Baruska2103

XXX.XXX.168.142
Dobrý den. Mám dotaz. Co dáváte za vitaminy fence na podporu plodnosti? (Kyselina listová atd.) děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

Baruska2103
napsal(a):
Dobrý den. Mám dotaz. Co dáváte za vitaminy fence na podporu plodnosti? (Kyselina listová atd.) děkuji
OT, ale nedá mi to. Vy máte nějaké vzácné plemeno, že potřebujete podpořit jeho rozmnožení? Veterinář neporadil?

janaa
napsal(a):
Co si představujete pod pojmem podpora plodnosti? Zdravá fena má těch vajíček až až listovku můžete dávat od krytí kvůli vývoji plodů
No, ona ta kyselina listová se doporučuje i před graviditou, i u lidí. Ale zadavatelka se nám asi stejně neozve.

janaa
napsal(a):
Tak to určitě,ale úplně jako vitamín na podporu plodnosti bych to neviděla
Humánní medicína ano. Ale možná jenom reklamní tah.

napsal(a):
Humánní medicína ano. Ale možná jenom reklamní tah.
na podporu plodnosti?
nebo plodu
kam spadá i užívání nějaký ten měsíc před otěhotněním....

napsal(a):
na podporu plodnosti?
nebo plodu
kam spadá i užívání nějaký ten měsíc před otěhotněním....
Na podporu plodnosti. Doporučuje (to je možná ta reklama) už 3 měsíce PŘED otěhotněním.
Rozdíl mezi plodností a plodem je mi znám.

napsal(a):
Na podporu plodnosti. Doporučuje (to je možná ta reklama) už 3 měsíce PŘED otěhotněním.
Rozdíl mezi plodností a plodem je mi znám.
wiki říká :
"Kyselina listová se doporučuje ve zvýšeném množství užívat během těhotenství, nejlépe však již tři měsíce před samotným otěhotněním. Mícha a mozek dítěte se vytváří již v prvních týdnech těhotenství, a proto pozdější podávání již nemá takový efekt."

Já jsem kyselinu listovou před krytím ani před zabřeznutím nedávala. Ani jsem ji já sama před otěhotněním nikdy nebrala.
Nechávala jsem všechno na přírodě. Pokud to tak má být, tak to tak bude. Fenka byla ve výborné fyzické kondici, to je myslím nejdůležitější. Proto i porod zvládla výborně, nebylo žádné zvracení, ani jiné problémy, všechno zvládla naprosto v pohodě a i vyšetření na veterině prokázalo, že všechno proběhlo naprosto v pořádku.
Ještě by sem mohla napsat Inspektorka, je zkušenější a zajímalo by mě to, člověk se furt učí.
napsal(a):
Já jsem kyselinu listovou před krytím ani před zabřeznutím nedávala. Ani jsem ji já sama před otěhotněním nikdy nebrala.
Nechávala jsem všechno na přírodě. Pokud to tak má být, tak to tak bude. Fenka byla ve výborné fyzické kondici, to je myslím nejdůležitější. Proto i porod zvládla výborně, nebylo žádné zvracení, ani jiné problémy, všechno zvládla naprosto v pohodě a i vyšetření na veterině prokázalo, že všechno proběhlo naprosto v pořádku.
Ještě by sem mohla napsat Inspektorka, je zkušenější a zajímalo by mě to, člověk se furt učí.
Já jsem stará konzerva, takže takové ty komerční výstřelky úplně nežeru a nevěřím na to, že nějaký volně prodejný doplněk dokáže ovlivnit plodnost feny.
Důležitá je celková kondice, výživa a psychická pohoda feny. Pokud něco z toho kulhá, tak to ničím nenaženete.
V době před krytím, během březosti i kojení se mimo tyhle tři věci snažím fenu maximálně chránit od veškeré chemie - ať už v krmení, ve vet přípravcích, až po tu z vnějšího prostředí (např. vstup do polí v době postřiků apod )

marushka
napsal(a):
Nedávám nic, jen jak bylo výše již řečeno, dobra kondice, dobra výživa, žádná chemie po krytí.
A nechápu dotazy na důvody chovu.. Copak musí každý tazatel obhajovat své chovatelské plány? To musíte za každým nickem vidět množitele?
Ono, upřímně, takové anonymní dotazy přesně k těmto úvahám směřují.
Opravdový chovatel toto snad řeší s poradcem chovu a veterinářem, ne?

