Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kristyn11

22.5.2023 07:05
Kristyn11

XXX.XXX.104.217

Dobrý den,

Mám doma fenku pitbulla. Vzali jsme si ji cca v půl roce od původního majitele, který ji bohužel musel dát pryč. Máme ji už přes rok a půl, cvičíme spolu doma, ze začátku jsme chodili na cvičák. Z časových důvodů jej nestíhám, proto cvičíme hlavně doma, pravidelně chodíme na procházky (většinou ob den, o víkendu mnohem delší). Doma je zlatá, se psi si rozumí, je nekonfliktní, hravá. Problém je když ji vypustím na zahradu a nemohu ji pak přivolat domů. Většinou stojí a jen na mě čumí, ani se nehne. Jde domů až se ji chce a nebo když se mi podaří ji chytit za obojek. Zkoušela jsem ji doma trestat, odměnit za to, že sla domů atd, ale nic nezabírá. Netuším jak na ni a dochází mi nápady.

Díky za případné rady a krásný den

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.5.2023 07:39

a jakou má další fyzickou aktivitu?? Pokud mladý silný pes chodí na procházky v týdnu obden, nedivím se, že nechce jít domů (odhlédnu od toho, že na dvou letech by poslechnout - třeba i s dopomocí pamlsku prostě měla). Prostě si chce hrát na honěnou...

A když byste vzala vodítko, při přivolání ze zahrady ji vzala na kratičkou procházku (přečíst zprávy v nejbližším okolí) a na vodítku ji dovedla domů... to by nešlo? Časově to vyjde nastejno a nepotečou vám nervy...

22.5.2023 07:42

Zkoušela jste nechat jí připnuté vodítko, za které ji pak můžete odvést domů?

Nedávno se řešilo něco podobného v tématu "přivolání šeltie" - ve vašem případě to vypadá na větší problém (dle popisu mi pes připadá nevybouřený s nedostatečným zaměstnáním, procházky obden pro mladýho pitbula...), ale pointa bude stejná. Jde o to změnit tu situaci, ve které nemáte nástroje na řešení. Například nebudete volat psa domů, ale půjdete si s ním zacvičit a pak odvedete domů. Nebo půjdete na krátkou procházku a pak rovnou domů. Prostě zrušíte moment, kdy pes ví, že nemusí, a vy jste nahraná.

22.5.2023 07:58

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zkoušela jste nechat jí připnuté vodítko, za které ji pak můžete odvést domů?

Nedávno se řešilo něco podobného v tématu "přivolání šeltie" - ve vašem případě to vypadá na větší problém (dle popisu mi pes připadá nevybouřený s nedostatečným zaměstnáním, procházky obden pro mladýho pitbula...), ale pointa bude stejná. Jde o to změnit tu situaci, ve které nemáte nástroje na řešení. Například nebudete volat psa domů, ale půjdete si s ním zacvičit a pak odvedete domů. Nebo půjdete na krátkou procházku a pak rovnou domů. Prostě zrušíte moment, kdy pes ví, že nemusí, a vy jste nahraná.

hezky jsme se shodly

22.5.2023 09:48
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Kristyn11 napsal(a):
Dobrý den,

Mám doma fenku pitbulla. Vzali jsme si ji cca v půl roce od původního majitele, který ji bohužel musel dát pryč. Máme ji už přes rok a půl, cvičíme spolu doma, ze začátku jsme chodili na cvičák. Z časových důvodů jej nestíhám, proto cvičíme hlavně doma, pravidelně chodíme na procházky (většinou ob den, o víkendu mnohem delší). Doma je zlatá, se psi si rozumí, je nekonfliktní, hravá. Problém je když ji vypustím na zahradu a nemohu ji pak přivolat domů. Většinou stojí a jen na mě čumí, ani se nehne. Jde domů až se ji chce a nebo když se mi podaří ji chytit za obojek. Zkoušela jsem ji doma trestat, odměnit za to, že sla domů atd, ale nic nezabírá. Netuším jak na ni a dochází mi nápady.

