Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

SMO

21.5.2023 18:16
SMO

XXX.XXX.251.163

Dobrý den, třeba se někdo setkal s podobným chováním a byl by ochoten mi poradit…😒
Mám ročního křížence, který byl cca ve 3 měsících nalezen a umístěn na týden do docasky. Poté jsme si ho adoptovali.
Od prvních dnů u nás byl takový docela ustrašený, velké reakce na nové předměty nebo různé zvuky atd. Venku štěkal na všechno a na všechny, to se po nějaké době uklidnilo a cca od 8 měsíců začal projevovat dost nežádoucí chování…. Pokousal svého “kamose” se kterým se znali od štěněte, od té doby si hodně vybíral a třeba na cvicaku startoval po 3 psech z 20ti, no dnes má cca 13 měsíců a startuje na 15 psu z 20ti, venku štěká na všechny okolo 20m…. Šílený temperament-jakmile vidí psa a i když jsem rychlejší a snažím se ho nalákat na hru nebo povel nebo cokoli jen abych zaujala jeho pozornost, absolutně nezájem….
Mám pocit, že to je každým dnem horsi a horsi, už si proste nevím rady…. Začínám z toho byla zoufalá, ale trochu se uklidnuji tím, že TŘEBA je to jen puberta? Nebo, že TŘEBA je to jen období, které společně zpracujeme 😒 nevím, prosim setkal se nekdo s podobnou situaci? Popřípadě rady? Zkušenosti? Co mám dělat, abych si mohla říct, že pro to dělám maximum?
Děkuji moc za odpověď

21.5.2023 18:38
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

SMO napsal(a):
Dobrý den, třeba se někdo setkal s podobným chováním a byl by ochoten mi poradit…😒
Mám ročního křížence, který byl cca ve 3 měsících nalezen a umístěn na týden do docasky. Poté jsme si ho adoptovali.
Od prvních dnů u nás byl takový docela ustrašený, velké reakce na nové předměty nebo různé zvuky atd. Venku štěkal na všechno a na všechny, to se po nějaké době uklidnilo a cca od 8 měsíců začal projevovat dost nežádoucí chování…. Pokousal svého “kamose” se kterým se znali od štěněte, od té doby si hodně vybíral a třeba na cvicaku startoval po 3 psech z 20ti, no dnes má cca 13 měsíců a startuje na 15 psu z 20ti, venku štěká na všechny okolo 20m…. Šílený temperament-jakmile vidí psa a i když jsem rychlejší a snažím se ho nalákat na hru nebo povel nebo cokoli jen abych zaujala jeho pozornost, absolutně nezájem….
Mám pocit, že to je každým dnem horsi a horsi, už si proste nevím rady…. Začínám z toho byla zoufalá, ale trochu se uklidnuji tím, že TŘEBA je to jen puberta? Nebo, že TŘEBA je to jen období, které společně zpracujeme 😒 nevím, prosim setkal se nekdo s podobnou situaci? Popřípadě rady? Zkušenosti? Co mám dělat, abych si mohla říct, že pro to dělám maximum?
Děkuji moc za odpověď

Třeba je to "jen" puberta neznamená, že to s pubertou odezní - naopak! Co se v pubertě rozjede, to se bude pak stupňovat. Spíš se divím, že vám na cvičáku už dávno neporadili, jak to řešit a došlo to až sem🤔.
Čeho je ten pes kříženec?

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.5.2023 18:51

Tak nějak od začátku se s tím dalo a mělo pracovat, ale určitě není pozdě. Vsadím se o bačkory, že to samo neodezní a bude se na tom muset hodně makat, pokud se má psovo chování zlepšit.
Pokud vám na cvičáku doteď neporadili, bude to chtít jít jinam - různých trenérů a šikovných odborníků je dnes spousta. Dost často se ale nenacházejí na nejbližším cvičáku a ne každý, kdo si říká odborník a nechá si zaplatit, umí dobře poradit. Takže je potřeba maličko zapátrat...

21.5.2023 19:21

SMO, je to klasika
reaktivní labil
s tím se setkalo a setká asi tak miliónšestnáct majitelů psů
a JEN puberta to není, je to nervová soustava psa
a ano, s tím se mělo pracovat od začátku = pracovat na snižování, zvládání stresu
myslím stresu toho psa

takže klasika :

1) knihy F. Šusty Trénink je rozhovor (+ dvě následující)
Tato první kniha je základ, který, pokud člověk pochopí, naučí člověka se psem smysluplně pracovat

2) https://www.koira.cz/project/videoteka/

doporučit cvičák, trenéra - dle bydliště
v Ostravě jednoznačně koira a Lenka Blachová

SMO

21.5.2023 19:32
SMO

XXX.XXX.251.163

Pes nevíme čeho je kříženec, přikládám foto
Váha 10,5kg
A ještě podotýkám, že teď řešíme zdravotní problém (nádor cirkumanalnich žláz) jestli by to nemohlo souviset s chováním

21.5.2023 19:40

ne, souvisí to s tím, co popisujete, že byl bojácný už jako štěně. to je prostě typ nervové soustavy, slabý, nevyrovnaný. strach se naučil zvládat agresí.

pubertou to nezmizí, samo to nezmizí, naopak bude se horšit, protože ten strach je tam pořád a ten pes neví, jak s tím jinak než tou zlobou a vždycky může přidávat víc zloby. protože pak podnět, kterého se bojí, mizí

navíc vy jste pak ve stresu a pes to vnímá tak, že je opravdu čeho se bát a zase přidá agrese

převychovat to lze, ale bude to fuška. a nebude normální, jen ho naučíte, jak jinak se má chovat.