A jak se stanete tim "opravdovym chovatelem"?
Za me mj. i tim, ze si bude shanet info, tridit ho!! , ucit se...
Jen tady zacina byt problem uz uplne kazdy dotaz.

napsal(a):
A jak se stanete tim "opravdovym chovatelem"?
Za me mj. i tim, ze si bude shanet info, tridit ho!! , ucit se...
Jen tady zacina byt problem uz uplne kazdy dotaz.
Já bych se jím, čistě hypoteticky, neb to nemám v úmyslu, stala koupí feny s PP, byla v kontaktu s chovatelem a několika veterináři. A tady bych chodila jenom plkat. Ne, kecám, ptala bych se. Ale lidí, o kterých mám už za ty roky představu, že ví. A že jejich rady stojí za uvážení.
Je to naivní představa?
napsal(a):
Já bych se jím, čistě hypoteticky, neb to nemám v úmyslu, stala koupí feny s PP, byla v kontaktu s chovatelem a několika veterináři. A tady bych chodila jenom plkat. Ne, kecám, ptala bych se. Ale lidí, o kterých mám už za ty roky představu, že ví. A že jejich rady stojí za uvážení.
Je to naivní představa?
Já nejsem žádný velkochovatel, jen mě to baví a zajímám se o to a realita je taková, že o chovu vím víc než mnozí veterináři. Veterinář nemusí automaticky být chovatel, musí mít všeobecný přehled a hlavně znát věci kolem porodu. Já se svým veterinářem řeším prakticky pouze porod a to si v žádném případě nemyslím, že je špatný veterinář. A sama jsem se na spoustu věcí ptala na různých fórech nebo vyhledávala na googlu. S chovatelem své první feny jsem neřešila nic, poněvadž je to Polák a navíc napůl množka, což jsem zjistila až později, respektive stalo sd to z nej až později.
Mě proste nepřijde blbý zadávat sem chovatelske dotazy. Zaznamenala jsem zde par chovatelů, kteří ví, o čem mluví (a mnozí právě v tomto vláknu) a já sama si jejich názory rada přečtu. Oproti tomu já třeba vůbec nečtu plkací vlákna. To už bych se musela fakt hodně nudit.

marushka
napsal(a):
Já nejsem žádný velkochovatel, jen mě to baví a zajímám se o to a realita je taková, že o chovu vím víc než mnozí veterináři. Veterinář nemusí automaticky být chovatel, musí mít všeobecný přehled a hlavně znát věci kolem porodu. Já se svým veterinářem řeším prakticky pouze porod a to si v žádném případě nemyslím, že je špatný veterinář. A sama jsem se na spoustu věcí ptala na různých fórech nebo vyhledávala na googlu. S chovatelem své první feny jsem neřešila nic, poněvadž je to Polák a navíc napůl množka, což jsem zjistila až později, respektive stalo sd to z nej až později.
Mě proste nepřijde blbý zadávat sem chovatelske dotazy. Zaznamenala jsem zde par chovatelů, kteří ví, o čem mluví (a mnozí právě v tomto vláknu) a já sama si jejich názory rada přečtu. Oproti tomu já třeba vůbec nečtu plkací vlákna. To už bych se musela fakt hodně nudit.
A tak v zásadě jsme se shodly.
Ale předpokládám, že veterinář ví něco o funkci kyseliny listové. Na to přece nemusí být chovatel.
A nepíšu, že je blbý sem zadávat chovatelské dotazy. Akorát, že ten úvodní je pro mě, řekněme, podezřelý.
Ale rady padly, takže účel splněn.