Díky za případné rady a krásný den

........Zkoušela jsem ji doma trestat, ...........

tím si jen zhoršíte situaci, protože jestli dobře chápu, trestáte ji doma poté, co jí "odchytíte" a domů dostanete. Proč by pak ráda chodila domů dobrovolně, když se jí tam dělo něco nepříjemného.

Píšete, že doma trénujete - tak trénujte i tohle.

Couračka - tedy dlouhý vodítko, pamlsky, (ještě lépe by byl klikr k tomu, ale to asi nevedete) a jedu. Několik sekvencí po pár minutách každý den a budete koukat, jak máte po problému. prostě je to povel jako každý jiný.

Já pro tuhle situaci, kdy volávám psy domů nemám opravdový kynologický povel, ale takovej sranda povel,kterým si nekazím nic jinýho, protože tam netrvám na tom, aby to bylo metersku blesku, ale nechám třeba dočuchat. Takže zavolám na psy "Pipiny domůůůůů, pote domů, honem honeéém!" a stojím třeba v brance od zahrady na louku a mám v ruce něco dobrýho (když to učím) a kdo přiběhne hnedle, má prémijovou odměnu, kdo přijde později, má běžnou odměnu, vychválim je, jak byli velešikovní a jde se domů. Aby se hnedle zase šlo tou brankou ven.

22.5.2023 10:03

tím si jen zhoršíte situaci, protože jestli dobře chápu, trestáte ji doma poté, co jí "odchytíte" a domů dostanete. Proč by pak ráda chodila domů dobrovolně, když se jí tam dělo něco nepříjemného.

To je podobné, jako když venku majitel 5x volá "ke mně" a když pes konečně přijde, tak dostane nařezáno, že nepřišel hned a dlouho to trvalo.
Na zabití - majitele. A bohužel, je to tak často k vidění !!!

Volat : " Domůůůůů běžííííme " s takovým nadšením, že psu musí být jasné, že tam bude něco extraspeciálního, i kdyby to měl být chleba se sádlem, či kus sýra. Hlavně ne obyčejná granule. A když to bude karbanátek, který bude vonět až ven.....to by nepřišel jen úplný nežravec, nebo pes totálně zrazený.

22.5.2023 10:06
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

To je podobné, jako když venku majitel 5x volá "ke mně" a když pes konečně přijde, tak dostane nařezáno, že nepřišel hned a dlouho to trvalo.
Na zabití - majitele. A bohužel, je to tak často k vidění !!!

Volat : " Domůůůůů běžííííme " s takovým nadšením, že psu musí být jasné, že tam bude něco extraspeciálního, i kdyby to měl být chleba se sádlem, či kus sýra. Hlavně ne obyčejná granule. A když to bude karbanátek, který bude vonět až ven.....to by nepřišel jen úplný nežravec, nebo pes totálně zrazený.

Jo.
Já jsem v Prahé pořádala závody v tom, kdo bude první na podestě.

Posadila jsem ohaře na zadnici, dala si náskok pár kroků, odpočítala Třiii-dvaaa- jednááá! Gdooo bude první nahořeee?" a utíkala. Kdo byl poslední je asi nasnadě :-D. Nicméně kouzlo je v tom, že ten čoklid se na tu podestu těší, protože ví, že pak se otevřou dveře a za nima bude dobrota a tak je návrat domů jednav velká čurina.

22.5.2023 10:18

"to by nepřišel jen úplný nežravec, nebo pes totálně zrazený."

nebo temperamentní pes, který se dostane ven obden a ten venek je pro něj odměna hypersuperextra

22.5.2023 10:19
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

nebo temperamentní pes, který se dostane ven obden a ten venek je pro něj odměna hypersuperextra

Nebo pes, který navíc k tomu, že tenvenek a svoboda je pro něj ta nej odměna, tak odměňování neznal. jako naše flekatá.

22.5.2023 10:21

Tak však stačí : přijdeš, dostaneš karbanátek a zase si běž. Pochopila jsem, že pes je na zahradě.
To, že mu zahrada nestačí, je snad nabíledni a bylo to řečeno hned na začátku.

