Dvě feny z jednoho vrhu, 2 roky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.3.2023 10:08
galina

XXX.XXX.168.56

Mým fenam jsou dva roky. Hlavní záměr pořízení dvou z jednoho vrhu byl ten aby byly povahově a výkonnostně k sobě co nejblíže.
Jak to dopadlo? No stejné mají datum narození a matku. Jinak jsou jak voda a oheň. Jedna hubená, druhá tloustne. Jedna divoká, druhá klidnější. Ovšem jedna bez druhé nemůže být. Probíhají různé zápasy. Většinou je začíná ta samá fena a ta druhá s výrazem,, ach jo, proč zrovna já mám za nejlepší kamarádku takovou potvoru,, jí to toleruje, pak zas se vzájemně pasou atd.
Pořád ale mám v hlavě ty příběhy lidí co se jim feny popraly tak že spolu nemohly pak být.soužití s fenami mě provází od roku 1992. Mezi haskounkama občas nějaká ta šarvátka proběhla. Ale nic fatálního, jen spolu dámy,, nesouhlasily,,
Co by se asi tak mohlo přihodit, jak tomu předejít? Z pulrocnich pirani jsou rozumné mladé dámy, běhají v zápřahu, chodí na volno, umí jezdit vlakem, autobusem, auto mají za pojízdný pelíšek. Zvládly míjet v klidu jiné psy, na volno je to kupodivu lepší, no i pro mě, ustoupim trochu stranou, řeknu, ne nesmíš, to sice musím zopakovat, ale funguje to.
Ke starým haskounkam se chovaly vždy pěkně, nejdřív byly tři a teď už je jen jedna, bude ji 16. Děkuji za vaše rady a nápady a zkušenosti.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.3.2023 10:52

Co by se mohlo přihodit? To vás přece musí samotnou napadnout. Jejich vztah by se mohl tak vyhrotit, že se pokusí jedna druhou zabít. Jsou stejně staré, stejně velké,... Může to dopadnout tak, že je budete muset, do konce života jedné z nich, oddělovat.
Jakých plemen jsou to kříženci?

27.3.2023 11:03
galina

XXX.XXX.168.56

Trochu od všeho, bordera, staford, bigl a vesnické tajemství. Právě že to zatím na rvačku na život a smrt nevypadá. Sem jsem si přišla pro řadu, co by se asi tak mohlo stát. Víc hlav víc ví. A vybrat si z toho co je pro mě užitečné

27.3.2023 12:00

Poprvé by se mohly střetnout u "kořisti" ( míček, aport, klacek, ale i paníček ). Když bude ta rychlejší, štíhlejší pořád vyhrávat, může se ta druhá naštvat. Takovou hru je záhodno neprovozovat, nebo aspoň včas ukončovat.
Preventivně krmit zvlášť?......Fenám do hlavy nevlezete.

27.3.2023 12:29
Doron

XXX.XXX.30.211

Mohli by se stát, že ta otravovaná se jednou doopravdy ožene a dojde k opravdové rvačce.
Pak už to může být blbý.
Já bych ty výboje té jedné mírnila, resp.zastavovala ještě než k nim dojde.

Jestli se ta druhá tváří, že jí to otravuje, asi to tak bude.

Jestli jste měla někdy víc psů ( tedy smečku), určitě jste si všimla, že starší dominantní psi, také různým způsobem zasahují do příliš divoké hry ostatních .
A vlastně to někdy nejsou ani vůdčí psi, třeba můj mladší Doronek brání Gučáka, staršího psa, kterého dost uznává:), před tím, aby ho otravovali nevycválaní mladoši. Prostě ho zacloní svým válcovitým tělem:))
Prostě smečka chce být v pohodě.

Vedla bych fenky k většímu klidu, přesně jak píše orionka, nepodporovala bych konkurrenci, společné hračky, společný aport, společná miska..
Možná bych někdy krmila i z ruky, pěkně v klidu a na střídačku.

27.3.2023 16:37
galina

XXX.XXX.168.56

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Poprvé by se mohly střetnout u "kořisti" ( míček, aport, klacek, ale i paníček ). Když bude ta rychlejší, štíhlejší pořád vyhrávat, může se ta druhá naštvat. Takovou hru je záhodno neprovozovat, nebo aspoň včas ukončovat.
Preventivně krmit zvlášť?......Fenám do hlavy nevlezete.

Většinou vše začíná ta tlustší. Ta hubenější ani moc netrpí, spíš blahosklonně toleruje.
Například, při nasazování obojku tlustá mírně,, hryže hubenou okolo uší. Tuhle se někde zapomněla a ta hubenější byla překvapená, rozhlížela se, kdepak je, už trochu nastavujic krk, jako by to prostě bez hryzani nebylo kompletní. Ona jí teda nezůstane nic dlužná.
Přijdou mi bezva sehraná dvojka.
Aport je baví právě proto že se o něj přetahují. Krmím dohromady i se starou haskounkou, ta žere víc než ty mladý, ty se v tom nimraj stylem, jezkovyvoci co nám to zas dala, doufám že se to bude dát sníst. Mám dojem že ty neustálé,, jako rvačky,, uvolňují eventuální napětí.

27.3.2023 18:02
Doron

XXX.XXX.30.211

"Jakoby rvačky" slouží opravdu k tomu, aby pes uvolnil napětí ( třeba vzrušení z nadcházející vycházky), já tenhle způsob odreagování nepodporuju.
Něco jiného je hra.
Vám to ale s fenkama klape, tak hlavně ať Vám to vydrží a dělají Vám radost:)!

27.3.2023 18:41
janaa

XXX.XXX.174.242

ZAs bych zbytečně nehledala problém tam,kde není. U nás to občas v rámci "rvaček" vypadá jak v pitbul aréně,chlupy lítaj,zuby se cení, řev šílenej, ale nic si nikdy neudělají. Zkušenosti máte, tak věřím,že kdyby se něco dělo,správně to vyhodnotíte a zakročíte. Když jim do toho budete v rámci fungujících vztahů kecat moc, taky si můžete (a jim) problém vyrobit.

Jinak mě pobavila ta původní myšlenka,že takové kříženky budou povahově a výkonnostně stejné. Takhle to prostě nefunguje,zvlášť u vořechů

Přidejte reakci

Přidat smajlík