kdysi, jakože asi před dvaceti lety, jsme poprvý připouštěli fenu a chovatelka nám dala nějaký hyper super vyzkoušený granule na plodnost, fakt nevím značku ani nic
ale každopádně Aida měla třináct štěňat a byl to vopruz dokrmovat, takže 10/10 would not recommend.
https://www.acldog.com/fertiadapt/
My jsme dávali toto, na doporučení kamarádky veterinářky. 😊 Nedávali jsme to kvůli plodnosti, ale chtěli jsme fenku při prvním hárání podpořit k dosažení ovulace. 🙈

wdog
napsal(a):
https://www.acldog.com/fertiadapt/
My jsme dávali toto, na doporučení kamarádky veterinářky. 😊 Nedávali jsme to kvůli plodnosti, ale chtěli jsme fenku při prvním hárání podpořit k dosažení ovulace. 🙈
Nemám nic proti bylinkám, naopak.
Ale co je to ovariální délka a hmotnost? U kurkumy.
Jsem asi proti vám stará škola,myslím si, že fena, zdravá,ze "zdravého "chovu,nezatížená příbuzenskou plemenitbou,rozumně živená,,nepotřebuje žádné přípravky pro podporu plodnosti.Pokud už v minulosti měla problém,pak do chovu nepatří.Neni třeba při dnešním počtu psů,aby měla každá fena nutně štěňata za cenu toho,že své problémy pošle dál.Možná drsný názor,ale když vidím jak jde zdraví některých plemen do háje, nemůžu jinak.
Mí
napsal(a):
Jsem asi proti vám stará škola,myslím si, že fena, zdravá,ze "zdravého "chovu,nezatížená příbuzenskou plemenitbou,rozumně živená,,nepotřebuje žádné přípravky pro podporu plodnosti.Pokud už v minulosti měla problém,pak do chovu nepatří.Neni třeba při dnešním počtu psů,aby měla každá fena nutně štěňata za cenu toho,že své problémy pošle dál.Možná drsný názor,ale když vidím jak jde zdraví některých plemen do háje, nemůžu jinak.
Svatá pravda - tohle do posledního písmene vytesat do kamene!
napsal(a):
Nemám nic proti bylinkám, naopak.
Ale co je to ovariální délka a hmotnost? U kurkumy.
Jo kurkuma a kurkumin,další objev kterým se budou lidi hlava nehlava cpát,aby se za dva roky dověděli že to bylo špatně. To je pořád něco,koenzym Q,pak Vít.D, omega3,kolagen,hořčík,Vit.K atd....Ten nátlak výrobců různých přípravkū jak pro lidi tak zvířata je strašný. Všichni si to ordiují sami, na radu kamarádů a médií. Možná to vidím blbě,nevím...Taky polykáte kde co?

Mí
napsal(a):
Jo kurkuma a kurkumin,další objev kterým se budou lidi hlava nehlava cpát,aby se za dva roky dověděli že to bylo špatně. To je pořád něco,koenzym Q,pak Vít.D, omega3,kolagen,hořčík,Vit.K atd....Ten nátlak výrobců různých přípravkū jak pro lidi tak zvířata je strašný. Všichni si to ordiují sami, na radu kamarádů a médií. Možná to vidím blbě,nevím...Taky polykáte kde co?
Já kurkumu zkoušela a na mě to nepůsobí. Nejspíš bude většina těchto ingrediencí fungovat jako placebo.

napsal(a):
Já kurkumu zkoušela a na mě to nepůsobí. Nejspíš bude většina těchto ingrediencí fungovat jako placebo.
ono bude asi také, a mimo jiné, záležet na tom, zda člověk správně spáruje potíže (příčinu) a prostředek
já si myslím, že mi olivový olej zvedl "hodný" cholesterol, což je dobře
na "špatný" že to vliv nemělo
ale je to jen dojmologie, žádný exaktní důkaz neexistuje