22.5.2023 10:45

Prepáčte trochu som sa pousmiala nad tým "nemôžem ju dostať domov zo záhrady" - ja mám teraz skôr opačný problém - psa dostať von - No u nás si chodí pes dnu a von ako chce on. Plus má denné prechádzky aj s kúpaním, hranie na aporty a preťahovačky. Na záhrade je s nami celé dni (vždy ho mám za zadkom - aj keď iba leží vedľa mňa) a dnu sa pýta sám. Aby som si vypila kávu SAMA doma - a áno proste aj ja chcem byť niekedy úplne sama - tak psovi strčím niečo na dlhšie obhrýzanie a mašíruje von - to sme tak naučili, že kosti sa žujú von nie v obývačke. A prečo to máme my opačne? Asi je ten náš pes dostatočne "vydovádený". Energia denne dostatočne vybitá - ako fyzicky tak psychicky - a v podstate nikdy nebola trestaná - a už vôbec nie po návrate domov. A prečo nemôžete fenku nechať na tej záhrade aj samú keď nechce ísť dnu? Ja by som ju tam nechala (teda ak je záhrada oplotená a vaša), jedným okom sledovala čo robí - ono si myslím, že by sa tam sama začala po chvíli nudiť a išla by domov sama. No stále sa bavím o tom, že ten mladý silný pes musí mať dosť zábavy a aktivít s Vami, aby na tej záhrade bez Vás bola naozaj nuda! Ak by ju doma čakala nejaká dobrota tak máte plus 100 bodov. A skúste tak ako Vám radili nerobiť z domu "väzenie" - ak tam zas pôjdem tak zas dlho predlho nepôjdem von - psiská to tak vnímajú. U nás sa chodí dnu a von hore dole nespočetne veľakrát denne - prechádzku značí vodítko v ruke alebo nástup do auta .

22.5.2023 11:10
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

, že by sa tam sama začala po chvíli nudiť a išla by domov sama.

To zas tohle bych tak jednoznačně neviděla, my jsme s fenou, kterou jsme si brali jako desetiměsíční z kotce a jsme její pátí majitelé , museli hodně, hodně ale opravdu hodně moc pracovat na tom, aby chtěla být v naší společnosti. A nebylo to hned. Na zahradě klidně by sama byla a nuda by se nekonala. Jen my bychom pak koukali, co z tý zahrady vyrobila. Klidně by vzala čáru a šla si hledat zábavu i jinam.

24.5.2023 11:33

Zrzavci - máte pravdu, že ak je už problém musí sa na odstránení VEĽA pracovať. Ono sa problém ľahko vyrobí (niekedy ani nevieme ako) a hrozne ťažko odstraňuje. Chce to veľakrát zapnúť všetky možné aj nemožné mozgové kapacity ako na to, pretože na každého funguje niečo iné. Ale podstata je stále v tom, že pes musí byť dostatočne vybitý. Musí si vytvoriť ku nám super vzťah, aby potreboval a chcel našu spoločnosť - a to ste aj vy určite vybudovala tým množstvom práce s ňou.

24.5.2023 11:50
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Zrzavci - máte pravdu, že ak je už problém musí sa na odstránení VEĽA pracovať. Ono sa problém ľahko vyrobí (niekedy ani nevieme ako) a hrozne ťažko odstraňuje. Chce to veľakrát zapnúť všetky možné aj nemožné mozgové kapacity ako na to, pretože na každého funguje niečo iné. Ale podstata je stále v tom, že pes musí byť dostatočne vybitý. Musí si vytvoriť ku nám super vzťah, aby potreboval a chcel našu spoločnosť - a to ste aj vy určite vybudovala tým množstvom práce s ňou.

Ano, když není vztah, nefunguje to, nebo funguje, ale pod tlakem. A to není příjemný nikomu. Navíc pes nakonec ten tlak přestane řešit, nebo ho naopak řeší způsobem, který se nebude líbit majiteli.
Bez vztahu máme prázdný ruce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík