povídat, prostě magorka, co si povídá se psem, ale na Malinu to prostě fungovalo nejlíp. A když už teda to vypadalo, že to máme zmáklý, začala žrát vodítko, nebo se mi na procházce sekla a nechtěla jít, prostě totálně paličatá a náladova fenka. Musela jsem najít rovnováhu, nesměla jsem být moc měkká, ale ani přísný hlas nefungoval, zabírá a zabíral klidný sebejistý.

24.3.2023 15:05
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Nikyyyc napsal(a):

Výsměch tu ale není ani jeden. Heslovitá, přílíš krátká odpověd ano, ale že bys někdo vysmíval zadavatelce, to ne a pár rad taky padlo a určitě nešlo o žádné ironické odpovědi. Bylo razeno, že má hlad, jako může to tak být, to se nikdo tomu nesmál, že jde pes na lačno.
Nebo, že je dobré vyvést teda psa někam dál, aby se prošel, což bych já osobně kombinovala. Zkusila bych trocha jídla před a vyjít z domu, kam nejdál to půjde a příště psa teda někam vyvézt a pořád chválit...

Přidejte reakci

Přidat smajlík