Mí
napsal(a):
Já jenom Prenessu, bo hypertenze a hořčík s vitamínem B, protože záda a zlobivá ploténka.
napsal(a):
OT, ale nedá mi to. Vy máte nějaké vzácné plemeno, že potřebujete podpořit jeho rozmnožení? Veterinář neporadil?
Mě to taky nedá...
Proč v každém dotazu hledáte to špatné?
Přijde mi to jako úplně normální dotaz položený na psím fóru... Nevidím důvod, proč by měl kdokoli obhajovat to, proč chce na feně chovat (jo neřeknu, kdyby bylo v úvodu že chce nakrýt vořecha nebo tak něco, tam bych ještě pochopila nějaké rýpnutí, i když by se toho dotaz vůbec netýkal - ale to z dotazu vůbec není zřejmé). To snad můžou svoji fenu nakrýt jen ti, jejichž fena je vzácné plemeno?
Zrovna ode mě je tu sáhodlouhé vlákno ohledně krytí, chovatelství... A to jsem měla/mám 100% podporu od mojí chovatelky, od veterinářů, od známých, co už něco odchovali, ale tak člověk chce znát víc názorů, jiný pohled na věc, a kde jinde, než na psím fóru, by se na to měl teda ptát?
To je úplně to stejné, jako když byl někdo se psem na veterině s konkrétním problémem, a pak se zeptal tady, co si o tom myslí ostatní. To se také nesmí? Nebo když někdo chodí se psem k trenérovi, a pak se ještě na výcvik/problém zeptá tady? Od čeho teda podle vás ta diskuze je? Na co by se tu lidi měli ptát?
Jednou jsem se na něco zeptala v nějaké veterinární skupině na FB, hned v úvodním dotazu jsem psala, jaká vyšetření má pes za sebou, jaké léky jsme na daný problém zkoušeli, jaké krmení, že jsme v péči veterináře.... Poradilo nebo napsalo názor pár lidí, a zbytek bylo desítky komentářů, jak mám se psem upalovat na veterinu, a ještě takovým stylem, jakože co se tam vůbec dovoluji ptát.. Já tohle fakt nechápu...

marcelaamax
napsal(a):
Mě to taky nedá...
Proč v každém dotazu hledáte to špatné?
Přijde mi to jako úplně normální dotaz položený na psím fóru... Nevidím důvod, proč by měl kdokoli obhajovat to, proč chce na feně chovat (jo neřeknu, kdyby bylo v úvodu že chce nakrýt vořecha nebo tak něco, tam bych ještě pochopila nějaké rýpnutí, i když by se toho dotaz vůbec netýkal - ale to z dotazu vůbec není zřejmé). To snad můžou svoji fenu nakrýt jen ti, jejichž fena je vzácné plemeno?
Zrovna ode mě je tu sáhodlouhé vlákno ohledně krytí, chovatelství... A to jsem měla/mám 100% podporu od mojí chovatelky, od veterinářů, od známých, co už něco odchovali, ale tak člověk chce znát víc názorů, jiný pohled na věc, a kde jinde, než na psím fóru, by se na to měl teda ptát?
To je úplně to stejné, jako když byl někdo se psem na veterině s konkrétním problémem, a pak se zeptal tady, co si o tom myslí ostatní. To se také nesmí? Nebo když někdo chodí se psem k trenérovi, a pak se ještě na výcvik/problém zeptá tady? Od čeho teda podle vás ta diskuze je? Na co by se tu lidi měli ptát?
Jednou jsem se na něco zeptala v nějaké veterinární skupině na FB, hned v úvodním dotazu jsem psala, jaká vyšetření má pes za sebou, jaké léky jsme na daný problém zkoušeli, jaké krmení, že jsme v péči veterináře.... Poradilo nebo napsalo názor pár lidí, a zbytek bylo desítky komentářů, jak mám se psem upalovat na veterinu, a ještě takovým stylem, jakože co se tam vůbec dovoluji ptát.. Já tohle fakt nechápu...
Opravdu to tak vypadá?
Mně prostě přišlo divné, že takový dotaz není položen poradci chovu a veterináři.
A ano, jsem trochu citlivější na neregistrované a na mě působící dětinsky, nicky.
Proč třeba zadavatelka neuvedla rovnou plemeno a věk feny? A vlastně z vlákna hned zmizela. Jenom vyhodila dotaz. Přijde mi to zvláštní.
napsal(a):
Opravdu to tak vypadá?
Mně prostě přišlo divné, že takový dotaz není položen poradci chovu a veterináři.
A ano, jsem trochu citlivější na neregistrované a na mě působící dětinsky, nicky.
Proč třeba zadavatelka neuvedla rovnou plemeno a věk feny? A vlastně z vlákna hned zmizela. Jenom vyhodila dotaz. Přijde mi to zvláštní.
To slovo Poradce chovu je poněkud zavádějící - ono to zní jako on-line poradna, ale reálně je to hlavně administrativní otrok, který řeší 1000 věcí úplně jiného charakteru (administrace vrhů, kontroly, chovnosti, komunikace
s ČMKU/ČKS, dodržování chovatelskeho a zapisniho řádu atd.).
Dělá toho hrozně moc, většinou zadarmo, ve svém volném čase .... a pokud by mu lidí volali s každou kravinou typu, jestli mají feně dát kyselinu listovou na plodnost (omlouvám se zadavatelce, není to mířeno jako invektiva na ni) , tak toho PCH jebne. Hlavně u početných plemen, která mají mraky podmínek do chovu se z toho PCH může zbláznit.
napsal(a):
Opravdu to tak vypadá?
Na mě to tak opravdu působí.
A jak vite, komu všemu ten dotaz zadavatel položil predtim, nez se zeptal tady?
Plemeno mi tedy s ohledem na dotaz neprijde vůbec podstatné. Třeba je to jen obecný dotaz, třeba se ani netýká konkrétní feny.
Snad mají právo se tady ptát i neregistrovaní lidi 🤷♀️. To, ze už se potom neozvou, je věc druhá.