21.5.2023 20:26

Ale jo, může být “normální”, jen to bude buď opravdu hodně poctivé práce (každodenní a fakt ne moc zábavná makačka) pod vedením kvalitního trenéra, klidně i s on-line vedením, anebo to s o něco menší dřinou a jen lehce nadprůměrným usilováním potrvá třeba 10 let… v obou případech se člověk hoooodně naučí, a i když by si radši místo toho vybral pohodovějšího psa, přeci jen tím i získá, když chce.

21.5.2023 21:04

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale jo, může být “normální”, jen to bude buď opravdu hodně poctivé práce (každodenní a fakt ne moc zábavná makačka) pod vedením kvalitního trenéra, klidně i s on-line vedením, anebo to s o něco menší dřinou a jen lehce nadprůměrným usilováním potrvá třeba 10 let… v obou případech se člověk hoooodně naučí, a i když by si radši místo toho vybral pohodovějšího psa, přeci jen tím i získá, když chce.

normální ve smyslu okolí nic nemusí poznat, ale normální nebude.

měla jsem ne úplně vyrovnaného psa. žádný extrém, nebo jsem to možná otesávala od štěněte, ale všechno bylo prostě ochozené a nacvičené. a připadalo mi to normální

než mám psa, co neřeší vůbec nic a už bych nešla zpátky.

21.5.2023 21:04

měla jsem ne úplně vyrovnaného psa. žádný extrém, nebo jsem to možná otesávala od štěněte, ale všechno bylo prostě ochozené a nacvičené. a připadalo mi to normální

22.5.2023 07:43

Tak o tom žádná, normální pes "sám od sebe" je jiná písnička :)

22.5.2023 10:20

Dobrý tréner - čo naozaj vie poradiť. ďalej košík, vodítko (stopovačka) - vždy a všade. A hlavne byť sám v pohode - nevhodnému chovaniu predchádzať (čo sa samozrejme nie vždy podarí). A ja by som začala s tréningom - pozri sa na mňa. Tiež máme teraz bojka od mala - síce nerieši zvuky , ale neznámych ľudí a psov áno. Je to teľa a tak sme museli riadne makať, aby to bolo "v pohode". A hlavne stále makám na sebe - syn ten nemá problém absolútne žiaden (on je ten typ autority bez práce). Paradoxne sa mi akosi intuitívne podarilo zvládnuť zbytočné štekanie a štarty ku bráne tak "čudne". Najprv som podporila štekanie - "ukáž čo sa robí" - išla sa pozrieť a chlácholivo som trepala niečo v zmysle "super! Išiel cyklista- paráda, že si dala vedieť a teraz už stačí -ticho!" kukala na mňa síce zvláštne, ale keď stíchla hneď som jej strčila mňamku. Teraz ide zaštekať, ale keď ma vidí a ja to skontrolujem plus vidí, že to neriešim tak je v pohode. Veľa som trénovala spomínané pozri sa na mňa - Haló kde som?! Pozretím na mňa odpútam pozornosť a už sa dá potom spolupracovať. Zvládanie psov má výborne popísané Šusta, no akosi nie vždy nájdete spolupracovníka na to. Tak iba skúšať - približovanie do hranice reakcie. Ja som si chodila "čítať" na lavičku kde bol štekajúci pes za plotom. Tvárila som sa nezaujato - proste sedím a čítam - prvé dni to bol boj so sebou a so psom, postupne to bola nuda - tak sedíme a čítame - žiadne vzrúšo. A aj ten pes za plotom na nás začal nakoniec kašľať. Chce to ale veľa dumania na vašej strane - ako na to. Záleží od individuality a situácií. No v prípade, že vyštartuje ho musíte mať pod kontrolou (preto to vodítko a košík) a dať mu jasne najavo, že teda takto nie - nemyslím bitku (u bojka to by bolo asi s úplne opačným efektom) - zákazový povel, povel sadni a pod. Pozor na okamžité odchody - pes si to rád vysvetlí systémom - keď vyletím, štekám, rafnem = konečne odídeme. Preto je dobré to sadni a odchádzam až keď je pes pod mojou kontrolou. Bavím sa o situácii keď ten druhý pes si ide po svojom - bez ohľadu ne nás - nie keď štartuje aj ten. Vtedy musím svojho psa brániť sama - aby videl, že on to nemá riešiť - na to je tu panička.

kikionka

23.5.2023 15:26
kikionka

XXX.XXX.123.44

Shiba inu a labrador mě napadá.

23.5.2023 15:28

kikionka napsal(a):
Shiba inu a labrador mě napadá.

A to vás napadají oba najednou a nebo útočí každý zvlášť?

Přidejte reakci

Přidat smajlík