"To slovo Poradce chovu je poněkud zavádějící.............."
k tomu, co bylo napsáno přidám - a není to automaticky žádný odborník
"A vlastně z vlákna hned zmizela. Jenom vyhodila dotaz. Přijde mi to zvláštní."
tohle je naopak typické

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To slovo Poradce chovu je poněkud zavádějící - ono to zní jako on-line poradna, ale reálně je to hlavně administrativní otrok, který řeší 1000 věcí úplně jiného charakteru (administrace vrhů, kontroly, chovnosti, komunikace
s ČMKU/ČKS, dodržování chovatelskeho a zapisniho řádu atd.).
Dělá toho hrozně moc, většinou zadarmo, ve svém volném čase .... a pokud by mu lidí volali s každou kravinou typu, jestli mají feně dát kyselinu listovou na plodnost (omlouvám se zadavatelce, není to mířeno jako invektiva na ni) , tak toho PCH jebne. Hlavně u početných plemen, která mají mraky podmínek do chovu se z toho PCH může zbláznit.
Dobře. Měla jsem napsat chovatel.

marcelaamax
napsal(a):
Na mě to tak opravdu působí.
A jak vite, komu všemu ten dotaz zadavatel položil predtim, nez se zeptal tady?
Plemeno mi tedy s ohledem na dotaz neprijde vůbec podstatné. Třeba je to jen obecný dotaz, třeba se ani netýká konkrétní feny.
Snad mají právo se tady ptát i neregistrovaní lidi 🤷♀️. To, ze už se potom neozvou, je věc druhá.
A to samozřejmě mají.
Vy se pohybujete jenom na psech, pokud jsem si všimla. Není to žádná narážka ani rýpání. Jenom prostý fakt.
Já na více sekcích. Protože si ráda rozšiřuji obzory a všechno kolem zvířat mě vždycky zajímalo.
A tyhle dotazy mi připadají podle stejného mustru. Ano, nemusím se zaregistrovat, souhlasím. Ale moje soukromá statistika - 90% nezaregistrovaných vyhodí dotaz, který je za mě (ano, osobní názor) kontroverzní. 80 % z nich se už neozve. Hlavně, že se rozpohybuje diskuze.
Jako třeba na koních, na kočkách nebo na drůbeži - tam jsem zrovna včera
požádala admini o smazání nevhodného videa.
Asi jsem už mírně paranoidní.
napsal(a):
A to samozřejmě mají.
Vy se pohybujete jenom na psech, pokud jsem si všimla. Není to žádná narážka ani rýpání. Jenom prostý fakt.
Já na více sekcích. Protože si ráda rozšiřuji obzory a všechno kolem zvířat mě vždycky zajímalo.
A tyhle dotazy mi připadají podle stejného mustru. Ano, nemusím se zaregistrovat, souhlasím. Ale moje soukromá statistika - 90% nezaregistrovaných vyhodí dotaz, který je za mě (ano, osobní názor) kontroverzní. 80 % z nich se už neozve. Hlavně, že se rozpohybuje diskuze.
Jako třeba na koních, na kočkách nebo na drůbeži - tam jsem zrovna včera
požádala admini o smazání nevhodného videa.
Asi jsem už mírně paranoidní.
Tak nevhodné video a normální dotaz je ale dost rozdíl.
I kdyby to někdo plácnul jen tak, aby se rozjela diskuze, tak to muže být užitečné třeba pro někoho dalšího, když už nic jiného.
Ale to je fuk..
Abych se držela dotazu, tak listovku jsem fene dávala před plánováním březosti, jestli to mělo nějaký vliv nemůžu posoudit, na druhou stranu to neublizi. Před krytim jsem ještě na doporučení chovatelky dávala vitamin E.

marcelaamax
napsal(a):
Tak nevhodné video a normální dotaz je ale dost rozdíl.
I kdyby to někdo plácnul jen tak, aby se rozjela diskuze, tak to muže být užitečné třeba pro někoho dalšího, když už nic jiného.
Ale to je fuk..
Abych se držela dotazu, tak listovku jsem fene dávala před plánováním březosti, jestli to mělo nějaký vliv nemůžu posoudit, na druhou stranu to neublizi. Před krytim jsem ještě na doporučení chovatelky dávala vitamin E.
No, ono některé dotazy úplně normální nejsou. Nebo teda jsou, ale na mě opravdu působí "trolovitě". Nepamatujete si zadavatele, kteří tady napsali - mám štěně, čurá, kaká, neposlouchá a tresty nepomáhají? A už se víckrát neobjevili, zatímco vy jste začali vášnivě diskutovat?
Ale ano, třeba to pomůže někomu jinému. Už jsem takto odpověděla taky.
A ano, kyselina listová a vitamín E rozhodně před krytím neublíží.
napsal(a):
No, ono některé dotazy úplně normální nejsou. Nebo teda jsou, ale na mě opravdu působí "trolovitě". Nepamatujete si zadavatele, kteří tady napsali - mám štěně, čurá, kaká, neposlouchá a tresty nepomáhají? A už se víckrát neobjevili, zatímco vy jste začali vášnivě diskutovat?
Ale ano, třeba to pomůže někomu jinému. Už jsem takto odpověděla taky.
A ano, kyselina listová a vitamín E rozhodně před krytím neublíží.
Jo pamatuji.
Ale čemu pomůže poznámka o tom (třeba v konkrétním případě) jestli mají vzacne plemeno, ze ho potřebuji rozmnožit? A jestli neporadil veterinář? Nebo v čem by bylo jiné, kdyby zadavatel uvedl plemeno a věk?
Nechci rýpat, ale fakt to nechápu. Naopak mi to přijde jako rypani z vaši strany, a to nejen tady v tomhle vlákně.

marcelaamax
napsal(a):
Jo pamatuji.
Ale čemu pomůže poznámka o tom (třeba v konkrétním případě) jestli mají vzacne plemeno, ze ho potřebuji rozmnožit? A jestli neporadil veterinář? Nebo v čem by bylo jiné, kdyby zadavatel uvedl plemeno a věk?
Nechci rýpat, ale fakt to nechápu. Naopak mi to přijde jako rypani z vaši strany, a to nejen tady v tomhle vlákně.
A proč bych se nemohla naprosto slušně a neútočně zeptat?
Na druhou stranu, kdyby toto zadavatelka uvedla hned- věk a plemeno, tak bych neměla, vašimi slovy, potřebu rýpat. Protože by mé otázky předběhla.
napsal(a):
A proč bych se nemohla naprosto slušně a neútočně zeptat?
Na druhou stranu, kdyby toto zadavatelka uvedla hned- věk a plemeno, tak bych neměla, vašimi slovy, potřebu rýpat. Protože by mé otázky předběhla.
Mě to neútočné prave neprijde. Ale třeba je to jen můj pocit tak se omlouvám 😉.
No a co byste teda doporučila po tom, co by zadavtelka uvedla věk a plemeno? V čem by to celou věc změnilo? 😀

marcelaamax
napsal(a):
No a co byste teda doporučila po tom, co by zadavtelka uvedla věk a plemeno? V čem by to celou věc změnilo? 😀
Třeba to, že v určitém věku už není březost úplně doporučitelná. A že některá plemena mají problém s porody.

napsal(a):
Třeba to, že v určitém věku už není březost úplně doporučitelná. A že některá plemena mají problém s porody.
Neodpovídáte na otázku - viz výše (jak ráda píšete).
napsal(a):
Je to naivní představa?
Je to naivní představa?
Řekněme, že taková zjednodušená.
Teoreticky chovatel může mít za sebou teprve první vrh štěňat. A ani víc vrhů z něj ještě neudělá odborníka.
Spousta chovatelů doporučuje, s prominutím, nesmysly. Vídám to na webových stránkách různých chs...možná se orientujou stran svýho plemene, ale co se týče veteriny, výživy, etologie, výchovy apod., je to bída.
Veterináři taky popravdě nejsou vždy sázka na jistotu. Jejich názory jsou často úplně protichůdný, občas zjevně nesmyslný.
Zatímco tady, na ifauně, je dle mýho několik zkušených chovatelů, na který bych se obrátila s větší důvěrou než na některý vety.

To jsou otázky stejně mimo OT, ale tak kometa je tak označila. Cca profesionální deformace.
Protože. B9 plodnost neovlivní, ovlivní zdraví plodu a např. předčasný porod.
Tedy v otázce plemene by možná bylo vhodnější některým dát víc, bylo asi myšleno, ale ono to nepomůže.
Esi to zadavatele eště zajímá, tak se dává těch béček víc v balíčku.
marcelaamax
napsal(a):
Není to jenom váš pocit. Mně přijde, že kometa na takovýhle dotazy číhá
Stejně tak číhá na příspěvky, který vytahujou x let starý vlákna, aby je upozornila, že dotaz není aktuální a otázala se, zda jsou reklama nebo roztleskávači.
Ale pokud to roztleskávači jsou, tak se jim tady báječně žije právě díky kometě, protože se na jejich udičku vždycky chytí

napsal(a):
Je to naivní představa?
Za ty roky, co mám zvířata (a s HW jsme byli poměrně aktivní včetně pravidelných setkání CHS a výcvikových akcí a táborů) + se pohybuji v internetovém prostoru, jsem ty podstatné a správné informace (ať už to byla přímá info nebo relevantní odkaz) získala v prvé řadě na takovýchto diskuzích, tedy vyjma sportovního výcviku.
Ne od chovatele (a to byl "taťka" chovatel super chlap, záchranář a rozhodčí z výkonu!)
a veterináři jsou kapitola sami o sobě
a ne veselá......

napsal(a):
Neodpovídáte na otázku - viz výše (jak ráda píšete).
Ale já odpověděla.

Terven
napsal(a):
Je to naivní představa?
Řekněme, že taková zjednodušená.
Teoreticky chovatel může mít za sebou teprve první vrh štěňat. A ani víc vrhů z něj ještě neudělá odborníka.
Spousta chovatelů doporučuje, s prominutím, nesmysly. Vídám to na webových stránkách různých chs...možná se orientujou stran svýho plemene, ale co se týče veteriny, výživy, etologie, výchovy apod., je to bída.
Veterináři taky popravdě nejsou vždy sázka na jistotu. Jejich názory jsou často úplně protichůdný, občas zjevně nesmyslný.
Zatímco tady, na ifauně, je dle mýho několik zkušených chovatelů, na který bych se obrátila s větší důvěrou než na některý vety.
Však kdybych chtěla chovat (jako že nechci a nikdy nebudu), tak bych se ptala tady vybraných jedinců. To se shodneme.
A na veterináře mám holt štěstí.

napsal(a):
Ale já odpověděla.
Pokud na dotaz, jaké doplňky stravy doporučují zdejší chovatelé pro úspěšné zabřeznutí (tak si úvodní dotaz alespoň vykládám, i když byl formulován poněkud nešikovně), odpovíte, že některá plemena mají komplikované porody, tak si nemyslím, že byste dala relevantní odpověď. 🤷♀️ To je jako kdyby někdo chtěl doporučení na konkrétní pohorky, a Vy jste mu napsala, že v lodičkách si může zvrtnout kotník.

Terven
napsal(a):
Není to jenom váš pocit. Mně přijde, že kometa na takovýhle dotazy číhá
Stejně tak číhá na příspěvky, který vytahujou x let starý vlákna, aby je upozornila, že dotaz není aktuální a otázala se, zda jsou reklama nebo roztleskávači.
Ale pokud to roztleskávači jsou, tak se jim tady báječně žije právě díky kometě, protože se na jejich udičku vždycky chytí
Máte pravdu. Už nebudu reagovat. Ony ty výkřiky do tmy zmizí samy.

napsal(a):
Pokud na dotaz, jaké doplňky stravy doporučují zdejší chovatelé pro úspěšné zabřeznutí (tak si úvodní dotaz alespoň vykládám, i když byl formulován poněkud nešikovně), odpovíte, že některá plemena mají komplikované porody, tak si nemyslím, že byste dala relevantní odpověď. 🤷♀️ To je jako kdyby někdo chtěl doporučení na konkrétní pohorky, a Vy jste mu napsala, že v lodičkách si může zvrtnout kotník.
Ale otázka věku relevantní je nebo ne?

napsal(a):
Ale otázka věku relevantní je nebo ne?
já si třeba často kupuji štěně po starší matce. Protože pak mám jistotu, že neumřela už čtyřletá... což se u dog (bohužel) stává. Jasně - nebývají to prvorodičky (i když u Yody to tak bylo - ono zvládnout výstavy a chovnost v covidové době až tak snadné taky nebylo), ráda vidím i starší sourozence.
A umím si představit, že u starší matky se někdo ptá na podpůrné prostředky... Takže někdy ani věk není až tak zajímavý. Třeba matka Nighta měla vrh krásných dogat ještě v osmi letech (její třetí vrh, Night byl z druhého, to jí bylo šest) a to u dog dnes taky časté není. A nejen dogata, ale i Dubai vypadala báječně a vůbec ne veteránsky... A naopak - řada chovatelů (i velmi zkušených) kryje hned kolem druhého roku...

Asi byla spíš relevantní otázka na plemeno. Ale to už se asi nedozvíme. Škoda.
Baruska2103

XXX.XXX.168.142
Omlouvám se, že nereagují.. Ale jsem nemocná a pár dnů mě nebylo dobře 😎jinak mě to zajímalo z toho duvodu, že jsme byli kryt fenu v zimě a nepodařilo se a chtěla sem ji přilepšit nějakýma vitaminy ať se může vnitřně připravit na příští krytí, aby se už třeba podařilo 😇Fena je bulterier s PP. Hezky vecer 😇

Baruska2103
napsal(a):
Omlouvám se, že nereagují.. Ale jsem nemocná a pár dnů mě nebylo dobře 😎jinak mě to zajímalo z toho duvodu, že jsme byli kryt fenu v zimě a nepodařilo se a chtěla sem ji přilepšit nějakýma vitaminy ať se může vnitřně připravit na příští krytí, aby se už třeba podařilo 😇Fena je bulterier s PP. Hezky vecer 😇
Ono, upřímně, když se nedaří, tak příroda většinou ví, proč.
Můj názor.
Mně se nejvíc osvědčilo mít fenu celkově a dlouhodobě v dobré kondici, fyzické i psychické. Kondici bych doporučila spíš sportovní než blahobytnou - netřeba nijak přilepšovat. Nějaký vitamín nebo bylinka asi neuškodí, ale rozhodně nebude ani původcem úspěchu...
Během hárání pak stanovení hladiny progesteronu v krvi u zkušeného veterináře a výběr zdravého psa.
Jinak si sem taky chodím ráda počíst - zkušenosti a doporučení chovatelů, zážitky s různými situacemi. Některá témata vyhledávám a pročítám pro osvěžení i opakovaně, když se mě zrovna aktuálně týkají. Zkušenosti některých přispěvatelů pro mě mají větší váhu než jiné. Je ovšem škoda, že některé naprosto nezávadné otázky tu zbytečně vyvolají bouři ve sklenici vody. Proč by se na anonymním kynologickém fóru měl kdokoli zpovídat ze svých chovatelských plánů a ospravedlňovat položený dotaz dalšími detaily? Proč by se měl povinně vracet a dovysvětlovat, když je jeho dotaz jasný a jednoduchý? Bylo by fajn držet se tématu zadavatele a nezaplevelovat diskuzi kádrováním...